|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III
Cześć dziewczyny
![]() Ja już po wizycie u gina, dziś bez usg - wszystko w porządku, wyniki badań mam dobre. Jednakże lekarz zalecił mi leżenie i odpoczywanie, ewentualnie jakiś spacer, zero dźwigania To tak żeby dmuchać na zimne, a jako że jestem już po stracie ciąży, mam się oszczędzać żeby ta skończyła się szczęśliwie. No i seks okazyjnie, żeby b. uważać Ogólnie to jestem zadowolona z tej wizyty, z podejścia lekarza do ciąży, jego zaangażowania, ale trochę się wystraszyłam, bo ostatnio zaczęłam sobie na więcej pozwalać, jako że dobrze się czułam, a teraz muszę znów zacząć żyć jak emerytka.
|
|
|
|
#3332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszyscy mówili, " ale u Was zimno" a ja wymieniłam okna, i grzałam, grzałam, grzałam. Ciepło było tylko bezpośrednio tam gdzie grzejnik był. Wszystko uciekało do góry, przez te wysokie pomieszczenia. Rodzice Tż również w kamienicy mieszkają - gdyby tylko mogli od razu by się wyprowadzili. Po prostu cholernie byłabym zła, jabym musiała płacić dużo, marznąć i tak - i jeszcze płacić kredyt przez X lat. Opłaty mają znaczenie - bo doliczając koszt kredytu + czynszu + opłat za ogrzewanie - wyjdzie Wam bardzo dużo. A mieszkanie w kamienicy szybciej i częściej się sypie, a też wiadomo, że same koszty życiowe bardzo Wam urosną z racji dziecka. |
|
|
|
|
#3333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Gdansku na obrzezach (co prawda swiezo wybudowane), ok 7 km od centrum 48m kosztuje minimum 190tys. (2 pokoje) Z rynku wtornego nie sa wcale tansze, 45m za ok 230tys (tez 2 pokoje) |
|
|
|
|
#3335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tak mi się podobają kamienice ale wiecie co, ostatnie mieszkanie wynajmowałam, piękne 5 letnie na poddaszu co się okazało- wszędzie był grzyb!!!!! oczywiście właściciel pięknie zamalował zielone cudeńko, dopiero facet się wysypał jak mówił,że na naszym piętrze więcej mieszkań nie wynajmuje bo są zagrzybiałe po kilku miesiącach przemalował i normalnie ludzie mieszkali moje chłopaki zaczęli chorować- diagnoza- ASTMA uczulenie na pleśnie i grzyby!!!!! mówię właścicielowi a on głupa rżnie że nic takiego wcześniej tu nie było mieszkanie opuściliśmy, wszystkim co tam mieszkają powiedziałam jak sprawa wygląda w ostatnim czasie zajechałam bo mam kilka kroków od siebie- widzę,że stoją puste i bardzo dobrze jak kiedyś oglądałam na dole jedno mieszkanie to powiedział,że tu mieszkali tacy ludzie i to pewnie oni takiego syfu narobili- tak się składa,że znam tą babkę i to wierutna bzdura dali dupy po prostu podczas budowy bo powiedziała nam to znajoma na imprezie która jest rzeczoznawcą ludzie są bezczelni ale to nic- bo u mojej siostry kolega w pracy -jego dziecko też chorowało- zrobili jakieś testy też okazało się,że na pleśnie i grzyby a mieszkanie kupione dopiero co od devlopera- zrobiła zadyme, nic nie pomogło-skrzyknęła sąsiadów bo wszyscy zaczęli chorować porobili jakieś fachowe pomiary- wyryto ileś tam rodzajów pleśni i grzyba i co się okazało........ nieruchomość powstała na terenach zamokłych i nadaje się do wyburzenia- nie wiem ma rok czy coś to dopiero skandal Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2012-08-21 o 13:15 |
|
|
|
|
#3336 |
|
Zakorzenienie
|
I tak szczerze mówiąc Lady - dla mnie taka cena za mieszkanie po remoncie, jest niestety trochę podejrzana. Właśnie dlatego, że mieszkanie w kamienicy ma swoje minusy i..bardzo je ciężko sprzedać.
|
|
|
|
#3337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3338 |
|
Rozeznanie
|
Ja mieszkam w mieszkaniu ponad 100 metrów z gazowym ogrzewaniem. W zimę rachunki są rzędu 900, 1000 zł, czasami więcej, a nie mamy wysokiej temperatury i tak muszę chodzić w jakimś swetrze, to jeszcze zależy od pokoju, nierównomiernie się to ciepło rozkłada. A jak TŻ do mnie przychodził, gdzie u niego palą drzewem i zawsze gorąco to było mu u mnie po prostu zimno... a wiadomo jak byśmy chcieli mieć ciepło i wyższą temperaturę to rachunku wolę sobie w ogóle nie wyobrażać. To będzie niewątpliwy plus wyprowadzki do mniejszego mieszkania w nowym bloku-- ciepełko i niewielkie rachunki
|
|
|
|
#3339 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ogromne znaczenie dla naszego zdrowia ma jednak to gdzie mieszkamy. Pleśnie i grzyby są bardzo niebezpieczne, a jeszcze niemowlaczka na too narażać... Bardzo bym się zastanowiła. Lady, może popytaj sąsiadów, jak sprawa tam wygląda, oni raczej prawdę Ci powiedzą. |
||||
|
|
|
#3340 |
|
Raczkowanie
|
Cześć,
Doczytałam Was do końca, ale oczy same mi sie zamykają, chyba walne drzemke. Tu trochę o becikowym 2013 z tego linku: http://wyborcza.biz/finanse/2029020,...,11913359.html Podstawą do wypłacenia pieniędzy jest zaświadczenie lekarskie, na którym lekarz lub położna informują, że matka dziecka zgłosiła się do ginekologa nie później niż w 10. tygodniu ciąży. Jeśli kobieta pojawi się u lekarza po raz pierwszy po tym terminie, np. w 13. tygodniu, becikowe nie będzie jej przysługiwało. Nie wystarczy przyjść do lekarza jeden raz. W zaświadczeniu musi być też potwierdzenie, że kobieta w ciąży co trzy miesiące poddawała się przynajmniej jednemu z obowiązkowych badań (krwi, moczu, USG itp.). Badanie nie może być na zwykłej kartce czy wydruku. Od 1 stycznia tego roku gminy przyjmują tylko takie zaświadczenie, które jest zgodne z wzorem określonym w rozporządzeniu ministra zdrowia. W formularzu oprócz danych pacjentki, jej numeru PESEL (lub nazwy i numeru innego dokumentu potwierdzającego tożsamość), adresu i danych osoby wystawiającej musi znaleźć się informacja, od którego tygodnia ciąży kobieta znajduje się pod opieką lekarza, i daty badań odbytych w każdym trymestrze ciąży. Są na to wszystko specjalne rubryczki. Skąd wziąć formularz? Powinien go mieć u siebie lekarz lub położna. Nie mogą wymagać od rodziców, że przyjdą z drukiem, ani domagać się za jego wystawienie jakichkolwiek pieniędzy. Jeśli przyszła mama regularnie robiła w ciąży badania i chodziła do lekarza, to zaświadczenie potrzebne do becikowego może jej wystawić każdy lekarz. Wcale nie musi to być ginekolog, który prowadził kobietę w ciąży. Według Ministerstwa Zdrowia zaświadczenie może wystawić każdy lekarz, bez względu na specjalizację. Wystarczy, że rodzic pokaże mu dokumenty i wyniki badań, z których wynika, że kobieta zgłosiła się do lekarza najpóźniej w 10. tygodniu ciąży i poddawała się koniecznym badaniom. Takim dokumentem może być karta przebiegu ciąży lub dokumentacja medyczna przechowywana w przychodni, w której matka jest zarejestrowana. Zaświadczenia nie musi wystawiać lekarz z ZOZ-u. Może to być też lekarz prywatny. Jakie dokumenty trzeba złożyć i gdzie? Przede wszystkim potrzebny jest pisemny wniosek o becikowe. Składa się go w urzędzie gminy lub ośrodku pomocy społecznej, w zależności od tego, kto wypłaca świadczenie w danym rejonie. Rodzic musi zostawić w urzędzie: - skrócony akt urodzenia dziecka (lub jakikolwiek inny dokument potwierdzający datę urodzenia dziecka), - ksero dowodu osobistego, - wniosek wraz z oświadczeniem, że na to dziecko nikt jeszcze nie pobrał becikowego, - zaświadczenie lekarskie nowego typu. Kiedy dostaniemy pieniądze? W ciągu 30 dni od złożenia wniosku. Rodzice, którzy przysposobili malucha, mają na złożenie dokumentów 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką, nie później jednak niż do ukończenia przez dziecko 18. roku życia. Nie potrzebują do tego żadnego zaświadczenia od lekarza. Co i kiedy się zmieni? Od początku 2013 r. wejdą w życie nowe zasady przyznawania becikowego "rządowego". Odtąd dostaną je tylko rodziny, które spełnią kryterium dochodowe. Czyli takie, w których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1922 zł netto. Kto zarabia więcej, zapomogi nie dostanie. Dotyczyć to będzie dochodów w roku kalendarzowym poprzedzającym rok, w którym został złożony wniosek o świadczenie. Kwota 1922 zł na rodzinę to zmiana w stosunku do poprzedniej propozycji resortu pracy, kiedy to próg becikowego miał być równy progowi podatkowemu 85 tys. na rodzinę. Nowa kwota jest odzwierciedleniem tego progu w przypadku rodziny trzyosobowej. Jak szacuje resort pracy, gdy nowe przepisy wejdą w życie, nawet co dziesiąta rodzina może stracić becikowe. Za to budżet zaoszczędzi 39 mln zł. Wprowadzenie nowych przepisów oznacza też, że do wniosku o becikowe każdy rodzic będzie musiał dołączyć zaświadczenia lub oświadczenia członków rodziny o wysokości dochodów. |
|
|
|
#3341 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz wynajmuję mieszkanie 40metrów za 1400zł (duże miasto) ale z ogrzewaniem w czynszu - tak jak w bloku zwykle. Nie mam żadnego pieca, nic, a wodę ciepłą i będę mieć ogrzewanie z prawdziwego zdarzenia i nie dopłacać i marznąć :[ To jest koszmarne zimą, żeby w swetrze spać;/;/ nie wyobrażacie sobie jeśli nie mieszkałyście.
Piec gazowy ogrzewa dośc dobrze - ale jest drogiiii, odetchnęłam z ulgą że teraz będę płacić tylko ten wynajem + prąd i nie muszę się martwić regulowaniem kaloryferów. |
|
|
|
#3342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() LadyWhisper cena jest bardzo niska, aż podejrzana. Zastanów się dobrze. Myślę, że dziewczyny już tu wszystko napisały. |
|
|
|
|
#3343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego zaczęłam wypytywać bo właśnie np. piętro, ogrzewanie mają wpływ na cenę.
|
|
#3344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja jak ten debil noszę podatki w zębach i gówno dostanę pieprze to wszystko mnie Państwo najzwyczajniej w świecie oszukało i WYDYMAŁO!!!!!! |
|
|
|
|
#3345 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze rozpisalam sie i siadl mi internet.
Mnie ta cena nie dziwi bo naprawde Bytom jest mega tani i to bylo dla mnie normalne. Dzieki za uswiadomienie, na was mozna zawsze liczyc ![]() My ucieklismy wlasnie z takiego mieszkania w domu dwurodzinnym gdzie byl grzyb straszny, nawet jak z nim walczylismy to nic to nie dawalo. Wieczne migreny, kaszel, dopiero lekarz nam uswiadomil, ze jak chcemy dziecko to jak najszybciej stamtad uciekac. Zima tragedia, raz wlasciciel nie napalil w piecu to rano jak wstalam bylo 9st, normalnie w granicach 16-17, akurat to byl plus ja jestem typowy podkoldernik i nawet teraz sobie pod koldra leze no ale Maluch to co najmniej 20st miec musi. Faktycznie wyglad mieszkania to nie wszystko, potem rzeczywiscie rozne ukryte koszta wyskakuja i czlowiek lezy i kwiczy. Tak jak Debrah napisala, napalilismy sie troche ale macie racje, dzieki
|
#3346 |
|
Raczkowanie
|
hej
czytam, ale tego tyle, ze juz pisac nie nadazam Lady - jak znalezliscie mieszaknie i macie kaske do jazdado banku mysmy oboje mieli na czas nieokreslony i kredyt dostalismy od reki, bo cena mieszkania byla niewygorowana w stosunku do dochodow, a wdodatku maz dostal z pracy pismo od szefa ze to juz ktoras z rzedu umowa i natepna bedzie na czas nieokreslony - po 3 miesiacach zdaje sietazke nie rezygnujcie - najlepiej znalezc fajne biuro brokerskie - znalezli nam bank, nawet kilka do wyboru, a my tylko chodzilismy dopytac o szcegoly i podpisac papierki - trzymam kciuki
<embed src="http://babystrology.com/tickers/baby-ticker-glass.swf?parent=Pat&year =2013&month=2&day=4&babyc ount=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="120" height="180"></embed> |
|
|
|
#3347 |
|
Zakorzenienie
|
Życzę Lady znalezienia mieszkania idealnego bez ukrytych kosztów. Na prawdę radzę szukać czegoś nowszego
Skoro Bytom jest tani - znajdziecie na pewno. Nawet jeśli drożej niż teraz to ostatecznie wyjdzie taniej bo mnie zabulicie za ogrzewanie i inne. Poza tym - jak to kamienica była to które piętro? Teraz mi noszenie wózka na górę do głowy wpadło, bo windy nie ma na pewno?
|
|
|
|
#3348 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
My mamy dwa i tak się obawiam właśnie o te alergie na zwierzęta... ![]() Co do becikowego...Hm...tak się zastanawiam, co w przypadku kiedy dochody rodziców wychodzą zerowe?? Bo w naszym przypadku tak niestety jest. To dość skomplikowana historia, w każdym razie my z mężem nie wykazujemy żadnych dochodów. Chyba, że chodzi o zameldowanie. Bo jeśli tak, to wtedy w świetle prawa mieszkam z rodzicami, a mąż jest zameldowany zupełnie gdzieś indziej. I wtedy te dochody liczyłby się rodziców? Czy jak to jest? ehhh mega to skomplikowane. |
|
|
|
|
#3349 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ktore braly kredyty - mam do Was pytanie
![]() My z TZ jestesmy dopiero na poczatku tej drogi. Nie mamy jeszcze upatrzonego mieszkania, chcemy wiedziec, jaka TZ ma zdolnosc kredytowa. Gdzie najlepiej sie zglosic, zeby ktos nam to wyliczyl? Do banku bezposrednio (tylko jakiego?) czy do jakiegos doradcy kredytowego? |
|
|
|
#3350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3351 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam Was moje Kochane
)Cytat:
(generalnie ja lubię ale z tymi komentarzami to mnie wkurzała na maksa) cały cdzas na mnie zasiadała że ja chudzielec jestem, same kości i zero cycka ![]() ![]() ![]() ![]() ona może nie gruba ale z tych "wiekszych" wiec jakby ktos do niej poweidzial cos na temat tuszy to by byla obraza majestatu bo grubym nie mozna zwracac uwagi a chudym jak najbardziej. To mnie wkurza najmocniej. Nawet w tv caly czas lituja sie nad grubaskami a o nas ze chudzielce, wieszaki itd. Dziekuje WSZYSTKIM za gratulacje! Miłego dzionka!!!! |
|
|
|
|
#3352 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
|
|
#3353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja mam kompleks grubych łydek |
|
|
|
|
#3354 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah dziekuje
![]() Tamto mieszkanie jest na 1szym pietrze, ale juz nie ma co roztrzasac, na spokojnie bedziemy dalej szukac ![]() Dziewczyny znowu mam tak niemozliwe skurcze lewego jajnika, ze chodze zgieta wpol:-( nospa nie pomaga. Zaczelo sie wczoraj jak koldre podnioslam, zeby przescielic lozko przed spaniem, no kurcze, letnia koldre, ktora wazy tyle co piorko......:-(
|
#3355 |
|
Zadomowienie
|
My poszliśmy do kilku banków i nie wiem jak oni to robią, ale w każdym wyszła nam zupełnie inna
![]() Ja już kiedyś Was pytałam, ale nie zaszkodzi jeszcze raz - odnośnie becikowego. To ma być próg na osobę licząc, że w rodzinie są dwie osoby (ja i mąż) czy trzy (ja, mąż i dzidzia) Wiadomo lepsza druga opcja bo przychód na osobę spada po podzieleniu dwóch wynagrodzeń
|
#3356 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
) wydanie jej w ciagu 15 minut?Co do becikowego - nie pomoge niestety. |
||
|
|
|
#3357 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3358 |
|
Zakorzenienie
|
Pracuję w Rzeszowie ale mieszkam 40 km od rzeszowa, jak się na Dynów jedzie.
Co do tego becikowego wg nowych zasad to my pewnie nie dostaniemy, ale musze jeszcze w domu policzyć...masakra
|
#3359 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wam też na pewno się uda ![]() PS. KOOOOCHAM Shar - Pei i buldogi francuskie, nawet nie wiecie jak Wam zazdroszczę. Mój TŻ nie chce się zgodzić na pieska
|
|
#3360 |
|
Zakorzenienie
|
Eh .... byli dzisiaj do pomiaru lakobelu do kuchni .... Myślałam, że zamkniemy się w 1000 zł, a wyszło 1450 zł
Tylko problem pojawił się nowy - przy kuchence chcemy hartowane szkło, a ono będzie miało trochę inny odcień. Znalazłam w necie przykład i wg mnie ta róznica ni w pieść ni w oko I tak pomyślałam, że skoro ma się różnić, to niech to już będzie znaczna różnica - np. do jasnej zieleni wziąć ciemną zieleń, albo beż. Jak myślicie?
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.

To tak żeby dmuchać na zimne, a jako że jestem już po stracie ciąży, mam się oszczędzać żeby ta skończyła się szczęśliwie. No i seks okazyjnie, żeby b. uważać
Ogólnie to jestem zadowolona z tej wizyty, z podejścia lekarza do ciąży, jego zaangażowania, ale trochę się wystraszyłam, bo ostatnio zaczęłam sobie na więcej pozwalać, jako że dobrze się czułam, a teraz muszę znów zacząć żyć jak emerytka.

tykko troche w goracej wodzie kapani, wszystko bysmy chcieli na juz. Tylko wiesz, najgorsze jest to, ze teraz wynajmujemy mieszkanie 52m 1100+media, moglibysmy juz splacac pieknie kredyt na wlasne mieszkanie-a w Bytomiu sa jedne z najtanszych w Polsce! To ktore nam sie marzy swiezutko po remoncie nowe panele okna, samiutkie centrum - 120m i 190tys a czynsz 255zl. Taka sprawiedliwosc, stac nas, chcemy a nie mozemy:-D

22.05.2008
14.08.2011
cóż zrobić, nie można dać się złamać. Sorry za ten wywód, ale musiałam dać upust