|
|
#1051 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do nauczycieli w sprawie CV
Hej Dziewczyny! Mam pytanie apropo, co wpisać w treści meila ? Jeśli wysyłam do różnych szkół CV, to w treści meila mam pisać, że chciałabym zgłosić kandydaturę na nauczyciela w tej placówce, czy jak?
Z góry dzięki za odp
|
|
#1052 |
|
Konto usunięte
|
Moja siostra szukała pracy w Warszawie, my mieszkamy w odległości ok. 100-120 km w zależności od dzielnicy stolicy. Żadnego z CV nie zawiozła osobiście, jedynie jeździła na rozmowy kwalifikacyjne. Udało się za drugim razem. Dziwi mnie, że nikt nie napisał, że oferty znajdują się na stronie lokalnego kuratorium, np. Warszawa i województwo mazowieckie tutaj: http://www.kuratorium.waw.pl/mbopn/ Akurat naszego miasta nie ma, ale za to w Warszawie jest bardzo dużo, to samo niektóre mniejsze miasta. Jest jeszcze gumtree (zobaczcie ile szkół się tu ogłasza), pracuj.pl i inne lokalne portale. Nie wydaje mi się, żeby wysyłanie CV mailem jest jakoś absurdalne.
KamilaEwa, jeśli nie mają nigdzie ogłoszenia to wystarczy napisać, że poszukujesz pracy w charakterze nauczyciela i chciałabyś zgłosić swoją kandydaturę w ramach ewentualnego naboru. |
|
|
|
|
#1053 |
|
Raczkowanie
|
asia_aisa dziekuję za odpowiedź
|
|
#1054 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: nauczycielki:)
Dziewczynki potrzebuję pomocy.
Dostałam dzisiaj telefon z przedszkola, że przyjęli mnie do pracy Cieszę się bardzo bo uwielbiam dzieciaczki jednak mam problem. Od kilku lat uczę w gimnazjum i nie mam pojęcia czego uczyć przedszkolaków. Czy jest jakaś anglistka, która mogłaby mi napisać czego uczy się 4 i 5-cio latków, polecić jakieś dobre książeczki, mogłaby polecić mi jakieś zabawy dla nich. Ogólnie napisać mi coś o pracy w przedszkolu. Byłabym bardzo wdzięczna!
Edytowane przez SamotnoscMnieDoluje Czas edycji: 2012-08-16 o 19:41 |
|
|
|
|
#1055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-jak masz na imię? ile masz lat? gdzie mieszkasz? -liczenie -kolory -jakieś słowa związane z rodziną, świętami,zwierzęta itp. Dużo piosenek, wierszyków, rymowanek, często nauka z pacynkami, dużo ilustracji, tematyczne kolorowanki. Dzieci nie korzystają z książek, zeszytów. Generalnie na tym poziomie jest nauka poprzez zabawę, 0słuchanie się z językiem. ------------------------------------------------------------------------ Mam do was dziewczyny pytanie. Tak sobie szukam i szukam w internecie i nie mogę znaleźć interesujących pomysłów. Jestem ciekawa, szczególnie w przypadku koleżanek, które pracują już kilka lat w zawodzie, jak wy sobie radzicie z przechowywaniem wszystkiego co nam jest do szczęścia potrzebne? Niestety łapię się ciągle na tym,że ja mam wszystko, ale nie pamiętam o tym, że to mam. Próbowałam robić różne systemy z moimi notatkami, konspektami, pomocami, materiałami dodatkowymi i nic się u mnie nie sprawdza. Ani segregatory ani teczki. Ani system wiekowy-klasowy czy też edukacjami. Już naprawdę nie wiem jak to wszystko sensownie posegregować. O materiałach plastycznych nie wspomnę ....
|
|
|
#1056 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Ja mam segregatory, ale jak u Ciebie różnie z tym bywa. Staram się opisywać na każdym segregatorze co zawiera. Łatwiej mi się wtedy odnaleźć.
Materiały plastyczne (płaskie) również mam w segregatorach. Większe trzymam w pudełkach. Najłatwiej wyszukuje mi się dokumenty w komputerze. Każdy konspekt, dokument szkolny (IPET, IPR, statut i inne) mam posegregowane klasami, szkołami. System komputerowy najlepiej się u mnie sprawdza. Wolę zapisywać wszystko na komputerze, a potem drukować. Jedna dokumentacja to segregatory,a druga komputer. Innego sposobu póki co nie znalazłam (nie mieszczę się już z tym wszystkim po 8 latach pracy). Książki staram się układać tematycznie na półkach. Planuję sobie zrobić spis pomocy (głównie książek i ćwiczeń) jakie mam na danej półce i przykleić na szafce. |
|
|
|
|
#1057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Komputer to u mnie osobna skarbnica Po komputerowym zbiorze poruszam się płynnie,ale to co mam fizycznie w domu mnie przerasta.Może któraś z was jeszcze podzieli się swoimi pomysłami na organizację?
|
|
|
#1058 |
|
Zadomowienie
|
Ja również trzymam wszytko co się da w komputerze, mam zbiór dodatkowych wydrukowanych materiałów, ale nie jest on duży, więc trzymam go w jednym kartonie w teczkach. Regularnie zresztą go przeglądam i wyrzucam to, co już się zestarzało, bądź wiem, że mam to w komputerze.
|
|
#1059 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pomoże mi ktoś jeszcze?
|
|
|
|
#1060 |
|
Zakorzenienie
|
ja z racji pracy w przedszkolu mam tego bardzoooo dużo, i trzymam w teczkach przeźroczystych i pudłach - wszystko jest opisane, na pory roku albo tematy, zawody, pogoda, świeta, zdrowie, kraj, świat, zwierzęta rośliny, lub pory roku (i wszystko tematyczne co związane z jesienią, opowieści itd) czesc jest w segregatorac - np cwiczenia grafomotoryczne, ale to też podpisane
duże tablice demonstracyjne też mam obok więc wszystko pod ręką i przeglądam, na szczęscie wiem co mam i nie ma dużo szukania
|
|
|
#1061 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!
Może nie wypada o to pytać, ale zaryzykuję. Za dwa lata kończę studia mgr na kierunku: filologia polska (z przygotowaniem pedagogicznym). Już teraz wiem jednak, że chciałabym poszerzyć swoje kwalifikacje zawodowe. Czy jeśli zdecyduję się na studia podyplomowe np. z oligofrenopedagogiki czy edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej to dopiero po ukończeniu danej podyplomówki będę mogła podjąć pracę w szkole specjalnej lub przedszkolu? Czy istnieje też taka możliwość, że ktoś mnie zatrudni (na czas określony) pod warunkiem, że podejmę konkretne studia podyplomowe? ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Studia podyplomowe są z reguły bardzo kosztowne. Nie wiem, czy warto kończyć daną podyplomówkę i obciążać się finansowo, nie wiedząc, czy zostanie się zatrudnionym. Słyszałam kiedyś, że mając uprawnienia pedagogiczne (tak jak ja po filologii polskiej) można podjąć pracę w dowolnej szkole (np. specjalnej, przedszkolu), pod warunkiem, że w ciągu iluś tam lat od momentu zatrudnienia pracownik zdobędzie odpowiednie kwalifikacje kierunkowe.
The light was brighter With friends surrounded The nights of wonder'. Edytowane przez _joannag Czas edycji: 2012-08-19 o 19:53 |
|
|
|
|
#1062 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Wszystko zależy od pracodawcy. Czasem zdarza się, że zatrudniani są nauczyciele bez oligo, ale pod warunkiem natychmiastowego rozpoczęcia podyplomówki bądź kursu.
Pracuję w szkole specjalnej. U nas wygląda to w ten sposób (w poprzedniej tak samo). Czasem dyrekcja dofinansowuje studia. |
|
|
|
|
#1063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak to wygląda w innych placówkach,ale w moim mieście nie można pracować w szkole specjalnej po kursie/podyplomówce z oligofrenopedagogiki-trzeba mieć studia z pedagogiki specjalnej. Jeśli chodzi o wybór podyplomówki - po edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej jest mnóstwo osób,a wakatów niewiele.
to klucz do życia Edytowane przez natii4 Czas edycji: 2012-08-20 o 16:44 |
|
|
|
|
|
#1064 |
|
Mod-Śnieżynka
|
A jak jest w przypadku nauczania przedmiotu? Wtedy wystarczy mieć podyplomówkę, np. z j. polskiego? Czy również studia mgr?
|
|
|
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co się dowiedziałam to trzeba mieć przede wszystkim pedagogikę specjalną ukończoną. Osoby, które miały tylko oligo i uprawnienia do nauczania przedmiotu zostały wysłane na studia z pedagogiki specjalnej. W związku z tym przypuszczam,że priorytetem są ukończone studia z pedagogiki specjalnej.
|
|
|
#1066 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na dzień dzisiejszy kurs i podyplomówka dają pełne uprawnienia, więc jeśli jest takie obostrzenie, to niezgodne z prawem |
|
|
|
|
|
#1067 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Natii4, ciekawe to co piszesz ale dziwne. Nie słyszałam o takich wymaganiach.
Z tego co wiem wystarczy podyplomówka/kurs (jak napisała szajajaba). W jednej ze szkół specjalnych w moim mieście wymagana jest jeszcze jedna podyplomówka (w tej chwili zapomniałam nazwy ale coś z rewalidacją). Dziwne to tym bardziej, że pedagogika specjalna to nie tylko oligo. Pod specjalną podchodzi też np. resocjalizacja i inne. Wiem, że nie każdy pracodawca godzi się na kurs z oligo, wymaga podyplomówkę (u nas większość ma podyplomówkę, w poprzedniej pracy każdy był po podyplomówce, kilka osób po specjalnej). W tej chwili coraz więcej dzieci posiada orzeczenie, więc warto zrobić oligo (jeśli ktoś jest pewien, że chce pracować z niepełnosprawnymi). |
|
|
|
|
#1068 | |||
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36006223]A na jakiej podstawie? Zakładam, że chodzi o szkołę specjalną dla dzieci upośledzonych umysłowo?
Na dzień dzisiejszy kurs i podyplomówka dają pełne uprawnienia, więc jeśli jest takie obostrzenie, to niezgodne z prawem Wszyscy nauczyciele w tej szkole, którzy nie mieli licencjatu czy mgr pedagogiki specjalnej w tej chwili robią studia z tego zakresu,a mieli kursy/podyplomówki z oligo. Cytat:
Cytat:
Cytat:
), że do zajęć rewalidacyjnych w szkołach integracyjnych już nie wystarczy mieć oligo,a jeszcze większą specjalizację, czyli np. do niesłyszących trzeba będzie mieć dodatkowo surdo, do niedowidzących tyflo, do autystów kolejne studia ....
|
|
|
#1069 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1070 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie okazuje się,że w wielu szkołach integracyjnych nie jest tak. W mojej placówce jest tak jak piszesz,ale w innej szkole spotkałam się z tym,że wszystkie zajęcia rewalidacyjne ma oligofrenopedagog. Jest to spowodowane po pierwsze brakiem specjalisty w placówce , a po drugie problemem z kwalifikacjami. Kogo za "nauczyciela specjalistę" uznamy w przypadku rzadkich chorób genetycznych, które nie powodują upośledzenia,ale jedynie specyficzne trudności w uczeniu się?
|
|
#1071 |
|
Wtajemniczenie
|
ktoś po terapii pedagogicznej
|
|
#1072 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety nie dla wszystkich dyrektorów jest to takie oczywiste. Zresztą o absurdach edukacji integracyjnej w naszym kraju można by wiele napisać.
|
|
#1073 | |||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli chodzi o rewalidację z dziećmi lekkimi trzeba mieć właśnie tę dodatkową specjalizację (to o czym pisałam wcześniej, ale zapomniałam nazwy - jutro sprawdzę). Np. polonista może prowadzić wyłącznie zajęcia wyrównawcze z j. polskiego, nie może prowadzić rewalidacji ogólnej (jeśli nie ma dodatkowych studiów). Do zajęć z autystykami wystarczy kurs (podyplomówki niestety są trudno dostępne, przynajmniej u mnie nie ma i nie było). Kurs ma 350 godz. i daje uprawnienia. Sama prowadzę takie zajęcia rewalidacyjne. W mojej szkole koleżanka po surdo i tyflo również prowadzi zajęcia specjalistyczne. Reszta tylko po oligo: z umiarkowanymi i znacznymi- zajęcia rewalidacyjne z lekkimi - zajęcia wyrównawcze ze swojego przedmiotu. Edycja: to chyba ten kierunek: Studia podyplomowe - Wczesne wspomaganie i rewalidacja dziecka niepełnosprawnego ale znalazłam również: Edukacja Integracyjna i Rewalidacja Indywidualna Jeszcze kilka lat temu nie było tyle specjalizacji. Być może będzie tak jak z opiekuńczo-wych. Nauczyciele robili żeby mieć godz. np. na świetlicy, a potem okazało się, że niepotrzebnie .---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ---------- Czyli w integracji tak jak u nas w specjalnej...... Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-08-20 o 23:52 |
|||
|
|
|
|
#1074 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
po prostu... dla mnie to absurd, szlag trafia na takich dyrektorów i tyle. U nas (integracja) właśnie jest tak: oligowiec ma rewal z upośledzeniami, tyflo - z niedowidzącymi i tak dalej. Natomiast ja w klasie miałam i upośledzenia, i niedowidzenie, ZA, niep. ruchowe, niedosłuch - nierealne, bym robiła studia z wszystkiego. W takich sytuacjach przydałaby się po prostu ogólna pedagogika specjalna. A z racji tego, że coraz więcej dzieci ma niep.ruchową chcę zrobić właśnie rehabilitację. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1075 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36018832]
Wiesz co, ale wczesne wspomaganie to tylko do 10rż z tego, co pamiętam, więc od 4 klasy odpada.[/QUOTE] Nie. Wczesne wspomaganie do czasu rozpoczęcia nauki w szkole. Ale tu jest dopisek: z rewalidacją indywidualną. Więc nie tylko z małymi dziećmi. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1076 |
|
Konto usunięte
|
Tyle, że.. to trzeba w ogóle sprawdzić, czy ten dopisek coś daje
ja mam tak 2 kierunki, i dopisek nie daje NIC ot, chyba tylko po to jest, by ciekawiej brzmiało |
|
|
|
|
#1077 |
|
Mod-Śnieżynka
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36020921]Tyle, że.. to trzeba w ogóle sprawdzić, czy ten dopisek coś daje
ja mam tak 2 kierunki, i dopisek nie daje NIC ot, chyba tylko po to jest, by ciekawiej brzmiało Zgadzam się, że przed rozpoczęciem jakichkolwiek studiów/kursu należy dowiedzieć się o uprawnienia. Ja mam np. Wczesne wspomaganie i edukacja uczniów z autyzmem. Daje to uprawnienia do nauczania na każdym etapie edukacyjnym i we wczesnym wspomaganiu. Dlatego też sądzę, ze jednak może coś daje (oczywiście tylko tak sądzę ).Z drugiej strony na 4 podyplomówki i jedne magisterskie potrzebne mi są tylko 3. Ciekawe co jeszcze wymyślą .
|
|
|
|
|
#1078 |
|
Rozeznanie
|
ooOO nie wiedziałam, że nauczycielski kącik istnieje, widać nie zwiedzałam wizażu dokładnie
![]() więc się melduję - n-lka angielskiego w SP ![]() w poniedziałek examin na mianowanego, a ja w rozsypce.. ktoś to wspomina miło? bo mnie ciarki przechodzą bardziej, niż przy wszystkich obronach razem wziętych..
|
|
|
#1079 |
|
Mod-Śnieżynka
|
|
|
|
|
|
#1080 |
|
Konto usunięte
|
czy mając certyfikat z angielskiego CAE oraz kurs pedagogiczny można uczyć w szkole angielskiego? (wykształcenie wyższe zupełnie z innego kierunku)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.

Po komputerowym zbiorze poruszam się płynnie,ale to co mam fizycznie w domu mnie przerasta.

), że do zajęć rewalidacyjnych w szkołach integracyjnych już nie wystarczy mieć oligo,a jeszcze większą specjalizację, czyli np. do niesłyszących trzeba będzie mieć dodatkowo surdo, do niedowidzących tyflo, do autystów kolejne studia ....
.
ja mam tak 2 kierunki, i dopisek nie daje NIC
żonka 27.07.2013
II kreski 30.07.2013
Synek 1.4.2014