|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#68341 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
![]() Mi miód nie skleja włosów, bez problemu zmywa się tylko wodą. Cytat:
|
|
#68342 |
|
Raczkowanie
|
Kochane, tak sobie po cichu i nieśmiało podpatruję ten wątek, podglądam Wasze włoski, nie mogąc się doczekać, kiedy w końcu uda mi się ujarzmić moje własne.
Dzisiaj rano po raz kolejny stoczyłam spór z mamą o to, że kręconych nie czeszemy na sucho Marudziłam, że puch, że jedne zwijają się tak, a drugie całkiem inaczej, że tutaj sprężynka, a tu tylko fala. Jaką usłyszałam odpowiedź? "Co Ty tam wiesz, skoro się jeszcze nie uczesałaś!" - no, bo kręconych nie można na sucho - można, nawet pies potrzebuje szczotkowania! ![]() Tak więc, metoda CG wzbudza sporo kontrowersji, czasami aż mi się odechciewa, najchętniej bym w takich momentach sięgnęła po nożyczki i ciachnęła. Oj, kręcone mają pod górkę, szukam wsparcia tutaj, bo w moim otoczeniu o nie ciężko ![]() Koniec biadolenia, pochwalę się Wam, że wykopałam dzisiaj resztkę alterrowego olejku z brzozą i pomarańczą W ruch poszły też nożyczki, podcięłam trochę końcówki, jestem ciekawa, jak będą się układać po umyciu ![]() Myślę też o jakichś zakupach, bo mój arsenał odżywkowo-maskowo-olejowy powoli się umniejsza. Gdzie mogę nabyć zachwalane bingacze? Mam ochotę na coś nowego.
|
#68343 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A bingacze są dostępne w Tesco.
|
|
#68344 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Swoją drogą naprawdę wiele dziewczyn z zadatkami na piękne loczki rozczesuje swoje włosy. Wygrzebałam nawet przykład koleżanki z obozu, której wraz z inną koleżanką starałyśmy się pokazać ile traci poprzez rozczesywanie swoich loczków. Zdjęcia niestety trochę niewyraźne, ale myślę, że i tak można dostrzec różnicę: dałyśmy Jej też trochę odżywki bez spłukiwania, o ile dobrze pamiętam, bo było to już kilka lat temu. |
|||
|
|
|
#68345 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[tak robie jak mi sie chce, ale ostatnio tak naprawde nie uzywam ani zelu ani plunkingu]Cytat:
A jak tam wloski po sesie?Cytat:
Kazdego z tych olejow wizazanki uzywaja do olejowania wlosow. A olejek lawendowy tez jest dobry dla wlosow.Ja zmienilam dzis w stosunku do ostatniego mycia 3 rzeczy: -ostatnio byl mix rycyna+vatika kokosowa+migdal, dzis mialam moj pierwszy raz z sezamem -ostatnio mylam wlosy na dlugosci alterra bezzapachowa, dzis BD -ostatnio plukanie bylo zimna woda, a dzis plukanka lniano-octowa z dodatkiem lyzeczki miodu. I musze powiedziec, ze wlosy sa duzo ladniejsze , albo to magiczna plukanka ![]() W kazdym razie rycyne chyba bede stosowac juz raczej jako skladnik masek nizli olej do olejowania, ale na Vatike nie mam za bardzo pomyslu...
|
|
|
#68346 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Często słyszę z ust mojego brata "kiedyś byłaś normalna" Cytat:
![]() tak, są tu na 84 stronie i w codzienniku Cytat:
![]() Cytat:
![]() Olej zmyty, schnę
CG od 08.2012 Edytowane przez DzierzbaCzarnoczelna Czas edycji: 2012-08-25 o 23:47 |
||||
|
|
|
#68347 |
|
Zakorzenienie
|
przychodzę z prośbą do bardziej doświadczonych kręciołków ![]() czy możecie mi doradzić z cięciem? odczuwam silną potrzebę podcięcia włosów i zrobienia z nimi czegoś, bo wydaje mi się, że od swojego ciężaru są w coraz gorszym stanie, skręt się rozluźnił i wychodzi jakaś ogólna drobnica czegokolwiek bym nie użyła ![]() tutaj ostatni wpis w dzienniku wraz ze zdjęciami KLIK a w załącznikach jeszcze aktualniejsze ![]() ścinałam ostatnio z rok temu, bardzo szybko rosną, mam 3 warstwy, co chyba widać na zdjęciach ![]() będę wdzięczna za rady, bo nie wiem czy mam podciąć te warstwy i może dorobić jeszcze jedną czy może schodzić z nich systematycznie... chociaż np. wydaje mi się, że górna warstwa przykrywa to co dzieje się pod spodem, a naprawdę dużo się dzieje ![]()
|
#68348 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie się zakochałam
|
|
|
#68349 |
|
Raczkowanie
|
anoska- jejku, jakie piękne
Mam podobny skręt, może jest dla mnie nadzieja!
|
#68350 |
|
Rozeznanie
|
- Fajniutkie! Podobają mi się
Mój brat gada ze mną o kosmetykach, a kiedyś nawet dał mi wyprostować swoje loczki XD anoska, masz świetne włosy. Z podcinaniem za bardzo nie pomogę, bo od wielu lat ścinam się sama na czuja: chwytam jakiegoś loczka i go cieniuję :P |
|
|
|
#68351 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Miło, że się podobają ale jeszcze im dużo brakuje, nie poddaję się i daję im czas na przyzwyczajenie (:Zmykam spać, schnąc przez noc zawsze staram się jak najmniej wiercić, prawie jak gejsza
CG od 08.2012 Edytowane przez DzierzbaCzarnoczelna Czas edycji: 2012-08-26 o 00:38 |
|
|
|
|
#68352 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak stylizatorem jest żel to potem, po wyschnięciu odgniatasz czy nie?Cytat:
plukingujesz w koszulkę? glut to żel? Dziękuję za podpowiedź z apaszką bo po pieluszce czasem mi się ciut spuszą ![]() Cytat:
![]() Cytat:
u koleżanek widzę suchość, dużą porowatość ![]() Cytat:
|
|
#68353 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie mam takiej potrzeby, żeby ugniatać takie włosy, ugniatanie suchych włosów może powodować puszaka zaopatrzyłam się w ten kokosowy szampon dulgona, fajny ![]() a dzisiaj znów pochmurno, deszcz, mgła jesień w sierpniu, bleh! ciężkie lato w tym roku, ciągle leje deszcz, jak nie upal to zimno, wariactwo jakieś Miłej niedzieli !!
|
|
#68354 |
|
Rozeznanie
|
włosy po sesie bardzo fajne
umyłam je pynem facelle i jeszcze czuję sese na włosach
|
#68355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
błyszczące i mięsiste "![]() podcięłabym wierzchnią warstwę o 5-10cm i resztę dopasowała do tego żeby schodów nie było i tyle
|
|
|
|
|
#68356 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
fajny pomysł z tym miodem. A łyżeczka miodu na ile wody? litr?anoska nie wiem co powiedzieć Twoje włosy przeszły niesamowitą przemianę!! nie obcinaj ich, są cudowne. Ile ten cały proces trwał? 2 lata? Zaraz robię sobie kawę i biorę się za dogłębne analizowanie historii Twoich kłaczków Jakby mi ktoś kiedyś powiedział, że zmianą pielęgnacji można takie cuda na głowie zdziałać, to bym nie uwierzyła
|
|
|
|
|
#68357 |
|
Raczkowanie
|
Melduję, iż ruszył się trochę skręt od spodu
Chyba się błyszczę Jest całkiem ok, chociaż denerwuje mnie to rozdrobnienie od spodu Macie jakiś sprawdzony sposób na poprawienie tych dolnych partii?Zdjęcia w naturalnym świetle, bez flesza. Kolor nieco przekłamany ze względu na kiepskie oświetlenie. Na drugim zdjęciu ładny zawijas wygrzebany ze spodu Oj, gdyby tak wszystkie się chciały zakręcić
|
#68358 |
|
Rozeznanie
|
Mam zamiar wypróbować laminowanie - żelatyna już zalana - ale powiedzcie mi jakiego oleju tam dajecie? Może być kokosowy albo arganowy?
|
|
|
|
#68359 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
śliczne masz włoski, czaderska długość i ładny skręt
|
|
#68360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oraz do tego, że w lodówce mają kwas hialuronowy, witaminę C i parę innych mazideł![]() Przyszłam się pochwalić, że ostatnio mi się włosy strasznie podobają Mam jeszcze jedno pytanie: teraz jest mi wygodnie myć włosy rano/w ciągu dnia, ale od roku akademickiego może być z tym kiepsko. Jak myślicie, sprawdzi się nałożenie na mokre włosy przed pójsciem spać sporej ilości pianki i z takimi się położyć, a rano tylko jakoś je odgnieść np. Naturią? Poza tym, plan mojej najczęściej ostatnio pielęgnacji włosów: na noc: Alterra morelowa+olej lniany mycie: Facelle sensitive(świetne myjadło! Ta, która wpadła na pomysł mycia głowy tym żelem, jest geniuszem )d/s: Alterra morelowa b/s: Joanna lniana plunking Isana locken Muszę znaleźć jakieś godne zastępstwo Alterry norelowej. Wypróbuję Garnier AiK, a jeśli się nie sprawdzi, to wówczas Bingacze staną się również moimi b/s |
|
|
|
|
#68361 | ||||
|
Rozeznanie
|
Wróciłam
Moje włosy trochę się już stęskniły za dawną pielęgnacją i pojawiły się susz i busz. Na razie skupiam się na donawilżeniu ich, a potem może skuszę się na laminowanie, po wpisie Ajrisz, jestem ciekawa ![]() Zdjęcie z wczoraj. Widać, suchość -pełno pojedynczych włosków;/ - i nie najlepszy skręt, ale sama sobie jestem winna ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Every time she closed her eyes Edytowane przez nez123 Czas edycji: 2012-08-26 o 14:15 |
||||
|
|
|
#68362 |
|
Raczkowanie
|
Jak postanowiłam tak zrobiłam. Walka o piękny skręt trwała i trwa dalej ale już widzę efekty. Moje ukochane spiralki pojawiają się powoli
1. Jeszcze sprzed miesiąca - ogólnie stan tragiczny 2. Obecnie
|
#68363 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A właśnie: może która jest chętna na kociaka (lubią bawić się włosami, bardzo)?![]() Kupiłam rutwicę w zielarskim (bo i mnie Zioło skusiła ), pytałam wcześniej w kilku aptekach, ale w żadnej nie było.Masz świetne włosy! Cytat:
Cytat:
![]() Naprawdę wygodnie myje mi się włosy rano (względnie koło południa ), kiedy mogę bez obaw czekać aż wyschną albo wylecieć z wilgotnymi, jeżeli jest ciepło. Nakładam lekki stylizator i jest dobrze. A kiedy myję włosy wieczorem muszę nałożyć bardzoo dużo mocnego stylizatora i poczekać na sucharki, co zawsze odbija się na kształcie loków. Jestem w kropce i muszę coś wymyślić przez ten miesiąc. Mi pianka też tworzy sucharki, ale chyba nie wytrzymałaby ze mną nocy Nie zaszkodzi wypróbować sposobu z pianką zawczasu - przekonasz się, jakie utrwalenie uzyskaszCytat:
Cytat:
Wczoraj po raz pierwszy użyłam Nivea FC - było zacnie, dziś próba druga z większą ilością balsamu, bo się wylało, samo
|
|
#68364 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny a jak wyglada wasza stylizacja wlosow nastepnego dnia po myciu czy na 3 dzien?
nie dlugo minie miesiac cg,skret sie poprawil ale nadal nie moge znalesc sposobu aby wlosy ladnie sie ulozyly wokol twarzy i mialy objetosc..musze zawsze podpiac. tak mnie kusi stary sposob na lakier do wlosow ale sie powstrzymuje
|
|
|
|
#68365 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zapomniałam o nich muszę je odkopać i przetestować. Skoro mówisz, że nie zgniotą loków to jestem spokojna
|
|
|
|
|
#68366 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jak to zrobiłaś? ja męczę się w moimi włosami od lipca i efekty są prawie niewidoczne...
|
|
|
|
|
#68367 |
|
Rozeznanie
|
Heeello znawczynie składów!
mam prośbę, co sądzicie o składzie masek do włosów, warto? dobre dobroci? :Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, Silk Amino Acids, Panthenol, Musa Sapientum Fruit Extract, Coconut (Cocos Nucifera) Extract, Parfum, Glyceryl Stearate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne. Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Propylene Glycol, Coconut (Cocos Nucifera) Extract, Parfum, Imidazolidinyl Urea, Citric Acid, Glyceryl Stearate, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne, Coumarin, Hydroxyizohexyl 3-Cyclohexene Carboxyaldehyde
|
#68368 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wyglada na to ze zamkniecie nie jest zbyt szczelne, a przy obecnej temp. zarowno sesa jak i vatika sa w stanie cieklym wiec nietrudno o wyciek ![]() Cytat:
Octu dalam niecala lyzke stolowa. A co do miodu to fajna sprawa ale trzeba uwazac na niego przy pogodzie sprzyjajacej puszakowi ![]() Cytat:
Cytat:
Jest postęp! Tak trzymaj
|
|
|
#68369 |
|
Zadomowienie
|
Można dołączyć?
Od dziecka miałam kręcone włosy, lecz zawsze związane. Ogólnie byłam zakompleksionym dzieckiem z nadwagą i w kucyku. Jak patrzę na zdjęcia, gdy byłam mała i nosiła rozpuszczone włosy i porównuję je z obecnym stanem to mi się chce po prostu płakać. Moje włosy są zniszczone od prostowania, wyciągania na metalową szczotkę. Nie mam już pięknych loków. Mam cienkie kędziorki, wiecie co mam na myśli. W dodatku z przodu są jakby proste, z tyłu zbyt kręcone. Marzą mi się loki. Jestem bezradna i postanowiłam tutaj wpaść. Chciałabym po prostu umyć włosy, nałożyć odżywkę, zostawić do wyschnięcia i nic z nimi nie robić. Nie katować prostownicą, suszarką i szczotką. Nie wiem jednak od czego zacząć? Przeglądałam wątek i nie mogę się nadziwić nad waszymi włosami! Ja swoje kędziorki mam długości za ramiona, dość porządnie wycieniowane. Czytałam o metodzie Curly Girl, ale nie wiem jak się za nią zabrać, ciągle zbieram informacje, ale jest to chaotyczne i nie wiem od czego zacząć. Chciałabym zmienić coś, jeśli chodzi o moje włosy. Mam dosyć siedzenia godzinę po każdym umyciu i wyciągania ich na szczotkę gorącym powietrzem. Wiem, że popełniłam wiele błędów, ale mam nadzieję, że nadal nie jest za późno. Planuję wizytę u fryzjera i nie wiem, jak ściąć włosy. Może starać się doprowadzić je wszystkie do równej długości? Jestem w kropce i ten post może wydawać się trochę dramatyczny, ale naprawdę potrzebuję pomocy. Może jakieś informacje w pigułce? Jeśli jakaś wizażanka chciałaby mi doradzić to chętnie pogadam tutaj, na pw, gdziekolwiek. I nie odsyłajcie mnie proszę do google, bo czytałam wiele o pielęgnacji i mam tyle informacji w głowie, że nie wiem co wykorzystać, jak ściąć włosy, jakich kosmetyków używać. |
|
|
|
#68370 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:34.

naolejowałam się i przeszłam po pokoju a chłopak mojej siostry mówi: 

, albo to magiczna plukanka 

a jak stylizatorem jest żel to potem, po wyschnięciu odgniatasz czy nie?
jesień w sierpniu, bleh! ciężkie lato w tym roku, ciągle leje deszcz, jak nie upal to zimno, wariactwo jakieś
Twoje włosy przeszły niesamowitą przemianę!! nie obcinaj ich, są cudowne. Ile ten cały proces trwał? 2 lata? Zaraz robię sobie kawę i biorę się za dogłębne analizowanie historii Twoich kłaczków