Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-06, 11:13   #3481
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

monicca1989 trochę dowaliłaś do pieca... hmm

ja bym jednak darowała dziewczyny te hardkorowe opisy, ani one nie są fajne dla kobitek które mają przez to przejść, ani na pewno dla Mam które na dziecko czekają bo wiadomo że każda z nas się stresuje... są wątki gdzie można odszukać takie informacje, i jak ktoś ma ochotę to je znajdzie. A innym na nic to potrzebne.

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
wiem że to za wczesnie ale widzę że facet to chyba fajna sprawa przy porodzie. Jaki rodzaj porodu preferujecie?
Ja już wiem ze z moim TŻ nie ma szans bo on nawet przy pobraniu krwi mdleje i powiedział że ze mną bedzie ale po drugiej stronie drzwi
a ja juz się boje tego wszystkiego
No mój chce być przy porodzie, więc pewnie będzie.

O rodzaj porodu, to nie wiem do końca co masz na myśli ?

Dla mnie cesarka wchodzi grę tylko jak są wskazania medyczne, nie uznaje takich cesarek na żądanie. Więc o ile nic się nie podzieje naturalny ale ze znieczuleniem.
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 11:22   #3482
megi-megi
Zakorzenienie

Anulka - bardzo współczuję. Musi to być bardzo ciężkie psychicznie. A myślałaś o pomocy psychologa? Ludzie boją się terapeutów a niepotrzebnie, naprawdę pomagają ułożyć sobie pewne rzeczy w głowie.

Przed sobotą nieco mi odbijało. Ciężko było psychicznie, bo ciąża nie była planowana i naprawdę w kiepskim momencie. Pół roku później już byłoby ok, ale nie teraz. W małżeństwie kryzys, w pracy utracone szanse, ja ledwo odzyskałam swoje życie po pierwszym dziecku. A tu - niespodzianka. W końcu zdecydowałam się zadzwonić do mojej terapeutki - kobieta pomogła mi przejść przez bardzo ciężki moment w życiu. I nadeszła ta sobota z krwawieniem. To zadziałało jak najlepsza terapia i priorytety w jednej chwili mi się zmieniły. W każdym razie... terapeuta to lek dla naszej duszy. I czasem parę spotkań potrafi "uratować" życie. Polecam z całego serca w ciężkich chwilach.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 11:22   #3483
Luna0
Zakorzenienie

Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze tylko ile wczesniej zapisywałyście się na uSG genetyczne?!
Bo w srode mam wizyte i dopiero wtedy chciałabym podjąć decyzje a to już będzie 12tc. Zresztą u mnie to chyba tylko w jednym miejscu robią to badanie

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
dlatego mi zależy, żeby jutro inny lekarz wypowiedział sie jednoznacznie, nie chce być znowu łudzona.
Boje sie ze odeśla mnie na tydzien i kolejny tydzien w nerwach. Od 14 sierpnia żyję w nerwach i naprawdę moja psychika zaczyna wysiadać.

gdyby chodziło tylko o mały przyrost hcg to pal licho, dziecko sie rozwija, ale nie tak jak powinno tylko "wolniej".
Mniej rośnie powiedzmy przez tydzien niz powinno ale znowu rośnie nie stoi to w miejscu i dlatego są takie niewiadome.
Serce powinno mu już bić, on widzi tylko "zaczątki serca", ale powiedział ze nie ma tak dobrego sprzętu ale w szpitalu powiedzą na 100% czy to serce jest czy nie i obraz bedzie wyrazniejszy - nie wiem czy chce to oglądać.

chce żeby mi postawili jednoznaczną diagnoze, bo naparwdę ostatecznie dostane na głowe
Musisz wiedzieć wszystko na 100% i przykro mi ale w szpitalu jeszcze troche Cię pognębią.. u mnie mimo że wogole nie było zarodka to USG miałam 3 razy, a wcześniej przeciez był. Jeszcze nic nie jest przesądzone, nadzieje trzeba miec do konca, chociaz ja też jej w sumie nie miałam... ale moja beta malała i to dużo.
jeju ja też tydzien czekałam aż zarodek urośnie, potem czy beta zmaleje.. straszne jest to czekanie...

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
00anulka00
nie chce straszyc, Twoja ciaza mam nadzieje, ze bedzie donoszona do konca
ja mialam tak, ze od srody zaczely mi sie plamienia brazowe, lek pow ze zgodnie z om powinnam zaczc 10 tydz, a dziecko wyglada na 6, wiec pow ze mam czekac, albo do zaplodnienia doszlo pozniej albo ciaza obumiera i kwiestia dni, ja dlugo nie czekalam bo w piatek poronilam samoistnie, a w spzitalu mialam zabieg ;(
Ja też miała takie plamienia brązowe i to nie jest ronienie tylko poprostu zarodek zaczyna się rozkładać, bo za długo się nie rozwija...

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 11:26   #3484
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi jeszcze tylko ile wczesniej zapisywałyście się na uSG genetyczne?!
Bo w srode mam wizyte i dopiero wtedy chciałabym podjąć decyzje a to już będzie 12tc. Zresztą u mnie to chyba tylko w jednym miejscu robią to badanie
Ja czytałam, że to badanie robi się do 13w6d. Ale teraz nie znalazłam gdzie dokładnie. Na stronach tej poradni ogólnie http://www.usgecho4d.pl/

W ogóle tu idę na połówkowe. Oni odkryli w poprzedniej ciąży, że mamy pępowinę dwunaczyniową a nie trzynaczyniową. To zwiększa bardzo ryzyko wady serca. Zbadali super maluszka. Uspokoili mnie.
Stary 2012-09-06, 11:33   #3485
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość

Przed sobotą nieco mi odbijało. Ciężko było psychicznie, bo ciąża nie była planowana i naprawdę w kiepskim momencie. Pół roku później już byłoby ok, ale nie teraz. W małżeństwie kryzys, w pracy utracone szanse, ja ledwo odzyskałam swoje życie po pierwszym dziecku. A tu - niespodzianka. W końcu zdecydowałam się zadzwonić do mojej terapeutki - kobieta pomogła mi przejść przez bardzo ciężki moment w życiu. I nadeszła ta sobota z krwawieniem. To zadziałało jak najlepsza terapia i priorytety w jednej chwili mi się zmieniły. W każdym razie... terapeuta to lek dla naszej duszy. I czasem parę spotkań potrafi "uratować" życie. Polecam z całego serca w ciężkich chwilach.
No to rzeczywiście w takim momencie może być ciężko przyjąć ciążę, ale czasem właśnie takie kryzysy pomagają właśnie uświadomić sobie co jest najważniejsze. Ja też serdecznie polecam terapeutę, byle dobrego, mi też mój bardzo pomógł po nagłej i przedwczesnej śmierci mojego Taty.

Cytat:
Możesz się zapisać dziś, a jak się rozmyślisz to odwołasz. Zwłaszcza, że tak jak megi pisze termin max to 13 skończony tydzień plus 6 dni.
Stary 2012-09-06, 11:35   #3486
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
termin max to 13 skończony tydzień plus 6 dni.
A czy jest jakiś termin minimalny? Czy np. w siódmym czy ósmym tyg. można już zrobić takie badania?
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 11:36   #3487
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny obejrzałam stronke która podała Leonikowa o cudzie narodzin - sie popłakałam ze wzruszenia i teraz mam takie refleksje:
wiem że to za wczesnie ale widzę że facet to chyba fajna sprawa przy porodzie. Jaki rodzaj porodu preferujecie?
Ja już wiem ze z moim TŻ nie ma szans bo on nawet przy pobraniu krwi mdleje i powiedział że ze mną bedzie ale po drugiej stronie drzwi
tak...zapomniałam napisać..Leonikowa-świetną stronkę znalazłaś,ciekawe z jakiego miasta jest fotografka ....?

A co do porodu....to narazie nie myślę-za wcześnie....jak teraz zacznę to pewnie skończy się płaczem....
Każda jest inna..zresztą przy porodzie nic nie jest fajnego ...-nawet facet
Ale z doświadczenia wiem,że nawet jeśli nie odczuwamy potrzeby aby ktoś był(kocham stwierdzenie facetów"rodziliśmy razem") to jednak ktoś przyda się przy porodzie(tż,mama,przyjaci ółka..)chociażby aby personel bardziej się starał(jak jest świadek to i reszta będzie lepiej pracować),albo w razie czego ktoś mógł iść po pomoc(jak nie będziecie mieć swoojej położnej) no i do robienia zdięć. Dodam ,że mój mąż przydał mi się też jako sado-masażysta,takie miałam bóle krzyżowe ,że on twierdził ,że zaraz mnie uszkodzi masażem a ja prosiłam o więcej i mocniej....
Ogólnie to jeśli chodzi o obecność faceta-denerwowałam się jego obecnością przy każdym porodzie...na początku bałam się,że po wszystkim poczuje odrazę(mój głupi teść ciągle mi mówił"jakbym zobaczył kobietę w takiej sytuacji to bym nigdy już nie ruszył..)-na szczęście okazało się ,że mój Tż jest normalny(albo i nie...bo kazałam przysiądz ,że będzie stać przy mojej głowie...ale "podczas" oczywiście zaglądał-a mi z powodu bólu było już wszystko jedno...on jednak się cieszył,że widzi "czarną główkę"i najchętniej sam by odebrał poród...),bałam się też strasznie krępującej sytuacji...otóż niektóre kobiety robią kupę podczas porodu...-na szczęście nic takiego nie było.Miałam zreszta umowę z położną,że jeśli by miało do tego dojść to mężczyzna jest poproszony o chwilowe opuszczenie sali...
Natomiast dla mnie najważniejsza jest "własna" położna-jej pomoc jest nieopisana!!!!!!
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 11:37   #3488
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
A czy jest jakiś termin minimalny? Czy np. w siódmym czy ósmym tyg. można już zrobić takie badania?
od 11 skończonego tygodnia.
Stary 2012-09-06, 11:39   #3489
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
na ulotce mam napisane ,że od 11-14 tyg.
Stary 2012-09-06, 11:45   #3490
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Każda jest inna..zresztą przy porodzie nic nie jest fajnego ...-nawet facet
Ale z doświadczenia wiem,że nawet jeśli nie odczuwamy potrzeby aby ktoś był(kocham stwierdzenie facetów"rodziliśmy razem")
o to to, też to uwielbia D

Ja myślę że z takim porodem z facetem to po pierwsze on naprawdę musi chcieć bo to jednak spory hardkor, zwłaszcza jak ktoś idzie przez to na trzeźwo bez hormonów i bólu który sprawia że się myśleć odechciewa.

Po drugie nie może to być facet który się brzydzi np nie wiem jak żona ma okres, czy bulwersuje gdy zobaczy ją bez makijażu lub z gdy ta ma grypę żołądkową

Po trzecie jest jakaś taka specyficzna dojrzałość i zrozumienie, że jednak jesteśmy ludźmi a częścią tego jest też niestety fizjologia.

No i po czwarte - on musi chcieć

niestety to naukowe stwierdzone, że ok 15 % facetów po oglądaniu porodu nie jest w stanie z nią uprawiać seksu, no i nigdy nie wiadomo czy to akurat nie nasz Starowicz jest np totalnie przeciwny

My zaryzykujemy Choć oczywiście bardziej liczę na pomoc położnej on ma pilnować czy krzywdy nie robią.
Stary 2012-09-06, 11:47   #3491
Tasia34
Wtajemniczenie

Dzięki!
Od 11-go, to mam jeszcze kupę czasu
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 11:58   #3492
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
Ja czytałam, że to badanie robi się do 13w6d. Ale teraz nie znalazłam gdzie dokładnie. Na stronach tej poradni ogólnie http://www.usgecho4d.pl/
No dobrze mówisz tylko w takim razie mam 2 i pół tyodnia na zapisanie.
A tak sobie myśle po co dwa razy genetyczne? Nie lepiej dopieo w 20tc? Bo wtedy jak coś to pomogą, a w 13 tc operacji napewno nie zrobią hm? Pytam bo głupia jestem w tym temacie..
Zastanawiam się czy nie iśc na genetyczne w 20tc

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
o to to, też to uwielbia D

Ja myślę że z takim porodem z facetem to po pierwsze on naprawdę musi chcieć bo to jednak spory hardkor, zwłaszcza jak ktoś idzie przez to na trzeźwo bez hormonów i bólu który sprawia że się myśleć odechciewa.

Po drugie nie może to być facet który się brzydzi np nie wiem jak żona ma okres, czy bulwersuje gdy zobaczy ją bez makijażu lub z gdy ta ma grypę żołądkową

Po trzecie jest jakaś taka specyficzna dojrzałość i zrozumienie, że jednak jesteśmy ludźmi a częścią tego jest też niestety fizjologia.

No i po czwarte - on musi chcieć

niestety to naukowe stwierdzone, że ok 15 % facetów po oglądaniu porodu nie jest w stanie z nią uprawiać seksu, no i nigdy nie wiadomo czy to akurat nie nasz Starowicz jest np totalnie przeciwny

My zaryzykujemy Choć oczywiście bardziej liczę na pomoc położnej on ma pilnować czy krzywdy nie robią.
Na szczescie moj facet spełnia wszystkie warunki. Przecież to wszystko jest normalne ale mój były wydaje mi sie ze musialby isc na sile i na dodatek mial obrzydzenie...
zalezy od faceta

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 12:10   #3493
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Mówi się o 12 tygodniu, bo dziecko powinno mieć minimum 4,5 cm.
Stary 2012-09-06, 12:10   #3494
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
A tak sobie myśle po co dwa razy genetyczne? Nie lepiej dopieo w 20tc? Bo wtedy jak coś to pomogą, a w 13 tc operacji napewno nie zrobią hm? Pytam bo głupia jestem w tym temacie..
Kombinujesz jak koń pod górę Jak moja śp Babcia, co się bała iść do lekarza.. bo na bank chorobę wykryją.... tym sposobem wyhodowała sobie piękny nowotwór piersi, który kilka lat wcześniej po prostu by wycięto.
A tak to ją zabił.

Zamykając dyskusje, to mój lekarz mówi tak: on o tym w jakim stanie jest płód może mówić dopiero jak ma możliwość zobaczyć go i w tym momencie i w następnym, różne wady widać lepiej na różnych etapach po prostu. Jakie nie pytałam, bo ja po prostu lubię wiedzieć. Mogę zapytać przy następnej wizycie ale to dopiero na koniec września, więc na odpowiedź będzie za późno.
Stary 2012-09-06, 12:24   #3495
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez nati_85 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!

Chciałabym się do Was przyłączyć.

Planowany termin porodu mam na 11 kwietnia 2013. ciąża potwierdzona już przez gina i na razie wszystko dobrze.

Postaram się Was trochę nadrobić, żeby się wbić w wątek.
witaj z nami, gratulacje

Cytat:
Dziewczyny obejrzałam stronke która podała Leonikowa o cudzie narodzin - sie popłakałam ze wzruszenia i teraz mam takie refleksje:
Mój tż był przy 1 porodzie, przy drugim też będzie

Anulka - tulę mocno!
Stary 2012-09-06, 12:40   #3496
megi-megi
Zakorzenienie

Mój też był.
Opowiem Wam końcówkę porodu. Taka wredna jestem.
Postanowiły położne, że na koniec w pozycji półsiedzącej mam kolana mocno przysunąć do klatki piersiowej, w czym mi mocno pomagały. Jedna położna jedną nogę pcha mi do piersi, drugą pcha mój małżonek, a druga położna stoi z nożycami, żeby mnie naciąć i zaraz złapać malucha. Jak we 3 rzucili się na mnie to już w ogóle nie wiedziałam co się dzieje. Normalnie przemoc na całego.

A temat kupy w czasie porodu bardzo lubię, a już u nas się pojawił fajnie
Bo dla dziewczyn, które nie rodziły powiem tylko, że parcie to takie siłowe wypychanie kupy I jak tak mocno się prze to zanim wyjdzie dziecko może pojawić się niespodzianka. Nie wiem, jakie to częste, ale myślę, że bardzo. Nie wiem, jak było u mnie. Nikt mi tego nie powiedział, a ja przy 85minutowych bólach partych miałam i tak to bardzo gdzieś. Chociaż wcześniej bałam się jak diabeł święconej wody.
Stary 2012-09-06, 12:43   #3497
ewccik
Zadomowienie

Cytat:
o boże
nie wszystkie przechodzą tak samo, mnie np nie bolało, dostałam tabletkę i płakałam parę godzin bo się bałam bólu i w ogóle tej sytuacji,
wyczekiwałam tego bólu i nic, tylko krwawienie się pojawiło
nie wiem od czego to zależy ale może u Ciebie też tak będzie - o ile będzie konieczne
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 12:53   #3498
Kathe
Wtajemniczenie

GG do Kathe

mi lekarz pow ze musza miec 100 % pewnosc, zebym pozniej po 3 miesiacach nie przyszla z adwokatem zeby ich oskarzac, organizm sam wie kiedy ma usunac ciaze, dlatego ja mialam krwiaka a pozniej wiadomo... zadnych lekow na poronienie nie dostalam, mialam czekac, trwalo to 3 dni

Aniołek 31.08.2012 r.

Maleństwo

<ciach_reklama>
Kathe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 14:17   #3499
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Kurde wiedziałam że to USG genetyczne się bedzie na mnie odbijać
śniło mi się że miałam USG i wyszło że trzeba operować dziecku szyje bo miało jakby scalony podbródek z klatką, bo jakis palant wstrzyknął mi jakąs mutacje w pociągu jak nie zauważyłam.. i obudziłam się z krzykiem, nie mogłam się uspokoić...
ale i tak się chyba na nie zdecyduje
Cytat:
ojej... Lunka, co za sny Choć ja dzis tez się obudziłam zestrachana bo tuż przed obudzeniem śniły mi się moje zęby, a wiem że to nic dobrego. Chyba miał przyjśc dentysta i mi coś robić a ja wczesniej wypiłam sok porzeczkowy (chyba0 i jak spojrzałam do lustra, to 3 zęby były takie zafarbowane na jagodowo. I tak się zastanawiaąłm czym je szybko wyczyścić, zeby nie było siary przy dentyście
Ne jestem pewna, ale kiedys słyszałam że to usg robione w 20tc jest uzupełnieniem tego robionego w 11-14 tyg. Razem te wyniki dają pełny, pewniejszy obraz zdrowia dzidziolka. I podobno niektóre parametry (jak np. przezierność) mozna zmierzyć tylko w 11-14 tyg. Potem juz się tego nie da zrobić.
Cytat:
Idę na drugie śniadanie Lubię z rana dużo jeść, a od 16stej już właściwie nie jem nic tylko piję. Mój organizm tak lubi, a że ma dobre działanie na sylwetkę, nie przeciwstawiam się
no to super jak tak masz organizm ustawiony, bo to faktycznie super działa na sylwetkę
Cytat:
Napisane przez nati_85 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!

Chciałabym się do Was przyłączyć.

Planowany termin porodu mam na 11 kwietnia 2013. ciąża potwierdzona już przez gina i na razie wszystko dobrze.

Postaram się Was trochę nadrobić, żeby się wbić w wątek.
witaj nati
Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
w tym 3d to pewnie lepiej widać
no lepiej, lepiej... choć byłam zawiedziona, bo dzidziol slabo się ruszał. Gin musiała co chwilę stukać w brzuch żeby łaskawie zechciał się poruszyć. Mój Tz po badaniu powiedził: "już chcialem jej zwrócić uwagę żeby mojego dziecka nie biła" Ale maly tak fajnie poskakiwał i wymachiwal łapkami jak do niego pukała. No i potem może dodam fotkę, własnie z 3D na której naszym zdaniem nawet dla osób, które sie nie znają widać siusiolka Bo mały tak nóżki fajnie skrzyżowa i uniósl trochę do góry... więc było widać coś poniżej
Cytat:
Hello, witam!

Wczoraj zasnęłam tuż po 20, no masakra normalnie

Gdzieś tam napisałyście, że NFZ refunduje badania prenatalne kobietom po 35 rż - kurczę, tyle kończę w lutym, a wtedy już będzie za późno na tego typu badania; szkoda

Dziewczyny, jak jest z dźwiganiem (np. zakupów) w 1. trymestrze? Czy jeśli nic nie boli przy niesieniu siat, to można jeszcze? Bo nie wiem, gdzie i jaka jest granica..?

No i wszystkim Wam - dzień dobry!

Aha - powiedzcie mi jeszcze, jak można cytować wypowiedzi wielu osób naraz w jednym poście, bo jeszcze tego nie odkryłam
Ja myślę, że lepiej z tym uważać. Jesli sama robisz zakupy, to nic ciężkiego. My jak czasem narobimy zakupy, to pomagam Tżtowi wziąć ze 2 siaty z auta do domu, bo wygląda jak wielbłąd Ale pakujemy torby tak, zeby w tych 2 które będę niosła były same lekkie rzeczy
Cytat:
w szpitalu przebada mnie ktos inny na innym sprzęcie. Masz na myśli jechać do innego miasta do innego lekarza?

rozbiezność jest taka ze dziecko urosło od zeszłego tygodnia, widziałam na USG głowe nie byla to juz "kropka" tylko widziałam zarys człowieka i bylo mi starsznie przykro.
Niestety hcg mi bardzo mało wzrasta i to moze sugerować ze ono umiera i to kwestia dni/tygodnia.
Zrobia mi znowu hcg, moze nic sie nie zmieni od srody to bedzie wiadomo ze juz nie zyje

sam powiedział ze patrząc tylko na USG to jest to ciąza tak jakby "opózniona" ale moze doszło do zapłodnienia pozniej i dlatego, jednak hcg jest nieubłagane

decyzja do mnie taka, ze albo chce czekać sama na rozwój wydarzeń - poronienie samoistne, albo zrobia to w szpitalu.
Zależy wszystko od badań jakie wyjdą w piątek i co pokaze kolejne usg i inny lekarz.
oczywiscie mówil ze cuda sie zdarzają, ale nei chce chwytać sie takiej złudnej nadzei ze bede tym cudem

Niepotrzebnie mnie łudzi, teraz mam wielki mętlik, teraz mam przed oczami to USG: główkę i zaczątki rączek

mam tylko nadzieje ze jutro oboje postawią taką samą diagnozę, nie chce byc znowu odesłana z nadzieją do przyszłego tygodnia bo mam psychicznie już dość
Cytat:
dlatego mi zależy, żeby jutro inny lekarz wypowiedział sie jednoznacznie, nie chce być znowu łudzona.
Boje sie ze odeśla mnie na tydzien i kolejny tydzien w nerwach. Od 14 sierpnia żyję w nerwach i naprawdę moja psychika zaczyna wysiadać.

gdyby chodziło tylko o mały przyrost hcg to pal licho, dziecko sie rozwija, ale nie tak jak powinno tylko "wolniej".
Mniej rośnie powiedzmy przez tydzien niz powinno ale znowu rośnie nie stoi to w miejscu i dlatego są takie niewiadome.
Serce powinno mu już bić, on widzi tylko "zaczątki serca", ale powiedział ze nie ma tak dobrego sprzętu ale w szpitalu powiedzą na 100% czy to serce jest czy nie i obraz bedzie wyrazniejszy - nie wiem czy chce to oglądać.

chce żeby mi postawili jednoznaczną diagnoze, bo naparwdę ostatecznie dostane na głowe
anulka, bardzo Ci współczuję i mam nadzieję, że chociaz diagnozę lakarze będą mieli taką samą...
Cytat:

Musisz wiedzieć wszystko na 100% i przykro mi ale w szpitalu jeszcze troche Cię pognębią.. u mnie mimo że wogole nie było zarodka to USG miałam 3 razy, a wcześniej przeciez był. Jeszcze nic nie jest przesądzone, nadzieje trzeba miec do konca, chociaz ja też jej w sumie nie miałam... ale moja beta malała i to dużo.
jeju ja też tydzien czekałam aż zarodek urośnie, potem czy beta zmaleje.. straszne jest to czekanie...
Ja to trochę namieszalam z tym zapisaniem sie na to usg. Jakoś nie zrozumiałyśmy sie z moja gin i wprawdzie zapisaalm sie 3 tyg wczesniej, jednak gdy byłam na wizycie kontrolnej u niej na 5 dni przed tym usg, to okazalo się że zapisałam sie nie tam gdzie miałam Miałam się zapisać do niej a ja zrozumiałam co innego (choć pewna jestem, ze to ona była jakaś zakręcona jak mnie instruowała). W każdym razie następnego dnia szybko zadzwinilam i udało mi się umówić na za tydzień
Luna, jesli obawiasz sie czy zdążysz w terminie jesli się jednak zdecydujesz, to ja proponuje żebyś się zapisała nawet dziś a jesli zmienisz zdanie i nie będziesz chciała iść, to po protu odwołasz

Cytat:
Mówi się o 12 tygodniu, bo dziecko powinno mieć minimum 4,5 cm.
moja gin mówiła, ze powinno miec 5cm No i faktycznie miało 52 mm jak wczoraj byłam
Stary 2012-09-06, 14:22   #3500
nati_85
Raczkowanie

Mam 27 lat i to moja druga ciąża. Pierwszą mam córeczkę i 2 lata skończyła w maju. Pracuję i na razie nie zamierzam iść na zwolnienie.
nati_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 14:32   #3501
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

hej, dziewczyny ja wróciłam właśnie od endo wyniki jak trzeba kontrola w listopadzie. mówił ze w 1 trymestrze tsh ma być do 2. mówił ze najbardziej trzeba pilnować w 2 trymestrze tsh bo jak dobrze zrozumiałam hormon produkowany przez łożysko jest podobny do tego co produkuje tarczyca i trzeba to pilnować zeby nie było za dużo - nadczynności.

co do terminów usg genetycznego też mi ginka mówiła że między 11 a 13 tyg + max 6 dni. i tak jak któraś pisała tylko wtedy można zmierzyć pewne rzeczy....

ja się właśnie zastanawiam co robić bo ginka zasugerowała l4 a ja sama nie wiem. czy się nie wynudzę w domu bo nie chciałabym tylko spać i jeść

jak myślicie?
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 14:41   #3502
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
hej, dziewczyny ja wróciłam właśnie od endo wyniki jak trzeba kontrola w listopadzie. mówił ze w 1 trymestrze tsh ma być do 2. mówił ze najbardziej trzeba pilnować w 2 trymestrze tsh bo jak dobrze zrozumiałam hormon produkowany przez łożysko jest podobny do tego co produkuje tarczyca i trzeba to pilnować zeby nie było za dużo - nadczynności.

co do terminów usg genetycznego też mi ginka mówiła że między 11 a 13 tyg + max 6 dni. i tak jak któraś pisała tylko wtedy można zmierzyć pewne rzeczy....

ja się właśnie zastanawiam co robić bo ginka zasugerowała l4 a ja sama nie wiem. czy się nie wynudzę w domu bo nie chciałabym tylko spać i jeść

jak myślicie?
gratuluje wyników.

Co do zwolnienia to bardzo indywidualna sprawa-każda z dziewczyn będzie doradzać pod swoim kontem....
Zależy jaką masz pracę,czy Ci na niej zależy,czy szybko chcesz wrócić,czy będziesz miała gdzie wrócić,jak się czujesz .A poza tym zależy czy umiesz odpoczywać,zorganizować sobie czas.
Ja mam już dwójkę dzieci -więc czasu nie mam w nadmiarze....do tego budowa,i zwykłe obowiązki...a jak mam wolne-to pochłaniam książki,filmy...i takie tam....
Ale przyjemnie było by sobie poleniuchować wiedząc za wczasu,że za parę mies.nie będzie to możliwe......
Stary 2012-09-06, 14:48   #3503
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:

jak myślicie?
no własnie co do zwolnienia, to powiem szczerze, że jak je na początku dostawałm bez mrugnięcia okiem (no ale to ze względu na krwiaka), to tak sobie myślałam, że chyba chciałabym wrócić do pracy... Ale jak ostatnie mi wypisywała (do 26go) i powiedziała, ze jak nie będzie wskazań to kolejnego nie wypisze, to jakos tak dziwnie mi się zrobiło... A od zeszłego tyg to już w ogóle. Strasznie mnie ta ciążą stresuje, tzn martwię się cały czas. A jak teraz od niedzieli znomu mam plamienia i trochę cały czas pobolewa mnie brzuch, to jakos nie potrafię sobie wyobrazić że chodze do pracy... Boję się, że coś zawalę, bo nie będę się mogła skupić na tym co robie tylko wciąż będę myślała o dziecku
Stary 2012-09-06, 14:55   #3504
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

no u mnie jest jeden szkopół z pracą pracuję na wydziale chemicznym gdzie jak wiadomo różnie jest i chcąc nie chcąc będę narażona na chemikalia nawet jak nie bezpośrednio bo bym oczywiście zrezygnowała z lab to pośrednio bo z wentylacją u nas różnie

druga sprawa ja kocham uczyć stąd wiem żeby mi tego brakowało ale z drugiej strony narażać się nie chce.

poza tym jednak mamy niespecjalnie miłą atmosferę w robocie i ja już sama nie wiem bo lekko nie będę mieć bo już z szefową gadałam.

co do powrotu to wylać nie wyleją.

czuję się okropnie zmęczona i psychicznie i fizycznie nawet nie samą ciążą (chociaż zaczęło mnie mdlić) to końcówką mojego dr - i tak się zastanawiam że może po prostu pójść odpocząć bo tak jak mówicie no już łatwiej nie będzie.

a co do zajęć i organizacji czasu to myślę że bym sobie coś znalazła żeby się rozwinąć
Stary 2012-09-06, 14:56   #3505
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Dziewczyny ratunku!! Okropnie boli mnie ząb, chodzę po ścianach. W domu tylko ibuprom Mąż w pracy do wieczora, ja w domu z chorą córcią, nie dam rady wyjść do sklepu. Co robić ( Normalnie jestem u skraju wytrzymałości i wyciągnęłam ibuprom, ale na razie się wstrzymuję.
Stary 2012-09-06, 14:58   #3506
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

stripi? może jakaś sąsiadka? ma coś ? albo by poszła kupić?
Stary 2012-09-06, 15:01   #3507
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Niestety niedawno się wprowadziłam do wielkiego wieżowca - ponad 60mieszkań i nie znam nikogo, a obok mam sąsiadki stare baby, co tylko przychodzą jak mają jakiś problem typu: przeszkadza im płacz dziecka, rower na klatce schodowej, to że kurier zostawił u nich moją paczkę. Ogólnie nie mamy dobrych kontaktów, bo to typowe zrzędliwe baby. Dzień dobry nie odpowiedzą nigdy.
Stary 2012-09-06, 15:03   #3508
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

no ale może lepsze takie niż katowanie się?
Stary 2012-09-06, 15:05   #3509
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:

jak myślicie?
Była już tu o tym spora dyskusja, podział wygląda tak: zwolenniczki, bo praca ciężka, pracodawca to $%%^ i nie ma co go oszczędzać, ryzyko utraty ciąży, atmosfera ciężka, kiedy sobie człowiek odpocznie, potem już nie będzie czasu, należy mi się tyle od Państwa za ten zus co płacę od lat

przeciwniczki: po co zostawiać coś na co się pracowało i co się lubi gdzie się człowiek spełnia, to oszustwo i oszukiwanie pracodawców i kolegów, tylko jeśli wskazania medyczne, ciąża to nie choroba, itp itd

To tak w skrócie

Sama musisz wybrać. Ja lubię swoją pracę i jestem przeciwna l4 bez wskazań medycznych. Lubię też czas wolny zarówno zorganizowany jak i czyste obijanie.

Lekarz Ci doradził, ot tak, czy są jakieś przesłanki ?

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ----------

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Dziewczyny ratunku!! Okropnie boli mnie ząb, chodzę po ścianach. W domu tylko ibuprom Mąż w pracy do wieczora, ja w domu z chorą córcią, nie dam rady wyjść do sklepu. Co robić ( Normalnie jestem u skraju wytrzymałości i wyciągnęłam ibuprom, ale na razie się wstrzymuję.

ja bym ibupromu nie brała. Ibuprofen może uszkadzać płód. Jak masz kaskę w domu, możesz zamówić taxi z apapem. Wszystko dowożą. Mi kiedyś baterie dowieźli. Kosztuje to z 20 zł.
Stary 2012-09-06, 15:05   #3510
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Koleżanka, rodzina, mąż niech przyjeżdża. Oni zostają z córką, a Ty szybko do dentysty. Musi być ktoś, kto zerwie się z pracy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości