|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 | |||||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Witajcie
Mało piszecie, ale rozumiem, bo ja rzadko teraz mam czas żeby włączyć kompa. Paulinka dziś pobiła rekord spania. Wstała o 5, zjadła, spała do 9, zjadła, spała do 12, zjadła, potem spała już mniej, a potem jak zasnęła o 16 tak spała do 19:30, wykąpałam ją dałam butlę i śpi ciekawe jaką mi noc zafunduje ....a ja...przyznam się...spałam z nią do 12 ale laba Potem posprzątałam, wyprałam trzy pralki ciuchów, ciekawe kto mi to wszystko poprasuje Cytat:
![]() Cytat:
a dziś zauważyłam (może mi się wydaje) że tył główki ma jakoś tak spłaszczony może przez ciągłe spanie na plecach?? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak mam kłaść dziecko z dysplazją na boku, skoro ma między nogami sztywną pieluszkę?? Poza tym KOTEK mówiła, że dziecka z dysplazją na boczkach kłaść NIE WOLNO !! Normalnie mamy pakiet, dysplazja z kręczem. Cytat:
A jeśli nie utrzymujesz z nią kontaktu to nic na siłę. Cytat:
---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|||||||||||
|
|
|
#2792 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co to się stało? Macie jakąś nową diagnozę? ![]() Dziewczyny, potrzebuję torby do wózka... Polecicie mi jakąś niedrogą, tzn. tak do 50 zł mniej więcej? Kupowała któraś z Was coś w rodzaju poniższych? http://allegro.pl/edisa-torba-do-woz...577836662.html http://allegro.pl/babylux-super-torb...576185952.html Ta Edisa jest chyba identyczna jak ta, którą miałam przy Maksie, choć tamta była z firmy Deltim (Delti przed przemianowaniem). Była fajnie wyłożona jakąś grubszą gąbką czy pianką i ładnie trzymała swój kształt, więc na wózku fajnie wisiała i w środku nic się nie mieszało. Wcześniej kupiłam, wydawało mi się, wypasioną z Babyono. Myślałam, że porządna, znana firma, to torba będzie dobra. Jeszcze skusiłam się na taką z wyposażeniem (przewijak, termoopakowanie) - http://allegro.pl/babyono-wielofunkc...593315581.html I powiem Wam, że jest BEZNADZIEJNA. W ostatnich dniach moja cierpliwość do niej już się wyczerpała. Materiał, którym jest wyłożona wewnątrz, taki lekko podgumowany, już teraz po 3 mies. używania zupełnie się połamał i kruszy się, więc w efekcie wszystko co wyciągam z niej, pampersy czy ubranka na zmianę są w takich czarnych drobinkach Tą, którą miałam przy Maksie, sprzedałam razem z wózkiem koleżance i do tej pory jest w użyciu ![]() Już miałam dosłownie w tej chwili siąść do allegro i zamówić jakąkolwiek, ale jeszcze się wstrzymam dzień czy dwa, może mi coś polecicie
|
|
|
|
|
#2793 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do ząbków ...ja podobno miałam pierwszego ząbka jak miałam 3,5miesiąca
ciekawe kiedy Paulince pierwszy się pokaże ![]() Syn znajomego mojego taty ma 8miesięcy i wstaje trzymając się mebli i chodzi trzymając się mebli jejku, nieprawdopodobne czy ja się nie znam?? Kiedy dzieci zaczynają wstawać??
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-09-03 o 22:49 |
|
|
|
#2794 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie pozwolę, żeby wątek tak obumarł ![]() Jeszcze muszę do pomocy zawezwać drugą gadułę, millenę Haloooo!!I Gabi coś mało nam pisze ostatnio, i kapukat... ![]() Timii, a Ty jeszcze na wakacjach?? To fajne te zajęcia u Was. Myślę, że u mnie jest podobnie, tylko ja nadgorliwie jak zawsze wczytuję się we wszystko, a większość ludzi pewnie nawet nie zauważyła na stronce takich zaleceń Wiadomo, że trzeba dzieciaki stopniowo z wodą oswajać.Fajowe fotki ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
Pewnie ani się obejrzymy i u większości maluchów jakieś ząbki się pojawią, choć zapewne niektóre jeszcze długie miesiące będą bezzębne W tym są duże różnice czasowe.Wstawanie jest mniej więcej właśnie w takim wieku
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-09-03 o 22:49 |
||
|
|
|
#2795 |
|
Wtajemniczenie
|
Wskakuję pod prysznic i nyny. Ja ostatnio chodzę strasznie niewyspana, ale jak mam możliwość pójścia spać to włączam kompa
![]() Dobranoc
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#2796 |
|
Wtajemniczenie
|
Służę informacją
Właśnie sprawdziłam - Maks wstał, tzn. podciągnął się sam do stania pierwszy raz mając 7 mies. i kilka dni, a on tak się raczej w przeciętnych ramach ruchowo rozwijał, nie za szybko, nie za wolno.---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Ale nam się ruch wieczorem zrobił
|
|
|
|
#2797 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a chodzisz może do alergologa?????Bo ja podejrzewam ze on by lepiej pomógł niż pediatra.Cytat:
|
||
|
|
|
#2798 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I powiedz mi jeszcze czy alergolog robił wam jakieś badania? |
||
|
|
|
#2799 | ||
|
Raczkowanie
|
Mały dzisiaj dał pospać
![]() W niedzielę byliśmy na urodzinach przyjaciela. Pełno ludzi, samych obcych dla Juniora, a on tak krzyczał i piszczał, że szok ![]() A Dawidek ma dziś 13 tygodni Tylko trochę mnie martwi, że Młody nie przewraca się na boki... Wiem, że dzieci się różnie rozwijają. Raz czy dwa przed spaniem mu się udało, ale na macie się nie przekręca, mimo że go zabawkami próbuję nakłonić do tego... Hmm, w czwartek szczepienie to spytam lekarza czy są powody do niepokoju. Cytat:
Cytat:
Ale zdjęcia super... Pokazałam mężowi - nasz Dawidek to łysolek w porównaniu z Maćkiem Miłego dnia Wam życzę |
||
|
|
|
#2800 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2801 | ||||
|
Zadomowienie
|
Super fotaski, już nie mogę się doczekać kiedy my się wybierzemy
![]() Cytat:
A widzisz nie wiem jakie są założenia przy dysplazji bo ta jedna rzecz na szczęście nas ominęła. Mieliśmy kontrolę w poprzednią sobotę i ortopeda powiedział, że bioderka są super. Ja w takim wypadku pewnie już bym leciała do jakiegoś lekarza się pytać co robić. Współczuję ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
i trzymam by wszystko było dobrze.
Edytowane przez cate_ Czas edycji: 2012-09-04 o 09:41 |
||||
|
|
|
#2802 | ||||
|
Raczkowanie
|
Gratki!!
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o ciągłe odciąganie mleka, to podziwiam, bo ja, jak już mam odciągać resztki po karmieniu, to zbytnio mi się nie chce. No ale wiadomo, czasami są takie sytuacje, że jak się chce karmić swoim mlekiem, to trzeba się poświęcać i podejrzewam, że mimo obecnie odczuwanego lenistwa, sama bym tak robiła gdybym musiała. Niemniej jednak też słyszałam, że nie da się karmić przez cały czas tylko odciągając, bo prędzej czy później pokarm zaniknie, a tu proszę. Witam Wczoraj i przedwczoraj uważnie obserwowałam Małą w związku z tym ewentualnym kręczem i stwierdziłam, że przesadzam. Ona po prostu lubi spać na prawej stronie i lubi w tą stronę patrzeć, ale nie ma żadnego problemu, żeby przekręcać głowę w drugą stronę. Ba, nawet w nocy zasnęła patrząc lekko na lewo. Wczoraj za to intensywnie podnosiła głowę leżąc na płasko. Jak zaczęła, tak nie chciała przestać i co zrobić? No nie da się nic, ale na pewno wspomnę o tym podczas szczepienia. Ja z kolei byłam wczoraj u ginekologa, bo od 2-iego tygodnia po porodzie borykam się non stop z zastojami w prawej piersi Wczoraj jednak nie wyczuwałam żadnego zastoju, ale pojawiły się dwie dosyć duże plamki na sutku, co podobno o zastoju świadczy, a w żaden sposób nie chciały zejść. Wcześniej gdy takie coś się pojawiało, wystarczyło, że przystawiłam Małą i schodziło, a teraz już tak łatwo nie poszło. Poza tym chyba mam kryzys laktacyjny, ale to mam nadzieję, że szybko minie. W każdym razie lekarz powiedział, że prawdopodobnie taka moja natura, nic z tym nie zrobię i prawdopodobnie przy kolejnym dziecku też tak będzie. Mało to pocieszające Zapisał mi jednak antybiotyk, bo stwierdził, że być może to jest niedoleczone zapalenie, więc a nuż... Zapisał mi też coś na zasuszenie pokarmu jeśli już będzie mi to tak dokuczało, że będę miała dość, ale wiem, że nie będę miała No cóż, trzeba się trochę pomęczyć.
|
||||
|
|
|
#2803 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za chwilę się zbieram i idę zapytać ile się czeka na dermatologa lub alergologa, bo jak długo to pójde prywatnie. I zamówię dziś serię Emolium: emulsję do ciała i olejek do kąpieli. Szymona też Bebilon pepti karmisz? |
|
|
|
|
#2804 |
|
Zadomowienie
|
Hej,
Ja jednak pojechałam do tej Chorwacji, ale powiem, że wcale nie jest źle, jak widać nawet mam dostęp do internetu Mała czuje się dobrze i mam nawet czas popływać w morzu, kiedy mała śpi to idę sobie ponurkować a M z niż siedzi w cieniu, a jak się obudzi to jest zmiana i on idzie do wody a ja karmię Problematyczny był tylko dojazd, ale jakoś daliśmy radę ,tylko tyle, że trwał dłużej bo Nina co chwile chciała jeść![]() Dodam, że Nina przesypia prawie całą noc bez przerwy budzi się gdzieś o 5 jak już jest jasno ![]() Dodatkowo już chwyta, co wcześniej się nie zdarzało- wyrwała mi okulary i zaczęła nimi wymachiwać hi hi ale to było śmieszne i się śmiała ach ten jej uśmiech No to pozdrawiam was z Dubrownika Ps. Na FB są fotki http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=3&theater |
|
|
|
#2805 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wtrącę się ja sama szukałam obsesja była że prałam w płatkach mydlanych ręcznie i nic pepti nie pomógł samo przeszło
|
|
#2806 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super! mama się nie popłakała? Cytat:
![]() Cytat:
takie jest moje zdaniemnie na samą myśl, że idziemy do teściowej albo jak wiem, że będzie się zajmować małą, wnętrzności się przewracają, no ale cóż - ona jest babcią i nie zabronię jej kontaktów z wnuczką Cytat:
właśnie też się zastanawiałam nad tym jak mam jej zabronić tego... się nie da po prostu, no nic zapytam pediatrę, zobaczymy co powieCytat:
zdrówka dla Kaja! super! Maciek chyba zadowolony ![]() ![]() fajna pamiątka |
|||||
|
|
|
#2807 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
fajne zdjęcia ![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- [QUOTE=kism;36307482]No tak, rozumiem... A co to się stało? Macie jakąś nową diagnozę? ![]() Dziewczyny, potrzebuję torby do wózka... Polecicie mi jakąś niedrogą, tzn. tak do 50 zł mniej więcej? trudno mi coś polecić bo ja nie kupowałam osobno , mam z jane i jest naprawdę fajna po pierwsze bardzo pakowna i ma dodatkowo wkład do przewijania jakbyś na taką trafiła to polecam |
|
|
|
#2808 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ale fajnie
Cytat:
|
|
|
|
|
#2809 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hello!
Ja z moimi chłopakami okupuję plac zabaw. Maksiu szczęśliwy po szkole. Wszystko mu się podobało, tylko mu żal, że go nie zapisaliśmy na świetlicę i stołówkę, bo chciałby iść pobawić się z dziećmi Przemyślimy to jeszcze z tż, bo i tak Maks pójdzie na świetlicę, jak ja wrócę do pracy, więc może zapiszemy go już teraz, skoro chce ![]() Cytat:
Hm, moje butelki bez krążka świetnie się pod względem odpowietrzania sprawdzały i sprawdzają. Wyraźnie słychać charakterystyczne "trrr..." i widać strużkę bąbelków wpadających do środka. Może w tej białej działa to jeszcze lepiej... Ja nie zauważyłam. Mam jedną taką i rzadko jej używam. Pewnie przy kolkowych maluszkach każda drobina powietrza ma znaczenie, ale przy naszych w większości dużych już bobasach to już chyba nie jest tak potrzebne.Cytat:
Maksiu zaczął chodzić, mając 12 mies. Wczoraj pisałam o pierwszym samodzielnym podciągnięciu się do stania z pozycji na czworakach ![]() Cytat:
Powolutku dobijamy do 6 kg - 5960g ![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
, dlatego m.in. jak pisałam, kupiłam tą Babyono. On się dobrze sprawuje, więc teraz już samej torby potrzebuję. Żadna z Was nie kupowała tego typu, co dawałam linki?
|
||||
|
|
|
#2810 |
|
Rozeznanie
|
Hej
My po chrzcinach Maksio był baardzo grzeczny w kościele, nic nie płakał, dopiero na sam koniec troszkę się zaczął denerwować. Od chrzestnej i od chrzestnego dostał maty edukacyjne więc teraz ma masę uciechy, bawi się raz na jednej raz na drugiej a potem zmęczony zasypia ![]() Drogie Mamy, czy Wasze dzieci mające ciemieniuchę drapią się po główce?? Maks ma ciemieniuchę już jakiś czas, nie jest duża, smaruję to oliwką. W nocy z soboty na niedzielę tak się podrapał że normalnie krew lała się z główki nie wiem co z tym zrobić...w czwartek idziemy na szczepienie to zapytam lekarki.Nie pamiętam dokładnie która, ale chyba agata miała iść z maluszkiem na rehabilitację bo nie podnosił główki przy podciąganiu do siadania. Byłaś?? Jakie ćwiczenia Wam polecili? Maksiowi parę razy udało się przytrzymać główkę ale nadal często bezwładnie mu opada i może byśmy coś poćwiczyli.
|
#2811 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzymała się dzielnie
|
|
|
|
|
#2812 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak przez sen się podrapał? Czy np. jak płakał i machał łapkami? Nie kojarzę, żeby ciemieniucha w czymś dziecku dokuczała. |
|
|
|
|
#2813 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
sprawa mnleka wyglada u mnie tak ze o tyle o ile filiopwi pomogło to Szymonowi tylko troche lepiej więc męczymy się dalej,oczywiście nie jest tak jak było na poczatku,jest lepiej ale rewelacji nie ma,czekam cierpliwie aż Szymon z tego wyrośnie tak jak było w przypadku Filipa.a Szymona karmie pepti |
|
|
|
|
#2814 |
|
Zakorzenienie
|
_agata super zdjęcia. już się nie mogę doczekać niedzieli
![]() Malwinie się chyba coś poprzestawiało. Śpi już ponad 3 godziny. ciekawe o której wstanie. ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- juz sie obudzila |
|
|
|
#2815 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzieki dziewczyny za rady umówię się z mamą M jeszcze w tym tygodni oczywiście jeżeli będzie chciała. |
|
|
|
|
#2816 |
|
Wtajemniczenie
|
_Agata, cudne te zdjęcia
![]() Faktycznie może przemyślę jeszcze z tym basenem... A z wielorazókami, to chyba kwestia przestawienia się po prostu. My, jak zaczęliśmy chyba w drugim tygodniu po wyjściu ze szpitala, tak teraz w ogóle nie używamy pampersów (poza wyjazdem). Dziewczyny, powiedzcie mi, czy do kontroli u ortopedy potrzebne jest skierowanie? (bo było skierowanie przy pierwszej wizycie i mamy kontorle w poniedziałek, i nie wiem, czy muszę do pediatry jeszcze lecieć) |
|
|
|
#2817 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas od niedawna jest tak, że skierowanie jest ważne na dany rok kalendarzowy. Najlepiej zadzwoń sobie do tej poradni i zapytaj w rejestracji, jak długo jest ważne Wasze skierowanie |
|
|
|
|
#2818 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak to jest z odciaganiem pokarmu? 6 października mamy wesele o ile na slub na pewno pojedziemy, to na wesele tak na 2 razy, przynajmniej na obiad chcemy, ale to i tak musze odciagnac troszke mleka, bo to nie na miejscu.
Nigdy nie było potrzeby, wiec nawet nie wiem ile uda mi sie odciagnac. Gdy odciagne np. z prawej piersi do butelki to moge do tej samej z lewej o ile nie jest pełna butla? Czy nie moge mieszac ? |
|
|
|
#2819 | |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
Właśnie sobie przypomniałam że to już czas odkopać moje mleczne zapasy z zamrażalnika. To może na chrzciny. Nie będę paradować z cyckiem na wierzchu. I jeszcze anegdotka. Dziś pierwszy raz karmiłam Hanię przy teściowej. Jak tylko wyciągnęłam cycusia to ona do mnie: "Ale Ty masz małe piersi". A ja wypaliłam : "nieważne jakie duże, ważne że wykarmię". Nie ma jak taki komplement od teściowej....
|
|
#2820 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do października masz jeszcze trochę czasu, żeby popróbować, sprawdzić, ile Maja zjada. Lepiej wcześniej to sobie posprawdzać, żeby na ten właściwy dzień już wiedzieć, co i jak. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.

....a ja...przyznam się...spałam z nią do 12

Dlatego sie prawie nie udzielam,nie umiem się pozbierac,ogarnąc itp.Wybaczcie

Nie pozwolę, żeby wątek tak obumarł 

by wszystko było dobrze.

Malutka urodziła się jako wcześniak i nie nauczyła się ssać piersi.