Jak skompletować zestaw materiałów i gdzie kupić decorabilia?? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-22, 16:10   #211
Emila3000
Zakorzenienie

Dot.: Jak skompletować zestaw materiałów?

aaa przypomniało mi się, że farby akrylowe kupisz w tesco

klej i lakier - fluger, możesz kupić w sklepach internetowych. Może warto zrobić zakupy? Żadna z nas nie kupuje materiałów do decou w sklepach stacjonarncych. Wszystko zamawiamy z neta
Emila3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 16:19   #212
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Cytat:
Napisane przez wiewioor Pokaż wiadomość
jeszcze pytanko: w jakiej proporcji rozcieńczać Vicol (do innego kleja nie mam dostępu)? rozcieńczyłam 1:1 i chyba za bardzo lejki wyszedł i serwetka od razu mi nasiąkła i się pomarszczyła, tylko nie wiem czy to wina małe wprawy czy zbyt rzadkiego kleju wlasnie
Wina małej wprawy próbuj dalej. Z tego co wiem to wikol może być rozcieńczony nawet 1:2.
Jak połkniesz bakcyla to zdecydowanie kup sobie klej do serwetek i papieru, to nie są duże pieniądze a jakość pracy o wiele większa

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 16:45   #213
wiewioor
Wtajemniczenie

Dziewczyny, tak jak pisałam wcześniej z braku laku maluję na biało co mi wpadnie w ręce, aby mieć potem co ozdabiać (to malowanie najbardziej niewdzięczne chyba:P) no i czytam forum oczywiście (już prawie całe podwieszone wątki przeczytałam).

przy malowaniu zrodziło mi się kolejne pytanie: Farba jaką kupiłam to śnieżka (tak wiem że jej nie produkują już )malowałam nią na razie 4 rzeczy: 1 drewnianą deseczkę, 2. metalową puszkę malowaną/emaliowaną czymś (taka jak po Liptonie), 3. szklaną butelkę, 4. Ceramiczną donicę ale "szkliwioną" nie wiem jak to opisać po prostu to nie jest surowa ceramika a czymś błyszczącym zabezpieczona. Na opakowaniu mojej farby nie mogę się doczytac czy jest ona matowa czy z polyskiem (wiem że połysk nie bardzo się nadaje), ale efekt jest taki że deseczka jest ewidentnie matowa a reszta raczej blyszcząca (3 warstwy na skrzyneczce, 2 na butelce, 1 na donicy) i teraz nie wiem czy moja farba też jest z tych "złych" czy po prostu pomalowanie "śliskich" powierzchni daje taki efekt?. Dodam że butelkę i doniczkę lekko zmatowiłam papierem ściernym przed pierwszym malowaniem bo nie miałam żadnego "primera"

I tu rodzi się kolejne pytanie - niektóre z Was piszą żeby wszystkie zdobione przedmioty potraktować tym primerem, jak byłam w tym sklepie to szukałam primeru/gruntu (jakos skojarzyłam że to to samo) niestety był tylko grunt pod płytki/kafelki i to w 5litrowych opakowaniach. Tu powstaje moje pytanie czy ten primer to czysto "plastyczny" dodatek do decoupageu czy ma jakiś "budowlany" zamiennik?

Z góry dzięki za pomoc

A co do profesionalnego kleju to na pewno sobie taki sprawię jak będę miała taką możliwość i wiele innych rzeczy tez

styczeń: 16

V-XII 2014: 145
wiewioor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 17:53   #214
EDYTKA
Przyczajenie

GG do EDYTKA

dzięki Pupilku za pomoc
Wczoraj w budowlanym kupiłam primer do drewna, metalu, cegieł. Napisane, że jest na bazie wody. Ciekawe czy nadaje się też na szkło. Spróbuję- zobaczę
Muszę sobie jakoś radzić bo mieszkam w uk i tu cieżko kupić profesjonalne kleje, podkłady i lakiery .... albo ja nie umiem ich znaleźć
EDYTKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 18:05   #215
Pupil

Cytat:
Napisane przez EDYTKA Pokaż wiadomość
dzięki Pupilku za pomoc
Wczoraj w budowlanym kupiłam primer do drewna, metalu, cegieł. Napisane, że jest na bazie wody. Ciekawe czy nadaje się też na szkło. Spróbuję- zobaczę
Muszę sobie jakoś radzić bo mieszkam w uk i tu cieżko kupić profesjonalne kleje, podkłady i lakiery .... albo ja nie umiem ich znaleźć
Jak jest do metalu to powinien na szkło się nadać bo metal w końcu też śliska rzecz
Tutaj jest wątek angielski, dziewczyny pisały o sklepach w UK, zajrzyj może skorzystasz

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2012-08-23, 18:11   #216
EDYTKA
Przyczajenie

GG do EDYTKA

Pupilek jesteś niezastąpiona dzięki
EDYTKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 20:09   #217
wiewioor
Wtajemniczenie

pokuszę się jeszcze o jedno pytanie (i może uzyskam też odpowiedz na powyższe)

Zamierzam się zaopatrzyć w drewnianejdolinie (to dobry wybór?) ponieważ mają tam ogromny wybór drewna do zdobienia i przy okazji chciałabym kupic klej do serwetek, więc proszę o polecenie mi jakiegoś serwetkowca dla początkującej z linku http://www.drewnianadolina.pl/kleje-...4.html?sort=4a i doradzenie jaka pojemność jest wystarczająca. Oraz podobne doradztwo do cracka http://www.drewnianadolina.pl/cracle...2.html?sort=4a

I niedługo pokażę Wam do oceny moje pierwsze rękodzieła bo udało mi się zdobyć niewielką ilość kolorowych farbek i lakier. Dziekuję Wam jeszcze raz za pomoc

styczeń: 16

V-XII 2014: 145
wiewioor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-13, 20:55   #218
qatqa
Przyczajenie

Witam drogie Dekupażystki!
Tydzień temu tu trafiłam i się zakochałam , czy z wzajemnością okaże się w pracy. Skompletowałam już trochę materiałów i muszę przyznać że się trochę przeraziłam wydatkami. Straciłam już 300 zł,a wydaje mi się, że jeszcze dużo rzeczy mi brakuje. Wyczytałam że najwiecej zużywa się farby jasnej i taką kupiłam w wiekszej ilości. Kupiłam też 0,5l farby brązowej ponieważ na razie będę pracować na 1 składnikowym kraku i tej chyba tez się dużo zużywa. Ale mam pytanie jak uzyskujecie intensywne kolory np. czerwony, lub niebieski w większej ilości np. do pomalowania pudełek? Czy można uzyskać takie intensywne kolory z dodawania farbek akrylowych z tubek(czy nie trzeba będzie zużyć całej tubki)? I czy uzyskam ładny kolor dodając do farby w kolorze orchidei? Wiem, że najlepiej dochodzić do celu metodą prób i błędów, ale nie chciałabym wycisnąć całą tubkę (mam 12ml) i stwierdzić że nie można uzyskać takich kolorów. A może po prostu kupujecie w plastyku 100ml? Tylko czy na dużo pudełek (takich 15-20cm) starczy?
Chciałabym już ograniczyc koszty, bo nawet nie kupiłam jeszcze kraka 2 składnikowego i porporiny i lakieru do tego.
Wiem ,że do cieniowania starczą mi te małe farbki, ale podpowiedzcie mi prosze jak najlepiej sobie poradzić z kolorami do większych powierzchni.
qatqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 21:21   #219
Pupil

Najwięcej potrzeba Ci farby jasnej - orchidei, białej czy ecru - wedle uznania
Generalnie większość prac robi się na jasnym tle, na ciemny bardzo sporadycznie bo serwetka się nie wtapia a nie każdy lubi wycinanie z papieru
Miłość do kraka 1-składnikowego pewnie minie Ci jak zły sen i po paru pracach będziesz go stosować sporadycznie więc ciemną farbą bym się nie martwiła.
Kolorowe farbki można kupować w plastyku, takie 100 ml wbrew pozorom starczają na baaaardzo długo

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2013-01-16, 22:27   #220
Iemand
Wtajemniczenie

GG do Iemand

Czytam o tych farbach budowlanych i właśnie nabawiłam się mętliku w głowie. Weźmy taki dulux np... Myślałam, że ich farby to emalie. Emalie nadają się do decu, czy dulux robi akryle, tylko ja o tym nie wiem? Pomieszało mi się wszystko
Iemand jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 10:08   #221
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez Iemand Pokaż wiadomość
Czytam o tych farbach budowlanych i właśnie nabawiłam się mętliku w głowie. Weźmy taki dulux np... Myślałam, że ich farby to emalie. Emalie nadają się do decu, czy dulux robi akryle, tylko ja o tym nie wiem? Pomieszało mi się wszystko
Ja właśnie tez jestem troszkę zdezorientowana.

Więc czy jako podkład mogę używać emalii do drewna (mam białą), a jako lakier nawierzchniowy bezbarwną emalię? Czy to musi być lakier wodny?

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-18, 09:13   #222
jambolaja
Zakorzenienie

Stosujemy raczej lakiery wodne(farby też) gdyż większość preparatów do decou m.in.klej jest na bazie wody.W innym przypadku mogą się "pogryźć" i dać niepożądane reakcje.
Do większych powierzchni potrzebna oczywiście większa ilość farby więc 12ml nie wystarczy(kilka kolorów które stosuje się często jak brązy,zielenie,niebieskie ,siena warto więc mieć w tubkach po 150ml) Tubeczki po 12ml wykorzystuje się do cieniowania.
Stary 2013-01-22, 17:44   #223
qatqa
Przyczajenie

Dzięki Dekupażki za odpowiedzi.
Jak zaczęłam robić prace to najwięcej mi się rozjaśniło i już widzę że kupiłam parę złych rzeczy albo na wyrost np. pędzle z budowlanego robią tylko sztuczny tłok w słoiczku, a i tak dokupiłam 2 porządne specjalistyczne i tylko tych używam. Farby brązowej też kupiłam za dużo, ale myślałam że będę jej używać do kraka jednoskładnikowego, ale jak Pupil zauważyła miłość do niego szybko mija. Nie polubiłam go i on mnie też!!! Za to pastelowa orchidea idzie jak woda, tylko jakaś taka gęsta. Może przez to mi ten krak nie wychodził. Czy rozcieńczacie czasami tą farbę.
Na razie moje prace są jak pierwszoklasisty (nie obrażając dziecka), ale jestem pełna zapału i mimo kuch próbuję,próbuję.
Stary 2013-01-23, 10:13   #224
rosier
Wtajemniczenie

Kobietki drogie, która z Was ma za dużo patyny Talensa brązowej i mogłaby mi odsprzedać?????? Baaaaaardzo prooooszę!!!!!!
Stary 2013-01-23, 11:24   #225
jambolaja
Zakorzenienie

Pędzle z budowlanego są przydatne i dobre(ja używam) i tańsze na dokładkę pod warunkiem,że są do farb akrylowych(zwykle z niebieską końcówką) Pastelowa orchidea właśnie dlatego jest super,że gęsta-ładnie pokrywa już od pierwszego razu co jest szczególnie przydatne właśnie przy kraku bo o ile nako podkład można poprawić i polakierować 2-3 razy to na kraku nie!
Rób,rób! Ćwiczenie czyni mistrza

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-05, 15:25   #226
qatqa
Przyczajenie

Dziewczyny kochane, podpowiedzcie proszę czy ta bejca w proszku http://allegro.pl/mdk-bejca-w-proszk...989939254.html , jest ok. Czy nadaje się na pudełka, stosował ją ktoś może? Kompletnie się na tym nie znam, wydaje mi się tania więc może to jakiś szajs. A może lepiej cos innego kupić
Stary 2013-02-05, 22:49   #227
jambolaja
Zakorzenienie

Tej nie stosowałam akurat ale inne w proszku tak.Tanie wydajne.Szybko schna,bez problemu sie lakierują.Myślę,że nie powinno być z nimi problemu.Tylko zrób sobie wcześniej próbkę koloru jakie chcesz natężenie odcienia.
Stary 2013-02-06, 16:16   #228
maly_karaluszek
Zadomowienie

Mam pytanko, a nawet kilka, odnośnie cracków 2-składnikowych. Dużo czytałam, sporo już wiem, podstawy "jak to działa"

Chcę kupić cracka stamperii - sottile, bo podoba mi się efekt drobnych spękań taki właśnie jak przy tym preparacie. Przy szukaniu najtańszego, znalazłam w necie jeszcze jeden podobny, a sporo tańszy, produkt: crackle do drobnych spękań firmy Pentart. Czy ten preparat da mi taki sam/podobny efekt czy to zupelnie nie to? I jak z jego jakością? Czy spękania nie będą "tak drobne" że aż się nie pojawią?:P Niestety z Pentartem nie mam dobrych doświadczeń, choć produkt którego używałam to było zupełnie coś innego, cracki mogą mieć dobre...

I drugie jeszcze, czy tak drobne spękania jak przy sottile'u wymagają jeszcze wypełnienia i jeśli tak, to czy nada się do tego np patyna Talensa którą wiele z Was chwali? (domowe sposoby typu farba olejna, cienie do powiek i szminki znam i pamiętam ale chciałabym też coś fachowego)?

I jak z zabezpieczeniem: wiem że nie lakier wodny (albo dopiero na warstwę lakieru w sprayu), tylko poli. Ale jak nie wypełniam spękań np, to muszę zabezpieczać? On nie jest trochę lakierem sam w sobie? słyszałam też plotkę że step 1 działa jak lakier. Plotka to czy nie?...

Z góry dzięki
maly_karaluszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-06, 19:19   #229
qatqa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jambolaja Pokaż wiadomość
Tej nie stosowałam akurat ale inne w proszku tak.Tanie wydajne.Szybko schna,bez problemu sie lakierują.Myślę,że nie powinno być z nimi problemu.Tylko zrób sobie wcześniej próbkę koloru jakie chcesz natężenie odcienia.
dziękować zaraz kupować
Stary 2013-02-08, 16:50   #230
inesitka
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Zaczynam dopiero moją przygodę z decoupażem i mam takie pytanie. Może są jakieś dziewczyny z Warszawy chętne do robienia "grupowych" zakupów tak aby obniżyć koszty przesyłki? Chodzi mi głównie o zakupy w sklepie www.drewlandia.com.pl

Razem od 7.02.2005
Zaręczeni od 2.01.2010
Nasz ślub 9.07.2011
inesitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 10:35   #231
rastaOla
BAN stały

GG do rastaOla

Dzień dobry wszystkim w tą piękną zimową niedzielę

Do tej pory siedziałam raczej w hafcie i "szyciowych" sprawach, jednak niedawno odkryłam jak pięknie można to wszystko połączyć z decoupage! I to jest niesamowite!

Jakieśtam pierwsze próby mam już za sobą, ale chciałam zapytać czy miałyście styczność kiedyś z produktami firmy C.Kreul? Mam dostęp do ich produktów, ale zauważyłam że są trochę droższe od naszego Renesansu i innych firm.. Z drugiej strony, może są też lepsze jakościowo i opłaca się dać te kilka złotych więcej?

Bardzo proszę o pomoc
rastaOla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 10:00   #232
jambolaja
Zakorzenienie

Ja nie słyszałam...nie używałam też werniksów postarzających ,tylko patynę i to raczej do cieniowania.Więc nie pomogę....
Stary 2013-02-12, 15:14   #233
rastaOla
BAN stały

GG do rastaOla

Dzięki jambolaja, pogrzebię gdzieś za tym, albo w końcu... sama spróbuję i się przekonam
rastaOla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-03, 21:52   #234
farbowana26
Raczkowanie

daj sobie spokój z tym crakiem ja kilka prac zrobilam i na zadnej mi nie wyszedł przez rok czasu sie meczyłam ,nie znam osoby która by cos z nim zrobiła
farbowana26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-04, 09:55   #235
jambolaja
Zakorzenienie

Olu Przyjedź!-popróbujemy razem
Stary 2013-03-08, 22:40   #236
Koko Szanelll
Rozeznanie

Hejka dziewczyny!
Nie będę oryginalna, jestem początkująca w tej tematyce i chciałabym Was spytać o opinie na temat mojego pierwszego zestawu do decu. Jako, że z natury jestem pedantyczna, to sprawę traktuję całkiem serio ;p
I tak:
1. nożyk/ skalpel + mata skalowana
2. Grunt biały Renesans ( i tu się waham nad Decoralem albo inną akrylową farbą budowlaną)
3. Modge podge firmy Heritage- jako klej ( jakoś rozcieńczanie wikolu mnie nie przekonuje...)
4. Lakier Flugger 70 ( albo Domalux)
5. pędzle płaskie
6. gąbeczka jan niezbędny do tapowania
7. serwetki
Zależy mi na dobrym efekcie, bo wkręciłam się w ten temat , a mój chrzestny jest stolarzem także materiału mam pod dostatkiem
Z góry pięknie dziękuję!

Koko Szanelll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 18:01   #237
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koko Szanelll Pokaż wiadomość
Hejka dziewczyny!
Nie będę oryginalna, jestem początkująca w tej tematyce i chciałabym Was spytać o opinie na temat mojego pierwszego zestawu do decu. Jako, że z natury jestem pedantyczna, to sprawę traktuję całkiem serio ;p
I tak:
2. Grunt biały Renesans ( i tu się waham nad Decoralem albo inną akrylową farbą budowlaną)
3. Modge podge firmy Heritage- jako klej ( jakoś rozcieńczanie wikolu mnie nie przekonuje...)
5. pędzle płaskie
7. serwetki
Zależy mi na dobrym efekcie, bo wkręciłam się w ten temat , a mój chrzestny jest stolarzem także materiału mam pod dostatkiem
Z góry pięknie dziękuję!

do drewna potrzebujesz jeszcze papier ścierny
ja dopiero robiłam zakupy dużo się naczytałam o flugger'ze
i z racji tego, że przewiduję przeróbki przeróżne ( na różnych materiałach) na podkład wzięłam Flugger Fix Primer jak dla mnie rewelacja i tak samo podoba mi się farba akrylowa flugger
a najbardziej podobają mi się zamknięcia, plastikowa puszka i wieczko bez kłopotów się otwiera
serwetek trochę namarnowałam, za to papier ryżowy poddaje się bez zniszczenia naciąganiu

klej wzięłam (po poczytaniu opinii w necie) Heritage Satin, jest super
opóźniacz, nie bierz Craft Line acrylic ret arder ! moim zdaniem to on nie robi tego co powinien

Edytowane przez Malinka_5
Czas edycji: 2013-03-09 o 18:16
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-09, 18:16   #238
Emila3000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koko Szanelll Pokaż wiadomość
Hejka dziewczyny!
I tak:
5. pędzle płaskie
7. serwetki
Z góry pięknie dziękuję!

serwetek chyba nożykiem raczej nie potniesz, tu się raczej przydadzą malutkie precyzyjne nożyczki, a skalpel do papieru zostaw

farby na podkład używamy pastelowej orchidei, tej z psem kudłatym na opakowaniu nigdy nie pamietam jaki to producent

fluger to dobry lakier, chyba problemow z nim nie ma, błysk można grubo nakładać na raz, a mat można często lakierować

potrzebować będziesz jeszcze farb akrylowych w małych tubkach - mi starcza 6 kolorów chociaż mam ich z milion

duuuużo papieru sciernego - wodnego - takiego do metalu, po zmoczeniu cudnie sie fluger szlifuje - ziarnitość ok 400 plus, plus kilka arkuszy o mniejszej ziernistości - ok. 200, i kilka ok. 1000

mozesz sobie kupić bejce rustykalną w budowlanym - jeżeli masz drewienka to szkoda je całe zamalowywać farbą
i taśmę malarską

do cieniowania i postarzania patynę decofin
Stary 2013-03-09, 23:06   #239
Koko Szanelll
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malinka_5 Pokaż wiadomość
do drewna potrzebujesz jeszcze papier ścierny
ja dopiero robiłam zakupy dużo się naczytałam o flugger'ze
i z racji tego, że przewiduję przeróbki przeróżne ( na różnych materiałach) na podkład wzięłam Flugger Fix Primer jak dla mnie rewelacja i tak samo podoba mi się farba akrylowa flugger
a najbardziej podobają mi się zamknięcia, plastikowa puszka i wieczko bez kłopotów się otwiera
serwetek trochę namarnowałam, za to papier ryżowy poddaje się bez zniszczenia naciąganiu

klej wzięłam (po poczytaniu opinii w necie) Heritage Satin, jest super
opóźniacz, nie bierz Craft Line acrylic ret arder ! moim zdaniem to on nie robi tego co powinien
Dzięki za rady Malinka!
A i w końcu kupiłam inny klej też z renesansu, no i osławiony lakier vidaron

Cytat:
Napisane przez Emila3000 Pokaż wiadomość
serwetek chyba nożykiem raczej nie potniesz, tu się raczej przydadzą malutkie precyzyjne nożyczki, a skalpel do papieru zostaw

farby na podkład używamy pastelowej orchidei, tej z psem kudłatym na opakowaniu nigdy nie pamietam jaki to producent

fluger to dobry lakier, chyba problemow z nim nie ma, błysk można grubo nakładać na raz, a mat można często lakierować

potrzebować będziesz jeszcze farb akrylowych w małych tubkach - mi starcza 6 kolorów chociaż mam ich z milion

duuuużo papieru sciernego - wodnego - takiego do metalu, po zmoczeniu cudnie sie fluger szlifuje - ziarnitość ok 400 plus, plus kilka arkuszy o mniejszej ziernistości - ok. 200, i kilka ok. 1000

mozesz sobie kupić bejce rustykalną w budowlanym - jeżeli masz drewienka to szkoda je całe zamalowywać farbą
i taśmę malarską

do cieniowania i postarzania patynę decofin
Właśnie! Papier ścierny! Wiedziałam, że o czymś zapomnę Mam takie kostki ( wymiaru zmywaka) P 100 i P180, ale to chyba za gruby jest... Hm, właśnie lakier też trzeba przecierać papierem czy tylko flugger?
Dziękuję Emila3000
Koko Szanelll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 23:45   #240
Emila3000
Zakorzenienie

kostki też ci się przydadzą, ale starczą na jakieś 5 min pracy możesz je używać żeby oczyścić brzeg drewienka z resztek serwetki, albo nawinąć sobie na nią kawałek papieru ściernego

Każdy lakier trzeba szlifować, i później lakierować i szlifować i polakierować i zeszlifować i .... tak dalej, aż powierzchnia drewienka będzie jak tafla szkła, a nawet gładsza

lakier vidaron bardzo fajny jest, ale też bardzo kapryśny, na lato warto go wymienić na inny bo bedzie bardziej bąbelkować niż woda sodowa
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości