|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
wczorajsze U
1. 2 kromki zwykłego chleba z margaryną, dżemem ananasowym, serek wiejski 200g troche potem 2 śliwki 2. porcja do pracy: 4 łyżki kaszy jęczmiennej, 2 łyżki sosu koperkowego, 1 pulpet, a zjedzone 0,5 sosu i kaszy i pulpet 3. jabłko 4. 2 kromki chleba zwykłego z serkiem topionym, 0,5 papryki, 0,5 pomidora, troche cebuli tak, jestem głodna, ale nie chce przytyć jak czytam jadłospisy na P, to normalnie nie moge wytrzymać, też tak chce ![]() ile tu moze byc kcal? tak na oko? |
|
|
|
#3032 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedz na luzie jak do tej pory bo Ci to wychodzi ;D---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
|
|
#3033 |
|
Raczkowanie
|
ervisha, proszę pomóż
napisz jak to powinno wyglądać plisssssss wiem że się a tym znasz |
|
|
|
#3034 |
|
Raczkowanie
|
Moj pierwszy jadlosips tutaj
![]() Z wczoraj ![]() U Sniadanie okolo 7.30 - Owsianka z mlekiem migdalowym z bananem, migdalami i borowkami ![]() 2 Sniadanie okolo 10.30 (w pracy) - Jablko i pare migdalow Lunch okolo 13.30 (w pracy) - Chlebek Pitta (wholegrain) z szpinakiem z fillerem z jajka, majonezu i kukurydzy (uwieeeelbiam!) + 2 pomidory + zielona herbata Obiado-kolacja okolo 18.30 - 5 fish fingers (Birds Eye), Frytki + zrobilam jeszcze brukselke + zielona herbata (zawsze mam problem z obiadami bo gotuje tez dla narzeczonego a on nie nawidzi wszystkiego co zdrowe haha!) |
|
|
|
#3035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o obiad do ryżu dodałbym jakiś sos by nie był taki suchy i 3/4 woreczka. Połowa jest dobra na U. Twoje jedzenie jest o niebo lepsze niż było wczesniej. widze ze dodajesz i urozmaicasz jednak to nadal U
|
|
#3036 |
|
Raczkowanie
|
wczorajsze Uutrzymaniee:
Śniadanie: Bułka pełnoziarnista z masłem i szynką; miseczka sałatki brokułowej z majonezem; gorzkie kakao z mlekiem. Obiad: Ryż z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem; parowane brokuły. Podwieczorek: Kawał ciasta kawowego z czekoladowym kremem; banan. Kolacja: Jajecznica (2 jajka) na maśle; z szynka i pomidorem: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem i serem; herbata z cytryną.
|
|
|
|
#3037 |
|
Raczkowanie
|
Poniżej mój wczorajszy jadłospis, proszę o ocenę
Nie mam nadwagi, ale zależy mi, żeby zrzucić pare kilo ![]() Śniadanie: 3 małe kromki chleba żytniego pełnoziarnistego z hummusem, herbata z cytryną II Śniadanie: Kilka dukanowskich dietetycznych ciasteczek owsianych z rodzynkami, własnej produkcji, czarna kawa Obiad: Niewielka porcja domowego spagetti z makaronem razowym, sos z mięsa mielonego i pomidorów Podwieczorek: Banan Kolacja: 3 kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z pastą sojową. Pozdrawiam
Edytowane przez nicole89 Czas edycji: 2012-08-25 o 15:27 |
|
|
|
#3038 |
|
Rozeznanie
|
P
Sniadanie 500ml mleka 2% i jakies 100g kukurydzianych(robie z tego takie papu xd) obiad woreczek ryzy(360kcal)+6 jablek +200g jogurtu naturalnego i lyzka kokosa kolacja kromka razowego z serem bialym tlustym i ogorkiem kromka razowego z polowa sera :moj ulubiony"+pomidor kromka razowego z 2 plastrami szynki drobiowej+pomidor+ser+ogo rek 200g twarogu z piatnicy z koperkiem pol litra cytrynowki z kolezanka+kilka pistacji+tymbark Tym alkoholem to tak podbilam,ze w sumie nmoglam kolacje odpuscic.. |
|
|
|
#3039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Luźne i smaczne U Chociaż mogło wpaść II śniadanie, ale domyślam się że wstałas późno
|
|
#3040 |
|
Raczkowanie
|
R/U
po przebudzeniu, na rozruch kawa rozpuszczalna z mlekiem sojowymśniadanie jajecznica z 3 jajek na oliwie z oliwek posypana zielona pietruszką, pomidorki koktajlowe, 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem przekąska banan, garść orzechów laskowych, rządek czekolady gorzkiej 70% obiad makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem, na oliwie z oliwek, z jogurtem,czosnkiem,bazyli ą, oregano, żółtkiem i serem niebieskim lazur podwieczorek orzechy ziemne + nektarynka, kawa rozpuszczalna z mlekiem sojowym kolacja pół kalafiora z bułeczką tartą upieczoną na oliwie z oliwek i troszke masełka czy to nie za duzo na zrzucanie? |
|
|
|
#3041 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3042 |
|
Rozeznanie
|
Ervisha chodzi Ci o ricotte?
![]() Delli dzięki od razu dzisiejsze U ![]() I ostatni kawałek pełnoziarnistej tarty z porem, cukinią, kurkami i ricottą na zimno do tego pomidorki koktajlowe i rukola + duża kawa parzonaII bardzo duże jabłko wydrążone w srodku i napełnione kakaowym kremem awokado (no zakochałam sie w nim III pieczona makrela z kaszą gryczaną i gotowany brokuł IV będą grzanki z chleba ziarnistego z kozim twarożkiem i pomidorem/ kremem jak w 2 i malinami ![]() do picia: woda, ricore i roiboos Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2012-08-25 o 17:55 |
|
|
|
#3043 | |
|
Zakorzenienie
|
Szkoła ?
![]() ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
Moje U I 3 kromki razowego wieloziarnistego z serem Brie, pomidorem, jajko na miękko, zielona herbata z cytryną II serek wiejski z jabłkiem, granolą czekoladową, kokosem, migdałami III kotlety z ryżu basmati z dzikim z groszkiem i sosem grzybowym, talerz zupy jarzynowej z makaronem pełnoziarnistym IV 2 gofry z mrożonym sorbetem cytrynowym i granolą czekoladową V pewnie grahamka i salaterka sałatki jarzonowej Mam pytanie. W środę jadę z bratem w góry na 11 dni. Z tego co brat zaplanował będziemy dużo chodzić i zwiedzać, wiec można zapomnieć o regularnym jedzeniu. Śniadanie zjemy pewnie tam gdzie będziemy nocować a tak to pewnie będziemy ciągnąć na kanapkach, batonach itp. Pewnie jeść taki ciepły posiłek będziemy pod wieczór w ramach obiado-kolacji. Czy na takim jedzeniu przez tyle dni nie rozwalę sobie metabolizmu ?
|
|
#3044 |
|
Rozeznanie
|
ostatnio mam fazę na kozie sery i namiętnie jem:
- koziego camemberta - kozią roladkę pleśniową http://eurial.pl/images/articles/large_rolad_ples.jpg - kozi twarożek http://eurial.pl/images/articles/lar...g%20natura.jpg - kozi serek do smarowania https://encrypted-tbn2.google.com/im...x9ns0-vDnPhMWi
|
|
|
|
#3045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znasz moze odpowiedź na moje pytanie???? Ty byłaś w górach prawda ? Też dużo chodziliście ?
|
|
#3046 |
|
Raczkowanie
|
Mój pierwszy post i pierwsze kroki w stronę zdrowego odżywiania, więc proszę o wyrozumiałość
Mięsa raczej nie jadam, więc pewnie brakuje białkacel-utrzymanie wagi, ale redukcja odstającego brzucha, który mimo całego życia aktywnego, silowni, biegania, tańca, pływania itd. nadal plaski nie jest. I. 3 kromki pełnoziarnistego chleba z żółtym serem, sałatą, pomidorem, ogórkiem, papryką i szczypiorkiem II. duuużo owoców- śliwki, maliny, winogrono [w sumie to podjadałam je cały dzień z ogródka] , banan i sporo pestek słonecznika III. 4 kotlety marchewkowo-ryżowe[wielkości kotletów mielonych] z ponad połową kalafiora, polane sosem jogurtowym IV. sałatka- serek wiejski [200g] z pomidorem, ogórkiem zielonym i kiszonym, bazylią i szczypiorkiem z małą kromką chleba pełnoziarnistego [ więcej nie mogę, bo pieczywo na kolację wypycha mi brzuch i rano wygląda jak balon] |
|
|
|
#3047 |
|
Raczkowanie
|
dzisiejsze:
2 szklanki wody z cytryną na czczo kawa z mlekiem i cynamonem I) http://mymagicmorning.blogspot.com/2012/08/26.html II) kawałek sernika http://kathyincookingland.blogspot.c...wy-sernik.html III) spory kawał lasagne ze szpinakiem z ricottą, bakłażanem, mięsem mielonym z indyka, sosem pomidorowym i serem IV) jabłko V) tost z lnianego chleba z olejem kokosowym, 3 wielkie łyżki pasty z wędzonego pstrąga z cebulką, szczypiorkiem i pieprzem, 3 ogórki małosolne szklanka mleka z cynamonem i szczyptą imbiru na noc do picia: dużo wody, herbata z sokiem malinowym bez cukru ruch: 2 godz. chodzenia po sklepach ;p |
|
|
|
#3048 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Ervisha;36117002]Szkoła ?
[COLOR="Silver"]Niestety
|
|
|
|
#3049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zaliczam się do obydwu przypadków. Mam wadę w rezultacie czego tyłek mam wystający, ale jestem tez wypięta do przodu i te 2 odstające żebra i buch podwójnie wypięty.......
|
|
#3050 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3051 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I białka też nie jesz dużo, powinno być w II i IV też . Ogólnie nie wygląda to źle, ale obserwuj swój organizm i wtedy modyfikuj .---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:31 ---------- Cytat:
|
|
#3052 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-08-26 o 09:43 |
|
|
|
#3053 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze P.
1. owsianka tradycyjna z 4 łyżek płatków owsianych z jogurtem naturalnym 180g, łychą otrąb pszennych, borówkami, garścią laskowych, łychą miodu ponad2. grahamka 100 g z masłem: 2 plastrami dużymi szynki z indyka, sałatą, pomidorem, jajko na miękko 3. udziec pieczony, pół woreczka ryżu naturalnego z koperkiem, pomidory z łyżką jogurtu naturalnego, solą, pieprzem 4. twarożek domowy 200 g z musem ze zmiksowanego banana i brzoskwini 5. grahamka 100g z masłem: pół z 2 plastrami szynki z indyka, pomidorem, pół z mozzarellą (4 małe kulki), pomidorem, bazylią ruch: ok 0,5 godz. roweru + 8 minut legs |
|
|
|
#3054 |
|
Rozeznanie
|
P:
I. Owsianka z pięciu łyżek płatków z brzoskwinią, daktylami, orzechami laskowymi, serkiem wiejskim i łychą masła orzechowego; kawa z mlekiem, pasek milki mlecznej. II. Dwie kromki razowca z masłem, żółtym serem i gotowanym jajkiem + sałata, pomidor, ogórki małosolne, papryka skropione oliwa i posypane prażonymi pestkami słonecznika; sok marchwiowo - bananowy, sporo śliwek. III. Ponad pół woreczka brązowego ryżu z kawałkami kurczaka w sosie słodko - kwaśnym, fasolka szparagowa, kilka różyczek brokuła. IV. Kawał kokosowego sernika z bananem i płatkami migdałowymi ; kawa z mlekiem. V. Sałatka z wędzonym łososiem, brokułami, fetą i prażonymi pestkami słonecznika, bułka wieloziarnista z masłem, szynką, pomidorem i cebulką; kakao na mleku z miodem i cynamonem, kilka biszkoptów.
|
#3055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smacznie, zdrowo i widać ze na luzie tylko do tej sałatki z kolacji dodałabym jakiś sos, oliwaz oliwek, albo jogurt naturlany
|
|
#3056 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do wyjazdu w góry, moim zdaniem te 11 dni nie wpłynie niekorzystnie na Twój metabolizm, jeżeli będziesz jadła podobną ilość kalorii, którą jesz teraz i dbała mniej więcej o regularność posiłku . Nie z zegarkiem w ręku, ale tak, żeby nie było ekstremalnie długich przerw- chyba da się zrealizować, co ? Próbuj przygotowywać sobie zawsze coś pełnowartościowego przez wyruszeniem w góry, kanapki, warzywa, owoce, museli, granole, czy co tam lubisz, przecież nie będziesz stosować głodówek Zawsze miej coś przy sobie, jeden ciepły posiłek dziennie to dobrze, jedz porządne śniadania i ciesz się wyjazdem nie martwiąc się o metabolizm tym bardziej, że doskonale wiesz jak się dobrze odżywiać i z pewnością świetnie sobie tam poradzisz ![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
Obiad masz redukcyjny mocno . Jest OK, ale na U .
|
|
#3057 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Cytat:
.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To teraz moje Utrzymanie: I. 4 łyżki płatków ryżowych na mleku z łyżką otrąb, kilkoma śliwkami i małą garścią orzechów włoskich II. zmrożony serek homogenizowany zblenderowany z malinami przekładany musem bananowym III. krucha tarta rozmarynowa z kurczakiem, cebulą, brokułami i masą jogurtowo-jajeczną VI. 2 kromki chleba ziarnistego z szynką, ogórkiem, sałatą/ twarogiem chudym, dżemem (tak przypuszczam, bo nie pamiętam )
|
||||||
|
|
|
#3058 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- a o regularnosci nie ma nawet mowy. będe jesc wtedy jak zgłodnieje albo jak brat bedzie cos jadł o pewnych godzinach i tak robie się głodna a jak jeszcze sie duzo chodzi to pewnie będzie ssało w żołądku częściej
|
|
#3059 |
|
Zakorzenienie
|
Moje lekkie P:
-> szklanka wody przed śniadaniem -> 20 minut leciutkich ćwiczeń na rozbudzenie... I: owsianka z 3 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki musli pełnoziarnistego, 1 łyżki otrębów pszennych; z dużą ilością cynamonu, orzechów, płatków migdałów i słonecznika + jabłko + kilka kulek winogrona + zielona herbata II: 2 chochle rosołu z domowym makaronem pszennym; z rozgniecionym dużym ugotowanym kalafiorem, sporą ilością marchewki i pietruszki, z kawałkami obranego mięska z rosołu III: 3 duże ziemniaki + ponad 150 g filetu z kurczaka na parze + warzywa na parze (brokuły, marchew, papryka, kukurydza, cebula, fasolka) + domowa sałatka konserwowa (biała kapusta, marchew, ogórek, papryka) IV: pół kołaczyka z jabłkiem (tyle zostało po siostrze) + 2 jabłka + 3 kostki gorzkiej czekolady V: grahamka z twarogiem i szczypiorkiem + kilka ogórków konserwowych Do picia: woda niegazowana, kawa rozpuszczalna, kawa zbożowa, zielona herbata I jak? |
|
|
|
#3060 |
|
Zakorzenienie
|
U
I Naleśniki drożdżowe z kremem twarożkowo-czekoladowym i orzechami II grahamka na pół obie opiekane z serem żółtym, pieczarkami, papryką do tego keczup III risotto z ryżu basmati z dzikim z fasolką, groszkiem i kukurydzą IV serek wiejski z jabłkiem, cynamonem, musli śniadaniowym, orzechami laskowymi, pestkami dyni i słonecznika V pewnie jakaś sałatka z makaronu, fasolki, pomidorów, kukurydzy z sosem jogurtowym
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.

Jedz na luzie jak do tej pory bo Ci to wychodzi ;D

(jakieś 4 łyżeczki), twarożek domowy 200g