![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: chrześcijański ślub - dla tych, dla których ślub jest mistycznym doświadczeniem
Cytat:
![]() Co prawda każdy uważa, że jego wybór jest najwłaściwszy i przychodzą do głowy myśli: "czemu inni postępują inaczej?" ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Rozeznanie
|
Dot.: chrześcijański ślub - dla tych, dla których ślub jest mistycznym doświadczeniem
Cytat:
![]() Ja sama staram się inność akceptować, aczkolwiek nie przeczę, że czasami nie rozumiem. A czasami to już w ogóle nie ogarniam pewnych zachowań (akurat nie mam tutaj na myśli względów religijnych czy kulturowych). Co nie zmienia faktu, że nikogo do swoich racji na siłę przekonywać nie zamierzam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie uznaję Kościoła Katolickiego a moja przyjaciółka ze studiów jest... zakonnicą ![]() ![]() Ona z kolei nie powiedziała mi nigdy złego słowa na temat mojego podejścia. Kiedy dowiedziała się, że bierzemy z TŻ ślub cywilny, powiedziała, że bardzo się cieszy i jest z nas dumna - bo nie urządzamy obłudnej szopki, która w wykonaniu innych par, ją, jako prawdziwą katoliczkę, zwyczajnie boli.
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Ciekawy watek, az sie zalogowalam.
Ja jestem zareczona od pazdziernika 2011, slub bedzie prawdopodobnie na jesieni 2012. W zwiazku od lutego 2008. Jestem katoliczka, ale nie zawsze to tak prosto wygladalo, jednak od dluzszego czasu jest coraz lepiej i ogromna czesc walk stale wygrywam i sie z tego ciesze. Narzeczony moj w chwili poznania byl b. wierzacy niz ja, teraz jestesmy na podobnym poziomie. Nie mieszkam z narzeczonym, mieszkam sama, narzeczony mieszka z rodzicami. Nie wyobrazam sobie mieszkania przed slubem - jest to niezgodne z naukami KK. Kiedys wspolzylam z narzeczonym, potem wybralismy zycie w czystosci i... juz grubo ponad 2 lata sie nam to udaje i jestesmy przekonani, ze wytrwamy do slubu. Slub to dla mnie przede wszystkim sakrament i takze rozpoczecie nowego, wspolnego zycia. Nie moge sie doczekac. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
Witam,
pozwolicie, ze sie przylacze? Niedawno przezylam slub koscielny. Jest to naprawde piekne i glebokie doswiadczenie. neistety zostalo troche zepsute przez za ciasna suknie, ktora utrudniala mi oddychanie i nie pozwalala skupic sie w 100% na tym cos ie dzialo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() P.S. Cieszę się, że Mąż pokazał Ci od nowa piękno wiary. To cudowne, kiedy ludzie ciągną się wzajemnie ku górze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2012-07-09 o 09:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wspaniale, ze czekasz na Malenstwo ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
ilość partnerów, było pogrubioną czcionką więc myślałem, że to jasne - spowiedź to nie ile, gdzie, z kim, i jak i nie dotyczy to tylko 6 przykazania.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2012-07-09 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie chodzi o to, żeby podawać dokładnie statystyki przecież, no ludzie ![]()
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Jak się nie idzie do Kościoła bo się jest chorym to się w ogóle z tego spowiadać nie trzeba bo grzechu nie ma ba nawet jak się jest zdrowym a wiąże się to trudnościami(tutaj mądre słowa) .... też może grzechu nie być. Nie chce mi się szukać notatek z Teologii Moralnej, żeby podać dokładnie. 2. Oczywiście, że ma znaczenie dla spowiednika czy się miało 1 partnera czy 3 ale od ostatniej spowiedzi bo już między 26 a 206 specjalnego znaczenia nie ma, wtedy nawet grzech prawdopodobnie znikomy bo to choroba - nie będę rozwijał. 3. Spowiedź generalna inaczej z całego życia to nie wyliczanka tutaj już nie ma znaczenia ilość bo to zupełnie inna spowiedź. Nie mówię tutaj o penitencie, który ma np. 40 lat i spowiada się z całego życia bo ostatnia spowiedź była 20 lat temu - piszę tutaj o osobach, które w miarę regularnie się spowiadają. Studiowałem na PAT, należałem do wspólnoty przy jezuitach. Mam wielu znajomych i przyjaciół wśród Jezuitów, Dominikanów i Franciszkanów. Uwielbiałem zadawać trudne pytania na studiach i znajomym. Sam przygotowywałem się do pierwszego tygodnia rekolekcji ignacjańskich gdzie jest spowiedź generalna i dużo o niej rozmawiałem z kierownikiem duchowym jezuitą i kolegami jezuitami - więc coś w tym temacie wiem. Spowiedź generalna warto przeczytać ze względu na to: "Mówiąc o celowości spowiedzi generalnej, obejmującej całe dotychczasowe życie penitenta należy zaznaczyć, iż dla jednych osób jest ona konieczna, dla innych szkodliwa, a jeszcze innym przynosi wielki pożytek", "takie osoby wyznają na spowiedzi wszystkie grzechy i bardzo dokładnie, zarówno co do ilości, jak i jakości popełnionych grzechów" Stąd jak pisałem nigdy nie ma obowiązku spowiedzi generalnej nikt nie może nas do niej zobligować, przymusić itd. http://www.rozmawiamy.jezuici.pl/roz...ticles/52/n/53
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2012-07-09 o 11:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I - jak również już napisałam - nie chodzi o podawanie jakichś statystyk, ani "wyliczankę". Chodzi o sam fakt spowiadania się (w przypadku spowiedzi generalniej ogólnie, w przypadku comiesięcznej od ostatniej) współżycia z wieloma partnerami. Gdybyś przejrzał cały wątek dokładnie, wiedziałbyś, że było napisane: spowiedź generalna jest ZALECANA, nie obowiązkowa ![]() Myślę, że wyliczanka kto jest kim i dlaczego uważa się za nadwornego mądralę jest tu nie na miejscu. Zapewniam Cię, że większość obecnych tutaj dziewczyn jest podobnie zorientowana w temacie, jak i Ty - również należymy do wspólnot i obracamy się w takim, a nie innym towarzystwie. Także o stan naszej formacji obawiać się nie musisz, a już na pewno zarzucać nas notatkami ze studiów, ja na przykład również mam do nich dostęp ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2012-07-09 o 11:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2012-07-09 o 11:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Dla mnie slub koscielny jest bardzo waznym przezyciem, gdyz oboje (ja i moj narzeczony) jestesmy b. wierzacy. On zawsze byl, ja nie. Nie mieszkamy ze soba i nie planujemy do momentu slubu. Przez jakis czas trwania naszego zwiazku uprawialismy seks (na poczatku), ale od prawie 3 lat udaje nam sie utrzymywac czystosc. Goraco zachecam dziewczyny do tego, aby probowaly - dla mnie to bylo trudne, prawie nie do zniesienia, ale krok po kroku sie udaje i o dziwo, zlecialo juz kilka lat. Na pewno wytrwamy do slubu, mocno w to wierze. ![]() Na nauki wybralismy "Wieczory dla Zakochanym" - polecam, nam sie bardzo spodobalo i chociaz wiemy o sobie mnostwo, to dyskusje i sposob ich prowadzenia byly wartosciowe i wiele nas nauczyly. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
My już po ślubie
![]() ![]() Pozdrawiam!
![]() |
#80 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Widzę kolejna "sąsiadka" na wątku, nawet w avatarze masz znajomą drużynę ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Ogładnijcie sobie to, naprawde fajne. Na tym filmiku ksiadz opowida o narzeczenstwie. Mysle, ze mozna sie utwierdzic jeszcze bardziej w swojej wierze i zrozumiec pare innych spraw.
http://www.youtube.com/watch?v=zhtgUU1blVU |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
co tam Dziewczynki u Was? ja rozważam możliwość ślubu w rycie trydenckim..
---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Caroline? co oznacza ryt trydencki??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
Pytanie nie do mnie, ale jeśli mogę wtrącić
![]() ![]()
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Będę Cię miłował, dopóki krew krąży w moich żyłach i oddech pulsuje w moich piersiach. Dziś, jutro, zawsze. Nie odstąpię Ciebie dla kobiet piękniejszych, ponieważ jesteś jedyną gwiazdą mojego życia, ani dla bogatszych, ponieważ złoto nigdy nie sprzyja miłości. Będę Cię miłował i wtedy, gdy zmarszczki pokryją Twoją twarz maleńkimi drobinami popiołu i kiedy złoto Twoich włosów zamieni się w stare srebro. Gdyby przyszła na nas wojna, głód lub choroba, będę Twoim mężczyzną w złym i najgorszym. Przyniosę Ci kubek wody, kiedy będziesz spragniona i owsiany placek, kiedy będziesz głodna!". ?? piękna jest ta przysiega. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tekst mszy http://www.piusx.org.pl/liturgia/ordo-missae tekst przysięgi tłumaczony na polski http://www.kosciol.pl/article.php/2004112614503747
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
Heh, generalnie to ktoś go na pewno wymyślił
![]() ![]() ![]()
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny to, co piszecie jest piękne! I jakże się cieszę, że powstał także i taki wątek
![]() My z moim Narzeczonym zamieszkaliśmy razem jakiś czas temu, ponieważ zmusiła mnie do tego sytuacja rodzinna. Ale ze współżyciem czekamy do ślubu, rozmawialiśmy na ten temat na samym początku związku, czyli ponad 5 lat temu i jesteśmy szczęśliwi, że z pomocą Bożą udaje nam się wytrwać. Modlitwa to podstawa, a to , co najpiękniejsze, to fakt, że gdy mnie przytula czuję jego miłość i wsparcie i docieramy się, bez „sprawdzania przed”. Znam wiele par, które upadło, ale powstawały by walczyć i to jest dla mnie piękne ![]() Aktualnie jesteśmy w trakcie podpisywania wszelakich umów, ale nic nie wywołało takie szczęścia u mnie, kiedy w miniona niedzielę mój proboszcz wpisał nas sobie do kalendarza w notatkach – z dniem i godziną ślubu – TAŃCZYŁAM Z RADOŚCI! Bo wiem, że przed Panem ofiaruję mojemu Narzeczonemu miłość i siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.