|
|
#151 | |
|
na przekór do celu
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
|
|
|
#152 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Dla mnie argumenty finansowe nie są argumentami. Jak mnie nie stać na wesele to nie robię. I np. zapraszam całą rodzinę z jednego domu, albo nie zapraszam wcale. Nie robię tak, że zaproszę brata, a siostry to już nie(no chyba, że się nienawidzimy - wtedy rozumiem, że ktoś kogoś nie zaprosi). Zaprosiłabyś np. męża bez żony, bo on to Twój przyjaciel, a z nią nie utrzymujesz kontaktów? Dla mnie to wielki nietakt i nic tego nie tłumaczy. ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jestesmy już 2 tyg po slubie
|
|
|
|
|
#154 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Ja też ze swoim poznałam się przed 18 i nic by się nie stało jakbym wtedy poszła na ślub bez niego. A już na pewno państwo młodzi nie mieliby obowiązku przejmować się tym, że z kimś jestem.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2012-09-01 o 14:31 |
|
|
|
|
#155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#156 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
![]() A właśnie, co się robi z tą kasą z kopert podczas wesela? Kto jej pilnuje?
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas świadek wziął koperty i zawiózł do domu Mieszkamy 30 sekund od kościoła Chcieliśmy od razu je tam dać ale okazało się, że nikt nie ma kluczy Wiem, że wiele osób się boi włamania ale jakoś byłam dobrej myśli Jedyna strata tego dnia to był nasz kot, który się wymknął i nikt nie zauważył.. Tydzień go szukaliśmy Znalazł się na szczęście!
|
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wierzę
A co do tego czy Para Młoda wita gości pod kościołem - u nas nie ma takiego zwyczaju. Para Młoda wchodzi ostatnia. Przeważnie goście już siedzą w kościele, gdy Para Młoda podjeżdża pod kościół (ewentualni ciekawscy, gapie albo spóźnieni widzą Parę Młodą pod kościołem). Ja bym zaprosiła 16-latkę z osobą towarzyszącą jeśli byłaby w związku (nie mnie to oceniać czy to poważny związek czy nie, równie dobrze zaręczona para też może się rozstać). Jeśli nie - to wtedy samą. A osoby pełnoletnie mimo tego czy są w związku czy nie to z osobą towarzyszącą.
|
#159 |
|
Raczkowanie
|
Sąsiadki były na weselu swojego kuzyna i po tym weselu powiedziały, że nie rozumieją, po co je w ogóle zapraszano. Ani młodzi ani rodzice nie podeszli do nich ani razu. Dodatkowo, jak one zagadały, to po zdawkowej wymianie uprzejmości matka młodego powiedziała, że musi iść i usiadła z rodziną męża. Dziewczyny powiedziały, że czuły się jak piąte koło u wozu. Nawet jak wychodziły nikt ich nie pożegnał.
|
|
#160 |
|
Rozeznanie
|
dziwne troszkę..., nie spotkałam się z tym żeby Młodzi liczyli ppieniądze po wejściu na sale ani się nie pożegnali z gośćmi. u nas jest tak, że jak już ktoś wychodzi z poprawin lub wesela(jeśli nie będzie go na poprawinach)to dostaje butelke wódki(lub wina) w zależności co preferuje. dodatkowo na koniec poprawin dostają pudełka i mogą sobie wziąć ze stołów jedzenie, napoje itp.
pamietam ślub mojej siostry z jakieś 10 lat temu gdzie podczas wesela(po oiedzie i po kilku tańcach) wychodziło się na sesje i nie było problemu teraz się to zmieniło.tylko raz byłam na kiepskim weselu u kuzyna gdzie młodzi zaraz po ślubie pojechali na sesje a wszyscy stali pod salą i czekali prawie 3 godziny aż oni wrócą i rodzice powitają ich chlebem i solą |
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Co do wychodzenia z kosciola - bralismy slub w malutkim kosciolku, gdzie goscie, ktorzy by wychodzili za pm po prostu by sie stloczyli, wyjscie jest waziutkie, no masakra, wiec poprosilismy rodzicow, aby gosci pokierowali przed nami, my wychodzilismy na koncu, nikt nam na plecy nie wchodzil a na zdjeciach pieknie wyglada, jak wszyscy goscie sa przed nami. Mnie osobiscie razi jak ktos wychodzi podczas ceremonii z kosciola, nawet jezeli sa to juz 'tylko' podpisy.
Faux pas, ale w tym przypadku mamy pani mlodej - maz wracal z parkietu i po drodze zauwazyl ciasto, wiec wzial talerzyk i nalozyl kawalek. Na to mama pm z pretensjami -a po drugiej stronie sali nie ma juz ciasta!?
|
#162 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popieram.---------- Dopisano o 00:50 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:52 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:36 ---------- Poprzedni post napisano o 01:23 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:45 ---------- Poprzedni post napisano o 01:36 ---------- Cytat:
A po złożeniu przysięgi - można na luzie i po wszystkim witać gości
|
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
Myśmy dali czadu...zapomnieliśmy o podziękowaniach dla rodziców
nie mieliśmy typowego wesela, nie miało też być typowych podziękowań z pląsami w kółeczku etc. Planowaliśmy moim rodzicom i mojej babci dać koszt z kwiatami jakoś w czasie przyjęcia. kosze oczywiście dostarczone na czas, stały na zapleczu, a my nic. Jak pojechaliśmy na mini sesję po zakończeniu przyjęcia już sami z fotografem i teściami, zadzwonił do nas kierownik restauracji i mówi, żeśmy koszy kwiatowych zapomnieli Odebraliśmy dzień później i zawieźliśmy z przeprosinami do mamy i babci. Ale się z nas śmiały
|
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#165 |
|
Zadomowienie
|
to i ja kilka słów dorzucę od siebie z racji że rocznie z TŻ chodzimy na min 2 wesela rocznie a jesteśmy razem ładnych parę lat razem, to kilka kwiatków się zebrało
kiedyś zrobiło mi się strasznie przykro będąc u kuzyna na ślubie podczas składania życzeń, nie chciałam im rzucić na odczepne "wszystkiego najlepszego", więc z serducha chciałam im powiedzieć czego im życzę na nowej drodze życia i nie, nie były to jakieś długie życzenia, ale dosłownie po pierwszym zdaniu zobaczyłam że panna młoda przewróciła oczami, westchnęła i przestąpiła z nogi na nogę, wiecie taki wyraz "o Boże, weź idź", kuzyn uśmiechnięty patrzy się na mnie, nie wiedziałam co mam zrobić to tylko bąknęłam "najlepszego" TŻ dał kopertę i odeszliśmy dalej... kolejne wesele, u nas jest taka tradycja że goście żegnają się z PM, ale zwykle rodzice PM [jeśli jesteśmy np od panny młodej, to jej rodzice] również podchodzą, dają ciasto dziękują za przyjście, chwila gadki i pa. Byliśmy u kuzynki, siostrzenica mojego Taty, z młodymi się pożegnaliśmy, chociaż młoda jakaś drętwa była... ale jej już taka uroda ;p A matka PM czyli siostra mojego Taty i jej ojciec, czyli mój chrzestny, nawet nie podeszli, "ciotka" rzuciła przez ramię "to cześć" i sobie poszła... co do zdjęć między kościołem a weselem, to nie zdzierżę, pamięta kiedyś czekałam na takim weselu 2h, aż młodzi raczą przyjechać, wszyscy głodni siedzieli przed lokalem, zastanawiając się co z PM się dzieje... kolejnym, może nie tyle nietaktem, co dziecinnym wydaje mi się pisanie na zaproszeniu [osoby dorosłe, dawno po studiach] coś typu Madzia i Michał ![]() a to czego nienawidzimy z TŻ na weselach, tu już głównie chodzi o gości, a nie o PM to pytania typu "a u was kiedy?", "wy następni?" i milion podobnych i żeby było śmieszniej na weselach spotykamy się raczej w tym samym gronie [rodzina] więc ile można, zaznaczę że jesteśmy ze sobą 8lat
Edytowane przez JegoKrolewna Czas edycji: 2012-09-02 o 15:32 |
|
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
JegoKrolewna - hmm ja na zaproszeniach pisałam wprawdzie pełne imiona, ale na winietkach zrobiliśmy zdrobnienia dla znajomych i kuzynostwa - np powiedzmy "Krzysiek" a nie "Krzysztof" ... Nie wiem czy to nietakt. Poprzez takie winietki chcieliśmy stworzyć bardziej "swojską", luźną atmosferę , a nie taką oficjalną. To są dla nas najbliżsi ludzie, więc nie sądzę, żeby się obrazili o "Madzię" czy innego "Kubę"
Mnie by było miło Tak samo dla rodziców drukujemy "Mama Panny Młodej" a nie imię i nazwisko. Nie sądzę, żeby Państwo Młodzi chcieli Wam ując dorosłości tym wypisaniem, raczej chcieli Wam sprawić przyjemność
|
#167 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chodziło mi że młodzi tak napisali na zaproszeniach swoje imionai tak jak napisałam że może to nie nietakt, ale trochę dziecinne
Edytowane przez JegoKrolewna Czas edycji: 2012-09-02 o 16:34 |
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
aaaaa, że Młodzi swoje imiona tak napisali...
no to źle zrozumiałam.. Myślałam, że Wasze imiona
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To po co je w ogóle zapraszali?
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale to nie jedna moja wpadka. Sama do siebie mam pretensje, że niektóre zaproszenia do rodziny z zagranicy podaliśmy przez rodzeństwo zainteresowanych. Wolałabym wszystko wysłać pocztą, ale pani mama się uparła, więc podaliśmy przez ciocię. No i na tydzień przed ślubem zaprosiłam koleżankę na wesele telefonicznie, nie poprzez "odpadnięcie" innego gościa, ale w ostatnich dniach przed ślubem ona mi tyle pomogła, nasz kontakt sie odnowił, że nie wyobrażam sobie, by jej z nami nie było. Do dzisiaj nie dostała zaproszenia w formie papierowej
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo dokładnie mnie też to razi a niestety jest w 90% powszechne ![]() ktoś pisał o zapraszaniu bez dzieci najbliższej rodziny - cóż u nas tak było... wesele miało być małe,a z 60 osób zrobiłoby się 100 gdybyśmy pozapraszali wszystkie dzieci ciotek mojego męża![]() czasem niestety trzeba się ograniczyć, ale na szczęście nikt tego za złe nam nie ma resztę przykładów popieram |
|
|
|
|
#172 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
potem ja i 23-letnia kuzynka jednak się załapałyśmy, bo dwie osoby im odmówiły ![]() rozumiem małe wesele. ale jak nazwać to?
|
|
|
#173 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie standard. Mialam 19 lat i dwa wesela jednego roku, pierwsze w lutym drugie we wrzesniu. Na pierwsze dostalam zaproszenie razem z rodzicami
a mialam TZ, ale ok mlodzi mogli nie wiedzic. Pojechalam i tak z TZ bo brat nie skorzystal z tego zaposzenia, poprostu nie chcial isc. Ale na drugie niestety tez zaposzenie, panstwo X z dziecmi a wesele bylo w tej samej rodzinie co pierwsze, i tu niestety rodzice dali przykaz isc, chociaz sami widzieli ze ja oddzielnego zaproszenia nie dostalam, bo to bliska rodzina wiec musialm ale znow z moim kochanym TZ
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To był fajny moment kiedy goście wyszli, a my mieliśmy chwilkę żeby odetchnąć, zamienić parę słów na rozluźnienie i potem wyszliśmy i przed sobą mieliśmy uśmiechnietych gości ![]() A co do przyjazdu pod kościół. To u nas też tak jest że młodzi stają w drzwiach kościoła kiedy większość gości już jest w środku (poza spóźnialskimi). Nie jest to wcale nietaktem.
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nawet jestem "za" takim rozwiązaniem, jest dla mnie takie bardziej rodzinne, pokazuje, że zaproszenia daje się tylko swoim ludziom na przywieszkach na alko też mamy nasze imiona zdrobnione tzn może nie zdrobnione, co typu - zamiast Jakub - Kuba ![]() Nie uważam to za nietakt czy faux pas, a raczej kwestie gustu
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam na myśli głównie stopień pokrewieństwa i zażyłości. Czasem ma się takie ograniczenia ilościowe/finansowe, że trzeba wybierać. I gdyby ktoś z "bliskiej" rodziny/znajomych mi odmówił, to byłoby jasne, że zaprosiłabym osoby, na których RÓWNIEŻ mi zależy, a nie mogłam zaprosić wcześniej. Świat nie jest czarno-biały, nie każdy ma nielimitowane miejsce/kasę. Jasne, można nie robić. Ale odrobiną wysiłku można też zrobić i pogodzić wiele spraw.
|
|
|
#178 |
|
Blond forever!
|
[QUOTE=lusesita23;36283757]ooo dokładnie mnie też to razi
a niestety jest w 90% powszechne /QUOTE]Ja ostatnio byłam na weselu, gdzie u kumpla była taka karteczka, ale od niego dostałam wiadomość, że od znajomych nie chcą kasy, ale drobny upominek. Byłam miesiąc wcześniej na weselu, gdzie owej informacji, że zamiast prezentów nie chcą kasy (oczywiście w formie wierszyka), owszem dostali też pieniądze, ale też trzy zastawy, święte obrazy, dwa duże komplety sztućców i inne... Z czego wszystko leży w szafie i się kurzy, bo PM mieszkają w domu Pana Młodego, a oni mieszkają za granicą i jeszcze długo tam mieszkać będą... Więc z prezentów nie korzystają, a zamiast tego mogliby sobie kupić coś co im jest naprawdę potrzebne. Pamiętam jak mam mojego TŻ zmuszała swojego syna i już synową do robienia listy prezentów, bo ona kasy nie chce dawać i to też było krępujące, bo oni nie wiedzieli o co prosić, w jakim przedziale cenowym...
|
|
#179 |
|
Wtajemniczenie
|
To może ja opowiem sytuacje sprzed kilku dni kiedy to moja kuzynka która mnie tez zaprosiła ( tylko w miare kulturalnie, dwa tygodnie temu) zapraszała w ten weekend moja siostrę( juz o wiele mniej kulturalnie). Otóż dała jej zaproszenie po czym narzeczony kuzynki zapytał moją siostrę czy zna Pana X. Siostra odpowiedziała ze zna i w sumie chciała go nawet na to wesele zaprosić ale nie mówiła o tym młodym. Narzeczony kuzynki rzucił takim tekstem do mojej siostry " Jeśli pojawisz się na weselu z Panem X to zrobię na nim rozpierduchę"
Dla mnie to zachowanie młodych nie ma nawet komentarza ![]() Drugie dosc niepoważne zachowanie tych samych młodych w stosunku do moje brata który ma być świadkiem na tym ślubie polegało na tym ze dostał on zaproszenie z os. tow., takie samo dostała świadkowa ale problem tkwi w tym ze swiadkowa nie moze sobie znaleźc os. tow. wiec wypadałoby zdaniem młodych zeby swadek czyli moj brat poszedł ze swiadkowa ale brat nie chce a skoro dostał zaproszenie z os. tow to ma pełne prawo isc z kim chce no ale młodzi za kazdym razem wierca dziure bratu w brzuchu ze lepiej by było gdyby szedł ze swiadkową. Nie wiem jak brat to znosi ale ja na jego miejscu zrezygnowałabym z funkcji swiadka jak go tak zmuszaja isc ze swiadkową. Kompletny brak taktu i kultury.
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.

Znalazł się na szczęście! 

Nasz ślub 16.08.2014

To największy faux pas na tym wątku według mnie
To po co je w ogóle zapraszali?