Walka o zdrowe i piękne włosy część XIII - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-31, 17:42   #481
supamolly
Raczkowanie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część XIII

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
witaj
może zdjęcie?
co to jest za susz? tylko końcówki są suche czy całe włosy?
zabezpieczasz je jakoś?
na końcówki używam Biovax serum wit. A+E (kupiłam też dzisiaj "cudny" krem do rąk z Biedronki, ale jakoś się boję ) . Próbowałam cyknąć zdjęcie, ale taka pogoda za oknem, że mój aparat bez flesza nie daje rady, a z fleszem zdjęcia wyglądają na zakłamane..
Susz mogę określić jako "odstające antenki" mniej więcej od ucha w dół (nie, to na pewno nie są baby hair :P)
supamolly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 17:46   #482
weronka19
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość
dziewuszki pięknowłose, serdecznie dziękuję za wszystkie komplementy, ale starczy już ich starczy, bo zacznę nos do góry z dumy zadzierać

imbryka - piszę do Ciebie pw
A ja Ci i tak jeszcze dorzucę jeden piękne, piękne włosy!! I kolor, i skręt, i grubość, i wszystko, wszystko!!:lo ve:
Zapuszczam naturalne, zdrowe włosy
weronka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 17:48   #483
supamolly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Twoja pielęgnacja wygląda całkiem dobrze Co do wypadania - może alkohol w Rzepie Ci nie służy? Dobrze działa maseczka z drożdzy - drożdże rozprowadzasz wodą na papkę, nakładasz na skalp na 20 minut.

Może postosuj bogate maski przed myciem z miodem, olejami, gliceryną, sokiem z aloesu? I glutek lniany do tego(1-2 łyżki niemielonych nasion siemienia lnianego, gotujemy w szklance wody 1 minut, cedzimy, czekamy, aż ostygnie, nakładamy).
No właśnie po Rzepie (i pewnie dzięki CP też) włosy o dziwo mniej wypadają, a stosuję od 2 tyg z hakiem.. Skóra głowy raczej nie należy do delikatnych, więc na krótką metę nic się złego nie dzieje.

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Co do pielęgnacji się niestety nie wypowiem, bo moje doświadczenia w tym temacie są na razie mizerne. Ale mam pytanie odnośnie wypadania. Badałaś się? Morfologia, tarczyca? Masz regularne okresy? Bierzesz anty?
Okresy jak najbardziej regularne, anty nie biorę, badań i lekarzy się boję więc unikam (no dobra tylko dentysta regularnie)
Stary 2012-08-31, 17:54   #484
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez supamolly Pokaż wiadomość
No właśnie po Rzepie (i pewnie dzięki CP też) włosy o dziwo mniej wypadają, a stosuję od 2 tyg z hakiem.. Skóra głowy raczej nie należy do delikatnych, więc na krótką metę nic się złego nie dzieje.

Okresy jak najbardziej regularne, anty nie biorę, badań i lekarzy się boję więc unikam (no dobra tylko dentysta regularnie)
To ja bym się przemogła na Twoim miejscu i zrobiła morfologię i badania hormonów tarczycy. Szkoda włosów, czasu i pieniędzy na szukanie rozwiązania, gdyby jednak przyczyna tkwiła w hormonach lub anemii.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 17:54   #485
Krrem
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja bym radziła jednak chociaż morfologie zrobić. Mi zaczęły włosy wypadać po 4 operacjach. Zrobiłam morfologie a tu niespodzianka anemia i to taka że powinnam mieć problem z normalnym funkcjonowaniem.
Dla pewności lepiej sprawdzić.

14.02.14

Blogowanko - Biochemia Urody, Serum - olejek z 10% witaminy C, DIY
Krrem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:00   #486
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
Witam wszystkich!

To mój pierwszy wpis na forum, więc proszę o wyrozumiałość

Od kilku miesięcy zainteresowałam się stanem moich włosów, ich kondycja nie była dobra, a tez miałam ochotę zapuścić włosy z 'boba'. Chciałam się tylko doradzić Was, jako tych bardziej "wtajemniczonych", co mogę udoskonalić w mojej pielęgnacji.
Krótka charakterystyka moich włosów: naturalnie - ciemny blond, niestety od jakiś 2 lat farbowane, obecnie kolor na włosach to Syoss ProNature Naturalny Jasny Blond, uzależniona byłam dawniej od prostownicy, ale teraz włosy prostuje sporadycznie (na jakieś większe wyjście, przy ładnej, niewilgotnej pogodzie, jak mi się tam zachcę ), włosy raczej cienkie, dosyć gęste (ostatnimi czasy nieco wypadają), niestety myję codziennie..

Moja pielęgnacja opiera się na olejowaniu (obecnie Alterra limonka&oliwa, dawniej Sesa & Vatika), myję włosy zamiennie Facelle i Garnierem z Aloesem, odżywki to najczęściej Mrs Potters Aloes & Jedwab, Isana z olejkiem babassu, "maskuje się" mniej więcej 2xtydzień L'bioticą Biovax do włosów blond oraz Alterrą Granat, na końcówki najczęściej Biovax wit. A+E, z jakiś dodatkowych "specyfików" (sporadycznie stosowanych) to Elseve volume collagene ułatwiający rozszczesywanie & zwiększona objętość oraz Marion Kąpiel Odbudowująca z octem z malin (czy to o nią ostatnio był taki "szum" w tym wątku?), walczę też z wypadaniem włosów (ostatnio wzmożone..) Rzepą kuracją wzmacniającą oraz CP

Mogłybyście jeszcze coś doradzić, aby pozbyć się "suszu" na końcówkach? Coś zmienić w pielęgnacji?

Z góry dziękuję, pozdrawiam
Ja bym przede wszystkim zainteresowała się typowymi nawilżaczami typu gliceryna, miód czy aloes i próbowała kręcić samemu bardziej nawilżające maski, skoro ten susz na końcówkach doskwiera.

Cytat:
Czytanie ze zrozumieniem... Czy ja napisałam, że nie należy na to zwracać uwagi? Napisałam, że rozumiem, że została zwrócona uwaga na ważną kwestię, ale że nie ma tego co dalej rozwlekać.
masz rację, nie ma co rozwlekać, bo to żadna dyskusja, kiedy się wszyscy zgadzają i stwierdzają fakt.
Po prostu jeżeli ktoś nas czyta i w przyszłości chciałby założyć bloga i zostać włosowym, czy jakimkolwiek guru to proponuję zrobić jakiś rachunek sumienia czy ma się jakiekolwiek podstawy do tego, by ludziom doradzać w czymkolwiek. I to się tyczy każdego z nas. Amen.

Edytowane przez Scarrabeo
Czas edycji: 2012-08-31 o 18:02
Scarrabeo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:01   #487
supamolly
Raczkowanie

Cytat:
To ja bym się przemogła na Twoim miejscu i zrobiła morfologię i badania hormonów tarczycy. Szkoda włosów, czasu i pieniędzy na szukanie rozwiązania, gdyby jednak przyczyna tkwiła w hormonach lub anemii.
Cytat:
Napisane przez Krrem Pokaż wiadomość
Ja bym radziła jednak chociaż morfologie zrobić. Mi zaczęły włosy wypadać po 4 operacjach. Zrobiłam morfologie a tu niespodzianka anemia i to taka że powinnam mieć problem z normalnym funkcjonowaniem.
Dla pewności lepiej sprawdzić.
W sumie to nie byłby głupi pomysł, aczkolwiek jestem książkowym okazem zdrowia (może tylko pozornie?), antybiotyków to chyba nie brałam z 8 lat, choroby ode mnie uciekają
Wypadanie zaczęło się po moim powrocie z nad naszego pięknego morza (gdzie prawie przez 3 tygodnie padało i było zimno), gdzie pracowałam przez miesiąc i nie było szczególnie czasu na pielęgnację. Była złota zasada "byleby najdłużej spać, najszybciej wziąć prysznic i jako tako wyglądać"
Stary 2012-08-31, 18:02   #488
madziula199090909090
Raczkowanie

A ten szampon Chantal zmniejsza przetłuszczanie skóry głowy? Jak ja umyję wieczorem to następnego dnia czuję, że już nie są świeże jak po myciu (nie kwalifikują się do mycia, ale powoduje to u mnie dyskomfort). Do tego po wieczornym myciu rano grzywkę muszę myć- czoło mi się przetłuszcza i przez to mam kolonie na grzywce.
madziula199090909090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:05   #489
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scarrabeo Pokaż wiadomość

masz rację, nie ma co rozwlekać, bo to żadna dyskusja, kiedy się wszyscy zgadzają i stwierdzają fakt.
Po prostu jeżeli ktoś nas czyta i w przyszłości chciałby założyć bloga i zostać włosowym, czy jakimkolwiek guru to proponuję zrobić jakiś rachunek sumienia czy ma się jakiekolwiek podstawy do tego, by ludziom doradzać w czymkolwiek. I to się tyczy każdego z nas. Amen.
I właśnie o to mi chodziło. Amen

Kupiłam odżywkę Garniera A&K

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Cytat:
Napisane przez madziula199090909090 Pokaż wiadomość
A ten szampon Chantal zmniejsza przetłuszczanie skóry głowy? Jak ja umyję wieczorem to następnego dnia czuję, że już nie są świeże jak po myciu (nie kwalifikują się do mycia, ale powoduje to u mnie dyskomfort). Do tego po wieczornym myciu rano grzywkę muszę myć- czoło mi się przetłuszcza i przez to mam kolonie na grzywce.
On nadaje się do codziennego stosowania? Macie może jego skład?
Stary 2012-08-31, 18:07   #490
alex1989
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
"Magic Mike" se ściągnij i pooglądaj, dobre jest
ostatnio ściągnełam ale była beznadziejna wersja CAM i stwierdziłam że nie oglądam teraz spróbuje jeszcze raz.

Jednak wolałabym takie ciacha na żywo zobaczyć ale cóż jak się nie ma co się lubi....

moje włosiaki

"Może niektórych kobiet nie da się poskromić. Może potrzebują biegać na wolności, dopóki nie znajdą kogoś, tak dzikiego, aby biegał z nimi."
alex1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:09   #491
supamolly
Raczkowanie

Cytat:
Ja bym przede wszystkim zainteresowała się typowymi nawilżaczami typu gliceryna, miód czy aloes i próbowała kręcić samemu bardziej nawilżające maski, skoro ten susz na końcówkach doskwiera.

No właśnie wydaje mi się że aloesu mam nadto, bo to Potters z aloesem i ten szampon Garniera też z aloesem (pewnie w śladowej ilości, ale coś tam jest:P)
Może spróbuje coś ukręcić z jajka i miodu jutro
Stary 2012-08-31, 18:13   #492
weronka19
Rozeznanie

Cytat:
W sumie to nie byłby głupi pomysł, aczkolwiek jestem książkowym okazem zdrowia (może tylko pozornie?), antybiotyków to chyba nie brałam z 8 lat, choroby ode mnie uciekają
Wypadanie zaczęło się po moim powrocie z nad naszego pięknego morza (gdzie prawie przez 3 tygodnie padało i było zimno), gdzie pracowałam przez miesiąc i nie było szczególnie czasu na pielęgnację. Była złota zasada "byleby najdłużej spać, najszybciej wziąć prysznic i jako tako wyglądać"
Antybiotyki nie mają nic do anemii ja brałam je raz w życiu w klasie maturalnej, a anemię miałam jak ta lala i też mi się wydawało, żem okaz zdrowia
Btw czytałam kiedyś ciekawą hipotezę, że właśnie niedobór żelaza chroni przed przeziębieniami, bo bakterie nie mają co jeść. Nie wiem ile w tym prawdy, ale ja podleczyłam anemię i miałam najgorsze przeziębienie od kilku lat
Więc badania jak najbardziej możesz zrobić, nie zaszkodzą
Stary 2012-08-31, 18:15   #493
Krrem
Wtajemniczenie

Cytat:
No ja tez nie wyglądałam na anemie. Ani blada nie byłam, ani nie meczyłam się szybko. A jak lekarz obejrzał wyniki to aż na mnie dziwnie patrzył i dowalił żelazo na trzy miesiące
Ale teraz morfologia bajeczna

14.02.14

Blogowanko - Biochemia Urody, Serum - olejek z 10% witaminy C, DIY
Krrem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:15   #494
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie wydaje mi się że aloesu mam nadto, bo to Potters z aloesem i ten szampon Garniera też z aloesem (pewnie w śladowej ilości, ale coś tam jest:P)
Może spróbuje coś ukręcić z jajka i miodu jutro
z całym szacunkiem dla Pottersa i Garniera ale aloesu to tam tyle, co kot nasrał.

Żel aloesowy albo sok z aloesu proponuję. Moje włosy mówią- aloesu nigdy za wiele, podobnie z miodem. U Ciebie może być podobnie lub inaczej, trzeba przetestować.
Stary 2012-08-31, 18:16   #495
supamolly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez weronka19 Pokaż wiadomość
Antybiotyki nie mają nic do anemii ja brałam je raz w życiu w klasie maturalnej, a anemię miałam jak ta lala i też mi się wydawało, żem okaz zdrowia
Btw czytałam kiedyś ciekawą hipotezę, że właśnie niedobór żelaza chroni przed przeziębieniami, bo bakterie nie mają co jeść. Nie wiem ile w tym prawdy, ale ja podleczyłam anemię i miałam najgorsze przeziębienie od kilku lat
Więc badania jak najbardziej możesz zrobić, nie zaszkodzą
Oczywiście że antybiotyki nie mają nic do anemii, to porównanie raczej dotyczyło tego, że raczej jestem osobą zdrową, które nic nie dokucza (chociaż ostatnio mnie poćkło w krzyżu :P )
Stary 2012-08-31, 18:17   #496
borczus88
Rozeznanie

Cytat:
Dobry do rąk Ale bez jakiegoś konkretnego szału.
może polecisz coś na łapki?? mam bardzo suche

byłam w netto przyczaić czy mają tą romantyczną i jest tylko ta z jedwabiem, 0,5l i 1l, niestey funduszy brak..
Tiff 34 Mel 61 BB 2
Balance 8 Power 7 Superset 5
Waga 63,7kg Wzrost 173cm
borczus88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:26   #497
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez borczus88 Pokaż wiadomość

byłam w netto przyczaić czy mają tą romantyczną i jest tylko ta z jedwabiem, 0,5l i 1l, niestey funduszy brak..
Maść ochronna z witaminą A na noc pod rękawiczki

A koszt?
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:37   #498
borczus88
Rozeznanie

Cytat:
Maść ochronna z witaminą A na noc pod rękawiczki

A koszt?
a gdzie można kupić bawełniane rękawiczki?

ta litrowa 9,99 poszłam specjalnie sprawdzić, bo ani przy jednej ani przy drugiej nie było ceny, 0,5 niesprawdziłam
Tiff 34 Mel 61 BB 2
Balance 8 Power 7 Superset 5
Waga 63,7kg Wzrost 173cm
borczus88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:38   #499
ejzii
Rozeznanie

Cytat:
Wytknęłyście już błędy tej blogerce, więc dajcie spokój i tego nie rozwlekajcie. Rozumiem, że zwróciłyście uwagę na ważna kwestię, ale nie ma co tutaj tego tematu rozwlekać jeszcze bardziej, dlatego napisałam aby to już skończyć. Temat jest o walce o zdrowe włosy a nie o niekompetentnych blogerkach. Codziennie stron do czytania jest wystarczająco dużo bez czytania takich postów.
a ja dalej nie wiem co to za blogerka jak będę sie zgłębiać w jej wiedze to co ze mnie zostanie

ejzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:41   #500
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alex1989 Pokaż wiadomość
Jednak wolałabym takie ciacha na żywo zobaczyć ale cóż jak się nie ma co się lubi....
...to sie lubi co sie ma

anoska - włosy cudo, mogłabym do nich wzdychac i wzdychac!

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:42   #501
weronka19
Rozeznanie

Cytat:
Oczywiście że antybiotyki nie mają nic do anemii, to porównanie raczej dotyczyło tego, że raczej jestem osobą zdrową, które nic nie dokucza (chociaż ostatnio mnie poćkło w krzyżu :P )
A ja miałam na myśli, że czasem z naszym zdrowiem jest coś nie w porządku chociaż organizm nie daje tego po sobie poznać ale być może Twój się właśnie zaczął dopominać
Stary 2012-08-31, 18:50   #502
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
a gdzie można kupić bawełniane rękawiczki?

ta litrowa 9,99 poszłam specjalnie sprawdzić, bo ani przy jednej ani przy drugiej nie było ceny, 0,5 niesprawdziłam
W Rossie są

Super Niech no się wybiorę do Andrychowa
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:51   #503
supamolly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez weronka19 Pokaż wiadomość
A ja miałam na myśli, że czasem z naszym zdrowiem jest coś nie w porządku chociaż organizm nie daje tego po sobie poznać ale być może Twój się właśnie zaczął dopominać
Nie zaprzeczam, bo nie wiem, co tam we mnie w środku drzemie Poczekam jeszcze trochę z badaniami, a nuż może coś się poprawi
Stary 2012-08-31, 18:56   #504
Lethie
Zadomowienie

Mmm.. uwielbiam taką pogodę, cały dzień leje, ja bez parasola po mieście śmigam a włosy napuszone jak miotła, z przodu się pofalowały a z tyłu proste

Moje włosy
Lethie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 18:57   #505
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
a ja dalej nie wiem co to za blogerka jak będę sie zgłębiać w jej wiedze to co ze mnie zostanie
Ja też Ale ja czytam Anwen, kascysko i wiedźmę przede wszystkim, a ich o niekompetencję nie podejrzewam

Edytowane przez Limone
Czas edycji: 2012-08-31 o 18:59
Stary 2012-08-31, 19:10   #506
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
Cytat:
Ja też Ale ja czytam Anwen, kascysko i wiedźmę przede wszystkim, a ich o niekompetencję nie podejrzewam
tu czytać, skoro ciekawe. Strona ósma tego wątku. Jest cytowana recenzja i jest link do bloga Pani o którą poszło.

Cytat:
Napisane przez Lethie Pokaż wiadomość
Mmm.. uwielbiam taką pogodę, cały dzień leje, ja bez parasola po mieście śmigam a włosy napuszone jak miotła, z przodu się pofalowały a z tyłu proste
ja dziś wyglądałam podobnie po przyjściu ze sklepu. Tak ogólnie to podjęłam decyzję, że zapuszczam grzywkę, bo o ile z lewej strony prosta jest, to z prawej robi mi się z niej rasowy lok. Ohyda.

Cytat:
one w Netto są po dyszce, czasami jak promocję zrobią na balsamy to po 7.99 są.

Edytowane przez Scarrabeo
Czas edycji: 2012-08-31 o 19:13
Stary 2012-08-31, 19:14   #507
Limone
Zakorzenienie

A ja siedzę z complexem A na skórze głowy i olejem arganowym na włosach. I mam ochotę zwymiotować Fascynuje mnie, że olej z orzechów śmierdzi kozim serem
Stary 2012-08-31, 19:21   #508
weronka19
Rozeznanie

Cytat:
Nie zaprzeczam, bo nie wiem, co tam we mnie w środku drzemie Poczekam jeszcze trochę z badaniami, a nuż może coś się poprawi
Może włosy faktycznie odbijają sobie te niedobory z wakacji i odpowiednia pielęgnacja im pomoże
Stary 2012-08-31, 19:40   #509
ejzii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alex1989 Pokaż wiadomość
ale cóż jak się nie ma co się lubi....
to się nie lubi tego co ma
Cytat:
Napisane przez Lethie Pokaż wiadomość
u mnie nie leje, trochę w dzien pokropiło po 30 sekund dosłownie, włosy w koku miałam ale tak samo puszą się
Cytat:
a ja anwen,blondhaircare i kosmetycznealterego najbardziej ubóstwiam
Cytat:
tu czytać, skoro ciekawe. Strona ósma tego wątku. Jest cytowana recenzja i jest link do bloga Pani o którą poszło.
o dziękuję, wpadłam kiedyś na ten blog

ejzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-31, 19:57   #510
adzia2223
Zadomowienie

Cytat:

To Romantic mają w netto? Mam ten sklep pod domem, chodzę tam po drożdże i nigdy ich nie widziałam Przejdę się jutro i się dokładniej przyjrzę

adzia2223 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości