Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.IV - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-03, 15:06   #661
e_vel
Wtajemniczenie

Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.IV

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Ty chyba robiłaś liste rzeczy jakie trzeba kupić dzidzi??? jak masz to wklej co tam wpisalas to moze znajde cos czego nie mam na swojej, chociaz ja swoja troszke zmodyfikowalam co do tych rzeczy co są na 1 stronie
nie ma sprawy, tylko, że ja bardzo dużo rzeczy mam już i ich nie umieszczałam na liście. I to są takie rzeczy które mi się sprawdziły.

Butelka LOVI Medical 150 ml
Butelka LOVI Medical 250 ml
Smoczek LOVI *2
Pieluchy tetrowe 10 sztuk
Waciki do pempuszka ze spirytusem
Wkładki laktacyjne
Podkłady poporodowe
Szare mydło - dla mnie, najlepsze na rany poporodowe
Oliwka
Mydełko Bambino
Puder
Balsam dla dzidziusia (po miesiącu)
Gaza i gaziki do kąpieli
Gąbka lub leżaczek do kąpieli
Pampersy
Chusteczki nawilżane
Sudocrem
Sól morska do noska
Proszek DZIDZIUŚ
Nożyczki dla dzidziusia
Woda mineralna (na liście żeby nie zapomnieć spakować)
Klapki do szpitala

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Właśnie się zaczynam zastanawiać czy kupić gąbkę czy leżaczek do kąpieli dla Małej, np. taki http://allegro.pl/fotelik-do-kapieli...595633850.html

Przy Karisi miałam gąbki, ale strasznie się owkurzaliśmy na nie, choć były wygodne, tylko ciężko je było wypłukać, wysuszyć i ogólnie utrzymać w czystości... A Wy na co się decydujecie?

Edytowane przez e_vel
Czas edycji: 2012-09-03 o 15:09
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:09   #662
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez e_vel Pokaż wiadomość
nie ma sprawy, tylko, że ja bardzo dużo rzeczy mam już i ich nie umieszczałam na liście. I to są takie rzeczy które mi się sprawdziły.

Smoczek LOVI *2
Wkładki laktacyjne
Podkłady poporodowe
Szare mydło
Oliwka
Mydełko Bambino
Puder
Gaza i gaziki do kąpieli
Pampersy
Chusteczki nawilżane
Sudocrem
Sól morska do noska
Proszek DZIDZIUŚ
Nożyczki dla dzidziusia
Klapki do szpitala

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Właśnie się zaczynam zastanawiać czy kupić gąbkę czy leżaczek do kąpieli dla Małej, np. taki http://allegro.pl/fotelik-do-kapieli...595633850.html

Przy Karisi miałam gąbki, ale strasznie się owkurzaliśmy na nie, choć były wygodne, tylko ciężko je było wypłukać, wysuszyć i ogólnie utrzymać w czystości... A Wy na co się decydujecie?
a puder to do pupki? po kąpieli? czy jak?
też sie zastanawiam wlasnie nad tą gąbką lub leżaczkiem, podłączam się do pytania

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:10   #663
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:

Smoczek LOVI *2
Wkładki laktacyjne
Podkłady poporodowe
Oliwka
Mydełko Bambino
Puder
Gaza i gaziki do kąpieli
Pampersy
Chusteczki nawilżane
Sudocrem
Sól morska do noska
Proszek DZIDZIUŚ
Nożyczki dla dzidziusia
Klapki do szpitala

Gdzieś czytałam, że puder nie jest obecnie zbyt polecany pod pieluszkę To samo o spirytusie do przemywania pępka.

Moja siostrzenica była myta jedynie gazikami, nie kojarze żadnych gąbek, dopiero jak byłą ciut większa.

EDYCJA:
te wszelkie niezbędne rzeczy dla nas (wkładki itp) gdzie można kupic? W sklepach medycznych, aptekach?

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2012-09-03 o 15:13
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:14   #664
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
a puder to do pupki? po kąpieli? czy jak?
też sie zastanawiam wlasnie nad tą gąbką lub leżaczkiem, podłączam się do pytania
do pupki ale też pod paszki, w pachwinki i na szyjkę, bo dzieciom trzeba podsypywać (szkoła mojej mamy ;p) żeby się nie odparzały w zgięciach

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Gdzieś czytałam, że puder nie jest obecnie zbyt polecany pod pieluszkę To samo o spirytusie do przemywania pępka.

Moja siostrzenica była myta jedynie gazikami, nie kojarze żadnych gąbek, dopiero jak byłą ciut większa.
ja na pupkę bardziej sudocrem stosowałam, a spirytus... że tak powiem, każda z nas pewnie co innego będzie polecała. Mi tak zaleciła położna i tak robiłam, ale kupiłam gotowe gaziki nasączone bodajże 10% spirytusem
Stary 2012-09-03, 15:15   #665
misia1505
Rozeznanie

Cytat:

Smoczek LOVI *2
Wkładki laktacyjne
Podkłady poporodowe
Oliwka
Mydełko Bambino
Puder
Gaza i gaziki do kąpieli
Pampersy
Chusteczki nawilżane
Sudocrem
Sól morska do noska
Proszek DZIDZIUŚ
Nożyczki dla dzidziusia
Klapki do szpitala

Według mnie gąbka, jest mięciutka i przyjemna, plastik kojarzy mi się z zimnem.
Stary 2012-09-03, 15:15   #666
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:

EDYCJA:
te wszelkie niezbędne rzeczy dla nas (wkładki itp) gdzie można kupic? W sklepach medycznych, aptekach?
w medycznym na pewno w aptece pewnie też, ja się zaopatrze w te rzeczy na allegro u jednego sprzedawcy ;]

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2012-09-03, 15:16   #667
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:

EDYCJA:
tak, ja też pisałam o gazach do mycia maluszka, a ta gąbka to taki leżaczek, żeby całego dziecka nie moczyć i się nie bać http://allegro.pl/materacyk-mata-do-...605840335.html

A te rzeczy dla nas to w aptece najlepiej lub w medycznym (myślę że Hope ma
Stary 2012-09-03, 15:17   #668
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
He he, szaja a to przypadkiem nie od ciebie zaczęło się to podgrzewanie atmosfery? chyba że coś pokićkałam bo to już daaawno było
No ja, ja

Cytat:
Napisane przez nomenklaturabinominalna Pokaż wiadomość
Haha, u mnie też wszyscy i rodzina i znajomi, że będzie dziewczynka, nawet TŻ widzę, że Wy też jednomyślnie babeczke obstawiacie Tylko ja myślałam, że będzie chłop, ale u Was przeczucia poszły się bujać, więc i ja też brałam taką możlwość pod uwagę. Ale kici kici z Agatki będą nici, wyhodowałam Pisiolka
Gratuluję siurka

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
a ja się własnie z mężem pokłóciłam przez telefon!!!1 tak mnie w☠☠☠☠ił, że jak przyjedzie to a juz na pewno odmówie wieczornegoseksu- a co!!!! bo zaplanowalismy na dzis dlugi wieczór ze świecami i całą otoczką, to niech się teraz ślini i żaluje!!! taka żmija ze nie, co krew wyssie, a dziury nie zrobi!!!
kara musi byc
brrr aż sama się zlękłam

Cytat:
Napisane przez misia1505 Pokaż wiadomość
Mój mąż też planuje być ze mną ale pępowiny nie przetnie. jeszcze wszystko może się zmienić
Boi chyba najważniejsze mieć kogoś cały czas aż do samej głównej akcji, potem to wydaje mi się że i tak bym uwagi nie zwracała?

-------------------------------
Przedszkole - super bez płaczu, rozbawiona, radosna, samodzielna bardzo.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:17   #669
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misia1505 Pokaż wiadomość
Według mnie gąbka, jest mięciutka i przyjemna, plastik kojarzy mi się z zimnem.
tylko ja myślałam na tym kłaść pieluszkę np. flanelową i będzie cieplej i można wyprać codziennie
Stary 2012-09-03, 15:18   #670
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
do pupki ale też pod paszki, w pachwinki i na szyjkę, bo dzieciom trzeba podsypywać (szkoła mojej mamy ;p) żeby się nie odparzały w zgięciach

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

ja na pupkę bardziej sudocrem stosowałam, a spirytus... że tak powiem, każda z nas pewnie co innego będzie polecała. Mi tak zaleciła położna i tak robiłam, ale kupiłam gotowe gaziki nasączone bodajże 10% spirytusem
No właśnie, jak się opiekowałam chrześniakiem to od maluśkiego na pupkę smarowałam mu sudocremem, a co do pudru, jakiś miał ale nie pamiętam już po co, ale pewnie tak jak piszesz pod paszki itd

wiecie co moja mama byla ostatnio u mojej gin, i wiadomo jak to mama pytala sie o mnie jak to z porodem itd, wiecie ze moja gin powiedziala jej ze bede rodzila jak chce? albo cc albo sn, myslalam ze cc jest tylko w takich przypadkach gdzie na prawdę trzeba albo za kasiore (na zyczenie) a tu taki szok, no ale ja juz jestem nastawiona na sn chyba ze faktycznie nie bedzie innej opcji ;]

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2012-09-03, 15:21   #671
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie, jak się opiekowałam chrześniakiem to od maluśkiego na pupkę smarowałam mu sudocremem, a co do pudru, jakiś miał ale nie pamiętam już po co, ale pewnie tak jak piszesz pod paszki itd

wiecie co moja mama byla ostatnio u mojej gin, i wiadomo jak to mama pytala sie o mnie jak to z porodem itd, wiecie ze moja gin powiedziala jej ze bede rodzila jak chce? albo cc albo sn, myslalam ze cc jest tylko w takich przypadkach gdzie na prawdę trzeba albo za kasiore (na zyczenie) a tu taki szok, no ale ja juz jestem nastawiona na sn chyba ze faktycznie nie bedzie innej opcji ;]
chybabym gdyby moja mama gadała o mnie z moim ginekologiem

teraz często tak jest ze kobiety same decydują o CC, i wcale nie za kasę, ale ja tego zupełnie nie rozumiem...

Edytowane przez e_vel
Czas edycji: 2012-09-03 o 15:22
Stary 2012-09-03, 15:22   #672
marta00537
Raczkowanie

melduje się i ja dopiero w nowym watku
Ja dalej u rodziców, już mam dosyć tego remontu, przywiozłam sobie laptopa do rodziców, ale cały czas mi internet wywala i nie moge coś nadrobic ale pisze, ze żyje i mam sie dobrze

Z Filipkiem dziękujemy za gratulacje
I my gratulujemy nowych pisiorków i pipeczek (chociaż tych jest mniej)
Trzymam kciuki z wizyty

Tak piszecie o tych wyprwakach, a ja jeszcze nawet listy nie mam nawet nie wiem kiedy sie za to zabiore. teraz z kasą popłynęliśmy na tą łazienke, nie zdawałam sobie sprawy, że tyle kasy pójdzie, masakra a tu jeszcze trzeba kupić, lampe, halogeny i inne pierdółki wiec jak się troche odkujemy to pomyślimy nad tym.

Ale jutro ide do fryzjera i do kosmetyczki na regulacje brwi. W sobote na wesele idziemy, Tż świadkiem będzie to trzeba jakoś wyglądać rzutem na taśmę znalazłam kosmetyczkę na sobotę co mi zrobi makijaż dobrze ze mi siostra pożyczyła sukienke bo bym nie miała w czym iść

Trzymajcie się ciepło, przesyłamy z Fifim buziaki

marta00537 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:24   #673
nafiyqa
Zakorzenienie

Boje sie tej calej pielegnacji maluszka... Ze nie bede wiedziala co jak umyc, te wszystkie waciki, wkladki, pudry, oliwki, zele, gaziki...

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:24   #674
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:

teraz często tak jest ze kobiety same decydują o CC, i wcale nie za kasę, ale ja tego zupełnie nie rozumiem...
moja mama wlasnie pytała głównie o ten poród jak to jest i kiedy trzeba załatwiać położną itd.

No ja w szoku byłam jak mi mama o tym powiedziała, że mozna normalnie cc.

EDIT; A czy sterylizator do butelek jest b. konieczny??

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Edytowane przez Delicjanka
Czas edycji: 2012-09-03 o 15:26
Stary 2012-09-03, 15:31   #675
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mogę skojarzyć, czy padło takie pytanie: czy możemy bezpiecznie używać kosmetyków z witaminą C? Korci mnie zakup na jesień czegoś z witaminą C (np. serum z Lumene)

Instagram

Stary 2012-09-03, 15:31   #676
BlackSanctum
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36289565]

Buziaki na półmetek
[/QUOTE]

Dzięki.

Cytat:
U mnie też uczelnia za miesiąc- dziennie, ale biorę indywidualny tok (ale nie będę tego wykorzystywać kiedy nie będzie trzeba), zresztą na 3 roku chyba jest mniej zajęć niż na 2 poza tym od 17 września idę na praktyki do szkoły

Black, ja jeszcze się martwie tym żeby nie urodzić dwa tyg po terminie, muszę zdążyć na sesję na uczelni
najlepiej bym chciala tak wg OM czyli 7.01 a z usg mam juz na 3 hehe
Haha, no ja chcę wszystko zdać w terminie 0, żeby mieć potem z bani i się nie przejmować, jak po porodzie nie będzie mi się chciało jechać na jeden zjazd... Na pewno damy radę, ponoć przyszłe mamy mają w sobie tyle poweru, że zawsze wypadają na egzaminach bardzo dobrze.

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
o 14 15 , w ogóle troche się martwię bo męczy mnie ten kaszel z suchego zrobił sie mokry odrywający i staram się kaszleć delikatnie ale nie zawsze się da i w ogole odkąd męczy mnie ten kaszel dzidzia mało sie rusza raz na dzien jakieś smyrniecie i tyle i troche sie martwie
Nie martw się, przecież kaszel nie zrobi dziecku krzywdy.

Cytat:
Napisane przez nomenklaturabinominalna Pokaż wiadomość
Haha, u mnie też wszyscy i rodzina i znajomi, że będzie dziewczynka, nawet TŻ widzę, że Wy też jednomyślnie babeczke obstawiacie Tylko ja myślałam, że będzie chłop, ale u Was przeczucia poszły się bujać, więc i ja też brałam taką możlwość pod uwagę. Ale kici kici z Agatki będą nici, wyhodowałam Pisiolka
Cudnie! Gratuluję. Też bym już chciała wiedzieć.

Cytat:
Napisane przez nazeczona Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie, czy któraś ma problem i jak sobie radzi z mroczkami? Chodzi mi o to że jak zmieniam pozycję zwłaszcza z leżenia lub siadu wstaje to mam czarno przed oczami, kręci mi się w głowie, zaczyna mnie boleć dramat
I tak cały czas i już zaczyna mnie to mocno denerwować
Śpię po min 8h dziennie, staram się jeść dobre rzeczy, witaminy biorę więc o co chodzi
Ja się z tym męczę od zawsze, zawsze tak miałam, że gdy szybko wstałam, to miałam mroczki przed oczami... Aczkolwiek, w ciąży zwiększa się objętość krwi w organizmie i przez to łatwiej o wszelkie mroczki, zawroty głowy czy inne tego typu zjawiska, także nie martw się, to normalne. Po prostu wstawaj powoli i tyle. To nie Twoja wina, ani Twojego trybu życia, to po prostu ciąża.

Hosenko, z tymi kosmetykami to jest tak, że użycie raz na jakiś czas niewielkiej ilości kosmetyku z alkoholem czy inną substancją nie zaszkodzi - np perfumy, mają w sobie alkohol, ale nie wnika on aż tak głęboko w skórę, żeby zrobić dziecku krzywdę, tak samo tonik. Kosmetyki z witaminą A, C i różnymi kwasami (oprócz hialuronowego) nie są generalnie rzecz biorąc polecane, kosmetyki na trądzik również, ale tak naprawdę nie unikniesz kontaktu z tymi substancjami tak czy siak... W każdym razie ja bym się wstrzymała z kupnem serum do czasu po ciąży, bo witamina C może być w nim mocno skoncentrowana, a w ciąży skóra i włosy inaczej się zachowują, co na pewno już wszystkie zauważyłyśmy.

A, trzeba uważać na taki składnik, jak triclosan, bo jest chyba najbardziej szkodliwy ze wszystkich.

Edytowane przez BlackSanctum
Czas edycji: 2012-09-03 o 15:39
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:34   #677
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
moja mama wlasnie pytała głównie o ten poród jak to jest i kiedy trzeba załatwiać położną itd.

No ja w szoku byłam jak mi mama o tym powiedziała, że mozna normalnie cc.

EDIT; A czy sterylizator do butelek jest b. konieczny??
ja nie miałam, ale zawsze wrzątkiem przelewałam i chwilkę to zostawiałam, zresztą butelki Lovi są takie, że wrzucasz wszystko do środka i zamykasz więc było ok. Ale podobno się przydaje. Może zaraz zostanę zbesztana, ale uważam, że jak się za bardzo wszystko sterylizuje to też nie dobrze. Może się też tak zdarzyć, że butelki Ci nie będą potrzebne przez kilka pierwszych miesięcy bo będziesz karmić piersią tylko.

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

Mi sie dużo bardziej przydał podgrzewać do butelek, na noc, z tym, że nie podgrzewałam w nim mleka tylko wodę.
Stary 2012-09-03, 15:38   #678
Hosenka*
Zakorzenienie

Czy będziecie kupowały podkład/ceratkę do łóżeczka?

Instagram

Stary 2012-09-03, 15:40   #679
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
ja miałam ale w zasadzie niepotrzebnie i po tygodniu ściągłam- dzidziuś i tak ma pampersa więc nie wybrudzi materacyka, bo przecież jeszcze jest prześcieradełko.
Stary 2012-09-03, 15:41   #680
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Też mnie to "zdziwiło"... Mama jak mama, wiadomo martwi sie itd. ale lekarz!!! a gdzie mimo wszystko tajemnica lekarska

Cytat:
Napisane przez marta00537 Pokaż wiadomość

Ale jutro ide do fryzjera i do kosmetyczki na regulacje brwi. W sobote na wesele idziemy, Tż świadkiem będzie to trzeba jakoś wyglądać rzutem na taśmę znalazłam kosmetyczkę na sobotę co mi zrobi makijaż dobrze ze mi siostra pożyczyła sukienke bo bym nie miała w czym iść

Trzymajcie się ciepło, przesyłamy z Fifim buziaki
My sobotę tez spędzamy weselnie mnie umaluje siostra, szkoda mi kasy na makijaż. No ale świadkowanie to co innego, cały czas pod obstrzałem wiec trzeba się zrobić na wysoki połysk

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:42   #681
e_vel
Wtajemniczenie

jak tak nieraz przeglądam listy wyprawek na necie, to stwierdzam, że część rzeczy wogóle nie jest potrzebnych. Ja np. nie uważam, żeby konieczne było posiadanie kilku butelek, przecież dziecko w zasadzie je co kilka godzin, więc jest czas nawet na sterylizację. Dlatego ja kupuję jedną na mleczko, a jedną ewentualnie na herbatkę.

Napewno polecam kupienie sobie odciągacza do pokarmu, choćby najzwyklejszego ręcznego za kilka złotych.
Stary 2012-09-03, 15:43   #682
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
ja miałam ale w zasadzie niepotrzebnie i po tygodniu ściągłam- dzidziuś i tak ma pampersa więc nie wybrudzi materacyka, bo przecież jeszcze jest prześcieradełko.
Nie ma ryzyka, że przecieknie też przez przescieradełko? Jak się materacyk zmoczy to chyba kłopotliwe?

Tez planuję 2 butelki i odciągacz (siostra miała i fajne rozwiązanie, jak mama musi wyjść akurat w porze karmienia, albo dziecko jest np. u dziadków bez mamy)

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2012-09-03 o 15:44
Stary 2012-09-03, 15:43   #683
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
ja tak

Cytat:
ja nie miałam, ale zawsze wrzątkiem przelewałam i chwilkę to zostawiałam, zresztą butelki Lovi są takie, że wrzucasz wszystko do środka i zamykasz więc było ok. Ale podobno się przydaje. Może zaraz zostanę zbesztana, ale uważam, że jak się za bardzo wszystko sterylizuje to też nie dobrze. Może się też tak zdarzyć, że butelki Ci nie będą potrzebne przez kilka pierwszych miesięcy bo będziesz karmić piersią tylko.

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

Mi sie dużo bardziej przydał podgrzewać do butelek, na noc, z tym, że nie podgrzewałam w nim mleka tylko wodę.
Tzn tak, ja bym chciala karmić cycolkiem wiadomo, ale jak nie bedzie mi to dane no to trudno, no ale i tak musze kupić laktator no bo będę biegać na uczelnie... ale nie wiem, chyba taki sterylizator to zbędny, tyle kobiet się bez niego obeszło ;] poza tym drogie są .. a butelki zamierzam kupić z Aventu, zresztą kupuje zestaw z aventu laktator butelki i smoczki ;]

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2012-09-03, 15:45   #684
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Hosenko, z tymi kosmetykami to jest tak, że użycie raz na jakiś czas niewielkiej ilości kosmetyku z alkoholem czy inną substancją nie zaszkodzi - np perfumy, mają w sobie alkohol, ale nie wnika on aż tak głęboko w skórę, żeby zrobić dziecku krzywdę, tak samo tonik. Kosmetyki z witaminą A, C i różnymi kwasami (oprócz hialuronowego) nie są generalnie rzecz biorąc polecane, kosmetyki na trądzik również, ale tak naprawdę nie unikniesz kontaktu z tymi substancjami tak czy siak... W każdym razie ja bym się wstrzymała z kupnem serum do czasu po ciąży, bo witamina C może być w nim mocno skoncentrowana, a w ciąży skóra i włosy inaczej się zachowują, co na pewno już wszystkie zauważyłyśmy.
Hmmm no własnie takie serum chciałam używać jesienią i zimą, co 2-3 dni.

Ciekawość mocnych kwasów mam już zaspokojoną - przerobiłam Effaclar K, Diacneal, Lysanel Active i parę innych, ale to parę lat temu. Już mi się znudziło :d I mam teraz fazę na preparaty z wit. C, tak chodziły za mną od 2-3 lat, to akurat teraz musiałam się zdecydować na faktyczny zakup
Zapytam jeszcze lekarza pojutrze, najwyżej dopiero za rok kupię

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2012-09-03 o 15:48
Stary 2012-09-03, 15:45   #685
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Też mnie to "zdziwiło"... Mama jak mama, wiadomo martwi sie itd. ale lekarz!!! a gdzie mimo wszystko tajemnica lekarska
No ale przeciez nie mówiła jej moja gin o wszystkim tylko ogólnie, jak to wygląda z położną, szpitalem itd. ;p tajemnica lekarska tutaj nie obowiązuje, bo one rozmawiały ogólnie, a to że wspomniała o mnie ze jestem pod jej opieką to już tez co innego;p wspomnieć zawsze mozna.

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2012-09-03, 15:46   #686
e_vel
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie ma ryzyka, że przecieknie też przez przescieradełko? Jak się materacyk zmoczy to chyba kłopotliwe?

Tez planuję 2 butelki i odciągacz (siostra miała i fajne rozwiązanie, jak mama musi wyjść akurat w porze karmienia, albo dziecko jest np. u dziadków bez mamy)
napewno kłopotliwe, ale przecież takie malutkie dziecko nie wiadomo jak nie przesika pampersika, bodów, pajacyka i jeszcze prześcieradełka. A jak się mu uleje (co się często zdarza) to i tak ma przeważnie pieluszkę pod buzią (po to kupuję ich 10). Podpytajcie jeszcze inne dziewczyny mamy doświadczone na wątku, może doradzą coś innego
Stary 2012-09-03, 15:50   #687
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
napewno kłopotliwe, ale przecież takie malutkie dziecko nie wiadomo jak nie przesika pampersika, bodów, pajacyka i jeszcze prześcieradełka. A jak się mu uleje (co się często zdarza) to i tak ma przeważnie pieluszkę pod buzią (po to kupuję ich 10). Podpytajcie jeszcze inne dziewczyny mamy doświadczone na wątku, może doradzą coś innego
No ja własnie pamiętam, że siostrzenica miała taki podkład czy ceratkę, dlatego mi teraz przyszło do głowy.

Instagram

Stary 2012-09-03, 15:51   #688
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm no własnie takie serum chciałam używać jesienią i zimą, co 2-3 dni.
Hmm, no nie wiem... Sprawdź skład i jeśli nie ma tam substancji silnie żrących, jak właśnie triclosan czy jakieś mocne kwasy, to raczej nie powinien zaszkodzić. Tak jak mówię - kwas hialuronowy jest dobry.
Ja przed ciążą kupiłam sobie silnie oczyszczający tonik z kwasem salicylowym, ale oddałam koleżance, jak się dowiedziałam o ciąży, bo mało go używałam i uznałam, że nie będę truła tym dziecka... Kosmetyków tego typu trzeba się raczej wystrzegać. A inne raczej nie zaszkodzą.
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:51   #689
pstryczek84
Zakorzenienie

ja narazie wstrzymuje się z lista do środy, jak poznam płeć to dopiero wezmę się ostro do roboty
Byłam dziś na badaniach no i zrobiłam te TSH... Jakoś wolę dmuchać na zimne. Nigdy nie maiłam robionych badan pod tym kierunkiem wiec nawet dla czystej ciekawości. Jakbym nie zrobiła to bym przeżywała ze może coś jest nie tak itd... już taka jestem No a że zapłaciłam z moczem i marfologią 94 zł to inna bajka

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-03, 15:53   #690
aniazlublina
Raczkowanie

Dzis watek edukacyjny Dzieki za wszystkie komentarze i listy- powoli zaczynam zapisywac co trzeba bedzie kupic. Widzialam pare stron temu pytanie, ale chyba nikt nie odpowiedzial- co myslicie o recznikach dla maluchow z kapturkami? Potrzebne/wygodne, czy to taki pic na wode?
aniazlublina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości