Dyskusja na temat kocich karm, czym karmicie, sucha, mokra karma - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Pokaż wyniki sondy: Czym karmisz swojego kociaka?
jedzeniem z puszki 14 41,18%
suchą karmą 28 82,35%
mięsem 11 32,35%
smakołykami 6 17,65%
jedzenie robię własnoręcznie 6 17,65%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-07, 17:41   #751
monika_sonia
KOTerator

Dot.: Whiskas junior.

Cytat:
Napisane przez bunny80 Pokaż wiadomość
A moje trzy tygryski wsuwaja Farminę. Kiedyś też karmiłam Whiskasem i innymi marketówkami, psy też.
Cytat:
Napisane przez bunny80 Pokaż wiadomość
Jak można oszczędzać na zdrowiu przyjaciela?
Niestety Farmina to też ten typ "marketówkowy" , skład podobny do W.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-08, 13:02   #752
bunny80
Przyczajenie

Whiskas Adult: Zboża (min. 4%), mięso i produkty mięsne (wołowina min. 4% w brązowej granulce, mięso min. 4% w mięsnych pasztecikach), ekstrakty z białek roślinnych, tłuszcze, oleje, substancje mineralne, warzywa (marchew min. 4% w pomarańczowych granulkach, groszek min. 4% w zielonych granulkach. witamina A – 12000 j.m./kg, witamina D3 – 1200 j.m./kg, witamina E – 150 mg/kg, tauryna – 1000 mg/kg.
Farmina Adult: mączka rybna (łosoś min. 10%, tuńczyk min. 10%), ryż, mączka z kurczaka, kukurydza, tłuszcz z kurczaka, substancja wspomagająca trawienie, suszona miazga buraczana, olej rybny, olej roślinny, gluten kukurydziany, suszone pełne jaja, Witamina A 16000 UI, witamina D3 1600 UI, Witamina E 160mg; Witamina C 160mg, niacyna 40mg, kwas pantotenowy 16 mg; Witamina B2 8mg, witamina B6 6,4 mg, Witamina B1 4, 8mg; Witamina K3 (MSB 53%) 1,6 mg; Witamina H 0,4 mg; Kwas foliowy 0,48 mg; Witamina B12 0,06 mg; Tauryna 1800g/kg.

Chyba jednak jest lepiej. Wiem, że to nie najwyższa półka, ale karma nie jest zła. Sierść się zrobiła kociakom super i znikło uczulenie. A Royala jadły, teraz już nie chcą.
bunny80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 08:30   #753
monika_sonia
KOTerator

Ale naspamowałaś o tym blogu .
Nie wiem dlaczego nie mogę zostawić komentarza, ale weź przeglądnij bloga raz jeszcze, bo jest błąd na błędzie chociażby to, że pies jest wszystkożerny jak człowiek a nie mięsożerny (ale mięso potrzebuje).

Edytowane przez motylek1007
Czas edycji: 2012-08-09 o 18:50
Stary 2012-08-09, 18:50   #754
motylek1007
Zakorzenienie

Monika, sprzątam ten bałagan teraz

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 23:07   #755
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
Monika, sprzątam ten bałagan teraz
Tak myślałam, że tak nie może być .

Stary 2012-08-28, 22:12   #756
olkaa77
Raczkowanie

Happy Cat La Cuisine - karma dla kotów, próbował ktoś?

Ostatnio natknęłam się w internecie na ciekawą karmę, co o niej myślicie? Jeżeli ktoś ją już wypróbował, to proszę o relacje, czy kotom smakowało

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...ppy_cat/299504
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...ppy_cat/299521
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...ppy_cat/299520
olkaa77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-01, 19:25   #757
equi
Raczkowanie

Karma dla kota seniora - co polecacie?

Witam, podczas ostatniej wizyty u weterynarza mój kotek miał badania krwi - wszystko wyszło w porządku, ale wyniki miał blisko górnych granic (badania pod kątem nerek - kreatynina itd).

Weterynarz zalecił stosowanie karmy specjalnej dla seniorów, jako że ma mniejszą zawartość fosforu. Na 'od razu' kupiłam mu zapas ROYAL CANIN Ageing +12 (kotek ma 13 lat), ale później czytałam, że RC nie jest warty swojej ceny.

I tu moje pytanie - co byście poleciły? Generalnie czytałam o wielu polecanych karmach - np. Brit czy Taste of the wild czy np Acana. Niestety większość polecanych marek nie ma wersji 'seniorskiej'. Żeby się upewnić nie sugerowałam się brakiem plakietki 'senior', ale czytałam po prostu jaką zwartość fosforu posiadają - i zwwze jest to 1-1,5%, gdzie wszystkie karmy dla seniorów mają fosforu o połowę mniej - 0,6-0,8%.

Na razie mam zapas RC, ale w przyszłości chciałabym się upewnić czy za podobną cenę nie kupię czegoś lepszego.

Jeśli chodzi o seniorów to znalazłam karmy: Sanabelle, Leonard, Animonda (Carny, Vom Feinstem, Rafine Soupe), Eukanuba, Biomill, Hill's. Niestety większość to karmy suche, które mój kotek od czasu do czasu "skubnie" - nie lubi i już, zaczepia żeby mu wrzucić coś w sosiku z szaszetki. Jeśli chodzi o jedzenie mokre dla seniorów to widziałam tylko Animonde, RC i Hill's. I jeszcze z Puriny nie pamiętam jak się nazywa, ale podobno nie lepszy niż KK czy W, więc już RC lepiej dawać.

Jeśli chodzi o rodzaje karmy dopiero "studiuję" co i jak, które lepsze, dlatego pytanie kieruję do osób które coś więcej na ten temat wiedzą i mi poradzą, z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam!
Stary 2012-09-01, 23:59   #758
esfira
Zakorzenienie

Dot.: Karma dla kota seniora - co polecacie?

jeśli kot ma wyniki nerkowe na górnej granicy, to polecałabym mu karmy mokre, bo zapewniają większą podaż wody, plus suplement Rubenal na nerki

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-02, 11:40   #759
equi
Raczkowanie

Przecież napisałam, że właśnie o mokrą mi głównie chodzi, bo suchej kicia nie chce jeść. Mój problem jest taki, że nie wiem na jaką karme się zdecydować (tudzież czy RC jest dobrym wyborem).
Stary 2012-09-02, 12:23   #760
monika_sonia
KOTerator

To, że taka Acana nie ma wersji senior nie znaczy, że senior jej nie może jeść. Karmy wysokopółkowe nie mają podziału na koty, bo kot to kot.

Rozumiem, że szukasz karmy specjalnie dla Twojego kota tylko przez tą kreatyninę itp., ale nie można patrzyć tylko na fosfor, przede wszystkim analiza karmy, później skład karmy i ewentualnie stosunek wapnia do fosforu, a nie tylko i wyłącznie sam fosfor bo według mnie - patrzenie na sam fosfor w karmie nic a nic Ci nie da, a jeszcze wychodzą takie kwiatki, że TOTW będzie zły bo ma niecały procent więcej fosforu. Zwróć uwagę na wapń, na potas też.

Powodzenia. Daj znać jaką karmę wybrałaś.

A i RC wprowadził niedawno wersję dla kotów powyżej 12 roku życia chyba, wcale to nie daje gwarancji, że to jedyna słuszna karma, wręcz przeciwnie.

Kot dużo pije? Polecam go zainteresować wodą, puścić wodę z kranu czy zainwestować w fontannę, podawać kocie mleko albo inne napoje dla kotów. Dzienne zapotrzebowanie na wodę u kota to ok. 60 ml na kg masy ciała, trzeba pilnować, żeby kot pił dużo, szczególnie taki z problemami z nerkami.

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2012-09-02 o 12:27
Stary 2012-09-02, 13:32   #761
equi
Raczkowanie

Tak jak już napisałam nie znam się na rodzajach karm, wiem tyle co powiedział mi wterynarz - czyli że karma powinna być dla seniorów bo one mają mniejszą zawartość fosforu. Nie wymyśliłam sobie tego, powtarzam to co uslyszałam od weterynarza. Nie potrafię stwierdzić co powinno być w składzie a czego nie i w jakoch ilościach, z tego właśnie wziął się ten post. A co do wody masz rację, ale kran go nie interesuje a fontanny są drogie, więc w tej kwestii jestem trochę bezradna.
Stary 2012-09-02, 14:15   #762
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez equi Pokaż wiadomość
Tak jak już napisałam nie znam się na rodzajach karm, wiem tyle co powiedział mi wterynarz - czyli że karma powinna być dla seniorów bo one mają mniejszą zawartość fosforu. Nie wymyśliłam sobie tego, powtarzam to co uslyszałam od weterynarza. Nie potrafię stwierdzić co powinno być w składzie a czego nie i w jakoch ilościach, z tego właśnie wziął się ten post. A co do wody masz rację, ale kran go nie interesuje a fontanny są drogie, więc w tej kwestii jestem trochę bezradna.
poczytaj BARF http://www.barfnyswiat.org/index.php

mięcho + suplementy
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-02, 15:36   #763
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Właśnie niestety - jak się ktoś nie zna, to nic nie wywnioskuje z karmy, nawet jak wet powiedział, żeby zwracać uwagę na fosfor i zwracasz uwagę - to nic Ci to nie da... Trzeba trochę więcej wiedzieć, żeby stwierdzić, że się karma nadaje dla Twojego kota lub nie...

Z karm mokrych ja polecam Herrmanns Bio, Terra Felis, Ziwi Peak albo Power of Nature. Dawniej jeszcze Miamor Milde Mahlzeiten można było podawać, ale zmienili skład, więc ta też odpada. Inne karmy mokre nie mogą być podawane same, musi być do nich sucha karma. Do tych które wymieniłam też najlepiej, gdyby była sucha karma, ale same też "ujdą".

Również polecam jak Sunshain poczytać o diecie barf, ale nie powiem, żeby to było superekstra łatwe do przyrządzenia i na początek jak nie ma się od kogo odkupić to trzeba trochę zainwestować w suplementy. Przy diecie barf nie trzeba podawać karmy suchej ani mokrej, czasami to nawet wody nie trzeba podawać dodatkowej, ale trochę wiedzy trzeba mieć, kalkulator barfowy nie wystarczy.

Czy Twój kot lubi mięso surowe?

Czas edycji: 2012-09-02 o 15:37
Stary 2012-09-02, 18:38   #764
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

wiem, że napisałaś, że kicia Twoja karmy suchej jeść nie chce, moja też nie chciała ale widocznie smak jej podpasował i teraz częściej je suchą niż mokrą, że swojej strony polecam Boscha dla seniora (wiek 8+) karma jest genialna i dobra, kotu od razu zmienia się sierść i zachowanie. Mój był mało aktywny, wręcz ospały karmę mu zamówiłam i huzia . Z mokrych Alma Nature dla seniora tylko jak mówię od kiedy zmieniłam suchą na Boscha to kicia wybiera suchą nie mokrą. Moja ma 12 lat
Stary 2012-09-02, 19:43   #765
equi
Raczkowanie

Powiem tak - nie, nie znam się, co zaznaczyłam na poczatku, ale do rad weterynarza się stosuje. Karmy mokry, które wymieniłaś (Zwiki Peak już na starcie odapada, bo jest za drogi) nie mają wersji senior - wiem, napiszesz, że sie nie znam i upieram - ale skoro weterynarz na to zwrócił uwagę to do tego chcę się stosować, nie po to sie do weta jeździć, żeby robić swoje

Barf odpada - zbyt mało czasu - ja studiuje, mama pracuje, nie byłoby komu tego układać.

Mięso surowe lubi jak najbardziej, aczkolwiek do tej pory dostawał okazjonalnie, nie kupowałam wcześniej mięsa typowo dla kota.

girlonthebridge, sama nie wiem, nie je karmy suchej od kiedy pamiętam, na początku były to te niszowe, później dostał też purinę, teraz royal canin, jak nie jadł tak nadal nie je, no może RC skubnie ciut cześciej. ale na pewno poszukam w internecie mniejszej porci Boscha i zamówię, warto spróbować, szczególnie jeśli jest 'seniorska'.
edit - szukając bosha wyskakuje mi, że bosch=sanabelle, tylko bosch dla psów a sanabelle dla kotów, dobrze szukam ?

A co do alma nature to natknęłam się na takich "artykuł"
http://przeglad-tygodnik.pl/pl/artyk...potrzebuje-kot
piszą, że Alma nature nie wypadł zbyt dobrze.

Edytowane przez equi
Czas edycji: 2012-09-02 o 19:46
equi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-02, 20:12   #766
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

tak dobrze Sanabelle to ta sama firma. Tak jak mówię mój suchego nie tykał, dosłownie a ta karma idzie mu lepiej niż mokre (na mokre postawiłam na alma nature, są puszeczki dla seniorów niestety ich cena jest dość wysoka, za niewielką puszkę płaci się koło 5 zł.) Ale wyniki mega się poprawiają. Mój dodatkowo jest nosicielem gronkowca, ma go już 5 lat (zaraził się od kota u weterynarza). Mimo brania antybiotyków wyniki ma wręcz genialne. Także mogę ręczyć za tę karmę rękoma.
Stary 2012-09-02, 20:43   #767
monika_sonia
KOTerator

Musi być napis "senior", żeby karma była dla seniora ? Ten napis "senior" to czysty marketing, taki Whiskas Senior - na przykład - wcale nie jest dla seniora, nawet nie dla kota... Lepsze są karmy dla kotów, które nie mają targetu określonego dokładnie - po prostu są dla kota .

Weterynarz zwrócił uwagę na łatkę "senior" po to, żebyś kupiła RC dla seniora. Przypuszczam.

Nie napiszę, że się nie znasz i upierasz, bo każdy kiedyś czegoś nie wiedział . Od tego jest to forum, żeby pytać, samemu poczytać, popytać weta i samemu zdecydować. Przypominam tu przy okazji, że weci się nie znają na kociej diecie tak jakbyśmy tego chciały...

Girlonthebridge samym Almo Nature mokrym kota karmić nie można chyba (?). Zrozumiałam, że Equi szuka karmy mokrej kompletnej dla starszego kota, który suchej karmy jeść nie chce. W takim wypadku Almo się nie nadaje.

Czas edycji: 2012-09-02 o 20:45
Stary 2012-09-02, 20:48   #768
equi
Raczkowanie

monika_sonia, źle napisałam, poprzez "senior" miałam na myśli nie napis tylko właśnie niską zawartość fosforu. skoro piszesz, że to nie do końca tak jest - tzn że patrzac na samą zawartosc fosforu nie robię dobrze - to mogłabyś sie ustosunkowac do faktu iż kot ma podwyższone wyniki "nerkowe" (kreatynina itd)?? Bo widzę, że wiesz więcej i podajesz nazwy karm, które faktycznie dużo osób poleca, ale mają one standardową zawartosc fosforu, więc prosze jeśli możesz, napisz jak Twoim zdaniem to wygląda, czemu mam nie szukac karmy o niższej zawartości fosforu, jedynie "lepszej" marki skoro kot ma podwyższone wyniki? Bo sie cos dogadać nie możemy hyhy :P

ps Co do weta prosiłabym nie negowac intencje, bo akurat w weterynarii, gdzie chodze z kotkiem mają RC, ale Pani wet nawet nie wspomniała o niej, mówiła tylko żeby coś z wyższej półki kupić, wymieniła Purinę i Acanę akurat, faktycznie może nie znają całego przekroju karm i tych najlepszych, ale na pewno nie powiedziała mi tego ze względu na próbę zarobienia, akurat na weterynarza nie moge narzekac

Edytowane przez equi
Czas edycji: 2012-09-02 o 21:05
equi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-02, 21:13   #769
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
A co do alma nature to natknęłam się na takich "artykuł"
http://przeglad-tygodnik.pl/pl/artyk...potrzebuje-kot
piszą, że Alma nature nie wypadł zbyt dobrze.
Pozwolę sobie skomentować artykuł .
Niezbyt to wiarygodne .
Iams wypadł najlepiej, ale choćby miał najlepszy skład na świecie i był najtańszy - nigdy go nie kupię i raczej mało kto, kto oglądał słynny filmik na youtube kupi Iams. Zaskakujące, że dostał 5 .
Animonda Vom Feinsten - sama tym karmię, ale dałabym góra 3 , dużo w tym wody i do tego ta woda jest dość droga jak na wodę , ale moja małpa wybredna uwielbia tą karmę.
Winston zadziwiająco dobrze wypadł, nie wiem na jakiej podstawie .
Almo Nature to coś jak powyższa Animonda, nie wiem skąd 1 Jak Winston jest kilka razy lepszy od Almo Nature to .

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
monika_sonia, źle napisałam, poprzez "senior" miałam na myśli nie napis tylko właśnie niską zawartość fosforu. skoro piszesz, że to nie do końca tak jest - tzn że patrzac na samą zawartosc fosforu nie robię dobrze - to mogłabyś sie ustosunkowac do faktu iż kot ma podwyższone wyniki "nerkowe" (kreatynina itd)?? Bo widzę, że wiesz więcej i podajesz nazwy karm, które faktycznie dużo osób poleca, ale mają one standardową zawartosc fosforu, więc prosze jeśli możesz, napisz jak Twoim zdaniem to wygląda, czemu mam nie szukac karmy o niższej zawartości fosforu, jedynie "lepszej" marki skoro kot ma podwyższone wyniki? Bo sie cos dogadać nie możemy hyhy :P
Rozumiem o co Ci chodzi. Podałam karmy kompletne mokre, ale nie sprawdzałam fosforu dokładnie. Mówisz, że jest za wysoki? W stosunku do wapnia też jest go za dużo? Nigdy nie zagłębiałam się w ten temat, odpukać moje małpy nie mają problemów z nerkami, będę się pewnie tym interesować jak się zestarzeją .

Czy jesteś na 100% pewna, że górna granica tych wyników oznacza to, że kot jest "nerkowcem"? Górna granica, ale jeszcze nie przekroczona, czyli jeszcze jest wszystko w normie? Jeszcze go nie można nazwać kotem nerkowcem? Czy jesteś pewna, że dla Twojego kota standardowa dawka jest już za wysoka?

Ja Ci nie pomogę więcej, bo po prostu boję się radzić, później będzie na mnie . Nie mam chorych kotów i starych...

Sunshain podała wątek do barfnyswiat.
Wydaje mi się, że znajdziesz tam odpowiedź .
Załóż wątek w dziale "barf w chorobie i sytuacji szczególnej" i zapytaj, jak obniżyć poziom fosforu w karmie "ręcznie", coś o węglanie wapnia kiedyś czytałam... jak u ludzi. Tylko wtedy trzeba pomyśleć co z wapniem, może nic, ja nie wiem.
Jak się nie mylę i można to zrobić z węglanem wapnia - to jest tani.
Napisz, że barf Cię nie interesuje, karmisz kota mokrą karmą, kot ma wyniki w górnej granicy normy i co teraz. Na pewno dziewczyny tam pomogą.
Są tam też wątki o kotach nerkowcach - do poczytania.

Cytat:
ps Co do weta prosiłabym nie negowac intencje, bo akurat w weterynarii, gdzie chodze z kotkiem mają RC, ale Pani wet nawet nie wspomniała o niej, mówiła tylko żeby coś z wyższej półki kupić, wymieniła Purinę i Acanę akurat, faktycznie może nie znają całego przekroju karm i tych najlepszych, ale na pewno nie powiedziała mi tego ze względu na próbę zarobienia, akurat na weterynarza nie moge narzekac
Zazdroszczę .
Przeważnie weci polecają RC, nawet nie dlatego, żeby zarobić, ale po prostu nic lepszego nie znają .
Mój wet to chyba nie słyszał o bezzbożówkach .

Czas edycji: 2012-09-02 o 21:15
Stary 2012-09-02, 22:54   #770
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
akurat karmy nie za specjalnej jakości zwłaszcza PURINA
Stary 2012-09-02, 23:34   #771
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

nie wiem kto opracowywał ocene tych karm w linku ale jeżeli whiskas i kitekat dostają oceny powyżej 3ki a alma nature 1 to nie mam pytań.
Stary 2012-09-03, 02:17   #772
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
nie wiem kto opracowywał ocene tych karm w linku ale jeżeli whiskas i kitekat dostają oceny powyżej 3ki a alma nature 1 to nie mam pytań.
kompletny idiota
Stary 2012-09-04, 12:13   #773
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Tak jak już napisałam nie znam się na rodzajach karm, wiem tyle co powiedział mi wterynarz - czyli że karma powinna być dla seniorów bo one mają mniejszą zawartość fosforu. Nie wymyśliłam sobie tego, powtarzam to co uslyszałam od weterynarza. Nie potrafię stwierdzić co powinno być w składzie a czego nie i w jakoch ilościach, z tego właśnie wziął się ten post.
Rozumiem, że wolisz zaufać weterynarzowi niż wizażankom, ale problem polega na tym, że weterynarze nie są jakoś specjalnie szkoleni w kociej diecie. Jeśli sami się tym nie zainteresują, to potem kończy się na zalecaniu karm dla kastratów, seniorów, łaciatych i polujących na muchy Nie uważam tych karm za złe i szkodliwe, ale w tej cenie można znaleźć coś lepszego. Do odkłaczania powinno się stosować pasty, a nie karmy, a kot wychodzący wcale nie potrzebuje cukrów, aby mieć energię do skakania.

Mój kot miał niedawno problemy z żołądkiem i przekroczone wyniki nerkowe, ale nie został określony kotem nerkowym. Dużo jadł i pił, normalnie się zachowywał, sikał jak zwykle, wymiotował. Prawdopodobnie przyczyną podwyższonych wyników nerek było odwodnienie spowodowane problemami gastrycznymi, które wywołał stres i zła tolerancja dotychczasowej karmy.

Bardzo ważne jest, aby Twój kot został dokładnie zdiagnozowany. Wyniki z jednych badań to żadna diagnoza Stosowanie diety jak dla chorego kota może mu zaszkodzić, powodując zachwiania gospodarki mineralnej organizmu.

Tutaj poczytasz o objawach, leczeniu i żywieniu "nerkowców" z pierwszej ręki:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=94815

W moim przypadku konieczna była zmiana nietolerowanej (choć jednej z najlepszych suchych na świecie) karmy. Wetka, która sama ma kota, zdecydowała się najpierw wyleczyć żołądek, a potem sprawdzić, jak to wpłynie na wyniki badań krwi. Objawy ustąpiły, niebawem mamy kontrolę krwi (jest to niestety trauma dla kota, więc nie chcę wykonywać badań zbyt wcześnie), więc zapewne dobrze zdiagnozowała kota, choć jak sama wklepałam jego wyniki w googlu, wyskakiwało mi, że jest ciężko chory i ledwo powinien się ruszać :P

Kot powinien przyjmować dużo białka dobrej jakości. Mój źle tolerował zbyt duże ilości (rzędu 40-50% z mięsa, bez zbóż), ale mitem jest, że przy schorzeniach nerek należy znacząco obniżyć zawartość białka, co jest dokonywane w karmach dla seniorów i nerkowców, o których wspominałaś To może im wręcz zaszkodzić! Tylko u bardzo chorych kotów ingeruje się w białko.

Przekażę Ci zalecenia, jakie dostałam od wetki, ale niekoniecznie będą dobre dla Twojego kota:
- ilość białka dobrej jakości (z mięsa, nie z kukurydzy...) między 30% a 40%
- częste podawanie mokrej karmy, żeby kot dostawał więcej wody z pokarmem, co jest dobre dla nerek, a ich choroby wpływają na brzuszek
- ilość fosforu nie jest tak istotna jak stosunek wapnia do fosforu, który powinien przekraczać 1:1 nawet i trzykrotnie
- stosunek Omega-6 do Omega-3 powinien wynosić max. 4:1, co ma wpływa na pracę kłębuszków nerkowych
- kontroli powinna podlegać ilość potasu, której spadki są niebezpieczne, do karm najczęściej dodawany jest w postaci soli cytrynianu
- jak najmniej sodu, soli, czyli lepiej nie podać nic niż whiskasa.

Jak coś napisałam źle, to mnie poprawcie. Uściski dla seniora
Stary 2012-09-04, 12:39   #774
equi
Raczkowanie

Malla, dzieki za porady, w sumie patrząc na sytuacje tak z dystansu to myślę, że lekko podwyższone wyniki (ale nie przekroczone) to może być skutek, że jednak 13 lat na kitekat i whiskasie zrobiło swoje. Poza tym mój seniorek nie lubi zbyt duża pić (za to je mało suchego, więc tym nadrabia trochę) więc lekko zawyżone wyniki mogą być skutkiem po prostu złej diety. Co do pokarmu to już po 5 dniach RC m.in. przestała mu wypadać sierść, która wczesniej wypadała garściami - myślę, że to dobry znak. Poza tym dziewczyny na forum BARF doradziły karmę Terra Felis, która podobno jest jedną z najlepszych - nie jest to karma seniorska, więc tak jak napisałaś nie powinna miec zaniżonego białka jak w reszcie karm seniorskich. za to ma stosunkowo mało fosforu, poszukam jeszcze jaki jest jego stosunek do wapnia. Myślę, że będzie to dobry wybór.

Jeszcze rozglądam się za suchymi karmami, bo dziś w nocy obudził mnie chrupiąc suche, co bardzo mnei zdziwiło. Wcześniej dostawał PURINĘ, której też nie jadł, może RC go trochę bardziej przeonało, aczkolwiek wiem, że RC nie jest najlepszą karmą za tą cenę, więc szukam jeszcze jakiegoś dobrego suchego, jesli masz coś do polecenia to chętnie usłyszę każde sugestie

A jeszcze co do wyników to miał robioną morfologię, która była ok, próby wątrobowe, które były lekko zawyżone, ale wet mówił, że jeśli jadł przed wyjściem to normalne. Poza tym Tofi ma tendencje to przejadania się i wtedy wymiotuje, teraz już staram się karmić go częściej i mniejszymi porcjami i zdaża mu sie to dużo rzadziej, ale to też mogło wpłynąć na wyniki.

W każdym razie na pewno Twój post trochę przejasnił mi sytuację, dziękuję bardzo za pomoc i równiez ściskam Twojego kocurka!

ps Musze też znaleźć sposób, żeby przekonać go do wody - to przecież też może mieć znaczny wpływ na wyniki.
Stary 2012-09-04, 13:50   #775
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Poza tym dziewczyny na forum BARF doradziły karmę Terra Felis, która podobno jest jedną z najlepszych
Też pisałam o Terra Felis, ale zanim zamówisz karmę to poczekaj jeszcze na odpowiedź którejś z moderatorek na barfnyswiat, bo to droga karma, a może coś jeszcze lepszego zaproponują, powinny odpowiedzieć do kilku dni, chyba, że uznają już dane odpowiedzi za całkowicie poprawne .

Stary 2012-09-04, 19:56   #776
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Equi wiem, że to zabrzmi śmiesznie ale u mnie pomogło, w czym kotu podajesz wodę? w małej misce czy w czymś innym? moja wody w ogóle nie piła co mnie mega dziwiło i niepokoiło ale wetka poleciła mi postawienie jej wody w dużej misce, więc kupiłam taką małą miednicę (wiecie o co chodzi taka miska jak do prania czy coś) różową i w niej zaczęłam stawiać wodę kotu chlupie aż miło poleciłam innej koleżance zmianę miski na większą i w przypadku jej kota też poskutkowało
Stary 2012-09-04, 21:47   #777
Malla
Nie depcze krokusów

U mnie wystarczy nalanie do wanny
Stary 2012-09-04, 21:51   #778
equi
Raczkowanie

Mój się boi wody w większych ilościach, jak widzi wanne/prysznic czy nawet wodę lejącą się w umywalce to ucieka. Próbowałam dodawać trochę mleka, żeby go na początek przekonać, ale nie tknął (same mleko lubi, ale nie daje mu z wiadomych względów, czasami dostał od mamy). Próbowałam rozmoczyć suche z wodą, żeby się przekonał do miski z wodą, nic nie działa
Stary 2012-09-08, 19:59   #779
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Dot.: Najtańsza z najlepszych karma sucha dla kotów ..

Dziewczyny, potrzebuje porady odnośnie wyboru karmy. Moja kotka właśnie kończy 7kg opakowanie Orijena (wersja z przewagą kurczaka) i wyraźnie widzę, że się jej ta karma przejadła (wcześniej bardzo jej smakowała). Chciałabym zmienić na coś dobrej jakości i nie droższego. Myślałam o Orijenie rybnym, ale wyczytałam gdzieś, że nie nadaje się jako podstawa pożywienia (podaję kotce głównie suchą karmę, mokrą od czasu do czasu). Wcześniej karmiłam też Acaną, ale jadła ją mniej chętnie. Doradzicie coś?
Stary 2012-09-09, 12:32   #780
awia
Zakorzenienie

Dot.: Najtańsza z najlepszych karma sucha dla kotów ..

Pro Nature kaczka z pomarancza ma dobry skład.
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości