|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#68191 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
|
|
|
|
|
#68192 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzeźwo myślisz Cytat:
Przeciwświądowo? Niestety u mnie się to nie sprawdza ale ja jestem wielki wrażliwiec np. Aloes mnie uczula.
|
|
#68193 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie, akurat mija rok pielęgnacji moich kudłów z wizażem. Akurat jak na złość postanowiły wyglądać jak piorun w rabarbar, ale jakieś tam efekty są, poniżej porównanie
![]() :brzyda l:
|
|
|
|
#68194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a odżywkę chętnie wypróbuję jak wykończę 3 które mam do mycia o ja niedobra, ciągle coś kupuję, musicie mnie dyscyplinować, bo TŻ w końcu tego nie wytrzyma haha
|
|
#68195 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Czym je teraz układasz?
|
|
#68196 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#68197 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja bym nie brała, na moje włosy skłąd zbyt prosty. Myję Lorysem z parafiną, więc po tym byłby tylko przesusz i cienkie sianko... ![]() Tego nie słyszałam ![]() Cytat:
|
|
#68198 |
|
Zakorzenienie
|
Właściwie nie układam, tylko wgniatam krem z biedro albo - w tym konkretnym przypadku, joaśkę miodowo-cytrynową w ociekające włosy
Mam już wpis w dzienniku, ale chyba się pokuszę o aktualizację, po po zimie widać kolejne postępy, dziękuję za miłe słowa
|
|
|
|
#68199 | |
|
Wtajemniczenie
|
To i ja się pokuszę o wrzucenie zdjęć. To dopiero mój początek z CG ale mam nadzieję, że za jakiś czas będzie widać efekty. Póki co mam bardzo suche włosy, katowane od lat prostownicą a w grudniu zafundowałam im dekoloryzację
|
|
|
#68200 | |||
|
Zadomowienie
|
Rozwalilo mnie to okreslenie zelu do wlosow
![]() Cytat:
I lżejszą wersję tzn. tą na mokrych wlosach pod czepkiem na 45 min, prawda?Cytat:
Tak sobie mysle ze do wzbogacania tez sie pewnie fajnie nada, ma antystatyk wiec powinno sie bogate maski z jej udzialem dosc latwo zmywac ![]() Cytat:
Chyba ze to to i po prostu cos zmienili w skladzie ostatnio ![]() A powiedzcie mi, agar moglby sie nadac jako dodatek do masek czy nie bardzo? Bo mama znalazla w sklepie ze zdrowa zywnoscia ale w opakowaniu 20g i w zwiazku z tym zastanawiam sie nad mozliwym zastosowaniem procz vege-laminowania Chatul co o tym myslisz?
![]() Edytowane przez claudiiin Czas edycji: 2012-08-23 o 15:35 |
|||
|
|
|
#68201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już sobie bananka na allegro znalazłam mój ci on!
|
|
|
|
|
#68202 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Po ile, po ile?
|
|
|
|
|
#68203 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale ja mam wrażliwą skórę i alergię, więc generalnie CG to dobry sposób pielęgnacji dla osób sensitive ![]() ja dzięki temu odkryłam, że sles/sls był przyczyną łupieżu i okropnego swędzenia skóry głowy, podobnie w żelach do twarzy powodowało wypryski i przesuszenie, odstawienie silnych detergentów i aż miło ogólnie delikatne obchodzenie się daje bardzo dobre efekty
|
|
#68204 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#68205 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziekiCytat:
![]() Spiesze doniesc, ze zlozylam wizyte w ww. sklepie na Slowianskiej (nie w Kosmyku, tylko w tym drugim, obok) i mieli tylko Protein Mask ze Scandica, a ani Coco, ani Water, ani Banana nie bylo, natomiast mila pani powiedziala ze w przyszlym tyg beda mieli dostawe Scandica i mozliwe, ze bananek przyjdzie bo mowila ze to nowosc i jeszcze w zwiazku z tym go nie dostali. Mowila ze koszt bedzie pewnie okolo 20zl za litr, około 10zl za 300ml. Zauwazylam tez, ze maja kosmetyki GP - w tym olejek lopianowy Ogolnie bardziej polecam ten sklep niz Kosmyk bo jakos tak przyjemniej tam jest, bardzo mila obsluga, panie chetne do pomocy i wielu interesujacych nas produktow na polkach mozna sobie dotknac i poogladac, a w Kosmyku odwrotnie, wiele rzeczy jest za lada.
|
|
|
#68206 |
|
Przyczajenie
|
Hej.
Pierwszy post w królestwie kręconowłosych.. Od dłuższego czasu moje "proste ale krzywe" włosy zrobiły się tak niemiłosiernie proste, że zatęskniłam za podwijającymi się końcówkami i zaczęłam śledzić forum. Usiłuję je nawilżyć by na nowo zaczęły falować.. długa droga przede mną. Odstawiłam szampony - raz na jakiś czas używam Facelle, albo babydream. Zafundowałam im noc w mixie oleju lnianego i rycynowego, rano zmyłam isaną z babasu, potem jeszcze bingo z shea i algami na 30min i jakiś tam postęp jest. Na dolnej, mniej zniszczonej warstwie zrobił się nawet loczek. Włosy zapuszczam z boba. Myślę, że coś jeszcze z nich wykrzesam. Foto 1 - przed foto 2,3 - po miesiącu z metodami cg |
|
|
|
#68207 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a masz jakieś sprawdzone wcierki na skalp? Ja swojego czasu używałam Jantara, dobry był nie uczulał a teraz radzę sobie glutem lnianym też się sprawdza tylko nie zawsze chce mi się go upichcić (ach to lenistwo).Mam tak samo Delikatne kosmetyki dają oczekiwane rezultaty.
|
|
#68208 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Chcę nałożyć na noc Bingo+ olej lniany, ale mam problem, czy muszę koniecznie mieszać oba składniki, czy mogę najpierw nałożyć olej, a potem maskę. Lub na odwrót. Ma to jakieś znaczenie?
|
|
|
|
#68209 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#68210 |
|
Raczkowanie
|
kochane jaki najlepiej kupic szampoon z slsem aby raz na jakis czas oczyscic wlosy?
|
|
|
|
#68212 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#68213 | ||
|
Zadomowienie
|
Ja dziś laminowałam włosy metodą z suszarką
![]() Były bardzo miekkie i gładkie ale niesety spuszone troszke bardziej niz zwykle no i skręt tez troszkę gorszy niż na codzień ![]() Ale napewno to powtórze ze wzgledu na miękkośc i gladkość włosów
|
|
|
#68214 |
|
Rozeznanie
|
Puk, puk, można?
Zgodnie z zasadą „w kupie raźniej”, postanowiłam się tutaj odezwać, gdyż w swoim otoczeniu niestety nie mam nikogo, z kim mogłabym się wzajemnie wspierać w walce o zdrowe i piękne loki . Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie . Trochę już Was poczytałam i w sumie mogę stwierdzić, że nie muszę uzupełniać zapasów kosmetycznych, a po prostu zacząć je zużywać, bo, jak do tej pory, jestem raczej niewolnicą przyzwyczajenia. Niestety nie dysponuję zbyt dużą ilością czasu i zakupy robię częściowo na czuja, nie wgryzając się za bardzo w składy, itp. Ale mam na przykład zapas odżywek b/s Joanny, gdyż jakiś czas temu wysłałam swojego TŻ do drogerii po odżywkę bez spłukiwania i wrócił z 3 z Joanny i jedną z Apteczki Babuni, stwierdzając: kupiłem, bo były strasznie tanie, a nie wiedziałem którą wziąć . Mam też glorię, Garniera z avokado, BD i parę innych. Ogólnie chciałabym sobie wypracować jakąś metodę minimum by osiągnąć maksimum - żyję według zasady by dziennie nie poświęcać pielęgnacji swojej twarzy, włosów, makijażowi itp. więcej czasu niż autorozwojowi... co, przy czasie wolnym, którym dysponuje, nie jest szczególnie łatwe .Ogólnie, w mojej rodzinie kręcone włosy to norma (mama, tata, brat, babcia, dziadek, wujek, itd.) ale moje włosy zaczęły się kręcić w gimnazjum/liceum. Wtedy też zaczęłam popełniać przeciwko nim najwięcej grzechów, a główne z nich to: rozjaśnianie i PROSTOWNICA! Prostowałam włosy codziennie przez kilka lat, nie bardzo wiedząc jak sobie poradzić z kręconym puchem na głowie. Rozjaśnianie zrobiło z moich włosów coś w stylu zerdzewiałych drucików – masakra! Kiedy w końcu porzuciłam prostownicę – suszarki nigdy nie używałam – zaczęłam często farbować włosy i popełniać kolejne błędy: weekendowy wyjazd do Budapesztu – wiedziałam, że na miejscu nie będę miała czasu na mycie, ani na stylizowanie, a zależało mi też na utrzymaniu włosów rozpuszczonych i nieodkształconych po nocy i co zrobiłam?:mycie 2 szamponami do włosów kręconych, 2 odżywki do spłukiwania, ekspresowa maska, maska na 30 minut, jedwab do włosów, nabłyszczacz w spray'u, odżywka b/s,fructis do kręconych włosów w spray'u, pianka, żel i pewnie coś jeszcze na nie walnęłam, efekt: 3 dni z lokami, które były nie do ruszenia! Dosłownie! Miałam na głowie zakręcony hełm! Zero przyjemności w dotykaniu. Niestety, grzechem, którego się nie pozbędę, to farbowanie włosów. Za dobrze się czuję w rudym, bym mogła się tego wyrzec, ale może macie do polecenia jakąś konkretną firmę? Zanim jednak na dobre zabiorę się za swoje loki, muszę pozbyć się łupieżu: żaden szampon przeciwłupieżowy nie daje temu rady, ani nizoral, ani nawet sansun blue, który, do tej pory, zawsze super się pod tym względem spisywał ;/. Co ciekawe, problem ten dotyczy tylko skóry tak od połowy ucha w dół, góra jest całkowicie „czysta”. Trwa to już niemal rok i w tym czasie zmieniałam szampony, odżywki, wodę, ale nic to nie dało, od jakiegoś czasu używam wcierki z Joanny i też nic ;(. Macie jakieś pomysły? Będę wdzięczna za każdą sugestię. |
|
|
|
#68215 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#68216 |
|
Zakorzenienie
|
muszę Wam powiedzieć, że kupiłam w końcu słynny Facelle i wypróbuję. może on mi podpasuje
|
|
|
|
#68217 | ||
|
Raczkowanie
|
Cześć Lokaski, całe wieki mnie tu nie było, ale dzisiaj wpadam specjalnie żeby donieść uprzejmie o tym, że w PESTCE w Poznaniu otworzyli stoisko ZIAJI i mają tam WSZYSTKO
Cytat:
Cytat:
Nawet TRZEBA
|
|
#68218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Twoja historia podobna jest do mojej, tylko ja malowałam włosy na niepasujący mi ciemny kolor. W takim miejscu na głowie włączyło mi się zakażenie drożdżakami (tłustość skaplu, łupież), jak zalożyli nam w labie klimę Smarowałam Clotrimazolum i przeszło, ale nie sugeruj się mną, to luźne wspomnienie
|
|
#68219 | |||||
|
Zadomowienie
|
Zawsze
![]() Cytat:
zapasy niezłe ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
farbowanie na olej - link w FAQ, albo henna, jeśli lubisz rudości...chociaż to zależy od twojego naturalnego koloru włosów?Cytat:
Ten łupież jest raczej suchy - pojawia się zaraz po myciu, czy później? Może to po prostu skóra wysuszona silnymi detergentami?
|
|
|
#68220 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Dokładnie, to stara metoda z początków zakręconego forum. Metodę zaczęła stosować Chatul, potem Benek i wiele innych wizażanek
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.

A o laminowaniu mu nie powiedziałam, bo chyba by się popukał w czoło słysząc co nakładam na włosy
Ale mówił, że strasznie dziwnie pachną

a odżywkę chętnie wypróbuję jak wykończę 3 które mam do mycia
Czym je teraz układasz?