Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-22, 20:44   #2971
Jorelia
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

P:
(Niestety praca uniemożliwia mi jedzenie pięciu posiłków)

I. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z serkiem waniliowym, bananem, orzechami laskowymi, daktylami i łychą masła orzechowego;
kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady.

II. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, brokułami, fetą, sosem czosnkowym - posypane prażonymi pestkami dyni;
sok Kubuś.

III. Pancakesy z malinami i borówkami polane roztopioną gorzką czekoladą;
kawa z mlekiem.

IV. Grahamka z masłem, serem pleśniowym, pomidorem i bazylią + dwa jaja na twardo z majonezem, groszkiem i szczypiorkiem;

kubek kakao na mleku, miseczka suszonych owoców: daktyli, śliwek, rodzynek i moreli.

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 20:55   #2972
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
To ja dam U

I mix płatków (orkiszowe, jęczmienne, owsiane) z lodówki zalane na noc jogurtem naturalnym do tego mus śliwkowy, orzechy pecan, macadamia i kawałki świeżego kokosa + duża kawa parzona

II jabłko, woda kokosowa z lodem

III makaron trofie durum z zielonym pesto, czosnkiem, łososiem, brokułem, bazylią, solą ziołową i kolorowym pieprzem

do kawy spory kawałek ciasta ze śliwkami, kruszonką i cynamonem

IV 2 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem z kozim serkiem, rukolą, pomidorkami cherry i mieszanką włoskich przypraw

do picia: woda, yerba mate
co by nie zginęło
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 21:38   #2973
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

I. 2 gofry żytnie z jajkiem, sałatą, pomidorem i chrzanem żurawinowym/ serkiem wiejskim, kukurydzą konserwową i papryką

II. połowa kostki twarogu i małego jogurtu z kakao, miodem, małą gruszką i podprażonymi wiórkami kokosowymi

III. ryż z sosem pomidorowym z kurczakiem, kukurydzą konserwową i czerwoną fasolą; kalafior

IV. pozostała część twarogu i jogurtu z marchewką, małym jabłkiem i rodzynkami

Uśmiecham się o ocenę
Nie U, ilościowo małe R Jedynie co się kłóci z R- rodzynki wieczorem; reszta iście bardzo redukcyjna .

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
To ja dam U

I mix płatków (orkiszowe, jęczmienne, owsiane) z lodówki zalane na noc jogurtem naturalnym do tego mus śliwkowy, orzechy pecan, macadamia i kawałki świeżego kokosa + duża kawa parzona

II jabłko, woda kokosowa z lodem

III makaron trofie durum z zielonym pesto, czosnkiem, łososiem, brokułem, bazylią, solą ziołową i kolorowym pieprzem

do kawy spory kawałek ciasta ze śliwkami, kruszonką i cynamonem

IV 2 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem z kozim serkiem, rukolą, pomidorkami cherry i mieszanką włoskich przypraw

do picia: woda, yerba mate
Pysznie ! Jeśli się najadasz, super Jedyne co, to drugie śniadanie- powinien wpaść jakiś serek\jogurt, jabłko i woda kokosowa to przekąska

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Cytat:
Napisane przez N_tt Pokaż wiadomość
P.
1. owsianka z 4 łyżek płatków z jogurtem naturalnym 180g, łychą otrąb pszennych, malinami, gaarścią orzechów laskowych, łychą miodu
Tu jesz cały czas tak samo ilościowo, dodaj co nieco, bo na P jest trochę maławo Poza tym, mnie łatwiej z rana podbijać kcal Do malin dodaj banana, suszone owoce(?)
2. grahamka z masłem, polędwicą sopocką, sałatą, jajecznica z 2 jajek z pomidorem
Mógł być jeszcze ser żółty ;>
3. ryż naturalny z koperkiem, udziec kurczaka pieczony, miseczka sałatki z sałaty, ogórka, pomidora, oliwy z oliwek, przypraw
Tu też jest cały czas bardzo podobnie; dodaj chociaż jeszcze orzechy\nasiona do sałatki- kcal nabijesz, żołądek nie odczuje
4. grahamka z masłem orzechowym crunchy grubo , serek homogenizowany naturalny z borówkami
Ładnie ! Może + może płatki do serka ?
5. sałatka (makaron pełnoziarnisty, puszka tuńczyka wsw, kilka kulek mozzarelli, pomidor, bazylia, oliwa z oliwek), herbata zielona z miodem[
Jeśli spora porcja to okej, ale podbiłabym jeszcze pestkami\orzechami jw.
Śniadania i obiady często się powtarzają; na śniadania sama dzień w dzień jem owsiankę Ale dodaj do niej coś, nie kosztem czegoś tylko oprócz tego, co jesz . Obiad jest całkowicie nie na P i tu bym coś zmieniła; może zrób jakiś lekki sos do ryżu ? ;> Podwieczorek ładny, kolacja też okej pod warunkiem, że porcja porządna + jw .

Edytowane przez delightful_
Czas edycji: 2012-08-22 o 21:41
delightful_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 21:49   #2974
Ladywithweapon
Zadomowienie

Małe pytanie (nie wiem gdzie indziej w końcu je zadać ;p)
Czy jako IIśniadanie może być koktajl z malin+gruszki+jogurt naturalny? Myślę, że dodam jakieś otręby lub coś takiego. Tylko nie wiem czy to wystarczy.

Trochę pomęczę z pytaniami, bo jestem trochę zagubiona w tych jadłospisach :P Jeszcze trochę i wybiorę się do dietetyka ;P
Ladywithweapon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 22:05   #2975
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

No i moje dzisiejsze P

I. Owsianka ( 4 łyżki płatków, po jednej otrąb owsianych i pszennych, łyżka zarodków pszennych ) na napoju ryżowym z dodatkiem kakao i walili, garścią migdałów, wiórkami kokosowymi, bananem, nektarynką, plastrem ananasa i suszoną żurawiną, polana jogurtem naturalnym Zott;
II. Opieczona grahamka z almette śmietankowym, sałatą,pomidorem, zieloną cebulką\ twarożkiem półtłustym z borówkami, opieczona kromka chleba żytniego z serem żółtym + warzywa; pomidor, oliwki czarne, sałata + bazylia, oregano i pietruszka, z kleksami jogurtu greckiego+ 3 łyżki słonecznika łuskanego podprażonego do posypania;
III. Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego i piersi z kurczaka z mozarellą, pomidorami, pesto, oliwkami, paprykami różnokolorowymi i zieloną cebulką, posypana obficie podprażonymi pestkami dyni;
IV. sałatka owocowa : twarożek sernikowy, kakao, brzoskwinia UFO, wiórki kokosowe, starte jabłko z cynamonem + garść orzechów brazylijskich;
V. Naleśniki; z serkiem wiejskim, jajkiem, tuńczykiem, pomidorem, sałatą, oliwkami\ twarożkiem śliwkowym i startymi migdałami .

Do ocenki
Stary 2012-08-22, 22:07   #2976
N_tt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez delightful_ Pokaż wiadomość
No i moje dzisiejsze P

I. Owsianka ( 4 łyżki płatków, po jednej otrąb owsianych i pszennych, łyżka zarodków pszennych ) na napoju ryżowym z dodatkiem kakao i walili, garścią migdałów, wiórkami kokosowymi, bananem, nektarynką, plastrem ananasa i suszoną żurawiną, polana jogurtem naturalnym Zott;
II. Opieczona grahamka z almette śmietankowym, sałatą,pomidorem, zieloną cebulką\ twarożkiem półtłustym z borówkami, opieczona kromka chleba żytniego z serem żółtym + warzywa; pomidor, oliwki czarne, sałata + bazylia, oregano i pietruszka, z kleksami jogurtu greckiego+ 3 łyżki słonecznika łuskanego podprażonego do posypania;
III. Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego i piersi z kurczaka z mozarellą, pomidorami, pesto, oliwkami, paprykami różnokolorowymi i zieloną cebulką, posypana obficie podprażonymi pestkami dyni;
IV. sałatka owocowa : twarożek sernikowy, kakao, brzoskwinia UFO, wiórki kokosowe, starte jabłko z cynamonem + garść orzechów brazylijskich;
V. Naleśniki; z serkiem wiejskim, jajkiem, tuńczykiem, pomidorem, sałatą, oliwkami\ twarożkiem śliwkowym i startymi migdałami .

Do ocenki
jak zawsze wzorowo! ślicznie!

Twój organizm jest Ci baaaaaaardzo wdzięczny
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 22:10   #2977
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
jak zawsze wzorowo! ślicznie!

Twój organizm jest Ci baaaaaaardzo wdzięczny
Odwdzięcza się dodatkowymi kg
Dziękuję
Stary 2012-08-22, 22:34   #2978
olmana
Raczkowanie

śniadanie: jajko na miękko, kromki chleba pszenno-żytniego 7 ziaren z masłem lub bułka z masłem i makiem + pieczywo chrupkie żytnie Just Fit z Biedronki+ kakao lub herbata pokrzywowa
przekąska: (z racji tego, ze byłam niedawno przeszłam zatrucie, nie jadłam jakiegoś bfitego II śniadania)- imbir kandyzowany z cukrem (bueee, byłam w Almie i tam go spr.óbowałam- coś okropnego )
obiad: barszcz czerwony+ talerz zdrowia (brokuły, kiełki, kiełki fasoli mung, kalafior, fasola zielona, żółta, ziemniaczki wszystko polane jogurtem nat., sezamem, siemieniem lnianym, otrębami, pieprzem czosnkowym i cayenne)+ kefir do popicia
kolacja: 3 kawałki arbuza, 0,5 jabłka
olmana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 22:42   #2979
Ladywithweapon
Zadomowienie

Na jutro:
Ś:jajecznica+2kromki chleba posmarowane masłem z serem i szynka+pomidor duży
IIŚ:koktajl z malin+gruszki+jabłko+jogu rt naturalny (może dodam otręby)
O:to co dziś czyli potrawka z kurczaka i warzyw z ryżem
P: będę na mieście więc coś może zakupie- może chociaż jogurt pitny i jakiś lekki baton (czy macie inne propozycje? nie mam szansy na zakup kanapki na miejscu- może jedną z ciemnego chleba z szynką i serem sobie uszykuje)
K: będę na grillu i głupio w towarzystwie wszystkiego odmawiać, więc pierś z kurczaka+ciemny chleb

Trochę bez warzyw. Zastanawia mnie też drugie śniadanie

Proszę o ocenę
Stary 2012-08-22, 22:59   #2980
Zelka_07
Raczkowanie

lekkie R

ś: owsianka (4ł owsianych na mleku, troche borówek, pół małego banana, pół opakowania twarożku domowego, masło orzechowe, kapka miodu)
1h stepper
2ś: 2 kromki razowe z wędliną drobiową i cieniutkim plasterkiem sera oraz pomidorem, 2 jaja na miękko
o: ok1/3 woreczka pęczaku, 1 ziemniak, schabowy bez panierki, fasolka, kalafior
1h stepper
k1: sałatka: liście szpinaku, ogórek, pomidor, szczypiorek, pół makreli, sos jogurtowo-keczupowo-musztardowy
k2: reszta twarożku domowego z plastrem wędliny drobiowej i szczypiorkiem

do picie: kawa czarna, 2 zielone, ok 2l wody
i jak to sie prezentuje?
Stary 2012-08-22, 23:08   #2981
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Ja dopiero z redukcją startuję, a mam co zrzucać, dlatego prosiłabym o ocenę mojego jadłospisu dzisiejszego

R

9.00 - jajecznica z dwóch jajek, dwie kromki pełnoziarnistego chleba z szynką drobiową i sałatą.
11.30- potarte jabłko z marchewką, kefir
14.00 - pełnoziarnisty makaron z sosem (cebula, pomidory, łyżka koncentratu, cukinia, papryki trochę + grillowany filet z kurczaka)
17.00 - kefir, 2 nektaryny
20.30 - 2 jajka na miękko, kromka chleba pełnoziarnistego z drobiową szybką, ogórkiem, sałatą .

w ciągu całego dnia duża ilość zielonej i czerwonej herbaty oraz wody.

Edytowane przez kisielova
Czas edycji: 2012-08-22 o 23:16
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 23:12   #2982
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
P:
(Niestety praca uniemożliwia mi jedzenie pięciu posiłków)

I. Owsianka z pięciu łyżek na mleku z serkiem waniliowym, bananem, orzechami laskowymi, daktylami i łychą masła orzechowego;
kawa z mlekiem, pasek gorzkiej czekolady.

II. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, brokułami, fetą, sosem czosnkowym - posypane prażonymi pestkami dyni;
sok Kubuś.

III. Pancakesy z malinami i borówkami polane roztopioną gorzką czekoladą;
kawa z mlekiem.

IV. Grahamka z masłem, serem pleśniowym, pomidorem i bazylią + dwa jaja na twardo z majonezem, groszkiem i szczypiorkiem;

kubek kakao na mleku, miseczka suszonych owoców: daktyli, śliwek, rodzynek i moreli.
Jakościowo ładnie, ale nie jestem pewna co do ilości, bo zaznaczyłać ją tylko w śniadaniu (mam na myśli ilość płatków).
Jeżeli porcje są godne przytycia, to ja jestem jak najbardziej na tak No i oczywiście, jeżeli tyjesz, bo to najważniejsze

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-23, 07:22   #2983
DemiRose13
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
Ja dopiero z redukcją startuję, a mam co zrzucać, dlatego prosiłabym o ocenę mojego jadłospisu dzisiejszego

R

9.00 - jajecznica z dwóch jajek, dwie kromki pełnoziarnistego chleba z szynką drobiową i sałatą. masło / oliwa? nawet na R się przydadzą (w małych ilościach i najlepiej oliwa) poza tym dodałabym trochę więcej warzyw.
11.30- potarte jabłko z marchewką, kefir może jakieś orzechy? np. migdały (podobno pomagają w chudnięciu ; )
14.00 - pełnoziarnisty makaron z sosem (cebula, pomidory, łyżka koncentratu, cukinia, papryki trochę + grillowany filet z kurczaka) tu ładnie : )
17.00 - kefir, 2 nektaryny ok
20.30 - 2 jajka na miękko, kromka chleba pełnoziarnistego z drobiową szybką, ogórkiem, sałatą . dużo jaj - były już na śniadanie, może zamiast tego jakaś ryba? uważaj też z węglami na kolację.

w ciągu całego dnia duża ilość zielonej i czerwonej herbaty oraz wody.

jw. ale ogólnie całkiem fajny jadłospis moim zdaniem. trochę mało NNKT - pamiętaj o nich! i nie żałuj sobie warzyw ; )
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-23, 07:52   #2984
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
Napisane przez Zelka_07 Pokaż wiadomość
lekkie R

ś: owsianka (4ł owsianych na mleku, troche borówek, pół małego banana, pół opakowania twarożku domowego, masło orzechowe, kapka miodu)
1h stepper
2ś: 2 kromki razowe z wędliną drobiową i cieniutkim plasterkiem sera oraz pomidorem, 2 jaja na miękko
o: ok1/3 woreczka pęczaku, 1 ziemniak, schabowy bez panierki, fasolka, kalafior
1h stepper
k1: sałatka: liście szpinaku, ogórek, pomidor, szczypiorek, pół makreli, sos jogurtowo-keczupowo-musztardowy
k2: reszta twarożku domowego z plastrem wędliny drobiowej i szczypiorkiem

do picie: kawa czarna, 2 zielone, ok 2l wody
i jak to sie prezentuje?
Bardzo ładnie; smacznie i jak należy Dobre R Wcisnęłabym gdzieś jeszcze NNKT; orzechy\oliwę\pestki, bo masz tylko masło w owsiance Brawo !

---------- Dopisano o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ----------

Cytat:
Napisane przez olmana Pokaż wiadomość
śniadanie: jajko na miękko, kromki chleba pszenno-żytniego 7 ziaren z masłem lub bułka z masłem i makiem + pieczywo chrupkie żytnie Just Fit z Biedronki+ kakao lub herbata pokrzywowa
przekąska: (z racji tego, ze byłam niedawno przeszłam zatrucie, nie jadłam jakiegoś bfitego II śniadania)- imbir kandyzowany z cukrem (bueee, byłam w Almie i tam go spr.óbowałam- coś okropnego )
obiad: barszcz czerwony+ talerz zdrowia (brokuły, kiełki, kiełki fasoli mung, kalafior, fasola zielona, żółta, ziemniaczki wszystko polane jogurtem nat., sezamem, siemieniem lnianym, otrębami, pieprzem czosnkowym i cayenne)+ kefir do popicia
kolacja: 3 kawałki arbuza, 0,5 jabłka
A to co ? Tu widać tylko śniadanie i obiad. Brakuje II śniadania, podwieczorku, kolacji; 0,5 jabłka i arbuz to przekąska . Brakuje tu dużo. Bardzo, bardzo słabe R .

Czas edycji: 2012-08-23 o 07:54
Stary 2012-08-23, 08:18   #2985
mpati86
Zadomowienie

R:

Ś: owsianka( 3 łyżki płatków owsianych; 1 łyżka orzechów nerkowca ) zalane wrzątkiem do napęcznienia a potem mlekiem, z wkrojoną 1 gruszką i 1 śliwką węgierką

IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami: z masłem z awokado, sałatą i wędliną z indyka; 2 pomidorki daktylowe; 1 śliwka węgierka ( te 1, 2 sztuki itp. to ostatki mi pozostały )

O: kasza jęczmienna z warzywami; jajko sadzone smażone na oliwie z oliwek; buraczki gotowane skropione cytryną
2h orbiterk
30 min rowerek stacjonarny
K: mała puszka tuńczyka WSW ( 80g ) z surowym kalafiorem, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym i groszkiem konserwowym z 1 łyżeczką oleju lnianego.
25 min roweru w terenie z tż
I jak?

R:

Ś: owsianka ( 3 łyżki płatków owsianych ) z garścią mieszanki studenckiej, pół koszyczka dużego borówek amerykańskich i twarożek całym lekki w to
IIŚ: Kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami z sałatą, wędliną z indyka i rzodkiewkami; śliwka węgierka; kawa parzona z mlekiem
O: zupa marchwiowa z piersią z kurczaka
2 h orbitrek
K: sałatka : pomidor, ogórek kiszony, czosnek marynowany; rzodkiewka; groszek konserwowy, plaster wędzonego łososia

bieganie w terenie z tż

wczoraj minął 1 tydzień R i załamka nie schudłam nic. czy zmniejszyć jedzenie czy zwiększyć ruch czy czekać jeszcze?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-23, 09:13   #2986
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:

Ś: owsianka( 3 łyżki płatków owsianych; 1 łyżka orzechów nerkowca ) zalane wrzątkiem do napęcznienia a potem mlekiem, z wkrojoną 1 gruszką i 1 śliwką węgierką

IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami: z masłem z awokado, sałatą i wędliną z indyka; 2 pomidorki daktylowe; 1 śliwka węgierka ( te 1, 2 sztuki itp. to ostatki mi pozostały )

O: kasza jęczmienna z warzywami; jajko sadzone smażone na oliwie z oliwek; buraczki gotowane skropione cytryną
2h orbiterk
30 min rowerek stacjonarny
K: mała puszka tuńczyka WSW ( 80g ) z surowym kalafiorem, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym i groszkiem konserwowym z 1 łyżeczką oleju lnianego.
25 min roweru w terenie z tż
I jak?

R:

Ś: owsianka ( 3 łyżki płatków owsianych ) z garścią mieszanki studenckiej, pół koszyczka dużego borówek amerykańskich i twarożek całym lekki w to
IIŚ: Kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami z sałatą, wędliną z indyka i rzodkiewkami; śliwka węgierka; kawa parzona z mlekiem
O: zupa marchwiowa z piersią z kurczaka
2 h orbitrek
K: sałatka : pomidor, ogórek kiszony, czosnek marynowany; rzodkiewka; groszek konserwowy, plaster wędzonego łososia

bieganie w terenie z tż

wczoraj minął 1 tydzień R i załamka nie schudłam nic. czy zmniejszyć jedzenie czy zwiększyć ruch czy czekać jeszcze?
Na pewno nie zmniejszać; jesz wystarczająco mało, swoją drogą bardzo ładnie to wygląda + ilościowo mogłoby być spokojnie nieco więcej Moim zdaniem czekaj, może jesteś przed @ ? Są upały- przed to też zdarza się 'puchnąć' . Cierpliwości, przy następnym ważeniu na pewno coś drgnie Trzymam kciuki !

Czas edycji: 2012-08-23 o 09:15
Stary 2012-08-23, 09:52   #2987
Ladywithweapon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ladywithweapon Pokaż wiadomość
Na jutro:
Ś:jajecznica+2kromki chleba posmarowane masłem z serem i szynka+pomidor duży,kakao
IIŚ:koktajl z malin+gruszki+jabłko+jogu rt naturalny (może dodam otręby)
O:to co dziś czyli potrawka z kurczaka i warzyw z ryżem
P: będę na mieście więc coś może zakupie- może chociaż jogurt pitny i jakiś lekki baton (czy macie inne propozycje? nie mam szansy na zakup kanapki na miejscu- może jedną z ciemnego chleba z szynką i serem sobie uszykuje)
K: będę na grillu i głupio w towarzystwie wszystkiego odmawiać, więc pierś z kurczaka+ciemny chleb

Trochę bez warzyw. Zastanawia mnie też drugie śniadanie

Proszę o ocenę
podbijam
Stary 2012-08-23, 09:53   #2988
olik187
Rozeznanie

Cytat:
P.
1. owsianka z 4 łyżek płatków z jogurtem naturalnym 180g, łychą otrąb pszennych, malinami, gaarścią orzechów laskowych, łychą miodu
2. grahamka z masłem, polędwicą sopocką, sałatą, jajecznica z 2 jajek z pomidorem
3. ryż naturalny z koperkiem, udziec kurczaka pieczony, miseczka sałatki z sałaty, ogórka, pomidora, oliwy z oliwek, przypraw
4. grahamka z masłem orzechowym crunchy grubo , serek homogenizowany naturalny z borówkami
5. sałatka (makaron pełnoziarnisty, puszka tuńczyka wsw, kilka kulek mozzarelli, pomidor, bazylia, oliwa z oliwek), herbata zielona z miodem
ja tu widze wreszcie urozmaicenie-super
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-23, 11:09   #2989
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Na pewno nie zmniejszać; jesz wystarczająco mało, swoją drogą bardzo ładnie to wygląda + ilościowo mogłoby być spokojnie nieco więcej Moim zdaniem czekaj, może jesteś przed @ ? Są upały- przed to też zdarza się 'puchnąć' . Cierpliwości, przy następnym ważeniu na pewno coś drgnie Trzymam kciuki !
Według moich obserwacji w pt 17. 08 tak miej więcej miałam w weekend owulację i teraz bolą mnie piersi. podejrzewam, że za tydzień może będzie miła niespodzianka, ale nie wiem bo nie miesiączkuje raczej.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-08-23, 11:52   #2990
Malinuch
Raczkowanie

A to moje dzisiejsze planowane U (tak, tak już U )

I: muesli (tak z 40-50g) z mlekiem 2% (szklanka), suszoną żurawiną, suszonymi morelami i pestkami słonecznika + pół banana

II: grahamka z ziarnami posmarowana serkiem kiri, z szynką, pomidorem, rukolą i oliwkami + Froop truskawkowy

III: pierś z kurczaka na oliwie z puree ziemniaczanym (z masłem i śmietaną ) i surówką z pora

IV: sałatka owocowa + ciastko owsiane z rodzynkami (takie duże)

V: serek wiejski z pestkami dyni, żurawiną i miodem + kanapka z chlebka sojowego z konfiturą jagodową

I jak?
Malinuch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-23, 13:53   #2991
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
Według moich obserwacji w pt 17. 08 tak miej więcej miałam w weekend owulację i teraz bolą mnie piersi. podejrzewam, że za tydzień może będzie miła niespodzianka, ale nie wiem bo nie miesiączkuje raczej.
Odchudzasz się nie posiadając miesiączki ? :O Odradzam .. Zdrowie najważniejsze, nie uważasz ? Ale życzę Ci odzyskania, bo sama o to walczę . Masz nadwagę chociaż ?
Stary 2012-08-23, 14:02   #2992
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Odchudzasz się nie posiadając miesiączki ? :O Odradzam .. Zdrowie najważniejsze, nie uważasz ? Ale życzę Ci odzyskania, bo sama o to walczę . Masz nadwagę chociaż ?
Dziwne co zdrowie powinno być wazniejsze
Stary 2012-08-23, 14:19   #2993
mpati86
Zadomowienie

ja mam nadwagę akurat znaczną. przytyłam 26 kg i okresu brak.u mnie nie zależy on od wagi to zupełnie inna sprawa. bo czy ja jestem chuda czy gruba go nie ma. pojawia się kiedy mam psychiczną swobodę, zazwyczaj jak jestem na wczasach, po wczasach, wysypiam się, nie schizuje i nie czekam na okres.

a jeżeli chodzi o zdrowie. to oczywiście najważniejsze. ale ja akurat mam bóle kręgosłupa, dyski mi się wysuwają, dyskopatia i lekarz mówił, że dlatego mam problemy bo przytyć 26 kg w ciągu roku to straszne obciążenie. jestem niska. a chcę też zajść w ciążę- od lutego starania- a nie chce mieć ciąży leżącej. ważę 76 kg. a w ciąży ile 100kg nie wyobrażam sobie tego. dlatego dla swojego i dziecka dobra- najpierw redukcja, a wtedy lekarz i odpowiednia stymulacja by zajść w upragnioną ciążę.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-08-23, 16:25   #2994
Iwoka
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze P. Proszę o ocenkę
Od razu zaznaczę, że w pracy miałyśmy z koleżankami lekki kryzys, stąd też wpadło troszkę słodyczy. Ale przy naszej pracy fizycznej w akordzie myślę, że możemy sobie na to pozwolić

I: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki musli, 1 łyżki otrębów, z jeżynami i winogronem + mała gruszka + 2 ostatnie śliwki + kawałeczek ciasta z jabłkiem + herbata (melisa z pomarańczą)
II: pół grahamki + serek wiejski ze szczypiorkiem (150 g) + pomidor + 3 rzodkiewki + kawa zbożowa
-> w połowie wpadł cukierek lodowy
III: jabłko + nektarynka
-> po ok. 2 godzinach wpadły 2 małe kosteczki gorzkiej czekolady
IV: chochla zupy ryżowej ze sporym ugotowanym kalafiorem + kluski leniwe (8 sztuk) polane miodem i posypane cynamonem, podane jeszcze z niewielką ilością dżemu malinowego

V i VI jeszcze nie do końca wiem, ale mam ochotę na:
V: domowy budyń z kokosem, płatkami migdałów i orzechami
VI: grahamka z pomidorem i "ślimokami"

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-23, 18:14   #2995
Milka1224
Rozeznanie

delightful, dzięki za zerknięcie. Porcje normalne także się najadam i nie chodzę głodna za bardzo lubię jeść pyszności

U (dziś się chwalę kulinarnymi podbojami)

I omlet z mąką pełnoziarnista, świezym szpinakiem, wędzonym łososiem, papryką, roszponką i ketchupem + duża kawa parzona

II domowa bułka razowa z ziarnami z musem malinowm, szynką parmeńską, pomidorem malinowym i rukolą

III zupa krem z żółtych i czerwonych pomidorów z bazylią i na to pokruszona nieprzyzwoita ilość grillowanej fety

2 włoskie trufle z nugatem do kawy

IV pieką się malutkie croissanty więc bedą
- z kozim serkiem, łososiem, i rukolą
- kremem kakaowym (awokado, kakao naturalne, syrop z agawy)

do picia: roiboos, woda i ricore
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-23, 18:24   #2996
Zelka_07
Raczkowanie

[QUOTE=delightful_;3606146 3]Bardzo ładnie; smacznie i jak należy Dobre R Wcisnęłabym gdzieś jeszcze NNKT; orzechy\oliwę\pestki, bo masz tylko masło w owsiance Brawo !

QUOTE]

dziękuje za ocene
orzechy to tak raz jem poźniej mi brzydną przerwa i od nowa faza
Stary 2012-08-23, 18:26   #2997
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
No i moje dzisiejsze P

Do ocenki
BOSKO !!!!!!!!! Wypasione, zdrowe jedzenie. A zwłaszcza śniadanko

Moje U (już chyba nikt mi nie zarzuci, ze za mało warzyw) I serek wiejski z musli śniadaniowym z Biedronki, migdałami, orzechami laskowymi, wiórkami kokosa, fistaszkami, jagodami

II opakowanie wafli ryżowych w polewie jagodowej z domowym twarożkiem waniliowym i jagodami

III sałatka makaronowa: makaron pełoniarnisty, pomidorki koktajlowe, papryka zielona, papryka czerwona, ogórki, szpinak, groszek(warzywa z ogródka z wyjątkiem groszku ) z oliwą z oliwek

IV muffinki ze szpinakiem i fetą

V pewnie sałatka z obiadu

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-23, 19:37   #2998
Amy366
Raczkowanie

U (chociaż może przydałby się kilogram, albo dwa)
1. Kasza manna na czekoladowym mleku sojowym (ok. 5 łyżek kaszy, 1,5 szkl. mleka) z bananem i gruszką
śliwki, winogrona
2. jogurt naturalny (250 g) z dużą ilością domowych powideł i cynamonu
3. 2 duże babcine naleśniki ze słodkim twarożkiem, borówkami i bitą śmietaną
4. dość duży kawałek domowej szarlotki
5. 2 kromki z razowca, jedna z masłem i żółtym serem, jedna z ricottą, ogórek pomidor

w międzyczasie dwie kawy z mlekiem, woda mineralna
Stary 2012-08-23, 20:03   #2999
dirtysoul
Raczkowanie

U:

Śniadanie: kasza jaglana z 5 łyżek na 100ml mleka z jabłkiem i cynamonem

Drugie śniadanie: jogurt naturalny z nektarynką, posypany poppingiem amarantusowym, 3 łyżkami muesli

Obiad: kawałek gotowanej wędzonki, ziemniaki, kapusta

Podwieczorek: bułka z ziarnami podpieczona i lekko posmarowana masłem orzechowym z kawałkami czekolady; z serkiem naturalnym, 5 rzodkiewkami i paskami czerwonej papryki

garstka orzeszków ziemnych i garść muesli

Kolacja: pierś z kurczaka grillowana, porcja sałatki brokułowej( ser feta, brokuły, prażony słonecznik, sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego)

Do picia: ok. 2 l wody, kawa z mlekiem

Aktywność: godzina tenisa na korcie, szybki chód 30 min, ćwiczenia 30 min

Nie za dużo węglowodanów?
dirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-23, 22:28   #3000
N_tt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
ja tu widze wreszcie urozmaicenie-super
Ciesze się, że widać zmiany :P

I od razu dzisiejsze:
1. owsianka taka jak wczoraj 4 łyżki płatków, jogurt naturalny 180g, łycha otrąb, maliny , garść orzechów laskowych, ponad łycha miodu
2. tosty z grahamki (jakieś 100g) z mozzarellą (4 te małe kulki), pomidorem, bazylią
3. 6 pełnoziarnistych pierogów ruskich , sałatka z ogórka i sałaty z dodatkiem oliwy z oliwek
4. serek homogenizowany naturalny 7,5% z wkrojonym bananem, garść migdałów
5. grzanki z grahamki moczone przy jedzeniu w oliwie z oliwek, jedna z całą niedużą piersią z kurczaka grillowaną (oliwa, przyprawy), druga z mozzarellą (4 małe kulki), pomidorem, bazylią, herbata z miodem

kolacja pyyycha! :P

z ruchu: ok 30 minut roweru

i jak?
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości