Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2286 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-01, 12:40   #68551
deszczowypies
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Ignis00 Pokaż wiadomość
deszczowypies Witaj
Prócz tego co dziewczyny napisały ja dopowiedziałabym jeszcze jedno: Twoje włoski wyglądają jakby miały za mało nawilżenia i za mało zabezpieczenia emolientowego.

Ja bym spróbowała tak:
Oleje: jak już dziewczyny pisały spróbuj oliwy albo słonecznika
Mycie: może być babydream, ale u mnie dodatkowo wysuszał włosy, spróbuj mycia odżywką Isana z olejem Babassu
Odżywianie d/s: Kallosa Latte używałabym częściej np 2-3 razy w tygodniu i bym go stuningowała np. gliceryną z apteki (5 kropli na porcję maski do nałożenia) i koniecznie dodała do niego emolientu np. łyżeczkę oleju np. oliwy, słonecznika lub jakiegoś innego co włosy go lubią. Możesz też dodać ciutkę miodu lub żelu lnianego - fajnie nawilżają. Ogólnie pamiętaj o tym aby zawsze maska lub odżywka zawierała jakiś nawilżacz + emolient. Joanne z rozmarynem bym sobie darowała bo zioła mogą wysuszać (nie wysuszające siemię lniane, prawoślaz, kwiaty lipy), do tego ma denata w składzie. Spróbuj też maski żółtko jaja, miód, mleko lub jogurt naturalny, żel lniany i jakiś olej wtedy otrzymasz maskę kondycjonującą, powinna przypasować wysokoporowatym. Do używania codzienne wspomniany Garnier awokado i karite lub Isana z olejem Babassu (ta będzie lżejsza). Nie bój się częstego używania masek sama zobaczysz po włosach kiedy przystopować z maskami, ja używam ich prawie codziennie
Na przyszłość fajne maski ma L'biotica Biovax np. do suchych i zniszczonych lub BingoSpa np. masło shea i 5 alg.
B/s: Naturia Mini truskawkową bym sobie odpuściła bo zawiera parafinę więc do zmycia potrzebny będzie siarczan. Jako b/s polecane są odżywki Joanna, Naturia z makiem i bawełną albo len i rumianek, pokrzywa np. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...jasnianiu.html
Fajnie spisuje się też jak już napisano krem z Biedronki "Ochronny Krem do rąk" taki zielony wtarty w końce lub jakiś olejek, ale tu łatwo przesadzić i zatłuścić włosy.
Stylizacja: tu polecam używanie jeszcze jakiegoś żelu np. Isana męska pomarańczowa pomoże Ci utrwalić skręt, ale też odpowiednio zastosowana wydobyć większy. Sprawdź czy ten sprey z Welli "Zakręć" nie ma denatu w składzie bo będzie wysuszał.

Co do henny jest ona mocno wysuszająca na włosy więc zaraz po farbowaniu zafunduj im maseczkę głęboko nawilżająca by Wiedźma: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...wilzajaca.html
Ja zawsze od razu po spłukaniu henny nakładałam maskę, nie czekałam nigdy tych 48h i nic się nie działo, a też malowałam Khadi.

Stosuj odpowiednią pielęgnacje (wszytko podpięte w Pigułce i FAQ), a może skręt ruszy
dziękuję Ci bardzo, kochana, chyba sobie to wydrukuję i powieszę na lodówce czy w innym widocznym miejscu

przysięgam uroczyście, że w poniedziałek lecę do drogerii po Isankę i do apteki po coś do stuningowania Kallosa swoją drogą moja koleżanka niedawno kupiła sobie Bingo Spa z algami właśnie, może poproszę, by mi trochę odlała i zobaczę, jak u mnie to działa . Babydreama chciałabym jeszcze troszkę popróbować, bo używam dopiero od tygodnia więc trudno mi stwierdzić, co robi na tych włosach poza tym, że jest bardzo delikatny raczej bliższa jest mi metoda OMO niż mycie odżywką, dlatego jeszcze się dopytam: ta Joanna z rozmarynem ze względu na zielsko odradzana również jako pierwsze 'O'? czy kombinacja Isana > Babydream > Garnier Karite jest ok? czy za ciężko?
Odżywek b/s Joanny szukam od dłuższego czasu, ale nigdzie nie mogę znaleźć, ktokolwiek widział w Warszawie?
Po krem zielony do rąk wyślę mamę

W łazienkowej szufladzie mam jeszcze dwa żele do włosów mojego brata z Tafta (składy: Aqua - PVP - Tetrahydroxy Propyl Ethylenediamine - Phenoxyethanol - Carbomer - Glycerin - Peg-40 Hydrogenated Castor Oil - Panthenol - Parfum - Propylene Glycol - Benzophenone-4 - Methylisothiazolinone - Citronellol - Limonene - Linalool - Hexyl Cinnamal - Butylphenyl Methylpropional - Geraniol - CI 42090 - CI 47005; drugi skład: Aqua - VP/Vacopolymer - Sorbitol - PVP - Tea Carbomer - Peg-40 Hydrogenated Castor Oil - Panthenol - Parfum - Peg-75 Lanolin - Methylparaben - Propelyne Glycol - DMD Hydantoin - Benzophenone-4 - Limonene - Citronellol - Disodium EDTA - Butylphenyl Methylpropional - CI 42090, jeszcze mam wariata z Nivei balsam do kręconych: Aqua - Glycerin - C12-15 Alkyl Benzoate - Polyglyceryl-3 - Methylglucose Distearate - PVP - Panthenol - Niacinamide - Aloe Barbadensis - Sorbitan Stearate - Sodium Carbomer - Cetyl Alcohol - Trisodium EDTA - Phenoxyethanol - Methylparaben - Propylparaben - Parfum.
wywalić to wszystko, czy mogę używać?

uff, człowiekowi się wydaje, że dwa miesiące siedzi na wizażu i wszystko już wie, a tu nagle można się zdołować swoją niewiedzą kochane jesteście, dziewczyny

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj prawie zamordowałam swoje włosy! Lekko nieprzytomna rano chlusnęłam wielką ilość nafty na włosy i trzymałam 10 minut. Włosy wyschły po prostu na totalny wiór! Próbowałam zmyć to Facelle i zrobiła mi się skorupa na głowie. Uratowałam mnie maska Bingo i Joanna, ale wypadło mi przy tym całe mnóstwo włosów Chyba tylko mnie się takie rzeczy przydarzają Tak człowiek dba, a swoją własną głupotą wszystko zniweczy <koniec żali>

sorki, musiałam się wyżalić
a ja jakieś cuda-niewidy ostatnio o tej nafcie słyszałam... chyba się jednak nad tym zastanowię

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 13:02   #68552
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
dziękuję Ci bardzo, kochana, chyba sobie to wydrukuję i powieszę na lodówce czy w innym widocznym miejscu
Nie ma za co Cała wiedza to pigułka i faq i blogi włosomaniaczek. Pamiętaj tylko, że każde włosy są inne i Twoim wszytko nie musi podpasować więc się nie zrażaj tylko szukaj kosmetycznych ideałów
Cytat:
przysięgam uroczyście, że w poniedziałek lecę do drogerii po Isankę i do apteki po coś do stuningowania Kallosa
Do tuningu tak stacjonarnie możesz kupić: glicerynę, olej rycynowy (tego dodawaj tylko trochę do masek), sok z aloesu (świetnie nawilża), siemię lniane do ugotowania żelu, którym możesz i nawilżać włosy jak odżywka i robić płukankę i stylizować

Cytat:
swoją drogą moja koleżanka niedawno kupiła sobie Bingo Spa z algami właśnie, może poproszę, by mi trochę odlała i zobaczę, jak u mnie to działa .
Podobno w niektórych tesco można Bingo dorwać

Cytat:
Babydreama chciałabym jeszcze troszkę popróbować, bo używam dopiero od tygodnia więc trudno mi stwierdzić, co robi na tych włosach poza tym, że jest bardzo delikatny raczej bliższa jest mi metoda OMO niż mycie odżywką, dlatego jeszcze się dopytam: ta Joanna z rozmarynem ze względu na zielsko odradzana również jako pierwsze 'O'? czy kombinacja Isana > Babydream > Garnier Karite jest ok? czy za ciężko?
Rozmaryna zużyj, szkoda wyrzucać. Możesz go tuningować by lepiej nawilżał, na pierwsze O chyba też się nada, ale wtedy drugie O bardziej treściwe. Musisz sprawdzić na włosach bo ja OMO nie stosowałam. Isana - baby - garnier będzie ok, sprawdź na czuprynie
Cytat:
Odżywek b/s Joanny szukam od dłuższego czasu, ale nigdzie nie mogę znaleźć, ktokolwiek widział w Warszawie?
Ja ją kupuję w supermarketach Kaufland i też pojawia się w Auchuanach.

Cytat:
W łazienkowej szufladzie mam jeszcze dwa żele do włosów mojego brata z Tafta (składy: Aqua - PVP - Tetrahydroxy Propyl Ethylenediamine - Phenoxyethanol - Carbomer - Glycerin - Peg-40 Hydrogenated Castor Oil - Panthenol - Parfum - Propylene Glycol - Benzophenone-4 - Methylisothiazolinone - Citronellol - Limonene - Linalool - Hexyl Cinnamal - Butylphenyl Methylpropional - Geraniol - CI 42090 - CI 47005; drugi skład: Aqua - VP/Vacopolymer - Sorbitol - PVP - Tea Carbomer - Peg-40 Hydrogenated Castor Oil - Panthenol - Parfum - Peg-75 Lanolin - Methylparaben - Propelyne Glycol - DMD Hydantoin - Benzophenone-4 - Limonene - Citronellol - Disodium EDTA - Butylphenyl Methylpropional - CI 42090, jeszcze mam wariata z Nivei balsam do kręconych: Aqua - Glycerin - C12-15 Alkyl Benzoate - Polyglyceryl-3 - Methylglucose Distearate - PVP - Panthenol - Niacinamide - Aloe Barbadensis - Sorbitan Stearate - Sodium Carbomer - Cetyl Alcohol - Trisodium EDTA - Phenoxyethanol - Methylparaben - Propylparaben - Parfum.
wywalić to wszystko, czy mogę używać?
Sprawdź na analizowym wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447103 te żele. A balsamu możesz używać kilka dziewczyn go sobie chwali

Nafta fuuj nie polecam

Edytowane przez Ignis00
Czas edycji: 2012-09-01 o 13:09
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 13:23   #68553
horgen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Baaaardzo skromniutki skład, jedwab dopiero po konserwantach, jeden pq. Niezgodna z CG i nie ma w niej nic specjalnego, za 10 zł można znaleźć coś 3 razy lepszego

dziękuje, skoro niezgodna to się nie skuszę,
a odżywkę chciałam używać do mycia, więc myślałam że krótki skład nie będzie przeszkadzał
horgen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 13:36   #68554
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma za co Cała wiedza to pigułka i faq i blogi włosomaniaczek. Pamiętaj tylko, że każde włosy są inne i Twoim wszytko nie musi podpasować więc się nie zrażaj tylko szukaj kosmetycznych ideałów
przysięgam uroczyście, że posprawdzam na swojej czuprynie!

Cytat:
Do tuningu tak stacjonarnie możesz kupić: glicerynę, olej rycynowy (tego dodawaj tylko trochę do masek), sok z aloesu (świetnie nawilża), siemię lniane do ugotowania żelu, którym możesz i nawilżać włosy jak odżywka i robić płukankę i stylizować
olej rycynowy niedawno kupiłam z myślą o OCM, ale chętnie użyję też do masek w takim razie o żel lnianym już słyszałam, w takim razie tylko glicerynka i aloes... aloes też w aptekach? jakieś grosze kosztuje czy szykować się na większe koszta?

Cytat:
Podobno w niektórych tesco można Bingo dorwać

Ja ją kupuję w supermarketach Kaufland i też pojawia się w Auchuanach.
o, to czeka mnie wycieczka po supermarketach też!

Cytat:
Rozmaryna zużyj, szkoda wyrzucać. Możesz go tuningować by lepiej nawilżał, na pierwsze O chyba też się nada, ale wtedy drugie O bardziej treściwe. Musisz sprawdzić na włosach bo ja OMO nie stosowałam. Isana - baby - garnier będzie ok, sprawdź na czuprynie
No właśnie rozmaryn wydaje się być odpowiedni na pierwsze 'O', bo ma taką lejącą konsystencję i w ogóle... to zużyję stuningowanego

Cytat:
Sprawdź na analizowym wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447103 te żele. A balsamu możesz używać kilka dziewczyn go sobie chwali

sprawdzę! i jeszcze raz dziękuję, kurczę, kiedyś myślałam, że na wizażu to dobrze się bawić można tylko na intymnym, a tu proszę, jaka pożyteczna wiedza zewsząd

Stary 2012-09-01, 14:02   #68555
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
w takim razie tylko glicerynka i aloes... aloes też w aptekach? jakieś grosze kosztuje czy szykować się na większe koszta?
Gliceryna koło 3 zł a aloes zależy jakiego producenta, pół litrowa butla z Laboratoria Natury coś koło 20-25zł, jak nie dostaniesz w aptece sprawdź w sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 14:14   #68556
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez horgen Pokaż wiadomość
dziękuje, skoro niezgodna to się nie skuszę,
a odżywkę chciałam używać do mycia, więc myślałam że krótki skład nie będzie przeszkadzał
Do mycia to już całkiem inna sprawa. Musisz poczekać na inne zakręcone, bo ja się nie zdążyłam nauczyć składników które myją w odżywkach .
Może i się nada.. Ale serio nie mam pewności
Stary 2012-09-01, 15:49   #68557
yarrowia
Zadomowienie

Cetrimonium chloride jest - moze myc, zastanawia mnei tylko to pq. W malej ilosci, bo po zapachu...no nie wiem,sprobowalabym, gdyby bylo mniejsze opakowanie ;P
Stary 2012-09-01, 16:43   #68558
joanna_87
Zakorzenienie

cześć czy można się dołączyć? posiadam włosy za ramiona, kręcące się zwłaszcza po kontakcie z wodą, deszczem
ubieranie się kobieco
nie przejmowanie się głupotami
regularnie spisywanie wydatków
angielski: fce + filmy i seriale
głosowanie na lp 3
patenty żeglarskie V i VI
nauka pływania c.d.

Zakochana od 12.11.2015 roku
joanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 18:28   #68559
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Gliceryna koło 3 zł a aloes zależy jakiego producenta, pół litrowa butla z Laboratoria Natury coś koło 20-25zł, jak nie dostaniesz w aptece sprawdź w sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością
eee, to jeszcze da radę, zwłaszcza ta glicerynka

Stary 2012-09-01, 18:51   #68560
joanna_87
Zakorzenienie

dodam, że zamierzam w najbliższym czasie prezczytać cały wątek od początku 1 posta od 1 części
ubieranie się kobieco
głosowanie na lp 3
nauka pływania c.d.

Stary 2012-09-01, 19:55   #68561
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez joanna_87 Pokaż wiadomość
dodam, że zamierzam w najbliższym czasie prezczytać cały wątek od początku 1 posta od 1 części
Co jest bez sensu i nic Ci nie da.

Pigułka, FAQ, podwieszone wątki. To jest podstawa.

Dziś moje włosy pięknie się zachowują po masce Alterry z granatem. Pierwszy raz tak pięknie, a ja jeszcze rano byłam przeszczęśliwa, że się kończy, bo śmierdzi i - jak dotąd - słabo działa.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 19:58   #68562
joanna_87
Zakorzenienie

to znaczy najpierw podstawę a potem w miarę czasu resztę
ubieranie się kobieco
głosowanie na lp 3
nauka pływania c.d.

Stary 2012-09-01, 20:00   #68563
bajeczka000
Wtajemniczenie

Podcięłam końcówki wczoraj i dałam się namówić na wycieniowanie. I co? I wcale się nie kręcą teraz Dół się wywija do zewnątrz, góra do wewnątrz i wyglądam jakbym miała boba z ogonem Jestem załamana

Cytat:
Napisane przez marrellic
Jeżeli Wizaż jest bezradny, to nic tylko skakać z mostu

bajeczka000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 20:12   #68564
xyz7
Zadomowienie

tak, chodziło o alterrę z granatem

kupiłam dzisiaj w tesco taki szampon:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...okrzywowy.html

on nadaje się tylko do oczyszczania, tak?
xyz7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 20:30   #68565
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xyz7 Pokaż wiadomość
tak, chodziło o alterrę z granatem

kupiłam dzisiaj w tesco taki szampon:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...okrzywowy.html

on nadaje się tylko do oczyszczania, tak?
Tak, raz na jakiś czas
Stary 2012-09-01, 22:18   #68566
justbe30
Przyczajenie

Witam
jakiś miesiąc temu wstawiałam swoje zdjęcia i miałam wtedy troszkę falowane, po metodach prób i błędów udało mi się zrobić z włosów całkiem znośne fale; używam siemie lniane do fal ale nietrwałe to jakoś u mnie jest. Nie wiem czym mam jeszcze wzmocnić te loki: isaną czy żelem joanny? Chociaż nie mogłam tej joanny znaleźć ostatnio W sumie to moje jedyne pytanie czym utrwalić te loki na dłużej?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie1228.jpg (129,0 KB, 51 załadowań)
justbe30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 22:21   #68567
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Majka1503 Pokaż wiadomość
Co jest bez sensu i nic Ci nie da.
A tu się nie zgodzę. Warto w wolnym czasie poczytać wcześniejsze wątki (a przynajmniej przejrzeć je). Pojawiło się w nich mnóstwo cennych informacji. Pisanie, że to bez sensu i nic nie da jest niezbyt grzeczne w stosunku do całej masy wizażanek, które włożyły dużo pracy w zbieranie i zdobywanie informacji. Ale rozumiem, że nie miałaś nic złego na myśli.

Cytat:
Pigułka, FAQ, podwieszone wątki. To jest podstawa.
Jak najbardziej.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 22:47   #68568
claudiiin
Zadomowienie

Bylam dzis w Ross i m.in. musialysmy z mama kupic plyn do higieny intymnej i dla niej jakas odzywke... Niewiele sie zastanawiajac wzielam Facelle Sensitive i Isane z babassu Oczywiscie z zamiarem wyprobowania ich "przy okazji" w wiadomy sposob

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 22:51   #68569
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
A tu się nie zgodzę. Warto w wolnym czasie poczytać wcześniejsze wątki (a przynajmniej przejrzeć je). Pojawiło się w nich mnóstwo cennych informacji. Pisanie, że to bez sensu i nic nie da jest niezbyt grzeczne w stosunku do całej masy wizażanek, które włożyły dużo pracy w zbieranie i zdobywanie informacji. Ale rozumiem, że nie miałaś nic złego na myśli.

Jak najbardziej.
Absolutnie nie miałam na myśli tego, że nic tam nie ma ważnego, pożytecznego.
Miałam na myśli to, że XIII części x 5000 postów, to 65 000 postów. Plus ta część co teraz.
Wydaje Ci się, że po przeczytaniu takiej ilości postów (co i tak moim zdaniem jest niemożliwe, chyba, że ma się masę wolnego czasu i brak predyspozycji do znudzenia jedną czynnością robioną przez wiele, wiele dni) cokolwiek zostanie w głowie?
Absolutnie nie miałam na myśli niedocenienia pracy dziewczyn, przez te lata

justbe30 aż z ciekawości zaglądnęłam do tego, jak wyglądały Twoje włosy na początku. Gratuluję, wielka zmiana, super jest
Dawaj, jak osiągnęłaś taki efekt?

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.

Edytowane przez Majka1503
Czas edycji: 2012-09-01 o 22:54
Stary 2012-09-01, 22:57   #68570
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Absolutnie nie miałam na myśli tego, że nic tam nie ma ważnego, pożytecznego.
Rozumiem.
Cytat:
Miałam na myśli to, że XIII części x 5000 postów, to 65 000 postów. Plus ta część co teraz.
Również rozumiem.
Cytat:
Wydaje Ci się, że po przeczytaniu takiej ilości postów (co i tak moim zdaniem jest niemożliwe, chyba, że ma się masę wolnego czasu i brak predyspozycji do znudzenia jedną czynnością robioną przez wiele, wiele dni) cokolwiek zostanie w głowie?
Dlatego napisałam w wolnym czasie. Nie mówiłam o czytaniu wszystkiego równocześnie. A czy zostaje? Tak, zostaje. Sama przeglądałam w wakacje początkowe części wątku i dokopałam się do fajnych informacji.
Cytat:
Absolutnie nie miałam na myśli niedocenienia pracy dziewczyn, przez te lata
Domyśliłam się. Dlatego napisałam, że pewnie nie miałaś nic złego na myśli. Bardziej chodzi mi o to, żeby w bardziej rozważny sposób wyrażać swoje myśli, bo może dojść do nieporozumień (ale ja to już taka czepialska jestem na kilku watkach, a na tym szczególnie ).

Warto zacząć, jak napisałaś, od podwieszonych wątków, to podstawa. A później, w miarę wolnego czasu przeglądać początkowe wątki (nie od razu).

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 23:19   #68571
sheep_zonz
Rozeznanie

Witojcie dzisiaj

Jako że nie mam czasu na ogarnięcie wszystkiego co tutaj się dzisiaj działo, to tak w wielkim skrócie powiem wam, że chyba ogólnie skład, połączenie jakichś składników Pottersów dobrze działa na moje włosy, bo po balsamie z keratyną mam również falowany efekt - zdjęcia w codzienniku. Ale zdjęć nie mogłam wcześniej dodać, dopiero teraz edytowałam.

Jak ja się dobrze czuję falowana !

I zrobił mi się pseudo zawijas u góry po prawej. Już drugi raz, więc może kiedyś coś z tego jednak będzie?
Stary 2012-09-01, 23:20   #68572
justbe30
Przyczajenie

Cytat:

justbe30 aż z ciekawości zaglądnęłam do tego, jak wyglądały Twoje włosy na początku. Gratuluję, wielka zmiana, super jest
Dawaj, jak osiągnęłaś taki efekt?
Dziękiznalazłam w końcu co pasuje moim włosom, wcześniej dawałam codziennie różne oleje, często maski z żółtka, wax, ale ja chciałam efekty już a to potrzeba czasu. Ograniczyłam to wszystko i nakładam tylko jedną maskę np. Garnier AiK albo samego WAX. Max 2 razy w tyg., myję odżywką. Często robiłam też płukanki z siemienia. Moje włosy to polubiły. A i przestałam rozczesywać włosy po umyciu, a kupiłam sobie TTno trudno teraz tylko zapuszczanie i próba żeli
justbe30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-02, 00:36   #68573
turtle33
Przyczajenie

Witam Śledzę Wasz wątek w ukryciu już jakiś czas Moje włosy znacznie się poprawiły odkąd odwiedziłam wizaż Wcześniejsze suszenie i zaniedbywanie zrobiło z moich włosów jeden wielki puch i ukrywały skręty :P Przechodząc do sedna sprawy: kupiłam dzisiaj Mrs. Potters Balsam aloes i jedwab. Dopiero później przeczytałam na forum, że jest on "Niezgodny z ortodoksyjna wersją cg". W związku z tym, warto go używać, może zaszkodzić, czy oddać prostowłosej siostrze?
I jeszcze jedna sprawa: Czy intensywny zabieg u fryzjera, odbudowujący strukturę włosa wraz z sauną może pomóc zniszczonym włosom, czy raczej nie warto korzystać z takich ofert?
turtle33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-02, 01:11   #68574
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez turtle33 Pokaż wiadomość
Witam Śledzę Wasz wątek w ukryciu już jakiś czas Moje włosy znacznie się poprawiły odkąd odwiedziłam wizaż Wcześniejsze suszenie i zaniedbywanie zrobiło z moich włosów jeden wielki puch i ukrywały skręty :P Przechodząc do sedna sprawy: kupiłam dzisiaj Mrs. Potters Balsam aloes i jedwab. Dopiero później przeczytałam na forum, że jest on "Niezgodny z ortodoksyjna wersją cg". W związku z tym, warto go używać, może zaszkodzić, czy oddać prostowłosej siostrze?
I jeszcze jedna sprawa: Czy intensywny zabieg u fryzjera, odbudowujący strukturę włosa wraz z sauną może pomóc zniszczonym włosom, czy raczej nie warto korzystać z takich ofert?
Witam
Sprawdź ten balsam, jeśli działa dobrze, to dlaczego masz oddawać?

Takie zabiegi to zwykle kupa silikonów, ale może ten jakiś wyjątkowy jest

Stary 2012-09-02, 09:59   #68575
Elainetka
Raczkowanie

Dziewczyny, chyba przechodzę kryzys ;(
Przez ostatnie tygodnie ostro wzięłam się za moje włosy... olejowanie, omo, maski, odżywki, wcierki, drożdże, pokrzywa...full wypas! Nawet odstawiłam prostownicę, co wydawało mi się nieosiągalne. Wreszcie dotarło do mnie, że falowane włosy są fajne.

I dziś po raz pierwszy, od prawie 20 lat chciałam wyjść z domu w moich 'nowych' włoskach. Z przodu było całkiem fajnie, zwłaszcza gdy je delikatnie podpięłam.. tył troszkę gorzej, ale stwierdziłam: a co tam! Moja matuśka gdy mnie zobaczyła, pierwsze co: czesałaś się dzisiaj? No to ja się śmieję i tłumacze, że jak je rozczeszę, to będę miała aureolkę nad głową na pół metra. No ale jak ja mogę iść do kościoła nieuczesana! Zamiast wesprzeć, że fajnie wyglądam, wreszcie nie katuję ich prostownicą, itp, itd, to mam zepsuć to co sobie wypracowuje, no bo jak to tak nie rozczesać włosów. To na pewno przez to mi tak wypadają, że ich nie czeszę!
Efekt: włosy jak zwykle związane, ulizane, nieciekawe.

Aż mi się odechciało tego wszystkiego...

Edytowane przez Elainetka
Czas edycji: 2012-09-02 o 10:16
Elainetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-02, 10:34   #68576
Neffik
Zadomowienie

Dziewczyny zgłasza się kolejna zakręcona od jakiegoś czasu próbuję myć włosy odżywką, ale trochę się w tym pogubiłam.. Zawsze do stylizacji daję piankę Isany/Nivea fc, albo jakiś mocniejszy żel i ugniatam. Odżywka (np Isana z babasu) dobrze domyje mi włosy? Efekt po takim myciu ogólnie mi się podoba, bo nie mam takiego puchu, loki są ładnie podkreślone co prawda przyklapnięte trochę, ale zastanawia mnie czy te produkty do stylizacji nie zaszkodzą włosom mogę np raz w tygodniu umyć szamponem BD czy jakimś innym, żeby je oczyścić?

Neffik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-02, 11:28   #68577
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justbe30 Pokaż wiadomość
Witam
jakiś miesiąc temu wstawiałam swoje zdjęcia i miałam wtedy troszkę falowane, po metodach prób i błędów udało mi się zrobić z włosów całkiem znośne fale; używam siemie lniane do fal ale nietrwałe to jakoś u mnie jest. Nie wiem czym mam jeszcze wzmocnić te loki: isaną czy żelem joanny? Chociaż nie mogłam tej joanny znaleźć ostatnio W sumie to moje jedyne pytanie czym utrwalić te loki na dłużej?
Co do utrwalenia loków to bardzo często pojawiają się tutaj:
-pianka isana locken - zgodna z CG. subtelnie utrwala, nie skleja, włosy są mięciutkie. ja po jej użyciu nie czuję że mam stylizator i ten zapach
- żel męski pomarańczowy z isany - fajnie utrwala (lepiej od pianki), dobrze się odgniata, czuć że jest na włosach. całkiem fajny
- żel mrożący z joanny - mocno utrwala, źle nałożony może troszkę podsuszyć. ważne żeby dać go na nawilżone, dobrze zabezpieczone włosy. osobiście go uwielbiam .

Cytat:
Napisane przez turtle33 Pokaż wiadomość
Potters nie jest zgodny z ortodoksyjną wersją bo ma 1 silikon. Nie jest groźny, zmywalny wodą. Nie oddawaj, używaj .
Już kiedyś była tutaj wzmianka o tej saunie i wspólnie doszłyśmy do wniosku że to jest bez sensu. Nie dość że drogie, to możesz zrobić sobie coś takiego sama. Wystarczy odżywka o dobrym składzie, trochę oleju i innych dowolnych składników, włosy pod folię, ręcznik i to wszystko podgrzewane suszarką. Zapewniam cię, że fryzjerska sauna nie sprawi że od razu będziesz miała piękne i zdrowe włosy bo to długotrwały proces
Cytat:
Napisane przez Elainetka Pokaż wiadomość
Przez ostatnie tygodnie ostro wzięłam się za moje włosy... olejowanie, omo, maski, odżywki, wcierki, drożdże, pokrzywa...full wypas! Nawet odstawiłam prostownicę, co wydawało mi się nieosiągalne. Wreszcie dotarło do mnie, że falowane włosy są fajne.

I dziś po raz pierwszy, od prawie 20 lat chciałam wyjść z domu w moich 'nowych' włoskach. Z przodu było całkiem fajnie, zwłaszcza gdy je delikatnie podpięłam.. tył troszkę gorzej, ale stwierdziłam: a co tam! Moja matuśka gdy mnie zobaczyła, pierwsze co: czesałaś się dzisiaj? No to ja się śmieję i tłumacze, że jak je rozczeszę, to będę miała aureolkę nad głową na pół metra. No ale jak ja mogę iść do kościoła nieuczesana! Zamiast wesprzeć, że fajnie wyglądam, wreszcie nie katuję ich prostownicą, itp, itd, to mam zepsuć to co sobie wypracowuje, no bo jak to tak nie rozczesać włosów. To na pewno przez to mi tak wypadają, że ich nie czeszę!

A się przejmujesz . U mnie też dużo osób było w szoku "jak można nie czesać włosów?!". Ale zlałam, pielęgnowałam i teraz cieszę się efektami. Nie musisz mówić rodzinie o wszystkich eksperymentach, unikniesz takich uwag.

Cytat:
Napisane przez Neffik Pokaż wiadomość
Dziewczyny zgłasza się kolejna zakręcona od jakiegoś czasu próbuję myć włosy odżywką, ale trochę się w tym pogubiłam.. Zawsze do stylizacji daję piankę Isany/Nivea fc, albo jakiś mocniejszy żel i ugniatam. Odżywka (np Isana z babasu) dobrze domyje mi włosy? Efekt po takim myciu ogólnie mi się podoba, bo nie mam takiego puchu, loki są ładnie podkreślone co prawda przyklapnięte trochę, ale zastanawia mnie czy te produkty do stylizacji nie zaszkodzą włosom mogę np raz w tygodniu umyć szamponem BD czy jakimś innym, żeby je oczyścić?
Jeżeli Isana z babassu ci pasuje do mycia to jak najbardziej możesz . Dla niektórych może być za ciężka. Jeśli po kilku myciach czujesz obciążenie to jak najbardziej możesz umyć jakimś delikatnym myjadłem typu BD, ale poza tym nie zapominaj o regularnym oczyszczaniu SLS (sama musisz sobie wyznaczyć co ile to robić)
Stary 2012-09-02, 12:13   #68578
Karen15
Zakorzenienie

Hej

Dalej swędzi mnie głowa. Może to sprawka Sesy? Nie mam pojęcia. Najchętniej bym się drapała i drapała.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

zastanawiam się czy nie położyć na sklap olejku Babydrem fur mama.

Edytowane przez Karen15
Czas edycji: 2012-09-02 o 12:15
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-02, 12:22   #68579
Majka1503
EDUkator

Cytat:
Napisane przez Elainetka Pokaż wiadomość

Nie rozumiem, rozczesałaś je w końcu czy nie?

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Hej

Dalej swędzi mnie głowa. Może to sprawka Sesy? Nie mam pojęcia. Najchętniej bym się drapała i drapała.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

zastanawiam się czy nie położyć na sklap olejku Babydrem fur mama.
Ja już swędzenie w miarę opanowałam.
Na Twoim miejscu nałożyłabym raczej coś nawilżającego. Żel aloesowy, lniany.

Stary 2012-09-02, 12:32   #68580
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:

Ja już swędzenie w miarę opanowałam.
Na Twoim miejscu nałożyłabym raczej coś nawilżającego. Żel aloesowy, lniany.
Niestety nie mam ani tego ani tego
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości