Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-20, 19:46   #1651
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
no kochana ciesze sie ze nie jestem sama z takimi poglądami też mam zamiar nie dawać dziecku smoczka ( juz widzę minę wszystkich zwłaszcza tesciowej, ale mam to w dup...) , a chodzika to nawet nie chce widziec na oczy. jak mi ktoś kupi to nie przyjme i koniec
o co chodzi z tym, żeby dziecku nie dawać smoczka? coraz częściej teraz o tym słyszę/czytam. ma to jakieś wskazania?
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 19:47   #1652
00anulka00
Zadomowienie

może chodzi o zgryz
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 19:53   #1653
scarlett26
Zakorzenienie

[QUOTE=moni_ka.g;36008543]o co chodzi z tym, żeby dziecku nie dawać smoczka? coraz częściej teraz o tym słyszę/czytam. ma to jakieś wskazania?[/QUO

ja też nie zamierzam dawać smoczka ze względu na nieprawidłowy zgryz, niemal o połowę większą zapadalność na zapalenie ucha, opóźniony rozwój mowy i (to moja własna obserwacja) durno-gapowaty wyraz twarzy u kilkulatków, które bywa, że nadal z nich korzystają

poza tym z tym pewnie jest jak z rzucaniem palenia - jak do smoczka nie przyzwyczaisz, to odzwyczajać nie będziesz musiała
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 19:57   #1654
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
może chodzi o zgryz
no dobrze, są wady, ale też zalety smoczka. kiedyś wszystkie dzieci po kolei ssały smoczki, teraz mam wrażenie, że zrobiła się trochę taka moda na brak smoczka, bez jakiegoś wypośrodkowania. nie i już, dla zasady? a może macie jakieś konkretne argumenty? pytam bo jak spotykam się z brakiem smoczka to zazwyczaj słyszę bo nie chcę dawać smoczka, bo jakoś tak, ale argumentów żadnych

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
ja też nie zamierzam dawać smoczka ze względu na nieprawidłowy zgryz, niemal o połowę większą zapadalność na zapalenie ucha, opóźniony rozwój mowy i (to moja własna obserwacja) durno-gapowaty wyraz twarzy u kilkulatków, które bywa, że nadal z nich korzystają

poza tym z tym pewnie jest jak z rzucaniem palenia - jak do smoczka nie przyzwyczaisz, to odzwyczajać nie będziesz musiała
dzięki. nie, no kilkulatek ze smoczkiem to jak dla mnie już patologią zalatuje, ja mam na myśli rozsądny czas na korzystanie ze smoczka.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 19:59   #1655
scarlett26
Zakorzenienie

to co napisałam dotyczy i niemowląt

poza tym czytałam gdzieś, ale nie mogę znaleźć źródła, że wśród korzystających ze smoczka jest więcej grubasów

na logikę to ssanie powinno kojarzyć się dziecku z jedzeniem, a nie uspakajaniem się, bo potem będzie uspakajać się jedzeniem
Stary 2012-08-20, 20:04   #1656
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
no dobrze, są wady, ale też zalety smoczka. kiedyś wszystkie dzieci po kolei ssały smoczki, teraz mam wrażenie, że zrobiła się trochę taka moda na brak smoczka, bez jakiegoś wypośrodkowania. nie i już, dla zasady? a może macie jakieś konkretne argumenty? pytam bo jak spotykam się z brakiem smoczka to zazwyczaj słyszę bo nie chcę dawać smoczka, bo jakoś tak, ale argumentów żadnych
to pytanie nie do mnie, bo ja smoczek będę podawała
Stary 2012-08-20, 20:06   #1657
scarlett26
Zakorzenienie

może to niektóre zniechęci
http://www.edusfera.pl/artykuly,73.php
Stary 2012-08-20, 20:09   #1658
00anulka00
Zadomowienie

mnie na pewno nie, jak zwykle zdrowy rozsądek przede wszystkim
Stary 2012-08-20, 20:11   #1659
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
mnie na pewno nie, jak zwykle zdrowy rozsądek przede wszystkim
no to przeczytaj i powiedz po co dziecku smoczek jak zającowi dzwonek
Stary 2012-08-20, 20:12   #1660
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny bardzo się śpieszę, ale chciałam tylko napisać że jestem najszczęśliwsza na tym świecie no i jestem mamą przepięknego dzidziolka wszystko jest wporządku, zdjęcie i opis dam jutro rano
Dziękuje za kciuki !
SUPER! Fajnie jest być najszczęśliwszą na świecie

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 20:13   #1661
00anulka00
Zadomowienie

przeczytałam pobieżnie
Nie wiem dlaczego próbujesz mnie zniechęcic, każda z nas tu robi jak chce, jedna będzie używała pampersów, inna tetrowych, jedna będzie spała z dzieckiem inna nie.
Każdego to jest wybór
Stary 2012-08-20, 20:16   #1662
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
może to niektóre zniechęci
http://www.edusfera.pl/artykuly,73.php
Zgadzam się z artykułem. U mnie w rodzinie małe dzieci przewijały się często (mamy takie "rzuty" noworodków co ok. 7-10lat) i odkąd pamiętam smoczka unikano... głównie kojarzę argumenty o zgryzie i o przyzwyczajaniu do czegoś tak naprawdę zbędnego.
Mnie strasznie dziwi jak szwagierka wpycha małemu smoczek czy ten płacze czy nie... tak po prostu przypina do ubranka i wkłada do buzi... oczywiście nie chcę się odzywać bo miewam z nią na pieńku - teraz zarzuci mi, że się wymądrzam...

Terry Pratchett
Stary 2012-08-20, 20:26   #1663
Wiktorynka
Zadomowienie

Przepraszam, pomyłka

Edytowane przez Wiktorynka
Czas edycji: 2012-08-20 o 20:32
Wiktorynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 20:26   #1664
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
No ja mam 170cm wzrostu. Jeśli chodzi o spodnie ciążowe to u mnie teraz jest wyprzedaż w C&A ze 179zł i 129zł na własnie 69zł i 59zł. Ja dostane od koleżanki ma mi przywieźć w tym tygodniu zobaczę czy będą dobre na długość.

http://moda.allegro.pl/spodnie-ciazo...563013292.html te mi się podobają z allegro. Ale zamówię za jakieś 2-3 tygodnie, bo na razie moja ciąża to taka bardziej spożywcza i znika z rana
a to prawie tyle co ja to idziemy rowno
zajrze wiec i do c&a
fajne te spodnie ale eleganckie a ja chce dzinsy
Cytat:
o co chodzi z tym, żeby dziecku nie dawać smoczka? coraz częściej teraz o tym słyszę/czytam. ma to jakieś wskazania?
Cytat:
na samym początku nie powinien niemowlak dostawać smoczka, nie może mieć smoczka jak śpi, i dziecko starsze niż pół roku nie powinno go mieć w ogóle.
dlaczego?
- wady wymowy i opóźnienie mowy
- wady zgryzu
- opóźnienie pionizacji języka
- zaburza odruch ssania
- ja mam argument taki że jak ktoś mnie denerwuje bo np. głupio gada to nie wpycham mu kartofla w gębę bo nie chce słuchać tylko inaczej
uspokajam

więcej nie pamiętam. ale niedługo zacznę sobie przypominać moje psychologiczne teorie dotyczące dzieci to mogę wam pisać jakieś rewelacje. oczywiście bez narzucania. każdy zrobi co zechce.
-

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Zgadzam się z artykułem. U mnie w rodzinie małe dzieci przewijały się często (mamy takie "rzuty" noworodków co ok. 7-10lat) i odkąd pamiętam smoczka unikano... głównie kojarzę argumenty o zgryzie i o przyzwyczajaniu do czegoś tak naprawdę zbędnego.
Mnie strasznie dziwi jak szwagierka wpycha małemu smoczek czy ten płacze czy nie... tak po prostu przypina do ubranka i wkłada do buzi... oczywiście nie chcę się odzywać bo miewam z nią na pieńku - teraz zarzuci mi, że się wymądrzam...
w mojej rodzinie nie ma dzieci ale w tżta jak mówiłam 6 bab i wszystkie na smoczku. jestem w szoku że znalazło się tyle przeciwniczek smoczka. bo ja spodziewam się będę pod ostrzałem jak to ogłoszę w rodzinie. ale to nie będzie jedyna rewelacja. butelki też bym chciała uniknąć ( no chyba że karmienie piersią nie wypali) no ale wiadomo mam swoje plany teoretyczne a ile wyjdzie w praktyce to się okażę ale powiem Wam, że jestem przygotowana na wiele. (oczywiscie w teorii )
ale podkreślam raz jeszcze żeby potem na mnie nikt nie naskakiwał, mówię co ja chcę robić , a reszta róbta co chceta ;p

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 20:31   #1665
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
to co napisałam dotyczy i niemowląt

poza tym czytałam gdzieś, ale nie mogę znaleźć źródła, że wśród korzystających ze smoczka jest więcej grubasów

na logikę to ssanie powinno kojarzyć się dziecku z jedzeniem, a nie uspakajaniem się, bo potem będzie uspakajać się jedzeniem
Nie podoba mi się określenie grubasy.. ale mniejsza z tym, ja myślę że niezależnie od smoczka, wpływ na wagę dziecka będą miały zwyczaje żywieniowe rodziców i ich podejście do spędzania wolnego czasu --> ilość sportu w ich życiu i tego nie przeskoczy się. Więc sory gregory ale samym smoczkiem niewiele się zdziała, jak w domu dziecko będzie obserwowało całą rodzinkę z nadwagą i bez wyraźnych pasji sportowych. ( pomijam 10 % szczęściarzy pt jem wszystko ale mam super przemianę materii).

Cytat:
przeczytałam pobieżnie
Nie wiem dlaczego próbujesz mnie zniechęcic, każda z nas tu robi jak chce, jedna będzie używała pampersów, inna tetrowych, jedna będzie spała z dzieckiem inna nie.
Każdego to jest wybór

Ja tam nie mam zdania jeszcze, na razie zastanawianie się nad tym to dla mnie porównywalna abstrakcja jak kupowanie ubranek zastanowię się gdzieś na poziomie 9 miesiąca i ciągle zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 20:32   #1666
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
[/COLOR]Ja te pierwsze kupuję na rozm. 62. Są lekko za duże, ale... będą ok w ciągu 2 tygodni, w ciągu kolejnych 2 będą za małe.
Mój syn urodził się 57 cm długi, a mniejszy rozmiar to 56. Więc wole ciut za duże niż ciut za małe.
popieram, robiłam tak samo

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Nie wiem co mam zrobić, bo miałam jutro iść na pierwszą wizytę (prywatnie) i jak się okazało gin. ma urlop i przyjmie mnie dopiero we wrześniu. I tu moje pytanie czy mogę iść do innego lekarza na tę pierwszą wizytę, a później chodzić do innego? Czy nie będzie jakichś problemów?
nieee, ja też tak robie, bo moja gin wraca we wrześniu

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny bardzo się śpieszę, ale chciałam tylko napisać że jestem najszczęśliwsza na tym świecie no i jestem mamą przepięknego dzidziolka wszystko jest wporządku, zdjęcie i opis dam jutro rano
Dziękuje za kciuki !
gratulacje

Cytat:
no to przeczytaj i powiedz po co dziecku smoczek jak zającowi dzwonek
spokojnie wiadomo, że jest mnóstwo na "nie" dla smoczka, ale ssanie jest naturalnym odruchem dziecka, z którym się rodzi (już w brzuchu ssie kciuka). Więc ssanie to nie tylko jedzenie, to również forma uspokojenia się, wyciszenia. Tak samo zresztą jak karmienie piersią - to także nie tylko jedzenie

i żeby nie było, też chciałabym nie dawać drugiem dziecku smoczka. Ale największy problem jak w nim widzę, to jak go zabrać... Marysia ma 2 latka, a do zasypiania (podkreślam - tylko do zasypiania, w dzień nie używa i nie śpi z nim) smoczka się domaga mocno. I nie tyle że żałuję, ze go dałam co żałuje że wcześniej nie zabrałam... I co więcej - rozwija się świetnie,nie ma wady zgryzu, fajnie mówi, nie jest grubasem z tym ostatnim to w ogóle bym polemizowała, bo często właśnie dlatego daje się smoczka, żeby przerwy między karmieniami trochę wydłużyć, jak dziecko ma silną potrzebę ssania....

Vereado, witaj
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 20:33   #1667
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
ale podkreślam raz jeszcze żeby potem na mnie nikt nie naskakiwał, mówię co ja chcę robić , a reszta róbta co chceta ;p
hihih... a potem życie może zweryfikować i Twoje założenia
Mam tylko nadzieję, że moi bliscy uszanują zasady, które będę wprowadzać (jeszcze nie wiem jakie).

Terry Pratchett
Stary 2012-08-20, 20:42   #1668
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Ja tam nie mam zdania jeszcze, na razie zastanawianie się nad tym to dla mnie porównywalna abstrakcja jak kupowanie ubranek zastanowię się gdzieś na poziomie 9 miesiąca i ciągle zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania
zdanie też mogę zmienić, jak tutaj każda. Poczytać rózne spojrzenia można.

Ja nie chce żeby dziecko z nami spało i zrobie naparwde dużo, żeby tak było
Stary 2012-08-20, 20:45   #1669
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Mam tylko nadzieję, że moi bliscy uszanują zasady, które będę wprowadzać (jeszcze nie wiem jakie).
dlatego ja nie chce nikomu dawać dziecka do opieki. jak babcia będzie chciała wziąć dziecko na spacer czy coś to dam, no chyba że oleje jakąś moją zasadę wtedy bo będzie wojna ;p a powiem wam szczerze że mam teściową która wpycha nosal.
np. czepiała się swojej córki że daje dziecku jedzenie ze słoiczka a nie sama gotuje
no ja nie mam zamiaru gotować małych porcji bez przypraw dla dziecka codziennie hehe wole gotowe ale jak ktoś lubi

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
Ja nie chce żeby dziecko z nami spało i zrobie naparwde dużo, żeby tak było
ja też
bo zgniote ;p w moim i tak i mało miejsca na 3 osobe nie ma miejsca

Stary 2012-08-20, 20:47   #1670
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
dlatego ja nie chce nikomu dawać dziecka do opieki.
też bym tak chciała, ale patrzę realnie i po macierzyńskim muszę wrócic do pracy, szkoda, chciałam chociaż rok posiedziec z dzieckiem, ale pracę muszę utrzymać.

Cytat:
ja też
bo zgniote ;p w moim i tak i mało miejsca na 3 osobe nie ma miejsca
u mnie inny powód, ale fakt faktem ma spać u siebie
Stary 2012-08-20, 20:49   #1671
Sorceresss
Wtajemniczenie

Kurcze... ależ mnie muli wieczorami... Zaczyna się po południu, tak po 16 i potem apogeum nudności o 20... Do tego jeszcze zmęczenie dochodzi i jestem jedną, wielką ale i lichutką roślinką... Nie pozostało mi nic innego jak tylko odwiedzić łazienkę a potem wskoczyć do łóżka... może uda mi się rozdziałek Harrego bryknąć (IV część).
Dobrej nocki dziewuszki!

Terry Pratchett
Stary 2012-08-20, 20:49   #1672
klementyna1
Zakorzenienie

Dziewczynki ja wiem, że temat smoczka jest szalenie nurtujący i absorbujący ale może któras wie cos na temat tych skurczy i mogłaby mi poopowiadac jak to jest je odczuwać;>??
Sorceresss- mam identycznie

Edytowane przez klementyna1
Czas edycji: 2012-08-20 o 20:52
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 20:51   #1673
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie inny powód, ale fakt faktem ma spać u siebie
a jaki? można wiedzieć ?
Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Dziewczynki ja wiem, że temat smoczka jest szalenie nurtujący i absorbujący ale może któras wie cos na temat tych skurczy i mogłaby mi poopowiadac jak to jest je odczuwać;>??
:
no ja się nie wypowiadam bo nic nie wiem

Stary 2012-08-20, 20:51   #1674
megi-megi
Zakorzenienie

Oj... mam inne zdanie o smoczku.
Noworodek ma silny odruch ssania. Ssanie go uspokaja. Ssanie jest naturalne. Ale nie zawsze możemy uspokoić maluszka ssaniem piersi.
Medal ma dwie strony... bo trzeba odzwyczajać.
Nowa generacja smoczków nie powoduje wad zgryzu.

Mój syn nie chciał smoka. Jednocześnie nienawidził wózka. Każdy spacer to był mój i pewnie jego koszmar. Raz w wielkim płaczu w wózku zassał smoka i pięknie uspokoił się i spał. Liczyłam na powtórkę i się przeliczyłam
Dzieci karmione piersią często nie chcą smoczka... bo wolą ssać na uspokojenie pierś. Przy okazji coś zjedzą.

Myślę, że praktyka pokaże. Nie ma co być super definitywnym - życie koryguje radykalizm w każdą stronę.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 20:57   #1675
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Sorceresss- mam identycznie
nie znam sie, więc nie wypowiadam sie w tym temacie

Cytat:
Dzieci karmione piersią często nie chcą smoczka... bo wolą ssać na uspokojenie pierś. Przy okazji coś zjedzą.
głupie nie są, wiadomo ze cycek mamy jest lepszy niż guma

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Cytat:
a jaki? można wiedzieć ?
można, ale pewnie sie posypią gromy
Stary 2012-08-20, 20:58   #1676
megi-megi
Zakorzenienie

I tak teraz sobie pomyślałam, że posiadanie dziecka sprawiło, że generalnie nie upieram się tak mocno przy jednej opcji. Dziecko sprawia wiele niespodzianek.
Cudownych, choć nie zawsze zgodnych z pietwotnymi założeniami.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 21:01   #1677
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że praktyka pokaże. Nie ma co być super definitywnym - życie koryguje radykalizm w każdą stronę.
oj tak, i tak jest niemal ze wszystkim - ze smoczkiem, ze spaniem razem, ze sposobem karmienia... fajnie mieć jakieś plany, postanowienia przed, ale życie potrafi to nieźle zweryfikować i warto być na to przygotowanym

Klementyna, moje skurcze to były typowy ból jak na okres tyle że 1000000% silniejszy
Stary 2012-08-20, 21:04   #1678
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
oj tak, i tak jest niemal ze wszystkim - ze smoczkiem, ze spaniem razem, ze sposobem karmienia... fajnie mieć jakieś plany, postanowienia przed, ale życie potrafi to nieźle zweryfikować i warto być na to przygotowanym
zależy też od nastawienia i jak mocno czegoś chcemy/lub nie chcemy, bo jak ktoś sie baaaaaaardzo uprze to nie da smoczka i już. Dziecko będzie płakało, ale człowiek wytrzyma skoro uważa ze tak będzie lepiej. Bobas smoczka sam nie wezmie a wcześniej czy pózniej sie uspokoi czy zaśnie.
Kwestia konsekwencji też ma tu duże znaczenie.
Stary 2012-08-20, 21:05   #1679
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość

Klementyna, moje skurcze to były typowy ból jak na okres tyle że 1000000% silniejszy
Czyli jak nie boli tak jak na okres to znaczy, że mam lekkie skurcze? ooł
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 21:07   #1680
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
zależy też od nastawienia i jak mocno czegoś chcemy/lub nie chcemy, bo jak ktoś sie baaaaaaardzo uprze to nie da smoczka i już. Dziecko będzie płakało, ale człowiek wytrzyma skoro uważa ze tak będzie lepiej. Bobas smoczka sam nie wezmie a wcześniej czy pózniej sie uspokoi czy zaśnie.
Kwestia konsekwencji też ma tu duże znaczenie.
tak, to prawda - wszystko zalezy od tego na ile masz sily walczyć ze sobą (gdy np zasypiasz przy karmieniu) i z dzieckiem (gdy płacze już drugą godzinę w nocy...) ja tak nie umiałam, co więcej, nie widziałam takiej potrzeby, po prostu wsłuchiwałam się w potrzeby mojego dziecka i swoje
nigdy natomiast w żadnym momencie życia Marysi nie stosowałam metody na wypłakanie się. Nie zostawiałam dziecka płaczącego żeby zasnęło ze zmęczenia...

Edytowane przez Natala84
Czas edycji: 2012-08-20 o 21:09
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości