|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
|
|||
| 1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. |
|
0 | 0% |
| 2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. |
|
15 | 35,71% |
| 3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. |
|
0 | 0% |
| 4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. |
|
1 | 2,38% |
| 5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. |
|
15 | 35,71% |
| 6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku |
|
0 | 0% |
| 7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki |
|
3 | 7,14% |
| 8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. |
|
4 | 9,52% |
| 9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie |
|
4 | 9,52% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 |
|
Wtajemniczenie
|
Macham do Was o tej nie ludzkiej porze Nie dawno wróciłam... Byliśmy z Tz na rocznicowej kolacji a pozniej jeździliśmy odebrać nasze auto od speca do szyb. Przyciemnilismy sobie cały tył. Jak wróciłam to Wiki sie obudziła i buszuje do tej pory. Jeszcze z pól godzinki i bede ja pacyfikowac bo kiedys trzeba sie w koncu wyspać. Dziekuje wszystkim za zyczenia I za Odp odnośnie tytułu. Marinko uważam ze to super pomysł z tym mieszkaniem. My mieszkamy teraz Wlasnie jakoś w podobnym metrażu. Na ta chwile jest ok. Zanim Igi podrosnie Moze uda wam sie cos odłożyć i zamienicie na cos większego. Iustyna jak Nutka? Czemu nic o niej nie piszesz? Zanka i Youyou dla Filipkow. Dzielne chłopaki
|
|
|
|
#602 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.
Witam.
Udało mi się złapać Dominikowi mocz do pojemniczka, więc idziemy oddać i od razu pobierzemy krew. Trzymajcie kciuki
|
#603 | |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry ![]() iustyna co się nic nie odzywasz?? Kuba też poszedł do przedszkola? Cytat:
![]() Kiedyś nie mogłam wyjść z domu bez kolczyków, korali czy innych ozdób a teraz tylko zegarek i bransoletkę Pandory noszę i nic więcej. Wszelkie próby założenia kolczyków kończą się wielką fascynacją Lilki...
|
|
#604 |
|
Wtajemniczenie
|
Stronczku nuta super, je, nie ma biegunki, bawi się i rozrabia. w szoku jesteśmy, że z tego wyszła
.youyou kuba poszedł i codziennie płacze i marudzi rano. tz ma urlop i walczy na ogrodzie a ja zajmuję się małą. idą jej czwórki i widać jak ją boli. youyou a wiesz że na wiosnę Was nawiedzimy? nie odpuszcze
![]() Kto rano wstaje ten jest niewyspany ![]() - Co robisz? - Szukam szczęścia. - W lodówce??? - Gdzieś kur*a musi być!! Edytowane przez iustyna1 Czas edycji: 2012-09-05 o 07:49 |
|
|
|
#605 | |
|
Wtajemniczenie
|
AGAG piekny filmik
Co do zakałdania bizuteri to ja tez teraz chodze "goła". nawet nie chodzi o to, ze Martyna byłaby zainteresowana. Po prostu zapomniałam, ze mam kolczyki i bransoletki ![]() Wiecie co? Wczoraj zrobiło mi sie przykro. Jak wróciłąm z pracy myslałam, ze zobacze jakas mini radosc ze strony Martyny a ona w ogóle nie chciała o mnie isc tylko do babci. takie sa skutki pracowania Prawda jest taka, ze nawet jak wracam z pracy nie moge poswiecic uwagi w 100 % Martynie bo trzeba cos ugotowac, cos wyprasowac.Płakac mi sie wczoraj chciało bo czułam sie kiepska matka ---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 07:49 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#606 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wierze, ze moglo Ci sie zrobic przykro, ale mysle, ze nieslusznie. Moze taki etap u Martynki, ale przeciez ona wie, ze to Ty jestes mamusia i Ty dla niej jestes najwazniejsza. I tez witam z rana. Ide cos zjesc. |
||||
|
|
|
#607 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien Zły
Poszłam spać o 4.30 i juz od pól godziny nie spie. Jak ja kocham to dziecko Iustyna to swietnie ze psina wydobrzala ![]() dla DominikaIde na śniadanie ... |
|
|
|
#608 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za kciuki. My już po. Poszło elegancko
Ale jak mi wyjdą złe wyniki moczu to się wcale nie zdziwię. Pobranie go Dominikowi to wyczyn godny kaskadera. Na łóżku nie poleży, po domu z siusiakiem na wierzchu lata a na koniec sika na skarpetki I trochę do kubka ![]() Myha nie dołuj się ![]() Też tak mam. Dominik tak uwielbia swojego dziadka, że normalnie jestem zazdrosna. Ale to my jesteśmy mamami i Nasze dzieci o tym wiedzą i Nas strrrrasznie kochają. Do dziadziusia się tak Domek nie przytula jak do mnie
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba ... Dominik Edytowane przez jacieeeee Czas edycji: 2012-09-05 o 09:09 |
|
|
|
#609 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Paticzku spoźnione życzonka
żeby Ci się w końcu ułozyło jak marzysz.. ![]() Stronczku i dla Was rocznicowe szczescia i milosci ![]() Cytat:
matko.. mocno zacisniete!Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() My też planujemy przyciemnić, więc jesli się nie obrazisz to zapytam ile złaciliscie? Cytat:
zacisniete!Bryy ![]() Niedawno wstalysmy, ide Lili kaszke robic. ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Juz sama nie wiem czy pisałam Marince czy nie, najwyzej bedzie drugi raz Kochana mocne na pewno warto spróbować
|
|||||
|
|
|
#610 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
2. Na pewno nie jesteś złą matką! Nie myśl tak o sobie! Nawet nie chodząc do pracy trudno poświęcać dziecku ciagle 100% uwagi. Ja z kolei czuję się trochę dziwolagiem, bo zrezygnowałam z powrotu do pracy (w ten sposób zrezygnowałam trochę z siebie, z własnego rozwoju, z szybszego pójścia do własnego mieszkania...) na rzecz zostania z dzieckiem w domu. Choć ostatnio jedna z koleżanek parkowych powiedziała mi, że trochę mi zazdrości, że mogę być z dzieckiem (ona wróciła do pracy, w międzyczasie okazało się, że dziecko trzeba rehabilitować)... Ja w tej chwili nie umiem wyobrazić sobie naszej przyszłości. Żyję dniem dzisiejszym. Trochę ugrzęzłam w czasoprzestrzeni Patrykowi chyba znowu wychodzi ząb - obstawiam kolejną czwórkę. Albo po szczepieniu coś mu się zaczyna dziać - w nocy budził się częściej niż zwykle, teraz marudzi, coś mu najwyraźniej dolega... Oby to był ten ząb... A jeśli chodzi o karmienie UU, to ja na razie nie zamierzam przestawać (Patryk raczej też nie ). Mnie osobiście nie razi karmienie dzieci2- czy 3-letnich i nie widzę w tym nic złego. Może i miałabym ochotę czasem wypić lampkę wina, ale ogólnie alkohol może dla mnie nie istnieć. Spokojnie zadowolę się karmi Do pracy na razie też nie wracam, więc nadal karmię na żądanie i nigdy się nie zastanawiam, czy nie za często Takie moje zboczenie![]() ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cytat:
dla Dominika! za dobre wyniki!Też ciagle sobie tak tłumaczę, choć i tak jestem zazdrosna Marina za mieszkanie!
|
|||
|
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
Trzymałam
![]() Sąsiadka mnie pytała czy mam jakieś śpiochy po Radku do sprzedania, chciała dla swojej wnuczki. Wszystko co małe na R pakuje i oddaję bratowej. Wszystko jak leci i to co od niej dostałam i wszystko swoje. I tak nie mam gdzie tego trzymać. I tu pytanie do mam córek ,Macie jakieś śpiochy do odsprzedania? Rozmiar 62-68? Niektóre wystawiały paczki, może by się tam coś znalazło? |
|
|
|
#612 | ||
|
Zakorzenienie
|
wiec na noc dostala kaszke taka na sztywno z jabłkiem (sama samodzielnie zjadla łyzeczka!!!!) i jeszcze udalo mi sie 50 ml mleka dac ale obidzila sie o 3 w nocy na jedzenie... a potem o 6...
---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#613 |
|
Wtajemniczenie
|
Agulaaabar zapłaciliśmy 230 zł za 5 szyb ( mamy kombi). Nie duzo bo chłopak robi to sobie po godzinach, nie jest to jego praca. Ogolnie znany na całe miasto jest. Większość do niego idzie. W takim specjalistycznym zakładzie krzykneli nam 500 zł
|
|
|
|
#614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale póki co musimy zmienic samochod, pozniej bedziemy myslec o przyciemnianiu
|
|
|
|
|
#615 |
|
Wtajemniczenie
|
Zmalowana STO LAT
Agula a co za auto macie ? |
|
|
|
#616 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ja z innej beczki.. nie mysleliscie o mieszkaniu komunalnym? w Bialymstoku np. jest opcja, ze bierzesz od zkm-u mieszkanie do kapitalnego remontu, na te mieszkania tutaj nie trzeba czekac, skladasz wniosek i go rozpatruja.. i na czas remontu nie placi sie czynszu, a pozniej sa ulgi w oplatach. to nie jest mieszkanie na wlasnosc, ale ludzie mieszkaja w nich latami, odkladajac pieniadze na cos swojego.. ja o tym myslalam, ale sa dosyc rygorystyczne warunki no i ja oczywiscie jak zawsze ich nei spalniam Dzien dobry
|
|
|
|
|
#617 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale w ogole w dzisiejszych czasach jest tak, ze jak powiesz, iz lubisz byc gospodynia domowa, to patrza na ciebie jak na dziwadlo. Cytat:
U nas ok. Mlody tnie komara, czekam az wstanie. Dzisiaj w koncu udalo mi sie go zapisac do lekarza. ZObaczymy co moja pediatra powie. Brumku tez mi sie marzy ta hustawka.
|
|
|
#618 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Musiaąłm sie cofnac i zobaczac ta hustawke bo cos mi umknęło... BRUMKU swietna ja niestety nie mam mozliwosci powieszenia takiej bo mam podwieszane sufity ![]() Moja znajoma za to w sypialni ma...hamak. Świetnie to wyglada |
|
|
|
|
#619 |
|
Zakorzenienie
|
Tyle napisałam i mi się skasowało
Od nowa: Dziubek zostajesz z nim te 4 h? kciuki zacieśnięte, będzie dobrze. Jaciee a teśc cos i pomaga w domu/ gotuje, sprząta? kciuki za mocz. Podziwiam pracujące mamy, ja się ledwo wyrabiam z tym co mam na dzień zaplanowane, plus spacery ( 3-4 h) i już jest czas kąpania. Ja o 20 padam na ryj i tylko spać mi się chce, przeczytam kilka kartek książki tyle mojego czasu. Mamad a Ty jesteś na wychowawczym teraz czy całkowicie się zwolniłaś? Justyna mało Cię wracaj. Pozdrów Nutkę.Alibany ja teraz tylko kolczyki wkręty, wiadomo czego. Kiedyś wiszące. Bransoletka jest albo i nie. Dziękuję za życzenia. Dziubek, Justyna, Agula Noc koszmar. Przejęczała całą, o 4 usnęła na dobre. 4 dolna przebita. Tż też jęczał, chodził po domu, źle się czuł. Jestem zombiak nr 1 dzisiaj. Nie mam siły. Aaaaaaaaaaaa spać, spać. Słuchajcie. W niedzielę mamy chrzest, Tzn tż ma bo ja z Sarą to chyba nie jesteśmy zaproszone. Dzwonią tylko telefonicznie, informując o której chrzest. O mnie i małej nic nie wspominają, żadnego zaproszenia też nie przywieźli...ja nie wiem co myśleć to dziwna rodzina.I jak tż zapytał co należy do jego obowiązków to wypaliła że ma zapłacić za chrzest i kupić świecę. Ja pierwszy raz się z takim czymś spotykam wiecie coś na ten temat? Kurcze ja wszystko sama kupowałam u nas i nikogo o nic nie prosiłam.
|
#620 | |
|
Zakorzenienie
|
Aktualnie Opla Vectre B, nie jest najgorszy, ale troche ciasny jak na dalekie trasy, zreszta sama wiesz
![]() Chcemy zmienic na kombii.. Tż myslalam o Mazdzie 6 lub Fordzie Mondeo/Focusie. Cytat:
Nam chodzi głównie o to, że przyciemnione szyby nie przepuszczają aż tak słońca i ciepła do samochodu. A czasem jak grzeje Lili do szyby to sie wierci jak owsik... |
|
|
|
|
#621 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do chrztu to jedyne co to faktycznie u mnie zwyczaj ,że chrzestny kupuje świecę a chrzestna szatkę. Natomiast o płaceniu za chrzest rodzica chrzestnego pierwsze słyszę i nie miałabym zamiaru tego robić. Już nie wspomnę o niezaproszeni u Ciebie i Sarki... Cytat:
I nie zgadzam sie z opinią o byciu nierobem czy papką w głowie!!!!! To najlepsze co można dać dziecku !!!! jeszcze 1,5h... |
||
|
|
|
#622 |
|
Zakorzenienie
|
Aga wg mnie to na zęby,bo wcześniej bywało tak, że sobie ssała smok i nie jadła a potem nie przespane noce przez zęby. I ona jeszcze ma smoka w butli na zmianę na niekapka czekam..no i ona smoczka już nie ma 6 miesięcy
Lili Ja nie mam. Marina gdybym miała wybór sama bym się wybrała do takiego mieszkania, jestem zdania ciasne ale własne, a z czasem przecież można się przenieść na większe jak można na tym mniejszym zaoszczędzić... tylko, że mój maż wg nie myśli o mieszkaniu, chce dom i koniec, choć Ja to ciemno widzę
|
|
|
|
#623 |
|
Zakorzenienie
|
Patik ja znam ten zwyczaj
![]() Ja też kupowałam wszystko sama bo chciałam zeby było takie jak mi sie podoba i z imieniem i datą. A co do rodzinki to brak słów.. ale po tej zapłacie za chrzest już mnie to tak nie dziwi
|
|
|
|
#624 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obiad gotuję wieczorem dla nich, albo teściowa coś szykuje. Ostatnio częściej też to drugie, bo Dominik u nich przebywał jak ja pracowałam .
|
|
#625 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja chyba bym nie poszła...ale ja to taka czasem wredna jestem i może dlatego PATIK nie ma co podziwiac. gdyby nie mój TŻ to chyba bym nic nie jadła. Ugotowanie obiadu w towarzystwie Martyny to niezłe wyzwanie. Do tego zakupy tez sa wyzwaniem bo ona nie lubi za długo jeździc w wózku. tak wiec zarówno gotowanie jak i zakupy w zasadzie spadły na mojego meza. Prasowanie? Od tygodni zalega na łóżku bo nie mam kiedy. Prasuje na biezaco jak cos potrzebuje. Odkurzanie? Nie odkurzam jak jestem sama z Mała bo ona panicznie boi sie odkurzacza. Ostatnio miałam cieżkei dzni bo musiaąłm wszystjko sama zrobic. Zakupy, gotowanie, spacer do prku, prasowanie bo TŻ miał na popołudniówki i wieczorem nie wiedziaąłm jak sie nazywam. Miaąłm kryzys wczoraj, ze jestem taka nieudolna. Wy jakos umiecie wszytsko porobic a ja ledwie daje rade. No i mma wyrzyty, ze nie poświecam Martynie tyle uwagi ile trzeba tylko zbywam ja jakimiś "wynalezionymi" zabawkami w postaci nakretek i misek |
|
|
|
|
#626 |
|
Rozeznanie
|
Uwaga Uwaga!!!
mam pytanie do Was jako że mamy tutaj same mamy! Wpadła na pomysł.. takie miejsce.. skup-sprzedaż używanych ubranek dla dzieci i ubrań dla kobiet w ciąży.. wiem, że są lumpki, ale nie spotkałam się jeszcze z takim typowo dziecięco/ciążowym.?? ale potrzebuje Waszych szczerych opinii, czy to miałoby szanse się przyjąć
|
|
|
|
#627 |
|
Wtajemniczenie
|
Patka u mnie chrzestny kupił świece a chrzestny szatke, przy kubie też tak było. Ale za chrzest płaciliśmy sami.
|
|
#628 |
|
Zakorzenienie
|
Patik tzn spotkałam się z takim czymś, że rodzice chrzestni sami się zadeklarowali że kupią święcę,ale że był mus to nie,bo przecież co zrobisz jakby Was nie było stać an tą święcę ? jeżeli chodzi o zaproszenie, no to przecież mają świadomość że twój mąż nie jest sam, że ma Ciebie i Sarę, więc Ja bym poszła nawet dla samego męża... bo nawet nie wiadomo czy będzie jakiś poczęstunek, może będzie tak żę tylko ceremonia w Kościele i do widzenia?
|
|
|
|
#629 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#630 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Patik jestem na wychowawczym do kwietnia 2015r.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:58.

dla Filipkow. Dzielne chłopaki 

nie odpuszcze 

Prawda jest taka, ze nawet jak wracam z pracy nie moge poswiecic uwagi w 100 % Martynie bo trzeba cos ugotowac, cos wyprasowac.
Widzę, że co mama, to inna rada
dla Dominika

żeby Ci się w końcu ułozyło jak marzysz..
matko.. 
Zakończone: 2

)
to dziwna rodzina.