Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012 - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-25, 20:13   #2491
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

A mnie, a mnie? Też dużo wczoraj napisałam
Dzięki
Tak, czytałam (nie opuściałam ani 1 strony od samego początku naszych wątków ), mam jeszcze całe mnóstwo postów skopiowanych do zacytowania
Wiadomo do narkozy dziecko musi być na czczo i potem po narkozie 6 godz. nie może jeść ani pić bo dzieci często po narkozie wymiotują. Tylko tzw. lizakiem można moczyć usta. Poza tym przez te 6h Maks i chłopaki z jego sali tylko leżeli, niewiele nawet mówili, głównie przysypiali, ale ogólnie po lekach przeciwbólowych (w czopku) było lepiej. Mieli tez zimne okłady na szyję. Jadł Maksiu w miarę normalnie, ale nie jadł np. skórek od chleba przez tydzień i najważniejsza była temperatura jedzenia i picia. Nie można dawać gorącego, ciepłe tak, ale nie gorące. Lody bardzo wskazane i zimne picie, ale z kolei nie lodowate, tzn. 2-3 kostki lodu do szklanki, a nie garść. Następnego dnia po zabiegu już Maksiu był w domu i stopniowo było coraz lepiej, mówił już normalnie. Tylke te pierwsze kilka godzin po zabiegu jest najgorsze, dobrze jest pilnować, żeby dziecko leżało na boku w razie, gdyby zwymiotowało. I jeszcze dla Twojego Filipa pewnie mordęgą i niewykonalną rzeczą będzie ograniczenie wysiłku fizycznego przez miesiąc po zabiegu... bez roweru, basenu, szaleństw na placu zabaw
U nas właśnie mija miesiąc po zabiegu. Maks był zdrowy cały czas Miesiąc bez żadnego kaszlu czy kataru to u nas ewenement!
Ciebie też
Dziekuje za obszerne wytłumaczenie mi wszystkiego,lekarz mi mówił ze z każdym rozmawia bezpośrednio przed zabiegiem ale zapytac zawsze mogęFilipowi sie pwenie spodoba zalecenie dużo lodów bo z tym problemu nie bedzieMartwię się samym zabiegiem no i czy on poskutkuje na choroby nasze

Byliśmy cały dzien poza domem,co zresztą widac bo mnie nie było.Najpierw u znajomych na grilu pózniej na festynie,była zjezdzalnia dmuchana no i Filipek rzecz jasna schodził z niej tylko sie napic a siedział na niej uwaga,uwaga 5hSzymonek tez zadowolony bo na rekach był noszonyTeraz oby dwoje zasypiają,Filip ledwo żyje

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-25, 20:31   #2492
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
co do wagi... to juz tu wczesniej pisalam, ze mam 7kg do zrzucenia aby dojsc do mojej wagi srzed ciazy i do wagi, w ktorej mi najlepiej ale za diete biore sie po chrzcinach, przechodze na south beach, w pierwszej fazie mozna schudnac 4-6kg , no ciekawe czy tyle ze mnie zejdzie bo nie chce mi sie w to wierzyc troche no ale musze sie przygotowac do tej diety, przepisac sobie przepisy itp., zaopatrzyc w niezbedne produkty (czytaj: swiatło w lodówce )
Kochana, żebyś się nie zdziwiła na tej "diecie" je się tak, ze mnie brzuch pękał z najedzenia, żeby nie powiedzieć nażarcia. Nigdy, przenigdy nie byłam głodna, a chudłam. Na pierwszej fazie (i co ważne ZA PIERWSZYM RAZEM, bo potem już tak kolorowo nie jest jak wracasz na "jedynkę") chudniesz dużo i szybko, ale to tylko woda jest, i może 1-2 kg tłuszczu. Jednak bardzo ważne i powiedziałabym KLUCZOWE jest potem przejście na "dwójkę", w przeciwnym razie woda wróci i waga też. Dlatego z całego serca polecam CI inwestycje w książke: http://www.ceneo.pl/2190776cl-Dieta_South_Beach_turbo jak widzisz cena nie za wysoka, a jest to przewodnik , z którego często będziesz korzystać. Po pierwsze przeczytaj ją przed rozpoczęciem diety, rodziały aż do końca 2 fazy, czyli poł książki. DOkładnie i ze zrozumieniem, żebyś wiedziała co się z czego bierze i dlaczego akurat tak masz jeść a nie inaczej. To bardzo ważne, żeby zrozumieć ten sposób odżywiania a nie robić to co dziewczyny na forach piszą, bo one czasem nadinterpretują tą dietę, a już śmiechu warte niejednokrotnie są przepisy modyfikowane na rzecz tej diety, z tym też uważaj. Polecam Ci tego bloga, to moja znajoma wizażowa : http://kuchnianaplazy.blox.pl/html , jej przepisom możesz zaufać.
W razie co pisz śmiało, co nieco jeszcze pamiętam

