|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
|
|
|
|
|
#3092 | |
|
amor vincit omnia
|
Cytat:
mniej nie znaczy lepiej.
|
|
|
|
|
#3093 |
|
Raczkowanie
|
2 sałatki pomieszane: SALATERIA- sałatka włoska z brokułem + sałatka warzywna- po polsku,tradycyjna+ 1 kromka chleba hiszpańskiego muśniętego osełką maślaną+ 2 plastry pomidorka+ kiełki fasoli mung i mieszanka kiełków+ 1 plaster szyneczki+ troszkę baleronu+ herbatka pokrzywowa (poczułam się jak w Wigilię
)pierogi z kapustą i grzybami+ okrasa z cebulki, sera żółtego i baleronu baton DAIM potem pewnie owoce, płatki i leczo
|
|
|
|
#3094 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie: chcac przytyc 5 kg ile muszę dziennie przyjmować kcal? ok 3000?
23 lata, 172cm, 51 kg
|
#3095 |
|
Zakorzenienie
|
Lekkie P:
I: owsianka z 3 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki musli pełnoziarnistego, 1 łyżki otrębów (miks) z cynamonem, słonecznikiem i kremem kokosowym + nektarynka + jabłko + melisa z pomarańczą; II: kanapka z 2 kromek chleba razowego z masłem, serem, pomidorem, ogórkiem i oregano + kilka rzodkiewek + marchewka; III: jogurt truskawkowy + jabłko + 2 kostki gorzkiej czekolady -> wpadł cukierek od koleżanki IV: 3 chochle zupy grochowej (ze sporą ilością ziemniaków i marchewki) na zasmażce z masła (nie było drugiego dania, bo szybciutko musiałam zmykać na miasto...) V: kromka razowca z masłem, pomidorem i ogórkiem + pół kromki z miodem + pół kromki z dżemem malinowym + gruszka VI: twaróg + warzywa na parze Do picia: woda, kawa zbożowa, pokrzywa |
|
|
|
#3096 |
|
Zakorzenienie
|
Witam ponownie po przerwie trochę was poczytałam i Żabciu pyszna i zdrowa eR, Milka ja zwykle wszystko przepysznie , Aniołek bombowe U,Ty to masz metabolizm Ervisha też smakowicie, a Irish to już traktuję jak spam, o i widzę N_tt postępy, brawo! mpati gratuluję wytrwałości w ładnych eR i oczywiście @ i w tym momencie powinnam jeszcze Ci powiedzieć "a nie mówiłam", no i jeszcze wszystkie inne wizażanki pozdrawiam
I teraz ja was proszę o pomoc, jak pisałam w lipcu nie dostałam @, nie wiem dla czego, zniknęła tak po prostu, byłam ( no i jestem bardzo wystraszona), wizytę u gin mam dopiero w październiku, test ciążowy robiłam (wyszedł negatywny), świruję już. Byłam teraz trochę na "wakacjach" i te moje półtora tygodnia przeznaczyłam na P, i to takie z prawdziwego zdarzenia, ja nie gotowałam (ewentualnie trochę pomagałam) jadłam dużo i to co wszyscy, dzień był długi bo od około 8 do 24, więc i zmieściłam dużo posiłków, nie będę tu pisać jadłospisów ale to było bardzo porządne i wydaje mi się dość zdrowe P. Na wadze tak mniej więcej przytyłam około 1,5 kg, ważyłam się raz kilka dni przed wyjazdem i na czczo dwa dni z rzędu pod koniec i na koniec wyjazdu. Więc powiedzmy około +1,5kg jest ![]() Od wczoraj jestem już u siebie, dziś gotuje sobie sama, przeszłam na U i stwierdziłam ,że nie umiem już jeść, nie wiem jak? ile jest za dużo?ile za mało?ile ma być? mój dzień jest dużo krótszy i nie zjadam 5-6 posiłków, do tego mam dziwny apetyt.... w ogóle to tylko jedno słowo POMOCY DZIEWUCHY!!! I jeszcze jedno ważne pytanie, proszę o odpowiedz, bo jak wy śpiąc długo w wakacje i jedząc kolację około 20-21 mieścicie 5 posiłków, bo na pewno nie co 3 godziny!! ja już hoho dawno, dawno nie jem z zegarkiem w ręku i na czas, tylko jak zgłodnieję, ale kurcze nie zmieszczam czasowo 5 posiłków, nawet często czwarty jem dość późno, lub no ten piąty lekki o czasami 23-24?? Wstawię jeszcze swój z dziś U, dziwny, bez obiadu z prawdziwego zdarzenia, ale objedzona jestem, do tego nie mam humoru, długo spałam i dziś dzień spędzony przed kompem. 1. owsianka na mleku 2% (płatki owsiane, otręby owsiane, zarodki pszenne, śliwki suszone, przyprawa do piernika +opakowanie borówek amerykańskich) po na deser był: deser sojowy alpro o smaku waniliowym/kawa z mlekiem/ 2. pół dużej wędzonej makreli z cebulką i dużo warzyw:sałaty, marchewki dwie, rzodkiewki, papryka czerwona i miska pomidorów z cebulką /chwilę potem miska duży śliwek kawa z mlekiem/ 3. teraz nie dawno około 18.: cały duży talerz gotowanej fasolki szparagowej żółtej i trochę zielonej obłożone pokrojonym serem camebmert ( pół krążka) i plastrami wędliny + kalarepa chrupana przy gotowaniu <-- ser się cudnie roztopił i ciąąąąągnął no i to dziś zjadłam a planuję jeszcze: 4. twaróg półtłusty ze szczypiorkiem + warzywa, pomidory i inne w/w ze sporą dawką migdałów bo mam ochotę, a przed snem wypiję gluty, nie wiem w sumie co będę jadła, zrobię edycję jak cuś
04.03.2011 25.06.2014 , 21.12.2014 ![]() 15.08.2015 ![]() 13.03.2016 https://mkuchara.blogspot.com/ Edytowane przez teczowa dlolinka 21 Czas edycji: 2012-08-28 o 18:43 |
|
|
|
#3097 |
|
Raczkowanie
|
U/P: (przydało by się przybrać jeszcze kilogram...)
I: owsianka (4 łyżki płatków) na mleku z chałwą, truskawkami II: 2 małe bułeczki z: nutellą i truskawkami/ masłem orzechowym i malinami/ serkiem philadelphia o smaku fety i ogórka, z papryką/ z sosem pomidorowym, szynką i serem żółtym + reszta Danio ze śniadania III: fasolka szparagowa z masłem i solą + makaron z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami IV: tartoletka cytrynowa + kawa z mlekiem, miodem i przyprawami (a miałam ograniczać kawę )V: zapiekane ziemniaki z sosem jogurtowo-czosnkowym i na deser migdały w karmelu (mmmm...) Ślicznie proszę o zerknięcie
|
|
|
|
#3098 |
|
Rozeznanie
|
R: (mało węgli bo bez treningu, nie mam dziś czas)
I.(pieczone w nocy-bezsenność :/)dwie muffinki orkiszowe z czoskiem, ziołami, fetą 10% i szpinakiem (mąka orkiszowa pełnoziarnista,proszek do pieczenie, jaja,przyprawy,oliwa z oliwek,czoskiek,zioła,200 g fety na 8 muffinek) ; do tego wielki pomidor malinowy; zielona herbata 2h spacer z wózkiem ![]() II.pieczony pstrąg nadziany różnymi warzywami, podnany z puree z kalafiora (rozgotowny kalafior tłuczony z ziołami) polane olejem z pestek dyni; mycie,podłóg i okien 4godziny cały czas III.omlet kakowo-cynamonowy(2jaja,mleko,ka kao nat,cynamon) podany z twarożkiem, dynią duszoną z jabłkiem i syropem z agawy posypany pestami dyni; zielona herbata z granatem; IV.porcja sałatki: z rukoli, wędzonego łososia, ogórka,avocado garść uprażonych ziaren sezamu i sos oliwy+oleju sezamowego+limonka+ sól, posypana uprażonymi ziarnami sezamu; herbata ziołowa skakanka i hh +woda
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. " św. Augustyn zaręczona 30.03.2012 mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012 niedługo żona niedługo matura wygrałam swoje życie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2012-08-28 o 18:58 |
|
|
|
#3099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3100 | |
|
Zadomowienie
|
---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
|
|
#3101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tęskniliśmy Co do Twoich pytań to ja np. wstaje o 5-6 to bez problemy mieszczę tych 5-6 posiłków. Jeśli Ty nie odczuwasz potrzeby jedzenia tyle to nie jedz. Nie katuj się na siłę. I nie pisz, że nie wiesz jak jeść i ile bo do tej pory szło Ci bardzo ładnie Po prostu wsłuchaj się w swój organizm. Słuchaj jego. On Ci powie jak jeść i ile. Jedz to co lubisz, gotuj tak by Ci smakowało. Co do ilości jedz by się najeść a nie być objedzonym. Obserwuj tez swój orgaznim i jakby coś działo się nie tak to wtedy panikuj Co do menu wyszło Ci lekkie, smaczne i na luzie a oto przecież chodzi
|
|
#3102 |
|
Rozeznanie
|
uuu
rzucicie okiem?..bardzo proszę
|
|
|
|
#3103 |
|
Zakorzenienie
|
jak ja tu dawno nie zaglądałam..
ciekawa jestem czy ktoś tu mnie jeszcze pamięta ![]() U śniadanie: 2 kromki chleba orkiszowego z masłem, wędliną, sałatą i pomidorem; jajecznica ze szczypiorkiem; herbata z cytryną II śniadanie: brzoskwinia, jabłko, jogurt Danone z ziarnami zbóż obiad: gotowane udko i pałka z kurczaka; ryż w sosie potrawkowym; warzywa z rosołu (seler, marchew, pietruszka, por) + gotowana brukselka z masłem podwieczorek: naleśnik z serkiem homo i bakaliami; 2 kawałki arbuza kolacja: będzie serek wiejski z pomidorem i szczypiorkiem + kanapka herbata po kolacji pewnie jakieś owoce, orzeszki przed tv ![]() ujdzie?
|
|
|
|
#3104 |
|
Wtajemniczenie
|
Utrzymanie:
śniadanie: 2 sadzone jajka, 2 duże kromki ciemnego chleba z masłem,pomidorem i cebulą, kawa z mlekiem i cukrem obiad 1 miska krupniku na kurczaku z ziemniakami, warzywami itd obiad 2 smażone kopytka ze śmietaną kolacja: dwie kromki chleba- jedna z serem typu capri, druga z pastą z tuńczyka- obie z kapustą pekińska i czarnymi oliwkami. 2 zielone herbaty, mięta |
|
|
|
#3105 |
|
Raczkowanie
|
moje U
1. 2 kromki (małe i cienkie) chleba razowego z margaryną, dżemem jagodowym, serek wiejski 200g (230 kcal), kubek jeżyn i malin 2. gruszka 3. zupa pomidorowa, kilka świderków(makaron) 4. jabłko 5. 2 kromki chleba razowego z margaryną, 2 plasterki sera (po 39 kcal za jeden), pół pomidora, trochę cebuli, pół papryki |
|
|
|
#3106 |
|
Rozeznanie
|
TĘCZOWA, dziękuje
![]() Dzisiejsze mocnoorzechowe U ![]() I owsianko - orkiszanka na mleku sojowym z 2 łyżkami masła orzechowego i musem sliwkowym II chleb leo-orzechowy z ricottą, pomidorem i rukolą III pikantne curry rybne z ziemniakami startymi, kukurydzą i papryką świezy sok jabłkowy 350 ml ![]() IV orientalna sałatka - makaron ryżowy, kurczak, fasolka szparagowa, sos sojowy, olej sezamowy i duużo podprażonych nerkowców do picia: woda i czarna herbata różana |
|
|
|
#3107 |
|
Rozeznanie
|
R
ś: mała puszka tuńczyka w oliwie (80g) z ziarnami słonecznika i kilkoma pistacjami - to zawijane w sałatę, kilka oliwek, 3 jajka na miękko dś: nektarynka przed treningiem: serek wiejski z mieszanką otrębów, pestek dyni, orzechów, 1 papryka, banan obiad: stek z łososia z warzywami (papryka, cukinia, cebula), pieczarkami, 1 pomidor k: serek wiejski light, 1 papryka co sądzicie? ale mi wyszło papryki przypadkiem
|
|
#3108 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
fajnie,ale brakuje mi owoców...sama rzadko jem,więc nie krytykuję..
|
|
|
|
|
#3109 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dziś wreszcie spełniałam się w kuchni bo cały dzień miałam pomoc do dziecka tak to ratuje się raczej serkiem wiejskim,puszką tunaka albo jajecznicą ![]() dziękuję bardzo
|
|
#3110 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zastanawia mnie u Ciebie bardzo mała ilość węglowodanów; oprócz otrębów, banana i warzyw nie ma żadnego pieczywa, ryżu, etc . Chyba bym coś gdzieś dorzuciła . Generalnie bez zarzutu, zdrowe tłuszcze, białko, warzywa, dobra R-ka ![]() ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
180, 107->60 completed walka o piękne włosy ![]() ćwiczę ! Edytowane przez delightful_ Czas edycji: 2012-08-28 o 22:09 |
||
|
|
|
#3111 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3112 |
|
Zakorzenienie
|
Niech ktoś oświeci co to jest pałka z kurczaka
|
|
#3113 |
|
amor vincit omnia
|
mniejszy kawałek kurzej nogi
tutaj jest zaznaczona: http://static.ilewazy.pl/wp-content/...zaka1-250g.jpg
|
|
|
|
#3114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za wyjaśnienie
|
|
|
#3115 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3116 |
|
Zadomowienie
|
R:
1, 15 orbitrek Ś: owsianka- 3 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka otrębów owsianych z dużą garścią mieszanki studenckiej z mlekiem i wkrojoną 1 brzoskwinią IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z sałatą i kurą w galarecie; 1 pomidor; kawa parzona z mlekiem O: zupa fasolowa z piersią z kurczaka Po: kawa parzona z mlekiem; garstka pestek słonecznika 1 h orbitrek K: Łosoś wędzony na gorąco opalany drewnem bukowym duży; warzywa gotowane mix brokuł, kalafior, marchew i jak?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? Edytowane przez mpati86 Czas edycji: 2012-08-29 o 10:15 |
|
|
|
#3117 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze P.
1. owsianka z 4 łyżek płatków owsianych z jogurtem naturalnym 180g, łycha otrąb pszennych, malinami, słonecznikiem (2 łyżki), łychą miodu 2. tosty z grahamki 100g z 2 plastrami sera żółtego, pomidorem całym, sałatą, bazylią 3. pyszna pierś z kurczaka grillowana (oliwa+przyprawy) z połową woreczka ryżu naturalnego z koperkiem, miseczka sałatki z pomidora i bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek i przypraw 4. mała pełnoziarnista drożdżówka z jabłkami i cynamonem mojej roboty 5. grzanki z grahamki z masłem, 2 plastrami pysznej szynki z indyka, pomidorem, bazylią, jajko na półtwardo, herbata zielona z miodem ruch: 8 minut legs + ok 25 minut roweru
|
|
|
|
#3118 |
|
Zakorzenienie
|
U
S; Owsianka; szklanka startej cukini, trzy małe papierówki uprazone z cynamonem,Inka, świeżo zmielone siemie lniane 1 łyżka,filiżanka mleka 1,5% II Koktail; maślanka, aronia,sałata rzymskia,seler naciowy,pietruszka,melisa , mięta,oregano,siemie lniane ![]() O;Zupa krem z dyni z kaszą jaglaną posypana garścią pokrusznego twarogu i pestkami słonecznika + sporo pieprzu i imbiru ![]() K; 1/2 makreli z ogórkiem gruntowym + tost z chleba z soją Przed snem kubek gorącego mleka z kakao albo Inką
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2012-08-29 o 09:17 |
|
|
|
#3119 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mało, bardzo, na pewno nie P .
|
|
#3120 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj będzie tak
U/R 1. Owsianka (4 łyżki płatków owsianych) z gruszką, cynamonem, masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi. Kawa z mlekiem. 2. Druga połowa serka wiejskiego (100 g) z papryką i ogórkiem, kawałek tary cukiniowej z suszonymi pomidorami (ostatni, z wczorajszego obiadu się zachował). 3. Krem fasolowy Paula Mc Cartney'a 4. Orzechy laskowe & włoskie, butelka jednodniowego soku pomarańczowego - w kinie. 5. Gotowana pierś z kurczaka, szpinak duszony z czosnkiem. 30 min skakanki proszę o zerknięcie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

sojowy alpro o smaku waniliowym

)

)

Mało, bardzo, na pewno nie P .