|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2401 |
Raczkowanie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Witam i ja... ale z herbatka
![]() Nie bylo mnie tydzien, mysle nie nadrobie... a jednak. Cisza cos tu. Maz mial urolp i pojechalismy do naszego rodzinnego miasta na tydzien ![]() Przygotowania do chrzcin pelna para, robimy 2.09, mala juz ma ubranko.. jeszcze do ubrania zostalam ja ![]() W poprzedni poniedzialek bylysmy na szczepieniu, znowu mi lzy polecialy jak mala plakala, dlatego maz byl obok niej, zebym jej bardziej nie stresowala- ale ze mnie slabeusz ![]() Tylko ostatnio zaniepokoily mnie jej zielone kupki... i tu pytanie czy to od mojego mleka czy od mleka mm? Czytalam ze moze to byc skutek mojej diety.. ale tez znalazlam, ze zielone sa po mm jesli jest tam sporo zelaza- nie wiem jak sie do tego osniesc- ja dokarmiam ja hippem. Czy Wasze dzieci po mm maja zielone kupki? Jeszcze ja poobserwuje i gdyby sie nie poprawilo pojde do lekarza, bo przy tym troche ja pobolewa brzuch. Musze sie pochwalic... moje dziecie w ostatnim tygodniu sporo mnie zaskoczylo. Po 1. Zaczela sie smiac na glos jak sie jej robi pierdziochy ![]() Po 2. Zaczela sie sama podnosic z pozycji polsiedzacej na siedzaca, staram sie jej to ograniczac bo wydaje mi sie to za szybko. ALe od czasu do czasu sobie cwiczymy i ona wtedy ma banana na calej twarzy. Po 3. Ostatnio pila wode z butli jak byly upaly i miala taka mala buteleczke... i zlapala ja raczkami, wiec ja puscilam. Jakie bylo moje zdziwienie kiedy ta butle utrzymala i pila chwilke dalej.. pozniej ta butla wypadla jej z buzi to starala sie trafic smoczkiem... i po 3 probach trafila.. ![]() Pytanie do agatki... gdzie kupilas ta czapeczke swojemu synkowi? JEST PRZECUDOWNA!!!!! i jeszcze z motywem krolika... w ktorych to jestem po uszy zakochana ![]() Macie wszystkie przesliczne maluchy!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2402 | |||
Zadomowienie
|
Dzień doberek
![]() cieszę się, że wreszcie mam czas na wizaz ![]() no pewnie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ach moje dziecię właśnie przebudziło się z drzemki ![]() ostatnio chyba Tosia zaczyna wykorzystywać cyca do zasypiania co mi się nie podoba, o tym, żeby sama zasnęła nie ma mowy, za smokiem nie bardzo przepada, zawsze trzeba ją lulać i jest ryk wtedy i tak walczymy aż padnie, na góra 30 min. W dzień w ogóle dłużej nie śpi, nie pośpi np 3-4 godz jak kiedyś jej się zdarzało. W nocy zaczęła się wcześniej budzić na karmienie, coś ok 3-4 a nie po 5 jak było wcześniej. Jak mogę nauczyć Antosię samodzielnego zasypiania...? Jak zasypiają Wasze dzieci? jaki mają rytm w ciągu dnia? na to, że ma takie krótkie drzemki chyba nic nie poradzę prawda ![]() lecę do mego dziecia |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2403 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o drzemki w dzien, to musisz ja dokladnie obserwowac, bo jesli przegapisz moment to dziecko zaczyna plakac i wtedy ciezko jest je uspic. moja na poczatku nic nie spala w dzien... NIC.. noworodek, ktory maxymalnie mial 2 drzemki po 30 minut, nie zartuje. teraz spi srednio 4 razy w dzien... czasami godzine, czasami 20 minut, tyle ile jej potrzeba. Ja klade moja corcie spac jak zauwaze ziewniecia.. tak 2,3,4 .... lub jak zaczyna trzec oczka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2404 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Napisze jeszcze ze u nas po szczepieniu super,zero gorączki,marudzenia płaczu. Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-08-23 o 10:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2405 |
Raczkowanie
|
buuu jak tu cicho
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2406 |
Zakorzenienie
|
Przypomniało mi się właśnie jak wiele osób mi powtarzało do urzygania, że Maćkowi się włosy wytrą... a jemu nie dość, że się nic a nic nie wycierają, to jeszcze rosną
![]() Wystawiłam na allegro resztę małych ubranek Maćka ![]() ![]() Idziemy dzisiaj na szczepienie po południu, już mi się płakać chce.
![]() |
#2407 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Twoj synus ma chyba najbardziej czaderskie ( ze tak sie wyraze) wlosy jakie kiedykolwiek widzialam... ![]() ![]() Trzymam kciuki za szczepienie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2408 |
Rozeznanie
|
My byliśmy wczoraj na szczepieniu - syneczek cały dzień patrzył na nas z wyrzutami
![]() na szczęście później nie marudził, nie miał gorączki i nic go nie bolało ![]() z zasypianiem w dzień też mamy mały problem ![]() ![]() waży 5200 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ten tydzień jest tak naprawdę pierwszy kiedy jestem z nim sam na sam do południa i jest spokojny... ale nie mogę go zostawić na dłużej bo krzyczy żebym przyszła ![]() ![]() ![]() aaaa krostki na buzi to trądzik, a na główce pojawia się ciemieniucha ![]() ![]() uśmiecha się tak pięknie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o zasypianie, to przy cycu, czasami w wózku, ale głownie na rekach. Nie wiem kto ją tego nauczył, bo kiedys tak nie było. Jak mama ją bierze z rana bym ja pospała to i wózek bo w nim ja usypia, ale jak nie daje rady, to na rekach. I tak dziecko sie przyzwyczaiło :/ W nocy i po kapieli tylko przy cycu usypia, je i zaraz odlatuje. A w dzien to tak jak pisałam. I czasami tez mi ulatuje moment kiedy daje znac ze chce jej sie spac. Ale ziewnięcia to u nas sygnał. A tak w ogole to Maja wczoraj skonczyła 10 tygodni. Co do wymagan co do chrztu, byłam wczoraj i pytałam to ks. powiedział ze na katechezy moze przymknac oko, ale zaswiadczenie o praktykowaniu wiary i spowiedz obowiązkowa ma byc. Jesli uda nam sie wszystko załatwic to 16 wrzesnia bedzie chrzet. Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2012-08-23 o 12:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2410 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2411 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do ciemieniuchy jest kilka sposobów: -oliwka,smarujesz dośc mocno,nakładasz czapkę(ja nie nakładałam bo ciepło) przed kapiela ok1 h,przed kąpiela wyczesujesz,dokładnie myjesz głowkę i wyczesujesz i dobrze po tym jest czyms nawilzyc główkę bo się wysuszy ale juz nie oliwką. -olejuszka ze skarbu matki smarujesz na cały dzień np i postępujesz tak jak z oliwka -rzecz najlepsza jaka nas spotkała dermatolog przepisał nam Locoid Crelo rewelacja,ja sie męczyłam ponad 3 tyg z tym dziadostwem(ale ciężej jest u alergików) a po tym nie ma sladu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2412 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, czy Wasze dzieciaki też tak pchają rączki do buzi? Antoś tak ma już od kilku tygodni. Daję mu gryzaczek, ale wyrzuca i znowu pcha łapy. Aż mu ostatnio świeczki w oczach stanęły...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2414 | ||
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Dziewczyny, ile razy w ciągu nocy przewijacie maluchy? Przy każdym karmieniu? A jak się nie budzi na karmienie, to jak? Cytat:
![]() Jeśli można wiedzieć, po ile sprzedajesz ciuszki Maćka na all? Jest popyt? ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2415 |
Zakorzenienie
|
u nas się trochę wytarły... z tyłu troszkę i z jednego boku.
Malwina też się ślini i pcha ręce do buzi. potrafi wypchać smoka bo woli ręce. ![]() teraz wygląda jakby miała wściekliznę :P P1150891.jpg bylyśmy u babci jednej i drugiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2416 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas jest tak, że po karmieniu jest zabawa, tak do godziny i jak zaczyna marudzić to wtedy go usypiam. Jak się budzi to znowu zabawa i karmienie i tak w kółko ![]() Ja usypiam na rękach, przytulam, pokołyszę, porobię "ciiiiiii" i śpi. Jak jest bardziej śpiący to wystarczy położyć w łóżeczku i sam zaśnie, tylko trzeba mu dać pieluszkę do buźki. Kiedyś zasypiał przy cycu, teraz już nie. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2417 |
Zakorzenienie
|
Malwina czasem też uśnie przy cycku... a jak widzę, że jest marudna, śpiąca to odkładam ją do łóżeczka, daję smoczek, żyrafę i przykrywam. czasem muszę dać ponownie smoczek i zasypia.
czasem się jej zdarzy usnąć przytulona do któregoś z nas |
![]() ![]() |
![]() |
#2418 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2419 |
Wtajemniczenie
|
Seba
![]() Edytowane przez rinco Czas edycji: 2012-09-07 o 11:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2420 |
Wtajemniczenie
|
Czy Wasze dzieci też robią zeza?
Ja wczoraj zauważyłam, że Hania robi zeza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2421 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2422 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja przewijam Adasia po kąpieli, potem koło 12-1 w nocy, potem on się budzi koło 3ej to wtedy nie przewijam go, no chyba, że w międzyczasie słyszę kupsko no i potem o 5ej przewijam. Wróciłam właśnie z wizyty poporodowej, masakra, nigdy pobieranie cytologii mnie tak nie bolało. ![]() Mój Adaś drugi dzień nic nie śpi w dzień. Po kąpieli natomiast już jest tak zdenerwowany tym, ze będzie musiał iść spać, ze macha wszystkimi kończynami, glową, masakra. zasypia z wielkimi bólami koło 22ej, nawet jak zaśnie wcześniej tzn koło 20-21ej to na chwilę i budzi się. Nie wiem co mu się stało, kąpiemy go mniej więcej o stałej porze, gaszę światło, jest cicho a on się tak męczy tym zasypianiem. Co z tym zrobic? rinco, ale przystojniaczek ![]() Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-08-23 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2423 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Stasiek to od dawna pcha ręce do buzi teraz jeszcze pcha wszystko co jest w zasięgu jego rąk na macie ostatnio to sciągał zabawki i próbował do buzi wściekał sie że nie może ściągnąć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Jaki kawaler ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2425 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Słodziaczek ja chyba kiedyś umre na zawał.wracalismy do domu i Filip biegł po schodach i się wyrócił,broda walnał w schody,rozciał sobie język,krew się polała,musiałam klatkę sprzątać.Filip oczywiscie płakał a ja z gondola pod pachą biegłam po schodach bo nie wiedziałam co się dzieje ![]() a jak zobaczyłam krew to zaraz przypomniała mi się sytuacja jak Filip miał 1,5 roczku i tak rozwalił sobie język że miał szyty pod narkoza |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2426 | ||
Wtajemniczenie
|
Jestem
![]() Paulina ma znowu zły dzień, non stop płacze, i czasem nawet noszenie na rękach nie pomaga, nie wiem co jej jest ![]() Puszcza bolesne bączki ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Dobranoc ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2427 |
Wtajemniczenie
|
ni i nasiedziałam się jeszcze dzisiaj u dermatologa,dał nam troszkę mocniejszą maśc na niektóre tereny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2428 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() jeżeli chcesz karmić piersią to ja bym nie dokarmiała mm wcale tylko uparcie często przystawiała do piersi. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2429 | |||
Zakorzenienie
|
Maciek waży dokładnie 7300, więc od urodzenia przybrał 3800. Czy to dużo? Chyba nie jakoś szczególnie.
![]() Lekarka na wstępie stwierdziła, że "musiał się strasznie duży urodzić". A wystarczyło zerknąć do książeczki zdrowia zanim coś się chlapnie. ![]() Cóż, przeżyłam to. Zaraz zapytała mnie: "które to pani?" Ja pytam "co które?" "Które dziecko?" Zaciekawiła mnie forma pytania... ![]() Pyta jak karmiony. Odpowiadam, że tylko piersią. "Tylko piersią i taki gruby?" ![]() "Ile razy je?" "7-8, czasami i 10 jak ma ochotę" "7 razy w nocy?" Rozbawiła mnie. ![]() ![]() Na szczęście nie zaleciła głodzić dziecka bo chyba bym wyszła. ![]() Poprosiłam o receptę na maść pośladkową, bo Maciej robi cały czas jakieś 5 kup dziennie więc o odparzenia nie trudno jak nie będę profilaktycznie dupska smarowała. "Ale po co pani ta maść?" Odpowiadam więc jak wyżej, ze dużo robi i muszę mu smarować, a jak nie posmaruję każdorazowa to zaraz mu zaczerwienienie na tyłku wyskakuje. "To jak się odparzy to smarować tormentiolem" Mówię, że nie chcę żeby się odparzył. "Jak się odparzy to tormentiol" ![]() Badała mu odruchy. Rzucała dzieckiem jak workiem ziemniaków. Ja wiem, że zbadać trzeba, w szpitalu też badali, na poprzedniej wizycie też był badany, ortopeda też badał... ale można podejść do tego jak do człowieka, a nie do rzeczy... Zeźliła mnie strasznie. ![]() No i jabłuszko... na podwieczorek mam dawać. Jabłuszko, albo jabłuszko z marchewką. Najlepiej pieczone jabłuszko. Albo ze słoiczka... ![]() Po szczepieniu musiałam go troch uspokoić bo łkał (nie było tak najgorzej), wzięłam więc Maćka na ręce i mówię "wszystko jest dobrze synku, wszystko dobrze..." i takie tam... a ona na to "Nie jest dobrze! będzie skierowanie na rehabilitację". ![]() Maciek niestety nie trzyma główki jak się go ciągnie za ręce do góry i nie przywodzi rączek pod klatkę jak się go położy na brzuchu. Ale jak mu podłożyć to głowę trzyma pięknie. Na skierowaniu stoi "zaburzenia funkcji trakcyjnej i próby podporowej". Za tydzień w czwartek idziemy na rehabilitację. Będziemy ćwiczyć. ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Cytat:
![]() Maciej budzi się raz... czasami o 2, innym razem o 5 nad ranem. Przewijam, karmię, czasami walnie kupsko to znowu przewijam i odkładam do wyra. ![]() Pajace po 7 zł używane, body po 3-6 zł, na krótki rękaw taniej, długi drożej ![]() Cytat:
![]() Fajny facet ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2430 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Nam się wycierają włoski... ale rosną nowe ![]() Przewijam go przed każdym karmieniem, w nocy śpimy oboje a później pielucha waży tyle co dziecko ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.