Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. X - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-24, 13:44   #1801
weronika23
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. X

boze ja dzis caly dzien nadrabiam

my juz z godz po obiadzie u nas byl barszcz czewony z ziemniakami i jajkiem zdazylam juz zjesc bule i 6 slwiek masakra poza tym lazienka i wc zrobione

odnalazlam szlafrok i torbe do szpitala u ans dzis duchota ale zbiera sie na burze i ledwo dzis zyje taaaka jestem nie wyspana ze hej

co do ubranek u nas tylko na wyjscie a tak to dzidzi w szpitalnych
weronika23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:44   #1802
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorcia2120 Pokaż wiadomość
ja jak powiedziałam dla rodziny że jak będzie córka to będzie Blanka Katarzyna to mnie wyśmieli i powiedz że gorzej wybrać nie mogłam, a siostra powiedziała że przechrzci mi córkę, prawie się rozpłakałam.
chyba wlasnie z rodzina najgorzej, bo mysla ze maja cos do powiedzenia
mama tez mi wkrecala jakies imiona, ale jej powiedzialam ze juz swoje szanse na nadawanie imion miala to sobie odpuscila

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:45   #1803
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
ja jak powiedziałam dla rodziny że jak będzie córka to będzie Blanka Katarzyna to mnie wyśmieli i powiedz że gorzej wybrać nie mogłam, a siostra powiedziała że przechrzci mi córkę, prawie się rozpłakałam.

To trochę niezbyt miłe z ich strony. A siostrze powiedz, że przechrzcić to sobie może swoje dzieci jak je ma lub dać takie jak uważa jak będzie miała swoje.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:46   #1804
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

Cytat:
Napisane przez Karla1983 Pokaż wiadomość
Nawet o tym nie pomyslalam... Warto wiec zwrocic na to uwage. Byloby milo, gdyby ubrania jednak wracalay, bez przesady...

Dziewczyny, byc moze byl w poprzednich czesciach ten temat.... ale jestem ciekawa- czy ktorejs z Was pojawiaja sie takie ciazowe ciemne plamki na twarzy...?
ja mam na piersiach lekkie zabarwienie brązowe

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
oj
ja akurat z połówkowego byłam też średnio zadowolona, ale synka obejrzałam, gin sprawdzał serce, podał wagę itd
tylko trwało to wszystko 5-10 minut i nic więcej mi nie powiedział
dlatego na połówkowe poszłam prywatnie jeszcze i to już trwało 30 minut (sprawdzał wszystkie narządy, przepływy itd)
a co to za usg połówkowe?
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:47   #1805
landi0909
Zakorzenienie

ostatnio jak mówiłyście o tych mięciutkich szlafrokach to ja się cieszyłam że nie muszę już kupować bo mam taki różowy mięciutki i wygodnie mi w nim będzie na położniczym. No i wczoraj go przymierzyłam... W obwodzie brakło 5cm muszę kupić jakiś XXXL męski
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:48   #1806
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
a co to za usg połówkowe?
takie co w połowie ciąży robią między 20 a 24 tygodniem (dobrze piszę?)
lekarz dokładnie sprawdza i mierzy wszystkie narządy maluszka - nerki, wątrobę, sprawdza serduszko i jak krew do niego wpływa i wypływa, czaszkę, kończyny itd
dosłownie wszystko wszystko plus jeszcze położenie łożyska np i ilość wód płodowych

Edytowane przez T'ai
Czas edycji: 2012-08-24 o 13:49
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:48   #1807
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiciaKicia Pokaż wiadomość
Taka minka bo jestem niezadowolona z USG .. ;/ ☠☠☠☠a mać.. ☠☠☠ane nfz !!! ☠☠☠ani kretynki ☠☠☠☠a.... ja ☠☠☠☠☠☠☠e.. mam uraz teraz już masakryczny... wiem wiem, Wy jesteście zadowolone ale ja z mojej przychodni już nie jestem wogóle.. zero null !! ;/ jak dobrze, że 6 wrzesnia mam wizyte prywatną...

Wychodzi na to, że jestem bez usg połówkowego ... jak u Was wyglądało połowkowe? Bo ja po dzisiejszym usg nie wiem NIC!!! Tylko tyle, że to nadal dziewczynka..bo się spytałam... doktor nic mi nie mówił.. Sprzet ze średniowiecza, nie widziałam minotora wogóle... Coś tam poklikał i yle... 5 min i gotowe ;/ ;/ Nie wiem ile mierzy dzidzia, ile waży... nie puścił mi serduszka, przepływów nie sprawdzał wogóle.. 5 minut i gotowe ;/ ;/ No w☠☠☠☠iona taka byłam, że jak wyszłam to wyłam żałośnie myslałam, że może zejde z leżanki i wtedy zaprosi mnie do biurka i podczas wypisywania karty ciąży coś bedzie komentował co z dzieckiem itp a on nie... "proszę poczekać na korytarzu, wypełnię kartę i oddam Pani" ... no to poczekałam i oddał ... dopiął mi jedno zdjęcie dzidzi, na którym kompletnie nic nie widać.... kij wie co na nim jest przedstawione....

Ostatnio dzidzię widziałam w czerwcu
Współczuję... ja ze swojego byłam zadowolona.... miział mnie chyba z 50 minut... wszystko pokazał i opowiedział... no ale 250 zł. Podejrzewam ze ja bym na nfz chodziła to by było tak jak u Ciebie.

P

Szymonek
Pani_Jasiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:49   #1808
Karla1983
Zadomowienie

Ja mam wlasnie na twarzy- nad ustami plamka, na czole i zauwazylam na skroni... To nie jest duze, ale irytujace... Juz na wyjscie bez podkladu sie nie obejdzie....
Stary 2012-08-24, 13:49   #1809
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
oj
ja akurat z połówkowego byłam też średnio zadowolona, ale synka obejrzałam, gin sprawdzał serce, podał wagę itd
tylko trwało to wszystko 5-10 minut i nic więcej mi nie powiedział
dlatego na połówkowe poszłam prywatnie jeszcze i to już trwało 30 minut (sprawdzał wszystkie narządy, przepływy itd)
No właśnie... ja mam za 13 dni dopiero wizyte prywatną to nie wiem.. może rzetelniejsze mi usg zrobi.. a wręcz ją wybłagam o to.. i żeby mi dziecko pokazała bo ☠☠☠☠a mac... no i oczywiscie o torieli mowy nie było. Zarządam na wizycie żeby sprawdziła czy dalej jest a jak jest niech ją zmierzy bo zwawsze tak miałam i chce tak teraz! Tu chodzi o moje zdrowie do cholery...
Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
Micia u mnie na NFZ połówkowe wyglądało tak:

weszłam z M do gabinetu, położyłam się, lekarka mierząc wszystko mówiła głośno do położnej co ma zapisywać, stąd wiedziałam jakie ma wymiary i wagę. Powiedziała, że na jej oko wszystko wygląda dobrze, serduszko puściła, a ja całe badanie widziałam na monitorze nad głową. O zdjęcie spytałam - powiedziała że dziecko jest tak duże że zazwyczaj się już nie daje zdjęcia, ale nam da jakieś. No i dała, niezbyt wyraźne ale główkę widać co prawda badanie trwało max 10 minut, ale na każde pytanie mi odpowiadała.

Kurcze, albo Ty masz mega pecha, albo ja mega szczęście, że mi moja przychodnia na NFZ odpowiada
Noooo są przychodnie i "przychodnie" .. oni tu bardziej chyba na szpitalny oddział są nastawieni i na gabinety prywatne,. a taka przyszpitalna przychodnia to w dupie wszystko ma.. zreszta stad bardziej do opola kobiety jeżdżą do lekarzy ..

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:50   #1810
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
ja mam poprane raz w normalnym proszku teraz te nowe lub z lumpka i na razie nie prasowalam tylko do szafy, za miesiac gdzies zaczne powoli je sortowac na rozmiary 56 62 i wtedy wypiore w dzieciowym i dopiero wyprasuje
i w sumie maks 2 miesiece bede lezec, albo i krocej wiec nie powinno nic im byc chyba
to ja myslalam ze za dwa miesiace jak nic zlego sie nie wydarzy to wyprasuje je jeszcze raz
Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość
To jeszcze nic, ja o mały włos nie wpakowałam się gorzej. Pojechałam z mamą oglądać wózki, oczywiście nakupiłyśmy pełno różnych pierdółek przy okazji...Wysiadłam, wypakowałyśmy rzeczy z bagażnika, wniosłyśmy do domu, a kluczyki w środku. Tyle, że...moje mądre auto po 2 minutach zamyka drzwi samo, zdążyłam w ostatnim momencie
Dojotka, w ciąży może występować nadwrażliwość oczu - szczypanie, suchość, a co za tym idzie łzawienie...Mój lekarz powiedział, że to kwestia hormonów. U mnie pojawiło się ok. 18-20 tygodnia i przeszło.
heheh;]] to my az takiego madrego auta nie mamy) Bogu dzieki bo moj M jak jestesmy na wsi to zawsze zostawia kluczyki w samochodzie
i dzieki za info o oczach
Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
wlaśnie odnośnie ubranek - co będziecie brały dla mauszków do szpitala? jakies body czy pajacyki? ja póki co mam sporo ciuszków z lumka, nowych prawie nic ale do szpitala chciałam coś nowego kupić a Wy?
no i coś co się najłatwiej zakłada bo nie wiem czy na początku będę umiala
ja mam kilka nowcyh rzeczy ale do szpitala wybralam takie nie zniszczone i ladne
Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
Dziewczynki co na obiad robicie??? Bo nie mam pomysłu
kotlet jajeczny + ziemniaki + kalafior;] moze kalafior nie pasuje do tego, ale boje sie ze mi sie zepsuje, bo juz kilka dni lezy w lodowce;p
Stary 2012-08-24, 13:51   #1811
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
lekarz dokładnie sprawdza i mierzy wszystkie narządy maluszka - nerki, wątrobę, sprawdza serduszko i jak krew do niego wpływa i wypływa, czaszkę, kończyny itd
dosłownie wszystko wszystko plus jeszcze położenie łożyska np i ilość wód płodowych

Ja już kończe dzis 24 tydzien wiec jak pojde na usg prywatnie to bede konczyc 26 tydzien czyli bedzie za późno

Stary 2012-08-24, 13:51   #1812
Dojotka1987
Zakorzenienie

a powiedzcie mi czy bierzecie do porodu pomadke?? az tak wysychaja usta?
Stary 2012-08-24, 13:51   #1813
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie... ja mam za 13 dni dopiero wizyte prywatną to nie wiem.. może rzetelniejsze mi usg zrobi.. a wręcz ją wybłagam o to.. i żeby mi dziecko pokazała bo ☠☠☠☠a mac... no i oczywiscie o torieli mowy nie było. Zarządam na wizycie żeby sprawdziła czy dalej jest a jak jest niech ją zmierzy bo zwawsze tak miałam i chce tak teraz! Tu chodzi o moje zdrowie do cholery...
trochę lipa
masz rację że idziesz prywatnie
Stary 2012-08-24, 13:52   #1814
Cecilia89
Zadomowienie

Mam jeszcze do Was pytanie: kupujecie czasem produkty Motherhood? Jesteście zadowolone?
Cecilia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:52   #1815
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Jasiowa Pokaż wiadomość
Współczuję... ja ze swojego byłam zadowolona.... miział mnie chyba z 50 minut... wszystko pokazał i opowiedział... no ale 250 zł. Podejrzewam ze ja bym na nfz chodziła to by było tak jak u Ciebie.
ja mam przykład - poprzedni lekarz. Na nfz jak do niego chodziłam to byłam traktowana jak kolejna pacjentka - zrobić co trzeba i sio. USG też trwało 3 minuty. A jak poszłam do niego prywatnie, to proponował kawkę albo herbatkę, całował rękę a USG robił godzinę. Ale kasę zdzierał ostro... nieraz 400zł musiałam mu dać, bo wizyta, usg, badanie plus leki...

teraz trafiłam na dobrego lekarza na nfz - co prawda nie jest idealnie, ale jest baaardzo sympatyczny i nie traktuje mnie jak sposobu na zarobek. I doskonale pamięta wszystkie swoje pacjentki, kiedy mają termin itp. Jest niesamowity
Stary 2012-08-24, 13:53   #1816
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

Ja już kończe dzis 24 tydzien wiec jak pojde na usg prywatnie to bede konczyc 26 tydzien czyli bedzie za późno
nie martw się na zapas
miejmy nadzieję że z dzidzią ok i gdyby coś było nie tak to by ci powiedzieli
u nas niby na nfz tak jest że jak ok to milczą a jak coś nie tak to kierują na szczegółowe usg
Stary 2012-08-24, 13:53   #1817
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:

ale jak nie pojdziesz na polowkowe to nic sie nie stanie jestes mloda, masz zdrowy organizm, wiec dziecko tez bedzie zdrowe) nie martw sie
Stary 2012-08-24, 13:53   #1818
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

Cytat:
aha to chyba właśnie takie będę miała w poniedziałek
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:54   #1819
aerien83
Zadomowienie

judkama dziekuję przypomniałaś mi o tej Dominice i właśnie chyba udało mi sie przekonać męża, który upiera się przy dwóch imionach dla dziecka (bo my mamy po dwa i Kuba też), żebyśmy nazwali naszą córę Izabela Dominika Bo on coś przebąkiwał o Izabeli Marii, co mnie zgrzytało

MiciaKicia oj kochanie czemu sama nie wypytywałaś?? Ja od swojego (a chodzę prywatnie) sama muszę wyciągać informacje bo inaczej albo milczy albo coś mruczy pod nosem, więc zagaduję o wagę i inne rzeczy, już się nauczyłam, że jak nie zapytam to się nie dowiem, a zdjęcia od x czasu nie dostałam.

Aaaa właśnie mi przyszła zamówiona na allegro mata
o taka http://www.smyk.com/lamaze-domek-mat...y-dla-dzieci-p
aerien83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:54   #1820
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cecilia89 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze do Was pytanie: kupujecie czasem produkty Motherhood? Jesteście zadowolone?
ja nic nie brałam i nie wezmę raczej bo dla mnie ceny zaporowe
Stary 2012-08-24, 13:54   #1821
MiciaKicia
Zakorzenienie

Najgorsze jest to, że ten lekarz własnie nie cieszy się dobrą opinią ...
Zreszta co to ma byc... inny lekarz na wizyte inny na usg ;/ ;/ ja piernicze

Stary 2012-08-24, 13:54   #1822
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dojotka1987 Pokaż wiadomość
a powiedzcie mi czy bierzecie do porodu pomadke?? az tak wysychaja usta?
nie myslalam o tym, ale jesli bede sn to pewnie trzeba bedzie sie zaopatrzyc

P

Szymonek
Stary 2012-08-24, 13:54   #1823
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam przykład - poprzedni lekarz. Na nfz jak do niego chodziłam to byłam traktowana jak kolejna pacjentka - zrobić co trzeba i sio. USG też trwało 3 minuty. A jak poszłam do niego prywatnie, to proponował kawkę albo herbatkę, całował rękę a USG robił godzinę. Ale kasę zdzierał ostro... nieraz 400zł musiałam mu dać, bo wizyta, usg, badanie plus leki...

teraz trafiłam na dobrego lekarza na nfz - co prawda nie jest idealnie, ale jest baaardzo sympatyczny i nie traktuje mnie jak sposobu na zarobek. I doskonale pamięta wszystkie swoje pacjentki, kiedy mają termin itp. Jest niesamowity
to moj mnie czasami myli z inna pacjentka;p i juz kilka razy sie mnie pytal czy to ja bylam na zabiegu?
Stary 2012-08-24, 13:55   #1824
landi0909
Zakorzenienie

Micia nie martw się! nie będzie za późno. Jedynie możesz troszkę mniej zobaczyć, bo dziecko jest wtedy tak duże że nie mieści się w całości na ekranie ale pomiary zrobi dokładnie takie same jak na normalnym połówkowym między 20 a 24 tc
tak jak dziewczyny piszą, gdyby coś było nie tak, to dziś lekarz też by Cię skierował prywatnie na lepszy sprzęt! Przecież jeśli by zawalił USG, nie poinformował Cię o czymś co jest niepokojące, to mógłby się pożegnać z pracą!
Stary 2012-08-24, 13:56   #1825
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aerien83 Pokaż wiadomość

MiciaKicia oj kochanie czemu sama nie wypytywałaś?? Ja od swojego (a chodzę prywatnie) sama muszę wyciągać informacje bo inaczej albo milczy albo coś mruczy pod nosem, więc zagaduję o wagę i inne rzeczy, już się nauczyłam, że jak nie zapytam to się nie dowiem, a zdjęcia od x czasu nie dostałam.
Bo nie sądziłam, że lekarz aż tak może milczeć i stwierdziłam, że może mi powie przy wyposywaniu kartyy ciąży ..
Cytat:
ale jak nie pojdziesz na polowkowe to nic sie nie stanie jestes mloda, masz zdrowy organizm, wiec dziecko tez bedzie zdrowe) nie martw sie
ale i tak czuje sie jakos.... ahh szkoda gadać ..
Cytat:
nie martw się na zapas
miejmy nadzieję że z dzidzią ok i gdyby coś było nie tak to by ci powiedzieli
u nas niby na nfz tak jest że jak ok to milczą a jak coś nie tak to kierują na szczegółowe usg

W karcie sobie tylko poczytałam to wszystko jest ok bo tygodnie sie zgadzaja itp łożysko sciana tylna, ułożenie podłużne główkowe czy jakos tak

Stary 2012-08-24, 13:57   #1826
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
to moj mnie czasami myli z inna pacjentka;p i juz kilka razy sie mnie pytal czy to ja bylam na zabiegu?

widzisz mój mimo swojego poczciwego wieku (76 lat) ma idealną pamięć. Wchodzi do gabinetu położnej i już na wstępie "Pani Ewo, jak się czujemy? Listopad coraz bliżej, co?"
Stary 2012-08-24, 13:58   #1827
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aerien83 Pokaż wiadomość
Aaaa właśnie mi przyszła zamówiona na allegro mata
o taka http://www.smyk.com/lamaze-domek-mat...y-dla-dzieci-p
ile za nia dalas? kurcze, raczej nie mam od kogo dostac takiej maty, chyba bedzie trzeba taka kupic;p
Stary 2012-08-24, 13:58   #1828
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cytat:
Micia nie martw się! nie będzie za późno. Jedynie możesz troszkę mniej zobaczyć, bo dziecko jest wtedy tak duże że nie mieści się w całości na ekranie ale pomiary zrobi dokładnie takie same jak na normalnym połówkowym między 20 a 24 tc
tak jak dziewczyny piszą, gdyby coś było nie tak, to dziś lekarz też by Cię skierował prywatnie na lepszy sprzęt! Przecież jeśli by zawalił USG, nie poinformował Cię o czymś co jest niepokojące, to mógłby się pożegnać z pracą!
już do kilku przykrych sytuacji doprowadził w tym śmierć jednego dziecka.. bo coś przeoczył, źle odczytał ;/ eh nie wiem co on tam jeszcze robi

Stary 2012-08-24, 13:58   #1829
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Cytat:

u nas małe miasto i lekarze na nfz sie nie nadaja... nie ma w czym wybrac nawet... ten co do niego chodze przyjezdza z innego miasta i cwała mu za to, bo nie wiem gdzie bym chodziła. U nas przyjmuje nawet gin, który lezal na oddziale psychiatrycznym!!!!! i o zgrozo ma multum pacjentek a to taki cham z niego!!!

P

Szymonek
Stary 2012-08-24, 13:59   #1830
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Micia, a nie dasz rady umówić się szybciej gdzieś na samo USG? Wiadomo, że to koszta, ale ja bym dla własnego spokoju nie odpuściła. Szkoda, że u tego "lekarza" się nie odezwałaś...Może jakby widział, że masz pojęcie, jak to badanie powinno wyglądać, to byłby zmuszony potraktować Cię choć trochę inaczej Tak czy inaczej, współczuję

Co do nietaktu ze strony rodziny i znajomych, to już Wam mówiłam o tekstach, które my usłyszeliśmy...I już się nie powstrzymuję, od razu wszystkich kwituję bardzo dosadnie. Jak mówią, że im się nie podoba, bo z czymś tam się kojarzy (u nas z "Karierą Nikodema Dyzmy") to odpowiadam z uśmiechem, że przykro mi, że nie z boginią Nike, od którego pochodzi i że to nie moja wina - każdy ma skojarzenia adekwatne do własnego poziomu. A jak ktoś mnie wkurzy, to dodaję jeszcze, że pewnie imię Ferdek też by mu się kojarzyło z Kiepskimi, a nie z Magellanem, albo księciem Ferdynandem, więc nie będę się nim sugerować i wszyscy potulnie zamykają buźki

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości