![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak skompletować zestaw materiałów?
aaa przypomniało mi się, że farby akrylowe kupisz w tesco
![]() klej i lakier - fluger, możesz kupić w sklepach internetowych. Może warto zrobić zakupy? Żadna z nas nie kupuje materiałów do decou w sklepach stacjonarncych. Wszystko zamawiamy z neta ![]()
![]() |
#212 | |
Osiołek z zakątka :)
|
Cytat:
![]() Jak połkniesz bakcyla to zdecydowanie kup sobie klej do serwetek i papieru, to nie są duże pieniądze a jakość pracy o wiele większa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, tak jak pisałam wcześniej z braku laku maluję na biało co mi wpadnie w ręce, aby mieć potem co ozdabiać (to malowanie najbardziej niewdzięczne chyba:P) no i czytam forum oczywiście (już prawie całe podwieszone wątki przeczytałam).
przy malowaniu zrodziło mi się kolejne pytanie: Farba jaką kupiłam to śnieżka (tak wiem że jej nie produkują już ![]() I tu rodzi się kolejne pytanie - niektóre z Was piszą żeby wszystkie zdobione przedmioty potraktować tym primerem, jak byłam w tym sklepie to szukałam primeru/gruntu (jakos skojarzyłam że to to samo) niestety był tylko grunt pod płytki/kafelki i to w 5litrowych opakowaniach. Tu powstaje moje pytanie czy ten primer to czysto "plastyczny" dodatek do decoupageu czy ma jakiś "budowlany" zamiennik? Z góry dzięki za pomoc ![]() A co do profesionalnego kleju to na pewno sobie taki sprawię jak będę miała taką możliwość i wiele innych rzeczy tez ![]()
![]() |
#214 |
Przyczajenie
|
dzięki Pupilku za pomoc
![]() Wczoraj w budowlanym kupiłam primer do drewna, metalu, cegieł. Napisane, że jest na bazie wody. Ciekawe czy nadaje się też na szkło. Spróbuję- zobaczę ![]() Muszę sobie jakoś radzić bo mieszkam w uk i tu cieżko kupić profesjonalne kleje, podkłady i lakiery .... albo ja nie umiem ich znaleźć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
|
Cytat:
![]() Tutaj jest wątek angielski, dziewczyny pisały o sklepach w UK, zajrzyj może skorzystasz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Przyczajenie
|
Pupilek jesteś niezastąpiona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Wtajemniczenie
|
pokuszę się jeszcze o jedno pytanie
![]() ![]() Zamierzam się zaopatrzyć w drewnianejdolinie (to dobry wybór?) ponieważ mają tam ogromny wybór drewna do zdobienia i przy okazji chciałabym kupic klej do serwetek, więc proszę o polecenie mi jakiegoś serwetkowca dla początkującej z linku http://www.drewnianadolina.pl/kleje-...4.html?sort=4a i doradzenie jaka pojemność jest wystarczająca. Oraz podobne doradztwo do cracka http://www.drewnianadolina.pl/cracle...2.html?sort=4a I niedługo pokażę Wam do oceny moje pierwsze rękodzieła bo udało mi się zdobyć niewielką ilość kolorowych farbek i lakier. Dziekuję Wam jeszcze raz za pomoc ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 |
Przyczajenie
|
Witam drogie Dekupażystki!
Tydzień temu tu trafiłam i się zakochałam ![]() Chciałabym już ograniczyc koszty, bo nawet nie kupiłam jeszcze kraka 2 składnikowego i porporiny i lakieru do tego. Wiem ,że do cieniowania starczą mi te małe farbki, ale podpowiedzcie mi prosze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
|
Najwięcej potrzeba Ci farby jasnej - orchidei, białej czy ecru - wedle uznania
![]() Generalnie większość prac robi się na jasnym tle, na ciemny bardzo sporadycznie bo serwetka się nie wtapia a nie każdy lubi wycinanie z papieru ![]() Miłość do kraka 1-składnikowego pewnie minie Ci jak zły sen i po paru pracach będziesz go stosować sporadycznie więc ciemną farbą bym się nie martwiła. Kolorowe farbki można kupować w plastyku, takie 100 ml wbrew pozorom starczają na baaaardzo długo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Wtajemniczenie
|
Czytam o tych farbach budowlanych i właśnie nabawiłam się mętliku w głowie. Weźmy taki dulux np... Myślałam, że ich farby to emalie. Emalie nadają się do decu, czy dulux robi akryle, tylko ja o tym nie wiem? Pomieszało mi się wszystko
![]()
![]() |
#221 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
Więc czy jako podkład mogę używać emalii do drewna (mam białą), a jako lakier nawierzchniowy bezbarwną emalię? Czy to musi być lakier wodny?
![]() |
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
Stosujemy raczej lakiery wodne(farby też) gdyż większość preparatów do decou m.in.klej jest na bazie wody.W innym przypadku mogą się "pogryźć" i dać niepożądane reakcje.
Do większych powierzchni potrzebna oczywiście większa ilość farby więc 12ml nie wystarczy(kilka kolorów które stosuje się często jak brązy,zielenie,niebieskie ,siena warto więc mieć w tubkach po 150ml) Tubeczki po 12ml wykorzystuje się do cieniowania.
![]() |
#223 |
Przyczajenie
|
Dzięki Dekupażki za odpowiedzi.
![]() Jak zaczęłam robić prace to najwięcej mi się rozjaśniło ![]() ![]() ![]() ![]() Na razie moje prace są jak pierwszoklasisty (nie obrażając dziecka), ale jestem pełna zapału i mimo kuch próbuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Wtajemniczenie
|
Kobietki drogie, która z Was ma za dużo patyny Talensa brązowej i mogłaby mi odsprzedać?????? Baaaaaardzo prooooszę!!!!!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
Pędzle z budowlanego są przydatne i dobre(ja używam) i tańsze na dokładkę pod warunkiem,że są do farb akrylowych(zwykle z niebieską końcówką) Pastelowa orchidea właśnie dlatego jest super,że gęsta-ładnie pokrywa już od pierwszego razu co jest szczególnie przydatne właśnie przy kraku bo o ile nako podkład można poprawić i polakierować 2-3 razy to na kraku nie!
Rób,rób! Ćwiczenie czyni mistrza ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny kochane
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Tej nie stosowałam akurat ale inne w proszku tak.Tanie wydajne.Szybko schna,bez problemu sie lakierują.Myślę,że nie powinno być z nimi problemu.Tylko zrób sobie wcześniej próbkę koloru jakie chcesz natężenie odcienia.
![]() |
#228 |
Zadomowienie
|
Mam pytanko, a nawet kilka, odnośnie cracków 2-składnikowych. Dużo czytałam, sporo już wiem, podstawy "jak to działa"
![]() Chcę kupić cracka stamperii - sottile, bo podoba mi się efekt drobnych spękań taki właśnie jak przy tym preparacie. Przy szukaniu najtańszego, znalazłam w necie jeszcze jeden podobny, a sporo tańszy, produkt: crackle do drobnych spękań firmy Pentart. Czy ten preparat da mi taki sam/podobny efekt czy to zupelnie nie to? I jak z jego jakością? Czy spękania nie będą "tak drobne" że aż się nie pojawią?:P Niestety z Pentartem nie mam dobrych doświadczeń, choć produkt którego używałam to było zupełnie coś innego, cracki mogą mieć dobre... I drugie jeszcze, czy tak drobne spękania jak przy sottile'u wymagają jeszcze wypełnienia i jeśli tak, to czy nada się do tego np patyna Talensa którą wiele z Was chwali? (domowe sposoby typu farba olejna, cienie do powiek i szminki znam i pamiętam ale chciałabym też coś fachowego)? I jak z zabezpieczeniem: wiem że nie lakier wodny (albo dopiero na warstwę lakieru w sprayu), tylko poli. Ale jak nie wypełniam spękań np, to muszę zabezpieczać? On nie jest trochę lakierem sam w sobie? słyszałam też plotkę że step 1 działa jak lakier. Plotka to czy nie?... Z góry dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Zaczynam dopiero moją przygodę z decoupażem i mam takie pytanie. Może są jakieś dziewczyny z Warszawy chętne do robienia "grupowych" zakupów tak aby obniżyć koszty przesyłki? Chodzi mi głównie o zakupy w sklepie www.drewlandia.com.pl
![]() |
#231 |
BAN stały
|
Dzień dobry wszystkim w tą piękną zimową niedzielę
![]() Do tej pory siedziałam raczej w hafcie i "szyciowych" sprawach, jednak niedawno odkryłam jak pięknie można to wszystko połączyć z decoupage! I to jest niesamowite! Jakieśtam pierwsze próby mam już za sobą, ale chciałam zapytać czy miałyście styczność kiedyś z produktami firmy C.Kreul? Mam dostęp do ich produktów, ale zauważyłam że są trochę droższe od naszego Renesansu i innych firm.. Z drugiej strony, może są też lepsze jakościowo i opłaca się dać te kilka złotych więcej? Bardzo proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
Ja nie słyszałam...nie używałam też werniksów postarzających ,tylko patynę i to raczej do cieniowania.Więc nie pomogę....
![]() |
#233 |
BAN stały
|
Dzięki jambolaja, pogrzebię gdzieś za tym, albo w końcu... sama spróbuję i się przekonam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Raczkowanie
|
daj sobie spokój z tym crakiem ja kilka prac zrobilam i na zadnej mi nie wyszedł przez rok czasu sie meczyłam ,nie znam osoby która by cos z nim zrobiła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
Olu Przyjedź!-popróbujemy razem
![]()
![]() |
#236 |
Rozeznanie
|
Hejka dziewczyny!
![]() Nie będę oryginalna, jestem początkująca w tej tematyce i chciałabym Was spytać o opinie na temat mojego pierwszego zestawu do decu. Jako, że z natury jestem pedantyczna, to sprawę traktuję całkiem serio ;p I tak: 1. nożyk/ skalpel + mata skalowana 2. Grunt biały Renesans ( i tu się waham nad Decoralem albo inną akrylową farbą budowlaną) 3. Modge podge firmy Heritage- jako klej ( jakoś rozcieńczanie wikolu mnie nie przekonuje...) 4. Lakier Flugger 70 ( albo Domalux ![]() 5. pędzle płaskie 6. gąbeczka jan niezbędny do tapowania 7. serwetki Zależy mi na dobrym efekcie, bo wkręciłam się w ten temat ![]() ![]() Z góry pięknie dziękuję! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dopiero robiłam zakupy ![]() ![]() i z racji tego, że przewiduję przeróbki ![]() ![]() ![]() a najbardziej podobają mi się zamknięcia, plastikowa puszka i wieczko bez kłopotów się otwiera ![]() serwetek trochę namarnowałam, za to papier ryżowy poddaje się bez zniszczenia naciąganiu ![]() klej wzięłam (po poczytaniu opinii w necie) Heritage Satin, jest super ![]() opóźniacz, nie bierz Craft Line acrylic ret arder ! moim zdaniem to on nie robi tego co powinien ![]() Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2013-03-09 o 18:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
farby na podkład używamy pastelowej orchidei, tej z psem kudłatym na opakowaniu ![]() ![]() fluger to dobry lakier, chyba problemow z nim nie ma, błysk można grubo nakładać na raz, a mat można często lakierować potrzebować będziesz jeszcze farb akrylowych w małych tubkach - mi starcza 6 kolorów ![]() ![]() duuuużo papieru sciernego - wodnego - takiego do metalu, po zmoczeniu cudnie sie fluger szlifuje - ziarnitość ok 400 plus, plus kilka arkuszy o mniejszej ziernistości - ok. 200, i kilka ok. 1000 mozesz sobie kupić bejce rustykalną w budowlanym - jeżeli masz drewienka to szkoda je całe zamalowywać farbą i taśmę malarską do cieniowania i postarzania patynę decofin ![]()
![]() |
![]() |
#239 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A i w końcu kupiłam inny klej też z renesansu, no i osławiony lakier vidaron ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziękuję Emila3000 ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
kostki też ci się przydadzą, ale starczą na jakieś 5 min pracy
![]() ![]() Każdy lakier trzeba szlifować, i później lakierować i szlifować i polakierować i zeszlifować i .... tak dalej, aż powierzchnia drewienka będzie jak tafla szkła, a nawet gładsza ![]() lakier vidaron bardzo fajny jest, ale też bardzo kapryśny, na lato warto go wymienić na inny ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.