|
|
#1381 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 ;)) cz.IV
Cytat:
aaaaaa kobitki górą widzę hjehehe ![]() na pewno nie wada...chill out |
|
|
|
|
#1382 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja mam jeszcze do Ciebie pytanie lub może któraś z Was sie orintuje patrzałam na stronie szpitala gdzie prawdopodobnie bede rodzić jest taki przykładowy plan porodu który podobno mozna tam zrobic samemu lub jak sie nie ma robi sie go z polożną (Szaja to prawda?
) no i otworzyłam go sobiehttp://www.narodziny.com.pl/images/s...n%20porodu.pdf i moje pytanie to.... kroplówka naskurczowa.. po co? chcieć nie chcieć? prośba o nieprzerywanie pęcherza płodowego w sposób zabiegowy... lepiej tak czy inaczej (jeśli inaczej to jak?) lepiej nacinać krocze czy nie? o co chodzi z tym samoistnym przestaniem pulsowania pępowiny? może głupie te pytania lub za wcześnie na nie... ale jak już na to trafiłam to mnie to ciekawi :P
|
#1383 |
|
Zakorzenienie
|
Bokeh: czytałam, że w wielu szpitalach nacinanie robią rutynowo - czy trzeba czy nie. Ja bym wolała opcję, że jeżeli będzie konieczne i będzie ryzyko pęknięcia.
|
#1384 |
|
Konto usunięte
|
Ustawa o planie porodu (pomijam, że wg mnie to mydlenie oczu, że kobietę będzie się super traktować - bo samego porodu to NIC nie zmienia) wyszła dopiero po urodzeniu się Agatki, więc nie pisałam. ALe tak, można samej napisać.
Studentów - przyjęłabym bez wahania, GDZIEŚ muszą się uczyć. Miałam 2 praktykantki z położnictwa. Lewatywa - tak,nie dość, że psychicznie fajniej bo spokojna jesteś, że kupy w trakcie nie zrobisz, to jeszcze z pustym tyłkiem łatwiej urodzić ![]() 4/5 tak oxytocyna - jest różnie, ja nie czuję się i nie czułabym się na siłach samej, bez wiedzy medycznej, decydować czy trzeba czy nie. Podaje się celem wywołania/przyspieszenia roizwarcia, miałam 3 podane, bo najpierw wody odeszły a rozwarcie szlag trafił, PONOĆ skurcze po oxy bardziej bolą - ale tak naprawdę to nie masz pojęcia, czy bez bolałoby mniej umówmy się - tak czy siak poród boli. 7 - nie rozumiem sensu, bo też wg mnie tylko medyczni ocenią, co lepsze - mają mnie poinformować i już. Moje częściowo same poszły, bo worek pękł na górze, a na koniec miałam przebijany - NIE boli, worek nie ma nerwów. 8, 9 - tak, natomiast o zzo MUSISZ powiedzieć wcześniej, bo tylko do 7cm rozwarcia podają. 10 - no pewnie mało tego, akurat w tym szpitalu słuchają co mówisz - ja w pewnym momencie stwierdziłam, że na pieska rodzimy - i tak rodziłam. Pomijam, że to była jedyna pozycja, w której puściłam wiązanę 11 - ten szpital z założenia chroni krocze, ale też - czasem trzeba. I doświadczona położna potrafi ocenić, czy lepsze lekkie pęknięcie czy nacięcie. 12 - nie rozumiem, może w SR coś powiedzą? 13 - a to już jak chcecie, ale wiadomo - też wcześniej się mowi 14, 15 - pewnie
|
|
|
|
#1385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
znam odpowiedź chyba tylko na pierwsze kto ma być przy porodzie Przeraża mnie to...
|
|
#1386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może bedzie mozna dopisac tam że tak w przypadku zagrozenia pęknieciem. Szaja bedzie wiedziala bo tam rodziła :P
|
|
#1387 |
|
Konto usunięte
|
Powtarzam: na Łubinowej w Katowicach mają priorytet ochrony krocza
|
|
|
|
#1388 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36360168]Ustawa o planie porodu (pomijam, że wg mnie to mydlenie oczu, że kobietę będzie się super traktować - bo samego porodu to NIC nie zmienia) wyszła dopiero po urodzeniu się Agatki, więc nie pisałam. ALe tak, można samej napisać.
Studentów - przyjęłabym bez wahania, GDZIEŚ muszą się uczyć. Miałam 2 praktykantki z położnictwa. Lewatywa - tak,nie dość, że psychicznie fajniej bo spokojna jesteś, że kupy w trakcie nie zrobisz, to jeszcze z pustym tyłkiem łatwiej urodzić ![]() 4/5 tak oxytocyna - jest różnie, ja nie czuję się i nie czułabym się na siłach samej, bez wiedzy medycznej, decydować czy trzeba czy nie. Podaje się celem wywołania/przyspieszenia roizwarcia, miałam 3 podane, bo najpierw wody odeszły a rozwarcie szlag trafił, PONOĆ skurcze po oxy bardziej bolą - ale tak naprawdę to nie masz pojęcia, czy bez bolałoby mniej umówmy się - tak czy siak poród boli. 7 - nie rozumiem sensu, bo też wg mnie tylko medyczni ocenią, co lepsze - mają mnie poinformować i już. Moje częściowo same poszły, bo worek pękł na górze, a na koniec miałam przebijany - NIE boli, worek nie ma nerwów. 8, 9 - tak, natomiast o zzo MUSISZ powiedzieć wcześniej, bo tylko do 7cm rozwarcia podają. 10 - no pewnie mało tego, akurat w tym szpitalu słuchają co mówisz - ja w pewnym momencie stwierdziłam, że na pieska rodzimy - i tak rodziłam. Pomijam, że to była jedyna pozycja, w której puściłam wiązanę 11 - ten szpital z założenia chroni krocze, ale też - czasem trzeba. I doświadczona położna potrafi ocenić, czy lepsze lekkie pęknięcie czy nacięcie. 12 - nie rozumiem, może w SR coś powiedzą? 13 - a to już jak chcecie, ale wiadomo - też wcześniej się mowi 14, 15 - pewnie [/QUOTE]o nie zauważyłam że już odpisałaś, no własnie wydaje mi sie że niktóre są takie pytania o których lepiej będzie wiedział lekarz.... ale może faktycznie jak pójdę tam na SR to będa o tym mówić... dzieki jak czytałam to pytanie skóra do skóry aaaaa jak mozna nie chciec skoro 9 miesięcy czekało się na to żeby je poczuć a z ta pępowina różnie jeśli Dawid do tego czasu nie zemdleje to i tak będzie cud
|
#1389 |
|
Wtajemniczenie
|
a co do kosmetyków.. to ja będę używać nivea.
teraz obecnie używam balsamy do ciała z babydream i niestety Sade jak ma tak miała suche nóżki...ale wykończę go i kupię znów coś innego. o, fajny specyfik miałam na podrażnienia wszelkiego rodzaju i na zimę : http://bioeco.pl/pielegnacja-dziecka...y-dziecka.html kosztuje może troszkę więcej ale naprawdę jest dobry, fajnie natłuszcza.. no i starcza na długo, zwłaszcza dla takiego małego ciałka
|
|
|
|
#1390 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pracus z Ciebie ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36360168] Lewatywa - tak,nie dość, że psychicznie fajniej bo spokojna jesteś, że kupy w trakcie nie zrobisz, to jeszcze z pustym tyłkiem łatwiej urodzić ![]() [/QUOTE] Ostatnio myslalam o tym bardzo intensywnie ![]()
|
||
|
|
|
#1391 |
|
Konto usunięte
|
Djerba, a może to kwestia mocniejszej pigmentacji? Z włoskami też musicie mieć specjalną pielęgnację przecież
|
|
|
|
#1392 |
|
Wtajemniczenie
|
o i właśnie ... co do kosmetyków dla dzidziusia...to oprócz nivea kupię chyba dodatkowo parę organicznych.. na pewno mniejsze prawdopodobieństwo, że uczulą
![]() ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36360445]Djerba, a może to kwestia mocniejszej pigmentacji? Z włoskami też musicie mieć specjalną pielęgnację przecież a to na pewno...mój mąż ma okrutnie suche ciało i narazie nie znaleźliśmy nic co by mu pomogło.. a włosy...to nie myję dziecięcymi szamponami...bo to tylko pogarszało sprawę..robiły się jeszcze bardziej suche..czasami myję odżywką..czasami olejuję..ah cuda wianki wyprawiam
|
|
|
|
#1393 |
|
Konto usunięte
|
No pamiętam jak o tym pisałaś
|
|
|
|
#1394 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, dziewczyny. Idę do sklepu, później na chwilkę do siostry do pracy, a potem prosto do lekarza.
Oby moje dziecię pokazało, co tam chowa między nóżkami!
|
|
|
|
#1395 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36360583]No pamiętam jak o tym pisałaś
[/QUOTE]o której idziesz odebrać Agu z przedszkola? w ogóle w jakich godz tam jest? |
|
|
|
#1396 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powodzenia!
|
|
#1397 |
|
Konto usunięte
|
po 8 wchodzimy, a odbieram przed 15. Przedwczoraj byłam po 14 to spała, to ja w nosie mam, niech leżakuje
no i wracamy pieszo, wczoraj powrót 2h zajął a dzisiaj idziemy połązić po kałużach
|
|
|
|
#1398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja od początku myślałam, że mały misio i jest i chyba mu pindolek nie odpadnie
|
|
|
|
|
#1399 |
|
Zakorzenienie
|
My juz po obiadku, przyszedl mi przed chwila zamowiony kombinezonik misio i jest przecudny
u nas w szpitalu po porodzie pokazali mi na szybko dziecko i zabrali je na 2h ;( masakra ja nie chce tak... ale tutaj innej opcji nie ma ;/
|
#1400 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;36360857]po 8 wchodzimy, a odbieram przed 15. Przedwczoraj byłam po 14 to spała, to ja w nosie mam, niech leżakuje no i wracamy pieszo, wczoraj powrót 2h zajął a dzisiaj idziemy połązić po kałużach [/QUOTE]no to tak samo..ale ja jestem po nią tak 15 parę minut po.. no i mała nie śpi ale wiedziałam, że tak będzie..najgorzej jest, jak się jej zachciewa drzemki po 17 ![]() u nas okropny wiatr..więc szybko do domku. |
|
|
|
|
#1401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawa jestem kto tam u Ciebie jest, ale bedziesz miala niespodzianke jednak jak będzie dziewojka hehhe ja juz chce 17.30 aaaaaaaa Djerba, współczuje Ci z tymi włoskami malutkiej, ale i tak jest piękna i cudowna ajj
|
|
|
#1402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i mam nadzieje ze dzis sie dowiemy heh ![]() trzymam kciuki za Wasze wizyty ![]() no dokladnie Djerba corcia jest przecudna
|
|
#1403 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cześć,
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A mam jeszcze jedno pytanie, nie orientujecie się czasami czy lacibios femina (są bezpieczne w ciąży) można brać dopochwowo? Wiem, że one sa doustne, ale ja dzisiaj taka zakręcona chodziłam, że sobie rano dopochwowo wzięłam, a zorientowałam się godzinę temu... |
|||||||
|
|
|
#1404 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1405 |
|
Raczkowanie
|
Eh dzisiaj wizyta na 19 u gina.
Jak zwykle dupka mi truchleje ale cieszę się że zobaczę dzidziola. Może dowiem się o płci ? Mam zwykle niskie ciśnienie i musze mu o tym powiedzieć. Bywa ze mam nawet 96/50 Pokładam się i nie mam energii. Jak normalnie się czuje to mam 105/62 Czytałam że bardziej niebezpieczne jest nadciśnienie no ale...kto pyta nie błądzi. |
|
|
|
#1407 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i nie zadręczaj się tym powiększonym żołądkiem, poczekaj spokojnie na powtórkę usg. Zobaczysz że będzie dobrze ![]() Cytat:
Juz niedługo ![]() Cytat:
|
|
#1408 | ||
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Cytat:
Cytat:
Butelkę wczoraj kupiłam tą małą z Aventu, żeby pasowała do laktatora. Laktatora używałam, jak chciałam na chwilę wyjść to zostawiałam mleko (noworodek na raz wypija ok. 40 ml). przy nadmiarze pokarmu mroziłam go w specjalnych woreczkach lub pojemnikach na mocz. Smoczek kupię Nuk, silikonowy. Gratuluję wszystkim mamusiom poznania płci Gocha trzymam kciuki za Twoją małą, na pewno będzie dobrze ![]() Lady - kuruj się, a jak nie będzie lepiej lub będziesz miała gorączkę to niech mąż Cię zawiezie do lekarza. Mnie znowu zaczyna boleć głowa (w ciąży boli mnie dość często), więc idę walnąć sobie małą kawkę. |
||
|
|
|
#1409 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ad 1,2,3,4 wiadomo, co tam każdy preferuje ![]() 5 wpisała bym tak, przecież jak w trakcie porodu okaże się że nie fajnie mi z tym to mnie nie zmuszą ![]() 6 powinno się stosować tylko w uzasadnionych przypadkach, personel czasem na wstępie podpina oxy żeby sobie przyspieszyć pracę. Niesie to za sobą ryzyko porodów zabiegowych. Czasem kobiety które sobie radziły z bólem, po oxy dostają takich skurczy że chodzą po ścianach, nie mają nawet przerwy na odpoczynek. Ciało także nie nadąża za porodem, tkanki się za szybko rozciągają, można popękać. Wiadomo że są przypadki że oxy potrzebna jak skurcze marne, ale jak są, i powodują rozwieranie szyjki ja bym się nie zgodziła. 7 przerwanie nie boli, ale zazwyczaj potem skurcze stają się silne i bolesne. Stosuje się to także do przyspieszenia porodu, jak nie ma takiej potrzeby nie zgodziła bym się. 8 Te farmakologiczne środki to zazwyczaj dolargan, działa na dziecko na jego układ oddechowy, to narkotyk, można po nim odpłynąć. Nie zgodziła bym się 9 TAK ![]() 10 i 11 Wiadomo tak 12 Dobrze żeby pępowina sama przestała tętnić, dziecko dostaje wtedy rezerwy żelaza, witamin i innych dobroci. Nie musi gwałtownie walczyć o oddech jak pępowinę za wcześnie przecinają, łagodniej to przebiega, często malec nie płacze wtedy ![]() Reszta wiadomo Jak co komu pasuje.Cytat:
![]() Wysprzątałam całą kuchnię i łazienkę, na kolanach podłogi szorowałam. Padam na pyszczek. |
||
|
|
|
#1410 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie do dziewczyn, które będą sobie robiły sesję z brzuszkiem. W jakim miesiącu najlepiej zrobić, żeby wyglądać korzystnie. W 7 m-cu może być? Znalazłam fajną ofetę i nie wiem na jaki termin się zdecydować, a tak zrobiłabym sobie prezent w listopadzie na urodziny
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:18.

Powtórka usg za tydzień![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

) no i otworzyłam go sobie
mało tego, akurat w tym szpitalu słuchają co mówisz - ja w pewnym momencie stwierdziłam, że na pieska rodzimy - i tak rodziłam. Pomijam, że to była jedyna pozycja, w której puściłam wiązanę 
znam odpowiedź chyba tylko na pierwsze kto ma być przy porodzie 

i nie zadręczaj się tym powiększonym żołądkiem, poczekaj spokojnie na powtórkę usg. Zobaczysz że będzie dobrze