|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zadomowienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
U mnie również karteczki ze wierzaca plus kartki do spowiedzi,Ja dałam Ja skladke 20zł ich obowiązek ochrzcić
#2312 |
Rozeznanie
|
my dalismy stówkę
wymagane byly karteczki od spowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
#2313 |
Zakorzenienie
|
Maciuś dziękuje za komplementy
![]() różowa, piękne zdjęcia z chrztu! Liwia cudowna, Ty też fajna mamuśka ![]() agatka, fajny Leoś ![]() ![]() A to mój mały Robert Burneika ![]() ![]()
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-09-07 o 13:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2314 |
Zakorzenienie
|
Milej nocki
![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-09-06 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2315 |
Zakorzenienie
|
hej lasencje
![]() Również melduje się,że żyję,udzielam się na facebooku,tu nie za bardzo mam czas niestety... Rozowa śliczne zdjęcia ze chrzcin ![]() Agata Maciek jak zwykle uroczy ![]() ![]() Ja ustaliłam chrzest Antosia na 23 września,będzie miał wtedy 5miesięcy i jeden dzień ![]() ![]() chrzestnym jest mój brat,on nie potrzebuje żadnego zaświadczenia,ale moja kuzynka jako mama chrzestna już tak,że jest osobą wierzącą i praktykującą. No i karteczki do spowiedzi obowiązkowo ![]() A tak poza tym to po usg serducha okazało się,że jest wszystko okej, wszystko co nie było zamknięte już to zrobiło ![]() ![]()
#2316 | ||||
Wtajemniczenie
|
Witajcie.
Nie było mnie trzy dni a tu tak mało do czytania ![]() Nie włączałam kompa od czasu tych akcji z duszeniem się Paulinki, od tamtego czasu prawie nic nie robiłam, cały czas byłam koło niej. Ze strachu. Na dzień dzisiejszy jestem bardziej czujna. A sumie taką akcję miałam 4razy ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() 30zł daliśmy bo taki jest cennik. Jakby było co łaska dalibyśmy 50zł. ![]() ![]() ![]() Dzieciaczki macie cudowne ![]() KOTKU dzięki ![]() ![]() ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2317 | |||||
Wtajemniczenie
|
Ja przepraszam, jeśli kogoś urażę, ale ja jestem zdecydowanie na NIE jeśli chodzi o taką instytucję, jak kościół
![]() [QUOTE=Efijy;36005650] Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2318 |
Rozeznanie
|
My dajemy 100zł... bo co łaska u nas w parafii to jest 100-150zł.... fakt za ślub skasowali rok temu 600zł ksiądz, 200 organista i panie dekorujące kościół 800zł - ale to już na pół z drugą parą płaciliśmy - to dopiero paranoja
![]() ![]() iiii lekarz ma nadzieje, że nerki mi się nie rozstroiły w ciąży ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2319 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2320 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2321 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:22 ---------- Dobranoc. teraz nie będę tu codziennie, a na fb to już w ogóle nie mam czasu ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2322 |
Zakorzenienie
|
Gaabbi, sprawa jest prosta - nie chcesz to nie chrzcisz, do chodzenia do kościoła czy dawania księżulkom pieniędzy też nikt nikogo na szczęście nie zmusza
![]() Kościół jako instytucja istniał, istnieje i będzie istniał póki są chętni. A ci będą jak historia pokazuje. Dla mnie gorsze jest chociażby chrzczenie dzieci bo "co ludzie powiedzą" A, podatek księża płacą ![]()
![]() |
#2323 |
Zakorzenienie
|
Widze, ze na macie kazdy znajdzie cos fajnego dla siebie, dziecko, kot
![]() Maja 2 razy w nocy sie obudziła, takze i mi sie troszke pospało ![]() Ja mam zamiar dac 100 zł.za chrzest. Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2012-08-21 o 06:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2324 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() DzieńDoberek z kawusią ![]() Ogłaszam wszem i wobec że mój Szymonek jeszcze śpi ![]() ![]() ![]() Wyciecia migdałków sie boję no bo jak inaczej,wiem że może nie bedzie chorował,powiem wam szczerze że nie mogę sie doczekać,nie mogłam sie doczekać kiedy lekarz powie że są do wycięcia i da skierowanie.Szkoda tylko ze tak długo sie czeka,do tego czasu pewnie jeszcze trochę pochoruje ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2325 |
