|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Cytat:
Dziękuje dziewczynki za miłe słowa i wsparcie jesteście kochane
|
|
|
|
#3062 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3063 |
|
Raczkowanie
|
witajcie
ale gnacie nie nadążam, cóż starośc nie radośc![]() my byliśy w niedziele by utrzcic zakończenie wakacji w krasiejowy, młody się wyszalał...i bał projekcji z rekinem który rozbija szybę... oj kiepsko ze mną zaczynam podjadac w nocy... na razie mieszcze się w ubrania ale czuje że się zaokrąglam...co do karmienia aż 2 miesiace syn ma skazę białkową, mogłam sie spodziewac ja też miałam, zastanawiam się po co mi ta mleczarnia rośnie jak założe się że drugie też nie skorzysta, a butlą do roku, potem wolał mięso i tak ma do dziś
|
|
|
|
|
#3064 |
|
Zakorzenienie
|
WHO zaleca wyłączne karmienie piersią do 6 m-ca życia, potem włącza się inne pokarmy
|
|
|
|
|
#3065 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć.
Załamana jestem. Rano byłam u lekarza, dostałam skierowanie na betę i inne "ciążowe" badania, pobrali mi krew, wyniki jutro. ALE! Chciałam zmienić ten lek na nadciśnienie, Lisiprol; odstawiłam go w dniu, w którym dowiedziałam się o ciąży. Jednak usłyszałam, że "to za późno, na długo przed zajściem powinnam odstawić, że to toksyna i w tej chwili już mam małe szanse na zdrowy płód...". A sama mi go zmieniła z innego, który właśnie miał być niedobry dla ciąży, w zeszłym roku specjalnie o tym rozmawiałyśmy. A teraz "ależ skąd, oba są tego samego typu". To po cholerę mi zmieniała, jak mówiłyśmy o ciąży??? ![]() ![]() Jestem wściekła, zrozpaczona, załamana i strasznie smutna; w piątek usg, nie wiem, czy nie padnę z nerwów do tego czasu... Straciłam chyba nadzieję... ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#3066 |
|
Raczkowanie
|
Tosia nie ma co prorokowac musisz poczekac na wyniki, najważniejsze że odstawiłas, mnie jeden idiota chciał w ciąży dac bloker z powodu serca ale się nie zgodziłam...z lekarzami trzeba ostrożnie i jeszcze po nich sprawdzac...trzymam kciuki za zdrowe maleństwo..
Megi bądż dzielna.. znikam na kawkę zbożową
|
|
|
|
|
#3067 |
|
Wtajemniczenie
|
Na wyniki czekam, postaram się w miarę spokojnie; trochę już ochłonęłam. A lekarze to naprawdę często idioci, czytam właśnie "charakterystykę" tego leku, którą znalazłam w sieci (taka rozszerzona ulotka) i co znalazłam:
"Dane epidemiologiczne odnoszące do ryzyka dzialanìa teratogennego W przypadku narażenia na inhibitory ACE podczas pierwszego trymestru ciaży nie są rozstrzygające; jednakie nie można wykluczyć niewíelkiego zwiçkszenía ryzyka. (...) W przypadku stwierdzenia ciąży należy natychmiast przerwać podawanie inhibitorów ACE i, jeśli to wskazane, rozpocząć leczenie alternatywne. Narażenie na inhibitory ACE W drugim i trzecim trymestrze powoduje toksyczne działanie na ludzki płód (pogorszenie czynności nerek, malowodzie, opóźníenie kostníenia czaszkí) i noworodka (niewydolność nerek, níedociśníenie tçtnicze, híperkaliemía) (patrz równiei punkt 5.3)." Czyli wynika z tego, że nie ma wcale takiego dużego ryzyka teraz, na początku ciąży, do tego przy szybkim odstawieniu... ![]() To po co mnie tak nastraszyła..??? ![]() ![]() ![]() p.s. sorry za błędy/literówki w tym cytacie, ale tak się skopiowało niefajnie; część poprawiłam, części najwidoczniej nie zauważyłam
Edytowane przez Tasia34 Czas edycji: 2012-09-03 o 10:01 Powód: literówki |
|
|
|
|
#3068 | ||||
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny..
coś bardzo aktywny ten weekend, a ja nie miałam czasu podczytywać to musiałam trochę nadrobić.. piękne brzuszki macie, gratulacje.. ![]() trzymam kciuki za wszystkie mamusie ze zmartwieniami.. ![]() będzie dobrze.. co do alkoholu.. też jestem zdania, że 9 miesięcy + karminie to można się powstrzymać i nawet do głowy by mi nie przyszło napić się.. choć moja teściowa mnie nieraz namawia na wino.. bo ona w ciąży ze swoją córką, co ma teraz 30 lat piła wino, bo miała zachcianki i przecież nic jej nie zaszkodziła.. nawet komentować mi się tego nie chce, po prostu żal.. wózek mam po córce, espiro vecto 4 air.. lekki, skrętny, bardzo jestem zadowolona z niego.. jedna rzecz której tylko żałowałam, to brak pompowanych przednich kół.. były tylko tylne pompowane.. ale daliśmy radę, wózek się wysłużył.. ![]() kolor neutralny.. zielony.. ![]() Cytat:
za zmianę mieszkania.. ![]() Cytat:
Cytat:
ale nie był to dla mnie problem, bo nie miałam parcia na karmienie piersią.. mała pięknie jadła z butli, rozwijała się książkowo i jest okazem zdrowia, ja akurat nie uważam, że dzieci karmione piersią są zdrowsze.. ![]() szczerze powiedziawszy uważam, że butla jest wygodniejsza.. szczególnie jeśli chodzi o wyjścia z maleństwem.. oczywiście planuję karmić piersią, ale nie będę tego robić za wszelką cenę.. co będzie to będzie.. ![]() Cytat:
|
|
|
#3069 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do uniwersalnosci wózka to podobno X-lander ma coś takiego że jak miałaś różowy to przy drugim dziecku jak ci sie trafi chlopak to możesz dokupic tylką ten materiał na wózek inny i juz. ;p i to w bardzo korzystnym świetle co przedstawia ;p Cytat:
co do diety karmienia to ja sie zgadzam, znam przypadek gdzie matka 4 dziecki jadła wszystko i żadne kolki nie miało a znam gdzie matka jadła chleb z masłem a kolka była. reguły nie ma co do wózka to mi też o jak najmniejszą wage chodzi. a co do kół to nie rozumiem a pompowane nie pękną? Cytat:
Cytat:
ale co za głupi babsztyl no jak tak można! durna i tyle!
|
|
|
#3070 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3071 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja też wczoraj nabylam zbożową Anatola w torebkach - zwykłą i waniliową. I własnie piję
|
|
|
#3072 |
|
Raczkowanie
|
no to po anatolku
![]() znikam na rozpoczęcie roku szkolnego o ile zasune suwak w kiece
|
|
|
|
|
#3073 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
pompowanymi lepiej się jeździ po naturalnym terenie, dziurach itp.. ja np. mam niedaleko domu drogę kamienistą (duże kamienie), przepchnąć nawet kawałek tamtędy wózek to był horror, bo przednie koła nie wyrabiały i nie chciały jechać, a tylne pompowane rewelacja, nawet po piasku na plaży dawały radę..
|
|
|
#3074 |
|
Zakorzenienie
|
Tak wszystkie te dyliżansy oglądacie, że ja też zaczęłam
Mi głównie o wagę chodzi, żeby był jak najlżejszy, bo najprawdopodobniej skończy się CC to nie chcę sobie dowalać dodatkowo dźwigania. No i na pewno 4 kołowy, bo jak kiedyś poszliśmy z TŻtem pozwiedzać sklep, polookać ile te wszystkie gadżety kosztują, to jak pooglądaliśmy wózki, to większość tych 3 - kołowców wystarczy lekko popchnąć z boku i już się bardzo wychylają. Jakoś nie miałabym zaufania do takiego wózka. Zastanawiam się na ile praktyczne i jak łatwe do rozwalenia są koła piankowe, bo po porównaniach różnych w necie widzę że te pompowane to całkiem istotny składnik masy wózka. Mi się chyba najbardziej podoba Jane Nomad 2012 3 w 1. Trochę kosztuje, a wszędzie ostrzegają przed używanym fotelikiem od nieznanych właścicieli, bo nigdy nie wiadomo czy nie jest powypadkowy. A nowy to jednak trochę sporo.... No cóż, trzeba będzie zaplanować w jakim budżecie się zamykamy... |
|
|
|
|
#3075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Niemczech mamy taka strone, na ktorej mozna znalezc wiekszosc lekow i dzialanie na plod (tzn. z danych, jakie sa dostepne, badania itp) www.embryotox.de Czy to chodzilo o lisinopril? http://embryotox.de/lisinopril.html Pisza, ze w pierwszym trymestrze wady wrodzone u plodu nie zostaly potwierdzone, ale istnieje zbyt malo badan dotyczacych tego leku. W 2/3 trymestrze moga wystapic zaklocenia w przeplywie plynow ustrojowych przez lozysko, niedocisnienie plodu, malowodzie, bezmocz. Leku uzywac tylko w przypadku ciezkich chorob serca. Jako lepiej poznany lek alternatywny poleca sie: alpha methyldopa http://embryotox.de/alpha-methyldopa.html Reszty tlumaczyc nie bede, ale jak szukasz jakis danych dotyczacych innych lekow, daj znac to sprawdze. Oczywiscie lekow nie bierzemy sami po zapoznaniu sie z ta strona, tylko konsultujemy z lekarzem )
|
|
|
#3076 |
|
Wtajemniczenie
|
Moderna a jest tam coś może o Norprolacu?
to jest na podwyższoną prolaktynę |
|
|
|
|
#3077 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie zalecają karmić przynajmniej do pół roku tylko piersią,nawet wody nie trzeba podawać-bo jeśli dziecko chce się napić to krótko pije-wtedy leci takie rozrzedzone mleko,a jak najeść to dłużej ciągnie-wtedy mleko jest bardziej treściwsze.I przez pierwsze mies.przekazuje się przeciwciała maluchowi.Ja pierwsze karmiłam przez rok(póżniej zachorow.trafiłam do szpitala-podali mi sterydy-i koniec z karmieniem)pół roku tylko mlekiem a potem powoli wprowadzałam słoiczki.....a drugie dwa lata-córka dopiero gdy miała 8 mies.zaczęła troszkę jeść słoiczki(wcześniej za nic nie chciała...)ale bardzo(!!!)mało-ogólnie przede wszystkim do 2 roku życia była przede wszystkim na piersi....potem ja zastrajkowałam!!!! ![]() Cytat:
...ja też bym zmieniła dr od razu !!!Skonsultuj wszystko z innym lekarzem i zachowaj spokój-teraz i tak już nic nie zrobisz....a prawie na wszystkich lekach jest info ,że może się coś niby stać negatywnego -nawet witaminki ....więc nic nie jest pewne!Głowa do góry,tylko zadziałaj z innym lekarzem.... Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#3078 |
|
Zakorzenienie
|
nie ma, a jaka substancja aktywna, to moze wtedy sie znajdzie pod inna nazwa marki? (w DE sa inne nazwy produktow na rynku).
|
|
#3079 |
|
Wtajemniczenie
|
Moderna: Quinagolidum
|
|
|
|
|
#3080 | |
|
Wtajemniczenie
|
No oby oby, będę się oczywiście martwić, ale już troszkę spokojniej...
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3081 |
|
Zakorzenienie
|
Tasia, znalazłam pracę na ten temat, bo dane z ulotki są bardzo skąpe - nie mam jak wkleić Ci linka, bo plik jest w pdf-ie - jak w google wpiszesz ACEI 1 trymestr, to będzie to pierwszy link - praca z UM w Łodzi i w niej też trochę bibliografii, jakbyś chciała dowiedzieć się więcej.
|
|
|
|
|
#3082 |
|
Wtajemniczenie
|
Scarlett26 znalazłam, dzięki
(co prawda u mnie jako drugi link ). Biorę się za czytanie...
|
|
|
|
|
#3083 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam, lek dostępny w Szwajcarii, niestety nie ma na stronie
|
|
#3084 |
|
Zakorzenienie
|
http://leki-informacje.pl/lek/ulotka...icardef-5.html
najedź na ikonki obok z ciążą to zobaczysz co napisali - lek ten sam, inny producent |
|
|
|
|
#3085 |
|
Wtajemniczenie
|
Moderna dziękuję
|
|
|
|
|
#3086 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam badana. Świetnie, jak leżę z gabrielą na wierzchu, nade mną wielka lampa i 5 osób wpatruje się, cały ja tam mam.
Ale najważniejsze: WSZYSTKO WYGLĄDA BARDZO DOBRZE! Co prawda niedobrze, że nie znają przyczyny,ale... UFFF. Moje dziecko znów widziałam- jakie fajne. I jakie ma już długie nogi ![]() Ma 4.4 cm. Gdyby śmiałość 0.1 gmina więcej już by było badane po kontem przezierności etc. W każdym razie jest dobrze!
|
|
#3087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3088 | |||
|
Zakorzenienie
|
hej
Moja JUlka poszła dziś do przedszkola. Jak zobaczyła zabawki i dzieci to od razu pobiegła i nawet nie zdążyłam jej wycałować na pożegnanie chyba bardziej to przezywam niż ona zobaczymy co powie po powrocieja odlądałam Masterchef z dziećmi 8-12 lat to dopiero było cudo popatrzeć jak takie maluchy gotują tak wymyślne potrawy! Cytat:
Cytat:
nie stresuj się widze juz się troche uspokoiłaś, będzie dobrzeCytat:
|
|
|
#3089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oby reszta mam też miała takie dobre wiadomości..... A mój syn poszedł dziś pierwszy raz do szkoły.... ......to niesamowite jak ten czas leci.....jeszcze przed chwilą był taki maleńki.... Idziemy świętować tą jego "dorosłość" pierwszoklasisty.....
|
|
|
|
|
|
#3090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:09.

na razie mieszcze się w ubrania ale czuje że się zaokrąglam...

za wszystkie mamusie ze zmartwieniami.. 

ale powiedzieli, że spokojnie mogę zrobić po 3 dniach... no nic, zrobię jutro, co ma być to będzie, wpływu na to już raczej nie mam 

)

chyba bardziej to przezywam niż ona
nie stresuj się widze juz się troche uspokoiłaś, będzie dobrze
05.07.2008