|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
monicca1989 trochę dowaliłaś do pieca... hmm
![]() ja bym jednak darowała dziewczyny te hardkorowe opisy, ani one nie są fajne dla kobitek które mają przez to przejść, ani na pewno dla Mam które na dziecko czekają bo wiadomo że każda z nas się stresuje... są wątki gdzie można odszukać takie informacje, i jak ktoś ma ochotę to je znajdzie. A innym na nic to potrzebne. ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
O rodzaj porodu, to nie wiem do końca co masz na myśli ? Dla mnie cesarka wchodzi grę tylko jak są wskazania medyczne, nie uznaje takich cesarek na żądanie. Więc o ile nic się nie podzieje naturalny ale ze znieczuleniem. |
|
|
|
|
|
#3482 |
|
Zakorzenienie
|
Anulka - bardzo współczuję. Musi to być bardzo ciężkie psychicznie. A myślałaś o pomocy psychologa? Ludzie boją się terapeutów a niepotrzebnie, naprawdę pomagają ułożyć sobie pewne rzeczy w głowie.
Przed sobotą nieco mi odbijało. Ciężko było psychicznie, bo ciąża nie była planowana i naprawdę w kiepskim momencie. Pół roku później już byłoby ok, ale nie teraz. W małżeństwie kryzys, w pracy utracone szanse, ja ledwo odzyskałam swoje życie po pierwszym dziecku. A tu - niespodzianka. W końcu zdecydowałam się zadzwonić do mojej terapeutki - kobieta pomogła mi przejść przez bardzo ciężki moment w życiu. I nadeszła ta sobota z krwawieniem. To zadziałało jak najlepsza terapia i priorytety w jednej chwili mi się zmieniły. W każdym razie... terapeuta to lek dla naszej duszy. I czasem parę spotkań potrafi "uratować" życie. Polecam z całego serca w ciężkich chwilach.
|
|
#3483 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze tylko ile wczesniej zapisywałyście się na uSG genetyczne?!
Bo w srode mam wizyte i dopiero wtedy chciałabym podjąć decyzje a to już będzie 12tc. Zresztą u mnie to chyba tylko w jednym miejscu robią to badanie Cytat:
jeju ja też tydzien czekałam aż zarodek urośnie, potem czy beta zmaleje.. straszne jest to czekanie... Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle tu idę na połówkowe. Oni odkryli w poprzedniej ciąży, że mamy pępowinę dwunaczyniową a nie trzynaczyniową. To zwiększa bardzo ryzyko wady serca. Zbadali super maluszka. Uspokoili mnie.
|
|
|
#3485 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz się zapisać dziś, a jak się rozmyślisz to odwołasz. Zwłaszcza, że tak jak megi pisze termin max to 13 skończony tydzień plus 6 dni. |
|
|
|
|
|
#3486 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#3487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do porodu....to narazie nie myślę-za wcześnie....jak teraz zacznę to pewnie skończy się płaczem.... Każda jest inna..zresztą przy porodzie nic nie jest fajnego ...-nawet facet ![]() Ale z doświadczenia wiem,że nawet jeśli nie odczuwamy potrzeby aby ktoś był(kocham stwierdzenie facetów"rodziliśmy razem" ) to jednak ktoś przyda się przy porodzie(tż,mama,przyjaci ółka..)chociażby aby personel bardziej się starał(jak jest świadek to i reszta będzie lepiej pracować),albo w razie czego ktoś mógł iść po pomoc(jak nie będziecie mieć swoojej położnej) no i do robienia zdięć. Dodam ,że mój mąż przydał mi się też jako sado-masażysta ,takie miałam bóle krzyżowe ,że on twierdził ,że zaraz mnie uszkodzi masażem a ja prosiłam o więcej i mocniej....![]() Ogólnie to jeśli chodzi o obecność faceta-denerwowałam się jego obecnością przy każdym porodzie...na początku bałam się,że po wszystkim poczuje odrazę(mój głupi teść ciągle mi mówił"jakbym zobaczył kobietę w takiej sytuacji to bym nigdy już nie ruszył..)-na szczęście okazało się ,że mój Tż jest normalny(albo i nie...bo kazałam przysiądz ,że będzie stać przy mojej głowie...ale "podczas" oczywiście zaglądał-a mi z powodu bólu było już wszystko jedno...on jednak się cieszył,że widzi "czarną główkę"i najchętniej sam by odebrał poród...),bałam się też strasznie krępującej sytuacji...otóż niektóre kobiety robią kupę podczas porodu...-na szczęście nic takiego nie było.Miałam zreszta umowę z położną,że jeśli by miało do tego dojść to mężczyzna jest poproszony o chwilowe opuszczenie sali... Natomiast dla mnie najważniejsza jest "własna" położna-jej pomoc jest nieopisana!!!!!! |
|
|
|
|
|
#3488 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#3489 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3490 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
DJa myślę że z takim porodem z facetem to po pierwsze on naprawdę musi chcieć bo to jednak spory hardkor, zwłaszcza jak ktoś idzie przez to na trzeźwo bez hormonów i bólu który sprawia że się myśleć odechciewa. Po drugie nie może to być facet który się brzydzi np nie wiem jak żona ma okres, czy bulwersuje gdy zobaczy ją bez makijażu lub z gdy ta ma grypę żołądkową ![]() Po trzecie jest jakaś taka specyficzna dojrzałość i zrozumienie, że jednak jesteśmy ludźmi a częścią tego jest też niestety fizjologia. No i po czwarte - on musi chcieć ![]() niestety to naukowe stwierdzone, że ok 15 % facetów po oglądaniu porodu nie jest w stanie z nią uprawiać seksu, no i nigdy nie wiadomo czy to akurat nie nasz Starowicz jest np totalnie przeciwny My zaryzykujemy Choć oczywiście bardziej liczę na pomoc położnej on ma pilnować czy krzywdy nie robią.
|
|
|
|
|
|
#3491 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki!
![]() Od 11-go, to mam jeszcze kupę czasu
|
|
|
|
|
#3492 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak sobie myśle po co dwa razy genetyczne? Nie lepiej dopieo w 20tc? Bo wtedy jak coś to pomogą, a w 13 tc operacji napewno nie zrobią hm? Pytam bo głupia jestem w tym temacie.. Zastanawiam się czy nie iśc na genetyczne w 20tc Cytat:
ale mój były wydaje mi sie ze musialby isc na sile i na dodatek mial obrzydzenie...zalezy od faceta
|
||
|
|
|
|
#3493 |
|
Zakorzenienie
|
Mówi się o 12 tygodniu, bo dziecko powinno mieć minimum 4,5 cm.
|
|
#3494 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak moja śp Babcia, co się bała iść do lekarza.. bo na bank chorobę wykryją.... tym sposobem wyhodowała sobie piękny nowotwór piersi, który kilka lat wcześniej po prostu by wycięto. A tak to ją zabił. Zamykając dyskusje, to mój lekarz mówi tak: on o tym w jakim stanie jest płód może mówić dopiero jak ma możliwość zobaczyć go i w tym momencie i w następnym, różne wady widać lepiej na różnych etapach po prostu. Jakie nie pytałam, bo ja po prostu lubię wiedzieć. Mogę zapytać przy następnej wizycie ale to dopiero na koniec września, więc na odpowiedź będzie za późno. |
|
|
|
|
|
#3495 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Anulka - tulę mocno!
|
|
|
|
#3496 |
|
Zakorzenienie
|
Mój też był.
Opowiem Wam końcówkę porodu. Taka wredna jestem.Postanowiły położne, że na koniec w pozycji półsiedzącej mam kolana mocno przysunąć do klatki piersiowej, w czym mi mocno pomagały. Jedna położna jedną nogę pcha mi do piersi, drugą pcha mój małżonek, a druga położna stoi z nożycami, żeby mnie naciąć i zaraz złapać malucha. Jak we 3 rzucili się na mnie to już w ogóle nie wiedziałam co się dzieje. Normalnie przemoc na całego. A temat kupy w czasie porodu bardzo lubię, a już u nas się pojawił fajnie ![]() Bo dla dziewczyn, które nie rodziły powiem tylko, że parcie to takie siłowe wypychanie kupy I jak tak mocno się prze to zanim wyjdzie dziecko może pojawić się niespodzianka. Nie wiem, jakie to częste, ale myślę, że bardzo. Nie wiem, jak było u mnie. Nikt mi tego nie powiedział, a ja przy 85minutowych bólach partych miałam i tak to bardzo gdzieś. Chociaż wcześniej bałam się jak diabeł święconej wody.
|
|
#3497 |
|
Zadomowienie
|
nie wszystkie przechodzą tak samo, mnie np nie bolało, dostałam tabletkę i płakałam parę godzin bo się bałam bólu i w ogóle tej sytuacji,
wyczekiwałam tego bólu i nic, tylko krwawienie się pojawiło nie wiem od czego to zależy ale może u Ciebie też tak będzie - o ile będzie konieczne
|
|
|
#3498 |
|
Wtajemniczenie
|
mi lekarz pow ze musza miec 100 % pewnosc, zebym pozniej po 3 miesiacach nie przyszla z adwokatem zeby ich oskarzac, organizm sam wie kiedy ma usunac ciaze, dlatego ja mialam krwiaka a pozniej wiadomo... zadnych lekow na poronienie nie dostalam, mialam czekac, trwalo to 3 dni
|
|
|
|
|
#3499 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Choć ja dzis tez się obudziłam zestrachana bo tuż przed obudzeniem śniły mi się moje zęby, a wiem że to nic dobrego. Chyba miał przyjśc dentysta i mi coś robić a ja wczesniej wypiłam sok porzeczkowy (chyba0 i jak spojrzałam do lustra, to 3 zęby były takie zafarbowane na jagodowo. I tak się zastanawiaąłm czym je szybko wyczyścić, zeby nie było siary przy dentyście![]() Ne jestem pewna, ale kiedys słyszałam że to usg robione w 20tc jest uzupełnieniem tego robionego w 11-14 tyg. Razem te wyniki dają pełny, pewniejszy obraz zdrowia dzidziolka. I podobno niektóre parametry (jak np. przezierność) mozna zmierzyć tylko w 11-14 tyg. Potem juz się tego nie da zrobić. Cytat:
Cytat:
no lepiej, lepiej... choć byłam zawiedziona, bo dzidziol slabo się ruszał. Gin musiała co chwilę stukać w brzuch żeby łaskawie zechciał się poruszyć. Mój Tz po badaniu powiedził: "już chcialem jej zwrócić uwagę żeby mojego dziecka nie biła" Ale maly tak fajnie poskakiwał i wymachiwal łapkami jak do niego pukała Bo mały tak nóżki fajnie skrzyżowa i uniósl trochę do góry... więc było widać coś poniżej![]() Cytat:
Ale pakujemy torby tak, zeby w tych 2 które będę niosła były same lekkie rzeczy![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Miałam się zapisać do niej a ja zrozumiałam co innego (choć pewna jestem, ze to ona była jakaś zakręcona jak mnie instruowała). W każdym razie następnego dnia szybko zadzwinilam i udało mi się umówić na za tydzieńLuna, jesli obawiasz sie czy zdążysz w terminie jesli się jednak zdecydujesz, to ja proponuje żebyś się zapisała nawet dziś a jesli zmienisz zdanie i nie będziesz chciała iść, to po protu odwołasz moja gin mówiła, ze powinno miec 5cm No i faktycznie miało 52 mm jak wczoraj byłam
|
|
|
#3500 |
|
Raczkowanie
|
Mam 27 lat i to moja druga ciąża. Pierwszą mam córeczkę i 2 lata skończyła w maju. Pracuję i na razie nie zamierzam iść na zwolnienie.
|
|
|
|
|
#3501 |
|
Wtajemniczenie
|
hej, dziewczyny ja wróciłam właśnie od endo
wyniki jak trzeba kontrola w listopadzie. mówił ze w 1 trymestrze tsh ma być do 2. mówił ze najbardziej trzeba pilnować w 2 trymestrze tsh bo jak dobrze zrozumiałam hormon produkowany przez łożysko jest podobny do tego co produkuje tarczyca i trzeba to pilnować zeby nie było za dużo - nadczynności. co do terminów usg genetycznego też mi ginka mówiła że między 11 a 13 tyg + max 6 dni. i tak jak któraś pisała tylko wtedy można zmierzyć pewne rzeczy.... ja się właśnie zastanawiam co robić bo ginka zasugerowała l4 a ja sama nie wiem. czy się nie wynudzę w domu bo nie chciałabym tylko spać i jeść jak myślicie? |
|
|
|
|
#3502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zwolnienia to bardzo indywidualna sprawa-każda z dziewczyn będzie doradzać pod swoim kontem.... Zależy jaką masz pracę,czy Ci na niej zależy,czy szybko chcesz wrócić,czy będziesz miała gdzie wrócić,jak się czujesz .A poza tym zależy czy umiesz odpoczywać,zorganizować sobie czas. Ja mam już dwójkę dzieci -więc czasu nie mam w nadmiarze....do tego budowa,i zwykłe obowiązki...a jak mam wolne-to pochłaniam książki,filmy...i takie tam.... Ale przyjemnie było by sobie poleniuchować wiedząc za wczasu,że za parę mies.nie będzie to możliwe......
|
|
|
|
|
|
#3503 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3504 |
|
Wtajemniczenie
|
no u mnie jest jeden szkopół z pracą pracuję na wydziale chemicznym gdzie jak wiadomo różnie jest i chcąc nie chcąc będę narażona na chemikalia nawet jak nie bezpośrednio bo bym oczywiście zrezygnowała z lab to pośrednio bo z wentylacją u nas różnie
druga sprawa ja kocham uczyć stąd wiem żeby mi tego brakowało ale z drugiej strony narażać się nie chce. poza tym jednak mamy niespecjalnie miłą atmosferę w robocie i ja już sama nie wiem bo lekko nie będę mieć bo już z szefową gadałam. co do powrotu to wylać nie wyleją. czuję się okropnie zmęczona i psychicznie i fizycznie nawet nie samą ciążą (chociaż zaczęło mnie mdlić) to końcówką mojego dr - i tak się zastanawiam że może po prostu pójść odpocząć bo tak jak mówicie no już łatwiej nie będzie. a co do zajęć i organizacji czasu to myślę że bym sobie coś znalazła żeby się rozwinąć
|
|
|
|
|
#3505 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratunku!! Okropnie boli mnie ząb, chodzę po ścianach. W domu tylko ibuprom
Mąż w pracy do wieczora, ja w domu z chorą córcią, nie dam rady wyjść do sklepu. Co robić ( Normalnie jestem u skraju wytrzymałości i wyciągnęłam ibuprom, ale na razie się wstrzymuję.
|
|
|
#3506 |
|
Wtajemniczenie
|
stripi? może jakaś sąsiadka? ma coś ? albo by poszła kupić?
|
|
|
|
|
#3507 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety niedawno się wprowadziłam do wielkiego wieżowca - ponad 60mieszkań i nie znam nikogo, a obok mam sąsiadki stare baby, co tylko przychodzą jak mają jakiś problem typu: przeszkadza im płacz dziecka, rower na klatce schodowej, to że kurier zostawił u nich moją paczkę. Ogólnie nie mamy dobrych kontaktów, bo to typowe zrzędliwe baby. Dzień dobry nie odpowiedzą nigdy.
|
|
|
#3508 |
|
Wtajemniczenie
|
no ale może lepsze takie niż katowanie się?
|
|
|
|
|
#3509 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przeciwniczki: po co zostawiać coś na co się pracowało i co się lubi gdzie się człowiek spełnia, to oszustwo i oszukiwanie pracodawców i kolegów, tylko jeśli wskazania medyczne, ciąża to nie choroba, itp itd To tak w skrócie ![]() ![]() Sama musisz wybrać. Ja lubię swoją pracę i jestem przeciwna l4 bez wskazań medycznych. Lubię też czas wolny zarówno zorganizowany jak i czyste obijanie. Lekarz Ci doradził, ot tak, czy są jakieś przesłanki ? ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
ja bym ibupromu nie brała. Ibuprofen może uszkadzać płód. Jak masz kaskę w domu, możesz zamówić taxi z apapem. Wszystko dowożą. Mi kiedyś baterie dowieźli. Kosztuje to z 20 zł. |
||
|
|
|
|
#3510 |
|
Zakorzenienie
|
Koleżanka, rodzina, mąż niech przyjeżdża. Oni zostają z córką, a Ty szybko do dentysty. Musi być ktoś, kto zerwie się z pracy.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:25.

i powiedział że ze mną bedzie ale po drugiej stronie drzwi

) to jednak ktoś przyda się przy porodzie(tż,mama,przyjaci ółka..)chociażby aby personel bardziej się starał(jak jest świadek to i reszta będzie lepiej pracować),albo w razie czego ktoś mógł iść po pomoc(jak nie będziecie mieć swoojej położnej) no i do robienia zdięć. Dodam ,że mój mąż przydał mi się też jako sado-masażysta
,takie miałam bóle krzyżowe ,że on twierdził ,że zaraz mnie uszkodzi masażem a ja prosiłam o więcej i mocniej....