Problem rodzinno mieszkaniowy, czyli jak ujść z życiem - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-30, 19:02   #181
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Dot.: Problem rodzinno mieszkaniowy, czyli jak ujść z życiem

Jak dla mnie wypowiedzi Klempy są bardzo dojrzałe w przeciwieństwie do Wizażanek, które próbują wzbudzić w niej wyrzuty sumienia. Kiepska zagrywka swoją drogą, tym bardziej że Klempaa podkreśla emocjonalne przywiązanie do dziadków i troszczy się o ich los. Ciągłe nachodzenie, wtykanie nosa, kontrola, narzucanie się są niesłychanie męczące, stresogenne i mogą powodować konflikty z partnerem. Klempaa jest w związku, bierze ślub i w pierwszej kolejności myśli o tym co dobre dla siebie i męża. Bardzo dobra postawa moim zdaniem.

Czy ja pisząc, że bardzo kocham moją mamę i wiele jej zawdzięczam, ale absolutnie nie chcę mieszkać z nią w bliskim sąsiedztwie popełniam jakiś grzech? Chcę mieć spokój w domu, bo poza nim go nie mam i nigdy nie będę mieć.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:05   #182
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ama4 Pokaż wiadomość
Po pierwsze ja nie pisałam o żadnym egoizmie, po drugie - pisałam najpierw o asertywności. Ale innej asertywności niż wersja "wyprowadzam się, bo ONI zamieszkają naprzeciwko mnie!". Widać po linkowanym przeze mnie wcześniej temacie Mariki, że da się to wszystko ogarnąć zamiast wpadać w panikę i się przeprowadzać, zanim się jeszcze wprowadziło. Więc zanim zaczniecie rzucać oskarżeniami, przeczytajcie dokładniej o co chodzi, co?

klempa - od początku pisałam o tym, że ja osobiście bym się nigdzie nie wyprowadzała, tylko po prostu została w tym miejscu i wyznaczyła granice spotkań. Tylko tyle. Wciąż piszę o tym samym. Piszę Ci tylko teraz o innym spojrzeniu na relacje między ludźmi i nawiązuję do tego, że stawiając granice jednym dziadkom się z nimi pokłóciłaś na amen, a teraz od drugich dziadków się chcesz odseparować, co i tak może doprowadzić do kryzysu w rodzinie, bo mamusia może i tak donieść o prawdziwym powodzie. Do tego moim zdaniem będziesz się z takimi problemami i tak w swoim życiu stykać jeszcze nie raz i nie dwa. Więc dobrze byłoby mieć też inne strategie w zanadrzu, nie tylko wyprowadzki.
Ale po co robić cyrki?
Po co się użerać , narażać babcie(!) i siebie na stresy, zamykanie drzwi przed nosem etc?
Po co babcia ma sie denerwować włączonym światłem o 4 nad ranem, późnymi powrotami wnuczki?
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:06   #183
basior
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blekitne_niebo Pokaż wiadomość
Jak dla mnie wypowiedzi Klempy są bardzo dojrzałe w przeciwieństwie do Wizażanek, które próbują wzbudzić w niej wyrzuty sumienia. Kiepska zagrywka swoją drogą, tym bardziej że Klempaa podkreśla emocjonalne przywiązanie do dziadków i troszczy się o ich los. Ciągłe nachodzenie, wtykanie nosa, kontrola, narzucanie się są niesłychanie męczące, stresogenne i mogą powodować konflikty z partnerem. Klempaa jest w związku, bierze ślub i w pierwszej kolejności myśli o tym co dobre dla siebie i męża. Bardzo dobra postawa moim zdaniem.

Czy ja pisząc, że bardzo kocham moją mamę i wiele jej zawdzięczam, ale absolutnie nie chcę mieszkać z nią w bliskim sąsiedztwie popełniam jakiś grzech? Chcę mieć spokój w domu, bo poza nim go nie mam i nigdy nie będę mieć.
100% racji.
Stary 2012-08-30, 19:08   #184
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
klempa - od początku pisałam o tym, że ja osobiście bym się nigdzie nie wyprowadzała, tylko po prostu została w tym miejscu i wyznaczyła granice spotkań. Tylko tyle. Wciąż piszę o tym samym. Piszę Ci tylko teraz o innym spojrzeniu na relacje między ludźmi i nawiązuję do tego, że stawiając granice jednym dziadkom się z nimi pokłóciłaś na amen, a teraz od drugich dziadków się chcesz odseparować, co i tak może doprowadzić do kryzysu w rodzinie, bo mamusia może i tak donieść o prawdziwym powodzie. Do tego moim zdaniem będziesz się z takimi problemami i tak w swoim życiu stykać jeszcze nie raz i nie dwa. Więc dobrze byłoby mieć też inne strategie w zanadrzu, nie tylko wyprowadzki.

Pokłóciłam się z dziadkami? Błagam kobito, nie wypowiadaj się na temat sytuacji, o których nie masz pojęcia.

Ale dla Twojej wiadomości: kontaktu z dziadkami nie mam z prostego powodu. Bo oni go ze mną nie chcą mieć. Dlaczego? Bo ośmieliłam się powiedzieć, że brakuje mi ich zaangazowania w naszą relację - czyli tego, by czasem do mnie sami z siebie zadzwonili. Po tej rozmowie stwierdzili, że oni już nie mają wnuczki.
Faktycznie, JA się z nimi pokłóciłam.

I tak, rzeczywiście chcę sie od dziadków odseparować, bo nie chcę mieszkać z nimi okno w okno, zamykać im drzwi przed nosem i wyłączać telefonu, tylko mieć z nimi normalne relacje, zadzwonić czy spotkać się na obiad czy ciasto. No faktycznie, chce się odseparować

Śledź też pies! - blogujemy

Edytowane przez klempaa
Czas edycji: 2012-08-30 o 19:10
klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:10   #185
ama4
High Quality Since 2007

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Ale co to ma do rzeczy
Jak nie mieszkasz z wszystkimi na kupie tzn,że nie kochasz?

Pomysleć,ze w tylu wątkach odradza się parom mieszkanie z teściami
Ale pewnie - lepiej wpędzić dziewczynę w wyrzuty sumienia.
Oho, zaczyna się wpadanie w skrajności. Nie, nie napisałam, że jak z kimś nie mieszkasz to go nie kochasz.
Nie sugeruję jej MIESZKAĆ z babcią i dziadkiem.
I nie chcę żadnych jej wyrzutów sumienia - a wręcz przeciwnie, uspokojenia się i nie reagowania nerwowo na takie informacje, że ktoś się przeprowadza blisko mnie.

Cytat:
I wg Ciebie ta asertywność połączona z szacunkiem do dziadków i miłością (bo chyba o to chodzi) to zamykanie drzwi przed nosem, zasuwanie rolet, obsadzanie ogródka krzakami i wyłączanie telefonu? To chyba mamy troche inne postrzeganie rzeczywistości
Masz chyba wyobrażenie separowania się i odgradzania od świata, zamiast wypracowywania normalnych relacji z ludźmi poprzez wyznaczanie normalnych granic i trzymanie się ich. Nie miałam na myśli nie odbierania od nich w ogóle telefonów, nie spotykania się i zamknięcia w więziennej celi. Miałam na myśli tylko to, o czym pisała choćby Doris na samym początku - ustalasz reguły, potem się ich trzymasz. Jak ktoś Cię nie szanuje - reagujesz na to.

Swoją drogą, piszesz o normalnych relacjach jak będą mieszkać gdzieś dalej od Was, ale coś tych normalnych relacji póki co i tak między Wami nie widzę. Nawet jak mieszkają gdzieś jeszcze dalej.
Cytat:
Napisane przez normalnyFacet
Desperacja prowadzi tylko do masochizmu
ama4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:11   #186
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
Ja bym po prostu powiedziała dziadkom, że nie chcę aby mieszkali blisko mnie.Kiedy jeszcze zyła babcia , a byłam nastolatką, jasno stawiałam granicę i mówiłam czego sobie nie życzę np.ruszania rzeczy w moim pokoju, przynoszenia, przestawiania, nachodzenia mnie. Działało.
U ciebie działało. A u niektórych ludzi NIE DZIAŁA.

Co z tego, że powiesz coś wprost, że jasno postawisz granice, skoro ten ktoś ma to głęboko gdzieś?

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:13   #187
ama4
High Quality Since 2007

Dobra, nie mają sensu moje dalsze wypowiedzi, bo każda ma swoje doświadczenia i swoje zdanie -a swoje już wyraziłam. Ja swojego nie zmienię, Wy się i tak przeprowadzicie. Jak dla mnie - od problemu i tak nie uciekniesz. Ale Twój cyrk, Twoje małpy.
Cytat:

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-30, 19:15   #188
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
A mam wrażenie czytając Ciebie, że spalasz się i stresujesz dość mocno, nie tylko tym tematem.
Tylko że wiesz. Czytając posty autorki, w tym między innymi:
Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Znaczy się 10 lat żyć z dziadkami za oknem, zasuwaniem żaluzji, czekaniem, aż tuje w ogródku wyrosną odpowiednio duże, wyłączaniem telefonów itd itp? Nie. Ja tak nawet pół roku nie wytrzymam. Za dużo czasu poswięciłam na wyjście z depresji i ułożenie sobie różnych spraw w głowie, żeby teraz pchać sie z pełną świadomością w tak stresogenną sytuację.
...to tak średnio się powinnaś dziwić jej stresom i generalnie emocjonalnemu podejściu. I w tym momencie jechanie jej po sumieniu, ciucianie o żalu po śmierci i ogólnie o tym jak to jej się zmieni jak dorośnie, jest kiepskim pomysłem.
Mało tego, jest też post:
Cytat:

Szanownemu narzeczonemu segment bardzo się podoba + stwierdził, że wszędzie, tylko nie z dziadkami za oknem
...więc temat jest jasny.
Stary 2012-08-30, 19:16   #189
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Masz chyba wyobrażenie separowania się i odgradzania od świata, zamiast wypracowywania normalnych relacji z ludźmi poprzez wyznaczanie normalnych granic i trzymanie się ich. Nie miałam na myśli nie odbierania od nich w ogóle telefonów, nie spotykania się i zamknięcia w więziennej celi. Miałam na myśli tylko to, o czym pisała choćby Doris na samym początku - ustalasz reguły, potem się ich trzymasz. Jak ktoś Cię nie szanuje - reagujesz na to.

Swoją drogą, piszesz o normalnych relacjach jak będą mieszkać gdzieś dalej od Was, ale coś tych normalnych relacji póki co i tak między Wami nie widzę. Nawet jak mieszkają gdzieś jeszcze dalej.

Słuchaj, ale to, o czym mówisz w przypadku moich dziadków to właśnie będzie odgradzanie się. Bo oni słowa "nie" nie rozumieją, wiec i z uporem maniaka bedą granicę przekraczać - a w kazdym razie próbować. Wiec tak, będzie to znaczyło, że kilka czy kilkanaście razy dziennie będą spotykać się z zamkniętymi drzwiami.

A ten brak normalnych relacji z czego wywnioskowałaś?

Stary 2012-08-30, 19:16   #190
Hultaj
BAN stały

ostatnie strony wątku mnie zdrowo rozpieprzają.
Moje wrażenia są takie. Masz przekochaną babcię, ale taki drobiażdżek, nachalną despotkę, która robi co jej się żywnie podoba. Masz matkę (taa, zachowania 5latki...) manipulatorkę, która w wyrachowany sposób zwaliła Ci rodziców by samej mieć ich z głowy, no ale ona też może robić co jej się żywnie podoba. A Ty ceń rodzinę i jej pomysły ponad wszystko.

1. Nie ma takiej lokalizacji od której by nie można było znaleźć ładniejszej.
2. 8 mieszkań w domu to nie jest jakiś byczy fundusz remontowy więc jak będziecie potrzebowali naprawiać dach a nie będziecie mieć na to środków jako wspólnota mieszkaniowa to jakby Ci to powiedzieć, nikt Wam tego w tym nawet najpiękniejszym nawet bloku na ziemi za darmo nie zrobi. Więc nie wiem w czym tu taka znowu miażdżąca przewaga nad szeregowcem. A krany sobie naprawisz, nie jestem złośliwa, ale jak kogoś na starcie stac na segmenty czy domy to na wizytę hydraulika od biedy też go będzie stać.
3. Nie wijesz gniazda w najcudniejszym miejscu na ziemi tylko chcesz tam mieszkać, wedle założenia 10 lat, więc to też niezupełnie to samo co chcieć gdzieś zapuszczać korzenie na całe życie.
4. Wcale nie wiesz, jakich będziesz mieć/miałabyś sąsiadów. I może w tym idealnym miejscu wcale by nie było tak idealnie.
5. Szeregowiec. Mniejszy metraż, ale wystarczający, większy ogród.
6. Z matką nie widziałabym sensu gadać. I tak robi co chce, dobrze wie, po co to zrobiła. Poza tym jej nie pofikasz jeśli pieniądze na swój dom masz od niej i jeśli w przyszłości chcesz przejąć jej klinikę.
7. Dziadków nie chcesz zranić, więc temat się zrobił delikatny.

Proponuję odchorować tą lokalizację i domek i bez większych już kłótni po cichu znaleźć i kupić inny. Choć i tak nie masz żadnej gwarancji, że matka nie dołoży Twoim dziadkom do chaty tych 100t, więc jak dla mnie w tym mieście szczególnie bezpieczna nie jesteś nigdzie.
I uważam, że dobrze robisz chcąc się separować, kochaj to nie znaczy zgadzaj się na wszystkie cudze fanaberie i nie miej spokoju we własnym domu. Nie musisz robić sobie ambasady z drutem kolczastym to nie rób. Po cholerę masz się chować w swoim domu czy drżeć na dzwonek telefonu albo zastanawiać się o 2 rano przekręcając klucz w zamku co na Twoje ''szlajanie się'' Twoja babcia. Albo wysłuchiwać czyichś kazań, do ktorej powinnaś przyjmować gości, nie po to się człowiek wyprowadza z domu rodzinnego żeby dom rodzinny wprowadzał się do niego.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-08-30 o 19:23
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:16   #191
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Oho, zaczyna się wpadanie w skrajności. Nie, nie napisałam, że jak z kimś nie mieszkasz to go nie kochasz.
Nie sugeruję jej MIESZKAĆ z babcią i dziadkiem.
I nie chcę żadnych jej wyrzutów sumienia - a wręcz przeciwnie, uspokojenia się i nie reagowania nerwowo na takie informacje, że ktoś się przeprowadza blisko mnie.
No wiesz, okno w okno to niemal razem jak dla mnie

Cytat:
Ja normalne relację mogę konsekwentnie wypracowywać z facetem, koleżankami z pracy etc.
Babcia to starsza osoba i jej raczej nie zmienisz a jeśli to się uda to okupione jej przykrością.
Nie trzeba do tego doprowadzać - skoro jest wybór.

Cytat:
Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal. Babcia ma na pewno mniej powodów do czepiania się, zamartwiania gdy nie wie wszystkiego.
A mieszkanie naprzeciwko to bycie na widelcu
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:19   #192
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dobra, nie mają sensu moje dalsze wypowiedzi, bo każda ma swoje doświadczenia i swoje zdanie -a swoje już wyraziłam. Ja swojego nie zmienię, Wy się i tak przeprowadzicie. Jak dla mnie - od problemu i tak nie uciekniesz. Ale Twój cyrk, Twoje małpy.

Ale od jakiego problemu nie ucieknę? Od babci obserwującej przez okno?

Owszem, tego problemu mieć nie będę. A znacznie mniej bedę miała stresów, gdy granice bedę wyznaczać przez kilka godzin w tygodniu, a nie 24h/dobę.

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
ostatnie strony wątku mnie zdrowo rozpieprzają.
Moje wrażenia są takie. Masz przekochaną babcię, ale taki drobiażdżek, nachalną despotkę, która robi co jej się żywnie podoba. Masz matkę (taa, zachowania 5latki...) manipulatorkę, która w wyrachowany sposób zwaliła Ci rodziców by samej mieć ich z głowy, no ale ona też może robić co jej się żywnie podoba. A Ty ceń rodzinę i jej pomysły ponad wszystko.

1. Nie ma takiej lokalizacji od której by nie można było znaleźć ładniejszej.
2. 8 mieszkań w domu to nie jest jakiś byczy fundusz remontowy więc jak będziecie potrzebowali naprawiać dach a nie będziecie mieć na to środków jako wspólnota mieszkaniowa to jakby Ci to powiedzieć, nikt Wam tego w tym nawet najpiękniejszym nawet bloku na ziemi za darmo nie zrobi. Więc nie wiem w czym tu taka znowu miażdżąca przewaga nad szeregowcem.
3. Nie wijesz gniazda w najcudniejszym miejscu na ziemi tylko chcesz tam mieszkać, wedle założenia 10 lat, więc to też niezupełnie to samo co chcieć gdzieś zapuszczać korzenie na całe życie.
4. Wcale nie wiesz, jakich będziesz mieć/miałabyś sąsiadów.
5. Szeregowiec. Mniejszy metraż, ale wystarczający, większy ogród.
6. Z matką nie widziałabym sensu gadać. I tak robi co chce, dobrze wie, po co to zrobiła. Poza tym jej nie pofikasz jeśli pieniądze na swój dom masz od niej i jeśli w przyszłości chcesz przejąć jej klinikę.
7. Dziadków nie chcesz zranić, więc temat się zrobił delikatny.

Proponuję odchorować tą lokalizację i domek i bez większych już kłótni po cichu znaleźć i kupić inny. Choć i tak nie masz żadnej gwarancji, że matka nie dołoży Twoim dziadko do chaty więc jak dla mnie w tym mieście szczególnie bezpieczna nie jesteś nigdzie.
I uważam, że dobrze robisz chcąc się separować, kochaj to nie znaczy zgadzaj się na wszystkie cudze fanaberie i nie miej spokoju we własnym domu.
wiesz, gwarancję że matka im nie dołoży mam - nie ma na szczęście zdolności kredytowej

dzięki za odniesienie się do sytuacji

Stary 2012-08-30, 19:20   #193
skazana_na_bluesa
.

Cytat:

sama zarzucilas propozycja zaciagania rolet czy wylaczania telefonu. jak dla mnie takie zachowania sa chore. w przypadku Klempy - przy okazji niepraktyczne. bo co, jezeli bedzie musiala na cito jechac do szpitala?

nie z kazdym da sie wypracowac normalne granice, bo niektorzy ludzie sa NIEREFORMOWALNI. i finito. sa ludzie, ktorzy WSZYSTKO wiedza lepiej, narzucaja swoje zdanie, manipuluja etc. przy odleglosci kilku metrow NIE DA ukrocic pewnych rzeczy, bo tacy ludzie robia cos i nie pomysla, ze to przeszkadza/jest to niewlasciwe/cos tam jeszcze. po kiego grzyba utrudniac sobie zycie i zachowywac sie jak burak (vide otwieranie drzwi, kiedy babcia wie na 100%, ze jestes w domu, bo widziala jak do niego wchodzisz).
ama4 - widac nie mialas az tak ekstremalnych przezyc jak niektorzy albo nie jestes w ogole asertywna. ja mialam normalna sytuacje w domu, ale nasluchalam sie od znajomych o ich rodzinach. i wcale bym sie co poniektorym nie dziwila, ze chca mieszkac w odleglosci kilku km od rodziny. to, ze bedzie ich dzielic 10 minut samochodem nie znaczy, ze nie beda utrzymywac kontaktow i wypna sie na rodzine.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:25   #194
Hultaj
BAN stały

No to tym bardziej szukaj czegoś nowego. Zresztą jak dla mnie to nie możesz zostać tam gdzie teraz bo nie możesz pozwolić mamie, żeby wyszło na jej. No niestety, jak ustąpisz teraz to będzie miała satysfakcję i oczywisty dowód, że podstępem zmusi Cię do wszystkiego.
Stary 2012-08-30, 19:28   #195
witaminko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
sama zarzucilas propozycja zaciagania rolet czy wylaczania telefonu. jak dla mnie takie zachowania sa chore.
Dokladnie. Chyba z autorki bedzie lepsza wnuczka, jak bedzie mogla normalnie odbierac telefon od dziadkow i podjechac do nich, gdy beda tego naprawde potrzebowali, niz jak bedzie w bloku obok siedziec jak mysz pod miotla, kiedy babcia do drzwi puka (i zastanawiac sie, czy babcia setny raz wpada na herbatke czy naprawde czegos potrzebuje).
witaminko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-30, 19:33   #196
ama4
High Quality Since 2007

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ama4 - widac nie mialas az tak ekstremalnych przezyc jak niektorzy albo nie jestes w ogole asertywna.
Miałam taką sytuację, o czym pisałam parę stron wcześniej. Tylko że ja sobie z nią poradziłam i okazało się, że nawet z manipulatorką i osobą wszystkowiedzącą da się sobie poradzić - no ale to jest odrzucane przez niektóre osoby tutaj, bo one sobie z kimś nie poradziły, więc widocznie się nie da
Cytat:
Stary 2012-08-30, 19:35   #197
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam taką sytuację, o czym pisałam parę stron wcześniej. Tylko że ja sobie z nią poradziłam i okazało się, że nawet z manipulatorką i osobą wszystkowiedzącą da się sobie poradzić - no ale to jest odrzucane przez niektóre osoby tutaj, bo one sobie z kimś nie poradziły, więc widocznie się nie da

Rozumiem, że Ty mi możesz zagwarantować, że na pewno się da, jesli będę się stosowała do Twoich rad, i będę miała z dziadkami normalne relacje i ogólnie tęcza i jednorożce? Bo ja mam wrażenie, ze Ty uważasz, że skoro dałaś sobie radę, to z kazdą osobą zawsze sobie radę dac można.

Stary 2012-08-30, 19:37   #198
ama4
High Quality Since 2007

Twoje życie, Twoje decyzje. Mam inne zdanie niż Ty i koniec tematu Nie ma sensu się tutaj spinać, to tylko forum internetowe a życie mamy jedno

I całkiem szczerze życzę mniej powodów do stresu.
Cytat:

Edytowane przez ama4
Czas edycji: 2012-08-30 o 19:40
Stary 2012-08-30, 19:41   #199
agniesikk
Zakorzenienie

Ja się dziewczynie nie dziwię, zamiast się cieszyć nowym mieszkaniem, to będzie musiała się użerać z dziadkami. Nawet jak się jej uda nad nimi "popracować", to szkoda po prostu tracić na to energię i jakoś nieprzyjemnie to wspominać. Też bym zamieszkała daleko od dziadków. Mój święty spokój jest ważniejszy.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-30, 19:50   #200
CremaCatalana
Rozeznanie

Cytat:
Ja miałam taką toksyczną matkę, uciekłam aż do innego kraju Moja siostra za to z nią zamieszkała w tym samym budynku, pukałam się w głowę i było mi jej żal, bo właśnie myślałam że się nie da, tyle lat walki i nic. Przyjeżdżam kiedyś po roku czy dwóch i co się okazuje? Matka puka cicho do jej drzwi raz na ruski rok i pyta czy może nie przeszkadza, granice postawione i utrzymane, a mi, mimo że byłam na tydzień, wciąż przeszukiwała torebkę i wtrącała się we wszystko, paranoja. Dlatego teraz pracuję nad naszą relacją nawet będąc daleko, bo od tego się nie ucieknie.
Stary 2012-08-30, 19:52   #201
Hultaj
BAN stały

slodziutkie, z tesciami nie mieszkaj z rodzicami nie mieszkaj ale z dziadkami okno w okno to juz mieszkaj moze bedzie cudownie. Po co? W Twojej sytuacji finansowej pchanie sie do mieszkania z kims kto kompletnie nie szanuje Twoich zasad to po prostu masochizm. Wiec nie wiem do czego Wy ja dziewczyny namawiacie.
Stary 2012-08-30, 19:58   #202
CremaCatalana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
slodziutkie, z tesciami nie mieszkaj z rodzicami nie mieszkaj ale z dziadkami okno w okno to juz mieszkaj moze bedzie cudownie. Po co? W Twojej sytuacji finansowej pchanie sie do mieszkania z kims kto kompletnie nie szanuje Twoich zasad to po prostu masochizm. Wiec nie wiem do czego Wy ja dziewczyny namawiacie.
Ja jej nie namawiam, jeśli chce mieć spokój to jasne że niech zmieni lokalizację. Mi raczej chodziło o bardziej ogólne pracowanie nad takimi rzeczami i nie zostawianie tego samopas.
Stary 2012-08-30, 20:17   #203
malamenda2009
Zakorzenienie

można też spojrzeć na to z innej strony
czasem zdarza się, że życie rzuca nam różne kłody pod nogi, i tylko się załamać i martiwić, czemu los jest przeciwko nam???
a potem się okazuje, że jak dobrze, że jednak wybrało sie inne mieszkanie/inny lot/inny termin itd.
to taka luźna refleksja tylko mam nadzieję, że uda Wam się mimo wszystko znaleźć mieszkanie, gdzye to Wy będziecie się czuć komfortowo i swobodnie
Stary 2012-08-30, 22:58   #204
_chocolate
Zakorzenienie

Niestety, od takich wścibskich i despotycznych ludzi trzeba się trzymać z daleka, także najlepiej jak zrezygnujecie z tamtego mieszkania. Ja bym na razie się wstrzymała z zakupem, może trafi się jeszcze inna okazja. Ogólnie to na pewno żal tamtego mieszkania, ale cała sytuacja wynikła w sumie z tego, że dziadkowie chcą kupić mieszkanie w tym samym czasie co wy. Niech najpierw oni kupią mieszkanie, bo tak to nigdy nie wiadomo - a nuż wylądują obok was

_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-31, 06:17   #205
klempaa
Zakorzenienie

Wolelibyśmy nie czekać z prostego powodu: oznaczałoby to czekanie jeszcze co najmniej rok jak nie lepiej. Szczególnie, jesli w tym momencie trafia się bardzo sensowna okazja w postaci tego segmentu.

Stary 2012-08-31, 06:19   #206
Chatul
ma zielone pojęcie

Klempaa, ja bym brała segment
Stary 2012-08-31, 07:59   #207
isabelka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Wolelibyśmy nie czekać z prostego powodu: oznaczałoby to czekanie jeszcze co najmniej rok jak nie lepiej. Szczególnie, jesli w tym momencie trafia się bardzo sensowna okazja w postaci tego segmentu.
a jaka jest odległość pomiędzy tym segmentem a mieszkaniem dziadków? wiesz nie chce Cię straszyć ale jeżeli twoi dziadkowie są tacy wścibscy jak mówisz to zasada" im dalej tym lepiej " jest najlepsza..
w przypadku starszych ludzi niestety ale ich nawyki życiowe w różnych sferach życia są NIE DO ZMIENIENIA, powiedzenie "starych drzew się nie przesadza" jest bardzo prawdziwe. Mówienie babci,żeby się nie wtrącała nic nie da, człowiek starszy uparty jak osioł ...jest niereformowalny
Klempaa, najbardziej mnie martwi postawa twojej mamy... dlaczego np. koło niej nie mogą zamieszkać? czyżby twoja mama chciała z ciebie zrobić opiekunkę do zmiany pampersów dziadkom na najgorsze lata?
nie rozumiem tego...
Stary 2012-08-31, 08:11   #208
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
a jaka jest odległość pomiędzy tym segmentem a mieszkaniem dziadków? wiesz nie chce Cię straszyć ale jeżeli twoi dziadkowie są tacy wścibscy jak mówisz to zasada" im dalej tym lepiej " jest najlepsza..
Autorka pisała zdaje się, że to kwadrans samochodem. Ale nie mogę znaleźć jej wypowiedzi, za dużo tego się zrobiło

Cytat:
Klempaa, najbardziej mnie martwi postawa twojej mamy... dlaczego np. koło niej nie mogą zamieszkać? czyżby twoja mama chciała z ciebie zrobić opiekunkę do zmiany pampersów dziadkom na najgorsze lata?
nie rozumiem tego...
Autorka odpisała na to pytanie:
Cytat:
Bo obok niej:
1 - nic nowego się nie zbudowało
2 - jedyne mieszkanie na sprzedać kosztuje sporo ponad możliwości dziadków i jest na 2 piętrze
Stary 2012-08-31, 08:27   #209
isabelka00
Wtajemniczenie

elvegirl, dziękuje za odpowiedzi
autorko, wybieraj segment, 15 jazdy samochodem to zawsze jakaś odległość a przypadku nagminnej gościnności dziadków możecie sprzedać segment i kupić coś jeszcze dalej, plus sytuacji gdzie mieszkają blisko dziadkowie to jest pomoc przy dzieciach
Stary 2012-08-31, 08:28   #210
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
plus sytuacji gdzie mieszkają blisko dziadkowie to jest pomoc przy dzieciach
Klempaa nie chce mieć dzieci
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości