nauczycielki:) - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-01, 16:40   #1051
KamilaEwa
Raczkowanie

Dot.: Pytanie do nauczycieli w sprawie CV

Hej Dziewczyny! Mam pytanie apropo, co wpisać w treści meila ? Jeśli wysyłam do różnych szkół CV, to w treści meila mam pisać, że chciałabym zgłosić kandydaturę na nauczyciela w tej placówce, czy jak?

Z góry dzięki za odp

I’ve loved and I’ve lost .

KamilaEwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 16:54   #1052
201705250955
Konto usunięte

Moja siostra szukała pracy w Warszawie, my mieszkamy w odległości ok. 100-120 km w zależności od dzielnicy stolicy. Żadnego z CV nie zawiozła osobiście, jedynie jeździła na rozmowy kwalifikacyjne. Udało się za drugim razem. Dziwi mnie, że nikt nie napisał, że oferty znajdują się na stronie lokalnego kuratorium, np. Warszawa i województwo mazowieckie tutaj: http://www.kuratorium.waw.pl/mbopn/ Akurat naszego miasta nie ma, ale za to w Warszawie jest bardzo dużo, to samo niektóre mniejsze miasta. Jest jeszcze gumtree (zobaczcie ile szkół się tu ogłasza), pracuj.pl i inne lokalne portale. Nie wydaje mi się, żeby wysyłanie CV mailem jest jakoś absurdalne.

KamilaEwa, jeśli nie mają nigdzie ogłoszenia to wystarczy napisać, że poszukujesz pracy w charakterze nauczyciela i chciałabyś zgłosić swoją kandydaturę w ramach ewentualnego naboru.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 17:23   #1053
KamilaEwa
Raczkowanie

asia_aisa dziekuję za odpowiedź

I’ve loved and I’ve lost .

KamilaEwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 19:32   #1054
SamotnoscMnieDoluje
Raczkowanie

Dot.: nauczycielki:)

Dziewczynki potrzebuję pomocy.
Dostałam dzisiaj telefon z przedszkola, że przyjęli mnie do pracy
Cieszę się bardzo bo uwielbiam dzieciaczki jednak mam problem. Od kilku lat uczę w gimnazjum i nie mam pojęcia czego uczyć przedszkolaków.
Czy jest jakaś anglistka, która mogłaby mi napisać czego uczy się 4 i 5-cio latków, polecić jakieś dobre książeczki, mogłaby polecić mi jakieś zabawy dla nich. Ogólnie napisać mi coś o pracy w przedszkolu.
Byłabym bardzo wdzięczna!

Edytowane przez SamotnoscMnieDoluje
Czas edycji: 2012-08-16 o 19:41
SamotnoscMnieDoluje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 10:22   #1055
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamotnoscMnieDoluje Pokaż wiadomość
Dziewczynki potrzebuję pomocy.
Dostałam dzisiaj telefon z przedszkola, że przyjęli mnie do pracy
Cieszę się bardzo bo uwielbiam dzieciaczki jednak mam problem. Od kilku lat uczę w gimnazjum i nie mam pojęcia czego uczyć przedszkolaków.
Czy jest jakaś anglistka, która mogłaby mi napisać czego uczy się 4 i 5-cio latków, polecić jakieś dobre książeczki, mogłaby polecić mi jakieś zabawy dla nich. Ogólnie napisać mi coś o pracy w przedszkolu.
Byłabym bardzo wdzięczna!
Nie jestem anglistką,ale z moich obserwacji wynika,iż dzieci na tym poziomie uczą się podstaw:
-jak masz na imię? ile masz lat? gdzie mieszkasz?
-liczenie
-kolory
-jakieś słowa związane z rodziną, świętami,zwierzęta itp.

Dużo piosenek, wierszyków, rymowanek, często nauka z pacynkami, dużo ilustracji, tematyczne kolorowanki. Dzieci nie korzystają z książek, zeszytów.

Generalnie na tym poziomie jest nauka poprzez zabawę, 0słuchanie się z językiem.

------------------------------------------------------------------------

Mam do was dziewczyny pytanie. Tak sobie szukam i szukam w internecie i nie mogę znaleźć interesujących pomysłów. Jestem ciekawa, szczególnie w przypadku koleżanek, które pracują już kilka lat w zawodzie, jak wy sobie radzicie z przechowywaniem wszystkiego co nam jest do szczęścia potrzebne? Niestety łapię się ciągle na tym,że ja mam wszystko, ale nie pamiętam o tym, że to mam. Próbowałam robić różne systemy z moimi notatkami, konspektami, pomocami, materiałami dodatkowymi i nic się u mnie nie sprawdza. Ani segregatory ani teczki. Ani system wiekowy-klasowy czy też edukacjami. Już naprawdę nie wiem jak to wszystko sensownie posegregować. O materiałach plastycznych nie wspomnę ....

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 12:13   #1056
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Ja mam segregatory, ale jak u Ciebie różnie z tym bywa. Staram się opisywać na każdym segregatorze co zawiera. Łatwiej mi się wtedy odnaleźć.
Materiały plastyczne (płaskie) również mam w segregatorach. Większe trzymam w pudełkach.
Najłatwiej wyszukuje mi się dokumenty w komputerze. Każdy konspekt, dokument szkolny (IPET, IPR, statut i inne) mam posegregowane klasami, szkołami. System komputerowy najlepiej się u mnie sprawdza. Wolę zapisywać wszystko na komputerze, a potem drukować.

Jedna dokumentacja to segregatory,a druga komputer. Innego sposobu póki co nie znalazłam (nie mieszczę się już z tym wszystkim po 8 latach pracy). Książki staram się układać tematycznie na półkach.

Planuję sobie zrobić spis pomocy (głównie książek i ćwiczeń) jakie mam na danej półce i przykleić na szafce.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 12:48   #1057
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Ja mam segregatory, ale jak u Ciebie różnie z tym bywa. Staram się opisywać na każdym segregatorze co zawiera. Łatwiej mi się wtedy odnaleźć.
Materiały plastyczne (płaskie) również mam w segregatorach. Większe trzymam w pudełkach.
Najłatwiej wyszukuje mi się dokumenty w komputerze. Każdy konspekt, dokument szkolny (IPET, IPR, statut i inne) mam posegregowane klasami, szkołami. System komputerowy najlepiej się u mnie sprawdza. Wolę zapisywać wszystko na komputerze, a potem drukować.
U mnie cały problem polega na tym,że gdyby nawet zrobić listy tego co mam w segregatorach to i tak będą one bardzo obszerne i ciągle się zmieniające, bo ciągle coś nowego dokładam.

Komputer to u mnie osobna skarbnica Po komputerowym zbiorze poruszam się płynnie,ale to co mam fizycznie w domu mnie przerasta.

Może któraś z was jeszcze podzieli się swoimi pomysłami na organizację?

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2012-08-17, 13:39   #1058
semantique
Zadomowienie

Ja również trzymam wszytko co się da w komputerze, mam zbiór dodatkowych wydrukowanych materiałów, ale nie jest on duży, więc trzymam go w jednym kartonie w teczkach. Regularnie zresztą go przeglądam i wyrzucam to, co już się zestarzało, bądź wiem, że mam to w komputerze.
Stary 2012-08-19, 00:04   #1059
SamotnoscMnieDoluje
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natii4 Pokaż wiadomość
Nie jestem anglistką,ale z moich obserwacji wynika,iż dzieci na tym poziomie uczą się podstaw:
-jak masz na imię? ile masz lat? gdzie mieszkasz?
-liczenie
-kolory
-jakieś słowa związane z rodziną, świętami,zwierzęta itp.

Dużo piosenek, wierszyków, rymowanek, często nauka z pacynkami, dużo ilustracji, tematyczne kolorowanki. Dzieci nie korzystają z książek, zeszytów.

Generalnie na tym poziomie jest nauka poprzez zabawę, 0słuchanie się z językiem.
Dziękuje bardzo!
Pomoże mi ktoś jeszcze?
Stary 2012-08-19, 11:01   #1060
martucha84
Zakorzenienie

ja z racji pracy w przedszkolu mam tego bardzoooo dużo, i trzymam w teczkach przeźroczystych i pudłach - wszystko jest opisane, na pory roku albo tematy, zawody, pogoda, świeta, zdrowie, kraj, świat, zwierzęta rośliny, lub pory roku (i wszystko tematyczne co związane z jesienią, opowieści itd) czesc jest w segregatorac - np cwiczenia grafomotoryczne, ale to też podpisane
duże tablice demonstracyjne też mam obok więc wszystko pod ręką i przeglądam, na szczęscie wiem co mam i nie ma dużo szukania
Stary 2012-08-19, 19:45   #1061
_joannag
Raczkowanie

Witajcie!
Może nie wypada o to pytać, ale zaryzykuję. Za dwa lata kończę studia mgr na kierunku: filologia polska (z przygotowaniem pedagogicznym). Już teraz wiem jednak, że chciałabym poszerzyć swoje kwalifikacje zawodowe. Czy jeśli zdecyduję się na studia podyplomowe np. z oligofrenopedagogiki czy edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej to dopiero po ukończeniu danej podyplomówki będę mogła podjąć pracę w szkole specjalnej lub przedszkolu? Czy istnieje też taka możliwość, że ktoś mnie zatrudni (na czas określony) pod warunkiem, że podejmę konkretne studia podyplomowe?

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Studia podyplomowe są z reguły bardzo kosztowne. Nie wiem, czy warto kończyć daną podyplomówkę i obciążać się finansowo, nie wiedząc, czy zostanie się zatrudnionym. Słyszałam kiedyś, że mając uprawnienia pedagogiczne (tak jak ja po filologii polskiej) można podjąć pracę w dowolnej szkole (np. specjalnej, przedszkolu), pod warunkiem, że w ciągu iluś tam lat od momentu zatrudnienia pracownik zdobędzie odpowiednie kwalifikacje kierunkowe.
The nights of wonder'.

Edytowane przez _joannag
Czas edycji: 2012-08-19 o 19:53
_joannag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 22:41   #1062
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Wszystko zależy od pracodawcy. Czasem zdarza się, że zatrudniani są nauczyciele bez oligo, ale pod warunkiem natychmiastowego rozpoczęcia podyplomówki bądź kursu.
Pracuję w szkole specjalnej. U nas wygląda to w ten sposób (w poprzedniej tak samo).
Czasem dyrekcja dofinansowuje studia.

Stary 2012-08-20, 16:42   #1063
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko zależy od pracodawcy. Czasem zdarza się, że zatrudniani są nauczyciele bez oligo, ale pod warunkiem natychmiastowego rozpoczęcia podyplomówki bądź kursu.
Pracuję w szkole specjalnej. U nas wygląda to w ten sposób (w poprzedniej tak samo).
Czasem dyrekcja dofinansowuje studia.

Nie wiem jak to wygląda w innych placówkach,ale w moim mieście nie można pracować w szkole specjalnej po kursie/podyplomówce z oligofrenopedagogiki-trzeba mieć studia z pedagogiki specjalnej.

Jeśli chodzi o wybór podyplomówki - po edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej jest mnóstwo osób,a wakatów niewiele.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Edytowane przez natii4
Czas edycji: 2012-08-20 o 16:44
Stary 2012-08-20, 16:59   #1064
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Nie wiem jak to wygląda w innych placówkach,ale w moim mieście nie można pracować w szkole specjalnej po kursie/podyplomówce z oligofrenopedagogiki-trzeba mieć studia z pedagogiki specjalnej.
A jak jest w przypadku nauczania przedmiotu? Wtedy wystarczy mieć podyplomówkę, np. z j. polskiego? Czy również studia mgr?

Stary 2012-08-20, 17:46   #1065
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
A jak jest w przypadku nauczania przedmiotu? Wtedy wystarczy mieć podyplomówkę, np. z j. polskiego? Czy również studia mgr?
Powiem szczerze,że nie wiem - nie dopytywałam,bo interesowało mnie co innego.
Z tego co się dowiedziałam to trzeba mieć przede wszystkim pedagogikę specjalną ukończoną. Osoby, które miały tylko oligo i uprawnienia do nauczania przedmiotu zostały wysłane na studia z pedagogiki specjalnej. W związku z tym przypuszczam,że priorytetem są ukończone studia z pedagogiki specjalnej.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2012-08-20, 17:47   #1066
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

Jeśli chodzi o wybór podyplomówki - po edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej jest mnóstwo osób,a wakatów niewiele.
A na jakiej podstawie? Zakładam, że chodzi o szkołę specjalną dla dzieci upośledzonych umysłowo?

Na dzień dzisiejszy kurs i podyplomówka dają pełne uprawnienia, więc jeśli jest takie obostrzenie, to niezgodne z prawem
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 19:10   #1067
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Natii4, ciekawe to co piszesz ale dziwne. Nie słyszałam o takich wymaganiach.
Z tego co wiem wystarczy podyplomówka/kurs (jak napisała szajajaba).
W jednej ze szkół specjalnych w moim mieście wymagana jest jeszcze jedna podyplomówka (w tej chwili zapomniałam nazwy ale coś z rewalidacją).

Dziwne to tym bardziej, że pedagogika specjalna to nie tylko oligo. Pod specjalną podchodzi też np. resocjalizacja i inne.
Wiem, że nie każdy pracodawca godzi się na kurs z oligo, wymaga podyplomówkę (u nas większość ma podyplomówkę, w poprzedniej pracy każdy był po podyplomówce, kilka osób po specjalnej).

W tej chwili coraz więcej dzieci posiada orzeczenie, więc warto zrobić oligo (jeśli ktoś jest pewien, że chce pracować z niepełnosprawnymi).

Stary 2012-08-20, 19:41   #1068
natii4
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36006223]A na jakiej podstawie? Zakładam, że chodzi o szkołę specjalną dla dzieci upośledzonych umysłowo?

Na dzień dzisiejszy kurs i podyplomówka dają pełne uprawnienia, więc jeśli jest takie obostrzenie, to niezgodne z prawem [/QUOTE]

Wszyscy nauczyciele w tej szkole, którzy nie mieli licencjatu czy mgr pedagogiki specjalnej w tej chwili robią studia z tego zakresu,a mieli kursy/podyplomówki z oligo.

Cytat:
Natii4, ciekawe to co piszesz ale dziwne. Nie słyszałam o takich wymaganiach.
Z tego co wiem wystarczy podyplomówka/kurs (jak napisała szajajaba).
W jednej ze szkół specjalnych w moim mieście wymagana jest jeszcze jedna podyplomówka (w tej chwili zapomniałam nazwy ale coś z rewalidacją).
Ja mówię tylko jakie są u mnie wymagania,a co jest w rozporządzeniu też wiem.

Cytat:
Dziwne to tym bardziej, że pedagogika specjalna to nie tylko oligo. Pod specjalną podchodzi też np. resocjalizacja i inne.
Lecznicza to też specjalna

Cytat:
W tej chwili coraz więcej dzieci posiada orzeczenie, więc warto zrobić oligo (jeśli ktoś jest pewien, że chce pracować z niepełnosprawnymi).
Tutaj też się podobno zaczynają robić schody,bo oligo to stricte do upośledzeń. Coś mi się o uszy obiło, że ma wejść w życie rozporządzenie (a może już weszło ), że do zajęć rewalidacyjnych w szkołach integracyjnych już nie wystarczy mieć oligo,a jeszcze większą specjalizację, czyli np. do niesłyszących trzeba będzie mieć dodatkowo surdo, do niedowidzących tyflo, do autystów kolejne studia ....

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2012-08-20, 20:01   #1069
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Tutaj też się podobno zaczynają robić schody,bo oligo to stricte do upośledzeń. Coś mi się o uszy obiło, że ma wejść w życie rozporządzenie (a może już weszło ), że do zajęć rewalidacyjnych w szkołach integracyjnych już nie wystarczy mieć oligo,a jeszcze większą specjalizację, czyli np. do niesłyszących trzeba będzie mieć dodatkowo surdo, do niedowidzących tyflo, do autystów kolejne studia ....
ale to nie jest żadna nowość przecież- dziecko z niedowidzeniem ma rewalidację z tyflopedagogiem ( a przynajmniej powinno), niedosłuch z surdo itd
Stary 2012-08-20, 20:12   #1070
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
ale to nie jest żadna nowość przecież- dziecko z niedowidzeniem ma rewalidację z tyflopedagogiem ( a przynajmniej powinno), niedosłuch z surdo itd
Właśnie okazuje się,że w wielu szkołach integracyjnych nie jest tak. W mojej placówce jest tak jak piszesz,ale w innej szkole spotkałam się z tym,że wszystkie zajęcia rewalidacyjne ma oligofrenopedagog. Jest to spowodowane po pierwsze brakiem specjalisty w placówce , a po drugie problemem z kwalifikacjami. Kogo za "nauczyciela specjalistę" uznamy w przypadku rzadkich chorób genetycznych, które nie powodują upośledzenia,ale jedynie specyficzne trudności w uczeniu się?

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2012-08-20, 20:19   #1071
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
. Kogo za "nauczyciela specjalistę" uznamy w przypadku rzadkich chorób genetycznych, które nie powodują upośledzenia,ale jedynie specyficzne trudności w uczeniu się?
ktoś po terapii pedagogicznej
Stary 2012-08-20, 21:47   #1072
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
ktoś po terapii pedagogicznej
Niestety nie dla wszystkich dyrektorów jest to takie oczywiste. Zresztą o absurdach edukacji integracyjnej w naszym kraju można by wiele napisać.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2012-08-20, 23:53   #1073
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Tak zrozumiałam
Cytat:
wiem
Cytat:
Nie wiem jak jest w szkołach integracyjnych, ale chyba wiem o co chodzi. To o czym piszesz było zawsze (chodzi mi o tyflo czy surdo), ale jest jeszcze coś innego.
Jeśli chodzi o rewalidację z dziećmi lekkimi trzeba mieć właśnie tę dodatkową specjalizację (to o czym pisałam wcześniej, ale zapomniałam nazwy - jutro sprawdzę). Np. polonista może prowadzić wyłącznie zajęcia wyrównawcze z j. polskiego, nie może prowadzić rewalidacji ogólnej (jeśli nie ma dodatkowych studiów).
Do zajęć z autystykami wystarczy kurs (podyplomówki niestety są trudno dostępne, przynajmniej u mnie nie ma i nie było). Kurs ma 350 godz. i daje uprawnienia. Sama prowadzę takie zajęcia rewalidacyjne.
W mojej szkole koleżanka po surdo i tyflo również prowadzi zajęcia specjalistyczne.
Reszta tylko po oligo: z umiarkowanymi i znacznymi- zajęcia rewalidacyjne
z lekkimi - zajęcia wyrównawcze ze swojego przedmiotu.

Edycja: to chyba ten kierunek:
Studia podyplomowe - Wczesne wspomaganie i rewalidacja dziecka niepełnosprawnego
ale znalazłam również: Edukacja Integracyjna i Rewalidacja Indywidualna
Jeszcze kilka lat temu nie było tyle specjalizacji.
Być może będzie tak jak z opiekuńczo-wych. Nauczyciele robili żeby mieć godz. np. na świetlicy, a potem okazało się, że niepotrzebnie.

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

Cytat:
Niestety nie dla wszystkich dyrektorów jest to takie oczywiste. Zresztą o absurdach edukacji integracyjnej w naszym kraju można by wiele napisać.
Czyli w integracji tak jak u nas w specjalnej......

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2012-08-20 o 23:52
Stary 2012-08-21, 10:56   #1074
Konto usunięte

Cytat:
Wszyscy nauczyciele w tej szkole, którzy nie mieli licencjatu czy mgr pedagogiki specjalnej w tej chwili robią studia z tego zakresu,a mieli kursy/podyplomówki z oligo.

Nie, no ok, ja ci wierzę przecież po prostu... dla mnie to absurd, szlag trafia na takich dyrektorów i tyle.

U nas (integracja) właśnie jest tak: oligowiec ma rewal z upośledzeniami, tyflo - z niedowidzącymi i tak dalej. Natomiast ja w klasie miałam i upośledzenia, i niedowidzenie, ZA, niep. ruchowe, niedosłuch - nierealne, bym robiła studia z wszystkiego. W takich sytuacjach przydałaby się po prostu ogólna pedagogika specjalna.

A z racji tego, że coraz więcej dzieci ma niep.ruchową chcę zrobić właśnie rehabilitację.

Cytat:
Właśnie okazuje się,że w wielu szkołach integracyjnych nie jest tak. W mojej placówce jest tak jak piszesz,ale w innej szkole spotkałam się z tym,że wszystkie zajęcia rewalidacyjne ma oligofrenopedagog. Jest to spowodowane po pierwsze brakiem specjalisty w placówce , a po drugie problemem z kwalifikacjami. Kogo za "nauczyciela specjalistę" uznamy w przypadku rzadkich chorób genetycznych, które nie powodują upośledzenia,ale jedynie specyficzne trudności w uczeniu się?
Jeśi specjalisty nie ma, to robi oligowiec. Ale w przypadku rzadkich chorób - terapię pedagogiczną lub pedagogikę terapeutyczną.

Cytat:
Tak zrozumiałam
wiem
Nie wiem jak jest w szkołach integracyjnych, ale chyba wiem o co chodzi. To o czym piszesz było zawsze (chodzi mi o tyflo czy surdo), ale jest jeszcze coś innego.
Jeśli chodzi o rewalidację z dziećmi lekkimi trzeba mieć właśnie tę dodatkową specjalizację (to o czym pisałam wcześniej, ale zapomniałam nazwy - jutro sprawdzę). Np. polonista może prowadzić wyłącznie zajęcia wyrównawcze z j. polskiego, nie może prowadzić rewalidacji ogólnej (jeśli nie ma dodatkowych studiów).
Do zajęć z autystykami wystarczy kurs (podyplomówki niestety są trudno dostępne, przynajmniej u mnie nie ma i nie było). Kurs ma 350 godz. i daje uprawnienia. Sama prowadzę takie zajęcia rewalidacyjne.
W mojej szkole koleżanka po surdo i tyflo również prowadzi zajęcia specjalistyczne.
Reszta tylko po oligo: z umiarkowanymi i znacznymi- zajęcia rewalidacyjne
z lekkimi - zajęcia wyrównawcze ze swojego przedmiotu.

Edycja: to chyba ten kierunek:
Studia podyplomowe - Wczesne wspomaganie i rewalidacja dziecka niepełnosprawnego
ale znalazłam również: Edukacja Integracyjna i Rewalidacja Indywidualna
Jeszcze kilka lat temu nie było tyle specjalizacji.
Być może będzie tak jak z opiekuńczo-wych. Nauczyciele robili żeby mieć godz. np. na świetlicy, a potem okazało się, że niepotrzebnie.

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

Czyli w integracji tak jak u nas w specjalnej......
Wiesz co, ale wczesne wspomaganie to tylko do 10rż z tego, co pamiętam, więc od 4 klasy odpada. A rewalidacja indywidualna jako taka - to już widuję długo, długo jako kierunek
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 11:16   #1075
*Basia*
Mod-Śnieżynka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36018832]
Wiesz co, ale wczesne wspomaganie to tylko do 10rż z tego, co pamiętam, więc od 4 klasy odpada.[/QUOTE]
Nie. Wczesne wspomaganie do czasu rozpoczęcia nauki w szkole. Ale tu jest dopisek: z rewalidacją indywidualną. Więc nie tylko z małymi dziećmi.
Cytat:
A rewalidacja indywidualna jako taka - to już widuję długo, długo jako kierunek
Nie wiem właśnie czy to dokładnie ten kierunek, ale na pewno coś z rewalidacją w nazwie i jest od paru lat. Przypuszczam, że namieszałam z nazwą.

Stary 2012-08-21, 12:23   #1076
Konto usunięte

Tyle, że.. to trzeba w ogóle sprawdzić, czy ten dopisek coś daje ja mam tak 2 kierunki, i dopisek nie daje NIC ot, chyba tylko po to jest, by ciekawiej brzmiało
Stary 2012-08-21, 12:35   #1077
*Basia*
Mod-Śnieżynka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36020921]Tyle, że.. to trzeba w ogóle sprawdzić, czy ten dopisek coś daje ja mam tak 2 kierunki, i dopisek nie daje NIC ot, chyba tylko po to jest, by ciekawiej brzmiało [/QUOTE]
Zgadzam się, że przed rozpoczęciem jakichkolwiek studiów/kursu należy dowiedzieć się o uprawnienia.
Ja mam np. Wczesne wspomaganie i edukacja uczniów z autyzmem. Daje to uprawnienia do nauczania na każdym etapie edukacyjnym i we wczesnym wspomaganiu.
Dlatego też sądzę, ze jednak może coś daje (oczywiście tylko tak sądzę ).
Z drugiej strony na 4 podyplomówki i jedne magisterskie potrzebne mi są tylko 3.

Ciekawe co jeszcze wymyślą.

Stary 2012-08-25, 16:32   #1078
thidien
Rozeznanie

ooOO nie wiedziałam, że nauczycielski kącik istnieje, widać nie zwiedzałam wizażu dokładnie
więc się melduję - n-lka angielskiego w SP

w poniedziałek examin na mianowanego, a ja w rozsypce..

ktoś to wspomina miło? bo mnie ciarki przechodzą bardziej, niż przy wszystkich obronach razem wziętych..
II kreski 1.12.2015
thidien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 12:56   #1079
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
w poniedziałek examin na mianowanego, a ja w rozsypce..
Powodzenia

Stary 2012-08-26, 13:36   #1080
201606210931
Konto usunięte

czy mając certyfikat z angielskiego CAE oraz kurs pedagogiczny można uczyć w szkole angielskiego? (wykształcenie wyższe zupełnie z innego kierunku)
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości