|
|
#2251 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Cytat:
Ja nic nie słyszałam o spaniu na boku, słyszałam że chyba w późniejszych miesiącach na plecach nie można spać bo dzieckiem można coś uciskać na coś tam ok, mało precyzyjna informacja, ale pewnie dziewczyny które już rodziły wiedzą o co chodzi ![]() Cytat:
A z ciekawości jak wyglądają prawa mamy w Norwegii jeśli chodzi o prace, macierzyńskie i inne becikowe ? U nas dziś wiatr i chmur więc suuuper bo po prostu dziewczyny ja zmarzluch przez całe życie, wiecznie zimne ręce i nogi czuję się jakbym była wielki grzejnikiem. Jestem taka ciepła że jak mąż się ciałkiem do mnie przytula to mam wrażenie że ktoś mi robi okłady z mokrych ręczników. Jestem zszokowana własną temperaturą ciała. |
||
|
|
|
|
#2252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np jesli nie przepracowalas 6 z 10 miesiecy przed pojsciem na macierzynski, nie dostajesz miesiecznej kwoty w wyosoksci 1200 ale za to raz ok 35 tys nok. lecz jesli masz wyrobiony czas to do skonczenia 18 lat dziecka dostajesz te 1200 plus mega mega innych, ja np z racji tego ze sama bd wychowywala dziecko dostane kolejne ok 1000 i jakies kolejne chyba do skonczenia 2 lat 500, moge sie ubiegac o dofinasowanie do czynszu za wynajem mieszkania moze byc to i nawet polow max do 5 tys, no i moje dziecko bd miala pierszenstwo w pojsciu do przedszkola jak skonczy 2 latka. wiecej to wam bd mogla napisac pozniej jak jzu bede ogarniala osobiscie temat. ogolnie laski tutaj nawet do 8 miesiaca pracuja, wizyty w lekarza wszytsko w czasie ciazy za darmo, jesli nie czujesz sie na silach by no 8 godz pracwac idziesz do lekarza i on daje ci np 60/40 czyli ty pracujesz 3-4 godzinki a reszte godzin pokrywa ci nav ( cos ala nasz urzad pracy plus cos tam jeszcze ahha ). np dostalam o kumpeli teraz 8 linkow do aptek i sklepow takich jak u nas tesco real, wystarczy sie zalogowac i miedzy 6 a 8 miesiacem mozesz odebrac paczuszke dla dziecka, a w niej mase mase mowie wam rzeczy od pieluch po roznego rodzaju masci, zazwyczaj paczka nie przekracza wartosci 1000 nok, ale np w rimii dostajesz bon i sobie sama idziesz i wtbierasz co chcesz kupic za ten tysiac
|
|
|
|
|
|
#2253 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
hej!
ja to nigdy w sobote nie mogę usiąść tylko zawsze coś znajde do roboty zrobiłam pranie, posprzątałam, upiekłam ciacho i naszykowałam farsz na pierogi tak wiec ide zaraz lepićCytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
i nic się nikomu nie stało więc spokojnie, teraz też bym się wybrała tylko że nie chce obarczać rodziców pilnowaniem Julki w nocy bo i tak w dzień z nią siedzą tak więc tym razem dyskoteki odpadająCytat:
|
|
|
#2254 | |
|
Zakorzenienie
|
Zacznę od tego, ze jesteście mistrzyniami w trzymaniu kciuków!! Dzięki;*
Dzidziuś ma prawie 5cm i jest śliczny- nie mam skanera i nie mam jak dodac zdjęć- przypomina już człowieka, ale ma straszną dużą głowę i brzuch Nos odstający chyba po tatusiu, bo nawet na focie widac;p Miałam Usg dopochwowo i przez brzuch. Przez brzuch jak ginka docisnęła to tak zaczął raczkami i nóżkami machać jak szalony.Pytam się czy serduszko jest,a lekarka, ze tak się wierci, że niemożliwe, zeby nie było :PRankę na szyjce macicy mam nadal- założyła mi na nią jakieś lekarstwo. Poza tym...WRACAM DO PRACY Ciesze się, bo już mi się nudziło i teskniło za dzieciaczkami a tak ze 2-3miechy popracuje jeszcze. Przytyłam o dziwo tylko 1kg, chociaż spodziewałam się, ze ze 4 będzie;p lekarka mówiła, ze mam bardzo widoczny brzuch jak na 11 tydzien, bo maluch tak się umiejscowił. Na basen jeszcze przez miesiac mam nie chodzić, na wesele mam iść, wypinać dumnie brzuch i bawić się świetnie No i chyba tyle z wizyty. Żałuję tylko, że tż był w pracy i nie mógł zobaczyć na żywo naszego skarba- na nastepna wizyte biorę go obowiązkowo! Dostałam troche ulotek, liste wyprawki, gazete "Dziecko jest najważniejsze" i troche innych różnych broszurek ciązowych. Lekarka spytała mnie czy chce USG genetyczne, chociaż jestem młoda i na tym USG wydaje się wszystko dobrze, ale ma obowiązek poinformować, ze można takie USG zrobic. Po rozmowie z nią zrezygnowałam. Nawet jak dzidziuś będzie chory to i tak nie usunę, a po co mam się dodatkowo denerwować. Teraz myślę, czy dobrze zrobiłam, ale chyba nie zmienię decyzji... Jednym slowem po wizycie zadowolona. Wiem, ze nie minął jeszcze I terymestr, ale czuję się spokojniejsza. Zresztą ryzyko jakieśjest w każdym trymestrze. Powoli odstawiam duphaston- już tylko 1x1 mam brać, a zamiast folika/u prene plus, dalej no-spe o magne b6. To tyle z moich wrażen, jeszcze raz dzieki za wsparcie przydało się ![]() Cytat:
![]() Co do włosów to i moje się przetłuszczają, ale sa jakby zdrowsze, paznokcie wcale ostatnio nie maluję, a są długie i mocne- o dziwo. Wracając do kulinarnych tematów u mnie dziś będzie cukinia faszerowana mięsem mielonym
|
|
|
|
|
|
#2255 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny (;
Ja tak na szybko... My już po usg. Dziecko ma dwie ręce, dwie nogi i żołądek ^^ Jest też ruchliwe (to zdecydowanie po mnie ;p) no i ogólnie wszystko wygląda tak jak powinno. Tylko wyszło o tydzień młodsze niż myśleliśmy. Przesunął mi się termin z 13 na 19 marca. Czyli dzisiaj 10 tydzień i 4 dzień. Muszę sobie dopasować suwaczek. Ale to jutro bo dzisiaj mój K. ma urodziny (; Dodaję pare fotek
|
|
#2256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Piękny
|
|
|
|
|
|
#2257 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
duża dzidzia )) super, że wszystko dobrze to można puścić kciuki
|
|
|
|
#2258 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale to musi byc przezycie jak widzisz jak sie rusza...![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2259 |
|
Zadomowienie
|
Zdjęcia piękne! Nie mogę się doczekać, aż w końcu uda mi się dostać do ginekologa i zobaczę mojego szkraba
|
|
|
#2260 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Twój maluch jest 1,2 cm większy od mojego (; I w ogóle doczytałam Twoj opis wizyty i gratuluję (; Mnie też pytali o usg genetyczne i pomiar tej warstwy wody przy karku (nie wiem jak to się po pl nazywa) i też się nie zdecydowałam... Bo to tylko wyliczenie szansy jest. No ale w 20 tyg na usg i tak prześwietlą dziecko z każdej strony czy organy dobrze pracują, czy nie ma rozszczepu kręgosłupa ect. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
23.11.2010 02.02.2012 prawo jazdy ![]() http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png 12.02.2013 Jasmine Edytowane przez Agnjeska Czas edycji: 2012-08-25 o 15:59 |
||||
|
|
|
|
#2261 |
|
Wtajemniczenie
|
Klementyna i Agnjeska wielkie brawa!!!
![]() ![]() klask i: ![]() ![]() klask i:Na zdjęciu maluszek wygląda jakby robił "JOŁ, JOŁ" ![]()
|
|
|
#2262 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, gratuluje pieknych maluszkow, ciesze sie razem z Wami
A ja przesypiam cale dnie, od wczoraj lykam tabletki na nudnosci i wymioty, niestety powoduja one dodatkowo wzmozona sennosc, wiec czuje sie jak zombie do tego uczucie pelna, wzdecia.. ehhh caly pakiet, i kto by pomyslal, ze wszystkiemu winien progesteron ![]() Zadzwonilam do szefowej, ze w przyszlym tygodniu jestem w pracy, musze dac rade, jezeli wy sobie radzicie, to ja tez musze
|
|
#2263 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znalazłam taki artykuł: http://naszedziecko.net.pl/w-ciazy/5...ewym-boku.html Cytat:
Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2012-08-25 o 16:47 |
||
|
|
|
|
#2264 |
|
Zadomowienie
|
Gratuluję
![]() JA dzisiaj również byłam na USG prenatalnym ![]() Mam fotki i filmik. Dzidzia ma 12 tygodni i 6 dni (wg OM 12 tyg. 1 dzień). Jest zdrowa Nie będę wymieniać ile ma nóg itp., ale lekarz to zrobił. Ryzyko chorób mniejsze niż w populacji
|
|
#2265 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie najgorzy czas to 12- 18 tak zauważylam. wybaczcie ale nie chce mi sie nawet nadrabiać, ide sie polozyc oczywiście fajowe te USG, ja mam tylko "kropkę" |
||
|
|
|
|
#2266 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, powiedzcie mi proszę jak to jest z tym 10tyg jeśli chodzi o becikowe? Gdy byłam na pierwszej wizycie u lekarza i stwierdził u mnie ciążę (co oczywiście było odnotowane w mojej kartotece + zdjęcie USG) był to koniec 4 tygodnia. Na chwile obecną jestem w 9tyg, z powodu różnych zawirowań w życiu (ślub, praca, wyjazd) nie byłam w stanie znów się do niego udać czy zrobić badań- chcę zmienić lekarza, bo mój nie nadaje się do prowadzenia ciąży i nie czuję się przy nim komfortowo. Mam nadzieję, że uda mi się dostać do nowego w tym tygodniu. Nie miałam jeszcze założonej karty ciąży, tak mi się wydaje, lekarz wypisał mi taką ulotkę z logiem Prenatal z moimi danymi i zdjęciem USG.
Bardzo chcę się dostać do tego lekarza Chcę zobaczyć czy wszystko w porządku...
|
|
|
#2267 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
mam nadzieje ze w czwartek ja tez przyniose takie radosne wiesci![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2268 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, które z Was i dlaczego robią to USG genetyczne? Bo ja nie wiem sama już co czy robić, czy nie. Tż mówił, żeby może zrobić, zeby być spokojniejszym, a ja tak sobie myślę, czy to coś zmieni...
Czy jeśli nie macie obciązenia genetycznego, ani wieku ok.35rż to robicie to usg? |
|
|
|
|
#2269 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2270 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2271 |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluje dziewczynom udanych wizyt i ślicznych dzidziusiów na usg
ja przezierność na pewno będę miała mierzoną na usg, po prostu u mnie jest to robione standardowo wg mnie warto wiedzieć, czy dzidzia jest zdrowa czy nie całkiem... nie chodzi absolutnie o rozważanie usunięcia, ale o odpowiednie przygotowanie się do opieki nad takim dzieckiem, jeśli coś by było nie tak... ale u nas przecież wszystkie dzieciaczki będą zdrowiutkie jak rybki kurcze, trochę mnie suwaczek wkurza no i ja zawsze mówię, w którym aktualnie jestem tygodniu, a nie skończone tygodnie, mnie się to wydaje logiczne.... to tak jak z moim wiekiem, mam skończone 28 lat ale jestem w 29 roku życia. z ciążą liczę tak samo, więc jak ktoś się mnie pyta, w którym jestem tygodniu/miesiącu, to podaje ten który aktualnie trwa |
|
|
|
|
#2272 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|
|
#2273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem o co chodzi z tym nosem, ale gin. powiedziala, że nos jest widoczny więc to dobrze. To fakt odstaje od glowy-widac gołym okiem Rozumiem, że to brak jakiejs wady?
|
|
|
|
|
|
#2274 |
|
Zakorzenienie
|
ja mówię skończone tygodnie, tak samo jak liczą lekarze, bo potem nie wiadomo tak na prawdę który to jak raz bym mówiła tak, raz tak. dla lekarza mój 10t4d to 10 tydzień ciąży i tyle, jak skończę kolejny to weźmie to pod uwagę. w szpitalu też wpisali mi w kartę pełny tydzień, ten skończony. tak samo z moim wiekiem, mam tyle lat ile skończyłam, a nie jestem w takim wieku jaki rok mi teraz leci.
|
|
|
|
|
#2275 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mamy meble z Klupś?? (jakoś tak) u Julki. Kupowałam na allegro. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
) widać że ruchliwa, bo rączki na każdym w innym miejscu ![]() Cytat:
ale dziś świetne nowiny Cytat:
Cytat:
Jeśli jest brak kości nosowej, to wtedy dziecko ma zespół downa. Jeśli jest to nie ma tej choroby
|
|
|
|
#2276 |
|
Zadomowienie
|
Gdyby nie moje 40
lat to bym badań prenatalnych nie robiła. Koleżanka zrobiła pierwsze (jest ich 3) zapłaciła i ją zestresowali tylko. Mnie doktor pytał, czy chcę jeszcze badanie to inwazyjne, ale stwierdził, że to nic nie daje. Poza pewnością, albo strachem Dobre USG i jest super.
|
|
#2277 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, zgadzam się z tym. Jeśli nie ma w rodzinie przypadków i badanie w 12tyg wyjdzie ok, no i nie ma się 30-paru lat, to myślę że kolejne badanie to tylko stres.
|
|
|
#2278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w kwestii formalnej, to po prostu zależy od formy postawionego pytania - gdy pytają, który to tydzień ciąży to (w Twoim przypadku) dla mnie by było skończony 10, ale pytanie, w którym jest Pani tc - odpowiedziałabym że w 11 (w sensie: w trakcie 11). A jak liczysz miesiące ciąży? będąc w ostatnim miesiącu, jesteś w którym miesiącu? |
|
|
|
|
|
#2279 |
|
Zakorzenienie
|
No to u nas nos jest
Cos weekend dał się we znaki i małoaktywne jesteśmy Ja dziś sama siedze całą niedziele, to bede tu zagladac co 20min pewnie;p udanej Niedzieli życzę. Dziewczyny jak tam Wasze bvrzuszki? Qrcze ja mam 11tydz. i nawet lekarka powiedziała, że brzuch mam duży- nie ukryje już, żem w ciąży....Az się boje co to bedzie w 9 miesiacu? Zmieszczę się w futrynie drzwi? Powiedzcie, że tak...
|
|
|
|
|
#2280 |
|
Wtajemniczenie
|
pewnie że się zmieścisz
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:57.

są pyszne masz racje!
ok, mało precyzyjna informacja, ale pewnie dziewczyny które już rodziły wiedzą o co chodzi 

05.07.2008
duża dzidzia

klask i: 

mam nadzieje ze w czwartek ja tez przyniose takie radosne wiesci