Cytat:
T
Rozmowa trwała 15 min, więc ciężko mi będzie wszystko przytoczyć.
Wiesz, ona wypytywała dokładnie o czas naszego karmienie, tzn. długość i odstępy, intensywność ssania, jak w dzień, jak w nocy, jak było po porodzie. Chwaliła, że starszego syna długo karmiłam i skoro Kaj przez 2 mies. świetnie przybrał, to założyła, że problem leży w czym innym niż technika karmienia (wypytała też o tą technikę zresztą - brak cmokania, kąt rozwarty ust, itd.). Główne założenia były takie, że Kaj jednak raczej nie najada się odpowiednio, pomimo że jest spokojny i zadowolony, tylko jest dobrze nawodniony, za mało jest intensywnego ssania, czyli za dużo z tego wychodzi picia, a za mało jedzenia. Na dodatek z tego robi się błędne koło, bo jeśli za mało się najada tym tłustszym mlekiem (bo krótko intensywnie ssie i nie je w nocy), to potem znowu nie ma tyle siły, żeby długo mocno ssać i znowu nie dostaje tłustszego mleka i tak koło się zamyka... Co miałam robić? Przede wszystkim budzenie raz w nocy, do tego każde karmienie przynajmniej "na dwie piersi" - na dwie, bo czasem można i więcej razy w trakcie jednego karmienia zmieniać pierś i karmić np. "na cztery piersi" czyli tak 10, góra 15 min z jednej piersi i potem druga. Do tego przez 3-4 dni odciągałam kilka razy w ciągu dnia mleko PO KARMIENIU, żeby wyciągnąć to tłustsze, nawet jak było to tylko kilka ml, to miałam zlewać razem (oczywiście osobno schłodzone) i raz dziennie mu to dać z butli. I naprawdę trzeciego dnia tych zabiegów już widziałam dużą poprawę w ilości pokarmu i sposobie jedzenia Kaja! O mm nawet nie było mowy, żeby cokolwiek dokarmiać. Pani powiedziała, że trzeba wykorzystać cały, duży jeszcze potencjał piersi Moc jest w piersiach
kism, a spróbuje jeszcze tego co zasugerowała Ci pani doradca, u mnie problem jest podobny, bo Borys się nie najadał od samego początku, najpierw usypiał przy karmieniu po 10 minutach, albo wcześniej, więc nie doczekiwał do tłustego mleka, a teraz jak wiecie odciągał głowę do tyłu, ale to już opanowaliśmy i ssie nawet czasem 15 minut. Spróbuję jeszcze odciągać mleko po karmieniu i będę go nim dokarmiać zamiast modyfikowanym, zobaczymy czy to coś daje czy nie i czy wystarcza na dłużej, chociaż jak Borys ssie cyca 15 minut to chyba powinien spijać tłuste mleko ... ? no chyba ze za mało intensywnie ssie.... olaboga, można sfiksować moze mnie ta kobieta przyjmie w przyszłym tygodniu, muszę ją grzecznie poprosić.

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-25, 21:31   #2493
rinco
Wtajemniczenie

clauudik to w takim razie jak nie pokażesz zdjęcia Filipka to faktycznie muszę zobaczyć na żywo Może faktycznie uda się w końcu spotkać? Tylko muszę obczaić jak by tu się dostać do miasta, bo nie mam samochodu w ciągu dnia

kism czy ta doradca to pani E.S? Jeśli tak to mi też wiele pomogła na początku jak Seba nie chciał łapać cyca i potem też parę razy się z nią kontkatowałam jak miałam jakieś problemy albo wątpiwości

millena mi się chyba poprawiła laktacja - chyba po Karmi Ostatnio już więcej ściągam, nawet udaje mi się czasem ponad 100 za jednym razem
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 08:02   #2494
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
[B]
millena mi się chyba poprawiła laktacja - chyba po Karmi Ostatnio już więcej ściągam, nawet udaje mi się czasem ponad 100 za jednym razem
problem w tym, że mleka to jak mam ho ho i jeszcze trochę, tylko mam wrażenie, że jest mało kaloryczne i dlatego Borys się nie najada, a poaz tym on też nie za długo ssie, wiec jak ma się najeść. No cóż, na razie daje mu 3x na dobę butlę jako deser, a będę rozszerzać swoją dietę i zobaczymy, może bbędzie lepiej.

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 09:55   #2495
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Musicie wypracować swój system, ale dwie rzeczy są najważniejsze - konsekwencja i cierpliwość! Wypróbuj różne rzeczy, nie zniechęcaj się po kilku dniach. Nasze najdłuższe usypianie zajmowało godzinę (przez 3 dni na początku za każdym razem) i teraz też czasem się tak zdarza, ale najczęściej to 15-20 min, a często gęsto włożę tylko smoka do buzi, dam resztę sennych artefaktów i wychodzę.
Nasz system to śpiworek (jak jest upał, to pieluszka tetrowa zawinięta pod plecki, żeby nie skopywał sobie), pieluszka/kocyk przy buzi, smoczek i piesek pozytywka włączany tylko przy usypianiu. U nas np. branie na ręce, żeby Kaj się uspokoił nic nie daje, bo to wyglądało tak - podnoszę go cisza, pochylam się, żeby go odłożyć, ledwo plecy dotkną materaca - ryk, w górę - cisza, w dół - jeszcze większy ryk, więc w zasadzie sprowadzałoby się to do usypiania na rękach. Więc ja go kładę, nawet jak zaczyna płakać (jak mam pewność, że to nie z innego powodu płacze) i uspokajam mówieniem, głaskaniem po główce i po oczkach - tak z góry na dół, żeby je zamknął Przytrzymuję też nieraz smoka w buzi zanim zassie, bo często już w niej kciuk lądował. Jak uśnie, to zabieram.
my właśnie walczymy z samodzielnym usypianiem z tym uspokajaniem na rękach mam identycznie, na rękach spokój, tylko położę płacz (ale taki żałosny - cyklu nieszczęśliwe dziecko, bo jak mu coś dolega płacze inaczej)
tylko póki co częsciej udaje mi sie go na macie uśpić, kładę daję smoka, pogłaszczę i poruszam wiszącymi zabawkami, mały zawiesza wzrok na którejś i oczka powoli robią się coraz mniejsze - tak w ciągu dnia

a nocą zależy od nastroju czasem poje i uśnie przy piersi, odłożony do łóżeczka śpi, ewentualnie lekko się przebudzi dostanie smoka i jest spokój, a czasem toczymy boje po 3 godziny - gasimy światło, zawijamy rączki w pieluszkę blisko ciała (bo ręce nieustannie go budzą, jak się złości to smoka sobie wytrąca i jest krzyk) siadamy przy łóżeczku, dajemy smoczka i czekamy. Gorzej jak nie w humorze bo np nie pospał wystarczająco dużo w ciągu dnia - wtedy jest ogromny ryk i nie ma szans na samodzielne uśnięcie, wtedy usypiamy go na rękach, najlepiej w całkowitej ciszy i ciemności...

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

my we wtorek mamy dopiero pierwsze szczepienie (nie licząc tego szpitalnego) no i zważymy malucha, mam nadzieję że ładnie przybiera..
urodzeniową miał 3650, najniższą 3400, przy wyjściu 3490, a jakoś 1,5 tygodnia później 3890
w domu tylko ważyliśmy na takiej łazienkowej (na zasadzie ze mną na ręku i później ja sama i odejmujemy moją wagę) to wychodzi nam 5kg

kurde nie kontroluję tej wagi tak jak wy, czasem z ciekawości na tej łazienkowej i widze że przybiera. \Pewnie lekarz mi powie czy przybrał tyle ile powinien...

tylko piersią się karmimy, parę razy dostał wodę ale nie był jakoś zachwycony (inna rzecz że picie z butelki mu nie wychodzi)
w nakładkach karmię, chciałabym się ich pozbyć ale teraz kiedy sutki się w miarę poprawiły i nie są takie płaskie to Wiktor chyba się już przyzwyczaił do silikonu 1 na 10 prób się udaje i ssie, w pozostałych jest krzyk

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

a poza tym problemy skórne i alergie póki co nas omijają (oby tak zostało)

kolek jako takich nie mamy, ale gazy swego czasu mocno mu dokuczały (był marudny, płaczliwy, prężył się, ale bez wielkich i długich płaczów) więc dostaje Bobotic i jest dużo lepiej no i czasem rurki Windi nas poratują (tż powiedział, że on się tego nie dotknie bo nie będzie z syna geja robić )

teraz ostatnio zdaje się jakiś skok rozwojowy albo słabszy czas Wiktor ma, bo marudny i płaczliwy. No i te wrzaski troszkę nas umęczyły, ale jak to tż mówi "to jest dziecko a dzieci czasem płaczą i już". Tylko przez to na nic czasu nie mam, ostatnio pan z gazowni miał być szczelność sprawdzać a w kuchni burdel to zachustowałam młodego i sprzątałam z nim - chusta to cudowne urządzenie na marudę - śpi od razu jak aniołek choć staram się nie długo i nie codziennie nosić bo podświadomie mam jakieś obawy, że źle ułożony i mu zaszkodzę na układ ruchu...

obiady dopiero jak tż wróci z pracy i ugotuje to jemy tż nie nażeka że nic innego poza opieką nie robię - gdyż dopiero od paru dni wrócił z urlopu do pracy, od powrotu moego ze szpitala był ze mną w domu i na własnej skórze się przekonał jak to wygląda
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 10:00   #2496
onething
Zadomowienie

Witam się w deszczowy poranek
My mamy podobny problem z zasypianiem, ale dotyczy to tylko wieczora i nocy. Na rękach mały zasypia, ale jak tylko poczuje, że się go odkłada to ryk niesamowity i rzucanie nogami.

Wyleczyliśmy ciemieniuchę, ale skóra głowy jest sucha i mały się drapie. Macie jakieś pomysły czym można nawilżać główkę, żeby nie swędziała?

Zaraz śmigamy po ciasto do cukierni i po bezy bo mnie naszedł smak
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 10:47   #2497
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość

my we wtorek mamy dopiero pierwsze szczepienie (nie licząc tego szpitalnego) no i zważymy malucha, mam nadzieję że ładnie przybiera..
urodzeniową miał 3650, najniższą 3400, przy wyjściu 3490, a jakoś 1,5 tygodnia później 3890
w domu tylko ważyliśmy na takiej łazienkowej (na zasadzie ze mną na ręku i później ja sama i odejmujemy moją wagę) to wychodzi nam 5kg

kurde nie kontroluję tej wagi tak jak wy, czasem z ciekawości na tej łazienkowej i widze że przybiera. \Pewnie lekarz mi powie czy przybrał tyle ile powinien...
widzę, że nasze dzieci idą prawie łeb w łeb z wagą. Ola jak się urodziła ważyła 3645, najniższą miała 3306 a w dniu wypisu 3338.
W 4 tygodniu ważyła 4580 a podczas szczepienia w 7 tygodniu ważyła już 5300.

a dzisiaj mamy równo 2 miesiące
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-26, 11:05   #2498
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
Kochana, żebyś się nie zdziwiła na tej "diecie" je się tak, ze mnie brzuch pękał z najedzenia, żeby nie powiedzieć nażarcia. Nigdy, przenigdy nie byłam głodna, a chudłam. Na pierwszej fazie (i co ważne ZA PIERWSZYM RAZEM, bo potem już tak kolorowo nie jest jak wracasz na "jedynkę") chudniesz dużo i szybko, ale to tylko woda jest, i może 1-2 kg tłuszczu. Jednak bardzo ważne i powiedziałabym KLUCZOWE jest potem przejście na "dwójkę", w przeciwnym razie woda wróci i waga też. Dlatego z całego serca polecam CI inwestycje w książke: http://www.ceneo.pl/2190776cl-Dieta_South_Beach_turbo jak widzisz cena nie za wysoka, a jest to przewodnik , z którego często będziesz korzystać. Po pierwsze przeczytaj ją przed rozpoczęciem diety, rodziały aż do końca 2 fazy, czyli poł książki. DOkładnie i ze zrozumieniem, żebyś wiedziała co się z czego bierze i dlaczego akurat tak masz jeść a nie inaczej. To bardzo ważne, żeby zrozumieć ten sposób odżywiania a nie robić to co dziewczyny na forach piszą, bo one czasem nadinterpretują tą dietę, a już śmiechu warte niejednokrotnie są przepisy modyfikowane na rzecz tej diety, z tym też uważaj. Polecam Ci tego bloga, to moja znajoma wizażowa : http://kuchnianaplazy.blox.pl/html , jej przepisom możesz zaufać.

kism, a spróbuje jeszcze tego co zasugerowała Ci pani doradca, u mnie problem jest podobny, bo Borys się nie najadał od samego początku, najpierw usypiał przy karmieniu po 10 minutach, albo wcześniej, więc nie doczekiwał do tłustego mleka, a teraz jak wiecie odciągał głowę do tyłu, ale to już opanowaliśmy i ssie nawet czasem 15 minut. Spróbuję jeszcze odciągać mleko po karmieniu i będę go nim dokarmiać zamiast modyfikowanym, zobaczymy czy to coś daje czy nie i czy wystarcza na dłużej, chociaż jak Borys ssie cyca 15 minut to chyba powinien spijać tłuste mleko ... ? no chyba ze za mało intensywnie ssie.... olaboga, można sfiksować moze mnie ta kobieta przyjmie w przyszłym tygodniu, muszę ją grzecznie poprosić.
Trzymam kciuki za rozmowę, mam nadzieję, że to pomoże. Mój ssie co najmniej 15 minut, a na noc to i półtorej godziny się zdarzało z nim leżeć, przekładając tylko cyce. W między czasie zdarzało mi się przysnąć, ale budził się jak tylko tracił cyca z zasięgu węchu. A jak zapominał ssać to pobudzałam pod brodą, u mnie ten "włącznik" działa najlepiej. A bo nie pamiętam czy tu wklejałam artykuł o włącznikach ssania, czytałam go właśnie z myślą o Tobie O tutaj klik
Cytat:
clauudik to w takim razie jak nie pokażesz zdjęcia Filipka to faktycznie muszę zobaczyć na żywo Może faktycznie uda się w końcu spotkać? Tylko muszę obczaić jak by tu się dostać do miasta, bo nie mam samochodu w ciągu dnia

kism czy ta doradca to pani E.S? Jeśli tak to mi też wiele pomogła na początku jak Seba nie chciał łapać cyca i potem też parę razy się z nią kontkatowałam jak miałam jakieś problemy albo wątpiwości

Ja też zwykle bez samochodu, a autobusem pierwszy raz jechaliśmy w poniedziałek. W dodatku bez wózka, a w chuście. No dobra, pokażę mojego małego terrorystę, ale ciii

A ja się witam z kawką i lodami taką mam chcicę na słodkie ostatnio, że szok. Jeśli mój jedyny jak dotąd raz zakończy się ciążą to się chyba zastrzelę bo ja w antykoncepcyją moc kp nie wierzę. Jesli już to podobno trzeba karmić z przerwami nie dłuższymi niż 5-6 godz w nocy i co 3-4 w dzień, a u nas na szczęście noce znów zaczynają być przespane (bo jak pisałam kiedyś mój Aniołek od chrzcin zaczął być diabołkiem i budził się w nocy 2 a czasem 2 razy). I w ogóle chciałam jeszcze dużo napisać chyba, ale zapomniałam

i doopa foto się nie dodało ;/

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 11:22   #2499
Alfahelisa
Zakorzenienie

hie hie włączniki ssania mojemu czasem żadne nie działają
pamiętam jak przyszłą moja położna a mały akurat przysnął przy piersi nic na niego nie zadziałało na żeberko tylko stęknął
jak ssie to ssie jak zaczyna przysypiać i się bródkę pogłaszcze to zacznie znów ssać ale jak ma ochotę spać to będzie spać i już
teraz z reguły jest odwrotnie, ssie ssie i zamiast usypiać to oczy otwiera tym sposobem się naje aż sam puści pierś i "mama teraz mnie usypiaj"

na filmiku też o pozycji spod pachy było, my się karmimy w sumie wszystkimi pozycjami poza tą leżącą z dzieckiem na swoim brzuchu, a najchętniej karmię leżąc na boku- w upały w domu idealna i kręgosłup odciążam (bo się wiecznie garbię)
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 16:36   #2500
rozowa1987
Zadomowienie

szkoda że nie moge dostać dostępu do facebooka ,tym bardziej że juz udzielam się długo na forum ,wtawiam zdjęcia swoje i dziecka,może nie pisze zbyt dużo jak niektóre z was ale nie zawsze mam na to czas.
Stary 2012-08-26, 17:05   #2501
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
szkoda że nie moge dostać dostępu do facebooka ,tym bardziej że juz udzielam się długo na forum ,wtawiam zdjęcia swoje i dziecka,może nie pisze zbyt dużo jak niektóre z was ale nie zawsze mam na to czas.
Zawsze możesz zostać tu z nami
2013/2014

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-26, 17:10   #2502
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Ale dzisiaj deszczowo i dla mnie zimno Piszę dla mnie, bo mojemu P gorąco
Byliśmy dzisiaj u pradziadków Hani i spacerze, a teraz robimy wietrzenie i za chwilę ćwiczenia gimnastyczne

Cytat:
Agata pisze "chłop" o tż
A "Pan Jezus" to chodzi o komunię.
ahaaaaaaaa

[QUOTE=_millena;36115351]
Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Ja też jestem antyklerykałem, ale mój tato zawsze uczula mnie,że nie chodzę do kościoła dla ksiezy tylko dla Boga i że on też ich nie lubi, ale chodzi bo uważa sie za wierzącego i jest mu to do szczescia po prostu potrzebne. Tak więc i ja przyjmuje podobny punkt widzenia, chodzę bo czuję potrzebę, ale księży nie dzierżę. Tak samo idiotyczna jest dla mnie spowiedz w konfesjonale, co mi tu jakiś stary cap będzie mowił, ze jak powiem "k..wa" to mnie Pan Bóg ukaże, albo jakis inny stary dureń będzie mi zaglądał pod spódnice i patrzył czy mam jakąś wkładkę czy nie ( oczywiście w przenośni zzaglądał).
Nam przy ślubie też powiedział : "Co łaska, ale nie mniej niż 450 zł " przy czym on mszy nie odprawiał, tylko inny ksiądz, znajomy rodziny, a tamten nawet sie nie pojawił na mszy.
Z tym też się nie zgodzę, bo Bóg jest wszędzie, a kościół jest podobno w nas. Gdzie ludzie, tam kościół. Jeśli ktoś czuje potrzebę, to ok, ale takie tłumaczenie do mnie nie trafia. Ja lubię iść do pustego kościoła, żeby pomedytować w spokoju i porozmawiać z Bogiem, bo tam jest specyficzny klimat, ale w domu też czasami rozmawiam z Bogiem. Tak samo mam z Mamą, nie muszę jechać na cmentarz, żeby być blisko Mamy. Ja wiem, że Mama jest zawsze przy mnie.

Cytat:
problem w tym, że mleka to jak mam ho ho i jeszcze trochę, tylko mam wrażenie, że jest mało kaloryczne i dlatego Borys się nie najada, a poaz tym on też nie za długo ssie, wiec jak ma się najeść. No cóż, na razie daje mu 3x na dobę butlę jako deser, a będę rozszerzać swoją dietę i zobaczymy, może bbędzie lepiej.
Dlaczego myślisz, że masz mało kaloryczne mleko, skoro Bo tak ładnie przybiera? Hania też ssie ostatnio krótko. Czasami 5 min, czasami 10, rzadko dłużej niż 15 min. Wczoraj ważyliśmy Hanię i waży prawie 6kg. W bodziaku i pampersie waży 6100g Nie wiem ile się odlicza na ubranie
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 18:15   #2503
Efijy
Rozeznanie

Witajcie!

My dziś to znaczy mój Stasiu skończył właśnie 4 miesiące rany jak to szybko zleciało nawet nie wiem kiedy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PICT7280.jpg (35,9 KB, 36 załadowań)
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 18:33   #2504
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Witajcie!

My dziś to znaczy mój Stasiu skończył właśnie 4 miesiące rany jak to szybko zleciało nawet nie wiem kiedy
za miesiące. Fotka boska Tzn. Stasiu boski

Ja zauważyłam, że Szymonowi się już tęczówka zmienia i będzie miał brązowe oczęta po mnie
2013/2014
Stary 2012-08-26, 19:03   #2505
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
za miesiące. Fotka boska Tzn. Stasiu boski

Ja zauważyłam, że Szymonowi się już tęczówka zmienia i będzie miał brązowe oczęta po mnie
dzięki Staśkowi póki co to kolor się nie zmienia nadal są niebieskie dlatego też lubię go ubierać na niebiesko bo wtedy ładnie się odbijają u nas to jak się nie zmieni to po mężu.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

wiecie co rozglądam się pomału za kombinezonem na zimę ale te rozmiary to jakieś dziwne Stasiek dostał jeden niby od 0 do 6 miesięcy ale na zimę na pewno będzie za mały bo na niego to teraz jest dobry i jakimś wielkoludem nie wiem już
Stary 2012-08-26, 19:16   #2506
libretka
Raczkowanie

Witam po powrocie z wakacji, mam do was pytanie odnośnie chodzika, znajoma chce odsprzedać, ale słyszałam sporo negatywnych opinii na temat chodzika, jakie jest w tym temacie wasze zdanie?
libretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 19:24   #2507
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość
Witam po powrocie z wakacji, mam do was pytanie odnośnie chodzika, znajoma chce odsprzedać, ale słyszałam sporo negatywnych opinii na temat chodzika, jakie jest w tym temacie wasze zdanie?
Ja jestem na NIE!
Już tłumaczę dlaczego,z powodu kręgosłupa przede wszystkim,chodzik ogranicza dziecku rozwój.Filip miał chodzik i to był bardzo duży błąd,ponieważ Filip zaczął raczkować jakoś dwa dni przed roczkiem zaczał chodzić jak miał 14 m-cy.Podejrzewam ze gdyby nie chodzik wszystko zacząłby szybciej.Przeprowadziliśm y się do dziadka M i tam były progi więc Filip prawie cały dzień spędzał na kocyku z zabawkami i zaczał raczkować po chyba 4 takich dniach.Takze jeżeli dziecko siedzi w chodziku nie ma możliwości rozwoju no i kręgosłup cierpi.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 20:03   #2508
onething
Zadomowienie

Cytat:
Ja również jestem na nie. Lepiej już kupić dziecku coś w tym stylu http://www.ibutik.pl/ogloszenie/fish...jezdzik-323749

Cytat:
dzięki Staśkowi póki co to kolor się nie zmienia nadal są niebieskie dlatego też lubię go ubierać na niebiesko bo wtedy ładnie się odbijają u nas to jak się nie zmieni to po mężu.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ----------

wiecie co rozglądam się pomału za kombinezonem na zimę ale te rozmiary to jakieś dziwne Stasiek dostał jeden niby od 0 do 6 miesięcy ale na zimę na pewno będzie za mały bo na niego to teraz jest dobry i jakimś wielkoludem nie wiem już
W C&A ostatnio były z zeszłego sezonu przecenione na 69 zł i kusiło, ale nie mam pojęcia jaki rozmiar mały będzie wtedy miał więc się wstrzymałam i kupię "na miarę"
2013/2014
Stary 2012-08-26, 20:21   #2509
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
oj ja też jestem na nie.... nie wsadziłabym w to swojego dziecka
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-26, 21:07   #2510
8ewus8
Zadomowienie

Dlaczego jesteście na NIE?
Ja własnie chrześniakowi chciałam taki kupić chodzik http://allegro.pl/vtech-super-pchacz...562607019.html
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 21:13   #2511
Gaabbi
Wtajemniczenie

Ewa, Ty chcesz kupić pchacz, a nie chodzik Pchacz jest ok. Chodzik bym też odradzała z tych samych powodów, co podała anulka.
Stary 2012-08-26, 21:14   #2512
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Mnie lekarka przestrzegała żebym czasem nie kupowała chodzika bo potem same problem i ona dużo dzieci wysyła potem do ortopedy własnie po tym że mamy wkładały do chodzików i są problemy z bioderkami nie ma co przyśpieszać chodzenia.
Stary 2012-08-26, 21:22   #2513
Gaabbi
Wtajemniczenie

dokładnie. Ja się zastanawiam, jak w razie czego opóźnić siadanie i chodzenie, a nie rozumiem zupełnie, jak ktoś chce to przyspieszyć

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-26, 21:29   #2514
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym też się nie zgodzę, bo Bóg jest wszędzie, a kościół jest podobno w nas. Gdzie ludzie, tam kościół. Jeśli ktoś czuje potrzebę, to ok, ale takie tłumaczenie do mnie nie trafia. Ja lubię iść do pustego kościoła, żeby pomedytować w spokoju i porozmawiać z Bogiem, bo tam jest specyficzny klimat, ale w domu też czasami rozmawiam z Bogiem. Tak samo mam z Mamą, nie muszę jechać na cmentarz, żeby być blisko Mamy. Ja wiem, że Mama jest zawsze przy mnie.
zgadzam się z Tobą i też tak robiłam, zawsze przed pójsciem na wykłady skręcałam do mojego ulubionego kościoła gdzie nie było nikogo. Bóg jest wszędzie, a to co wyprawiają księża powoduje że ludzie uciekają od Boga jak najdalej się da, mógłby to ktoś wreszcie ukrucić

Cytat:
NIe NIE i jeszcze raz nie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Dlaczego jesteście na NIE?
Ja własnie chrześniakowi chciałam taki kupić chodzik http://allegro.pl/vtech-super-pchacz...562607019.html
jak wiadomo od dawna chodziki wcale nie pomagają dziecku chodzić, wręcz przeciwnie, nie dość że opóźniają chodzenie to jeszcze powodują zmiany zwyrodnieniowe bioder oraz ogólnie złe ustawianie stopy - najczęściej na palcach a nie na całych nóżkach, chodziki to ZŁO
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 21:31   #2515
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
Ewa, Ty chcesz kupić pchacz, a nie chodzik Pchacz jest ok. Chodzik bym też odradzała z tych samych powodów, co podała anulka.
Aaa Wy pewnie mówicie o takich dawnych chodzikach, z takimi majtkami o nich to już od jakiegoś czasu bardzo negatywnie się lekarze wypowiadaja.

Już drugi dzień mój nygusek zasnął przed 21. Sukces, ale tak mu ciężko idzie zasypianie, że nie wiem jak to dalej będzie. Zasypia u mnie na klacie inaczej się kotłuje jak nie wiem, wezmę go na klatę, przykrywam policzek pieluszką i śpi jak zabity.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 21:37   #2516
rinco
Wtajemniczenie

Seba dziś spał ciągiem od 21.00 do 7.00 rano
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 21:44   #2517
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!

Jestem po raz kolejny wdzięczna losowi że trafiłam na to forum. Od paru dni Hania wierciła mi się przy cycku w czasie karmienia. Wyginała i płakała. Wtedy przypomniałam sobie że któraś też tak miała i dzidzia potrzebowała odbić. No to hop Hanię do góry i jej się pięknie odbiło. Od początku mojej Hani w ogóle się nie odbijało ale chyba do tego dorosła. Teraz po każdym karmieniu ją odbijam i nasze problemy z ulewaniem się skończyły. Pamiętacie jak pisałam że bardzo dużo ulewa? Jak pięknie sobie beknie to już nie ulewa. Wstrzymywałam się z tym Nutritonem i już go na tą chwilę nie potrzebuję.

Powoli przygotowujemy się do chrzcin. Szukam czegoś na allegro. Sklepowe ceny mnie przerażają. Sama sukienka ok. 100 zł. Do tego cała reszta (sweterek 40 zł). Chyba poszukam czegoś używanego.

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Moja położna miała takie zdanie na temat chodzików: chodzik jest dobry jeśli używa się go sporadycznie. Np. dziecko już osiągnie taką dojrzałość że potrzebuje chodzić (a jeszcze nie umie) a my nie mamy już sił go prowadzać za rączki to na chwilkę możemy tam dziecko "wsadzić". Na chwilę, nie na cały dzień (na pewno widziałyście taki obrazek). Tak samo jak z leżaczkiem-bujaczkiem. Jeśli się nie nadużywa to ok. Zaznaczam że to zdanie mojej położnej.
Ja nie planuję kupować chodzika, ale taki do pchania jak podlinkowała ewus to już jak najbardziej tak. To zupełnie coś innego. Podobno dzieciaczki to uwielbiają.

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Cytat:
Seba dziś spał ciągiem od 21.00 do 7.00 rano
Widzę że powolutku wychodzicie na prostą. Super!!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-26, 22:10   #2518
kapukat
Zakorzenienie

jak ja wam zazdroszcze tych przespanych nocy - Adam nadal budziz się minimum dwa do trzech razy w nocy - czasami już dla świętego spokoju biorę go do siebie żeby go zatkać i zamknąć oczy na pół godziny
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 22:13   #2519
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej!

Jestem po raz kolejny wdzięczna losowi że trafiłam na to forum. Od paru dni Hania wierciła mi się przy cycku w czasie karmienia. Wyginała i płakała. Wtedy przypomniałam sobie że któraś też tak miała i dzidzia potrzebowała odbić. No to hop Hanię do góry i jej się pięknie odbiło. Od początku mojej Hani w ogóle się nie odbijało ale chyba do tego dorosła. Teraz po każdym karmieniu ją odbijam i nasze problemy z ulewaniem się skończyły. Pamiętacie jak pisałam że bardzo dużo ulewa? Jak pięknie sobie beknie to już nie ulewa. Wstrzymywałam się z tym Nutritonem i już go na tą chwilę nie potrzebuję.
super! Ja odbijam przed karmieniem, w trakcie karmienia i po karmieniu A Hania też kiedyś nie odbijała w ogóle
Stary 2012-08-26, 22:59   #2520
moniczka1302
Wtajemniczenie

witam!

dopiero wrocilismy po weekendzie, duzo do czytania nie ma szkoda, ze niemal wszystkie pouciekaly na FB...
ogolnie weekend udany, tyle że wczoraj obżarłam sie ciastem rafaello i jak weszlam na wage to znowu sie zalamalam, 2kg w ciagu wekeendu ??!?!!?! cos sie mojemu organizowi mega poprzestawialo...

Cytat:
.
dzieki za odpowiedz juz od dluzszego czasu biore sie za zakup tej ksiazki ale w empiku jej nie znalazlam, musze skoczyc jeszcz do matrasa;

ekhmmm ja jej nie przeczytam na bank przed dietą bo jestem w gorącej wodzie kąpana i dodatkowe weekendowe kilogramy sklaniaja mnie do walki z nimi od JUTRA! Jak sie zobaczylam na zdjeciach z tego weekendu to az ie moge rozpoznac siebie ehhh ale ja zawsze mialam obsesję na punkcie szczuplego wyglądu i wagi a teraz czuje sie jak POTWÓR!!! moj mąż mowi, ze grubo przesadzam a ja mu na to , ze rzeczywiscie grubo tyo ale ja wyglądam

Takze jutro na sniadanie omlet z jajek z pomidorem i kawa bezkofeinowa
moj maz ma 2 tygodnie urlopu i mam nadzieje, ze na tyle zajmie sie Hania zebym mogla pocwiczyc w ciągu dnia

PS. Hania już ciągnie rączkami mocno za stópki i za niedlugo wsadzi je do buziola ; aha i polecam Wam zakup grzechotki do zawieszenia do wozka tej takiej na lince/gumce

---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ----------

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
widzę, że nasze dzieci idą prawie łeb w łeb z wagą. Ola jak się urodziła ważyła 3645, najniższą miała 3306 a w dniu wypisu 3338.
W 4 tygodniu ważyła 4580 a podczas szczepienia w 7 tygodniu ważyła już 5300.

a dzisiaj mamy równo 2 miesiące
gratulacje!

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Cytat:
Witajcie!

cudny chlopak!

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

Cytat:
ja tez raczej przeciwko, od chodzikow sie teraz odchodzi, zadne z moich znajomych nie uzywalo

---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ----------

Cytat:

dobrze ze kupilam kombinezon w zeszlym roku
a ostatnio trafil mi sie w lumpku spiworek z nexta za parenasice zlotych a moj mąż opierdzielil mnie ze ubieram Hanie w lumpie :/ no to mu tlumacze jak krowie na rowie ze wolalam kupic w lumpie bo nie wiem czy bedzie w tym chciala wogole spac a jak sie jej spodoba to jej potem kupie juz w sklepie

---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ----------

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Powoli przygotowujemy się do chrzcin. Szukam czegoś na allegro. Sklepowe ceny mnie przerażają. Sama sukienka ok. 100 zł. Do tego cała reszta (sweterek 40 zł). Chyba poszukam czegoś używanego.[COLOR="Silver"]
:
a np. na targu nie mozesz sprawdzic? są o duzo tansze niz w sklepie, chociaz na targu tez byly po 130 , byly naprawde piękneeee - duzy wybor - z tiulu, misia, polarku, bylo w czym wybierac. W koncu kupilam sukienusie z misia i nie wiem, czy nie bedzie za cieplo

patrzylam z ciekawosci na uzywane na all i szczerze, wtyszloby mnie to chyba 15zl taniej niz w na tym targu nawet wiec wolalam sama to pomacac niz zamawiac z all

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości