Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-13, 20:04   #1861
sylwietta1988
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III

O matko kochana- nie znacie zalewajki????????

Zalewajka -tak jak już tu było napisane jest z kielbaską, wędzonym boczusiem, ziemniaczkami, przyprawiana czosnkiem, majerankiem, pieprzem prawdziwym, ja daje tez troche zurku z butelki i podbijam slodką smietana, tylko bez mąki bo strasznie nie lubię takci gęstych zup.

A żurek u mnie to przewaznie długo gotujący się wywar z golonki, z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami- taka bardziej papka na talerzu wychodzi tez przyprawiam czosnkiem, pieprzem, majerankiem, do tego ziele i liśc laurowy. I musi byc bardzo kwasny takze leje sporo żuru z buteli i zaprawiam kwaśną smietaną.

A zupa mleczna- tylko nie z makaronem a takimi kluseczkami kuleczkami u mnie nazywa się zacierką. Do tego na osobnym talerzu gotowane ziemniaki z zesmażoną cebulą.

o łał, ale sobie teraz smaków narobiłam przez Was
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:04   #1862
suzi31
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monamur Pokaż wiadomość
Tak sie cieszyłam,ze nie mam już plamień, miałam 1 dzien spokoju, a potem znow przyszly i do dzisiaj, łącznie to juz jakies 12 dni duphaston konczy mi się dzisiaj, a plamienia nie ustaly, nie wiem czy isc na wizyte jutro znów czy "przeczekać", tylko ile?Kurcze nie moge sie zdecydowac na lekarza prowadzącego, do tego, który mnie nie chcial przyjąć mam ustalona z dawna jeszcze wizyte na jutro. Nie odwołałam jej, i waham sie co zrobic. Dopiero pare dni temu mialam usg jedno i drugie, no i boje sie, że mogłabym zaszkodzic dzidzi. Doradzcie cos kochane, bo juz sama nie wiem. Teraz to leze, nic nie robie No i ten brzuch płaski (13 tydz)

Bishonka nie strasz z tymi gruszkami, dzis wlasnie zjadlam i mam ogromna chec akurat na gruszki.

Hosenka śliczne rzeczy kupiłaś!
Idź do tego lekarza jutro, nawet jeśli planujesz go zmienić to przepisze Ci jutro chociaż leki. A jaki jest powód Twoich plamień?

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Ja to najbardziej się boję co będzie z kurtką na zimę mam nadzieje, że jednak będę się mieścić w moją zimową. Jakoś szkoda mi kasy na kupowanie kurtki np. o 2 rozmiary większą, bo co potem będę z nią robić ?

Gwarantuję, że w nią nie wejdziesz, zresztą jak każda z nas Przecież nie będziesz chodziła w rozpiętej jak będą mrozy. Ja zainwestowałam w wielką kurtkę w poprzedniej ciąży (niecałe 2 lata temu), w listopadzie były 2 stopnie, ja w cienkim płaszczu, tak mi zimno było, że nawet nie patrzyłam szczególnie na cenę tylko żeby kupić. B.ładna, dłuższa, czarna z paskiem. Potem ją komuś wydam.
suzi31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:04   #1863
antoinette
Wtajemniczenie

GG do antoinette

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
o to masz jeszcze szybciej niż ja
a u mnie o knajpie ani widu ani słychu

Ja juz po wizycie, generalnie bez rewelacji popatrzała na wszystkie moje wyniki, dała jakieś ulotki o ciąży i karmieniu.
W moczu wyszły mi liczne bakterie i przepisała mi jakiś tam lek z żurawiną i nospe ale tak sie zastanawiam co ta nospa mi mi pomóc na bakterie w moczu ?????

potem powiedziała że może nie będziemy robić usg że zrobimy 3 września jak przyjde na wizyte a ja na to że nooo ale myślałam że poznam płeć. A ona na to że no to dobra zrobimy usg, i coś tam patrzała niby się wierciło zbytnio, i potem powiedziała płeć ale to brzmiało jakby pytała się mnie więc nie wiem, nie będę się ejszcze nastawiać na to co powiedziała..... następna wizyta 3 września a potem 19 września połówkowe tam już na pewno się dowiem
Ha!
u mnie podobnie, wszystko z dzidziusiem w porządku ale tak się ustawił, że nijak nie dało się podpatrzeć
gin mówi: "ale wiesz, nie zawsze da się rozpoznać płeć", patrzy na monitor i mówi "np. w tym przypadku" buuuuu
a następna wizyta ... 3 września, hihi znów hurtowo

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Ta bakteria to toksoplazmoza. Jest szkodliwa, ale mało który kot ją ma - bo kot musi być nosicielem tej bakterii, więc tak naprawdę nie ma co się jej obawiać, bo jest to rzadka przypadłość. Da się ją też załapać z surowego mięsa, niedomytych owoców i czegoś, na co mógł narobić ptak, także tak naprawdę każdą z nas mogłoby to dotknąć, nawet tę, która nie posiada własnego kota. Bakteria ta jest groźna dla człowieka tylko podczas ciąży - zagraża wtedy rozwojowi naszego maluszka. Ale tak jak piszę - nie jest o nią łatwo, a ja sama na setki osób znam tylko jedną, która miała to podczas ciąży, a dziecko i tak zdrowe się urodziło.
Black tokso wywołuje pierwotniak (Toxoplasma gondii)

antoinette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:05   #1864
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej na 100% dziecko. A tak w ogóle, to czytając Twoją wypowiedź, przeczytałam najpierw "Chyba POPSUŁAM dziecko".
Haha)) Poczekam aż się to powtórzy, ale jeśli się powtórzy identyczne uczucie to będę już chyba pewna, że to Maluch.
Jakoś..jestem w szoku
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:07   #1865
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nomenklaturabinominalna Pokaż wiadomość
Też mam wizytę 3 września I też liczę na poznanie lokatora Co do knajpy to w moim mieście śluby cywilne urządzane są w pałacu w parku miejskim i ta restauracja jest w tym samym pałacyku tylko z drugiej strony, nowo otwarta, może ludzie uznają, że to nic wspaniałego, ale mi się właśnie taka podoba- przestronna i jasna Wstawiam linka, ale na żywo w sumie lepiej wygląda To chyba dosyć komfortowe, że ten sam budynek i w ogóle chodzi przecież tylko o obiad poślubny

http://www.campanula-restauracja.pl/

wygląda super
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:07   #1866
leneczka26
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
pytanie było o doprawianie dlatego mięsko pominęłam w moim opisie

hheheeh idę z TZ do restauracji

TZ odpalił maszynkę do włosów, zgolił pół głowy i padła
chodzi wściekły jak osa, a druga owszem działa ale ma zepsuty akumulatro więc chwilkę odpali i trzeba ją ładować
ahahaha jeszcze się śmieję ahaha mój też sam sobie łeb goli ahah muszę go ostrzec bo też nasza maszynka pada ... ahaha ale by w pracy wyglądał bo drugiej nie mamy

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
O kurczę, dziewczyny - chyba poczułam dziecko <3
To jest możliwe, 17 tydzień zaczęłam?? Takie uczucie jakby mi "bańka pękła w brzuchu", najpierw raz w jednym miejscu, potem w innym 2 razy pod rząd, szybko przyłożyłam rękę i zdążyłam poczuć. W dole brzucha, to może być to, czy znowu jakieś bebechy?
tak to właśnie takie banieczki też miałam pękające gratulacje

jutro gotuję zalewajkę!!! już od dawna się zbieram a tu taki wątek! tylko że ja gotuję na żurku własnej roboty i dodaję jeszcze grzyby suszone lub świeże
leneczka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:10   #1867
gochaa_p
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35871467]

No jak to co? taki... żurek z kartoflami, kiełbaską, wędzonką. Myślałam, że zalewajkę to wszędzie się robi

.[/QUOTE]

słowo "zalewajka" jest chyba bardziej znane na śląsku, reszta kraju mówi po prostu żurek. Tak sądzę, bo też się wiele razy spotkałąm z tym że się mnie pytano co to zalewajka
Stary 2012-08-13, 20:11   #1868
aska27adopcje
Zadomowienie

Jestem dziewczynki na spokojnie przy klompie, ale mi mamusia okno wyszlorowala, chyba nigdy nie bylo takie czyste .... I dostalam z☠☠☠ki, jak uslyszala, ze nigdy nie mylam rolety zewnetrznej

Odadalam tez jej a ona da dalej, 3 nieuzywane stre juz komplety poszewek, ktore mialam w razie jak zabraknie poszew, 4 poduszki, bo uzywamy juz tylko takie pienkowe, a ja teraz ta dla ciezarowek + 2 koldry, mowic zebym nie plakala to sie cos pomysli, czyli wychodzi ze moge sie spodziewac prezentu w postaci nowiutkiej koldry Dostalam tez 500 zl na nowy odkurzacz, bo moj sie psuje i wspomnialam ze marzy mi sie wodny za 800 zl, a mam jedynie 300 i narazie zusuy nie widac, to mi dolozyla ... Chyba bede mamcie czesciej zapraszac

Dziewczynki juz was nadrabiam, bo zescie napisaly 6 stron moje rekordzistki kochane
Stary 2012-08-13, 20:12   #1869
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Robi, ale taka nazwe pierwsze slysze
Kojarzy mi sie ona z wodzionką
w wodziance nie ma żuru
Stary 2012-08-13, 20:13   #1870
sylwietta1988
Zakorzenienie

Uciekam na łóżko bo czuję się jak rozjechana czołgiem... i do tego boli mnie głowa
małż pojechał na noc znowu a jutro jak tylko wstanie to ma na 12 do 20 buuuuuuu znowu cały dzień go nie bedzie ]
może wybiorę się wobec tego na jakies oglądanie wystaw sklepowych, jesli bede się czuła lepiej niż dzisiaj.

Teraz łazienka, jakieś witaminki i na łóżeczko. Może jeszcze coś przeczytam

dobrej nocki
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:13   #1871
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to nie jest żurek. Bo żurek jest kwaśny, a nasza świętokrzyska zalewajka jest słodsza. No właśnie zmasowanym zalewskim, jutro chyba zrobię.
to zależy ile się żuru wleje, ja wolę kwaśną
Stary 2012-08-13, 20:15   #1872
aska27adopcje
Zadomowienie

A tak wogole leci planeta malp na polsacie nie wiem czy lubicie .. I kupilam sobie dzis w tesco puzle 2 tys sztuk, oj bede miala zajecie na jakies 3 dni .... Kiedys kochalam ukladac puzle ...
Stary 2012-08-13, 20:16   #1873
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej na 100% dziecko. A tak w ogóle, to czytając Twoją wypowiedź, przeczytałam najpierw "Chyba POPSUŁAM dziecko".

Dobrze że operacja poszła dobrze

A ja sie własnie posprzeczałam z mamą bo wybieram sobie restauracje na obiad weselny oczywiście w tym mieście nie ma żadnej normalnej restauracji z gustem same jakies wiejsko weselne;/ i wybrałam sobie taka jaka mi sie podoba a ona że "bo w tej co ja znalazlam jest tak ladnie zielono i mozna wyjść a Twoja jest przy ulicy" wrrrr :/
Stary 2012-08-13, 20:18   #1874
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
O matko kochana- nie znacie zalewajki????????

Zalewajka -tak jak już tu było napisane jest z kielbaską, wędzonym boczusiem, ziemniaczkami, przyprawiana czosnkiem, majerankiem, pieprzem prawdziwym, ja daje tez troche zurku z butelki i podbijam slodką smietana, tylko bez mąki bo strasznie nie lubię takci gęstych zup.

A żurek u mnie to przewaznie długo gotujący się wywar z golonki, z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami- taka bardziej papka na talerzu wychodzi tez przyprawiam czosnkiem, pieprzem, majerankiem, do tego ziele i liśc laurowy. I musi byc bardzo kwasny takze leje sporo żuru z buteli i zaprawiam kwaśną smietaną.

A zupa mleczna- tylko nie z makaronem a takimi kluseczkami kuleczkami u mnie nazywa się zacierką. Do tego na osobnym talerzu gotowane ziemniaki z zesmażoną cebulą.

o łał, ale sobie teraz smaków narobiłam przez Was
Wyglada na to, ze u mnie zurek to polaczenie zalewajki z Waszym zurkiem
Gotuje sie go z pokrojonymi w kostke ziemniakami, kielbasa, jajkiem, majerankiem, czosnkiem, cebula i innymi standardowymi przyprawami

Cytat:
Napisane przez gochaa_p Pokaż wiadomość
w wodziance nie ma żuru
Wyzej napisalam o co mi chodzilo z ta wodzianka

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:19   #1875
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leneczka26 Pokaż wiadomość
a
jutro gotuję zalewajkę!!! już od dawna się zbieram a tu taki wątek! tylko że ja gotuję na żurku własnej roboty i dodaję jeszcze grzyby suszone lub świeże
to tak jak ja
oj powiem Wam że narobiłyście mi smaka na zalewajkę a mialam pieczarkową jutro robić :/
Stary 2012-08-13, 20:21   #1876
leneczka26
Przyczajenie

Cytat:
to tak jak ja
oj powiem Wam że narobiłyście mi smaka na zalewajkę a mialam pieczarkową jutro robić :/
no i od razu wiadomo jak się w Częstochowie zalewajkę gotuje
ja tez miałam pieczarkową robić!!! ale po tym wątku będzie zalewaja tym bardziej, ze żur już mega skisł!
Stary 2012-08-13, 20:22   #1877
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Napisane przez suzi31 Pokaż wiadomość
Gwarantuję, że w nią nie wejdziesz, zresztą jak każda z nas Przecież nie będziesz chodziła w rozpiętej jak będą mrozy. Ja zainwestowałam w wielką kurtkę w poprzedniej ciąży (niecałe 2 lata temu), w listopadzie były 2 stopnie, ja w cienkim płaszczu, tak mi zimno było, że nawet nie patrzyłam szczególnie na cenę tylko żeby kupić. B.ładna, dłuższa, czarna z paskiem. Potem ją komuś wydam.
Ajć to mnie załamałaś czyli muszę sie nastawić na kupienie kurtki.

Cytat:
Napisane przez aska27adopcje Pokaż wiadomość
A tak wogole leci planeta malp na polsacie nie wiem czy lubicie .. I kupilam sobie dzis w tesco puzle 2 tys sztuk, oj bede miala zajecie na jakies 3 dni .... Kiedys kochalam ukladac puzle ...
Mój mąż też mnie namawia do kupienia, żebym miała co robić wieczorami, bo teraz już ciemno zaczyna się szybko robić
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:24   #1878
leneczka26
Przyczajenie

lecę garnki myć bo mnie ze zlewu już wołają a potem lulu pać buźka!
Stary 2012-08-13, 20:29   #1879
BlackSanctum
Zakorzenienie

Ja właśnie się zastanawiam, czy coś kupić, a jeśli już coś kupić , to gdzie dostać ładny krój? Mam płaszcz zimowy, który ma krój trochę jak bombka, ale wydaje mi się, że o ile biust w niego wcisnę, to brzucha 7-9miesiąc już pewnie nie... A muszę coś mieć ciepłego, bo będą święta, to będę latać po prezenty z TŻem dla całej rodzinki naszej, poza tym uczelnia co drugi weekend, muszę zdać egzaminy w terminie 0, żeby potem mnie nie ścigali, jak będę świeżo po porodzie... Więc ciepła, gruba i wygodna kurtka by się przydała...
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:30   #1880
suzi31
Raczkowanie

Nazwę ,,zalewajka" pierwszy raz słyszę. Żurek mniam, ale bym sobie zjadła
Cytat:
Napisane przez aska27adopcje Pokaż wiadomość
Ostatnio też wzięło mnie na puzzle i kupiłam. Skończyło się na zapale, oddzieliłam tylko puzzle z ramki od reszty i tak już leżą jakiś m-c.

Wszystkie macie prześliczne brzuszki, jest się czym pochwalić. Tak patrzę na siebie i gdzie jest mój
suzi31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:30   #1881
Lubcia
Zadomowienie

A ja właśnie dzisiaj na obiad miałem żurek uwielbiam go mogłabym go jeść cały tydzień
Prze chwilką zjadłam fryteczki z keczupem i jestem ociężała a jeszcze w lodówce czeka na mnie bananowiec
http://s7.suwaczek.com/201302221561.png
Bartuś
28.01.2015
Lubcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:31   #1882
aska27adopcje
Zadomowienie

Co do zalewajko- zurku, bo u mnie tez wychodzi, ze ja robie taki miks ... Gotuje wywar z bialej kielbaski, ale wczesniej namaczam kilka suszonych grzybkow i tez dodaje do tego wywaru + ziemniaki w kosteczke, cebulke + przyprawy ... Zalewam to takim zakwasem w plastikowej butelce, mam 1 ulubiony, jest bardzo kwasny ... W sumie nie wiem czy to zurek czy zalewajka teraz My na to mowimy zalewajka bo raczej nigdy do tego jajka nie dajemy, ale z waszych opisow widze, ze to tez pod zurek podchodzi

Moja ostatnia milosc : kanapki z maslem, lub jakims serkiem takim smakowym, na to gruby plaster pomidora posypany czosnkiem na to cienka warstwa majonezu ... dzis zjadlam takie 4

Edytowane przez aska27adopcje
Czas edycji: 2012-08-13 o 20:33
aska27adopcje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:33   #1883
bokeh
Zakorzenienie

Czemu mamy zawsze się do wszystkiego wtrącają, już usłyszałam że mój lokal na obiad weselny jest jak na obiad niedzielny, tylko że przeciez to będzie zwykły obiad ! czemu nie moge sobie wybrać sama jak chce !!!
Tylko musze chcieć knajpe jak na 200 osobowe wesele ze stawem w około i ogrodem
Stary 2012-08-13, 20:36   #1884
aska27adopcje
Zadomowienie

Cytat:
Czemu mamy zawsze się do wszystkiego wtrącają, już usłyszałam że mój lokal na obiad weselny jest jak na obiad niedzielny, tylko że przeciez to będzie zwykły obiad ! czemu nie moge sobie wybrać sama jak chce !!!
Przykro mi kochana A kto placi za obiad pewnie rodzice ... Moze postaraj sie jakos na spokojnie ponegocjowac, w koncu to twoja przyjecie, jestes w ciazy i masz sie tam dobrze czuc ... Ja zauwazylam, ze grosszek w moim brzuchu jest dobrym punktem przetargowym ...
Stary 2012-08-13, 20:37   #1885
Lubcia
Zadomowienie

Cytat:
Bo zawsze muszą swoje trzy grosze wtrącić takie już są chcę niby dobrze ale nie zawsze dla nas dobrze to wychodzi.
http://s7.suwaczek.com/201302221561.png
Bartuś
28.01.2015
Lubcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:40   #1886
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
słowo "zalewajka" jest chyba bardziej znane na śląsku, reszta kraju mówi po prostu żurek. Tak sądzę, bo też się wiele razy spotkałąm z tym że się mnie pytano co to zalewajka
Na południu znają,ale już Polska środkowa i północ to dla nich nieznane danie.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:44   #1887
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Na południu znają,ale już Polska środkowa i północ to dla nich nieznane danie.
Na dolnym slasku nie slyszeli o czyms takim

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:45   #1888
Debrah
Zakorzenienie

Bokeh : możesz i postaw na swoim. Może nieco dyplomatycznie, ale jednak. Bez przesady - to WASZ dzień.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:48   #1889
Hosenka*
Zakorzenienie

Ja nie lubię żurku (z jajkiem i kiełbasą), natomiast bardzo lubię taki "ze słoika", nie wiem jak on się nazywa dokładnie, z grzankami i słoninką

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:49   #1890
insolito
Zadomowienie

Jakiś kiepski dzień dziś mam, nie mam na nic siły i oczy mi się zamykają juz od 16

Gratuluje udanych wizyt i czekam na kolejne relacje

Brzuszki jak zwykle piękne i zdjęcia dzieciaczków również

Wstawiam Wam mój 18 tygodniowy brzuszek, dzidziuś w nim dziś wyjątkowo harcuje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 18.jpg (52,6 KB, 24 załadowań)

Tylko Wy wieci, jak bije moje serce od środka .
insolito jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości