Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-13, 18:28   #1111
Sunshine833
Raczkowanie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

[QUOTE=moni_ka.g;35870211]

pewnie, niech każdy decyduje za siebie, a uwagi i wiedza innych jest cenna. tyle, że na prawdę mam wrażenie, że lista rzeczy niedozwolonych w ciąży jest tak długa, że nie zostaje nic co robić można. ostatnio napisałam na którymś wątku, że na basen idziemy, od razu ktoś napisał, że basen nie jest dozwolony, tak samo jak kąpiele w wannie, a w ciąży można brać tylko prysznice, w dodatku letnie. wychodzi na to, że na co się nie ma ochoty to źle. ja po prostu z tej listy wszystkich rzeczy niedozwolonych wybieram to co wg mnie najmniej szkodliwe.

QUOTE]

mi Ginka powiedziała, że basen najlepiej sprawdzony i czysty a do tego tampona założyć i po zaraz wyjąć...ale ostatecznie stwierdziłam, że spacery będą dla mnie lepsze
Sunshine833 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 18:37   #1112
poziomkka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

dla mnie to nie pojęte. czy jesteś w ciąży czy nie to masz prawo nie dychać smrodu papierochów. mi to przeszkadzało i przed ciążą i nie godzę się na to. jeszcze w knajpie jak siedzę na dworze to jakoś muszę to ścierpieć, bo niby stoliki na dworze od tego są żeby można było palić, ale w pracy, siedzieć z kimś w pomieszczeniu i smrodzić mu pod nosem to już jest chamstwo. nie możesz delikatnie powiedzieć, że przeszkadza Ci dym papierosowy? wiem, że przełożonemu trudno i sama nie wiem czy miałabym odwagę...
Popieram w 100%. Ja mam z kolei taką sytuację, że razem z moim Tż mieliśmy w marcu rzucić palenie, by zacząć starać się o dziecko. Wyszło na to, że tylko ja rzuciłam, a teraz jest wielki problem, bo on nie potrafi zrozumieć, że nie mam ochoty wąchać go po papierosie, albo przebywać w pomieszczeniu w którym śmierdzi fajkami

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Już nie wspomnę o tym, że w ciąży mam węch jak pies i papierosy działają na mnie jak czerwona płachta na byka

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

Cytat:
Napisane przez xenti Pokaż wiadomość
czyli to że ja przytyłam te 4 kg w ciągu miesiąca w ciązy jest w miare normalne, dziękuję bo mnie troszkę uspokoiłaś....pomijając fakt że jestem w porównaniu do Was grubasem to i tak się cieszę że to nic złego że tyle przytyłam
A tego to już nie mogę powiedzieć czy to normalne, bo tak samo nie wiem, czy moje przytycie jest normalne. Wydaje mi się, że to przez brak mdłości. Jak bym je miała, to może bym tyle nie żarła
poziomkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 18:50   #1113
xenti
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sunshine833 Pokaż wiadomość
Ja 177 i 84kg... i dopiero 7 tydzien ale poki co jeszcze nic nie przytylam
hej Kochana MY mamy wzrost i wagę porównywalne Ja 178 i 81-83kg ciągle się waha.

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Cytat:
Napisane przez poziomkka Pokaż wiadomość

[/COLOR]
A tego to już nie mogę powiedzieć czy to normalne, bo tak samo nie wiem, czy moje przytycie jest normalne. Wydaje mi się, że to przez brak mdłości. Jak bym je miała, to może bym tyle nie żarła
Ja tak samo jak na razie to mdłości nie wielkie, i też żre jak opętana ale od dzisiaj własnie przestaje jeść po 18, zaczynam pic wodę (min te 2litry), od jutra spacery dłuższe, muszę zmienić też nawyki żywieniowe. Czuję sie strasznie gruba, źle się czuję sama ze sobą przez to jedzenie "wszystkiego". Mam tyłek taki że szok, nogi strasznie w udach mi poszły, do tego zaczynam się nie dopinac w koszule które są doprawdy wąskie, ale kiedyś były luźnawe a teraz to takie opiete że szkoda gadac.
xenti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 18:59   #1114
Sunshine833
Raczkowanie

Cytat:
hej Kochana MY mamy wzrost i wagę porównywalne Ja 178 i 81-83kg ciągle się waha.

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Ja tak samo jak na razie to mdłości nie wielkie, i też żre jak opętana ale od dzisiaj własnie przestaje jeść po 18, zaczynam pic wodę (min te 2litry), od jutra spacery dłuższe, muszę zmienić też nawyki żywieniowe. Czuję sie strasznie gruba, źle się czuję sama ze sobą przez to jedzenie "wszystkiego". Mam tyłek taki że szok, nogi strasznie w udach mi poszły, do tego zaczynam się nie dopinac w koszule które są doprawdy wąskie, ale kiedyś były luźnawe a teraz to takie opiete że szkoda gadac.

może w grupie wsparcia łatwiej będzie dbać o te dodatkowe kg...tylko jak to zrobić gdy komus sprawia jedzenie przyjemność...no i właśnie się głodna zrobiłam...a wczoraj upiekłam pyszne ciasto drożdzowe ze śliwkami...mniam mniam...juz nie pieke nic wiecej
Stary 2012-08-13, 19:10   #1115
xenti
Przyczajenie

Cytat:
może w grupie wsparcia łatwiej będzie dbać o te dodatkowe kg...tylko jak to zrobić gdy komus sprawia jedzenie przyjemność...no i właśnie się głodna zrobiłam...a wczoraj upiekłam pyszne ciasto drożdzowe ze śliwkami...mniam mniam...juz nie pieke nic wiecej
Pewnie w grupie zawsze raźniej ja sobie dzisiaj powiedziałam że koniec z podjadaniem, bo już żadne spodnie nie wchodzą luźno, tylko muszę je siłowo zapinac, a takie to wszystko opięte się robi że aż mi się płakac chce. Najgorsze ze za niecały miesiąc mam wesele i nawet nie wiem jak się ubrac, bo już raczej nic na mnie nie wejdzie
xenti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 19:28   #1116
Leonikowa
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, a wiecie jak to jest w I trymestrze z seksem?
Bo trochę się boję, a zapomniałam zapytać lekarza jak byłam na wizycie.
Już nie wspomnę o tym, że mi się po prostu nie chce , ale widzę, że Tż by chciał...No a w necie, jak to w necie, różne opinie na ten temat..

Moja ginka mówiła, żeby się wstrzymać do 13 tygodnia ale nie ukrywam, że od czasu do czasu przytulamy się z Tż i nic się dzieje

LEONEK 2.03.13.
Leonikowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 19:32   #1117
Sunshine833
Raczkowanie

Talking Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Cytat:
Pewnie w grupie zawsze raźniej ja sobie dzisiaj powiedziałam że koniec z podjadaniem, bo już żadne spodnie nie wchodzą luźno, tylko muszę je siłowo zapinac, a takie to wszystko opięte się robi że aż mi się płakac chce. Najgorsze ze za niecały miesiąc mam wesele i nawet nie wiem jak się ubrac, bo już raczej nic na mnie nie wejdzie

No ja mam też 8.09 weselicho ale chyba nie potancuje bo z takim bebzolem pewnie ciezko bedzie
Stary 2012-08-13, 19:32   #1118
ewccik
Zadomowienie

Wiecie co ja od lat walczę z papierosami w moim pokoju. Z własnego doświadczenia wiem że nikt z tych pracowników którym zwracałam uwagę nie słucha moich uwag, a pewnie za plecami wyśmiewają się ze mnie i mnie nie lubią. A jeszcze jaki mają patent - niektórzy jak przychodzą do naszego pokoju to stoją w drzwiach trzymają fajkę na korytarzu i śmieją się do mnie że nie są w pokoju.
To wcale nie jest śmieszne, ale jak się pracuje ze starszymi ludźmi którzy żyją jeszcze w czasach PRL to nic się nie da zrobić.
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 19:43   #1119
Leonikowa
Rozeznanie

Cytat:
Nie mogąc spać dziś od 5 rano wpadłam na pomysł...czy genialny nie wiem okaże się...co sądzicie o chodzeniu na ćwiczenia dla kobiet w ciąży?? praktykował ktoś to może? pewnie nie pomoże to zbytnio w przybraniu zbędnych kilogramów ale trochę ruchu pewnie nikomu jeszcze nie zaszkodziło...choć lepiej darować sobie w pierwszym trymestrze?? jak sądzicie?

Ja od września mam zamiar się wybrać na FITNESS dla kobiet w ciąży "AKTYWNA MAMA i po ciąży" - powracających do pierwotnej formy, prowadzone w oparciu o program dr K. Sempolskiej.
Od 01.09.idę na L4 więc będę miała dużo czasu

Ja mam 170 i ważę 61,3 kg

LEONEK 2.03.13.
Stary 2012-08-13, 19:54   #1120
Agnjeska
Zadomowienie

Hej dziewczyny (;
Chciałam się pochwalić że wczoraj zostałam ciocią (: Siostra mojego tżta urodziła synka (: Dzisiaj byłam ich odwiedzić w tzw hotelu poporodowym. Śliczny malec.

I widzę że temat zszedł na wagę...
Ja przed ciążą ważyłam 53 kg przy wzroście 163... teraz przybyło mi dwa kilo więc jest 55...

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 20:29   #1121
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki!
Ja już po wizycie!) Wygląda na to, że wszystko jest dobrze chociaż dzidzia mniejsza o 6 dni, ale pani doktor powiedziała, że jest w normie.
CRL 45mm.
Przezierność karkowa - 1,7 mm
Kość nosowa jest
Nie widać jeszcze dokładnie pęcherza moczowego. Być może przed badaniem się wysiusiało Cały czas dzidziolek się kręcił trudno było go dokładnie zmierzyć.
Następna wizyta za 5 tygodni. Wstawiam fotkę machającej łapki
A zapomniałam dodać serduszko biło 162 razy na minutę! sporo chyba
I cieszę się z tego, że na razie nie przytyłam nic brzuszek już jest ale waga w miejscu
Super, ze wszystko w porządku

A mi to ktos musiałby strzałką narysować, bo ja nic na zdjeciu nie widze
ale wierze na slowo

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Dziękuję Kochane za odpowiedzi

Od dzisiaj biorę się za zdrowsze odzywianie i kropka

A u mnie waga od kilku miesiecy stoi w miejscu, czy w ciazy, czy przed - wzrost 164, waga 50kg. Na pewno za kilka tygodni drgnie w gore

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
dziewczynki to ja też poproszę dziś o kciuki za wizyte. może i mi dzisiaj tą kość jedną i drugą zmierzą.
I jak wizyta?

Cytat:
pewnie, niech każdy decyduje za siebie, a uwagi i wiedza innych jest cenna. tyle, że na prawdę mam wrażenie, że lista rzeczy niedozwolonych w ciąży jest tak długa, że nie zostaje nic co robić można. ostatnio napisałam na którymś wątku, że na basen idziemy, od razu ktoś napisał, że basen nie jest dozwolony, tak samo jak kąpiele w wannie, a w ciąży można brać tylko prysznice, w dodatku letnie. wychodzi na to, że na co się nie ma ochoty to źle. ja po prostu z tej listy wszystkich rzeczy niedozwolonych wybieram to co wg mnie najmniej szkodliwe.
zgadzam się, nie dajmy sie po prostu zwariować - zdrowy rozsadek recepta na wszystko

---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość
Ja od września mam zamiar się wybrać na FITNESS dla kobiet w ciąży "AKTYWNA MAMA i po ciąży" - powracających do pierwotnej formy, prowadzone w oparciu o program dr K. Sempolskiej.

ale fajnie.. hmm... moze i ja sie rozejrze za podobnymi kursami u nas w miescie
Stary 2012-08-13, 20:43   #1122
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
mi Ginka powiedziała, że basen najlepiej sprawdzony i czysty a do tego tampona założyć i po zaraz wyjąć...ale ostatecznie stwierdziłam, że spacery będą dla mnie lepsze
tampon? z tego co ja wiem to tampony sa zakazane w ciazy!
Cytat:
hehe ja tez zwłaszcza wieczorem ale nie moge nie jesc bo odrazu mnie mdli i zle sie czuje, staram sie jesc cos najmniej kalorycznego ale musze.
Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny (;
Chciałam się pochwalić że wczoraj zostałam ciocią (: Siostra mojego tżta urodziła synka (: Dzisiaj byłam ich odwiedzić w tzw hotelu poporodowym. Śliczny malec.
wow fajnie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
I jak wizyta?
no wiec wrociłam z wizyty i kochane wszystko dobrze!
udało sie kość zmierzyć 1,3 czyli ok. i mój maluszek od czwartku urósł o 1cm!!! wiec ma już 4,5 cm!
a serducho pędzi jak oszalałe 180 uderzeń!
zdj wam nie daje bo są słabe i kiepsko widac. dziś mi wyszedł 11tydzień i 3 dzień oj chyba będzie wielki

mam jeszcze wizyte na 27 sierpnia ktora miała mierzyc wlasnie chyba te karczycho i nosek ale no nie wiem chyba odwołam skoro już wiem że ok a potem we wrześniu znowu mam wizyte 6 chyba.
w ogole pokłociłam sie dziś z tżtem że za czesto bla bla. co myslicie odwołac?

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 21:13   #1123
klementyna1
Zakorzenienie

A ja dzis odebrałam wyniki krwi i wyszła mi nadczynnośc tarczycy...wynik TSH 0,05 a norma jest 0,27-4,2. Nigdy nie miałam kłopotów z tarczycą! Rodzinny mnie nastraszył, że on nie wie co się z tym w ciązy robi, że szybko do enokrynologa- ja do przychodni a tam zapisy na....Nowy Rok :0 Zadzwoniłam do przychodni gdzie chodze do gina i akurat dzis przyjmował lekarz (wizyta 100zł). Poszłam, pani doktor mnie uspokoiła, że nie panikować, że tak bywa, że trzeba dorobić badania (kolejne 75zł) i mam jej wysłac smsem (dobry pomysł) i Ona mi odpisze, czy mam przyjśc i przepisujemy leki, czy na razie kasy na wizyte nie wydawać, a przyjśc np. za 2-3 miesiące do kontroli-taka miła. Zatem w czwartek ide na krew znów... Na szczęscie pozostałe wyniki (morfologia, mocz, glukoza) w normie

Co do wago to ja w 6 tygodniu wazyłam 58kg i 162cm teraz myslę, że 2-3kg na bank więcej-wzrost sie raczej nie zmienił;p

Mi lekarka basenu i roweru zabroniła w 1 trymestrze, co do współżycia powiedziała, że czasami pozwala Niestety ja do seksu podchodze ostatnio jak pies do jeża...Nie wiem, czy psychiczne mam opory z obawy, że cos bedzie nie tak, czy hormony, ale mój Tż musi sie uzbroić w cierpliwośc
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 21:44   #1124
iwonaZ82
Przyczajenie

Witajcie przyszłe mamusie!
Nieśmiało dołączę do Was....... właśnie zaczynam 8 tydzień ciąży! bardzo się cieszymy, tym bardziej że o fasolkę staraliśmy się od marca u.r. Test potwierdził moje oczekiwania 24.07. z moich wyliczeń tp wychodzi na początek kwietnia
buziaki i pozdrawiam
iwonaZ82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 21:56   #1125
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonaZ82 Pokaż wiadomość
Nieśmiało dołączę do Was....... właśnie zaczynam 8 tydzień ciąży! bardzo się cieszymy, tym bardziej że o fasolkę staraliśmy się od marca u.r. Test potwierdził moje oczekiwania 24.07. z moich wyliczeń tp wychodzi na początek kwietnia
buziaki i pozdrawiam
witamy i gratulujemy

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 22:24   #1126
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość

W I trymestrze darować. Akurat to jest czas kiedy zarodek dobrze się zagnieżdża więc nie powinno się robić nic co by mogło temu zaszkodzić. Dziś pewien ginekolog się wypowiadał że nawet szpilki wywołują niepotrzebne wstrząsy (sama noszę) ale chyba narazie jeszcze ten miesiąc ogranicze do minimum. A ćwiczenia nie uciekną, już niedługo drugi trymestr i będziesz mogła sobie ćwiczyć spokojnie

51 kg, 163cm
o tych szpilkach to nie słyszałam Myślałam, że dopiero jak brzuszek będzie ciążył to nie wolno, bo kręgosłup siada. Bo ja kurcze też szpilkowa... pewnie przez niezbyt duży wzrost
Cytat:
ja patrzyłam w rossmanie i wszystkie kremy jakie mieli były przeznaczone dla ciężarnych od 4 miesiąca, więc nie wiem, nie kupowałam jeszcze. póki co używam zwykłego balsamu do ciała. swoją drogą te, które są od 4 miesiąca to czemu są dopiero od 4? wcześniej są szkodliwe czy jak?

eh, te zestawy tabletek. mi się niedobrze robi jak je łykam. przez ostatni tydzień miałam takie odruchy wymiotne łykając tabletki, że połowę musiałam rozgryzać bo nie szło połknąć.
co do tych kremów, to ja narazie też nic nie stosuję, bo nie wiem co można, a jeszcze się nie orientowałam w tym kierunku. Raz użyłam oliwy z oliwek, bo gdzieś wyczytałam że mozna Npgi też przy okazji wysmarowałam. I wiecie co? Mój kot chodził i mnie lizał po nogach
A co do tego, że większość kremów jest od 4 m-ca - to tym bardziej myślę, że nie powinnaś teraz stosować innych, nie przeznaczonych dla kobiet w ciąży, bo niestety przez skóre mogą się przedostać do płodu.. Tak mi sie wydaje

A te wszystkie tabletki to koszmar. Ja muszę łykac luteinę, na szczęście powoli mogę już zmniejszać dawke i do kolejnej wizyty za 2,5 tyg mam już barć tylko 2 tabl dziennie Ta luteina podjęzykowa jest straszna, i tak jak chyba pisała Luna, strasznie długo ją czuć w ustach i przełyku. Tak więc nie ma szans żeby przez tą durną luteinę nie podjadać... Ja z rana ją biorę ok 10-11, więc potem o podobnej porze muszę wziąć wieczorem... No a potem to koniecznie muszę coś przekąsić żeby zabić jej smak... I stąd jedzenie na noc A samo picie niestety nie pomaga Dzisiaj już sobie pomyślam, że nakroję pomidorków żeby zjeść jak najmniej kalorii
Cytat:

hehe ja tez zwłaszcza wieczorem ale nie moge nie jesc bo odrazu mnie mdli i zle sie czuje, staram sie jesc cos najmniej kalorycznego ale musze.
wow fajnie

udało sie kość zmierzyć 1,3 czyli ok. i mój maluszek od czwartku urósł o 1cm!!! wiec ma już 4,5 cm!
zdj wam nie daje bo są słabe i kiepsko widac. dziś mi wyszedł 11tydzień i 3 dzień oj chyba będzie wielki

mam jeszcze wizyte na 27 sierpnia ktora miała mierzyc wlasnie chyba te karczycho i nosek ale no nie wiem chyba odwołam skoro już wiem że ok a potem we wrześniu znowu mam wizyte 6 chyba.
co do tego tamponu - to jednak wydaje mi się, że jest on mniej szkodliwy, niż ewentualne zalapanie jakiejś paskudnej infekcji w ciąży Ja np. wiem, że jestem bardzo podatna na takie zakażenia. Chyba nie było jeszcze wakacji z kompilemai w basenie, z których wróciłabym bez jakiegoś świństwa do domu
Ja też własnie przez lekkie mdłości muszę podjadać, bo jak tylko zaczynam mieć pusty żołądek to od razu mnie zamula I też szczególnie wieczorami No i z rana
Jeszcze raz gratuluję pięknego dzidziolka Co do wizyty 27mego, to w sumie dopiero za 2 tyg, więc ja bym nie odwoływała Jeśli masz te wizyty w cenie pakietu, to bym z tego korzystała, tym bardziej że częste usg dzidzi nie szkodzą. Ty za to będziesz spokojniejsza A Tżowi pozostaje to zaakceptować. W końcu to my chodzimy w ciąży i to my mamy większe stresy przez różne nasze przeczucia, więc faceci powinni to zrozumieć. A poza tym, Ty masz za soba już jedną ciąże, więc wcale Ci się nie dziwię.
Cytat:
buziaki i pozdrawiam
no to gratulacje i witamy
Stary 2012-08-13, 22:29   #1127
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Dzięki wielkie...słyszałam, że warto też udziska bo i tu rozstępy się pojawiają-od stóp do głów najlepiej hehe...w aptece polecili mi Pharmaceris (coprawda zdziwli się, że już chce się smarować, ale lepiej dmuchać na zimne), ale rosmanowskiego też na pewno spróbuję.
No ja też spróbuję jeszcze innego, ale ten rossmanowski używałam w 1 ciąży i pomógł

Cytat:
Roladki gotowały sie ponad godzinę, raczej żadna bakteria by sie nie uchowała

a poza tym ser feta z mleka pasteryzowanego można jesc w ciąży - czy na zimno, czy po obrobce termicznej (z niepasteryzowanego jeszcze u nas nie widziałam i to wlasnie na takie sery powinno sie uważać

A to wszystko rozchodzi sie o bakterie Listeria. Mowi sie, by nie spozywac produktow z surowego mleka i serów pleśniowych, myc warzywa i owoce, przestrzegac zasad higieny przy przechowywaniu zywnosci. Nalezy tez uwazac przy przechowywaniu niektorych produktow z pasteryzowanego mleka, gdyz przy zlym przechowywaniu moga sie takie bakterie tez namnazac. Dodatkowo majonez, mieso drobiowe, kielbasy z surowego miesa (Mettwurst - metka?), salami, sery z surowego mleka, sery zwarowe, sery pleśniowe.

No i jeszcze toksoplazmoza, czyli nie jemy surowego lub niedogotowanego miesa.

dziękuję bardzo za informacje

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość

Od jakiś dwóch dni mam jakiś niepokoj... pewnie dlatego że wizyta dopiero za tydzień no i teraz jest ten moment kiedy straciłam aniołka... i nie wiem ale jakoś straciłam tą wiare że napewno wszystko jest ok
będzie

Cytat:

jeśli jest z mleka pasteryzowanego to można.
Krem babydream ja mam ale będę się za innym rozglądać niezbyt mi się podoba.
ja też na początku miałam taki wzdęty że w spodnie nie wchodziłam ale teraz już jest ok, co prawda lada dzień już w nie nie wejdę ale mam nadzieję że uda mi się nowe kupić
u mnie widać że mi brzuch rośnie ale każdy obcy pomyśli że się spasłam ;p
No ja też pewnie wyglądam jakbym się spasła heh

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki!
Ja już po wizycie!) Wygląda na to, że wszystko jest dobrze chociaż dzidzia mniejsza o 6 dni, ale pani doktor powiedziała, że jest w normie.
CRL 45mm.
Przezierność karkowa - 1,7 mm
Kość nosowa jest
Nie widać jeszcze dokładnie pęcherza moczowego. Być może przed badaniem się wysiusiało Cały czas dzidziolek się kręcił trudno było go dokładnie zmierzyć.
Następna wizyta za 5 tygodni. Wstawiam fotkę machającej łapki
A zapomniałam dodać serduszko biło 162 razy na minutę! sporo chyba
I cieszę się z tego, że na razie nie przytyłam nic brzuszek już jest ale waga w miejscu
superr!!
mnie to czeka za tydzień

Cytat:
buziaki i pozdrawiam
witaj i gratulacje
Stary 2012-08-13, 22:37   #1128
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:

też tak słyszałam o tamponach.

bardzo często masz te usg!

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
A ja dzis odebrałam wyniki krwi i wyszła mi nadczynnośc tarczycy...wynik TSH 0,05 a norma jest 0,27-4,2. Nigdy nie miałam kłopotów z tarczycą! Rodzinny mnie nastraszył, że on nie wie co się z tym w ciązy robi, że szybko do enokrynologa- ja do przychodni a tam zapisy na....Nowy Rok :0 Zadzwoniłam do przychodni gdzie chodze do gina i akurat dzis przyjmował lekarz (wizyta 100zł). Poszłam, pani doktor mnie uspokoiła, że nie panikować, że tak bywa, że trzeba dorobić badania (kolejne 75zł) i mam jej wysłac smsem (dobry pomysł) i Ona mi odpisze, czy mam przyjśc i przepisujemy leki, czy na razie kasy na wizyte nie wydawać, a przyjśc np. za 2-3 miesiące do kontroli-taka miła. Zatem w czwartek ide na krew znów... Na szczęscie pozostałe wyniki (morfologia, mocz, glukoza) w normie
ja też nigdy nie miałam problemów z tarczycą, tak mi się wydawało bo przed tą ciążą nigdy nie robiłam tsh. mi przeciwnie do Ciebie, wyszło za wysokie, do endo nie mogłam się nigdzie dostać, obdzwoniłam ileś przychodni, w końcu poszłam prywatnie, ale dalej kazała załatwić skierowanie i przyjść do niej, ale na nfz. teraz już jestem mądra i powiem Ci, że jak dzwonisz i pytasz o endo musisz od razu mówić, że jesteś w ciąży, mają obowiązek przyjąć Cię natychmiast jeśli masz skierowanie od rodzinnego. tam gdzie ja chodzę zapisy są np teraz tylko 1 września i dopiero na październik, ale ciężarną przyjmą na taki dzień jaki chcesz bez numerka, tzn między numerkami, przynajmniej mnie tak przyjmują w tej przychodni.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 22:41   #1129
iwonaZ82
Przyczajenie

Dziękuję za ciepłe przywitanie !
Stary 2012-08-13, 22:41   #1130
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
A co do tego, że większość kremów jest od 4 m-ca - to tym bardziej myślę, że nie powinnaś teraz stosować innych, nie przeznaczonych dla kobiet w ciąży, bo niestety przez skóre mogą się przedostać do płodu.. Tak mi sie wydaje
ale czymś się smarować muszę bo mi skóra całkiem wyschnie, niemożliwe, żeby przez 2 miesiące niczym się nie smarować. ale zastanowiła mnie ta granica 4 miesięcy, może któraś z koleżanek coś o tym wie.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 22:50   #1131
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
ale czymś się smarować muszę bo mi skóra całkiem wyschnie, niemożliwe, żeby przez 2 miesiące niczym się nie smarować. ale zastanowiła mnie ta granica 4 miesięcy, może któraś z koleżanek coś o tym wie.
myślę, że oliwką dla niemowląt możesz się smarować cały czas. Ale to może niech dziewczyny potwierdzą, bo na 100% pewna nie jestem
Stary 2012-08-13, 23:34   #1132
poziomkka
Zadomowienie

W Rossmanie jest też niedrogo krem Babydream fur mama, taki różowy, jest na nim napisane, że już od pierwszego miesiąca trzeba się smarować, także nie ma przeciwwskazań.
poziomkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 08:10   #1133
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:

wow fajnie

Odwołaj Dragusia skoro wiesz, że wszystko ok. Nie ma sensu chodzić co 2 tygodnie ja następną mam dopiero 19 września, gin. na urlopie 1-17.

---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Cytat:
buziaki i pozdrawiam
Gratulujemy Fasolki!

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

Cytat:
W Rossmanie jest też niedrogo krem Babydream fur mama, taki różowy, jest na nim napisane, że już od pierwszego miesiąca trzeba się smarować, także nie ma przeciwwskazań.
Mam też ten krem, ale nie podoba mi się. Bardzo długo się wchłania. Ja smaruje brzuch balsamem z AA. Wydaje mi się, że bez różnicy czym (oliwka, balsam, czy specjalny krem dla kobiet w ciąży) byleby skóra była nawilżona i rozciągała się równomiernie bez bólu.
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 08:33   #1134
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:

Super, ale juz duzy Twoj maluszek

A co do wizyt, to raczej sama musisz zdecydować.. ale pisałaś, ze przezierność juz zmierzona, to moze ta dodatkowa wizyta jest zbędna?

Cytat:
buziaki i pozdrawiam
Witaj mamusiu

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
A ja uważam, ze napisali od 4 miesiąca, gdyz wcześniej producenci danych kremow nie widza sensu,by stosować specjalistyczne kremy na rozstępy.. skora zaczyna sie rozszerzać dopiero w drugim trymestrze.

Nieśmiało zapytam, nie stosujecie żadnych balsamów i olejków do ciała, zeli pod prysznic i do kąpieli, make up, krem do twarzy, lakier do paznokci?

Jeżeli mimo to boicie sie smarować cialo kremem, to najlepiej wybierać te przeznaczone dla dzieci, czy z naturalnych olejow i składników, np. seria Alverde czy Alterra.

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2012-08-14 o 09:22
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 08:37   #1135
Malpka
Zakorzenienie

hej!
Witam się po weekendzie dla mnie dlugim bo jeszcze wczoraj miałam urlop może w ciągu dnia was trochę nadrobie bo w weekend jakoś zabrakło czasu na zaglądanie
w sobote robiłam soki z aroni w niedziele byłam w Warszawie cały dzień a wczoraj byłam z córcią u dentysty i dalsza część soków z aronii ja to zawsze mam pracowite urlopy ponoć wypoczynkowe

jesli pojawiły sie nowe mamusie to witam serdecznie postaram sie was nadrobić bo widze sporo naskrobałyście

i jeszcze powiem wam ze zapisałam sie na usg na 30.08 i nie mogę się doczekać
miłego dnia mam nadzieje ze u was słonecznie bo w Lublinie leje
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 09:15   #1136
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
miłego dnia mam nadzieje ze u was słonecznie bo w Lublinie leje
hej

jeeeaahhh u nas slonecznie
nareszcie troche slonca i u nas sie pojawilo, nie ma to tamto, ze lato tylko w Polsce
Stary 2012-08-14, 09:25   #1137
Leonikowa
Rozeznanie

Ja od samego początku stosuje Mustele (na opakowaniu pisze, żeby stosować od początku ciąży do 1 miesiąca po porodzie)smaruje nim brzuch i piersi, a pozostałą część ciała smaruje balsamem z Nivei - granatowy jest przeznaczony do suchej skóry

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Cytat:
hej

jeeeaahhh u nas slonecznie
nareszcie troche slonca i u nas sie pojawilo, nie ma to tamto, ze lato tylko w Polsce

Oooo to zazdroszczę u mnie na termometrze 12 stopni

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:
buziaki i pozdrawiam

Gratuluję, witamy

LEONEK 2.03.13.
Stary 2012-08-14, 09:28   #1138
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Ja od samego początku stosuje Mustele (na opakowaniu pisze, żeby stosować od początku ciąży do 1 miesiąca po porodzie)smaruje nim brzuch i piersi, a pozostałą część ciała smaruje balsamem z Nivei - granatowy jest przeznaczony do suchej skóry
Ja na razie smaruje zwykłymi balsamami do ciala, a po kapieli nacieram olejkiem - kupilam w DM fajny z Alverde Mamaglück prześlicznie pachnie, same naturalne skladniki.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...iej-malwy.html
Stosuje tez na zmiane z innymi olejkami tej marki.

Ale raczej w ciazy nie bede stosować specjalistycznych, podobno działanie jest rozne i indywidualne - raz dziala raz nie wiec pewnie zostane przy olejkach

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2012-08-14 o 09:29
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 09:48   #1139
Malpka
Zakorzenienie

trochę was nadrobiłam
IsiaG
udanego urlopu
klementynka i jak z tym domem co oglądaliście decyjza jakaś podjęta? no chyba że doczytam później a jesli chodzi o leki to mi tylko witaminy kazał lekarz bac

ewcik ja nospy jeszcze nie brałam wogóle za 1 razem cale 9 miesiecy ani razu nie mialam potrzeby brać. A napisze ci jeszcze ze twój nick jest mi bardzo bliski bo zawsze siostry tak na mnie wołały

Natala84 witaj
Moderna odważnie z tymi włosami ale czasem trzeba cos zmienić
Sunshine, Xenti witajcie,

poziomka jeśli nie masz żadnych komplikacji to normalnie można sie seksić chyba że lekarz ci powiedział że ni można. Ja jak miałam 1 cm krwiaczka to mi lekarka tak tydzien, dwa kazała się wstrzymać żeby przez to plamień nie było

megi-megi ale twoj synek sobie wybrał porę na pobudke moja Julcia na szczęście ładnie przesypia nocki uff

Sunshine myslę ze ćwiczenia dla kobiect w ciaży jak najbardziej ok ja w 1 c chodziłam na salse z mężem do 6 czy 7 m-ca teraz mamy tylko karnety na basen zresztą ja mam ruch przy małej więc więcej nic nie szukam
Moderna moze masz możliwośc zeskanować ze swojej ksiażki ćwiczenia na wzmocnienie pleców ja mam problemy z kręgosłupem i własnie zastanawiam sie jak on zareaguje na brzucholek

ewcik jakby ktoś rozmawiając ze mną palił otwarcie bym powiedziała żeby tego nie robił nawet jakbym nie była w ciaży. Zawsze każdemu daje do zrozumienia ze przeszkadza mi dym papierosowy, w końcu nie każdy musi to lubić

Liwka super ze wszystko dobrze śliczna foteczka

xenti moja waga w 9 tyg(bo dopiero wtedy byłam u lakarza) 64,6 przy 178 cm

Agnjeska brawa dla cioci

Dragusia super ze po wizycie ok i jak byłaś wczoraj to ta z 27 ja bym odwołała i poszła na początku września
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png

Edytowane przez Malpka
Czas edycji: 2012-08-14 o 09:54
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 09:50   #1140
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie mam zamiar go kupić, tylko zastanawiam się czy krem czy olejek bo są właśnie dwie wersje.
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...cji-ciala.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...t-w-ciazy.html

Cytat:
A tą Mustele można dostać w normalnej drogerii? Czy raczej apteki? Niedawno gdzieś czytałam na forum o jej pozytywnym działaniu.

Cytat:
buziaki i pozdrawiam
Gratulację że w końcu się udało

Cytat:

Brzmi interesująco, ciekawe czy moim mieście też jest coś podobnego...
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości