|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)
Natkulec, to masz linki:
http://babyledweaning.pl/start/co-to-jest.html http://en.wikipedia.org/wiki/Baby-led_weaning (po polsku nie ma na wikipedii, ale tak fajnie troche naukowo wytlumaczone) Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3062 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla MadziSłuchałyśmy piosenek, są super dziękujemy |
|
|
|
|
#3063 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Tynka Mateuszek to naprawde maly pociesznik,fajowy jest! Zia swietne fotki,Ania jest sliczna dziewczynka!A ty kwitniesz,mamuska!
|
|
#3064 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twoje mleczko mu służy . Ja się boję tego BLW że się zadławi tym jedzeniem. Wolę podawać papki a późńiej wprowadzić normalne.Cytat:
|
||
|
|
|
#3065 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziekujemy prosze bardzo nam też się bardzo podobają najbardziej Bąblowe hity
|
|
#3066 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jak po ślubie rodzice tż dali nam piętro domu do generalnego remontu to poza poważniejszymi pracami, które robiła ekipa, masę rzeczy zrobiliśmy sami, tapetowanie, malowanie właśnie. Przeboje z kolorami ścian też były ( wymarzony kolor oliwkowy na jedna ze ścian sypialni położony na biała gładźwyglądał jak kupką mojego synka). Pamietam, że zmieniałem kolor tej farby dodając białej i baaardzo jasnej zieleni, w rezultacie kolor jest lepszy niż chcialam tylko jak będzie trzeba go odswieżać to już nowym kolorem, bo takiej mieszanki nie uzyskamW łazience ( na remont której kasy już nie wystarczyło niestety) chciałam jaskrawy pomarańcz, żeby uwagę odwracal od oldschoolowych płytek . Był zdecydowanie za jaskrawy, więc tez go stonowałam biała farbą i kremową. Nadal jest to żywy kolor, ale bez porównania do wyjściowego. Generalnie nauczyłam się, ze jak podoba mi się kolor na próbniku, to na dużej powierzchnie ściany wyjdzie zawsze ciemniejszy i bardziej intensywny, także bezpieczniej jest wybrać ton jasniejszy ![]() Co do dziur w ścianach, mamy to samo ![]() Rozwiązaniem są kolki chemiczne, ale to drogo wychodzi. Mój tż znalazł tańsze rozwiazanie: do wywierconej sypiacej się dziury wciska klej patex( ten najmocniejszy, w to kołek i jak podeschnie to śruby lub hak, wszystko trzyma się super mocno ![]() Ale się rozpisalam Jesteśmy na dworze, mały śpi. Ostatnie 2 nocki były z cyklu "ja ci mamo pokaże". Wczorajszej nocy obudził się po 3 i miotal się w łóżeczku pól godziny, jak wzięłam go do siebie to tak się rozochocil, ze bawił się i pokrzykiwal prawie do 6 ranoPewnie dzisiejszej nocy przyjdzie pora na baczki ![]() Jak to będzie tak wyglądało, gdy wrócę do pracy, to |
||
|
|
|
#3067 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie pada
|
|
|
|
#3068 |
|
Zadomowienie
|
|
#3069 |
|
Zadomowienie
|
Natkulec, dzieki za piosenki - juz pobralam i sobie sluchamy
|
|
|
|
#3070 |
|
Zadomowienie
|
U mnie też ale tutaj to prawie zawsze pada
---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Czyli w moich rodzinnych okolicach słońce? Zazdroszcze i tęsknie za byczeniem się na podwórku i bieganiem po polach ![]()
|
|
|
|
#3071 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też deszczowa aura, zimno. Z jednej strony przyda się ochłodzenie, z drugiej w deszcz cięzko wyjść z domu
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2012-08-24 o 13:18 |
|
|
|
#3072 |
|
Zadomowienie
|
u mnie upalnie i duszno
|
#3073 |
|
Zakorzenienie
|
Śniło mi się dziś, że z kilkoma dziewczynami byłam w odwiedzinach u Aguśki
|
#3074 |
|
Zadomowienie
|
Poprosze o rady dziewczyn ktore byly na wakacjach z maluszkami!
Nie chodzi mi o lot itp. ale raczej o to jak sobie radzic z maluchem w goracy dzien - czy dzieci sa bardziej czy mniej spiace wtedy? Czy dopajalyscie woda czy czesciej dawalyscie mleko? Jakie leki zabrac w razie oparzenia/odwodnienia? Wiadomo ze bede super ostrozna ale wole sie czuc bezpieczniej. Czy bralyscie dzieci na plaze i czym je chronilyscie od slonca? Czy spaly w foteliku samochodowym czy bylo im tam za goraco? Czy caly smarowalyscie dzieci faktorem? Ja kupilam 50-tke Bephantena ale nie wiem czy smarowac od rana czy tlyko na plazy/sloncu? Za wszelkie rady bede baaardzo wdzieczna |
|
|
|
#3075 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() udanych wakacji Cytat:
mam nadzieje ze juz jestescie zdrowi, fajnie ze sie odezwalas. pewnie ze poka poka zdjecia fryzurki i dziarki Cytat:
![]() co do wielorazowek bambusowych - to jestem rozczarowana, bo wczoraj Hania byla tylko na tych pieluszkach i odcisniete plecki i brzuszek i na nozkach miala, ladniej wszystko oddycha jak na moje oko w tych jednorazowych antyalergicznych ktore mam, troche zaluje ze wydalam tyle kasy ale jeszcze bede probowac, ale tez i odezwe sie do producenta ze dlacego te pieluszki sa takie male i niby jakim cudem maja byc dobre i nie uciskac np. za rok skoro teraz sa na styk nawet po wyregulowaniu guzikami (zapinam Hani na poziom cos ok 8kg a ona wazy pewnie jakies 6200g a i tak sa ciasnawe) ![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() u nas ladna pogoda, taka pozno letnia juz troche -bardzo lubie te pore roku, bo jest cieplo ale nie goraco. Hania juz wczoraj chciala byc wykapana o 17:30 bo mi marudzila a jak marudzi to musze ja oporzadzac bo jak zwlekam to nie da sie z nia nic zrobic. wykapalam, wysmarowalam, i juz byla zadowolona ze zaczyna sie noc (o 18), troche sie wsciekala, wrocil Tz z pracy - Hanka radosc nieslychana, i do baru mlecznego na troche poszla i zasnela ok 19:30, zeszlam na dol,ale po pol h wlaczyla syrene i musialam wracac do niej, ale jak dalam jej cycka to zasnelam razem z nia i tyle sobie z Tz obejrzelismy tv. przewijanko bylo o 21:30 i 2 a pozniej o 6:30, pospalysmy do 8:30, pojechalysmy do miasta - tam spotkalysmy znajoma - okazalo sie ze teraz mieszka w samym centrum - wiec poszlysmy do niej na chwile, Hanka ucieszona bo cos sie dzialo, znajoma wycalowala, wyprzytulala moje dziecko a tej tylko w to graj oho juz sie obudzila - bar mleczny otworzyc czas
|
||||||
|
|
|
#3076 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3077 | |
|
Zadomowienie
|
nie ma za co
![]() Cytat:
|
|
#3078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W upalny dzień chciała częściej pić z piersi, czasem nawet co pół godziny. Nie smarowałam niczym, leżała w wózku pod parasolem w samym pampersie.
|
|
#3080 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie mamuski!
Ja jak zwykle przelotem, bo mamy gosci Swoja drogą kobieta ustawiająca 4mc dzieciaczka na rowne nogi chyba ma jakis przerost ambicji. Biedny mały Człowiek, ktory ewidentnie nie jest na to gotowy;/. Szkoda,ze niektorym rodzicom brak wyobrazni. U nas nocka jak zwykle ostatnio szarpana. Robson w ciagu dnia jest zbyt zajety, aby tracic czas na najadanie sie,bo przeciez trzeba pokrzyczec, pochichrac sie i pomamlac wszystko w zasięgu reki/paszczy. Nie omieszka jednak nadrabiac w nocy. Bylismy wczoraj u lekarza, bo niefajne cos w kaciku ust Mu wyskoczylo o obawialismy sie, ze to jakas plesniawka/zajada. Okazalo się, ze to nic takiego, a dzis juz sladu nie ma. Za to pani dr nas oswiecila, ze widzi w miejscu dolnych jedynek, ze zabki sa w drodze( stad tez pewnie masakra ze slinieniem i pakowaniem paluchow/piesci do paszczy). Skierowala tez na badanie krwi,moczu, aby wykluczyc anemie (bo Robson bladzioch taki i chce sie upewnic, ze taka Jego uroda,a nie zaden problem). Ciesze sie, bo w koncu bedziemy spokojniejsi, ze nic Mu sie zlego nie dzieje. Dostal tez priobiotyk ,aby moze pomoc brzuszkowi z tymi nadmiernymi gazami. Cholerstwo drogie to jak diabli;/. Na zabkowanie kupilismy kropelki Camilia i jak to homeopatia..na jednym dziala na innych nie. U nas chyba dziala, bo jak dostal...to po 5min zasnal bez placzu,pakowania rak do paszczy itp. Drugi dzien stosujemy, wiec chyba to nie przypadek. Za to dzis na pobraniu krwi nawet nie jeknal,a dobre 2min igla w raczce tkwila ,bo krew nie chciala leciec..na koniec się zirytowal tylko,ze nie moze ta reka ruszyc i wlaczyl syrene, po to aby po chwili smiac sie na glos. Nie ogarniam chwilami mojego dziecka ![]() Mała witaj po dlugiej przerwie. fajnie,ze u Was wszystko dobrze(pomijajac to urlopowe zachorowanie). Czas leci, a nasze Maluchy juz coraz mniej maluchowate;] Zia Ale masz sliczna corcie, taka Mała Kobietka Widac, ze dobra duszyczka z Niej a i Ty taka spełniona mamusia. Super foty!gosia no ladnie Eryczek to kawał chlopa! Zacznie się ruszac i się wyciagnie sluzy Mu mamine karmienie .Tynka jak się Mateuszek rozsiadl w fotelu jak krol! Heh pocieszny Kawaler Fajnie,ze teraz mozesz sie cieszyc w pelni macierzynstwem po trudnych poczatkach.natkulec no jak nic lada moment Madzia Ci się "rozbiegnie". u nas to samo dzisiaj było...podpieranie się na kolanach i takie bujanie..smiesznie to wyglada ![]() Monia hehe podoba mi się okreslenie ktorego kiedys uzylas do okreslenie Hanki,ze to taki cycofan . Ma takie bystre spojrzenie i widac,ze wie czego chce od zycia! Dobrze,ze juz podejscie do tematow rad ksiazkowych zeszlo na dalszy plan. Inaczej mozna sie zajechac(wiem, bo tez mialam takiego hopla). Jak czlowiek wrzuci na luz to znacznie latwiej sie zyje. Swoja droga musze się pochwalic,bo codziennie lepiej idzie nam zasypianie w lozeczku...uzywajac zmodyfikowanej metody Podnies-Poloz. Unowoczesnilam ja pod siebie i wydaje mi sie,ze to wlasnie Robowi odpowiada. Grunt aby znalezc wyjscie ,ktore jest dobre dla mamy i dziecka.cotton no to ładne przeboje macie z remontem. Powiem Ci, ze zanim dobralismy kolor do salonu to tez 4 razy probki kupowalismy. Mazialismy na większej powierzchni,bo takie "papierkowe" to nijak sie nie odnosza potem do calosci. Swoja droga duzo zalezy od tego od czego kolor sie wywodzi (z czerwieni,zieleni,niebies kiego) i taki tez bedzie mialo poblask. NIestety tak to juz jest w starszym budownictwie ,ze ruszasz jedno,a potem idzie nastepne i takie domino się tworzy. Co do zmiany koloru ja tez bym pokombinowala z białym, bo wtedy wyjdzie delikatniejszy ten pomarancz ,a nie oslepiajacy. Opcja druga to tj doradzala karolca sprobowac wymienic/zwrocic . Polecam Ci taka strone http://www.ncscolour.com/en/ncs/ncs-navigator/ i tutaj mozna sobie popatrzec(z ktorego koloru sie wywodzi dana barwa) i wybrac NCS. Dziewczyny z Wawy, czy ktoras z Was była na Bio Bazarze na Żelaznej? Wlasnie znalazlam takie miejsce i wybieram się w sobote i tak chcialam podpytac,czy moze ktos stale tam kupuje i jest zadowolony? Sie rozpisalam, ale Mlody zasnal po tym jak 30min kulal się w te i wewte po lozeczku(taka Jego nowa zabawa przed zasnieciem)..probowal rozbroic karuzele i wspiac się po szczebelkach.
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#3081 |
|
Zadomowienie
|
ah i w ramach przypomnienia wrzuce Wam zdjęcie z wyjazdu. Rob w babcinym mieszkaniu
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#3082 |
|
Zadomowienie
|
jakies chmurki idą więc może, może
![]() Madzia się pierwszy raz kapała w basenie na podwórku, kupiliśmy taki płyciutki dla maluchów z częściowym zadaszeniem. czuła się normalnie jak ryba w wodzie wrzucę fotki i filmik na maila i fb ![]() teraz śpi i mam nadzieję że pośpi z godzinkę lub 1,5
|
#3083 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cotton to wam się porobiło..nie zazdroszczę...a i tak jak mówi Karolca trzeba pójść spróbować reklamować ta farbę...jak się nie da to kupiłabym inną zamiast mieszać bo to nie wiadomo co wyjdzie i itak może trzeba będzie kupić całkiem inną... Mała no długo Cię nie było..witaj z powrotem ![]() Tymonek ładnie waży a opis Twojej fryzury brzmi intrygująco ![]() Gosia hihi to ładnie Ci syneczek rośnie..póki co wszerz ale wyrośnie z tego Natkulec dzięki za piosenki.. Tynka dzięki Mravka super Robcio ![]() A co do tego bazarku to co tydzień przechodziłam obok niego idąc na uczelnię ale nigdy jakoś nie wstąpiłam..zdaj relację co nabyłaś jak już tam będziesz
Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-08-24 o 16:25 |
|
|
|
|
#3084 |
|
Zadomowienie
|
Mateusz dzis duzo śpi, rano wstał o 7 i spal do 9-30 pozniej spal od 10-45 do 14 i od 15 minut od nowa spi..mam nadzieje ,ze nic mu nie jest.
Natkulec, ale Ci sie królewna pluska moj a tesciowa jakby zobaczyla, ze wsadzilam Mateusza do takiego basenu ,nago na dworze to by chyba zawal na miejscu miala, kupimy na przyszle lato na pewno.
|
#3085 | |
|
Zadomowienie
|
Mravka te kropelki to Ci pediatra poleciła? ja używam bobodent ale chyba nie bardzo pomaga, chcę sie wybrać w przyszłym tyg i skonsultować co jej dawać bo nie chcę na własną rękę.
Ja właśnie gotuję Madzi owoce na deserek jabłuszko, gruszka i malinki z naszego ogródka tylko poczekam aż się obudzi to zmiksuję ![]() ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
moja teściowa przy tym była i teść też i tylko się cieszyli na szczęście mam normalnych teściów którzy kochają Madzię a się nie wtrącają zaraz prześlę na maila filmik z kąpieli ![]() ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Pada i niech się wreszcie trochę ochłodzi ![]() wysłałam filmik z kąpiela Madzi na maila
|
|
#3086 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale jak mówisz że fajna to kupię![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Karolca gdzie kupiłaś to body z napisem" moja mama jest ładniejsza od Twojej " ?
|
||||
|
|
|
#3087 |
|
Wtajemniczenie
|
natkulec alez super Madzia pluska sie w baseniku
|
|
|
|
#3088 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
posłodziłam to troszkę miodem bo było za kwaśne, juz jej jabłko słodziłam i nic nie było po miodzie ![]() ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- stwierdziłam że dziś nic więcej jej do szczęścia nie brakowało ![]() ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Dziewczynki mam pytanko, używam do kapieli Oilana bo Madzia na początku miała uczulenie na nivea, ale chciałabym spróbować coś innego, słyszałam że Ziajka nie uczula, widziałam jest płyn do kąpieli od 1 dnia życia. Używa któraś tego płynu?? Radzicie mi spróbować?
|
|
#3089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Firma Nicol Mam bodziaki z napisem Córunia Tatunia, Córunia Mamusi, Kocham Mamunię, Kocham Tatusia, Kocham Babcię i Kocham Dziadziusa http://www.bamarnicol.pl/ tylko nie wiem jak z rozmiarami bo mam 62, 68, 74 i wszystkie są takie same na długość, szerokość i rękawki też tak samo długie
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2012-08-24 o 18:40 |
|
|
|
|
#3090 |
|
Zadomowienie
|
natkulec info o kropelkach wygoolal moj mąż,a oprocz tego kolezanki farmaceutki polecały. Także stwierdziliśmy, że wyprobujemy bo bobodent nijak nie pomagał.
Nie obawialas się tak puszczac Madzi samej w basenie...? wiesz, ze da nura i się napije wody..albo przewroci i wystraszy? Pytam,bo ja to pewnie bym się nie odwazyla ![]() Flower ok dam znac mam nadzieję, ze cos tam zakupie. Zobaczymy jakie ceny będa. Chciałabym z ciekawości sprobować ugotować Robciowi taką ekologiczną zupkę jakas marchewa,ziemnior i cukinia/brokuł..dziękujemy za komplementy;] Moje dziecie dziś sie smieje z byle czego, wlasnie az się cały trząsł ze smiechu jak T robil "apsik"..Nie wiedziec czemu, ale to slowo tak Go ucieszylo;]
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.

poza tym sliczne zdjecia 

pospała do 2, potem do 5:30 i czekałyśmy na tatę nie śpiąc godzinkę, potem sen do po 7, potem chwila przerwy na kupkę
i spanko do 9
dla Madzi
Jest juz w 91 centylu,ja nie moge,mam nadzieje ze ta kluskowatosc mu minie jak zacznie sie wiecej ruszac