|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
marta do szpitala mamy teraz 45 km, a tam gdzie zabieg będzie ok 100km. Jutro mama wraca do domu. Już ma depresję szpitalną...
paulac Leoś w ogóle nie lubi pluszaków, tzn. w ciągu dnia czasami na minutę weźmie. A jako przytulacz w nocy jest mama lub tata ![]() ![]() Czy Wasze dzieci też nie cierpią być czymś przykryte w nocy? Mam wrażenie, że jest zimno, a Leoś wszystko skopuje z siebie i śpi z gołymi nogami. Wczoraj Leoś nauczył się mówić "otwórz", czyli wychodzi jakieś "otuś" ![]() ![]() ![]() A i uśmialiśmy się ostatnio, bo rysowaliśmy mu w zeszycie różne rzeczy, narysowałam faceta z brodą, odgadł, że to tata, potem mąż chciał narysować mnie i Leoś mówił dalej, że to tata, dopiero jak narysowałam babę z gołym biustem to powiedział, że to mama.... ![]() ![]() A i pytanie jaki rozmiar czapek kupujecie na jesień/zimę? nie mam metra krawieckiego w domu i nie mam jak zmierzyć główki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1112 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
hej
Mati śpi, obiad się gotuje więc jestem ![]() Mateusz chyba zrezygnował już na dobre z drugiej drzemki. ostatnie dwa dni ma pierwszą drzemkę ponad 2h a na drugą zasypia o 16 jak zawsze ale po 10min się budzi i już spać nie chce ![]() ![]() Cytat:
![]() dużo zdrowia dla dziadków ![]() niezły młyn ostatnio u was ![]() ![]() Cytat:
![]() też czytałam o tej gumie z majtek żeby zawiązać ![]() a jak podbijanie tego wózka? lekko wjeżdżasz na krawężniki? Cytat:
![]() dobrze że jest możliwość wypisu mamy przed zabiegiem. trochę odpocznie i sił nabierze ![]() ![]() nad rozmiarem czapki nie myślałam. pewnie coś ok. 48cm |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1113 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mieszko ZAWSZE śpi odkryty, jak chłodniej to ubieram mu pajaca, żeby nie marzł, teraz jak ciepło to śpi w samym body. Jest przykryty dokładnie 2 minuty po odłożeniu do łóżeczka ![]() ![]() Jestem pod wrażeniem mowy twojego synka, my to chyba dopiero dojdziemy do tego etapu...może za 2 lata?? ![]() Nigdy jeszcze nie kupowałam czapki na rozmiar, brałam z półki i poprostu mierzyłam ![]() Cytat:
![]() Podbijanie super, bo ma pełną rączkę, wcześniej miałam wózek, który miał 2 uchwyty i to jest jak dla mnie tragedia. Zupełnie inny nacisk trzeba kłaść na wózek, z pełną rączką jest o wiele prościej. Własnie, gumki od majtek ![]() A mówiłaś, że rozglądasz się za BJ, który model? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas różnie, ale teraz latem to przeważnie jest odkryta.
![]() |
![]() |
#1115 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak by mogl, to by ciagle go wszedzie mial i ciumkal, ale ma tylko na spanie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale duzo ci mowi ![]() Cytat:
![]() ![]() A co to za praca? I kiedy kolejny potomek? ![]() Cytat:
![]() ![]() Moj Nino tez sie ciagle odkrywa ale jak jest mu naprawde zimno to spi przykryty, wiec chyba oznacza, ze wie kiedy pokazac gole nogi ![]() Ja czpke przymierzam na kandydacie i wiem, a jak nie to zawsze rozmiar wiekszy niz ma obecnie - chodzi o wiek, bo u nas wedlug wieku sa rozmiary. nino ma prawie 16 miesiecy, wiec plasuje sie w wiek 1-1,5 roku. Wiec kupie na zime 1.5 - 2 lata i git ![]() Witam sie wieczorowa pora. Przeziebienie mnie paskudne dopadlo, zreszta Nina i TZa tez, bo pogoda tak sie nagle zmienila, ze czlowiek nie zalapal, co jest grane ![]() Leje mi sie z nosa doslownie i czuje jak goraczka nadchodzi wielkimi krokami, a Nino kaszle okropnie ![]() Ja wiem, ze juz pytalam ale pytam ponownie, bo mame bede o paczke do UK prosila, wiec na swiezo wole miec info. ![]() Co podajecie waszym dzieciom w czasie silnego przeziebienia - bez recepty oczywiscie? Zwlaszcza na kaszel? A teraz ide do wyrka, bo nie wiem co mnie jtro czeka... Dobranoc ![]()
![]() |
![]() |
#1116 |
Wtajemniczenie
|
Witam się
![]() Jak tak poczyatłam posty o tym jak mówią wasze dzieci to moja narazie mało mówi.Z ostatnich "normalnych"słów to hitem jest auto(atoooo!),gdzie tylko dojrzy to mówi atooo.I oci=oczy! ![]() Muszę pochwalić moje dziecko bo już 5 dni jest bez smoczka ![]() ![]() To wielki sukces,bo moja Lila jest znana w okolicy ze smokoholizmu! ![]()
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1117 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny. przepraszam wchodzę podczytuję ale nie mam kiedy odpisać. pakujemy się na wakacje
![]() ![]() ![]() ![]() Tity trzymam kciuki za mamę aby wszystko było dobrze ![]() nam ostatnio pediatra na kaszel kazała dawać flavamed - bez recepty on chyba jest. i na katar woda morska.. i nurofen na noc przez 3 dni.
![]() |
#1118 |
Zakorzenienie
|
mordka super już mała mówi
![]() Eirene dzięki i zazdroszczę wakacji ![]() ![]() cora brawo dla Lili ![]() Anesska nie pomogę z przeziębieniem, raz tylko braliśmy Flegaminę dla dzieci i tyle. Mama od dzisiaj jest w domu, chociaż jest dość słaba, ale mam nadzieję, że dotrwamy spokojnie do operacji. Leoś zapomniał chyba babcię, ale za to pięknie przytulał i głaskał kota, wcześniej się na niego rzucał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1119 |
Zakorzenienie
|
tak jest
![]() ![]() lecę i już nie wchodzę bo mnie pakowanie czeka ![]()
![]() |
#1120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na kaszle dawałam Flegamine w kroplach, mój pediatra tez syrop Stodal poleca, poza tym witamina C w kroplach, i smaruję młoda maścią Pulmex baby, to taka rozgrzewająca i przy okazji ułatwia oddychanie (polecam) no i jeszcze można mieć w apteczce krople do nosa Nasivin Soft, i coś przeciwbólowego bo one też przeciwzapalnie działają, Nurofen czy Paracetamol
![]() |
![]() |
#1121 | ||
Zadomowienie
|
Dziasiaj z rana było nowe słowo: guzik, a ostatnio wzięłam ją na kolana a ona do mnie: Co tam?
Praca to pomoc starszej pani w sprzątaniu i różnych obowiązkach. Kolejny potomek? Hmmmmm... Pewnie niedługo ![]() My na kaszel stosowaliśmy: Flavamed, Stodal, Mucosolwan i jeszcze tantum verde psikaliśmy do gardełka. A na gorączkę Nurofen w czopkach pomógł. Jeszcze po antybiotyku kaszle cały czas. Oliwia miała we wtorek zaległe szczepienie i przez 3 dni miała strasznie spuchnięte udo. Ale już dziś widzę poprawę - uff! ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
Miałam plan dać małą do żłobka, znaleźć pracę, zmienić mieszkanie na większe i dopiero ciąża.... A teraz będzie chyba tak: ciąża + zmiana mieszkania i ewentualnie jakaś praca dorywcza jak się uda no i siedzenie w domu ![]() No nic, muszę porobić badania, odstawić Oliwię od cycka, przytyć (bo ważę 47 kg) i wtedy zobaczymy. Mąż trochę pomaga, tzn czasem zabierze małą na spacer albo zostanie z nią chwilę w domu jak mam zrobić zakupy. Czasem zmieni pieluchę i od święta wykąpie.To wszystko. W domu nie robi kompletnie NIC. Głównie dlatego ta decyzja jest dla mnie taka trudna ![]() Dobrze, że mama w domu. Oby szybko wróciła do zdrowia. Wiem co przeżywasz bo u nas też podobna sytuacja, jeden dziadek po 2 operacjach na szczęście już jest pod opieką swoich dzieci, a drugi dziadek w szpitalu, wczoraj u niego byłam. Będziemy mu szukać lekarza i miejsca w szpitalu na szybką operację. Jak się wali, to wszystko ![]() Cytat:
No nic idę przebrać małą bo mi powietrze w mieszkaniu psuje ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1122 |
Zakorzenienie
|
hejka!
wita sie mama zaginiona w akcji..... ![]() iweczka i mała Lenka ![]() ja nadal z małą w domu tj.od marca, poszukiwania pracy trwają, ale jakos marnie idzie :/ zobaczymy może cos sie uda niebawem, jak nie powrót na stare smieci.... mała rosnie, szaleje, łobuzuje coraz wiecej ![]() ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- tak kusicie tym domkie, ze i ja go zamówie ![]() juz widze, jak tz sie cieszy ![]() a czy któres dziecko ma mate wodną???? ![]() moja ostatnio szlifuje swój talent malarski.....i moze taka mata by Jej sie spodobała??? ![]() Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2012-08-25 o 15:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1123 |
Wtajemniczenie
|
hej podczytuje Was ale czasu na pisanie chwilowo nie mam
![]() wybaczcie!!! ![]() wcześniej wyjechaliśmy sobie na 4 dni na wieś..potem szybki powrót bo moi rodzice do nas jechali..dziś odjechali ![]() troche wysyłek miałam..i przesiadywanie na allegro no i tak czasu już na wizaż brakło ![]() niebawem wróce .. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1124 |
Zadomowienie
|
Witaj iweczka
![]() my nie mamy maty wodnej tylko tablicę do rysowania kredą i jest suuuper! mala bazgroli na niej od dnia gdy ją dostala, ma kolorowe kredy i tylko przybiega jak chce żeby jej zmoczyć gąbeczke ![]() a co to za domek? chyba przegapilam
![]() |
#1125 | |
Zadomowienie
|
witam i ja
![]() podczytuje Was ostatnio , trudno mi sie wdrożyć , poza tym wielu z Was nie kojarze ![]() Tymo rośnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1126 |
Zakorzenienie
|
ada wracaj szybko
![]() iweczka,diatoma witajcie ![]() diatoma trzymam kciuki za operację, dobrze, że Tymek nie choruje ![]() ![]() iweczka powodzenia w szukaniu pracy ![]() mordka no to faktycznie masz dylemat. Ja bym nie wytrzymała, jakby mąż nic w domu nie robił. W końcu nie jesteśmy ich służącymi... mój odkąd się przeprowadziliśmy od rodziców, to jest zuch. Zmywa gary, odkurza, łazienki myje i jeszcze ciasto upiecze ![]() Dzisiaj byliśmy na łące nad rzeką, Leoś się wybiegał, aż padł ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1127 |
Zadomowienie
|
Tity,
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1128 |
Zadomowienie
|
Tity - gdyby moj tż chociaz poodkurzał to juz bym w ciężkim szoku była.
Zapomniałam wam napisać, ze odzwyczaiłam Oliwkę ssac smoka, a to dlatego ze ostatnie miesiące ssala go non stop. W sumie trochę nasza wina bo dawaliśmy jej bezmyślnie jak tylko nic w buzi nie miała. Ale udało się, trzy dni marudzenia i jęczenia i o smoku zapomniała. Nawet jak widzi smoka u zuzi to wcale go nie chce, jakby go nie było. A od wczoraj jest odwyk od cyca. Po odstawieniu smoka cycka chciała doslownie co chwilę. Jak mnie tylko zobaczyła. To już była przesada. W gościach, w sklepie, na spacerze ciągle jęki za cycem. Potrafiła pić co godzinę. Ostatni raz pila wczoraj o 11:00. Mam nadzieję, że obie to wytrzymamy ![]() Dziś pobudka była o 7:00. Ech! Za to wczoraj o 11:00 ![]()
![]() |
#1129 |
Zakorzenienie
|
Hej, ja się dzisiaj wybrałam na taki spacer, że kręgosłup mi się chyba złamie...
![]() ![]() mordka no to się trzymajcie z odstawianiem ![]() diatoma racja, na utrzymanie domu trzeba mieć dużo siły, niestety, faceci są chcąc nie chcąc silniejsi od nas. A siedzenie z dzieckiem też nie polega na chodzeniu na spacery i patrzeniu jak się dziecko bawi tylko. A i wczoraj Leoś wziął golarkę tatusia, udawał, że się goli i mówił "goliś" ![]() ![]() ![]() P.S. Parę nowych zdjęć w albumie ![]() Edytowane przez Tity Czas edycji: 2012-08-27 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1130 |
Zakorzenienie
|
Ojej, a co tu tak pusto. Gdzie się podziewacie?
My dzisiaj bez drzemki od 7.30 do 19.45.....masakra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1131 |
Zadomowienie
|
tity weszla z ciekawosci a tu nie ma nic do narabiania
![]()
![]() |
#1132 |
Wtajemniczenie
|
Hej
Dwa tygodnie prawie nie zaglądałam i choć doczytałam to nie mam czasu nawet poodpisywać. Najpierw tydzień na wsi, a teraz jest u nas siostra i co dzień mamy a to jakieś załatwiania, a to zakupy. W niedzielę mamy chrzciny, będę chrzesną i jeszcze nie mam w co się ubrać, bo nic nie mogę kupić fajnego. Młody od poniedziałku do żłobka i też go obkupuję po trochu. Wczoraj mieliśmy 3 rocznicę ślubu i wreszcie wyszliśmy sami z mężem, a Dawid oczywiście płakał. Od 2-3 tygodni tak jest, że ciągle musi mnie widzieć, tuli się bardzo często, woła mnie i płacze jak wychodzę. Nie wiem co to będzie z tym żłobkiem ![]() Postaram się już być na bieżąco, bo mało teraz piszecie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1133 |
Zakorzenienie
|
hej
cos się z wizazem działo. U nas wszystko ok, wczoraj Idi miała pierwsza drzemkę od tygodnia. ![]() Od poniedziałku startujemy z żłobkiem ![]() Własnie nas umowilam na jutro do lekarza, bo potrzebujemy zaswidaczenie że jest zdrowa. Wczoraj kupiłam jej worek na gadżety do żłobka. Ja do pracy dopiero od 17 wrzesnia, więc już mysle co bede poroabica w godzinach jej zlobka ![]()
![]() |
#1134 |
Zakorzenienie
|
iza no to wakacje małe będziesz miała przez parę dni
![]() kasiuni_a będzie dobrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1135 |
Wtajemniczenie
|
U nas tak samo jak u Izy, Młody od poniedziałku a ja do pracy od 17 września. Postanowiłam wysprzątać bardzo dokładnie całe mieszkanie, bo potem nie wiem kiedy będzie czas. Też jestem bardzo przejęta, dziś mnie już naprawdę mocno dopadło.
Iza jaki worek? U nas jeszcze nie wiadomo co potrzebne, powiedzą w poniedziałek, mamy zabrać kapcie, pieluchy i piżamę. Zaświadczenie załatwiliśmy w poniedziałek. Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2012-08-30 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1136 |
Zakorzenienie
|
Taki materiałowy worek, zapakuję w niego ciuchy na zmianę, i powieszę na jej wieszaczku. Stwierdziłam że w reklamowce gorzej źle wygląda
![]() My dużo nie potrzebujemy: papcie, ciuchy na zmianę, pieluchy i butelkę.
![]() |
#1137 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() No co ty mordka.Mój tż ma obowiazki w domu,fakt,ze rzadko coś robi ostatnio,(ale na działce ogrodzenie robił,przycinał czereśnie itd.)ale np.odkurzanie w sobote należy do niego.Czasem sam z siebie ogarnie dom,no i Lilą sie zajmuje,zabiera na spacery,rower itd. kasiunia,iza nowy etap pzred wami.Ciekawa jestem jak Lili poradziłaby sobie w żłobku ![]() Myślę jednak,że nie byłoby tragedii.Ona lubi towarzystwo i sie nie boi obcych.
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój musi robić wszystko to co ja ![]()
![]() |
![]() |
#1139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Piszecie o zabieraniu smoczka, a u nas nic się nie zmieniło, bo Dawid dalej doi, ale głównie do snu. Wczoraj rano odgryzł smoczek, ale dałam mu inny, bo to moim zdaniem nie jest dobry moment na odstawianie. Jak się oswoi ze żłobkiem to koło nowego roku spróbujemy odstawić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1140 |
Zadomowienie
|
hej hej, witam serdecznie
![]() wreszcie dotarłam po dłuuugiej nieobecności ![]() nie wiem co tam u Was - nie czytałam, bo czasu brak. Poza tym co chwilę jakieś wyjazdy były - dłuższe i krótsze i nie zabierałam kompa. Przeczytałam na razie tylko kilka ostatnich postów i widzę, że żłobek na tapecie u izy i kasiuni Ja do pracy wracam w poniedziałek,więc mały też do żłobka idzie ![]() Na razie korzysta z zajęć adaptacyjnych - na początku było kiepsko, ale z dnia na dzień coraz lepiej ![]() U nas w żłobku każde dziecko ma plastikową skrzyneczkę na rzeczy, które zostają - my mamy przynieść piżamkę, pampersy, chusteczki nawilżane, krem do pupy, wodę morską, szczoteczkę do zębów, ubranko na zmianę i papućki. Ja dodatkowo daję bidonik oraz smoka (do spania i w razie ciężkich chwil). cora, mordka brawa dla Waszych dziewczyn za brak smoka ![]() U nas jeszcze ten "zielony potwór" jak nazywam smoczek jest dojony. Teraz nie będę odzwyczajała, bo już żłobek jest nowością i pewnym stresem, więc nie będę kolejnego dodawała. Tym bardziej, że odkąd chodzi na te zajęcia adaptacyjne beze mnie to są problemy ze spaniem - tzn. budzi się w nocy o 3 lub 4 i nie śpi około godziny lub więcej.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:08.