Zakorzenienie
|
ja też się witam z kawą inką, dzisiaj miałam pobudkę przed 6 i moje dziecie nadal nadaktywne
![]() ![]() co do księży zgadzam się z _Agatą, kościół istniał istnieje i będzie istnieć, niestety na zachłanność nie Kościoła, a ludzi nic nie poradzimy. Ja jeszcze nie chrzcze bo nie znalazłam chrzestnej, ale jakby co to Adam ma ubranko kupione na 6-12 miesięcy więc mam nadzieję, że zdąże nim on z niego wyrośnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2326 |
Wtajemniczenie
|
bobo wstało
![]() Ja uzywałam do kapieli Oilatum ale ostatnio kupiłam Oilan(64% parafiny) i wczoraj była pierwsza kapiel w tym i zauważyłam widoczna róznicę w nawilzeniu.lepiej nawilżył skórę Szymka,nawet bardzo było to czuć podczas kąpieli bo Oilatum nie dawał rady. |
![]() ![]() |
![]() |
#2327 |
Zakorzenienie
|
DOberek
![]() Malwina wczoraj zasnęła nim wróciłam z basenu. jadłam przed 18 i wystarczyło jej to do 3. po północy dostała smoka i spała dalej. Tatuś się uradował, jak go dzisiaj młoda przywitała. rozglądała się w łóżeczku, zobaczyła go, wzrok poszedł dalej i wróciła główką w stronę taty i zaczeła się cieszyć ![]() teraz przysnęła ![]() Edytowane przez niunia32 Czas edycji: 2012-08-21 o 07:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#2328 |
Rozeznanie
|
Witam i ja
![]() rozpoczęłam dietę ![]() Chyba dostałam okres ale to dziwne bo brzuch wogóle nie boli...i nie wiem czy to napewno okres... ![]() Co do chrztu to u nas niby też co łaska, myślę że damy 50zł, góra 100zł. Za ślub zapłaciliśmy 700zł ale w małych wiejskich parafiach jest tak, że trzeba dać dużo więcej niż w mieście. Nasz proboszcz gdy nie zapłacisz wystarczająco odstawia takie cyrki że masakra, np zakazuje fotografowi robienia zdjęć czy przed samą mszą każe wynosić dekoracje bo mu nie pasują. Masakra ![]() Czy mogłabym prosić o dostęp do Was na facebooku?? ![]()
#2329 | |||
Wtajemniczenie
|
witam!
ja juz po kawce ![]() ![]() Ale to moj mąż zawalil bo poszedl na rowerki wodne z kumplami i nie bylo ich ze 2h... ![]() Cytat:
![]() co do instytucji kosciola to tez mam takie zdanie, wielce zyjący w ubostwie i celibacie księża ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- co do oplaty za chrzest to moj mąż się "szarpnął" i dał 200zł za co dostal wielkiiii opierniczzzzz ode mnie ![]() a za slub placilismy 305zł + 50zl organiscie, nie stroilismy kosciola, bylo przystrojone w cenie przez siostry zakonne (tylko stolki lda pary mlodej, klęcznik i kwiaty na oltarzu). Jak slysze ceny za slub w granicach 1000zl to tez mi sie noz w kieszeni otwiera... u moich tesciow w parafii są OBOWIĄZKOWE datki inwestycyjne co miesiąc,kazdy daje w podpisanej nazwieskiem kopercie kasę, ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2330 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=_agata;36012616]Maciuś dziękuje za komplementy
![]() różowa, piękne zdjęcia z chrztu! Liwia cudowna, Ty też fajna mamuśka ![]() agatka, fajny Leoś ![]() ![]() A to mój mały Robert Burneika ![]() ![]() Cudowny ,a włoski po prostu boskie mogła bym patrzyć Ja zdjęcie cały czas super ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Te nasze dzieci są cudowne ![]()
#2331 | |||
Zadomowienie
|
agatka661 widzę, że mały od najmłodszego uczony, że trzeba się dzielić
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziewczyny dziękuję za odpowiedź odnośnie kosztów chrztu u was. A teraz 3 pytania z innej beczki: 1. Moczycie swoim pociechom uszy jak je kąpiecie czy staracie się tego nie robić? Bo ja już sama nie wiem jak to jest, jeden lekarz mówi, że można, a inny że lepiej nie. 2. Do kiedy dzieciaki piją mleko modyfikowane? 3. Czy jest na wątku mama, której dziecko jest tylko na piersi (bez dopajania wodą, herbatkami itp.)? Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-08-21 o 09:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2332 |
Zadomowienie
|
U nas za ślub też było 1000zł, oprócz tego babka śpiewająca za 400zł, więc trochę wyszło.
Teraz chrzest nie wiem ile, ale pewnie koło 100zł. Miałam robić we wrześniu, ale w końcu nie wiem. Wczoraj mnie dziadek wkurzył, bo zaczął rządzić kogo mam zaprosić, my zapraszamy tylko rodziców, rodzeństwo i dziadków, to i tak wyjdzie z 15 osob a on wymyślił, żeby zaprosić swojego brata ciotecznego! |
![]() ![]() |
![]() |
#2333 | |
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
![]() Odpowiadam: 1. Staramy się nie moczyć. Jak się zamoczy to nie robimy tragedii, wycieram wacikiem albo patyczkiem z ogranicznikiem. 3. Moja Hania jest tylko na piersi. Nie zna jeszcze smaku wody i herbatek. ![]() Jeszcze mam pytanie. Moja Hania ma prawie 10 tygodni. Nie lecą jej jeszcze łzy. Raz widziałam jedną łezkę. Czy mam się martwić?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2334 | |||
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
My już po śniadaniu i porannej toalecie. Już, bo my wstajemy około 10tej ![]() ![]() Muszę dzisiaj zamówić łóżeczko turystyczne i jak miałam mętlik w głowie, tak mam nadal ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Wiem, że będzie kościół istniał, dopóki są ludzie, którzy chcą w tym wszystkim uczestniczyć, ale na szczęście, coraz więcej i głośniej się mówi, jaka jest prawda. A czy gorsze jest chrzczenie, bo co ludzie powiedzą? Moim zdaniem nie. U nas jest jeszcze tak głęboko zakorzeniona w społeczeństwie nietolerancja, że rodzic po prostu chce swojemu dziecku oszczędzić przykrości, dlatego chrzci dziecko wbrew swoim przekonaniom. Można powiedzieć, że w jakiś sposób je chroni. My jeszcze nie wiemy, czy będziemy chrzcili. P jest zdecydowanie na nie, a ja też jakoś przekonana co do chrztu nie jestem...jak widać zresztą ![]() ![]() Podatki płacą??? Ciekawe od czego ![]() ![]() ![]() Chyba za bardzo się podnieciłam tym tematem...... ![]() Cytat:
![]() Odp: 1. Nie moczę. Gdzieś kiedyś słyszałam, że nie wolno i teraz bardzo tego przestrzegam, żeby się woda do ucha nie nalała. A jak przypadkiem ucho dotknie tafli wody, to panikuję ![]() ![]() 2. nie wiem ![]() 3. Ja podaję tylko i wyłącznie cycusia ![]() ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2335 |
Zakorzenienie
|
onething, my uszy Maćkowi moczymy, zanurzamy całą główkę tak, że tylko nosek, oczka i usta na ma wierzchu. On to uwielbia. Nie widzę przeciwwskazań żeby nie moczyć uszu
![]() Ja karmię tylko piersią. Czasami moje mleko z butli, ale nie dopajam niczym bo Maciej nie chce, to go przecież nie zmuszę ![]()
![]() |
#2336 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Nie wiem, ja daję Bebiko i wiem że 1 jest do 6 misiąca. Koleżanka ma prawie 2-letniego synka i jeszcze podaje butle mm ale tylko rano i przed snem. A odnośnie przyjęcia po chrzcie też jestem ciekawa ile to wyniesie. Robimy poczęstunek u moich rodziców, rodzice, rodzeństwo i dziadkowie ale 20 osób się uzbiera. Narazie zamówiłam tort - będzie kosztował około 120zł. A co podawałyście do jedzenia??
![]() |
#2337 |
Zakorzenienie
|
onething ja zalewam uszka.... Nie zalewalam przez jakies 2 tyg ejgo zycia, a teraz spoko, zanurzam go w wodzie, on to lubi
wlasnie... co podac na chrzciny w domu? u mnie slub etz sporo ksoztowal, w kosciele co laska od 500 zl, koscielnemu od 100 zl plus przystojenie kosciola dla zakonnicy. ;/... Nie chodze do kosciola, ale slub chcialam miec: ) Nie mam nic do wierzenia, wierze w Boga, ale tez nie popieram mafii koscielnej Ochrzcze, bedzie mial komunie- a bierzmowanie jak bedzie chcial... Wlasnie chodzi o to, ze pozniej jest problem z pogrzebem... Nie pochowaja godnie i tp.;/ coz, tak juz jest ![]() ok ide sie zbierac, wizyta u endokrynologa dzis
![]() |
#2338 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 2. Mleko modyfikowane, w sensie że nie takie od krowy z kartonu podaje się jak najdłużej. Najpierw początkowe 1, potem zmieniasz na 2,3 itd. Powyżej 1 r.ż. są mleka "Junior". Michał dostawał do picia cały czas takie mleko specjalne dla dzieci aż do momentu, kiedy już zupełnie wyrósł, w sensie, że np. dla czterolatków takiego mleka nie ma. Oczywiście jak tylko przeszły mu problemy z nietolerancją, co miało miejsce po 1 r.ż. skończyliśmy bebilon pepti i przeszliśmy na te dziecięce mleczka. No i oczywiście jadł normalne jogurty, sery, śmietanę itp. tylko mleko w sensie do picia szklankami dostawał takie dla dzieci - ono ma odpowiednią dla dzieci ilość witamin, dodatki kwasów tłuszczowych itp. Jeżeli natomiast chodzi o jogurty, to polecam zwykłe, naturalne, bez dodatków, a nie żadne "dziecięce"... Boże, co jest, a raczej czego nie ma w tych dziecięcych jogurtach?! ![]() 3. nie dotyczy ![]()
![]() |
#2339 | |||
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Paulinka drugą noc z rzędu przespała calutką ![]() Odpowiadam na pytanie zadane wczoraj przez ...albo Gabi albo sama nie wiem kogo ![]() Dlaczego myslę że tracę mleko?? Już w szpitalu miałam za mało mleka, Paulinka dużo spadła na wadze od urodzenia do wyjścia ze szpitala, kazali mi ją dokarmiać mm. Potem dalej twierdziłam że mleka mam za mało. Może sama na początku zawaliłam, bo karmiąc na żądanie samą piersią karmiłabym non stop przez całą dobę, Paula nie dość że piła strasznie długo, to jeszcze z małymi przerwami między karmieniami, nawet na spacer iść nie mogłam. Jakbym ją częściej przystawiała (czyt.miała ją ciągle przy cycku)to może z czasem miałabym więcej mleczka. No i chyba z wygody zaczęłam odciągać i doszłam do wniosku, że ona pije często bo tego mojego mleczka jej nie starcza. Więc dalej dokarmiałam. Karmiłam piersią w nocy a w ciągu dnia odciągniętym, i mm, bo czasem udało mi się ściągnąć np tylko 50ml. W końcu, ja twierdze że przez dietę skazową, zaczełam te mleczko tracić a już na pewno stawało się coraz gorszej jakości, strasznie wodniste. Bo skoro jadłam jak jadłam, to z czego miało mi się to mleko produkować. No i była okropnie słaba, jak niedożywiona ![]() ![]() Cytat:
Jaką masz tę parafinę?? Jakąś zwykłą?? Czy taką dla dzieci?? Chyba parafina to zawsze jest to samo. czy nie ? Cytat:
2. Słyszałam, że do końca 3roku życia. 3. .... Cytat:
Odnośnie łez. Pierwsze łzy Paulinki zobaczyłam podczas pierwszego szczepienia.
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2340 |
Rozeznanie
|
O właśnie! Z jak dużym dzieckiem można pójść na basen? Maks bardzo lubi się chlapać z wanience tak wierzga nogami że cała podłoga jest zachlapana
![]() Czy można iść na zwykłą pływalnie czy są jakieś specjalne dla niemowląt? I czy idzie się na takie zajęcia "mama z dzieckiem" czy normalnie na wykupujesz godz i wchodzisz z maluchem do wody i robisz co chcesz? Myśle że basen może pomógłby Maksiowi na te problemy z trzymaniem główki...
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.