Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. X - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-21, 11:26   #511
Cecilia89
Zadomowienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. X

Ja również gratuluję rozpoczętych tygodni
Póki co nie chodzę opuchnięta, i mam nadzieję, że mnie to ominie, ale w upał nie czuję się komfortowo
Cecilia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:29   #512
muminek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez perelka_np Pokaż wiadomość

a teraz news- wychodze za mąż
gratlulacje!!!!!!!!!!!!!
muminek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:30   #513
weronika23
Zakorzenienie

perelka gratulacje
landi pokarm wroci napewno
weronika23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:31   #514
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
DeKajka mówię Ci idź do dermatologa najlepiej z wynikami alat i aspat i ostatnią morfologią. Są przeróżne choroby skóry, niekoniecznie wiążące się z wysypką czy zmianami na skórze. Możesz mieć takie swędzenie po prostu związane z hormonami, wiele kobiet w ciąży tak ma. Ja też się ciągle drapię

Gadałam z moją znajomą co miała cholestazę, i powiedziała że najbardziej swędziały ją stopy, ale to było takie swędzenie że rozdrapywała to aż do krwi. Nawet jak już krew się pokazała to dalej swędziało.
Mnie wlasnie najabrdziej stopy swedza .. oszalec mozna ..

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
Ja bym poszła do dermatologa tak jak Ewcia pisze Jak pod skórą Cię swędzi to przychodzą mi na myśl jakieś pasożyty!! Leć do lekarza lepiej
pasozyty ??? o kurcze

Cytat:
"Swędzenie skóry najczęściej jest niegroźnym efektem ubocznym ciąży, co nie znaczy, że nie przysparza wielu problemów przyszłej mamie. Dolegliwość pojawia się najczęściej wtedy, gdy macica rośnie i rozszerza się, aby zapewnić zdrowy rozwój dziecka, tym samym powodując rozciąganie skóry. Kobiece hormony wydzielane podczas ciąży i zmiany zachodzące w enzymach wątrobowych również mogą być przyczyną swędzenia w ciąży. Niektóre kobiety mogą doświadczyć nawet swędzenia stóp i dłoni. Jest ono spowodowane wzrastającym poziomem soli żółciowych w organizmie wywołanym ciążą."
Czyli wychodzi na to ze to moze byc normalne ..

Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość

No właśnie zastanawiam się, jak to będzie...pierwsza sesja wypadnie nam chwilę po porodzie. Ale dla kobiety, a zwłaszcza dla matki, nie ma rzeczy niemożliwych Jakby nie było, jakoś przeżyjemy, co to są 3 lata studiów wobec tej pięknej i świetlanej przyszłości, która nas wszystkie czeka
Na mojej uczelni na szczescie sesja jest tylko jedna pod koniec roku czyli wtedy kiedys Adasko bedzie juz dosyc duzym chlopcem .. Ale poradzic sobie musze dla samej siebie jak i nie ukrywam dla kasy .. Za to ze studiuje dostaje dodatkowego tysiaka od rodzicow .. co bardzo nam sie przyda ..

Na pamiątkę ...
''Pod moim sercem, inne serce bije...
Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane..''

12 _ 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 _ Adasiowe szczęście !
DeKajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:32   #515
landi0909
Zakorzenienie

Perełko ja będę gratulować jak weźmiecie ślub hihi żeby Wam nie zapeszać ale zazdroszczę... ja tyle się przygotowywałam do ślubu, odliczanie itp, a to tak szybko poleciało że nawet już nie wiem ile ja po tym ślubie jestem haha nie no 29-go będzie 2 miesiące po
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:33   #516
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:

A teraz NEWS- Wychodze za mąż

Musimy tylko isc z Tżem do urzędu ustalic termin ale najprawdopodobniej bedziemy brac slub na poczatku października Tylko, że już mam problem bo nie wiem w co się ubiore bo brzuszek to mam juz naprawde spory jak na 25tc a gdzie tu do października

Jutro mam wizyte więc trzymajcie kciuki
gratulacje

Na pamiątkę ...

