|
|
#2041 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Cytat:
moje ulubione na tą porę roku jest zwykły drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką na górze...pycha zawsze wychodzi...i jeszcze taki cieplutki z mleczkiem mnia mniam ![]() a ja zaraz startuje ze swoim leczo...mam nadzieję, że wyjdzie mi zjadliwe
|
|
|
|
|
|
#2042 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
możesz podrzucić przepis---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
masz sprawdzony przepisik będę zbierać nowe przepisy![]() zastanawiam sie nad ucieranym z porzeczkami i kruszonką albo na mój ulubiony serniczek cyrtrynowy z porzeczkami
|
|
|
#2043 |
|
Zakorzenienie
|
Moje ukochane ciasto z ulubionej strony z przepisami
http://www.mojewypieki.com/przepis/c...owe,-najlepsze
|
|
#2044 | |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, coś cudownego nam matka natura podarowała
Cytat:
i malinami
|
|
|
|
#2045 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
babka ma talent.Głodna jestem jak nie wiem co, chyba skocze po jogurt jakis |
|
|
|
|
|
#2046 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 1 etap: -duże pół szklanki mleka ciepłego (jak wyjmujesz z lodówki to ja trochę podgrzewam żeby było ciepłe, ale nie gorące) -pół kostki drożdży -pół łyżeczki cukru i szczypta soli -mąka ok szklanki to wszystko mieszasz (ja taką drewnianą łychą)....konsystencja ma wyjść jak takie gęste ciasto na naleśniki....odstawiam do urośnięcia na ok pół godzin (najlepiej gdzieś przy piecyku jak np coś gotujesz żeby miało ciepełko) 2 etap: -3 jaja (nie takie mega zimne z lodówki) -pół kostki rozpuszczonej margaryny (ja zawsze rozpuszczam w garnuszku po mleku z pierwszego etapu bo akurat jak rośnie ciasto to się margaryna trochę ostudzi) -1/2 cukru waniliowego -3 łyżki zwykłego cukru -ok 1,2 kg mąki wszystko razem mieszasz dalej (składniki możesz stopniowo dodawać zawsze łatwiej się miesza) aż będzie tak lekko odchodziło od miski...taka papka...im więcej mąki dasz tym bardziej suche wyjdzie więc ja staram się nie przesadzać ![]() wykładasz ciasto na blaszke, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia...na to wykładasz owoce jakie tam chce...oby też nie za dużo i nie za duże bo wtedy ciasto tak ładnie nie urośnie pod ich ciężarem...jak np śliwki to zawsze skórką na dół....no i na to posypujesz mase kruszonki Kruszonke ja robie z reszty margaryny curkru i mąki....i ugniatam szybko na oko co by było jak kruszonka Potem wstawiasz do pieca na ok 30min na 200st ja czasami dłużej trochę trzymam bo mam piec przedpotopowy...jak już się boki ciasta lekko rumienią tzn że jest dobre, bo jak za długo to też suche będzie SMACZNEGO ![]() ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
Mój faworyt jeżeli chodzi o blog to ten: http://www.kwestiasmaku.com/ ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#2047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dodaje wszystkie składniki do tego wyrośniętego z etapu 1
|
|
|
#2048 |
|
Zakorzenienie
|
Nooo ja też uwielbiam, zawsze coś od niej podpatrzę dobrego
|
|
|
#2049 |
|
Zadomowienie
|
wrzucacie TAKIE linki do blogów, że sie obślinię zaraz a obiad mam o 17
|
|
|
|
|
#2050 |
|
Wtajemniczenie
|
Noo to też mój ulubiony blog
i jakoś tak to pisze łopatologicznie, że nie da się zepsuć tego, a wypieki to nie moja specjalność wiec to dla mnie ważne. ja jeszcze ten polecam, też super trafia w moje smaki http://strawberriesfrompoland.bl ogspot.com/ ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- racja, muszę smsem zapodać jakąś aluzję żeby nie było nieporozumień.
|
|
|
|
|
#2051 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://twojemoje.blogspot.de/ http://www.mojewypieki.com/ ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
I mnie tez zdarzaja sie podobne mysli, gdy jestem w stanie wyczerpania fizycznego czy psychicznego.. na szczescie w przeciagu krtokiego czasu wszytsko wraca do normy ![]() Troszeczke surowo potraktowalyscie Scarlett, nie zapominajmy, ze to tylko forum, forma pisana nie przekazuje naszych emocji, czasami jeden post moze byc przez rozne osoby potraktowany calkiem inaczej. mam nadzieje, ze Scarlett czuje sie lepiej i szybko do nas wroci ![]() Scarlett, No i mam nadzieje, ze jednak lekarza odwiedzilas
|
|
|
#2052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zawsze koszyk łakoci też przyniesie
|
|
|
|
|
|
#2053 |
|
Zadomowienie
|
teraz mnie mdli masakrycznie, nie wiem czy nie skoncze w wc. najgorszy okres tak do godziny 18, potem juz ok.
Zapytam dzis czy mi da jakis syrop albo cos |
|
|
|
|
#2054 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mój tż też mi nie kupi nic takiego "dobrego" dlatego jak korzystam jak go nie ma hehe ostatnio chowałam sobie puszke koli Cytat:
Cytat:
dlatego ja nie ogladam bo zaraz bym cos chciala. a ja dzis pałaszuje kalafior z masłem i bułką tartą ;p
|
|
|
#2055 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za rady odnośnie no-spy, wzięłam teraz drugą, zobaczymy. boli mnie z prawej strony, ale z przerwami, nie przez cały czas. oczywiście z któregoś zamieszczonego dzisiaj linka wywnioskowałam wyrostek
|
|
|
|
|
#2056 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeju dziewczyny, wchodzę do domu i od razu włączam forum, żeby poczytać co od rana napisałyście, ale byłam taka głodna, że w czasie czytania musiałam jeść zupę i co
oblałam bluzkę oraz stół hehe
|
|
|
#2057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2058 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie właśnie też zaczęło mulić, masakra. A przed chwilą zjadłam makaron z sosem słodko-kwaśnym, który mi smakował i teraz cierpię buuu
|
|
|
|
#2059 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zabrałam ze sobą Męża, żeby mógł na własne oczy się przekonać, że będzie Tatą I to jest niesamowite uczucie usłyszeć bicie serca (masakra jak szybko bije!!!), zobaczyć jak ten Maluch się wierci. Śmialiśmy się, że nawet nam Maluszek pomachał bo prawie cały czas jedną rączkę miał podniesioną..ach.. no i poprosiliśmy, żeby nam nagrał badanie na płytkę więc mamy rewelacyjną pamiątkę.Cytat:
![]() Dziewczyny, Wy piszecie tu o tylu smacznych rzeczach, że człowiek w momencie się robi głodny... Dobrze, ze się właśnie zabieram za jedzenie obiadu, to chociaż trochę poskromię apetyt:P |
|||
|
|
|
|
#2060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, że wizyta udana i jesteście zadowoleni, a Ty przede wszystkim. Świetna taka pamiątka w postaci filmiku, zapytam się mojej czy u nas da radę, bo z 1 ciąży nie mam, wiem tylko że ma 3d, bo robiła mi 3 razy z Julią.
|
|
|
|
#2061 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2062 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj obiad na szybko bo niedawno wróciłam zrobiłam tylko ryż w warzywami i jadę do koleżanki za chwilę a na wieczór do lekarza oby wszystko było dobrze już nie mogę się doczekać no i mam nadzieję, że lekarz będzie ok i już przy nim zostanę.
|
|
|
|
|
#2063 |
|
Zakorzenienie
|
JAk się chwalić, to się chwalić u mnie na obiad dziś spagetti
![]() Czekamy na relacje z wizyt i czymamy kciuki
|
|
|
|
|
#2064 |
|
Raczkowanie
|
właśnie jestem po leczo...dziewczyny dziękuję za przepisy...po prostu pychotka wyszło
zrobiłam bez ryżu bo jakoś ostatnio na ryż i gotowane rzeczy patrzec nie mogę....dziwne bo zawsze uwielbiałam....no ale skoro nie mam żadnych objawów (teraz to już kompletnie nic mi nie jest aż się zastanawiam czy wszystko ok ) to chociaż smaki mi się zmieniły...inaczej to chyba bym zapomniała, że jestem w ciąży...z jednej strony fajnie, ale uwierzcie, że z drugiej strony trochę się martwię...bo jak już się czuje ruchy dziecka to pewnie jest się spokojnym...a teraz....ani ruchów, ani bolących piersi, ani mdłości, ani brzucha bolącego...no nic...miała któraś tak w poprzednich ciążach albo ma teraz????
|
|
|
|
|
#2065 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie też spagetii ale z sosem słodko-kwaśnym
Dziewczyny co myślicie o cieście kruchym (typu jabłecznik) ale z samymi malinami?? Będę miała kilogram malin, słoiki zrobione, więc nie mam co z nimi zrobić i myślałam o takim kruchym z malinami i kruszonką mniam mniam
|
|
|
#2066 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale skojarzenie:P od razu mam przed oczami całą długowłosą rodzinkę... brrr.. oj, nie lubiłam ich a na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że tego nicka tworzyłam chyba z 7 lat temu;p Cytat:
odnośnie tego bloga "mojewypieki"- widzę, że jest bardzo popularny. Mi go kiedyś poleciła kuzynka Męża - na razie wypróbowałam tylko jeden przepis, ale wyszedł za pierwszym razem kurcze, Dziewczyny, chyba zajrzę do kuchni i coś upiekę... mam urlop, wiec mam też więcej czasu na zabawy z piekarnikiem a narobiłyście mi smaka, no!!---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Dziewczyny, a jak robicie spaghetti? ja mam jakiś tam swój prosty przepis, ale chętnie wypróbowałabym inne ![]() Cytat:
Myślę, że nie masz się czym martwić, głowa do góry!Jedno co mnie zdziwiło, to cena nagrania płytki. Za taką przyjemność liczą sobie - uwaga - 30 zł! Edytowane przez angel-b Czas edycji: 2012-08-23 o 16:30 |
|||
|
|
|
|
#2067 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że każdy organizm inaczej reaguje. Cytat:
, chcociaz ładniejsze miał jak był w zakonie;pja spagetti robie tak: Na patelni mięsko mielone podsmażam, przyprawiam, potem 1-2 cebule dodaje i razem przesmażam. Do garnka 3szt. pomidorów (trzeba zdjac skórkę) albo jak nie ma sezonu to pomidory z puszki ewentualnie włoską pulpe- taki przecier w tubce lub kartonie. -wszystko zalezy co mam w domu. Dodaje mięso, pociachany ząbek czosnku i razem przepryczam i gotowe. W sumie to szybkie danie-25min i gotowe. Jak mam czas to czasem podsmazam tez kiełbaskę, drobno pokrojoną papryke a na wierzch klade plazaster żółtego seralub parmezan.Oczywiście trzeba jeszcze ugotowac makaron;D p.s Lubię te piosenkę http://www.youtube.com/watch?v=J90mDyMS-6E teledysk nienajszczęsliwszy ale piosenkę uwielbiam'
Edytowane przez klementyna1 Czas edycji: 2012-08-23 o 16:46 |
||
|
|
|
|
#2068 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Kellysów to ja lubiłam ich dawno dawno temu, ale nie aż tak, że byłam wielką fanką. Ja robię spaghetii tak jak poniżej klementynka Mięso podsmażam, daję cebuli, czosnku, pomidory w puszcze i to z makaronem mniam, czasami daję żółtego sera. Robię też spaghetti z sosem do carbonara (kupnym) Brokuły gotuję i dodaję, wg uznania, do tego mięso (pierś z kurczaka pokrojona w kostkę podsmażona na patelni) i ser żółty - pychotka. Można też ze szpinakiem. Cytat:
pychota
|
|
|
|
#2069 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2070 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam przepisy
mniammmm http://dariaanna.blogspot.com/2012/0...i-i-lekka.html http://slodkieinspiracje.blogspot.co...alinami-i.html powiem wam, że na sam widok cieknie mi ślina do ziemi
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:51.

a ja własnie zastanawiam się jakie ciacho by tu upiec w sobote

05.07.2008 

i jakoś tak to pisze łopatologicznie, że nie da się zepsuć tego, a wypieki to nie moja specjalność wiec to dla mnie ważne.
żeby nie było nieporozumień.

) to chociaż smaki mi się zmieniły...inaczej to chyba bym zapomniała, że jestem w ciąży...z jednej strony fajnie, ale uwierzcie, że z drugiej strony trochę się martwię...bo jak już się czuje ruchy dziecka to pewnie jest się spokojnym...a teraz....ani ruchów, ani bolących piersi, ani mdłości, ani brzucha bolącego...no nic...miała któraś tak w poprzednich ciążach albo ma teraz????