Stary 2012-08-21, 11:33   #517
Cecilia89
Zadomowienie

Perełko - zazdroszczę ślubu jeszcze w tym roku i jednocześnie gratuluję
Stary 2012-08-21, 11:33   #518
aerien83
Zadomowienie

perełka ale super co prawda myślałam że Ty już jesteś mężatką, ale widocznie coś przeoczyłam. Mniejsza o to, bardzo się cieszę i gratuluję pochwal się zdobyczami
ja też mam pełno firmówek za grosze, wczoraj z lumpka to tylko czapeczkę 0-3 m cieplutką białą bo coraz wybredniejsza jestem ale za to dla Kuby cudowną koszulkę z Zygzakiem prawie nową a to sukces bo na chłopców 6-letnich nic w szmatkach nie uświadczysz - chyba ze mocno zniszczone. A kciuki za jutrzejszą wizytę już zaciśnięte

agaczilla gratuluję wizytki a młoda położna pewnie zestresowana i dlatego

Weronika na pewno będzie ślicznie
aerien83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:35   #519
emylka86
Zakorzenienie

uciekam na miasto! buziaczki : P)

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:35   #520
kaaamila1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cecilia89 Pokaż wiadomość
Witam, dziewczyny

Melduję się w nowej części. Dzisiaj w nocy wróciłam z TŻ z wakacji nad morzem i muszę powiedzieć, że czułam się całkiem dobrze. Ostatnie dwa dni pobytu były okropne pod względem pogodowym - dla mnie zbyt gorąco, duszno. Ale ogólnie oceniam na plus cały pobyt

Dzisiaj o 14.00 wizyta u ginekologa
Hej ! Fajnie, że pobyt się udał
Trzymam kciuki za wizytę

Cytat:
Napisane przez nielegalnaa Pokaż wiadomość
Witajcie kochane!
I od razu gratuluję wszystkim rozpoczęcia nowych tygodni Mało ostatnio bywam na wątku, ale jakoś nic mi się nie chce. Chodzę zmęczona i opuchnięta. Zaraz zresztą włożę dłonie i stopy do zimnej wody, bo już czuję dyskomfort.
Poza tym wszystko u mnie i maleństwa w porządku Choć chodzę już trochę zestresowana, za 16 dni ślub Wczoraj byłam na pierwszej przymiarce sukni ślubnej i mimo zdecydowanie zaokrąglonego brzuszka sukienka pięknie się układa. Ehh zostało już tak mało czasu, a dopiero co mówiłam, że jest aż rok do ślubu. Do tego oczywiście codziennie jeździmy z narzeczonym i moim tatą na mieszkanie w celu wykończenia go, abyśmy po ślubie mogli w końcu zamieszkać razem. W sumie została nam już tylko kuchnia, montujemy szafki i blat
Ooooooooooooo to chwila moment !!!
Ja wczoraj czułam sie cała napuchnięta..straszne uczucie..

Cytat:
A ja mam mały problem... Dosłownie mały!

Od połowy ciąży miałam siarę, normalnie leciało nieraz ciurkiem. A od kilku dni nic, a cycki mi zmalały do... rozmiaru B!!! Nawet przed ciążą takich nie miałam, bo miałam C mam nadzieję że pokarm wróci
Zobaczysz pokarm wróci !

Cytat:
Napisane przez weronika23 Pokaż wiadomość
jezuuuu ale lecicie wrocilam z budowy obgadalismy lazienke tzn efekty koncowe osadzamy wanne i facet zaproponowal nam murki i zgodzilismy sie efekt powinnien byc fajny cos takiego http://www.google.pl/imgres?start=87...r:10,s:87,i:37

chodzi o to ze mamy wanne na 1,7 na srodku sciany a obok kibelek i ta scianka oddzieli nam kibelek od wanny i wylozy ja kosta tworz puleczke jeszcze hmmmm nie umiem tego wytlumaczyc nooo ale

dekajka zmykaj do lekarza

magda boski pokoj ciekawe kiedy my bedziemy olusiowi planowac ale on biedaczek na koncu
Pięknie wygląda projekt ! W realu będzie cudo !

Cytat:
Napisane przez agaczilla21 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny! Witam Was w kolejnej części...
Dzisiaj rano miałam wizytę. Tym razem bez usg tylko badanie i cytologia. Szyjka zamknięta Tylko znów się przyplątała jakaś infekcja przez którą wzbogaciłam aptekę o stówę...Prosiłam go o coś tańszego na ten stan zapalny ale mówił że w ciąży to niewiele leków można stosować i że lepiej teraz wydać więcej i wyleczyć infekcję niż potem jak by dziecku miało coś być...Mam Pimafucin codziennie i tantum rosa co dni. No i mam nadzieje że to przejdzie bo zbankrutuje. Kazał mi przyjść za tydzień do kontroli.
Oprócz tego słuchałam jeszcze serduszka mojej Niespodzianki
W przychodni jest jakaś młoda położna i nawet nie umie ciśnienia zmierzyć ciśnieniomierzem cyfrowym. Zapięła go do przodu jak zegarek i ciśnienie wyskoczyło 210/130. Dopiero ta starsza powiedziała jej że ma być w drugą stronę i wtedy było 120/80
za udaną wizytkę

Cytat:
Hej dziewczyny

Gratuluje udanych wizyt i rozpoczętych tygodni

U nas taki skwar od rana, że siedzę i samoistnie się pocę, najchętniej nie wychodziłabym spod prysznica Wczoraj poszłam do mojego ulubionego lumpka bo była nowa dostawa i udało mi się wychaczyc śliczny biały pluszowy kombinezonik, jest jak nowy do tego welurkowego pajacyka z tygryskiem Disneya i sztruksowe spodenki na 0-3mc Zauważyłam, że moje dziecię będzie miało same markowe rzeczy i to z lumpka za grosze nawet dla starszego synka nie miałam tak ślicznych ubranek jak teraz.

Musimy tylko isc z Tżem do urzędu ustalic termin ale najprawdopodobniej bedziemy brac slub na poczatku października Tylko, że już mam problem bo nie wiem w co się ubiore bo brzuszek to mam juz naprawde spory jak na 25tc a gdzie tu do października

Super !!!!!!!!!! To gratuluje

21.11.2012 r. 13:50 - na świat przyszła Alicja
kaaamila1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:35   #521
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Witam, dziewczyny

Melduję się w nowej części. Dzisiaj w nocy wróciłam z TŻ z wakacji nad morzem i muszę powiedzieć, że czułam się całkiem dobrze. Ostatnie dwa dni pobytu były okropne pod względem pogodowym - dla mnie zbyt gorąco, duszno. Ale ogólnie oceniam na plus cały pobyt

za wizytę

Nie posiedzę dzis z Wami Kobietki bo jedziemy do Wrocka na shopping Muszę Młodemu ciuchy jakieś do szkoły kupić bo powyrastał z wszystkiego! Miłego dnia Wam życzę Odezwę się wieczorkiem
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:37   #522
Cecilia89
Zadomowienie

Dziękuję Wam Mam nadzieję, że z maleństwem wszystko w porządku skoro dobrze się czuję...
Stary 2012-08-21, 11:42   #523
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Cytat:
Napisane przez DeKajka Pokaż wiadomość
Na mojej uczelni na szczescie sesja jest tylko jedna pod koniec roku czyli wtedy kiedys Adasko bedzie juz dosyc duzym chlopcem .. Ale poradzic sobie musze dla samej siebie jak i nie ukrywam dla kasy .. Za to ze studiuje dostaje dodatkowego tysiaka od rodzicow .. co bardzo nam sie przyda ..
To masz troszkę wygodniej - u mnie sesja wypadnie, jak Nikodem będzie miał kilka tygodni Ale myślę, że dam radę...wiele matek ma o wiele więcej zobowiązań i ich dzieciom niczego nie brakuje, także póki co wierzę w sukces (a raczej w 3 w indeksie )

Perełka
, życzę owocnych przygotowań do ślubu i trzymam kciuki za wizytę
Stary 2012-08-21, 11:51   #524
karolla12
Rozeznanie

Witam

Dochodzę do siebie po dzisiejszej glukozie Miałam 75mg i krew pobierana 3x,ale dodatkowo robiłam szereg innych badań i w sumie pobrano mi 6 fiolek krwi.Dobrze,że mąż był ze mną bo było mi bardzo nie dobrze i słabo,ostatnią godzinę przespałam na krzesłach w poczekalniNo,ale mam to za sobą.

Agaczila za wizytkę
Cecilia super,że wyjazd udany i oczywiście trzymam kciuki za wizytę
Perełka gratuluję decyzji o ślubie,a na kciuki oczywiście jutro możesz liczyć

weronika będzie ślicznie
karolla12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:53   #525
perelka_np
Zadomowienie

GG do perelka_np Send a message via Skype™ to perelka_np

Cytat:
Napisane przez aerien83 Pokaż wiadomość
perełka ale super co prawda myślałam że Ty już jesteś mężatką, ale widocznie coś przeoczyłam. Mniejsza o to, bardzo się cieszę i gratuluję pochwal się zdobyczami
ja też mam pełno firmówek za grosze, wczoraj z lumpka to tylko czapeczkę 0-3 m cieplutką białą bo coraz wybredniejsza jestem ale za to dla Kuby cudowną koszulkę z Zygzakiem prawie nową a to sukces bo na chłopców 6-letnich nic w szmatkach nie uświadczysz - chyba ze mocno zniszczone. A kciuki za jutrzejszą wizytę już zaciśnięte

agaczilla gratuluję wizytki a młoda położna pewnie zestresowana i dlatego

Weronika na pewno będzie ślicznie
Ja mężatką co prawda jesteśmy ze sobą już ponad 6 lat i czujemy się jak stare małżenstwo ale jeszcze się nie zaobraczkowalismy ostatnio dużo rozmawialismy na ten temat i doszlismy do wniosku, ze co sie odwlecze to nie uciecze tym bardziej, ze Tz już drugi miesiąc robi nadgodziny i odbiera dwie wyplaty teraz dzieki temu zrobilismy cala wyprawke a we wrzesniu zrobimy wyprawkę ślubną dla mnie i dla niego nawet znalazłam juz idealną sukienke do slubu ale nigdzie nie moge jej dostac nie wiecie ile kosztowaloby uszycie takiej??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ciaz15.jpg (11,9 KB, 48 załadowań)

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Następna wizyta 19.10.2012

perelka_np jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:56   #526
landi0909
Zakorzenienie

Perełko sukienka śliczna moja krawcowa uszyłaby ją za ok. 300zł, bo wszystkie sukienki w takich granicach szyje. Ale każda krawcowa ma inny cennik, jedna może Ci zaśpiewać 150zł a inna nawet 600
Stary 2012-08-21, 11:56   #527
natallkaa
Wtajemniczenie

hej Kochane
Cytat:
Napisane przez muminek88 Pokaż wiadomość

wczoraj kolezanka mi dzwoni ze dowieźli troszke rzeczy z innych drogerii do tych co zamykają i jest wyprzedaz 75%0 na wszystko.Kupila mi 7 paczek pampersow i zamiast 32 euro zaplacila 8!!!!!!!!!!!
wow to dopiero super okazja
Cytat:
Napisane przez kaaamila1 Pokaż wiadomość
Weronika- super te kocyki ! Dodałam już do obserwowanych i kupię go na 100 %
......................... ......
mi też się to bardzo podoba - wydaje sie wielofunkcyjne

Cytat:
kciuki za wizytę
Cytat:

super wiadomość, gratulacje!!!!
no i kciuki za jutrzejsza wizytę tez są

Dziewuszki używacie tych wkładek laktacyjnych? wczoraj widziałam plamkę na staniku, muszę chyba jakieś kupić, gdzie je kupujecie w ogóle?
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:58   #528
justa86
Zadomowienie

Cytat:
Hej dziewczyny

Gratuluje udanych wizyt i rozpoczętych tygodni

U nas taki skwar od rana, że siedzę i samoistnie się pocę, najchętniej nie wychodziłabym spod prysznica Wczoraj poszłam do mojego ulubionego lumpka bo była nowa dostawa i udało mi się wychaczyc śliczny biały pluszowy kombinezonik, jest jak nowy do tego welurkowego pajacyka z tygryskiem Disneya i sztruksowe spodenki na 0-3mc Zauważyłam, że moje dziecię będzie miało same markowe rzeczy i to z lumpka za grosze nawet dla starszego synka nie miałam tak ślicznych ubranek jak teraz.

Gratuuje perełko! to chyba u Nas 3 przyszłe panny mlode??
nielegalna lada moment, peperonik, perelka - kto jeszcze??

Ja dzis mialam tyle planow ale standardowo z gozinke po sniadaniu poczulam sie zle...ciezko to okreslic wiec nigdy nie wspominalam nawet lekarzowi, wydawalo mi sie ze to po prostu wzrost tetna bo zazwyczaj jak tak wczesniej mialam to mierzylam i bylo podwyzszone.... tylko ze to przeciez tez idealnie objawy na zwrost cukru...no trudno, obciazenie glukozy wyszlo ok wiec co zrobie, przetrwam

Sprzedalam 2 ubranka na allegro jeeeaaaa! ale ze mnie handlara a poaznie to dajcie spokoj....juz sie w to nie bawie wiecej lazenia na poczte niz to finansowo warte
justa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:58   #529
karolla12
Rozeznanie

Cytat:
Ja mężatką co prawda jesteśmy ze sobą już ponad 6 lat i czujemy się jak stare małżenstwo ale jeszcze się nie zaobraczkowalismy ostatnio dużo rozmawialismy na ten temat i doszlismy do wniosku, ze co sie odwlecze to nie uciecze tym bardziej, ze Tz już drugi miesiąc robi nadgodziny i odbiera dwie wyplaty teraz dzieki temu zrobilismy cala wyprawke a we wrzesniu zrobimy wyprawkę ślubną dla mnie i dla niego nawet znalazłam juz idealną sukienke do slubu ale nigdzie nie moge jej dostac nie wiecie ile kosztowaloby uszycie takiej??
Śliczna ta sukienka Akurat mam znajomą krawcową i myślę,że koszt tej sukienki z materiałem ok 300 zł ,oczywiście zależy od koronki,bo niektóre są bardzo drogie i wtedy koszt wzrośnie,ale myślę,że maks.500
karolla12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:58   #530
Cecilia89
Zadomowienie

karolla12 i natallkaa - dzięki
Sukienki ślubne dla ciężarnych śliczne są. Ale z drugiej strony dobrze, że teraz nie bierzemy z TŻ ślubu, bo właśnie problem z tą sukienką.

Edytowane przez Cecilia89
Czas edycji: 2012-08-21 o 11:59
Stary 2012-08-21, 11:58   #531
landi0909
Zakorzenienie

Natalko wkładki laktacyjne można kupić w tesco i innych supermarketach, ale są też w sklepach z artykułami dziecięcymi ja mam z Baby Ono wkładki

justa ja jestem Waszą panną młodą z czerwca ale jak dobrze pójdzie to będę nią znowu w wielkanoc przy chrzcinach Kubusia

Edytowane przez landi0909
Czas edycji: 2012-08-21 o 11:59
Stary 2012-08-21, 11:58   #532
aerien83
Zadomowienie

perełka przepiękna , co do kosztów to niestety, świetnie, że podjęliście tę wiążącą decyzję zwłaszcza, gdy finansowo stoicie dobrze. Oby tak dalej

karolla12
o masakra, ale Cię wymęczyli
aerien83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:59   #533
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Perełko sukienka śliczna moja krawcowa uszyłaby ją za ok. 300zł, bo wszystkie sukienki w takich granicach szyje. Ale każda krawcowa ma inny cennik, jedna może Ci zaśpiewać 150zł a inna nawet 600
dokładnie - musiałabys popytać po krawcowych - a sukienka boska
Stary 2012-08-21, 12:00   #534
MiciaKicia
Zakorzenienie

Perelka gratulacje ogromne!

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 12:02   #535
weronika23
Zakorzenienie

boooooska suknie
ja tez polecam wkladki Baby Ono sama bede dzis zamawiac
Stary 2012-08-21, 12:02   #536
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Natalko wkładki laktacyjne można kupić w tesco i innych supermarketach, ale są też w sklepach z artykułami dziecięcymi ja mam z Baby Ono wkładki
a ile płaciłaś?
w rossmannie tez dostane takie cuś?

wychodzi na to, że czeka nas jeszcze kilka panieńskich na wątku
Stary 2012-08-21, 12:04   #537
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
a ile płaciłaś?
w rossmannie tez dostane takie cuś?

wychodzi na to, że czeka nas jeszcze kilka panieńskich na wątku
ojj ja nie pamiętam, ja je zamawiam w hurtowni więc trochę taniej niż w sklepach. Na allegro chodzą za 16-20zł, masz tam 60 sztuk. W rossmanie powinny być, ale też głowy sobie uciąć nie dam, bo nie wiem
Stary 2012-08-21, 12:06   #538
weronika23
Zakorzenienie

ja tez nie pomoge bo zamawiam na all z wyprawka dla olusia
Stary 2012-08-21, 12:10   #539
DeKajka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość
To masz troszkę wygodniej - u mnie sesja wypadnie, jak Nikodem będzie miał kilka tygodni Ale myślę, że dam radę...wiele matek ma o wiele więcej zobowiązań i ich dzieciom niczego nie brakuje, także póki co wierzę w sukces (a raczej w 3 w indeksie )

Perełka
, życzę owocnych przygotowań do ślubu i trzymam kciuki za wizytę
No pewnie ze tak .. trzeba tez pamietac ze ciezarne i mlode matki zawsze troszke bardziej ulgowo traktuje sie na uczelniach ..

Tez mam te wkladki ale jak narazie nie uzywam . czekaja na bardziej ''mokry '' okres

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Perelka - sliczna ta sukienka ..

Na pamiątkę ...

Stary 2012-08-21, 12:13   #540
Cecilia89
Zadomowienie

W Rossmannie widziałam wkładki laktacyjne Johnson's Baby i Babydream.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości