|
|
#2551 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. IV
W sobotę oglądałamPożyczony narzeczony. Książki nie czytałam, ale po filmie to chyba nawet nie mam zamiaru. Tylko patrzyłam na zegarek w oczekiwaniu na zakończenie. Wczoraj Poznasz przystojnego bruneta.Zupełnie nie przypadł mi do gustu.
|
#2552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ode mnie też 7/10Ja oglądałam w niedzielę Anioł stróż/Man of the House (2005) m.in. z T.L. Jonesem. Cóż, taka tam komedia, na której momentami można się pośmiać. Na niedzielne popołudnie w sam raz. 6/10
|
|
#2553 |
|
BAN stały
|
reklama
---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- no bez jaj, dostalam ostrzezenie za linka do wlasnej recenzji to wklejam recenzje ktoras widze życzliwa ![]() Total Recall 2012 Total Recall 2012, (ponoć nie jest to remake filmu z Arnoldem Schwarzeneggerem i Sharon Stone z 1990 roku), a (jak poprzedni) kolejna ekranizacja jednego z opowiadań Phillipa K. Dicka... No właśnie, K.Dick i jedyny w swoim rodzaju psychodeliczny klimat jego dzieł. Wchodzisz w ten świat gładko, jakby do książki dołączano papierek z LSD. Autor pisze tak przewrotnie, że co kilkadziesiąt stron zmieniasz swoje przekonania odnośnie halucynacji/snu i spisku, a rzeczywistości i prawdy. Na koniec zostawia Cię z otwartą głową i tysiącem domysłów, bo każda wersja jest możliwa. A może jest jeszcze kolejna, której nie zauwazyłeś? K. Dick nadużywał amfetaminy, często pisał na ciągach, a w wielu tematach widzę, jako osoba, która niegdyś nie stroniła od używek, ogromny wpływ psychoz wywoływanych narkotykami. Nie od dziś wiadomo, że wielcy artyści byli często szaleńcami. K. Dick za życia nie doczekał się żadnej ekranizacji. Zmarł na krótko przed premierą Blade Runnera. Czy jestem za odświeżaniem filmów z lat 80tych, 90tych? Mam mieszane uczucia. Również w tym przypadku. Pierwsza ekranizacja miała wiele niedopowiedzeń, pozostawiała naszej wyobraźni ogromne pole do manewru. Ta jest podana na tacy. Narzuca nam taką, a nie inną wersję wydarzeń - trochę jak zestaw z McDonalda w porównaniu do własnych eksperymentów kulinarnych. Dużym plusem jest dla mnie zachowanie klasycznego klimatu cyber punk - miasto wygląda jak chińska dzielnica wyjęta z Blade Runnera, a elementy Zjazdu, jak połączenie Sulaco (Aliens) z więzieniem na Fiorina Fury 161 (elektryczne śluzy zamiast drzwi - Alien3). Przyczepić mogę się, poza opisaną papką, do prędkości akcji. Ponad połowę filmu jesteśmy bombardowani szybko pociętymi ujęciami, dającymi efekt ogromnej dynamiki... ale na dłuższą metę nużącymi. Później sprawa ma się lepiej - jest na przemian szybko i wolno, więc mamy chwilę, by wzrok odpoczął. Odczułam pewną manierę Lena Wisemana, który notabene oczywiście wcisnął w główną rolę swoją żonę (jak zwykle ubraną w obcisłą czerń i gorset). Główni bohaterowie poruszają się równie komiksowo, jak jego wampiry i wilkołaki z serii Underworld, co tam, było ogromnym plusem, tutaj... mnie osobiście trochę razi. Reasumując - z psychodelicznego opowiadania, zrobiono futurystyczny film akcji. Nie jest to zły film, absolutnie. Po prostu nie jest to dzieło na miarę K. Dicka. Gdyby była to pierwsza ekranizacja i nie miałabym porównania z wersją z 1990 roku, być może oceniłabym film nieco wyżej. Czy warto iść do kina? Myślę, że tak, chociażby po to, by wyrobić sobie swoją własną opinię. Nie będzie to na pewno strata dwóch godzin, nie wynudzicie się. Po prostu film, jakich wiele. Raczej nie podyskutujemy o nim ze znajomymi. Obejrzymy i zapomnimy. Moja ocena 3,5 na 5. Ponieważ nie uważam tego za żadną reklamę, z której czerpałabym jakiekolwiek korzyści poza satysfakcją z tego, że ktoś moje wypociny przeczyta i być może skomentuje, albo nawet mu się spodobają, czy pomogą wybrać film, ogłaszam, że we wrześniu blog (podpis) będzie poświęcony recenzjom najnowszych filmów.
Edytowane przez Tor_Zireael Czas edycji: 2012-09-05 o 11:13 |
|
|
|
#2554 |
|
Konto usunięte
|
Avengers (2012) - pojedyncze części (Iron Man, czy Thor) podobały mi się dużo bardziej, niż ta "zbiorówka". Dużo akcji, jak to w takim filmie bywa i być powinno, ale sens w tym jakby mniejszy, niezbyt dobrze to miejscami zaserwowano. Interakcje między poszczególnymi postaciami - nie zawsze było czuć napięcie, "chemię". Średnio ambitny projekt, pomimo dobrej obsady i takiego nagromadzenia super (czy aby na pewno?) bohaterów. Nie odradzam, ale też specjalnie nie polecam. Osobiście się rozczarowałam, bo spodziewałam się czegoś na poziomie "Hellboya" chociażby (brakowało mi go w tym filmie
). Ten film przypomina mi deser zrobiony ze składników, które pojedynczo są smakowite, pyszne, a razem tworzą mdłą i banalną całość.
|
|
|
|
#2555 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Tor_Zireael Czas edycji: 2012-09-05 o 11:17 |
|
|
|
|
#2556 |
|
Rozeznanie
|
Lektor: ciekawy temat, dobrzy aktorzy ( ukochana Kate Wilset), dobre zakończenie 10/10
Vanilla Sky- nuuuuuuda, zasnęłam na tym filmie, nie wzruszył mnie, nie dotknął los głównego bohatera, dziwna gra Toma Cruisa, jedyny plus za samą obecność Penelope Cruz, co i tak filmu nie ratuje, porąbana puenta 1/ 10
|
#2557 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bale świetny
|
|
#2558 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Tor_Zireael Czas edycji: 2012-09-05 o 14:56 |
|
|
|
|
#2559 |
|
Zakorzenienie
|
Zagłada (3/10) - koncepcja niby powielana już wiele razy, ale lubię tego typu filmy. Niestety ten był nudny i dziwny. Szkoda czasu
![]() Ryzykantka (7/10) - dobry film, po obejrzeniu byłam zła, że na świecie dochodzi do takich rzeczy i czasem niewiele można zrobić by to zmienić.. Warto obejrzeć Jeszcze dłuższe zaręczyny (6/10) - jak ja nie lubię aktora grającego główna rolę mocno mnie irytował. Na szczęście jego filmowa narzeczona jest aktorką, którą bardzo lubię oglądać. W każdym razie spodziewałam się dużo zabawniejszej komedii, było wesoło, momentami bardzo zabawnie, ale ogółem trochę się cała historia rozlazła i wiało nudą.Jak urodzić i nie zwariować (4/10) - tak czekałam na ten film licząc na przednią komedie i się rozczarowałam na całej linii. Film za bardzo pocięty, za dużo historyjek naraz, zbyt wielu bohaterów przez co brakuje spójności. Zabawnych sytuacji nie ma praktycznie wcale, a jak już są to oklepane i wykorzystane wcześniej kilkanaście razy przez twórców komedii.. Dodatkowe punkty za fajną obsadę, nic poza tym
|
|
|
|
#2560 |
|
Zadomowienie
|
Niemoralna propozycja - 1/10. Kiedy ocenia się filmy na filmwebie to przy ocenie 1 jest napisane "Nieporozumienie". Doskonale opisuje to moją opinie o tym filmie, to jest faktycznie jakieś nieporozumienie. Nie wiem czym się kierowali ludzie którzy ten film popełnili
Jeśli komuś się podobał to proszę o wyjaśnienie co w nim było dobre. Jeśli ktoś ten film zrozumiał to też proszę o wytłumaczenie... Jedyne co w nim było ok to być może pomysł - milioner chce zapłacić za jedną noc spędzoną z żoną innego faceta. Może jeszcze dałoby się to jakoś uratować gdyby nie amerykańskie zakończenie i to wspaniałe idealistyczne przesłanie 'miłość silniejsza niż zdrada' Jak w jednej z końcowych scen zobaczyłam że na pomoście na Demi Moore czeka jej mężulek alfons to myślałam że z krzesła spadnę, tak mnie niewyobrażalna banalność i ckliwość tego filmu w mózg ukłuły.Butch Cassidy i Sundance Kid - 7/10 - W sumie daję taką ocenę głównie za duet Redford i Newman, których uwielbiam. Sam film jak na western średnio wciągający, podobały mi się niektóre komediowe wstawki. Można obejrzeć ale na pewno nie jest to film jakoś szczególnie trzymający w napięciu. |
|
|
|
#2561 |
|
BAN stały
|
Z braku cierpliwości oglądalismy na podglądzie... Z mojej strony padł po jakimś czasie tekst - jak na razie to bez sensu... (czekalam, co wydarzy sie dalej). Kilka sekund później pokazały się napisy końcowe. Jest to niewątpliwie jeden z najgorszych, jesli nie najgorszy film tego gatunku.
|
|
|
|
#2562 |
|
Konto usunięte
|
Dark Shadows (2012) - heh, a ja tak lubię Burtona i Deppa i nawet Bonham Carter (chociaż mam wrażenie, że ostatnio się powtarza) i generalnie takie historie - myślałam, że będzie uczta (wierzyłam w to, że złe recenzje są przesadzone, że może niektórzy nie zrozumieli filmu, ble ble ble...). Niestety, złe recenzje są prawdziwe. Owszem, Burton nawet w niezbyt dobrej formie, jest oglądalny, a miejscami nawet tryska świetnymi pomysłami. "Pomysł" to słowo klucz. W tym filmie z jednej strony drobnych pomysłów jest dużo, nawet za dużo, a z drugiej strony zabrakło jednego, spajającego całość POMYSŁU. Gdzieś po drodze z fabuły, z akcji ucieka całe powietrze, wszystko jest za skrótowe, pocięte, tak jakby Burton chciał wsadzić tam jak najwięcej, tylko wszystko mu się zaczęło wysypywać bokami. Są smaczki, ale smaczki to za mało jak na pełnometrażowy film. Myślę, że scenariusz był po prostu niedopracowany. Obejrzeć można, ale w sumie po co?
|
|
|
|
#2563 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#2564 |
|
Zakorzenienie
|
"Człowiek w ogniu" - piękny film, gorąco polecam. Jeden z nielicznych filmów który trwał 2,5 godziny i mi się nic a nic nie ciągnął. Ode mnie dostał 9/10
A co do "Ryzykantki" - również polecam. Oglądałam już jakiś czas temu i pamiętam, że zostałam po nim bez słów. Ogólnie rzecz biorąc pokazuje co się dzieje naprawdę na świecie.
|
|
#2565 |
|
damn good coffee
|
1. Życie jako śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową
Płakałam przez parę dni po obejrzeniu tego filmu. Wciska w fotel... 2. Pochowajcie mnie pod podłogą Nowe, rosyjskie kino. Ciężki film, ale godny polecenia (na podstawie książki P. Sanajewa) 3.Wszystko jest iluminacją Genialny. Jeden z ambitniejszych filmów jakie widziałam ![]() 4.Wino truskawkowe Bardzo ciężki film, trzeba go parę razy obejrzeć żeby wyłapać wszystkie wątki i ogarnąć całość, ale właśnie przez to jest cudowny
|
|
|
|
#2566 |
|
Wtajemniczenie
|
Sylwester w Nowym Jorku 2/10
Jeśli ktoś tak samo jak ja uwielbia To właśnie miłość , to żaden inny film zbudowany na tej konstrukcji nie może się z nim równać... opowiadane historie są płytkie i bez sensu, mało zabawne, postaci bezbarwne. A tak chciałam poprawić sobie humor
|
|
|
|
#2567 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podpisuję się pod tym co napisałaś o "Winie truskawkowym", trzeba być bardzo uważnym oglądając ten film.
|
|
|
|
|
#2568 |
|
Buc
|
królewna śnieżka i łowca - dało się obejrzeć aczkolwiek brak jakiejkolwiek mimiki dla kristen stewart jest lekko dobijający.
![]() realizacja filmu na plus, lekko podobny klimat (acz o wiele gorszy rzecz jasna) do władcy pierścieni, dałabym 5,5/10.
|
#2569 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
O mamo, ale mnie zachęciłaś, ja chcę to wszystko obejrzeć! |
|
|
|
|
#2570 |
|
Zakorzenienie
|
"Cassadaga" (2011)- plakat i ocena na filmweb nie zachęciły mnie do obejrzenia tego filmu. Myślałam, że będzie to jakieś gore, jakich wiele, bardzo kiepska produkcja. Jednak z ciekawości obejrzałam, bo były i bardzo dobre opinie i się nie zawiodłam. Całkiem dobra gra głównej bohaterki, ciekawa postać mordercy, przerażająca fabuła, ogólnie jak dla mnie film klimatyczny, dość dobrze nakręcony. Jestem zadowolona z tego seansu.
|
|
|
|
#2571 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio oglądałam film "Niezniszczali2", jak dla mnie super
uśmiałam się do łez polecam
|
|
|
|
#2572 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2573 |
|
Konto usunięte
|
Póki pamiętam, że oglądałam:
Jeff, Who Lives at Home (2011) - ten film mnie pozytywnie zaskoczył swoim ciepłem. Naprawdę sympatyczny film obyczajowy z elementami dramatu i komedii. Susan Sarandon, Jason Segel, Ed Helms - czyli gra aktorska na bardzo dobrym poziomie, Film na wskroś amerykański, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Niby nic nowego, a dotknął mojego serca. Silent House (2011) - gdyby twórcy postawili na lepszych aktorów (niestety, "gra" aktorska zostawia sporo do życzenia, a marne dialogi potęgują zły efekt), odpuścili sobie elementy taniego horroru, a postawili na dramat plus thriller, skupili się na sednie historii (nie napiszę co nim jest, bo wyjaśnia się to prawie pod koniec filmu), to wyszedłby z tego świetny film. A tak momentami jest bardzo dobrze, a momentami przewijałam "akcję". Generalnie nie jest tak tragicznie, jak oceny wskazują, ale ja się go nie obejrzy, to niczego się w sumie nie straci. The Raid Redemption (2011) - maksimum akcji, kilka genialnych wręcz scen walki. Fabuły, czy logiki się nie czepiam, bo jeszcze wyskoczy Mad Dog i dostanę po mordzie. Takie filmy albo się lubi, albo nie. Ja lubię, co poradzę. Coś czuję przez skórę, że jeszcze coś z tego będzie - np. wersja amerykańska (bo historia ma spory potencjał). Ja na taki budżet, to szacun. Men in Black III (2012) - pozytywne zaskoczenie. Jak na 3 część bardzo dobra robota, bardziej rzemieślnicza, niż artystyczna, ale to przecież kino czysto rozrywkowe. Co obiecali, to dali (trochę zabrakło mi tych wszystkich smaczków z poprzednich części i pokazali za mało kosmitów). Byle do części czwartej. ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Boję się obejrzeć ten film, bo pewnie będę ryczeć przez tydzień.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2012-09-06 o 19:56 |
|
|
|
#2574 |
|
Zakorzenienie
|
Welcome to Rileys- bardzo mi się podobał, dobry dramat, melodramat (?). Dobre ujęcia, czuć tę ciężką atmosferę, widać dobrze uczucia małżeństwa, które straciło córkę, jak się oddalają. Mi się naprawdę podobał
Jedyne co, to mogłabym sie przyczepic do Kristen Steward, ale to wiadomo I irytowały mnie jej tłuste włosy
|
#2575 |
|
Zakorzenienie
|
Obejrzałam wspominany przez Was film- "Mój przyjaciel Hachiko" (2009). Jak dla mnie wspaniały, wzruszyła mnie ta historia. Nie od dzisiaj wiem, że psy potrafią być wiernymi przyjaciółmi, ale ta opowieść prawdziwie mnie ujęła. Dobra obsada, świetna muzyka. Płakałam dużą część filmu, wczułam się w to jak musiał cierpieć ten pies. Przepiękny film.
Doris1981, zgadzam się z Twoją opinią na temat "Silent house". Pisałam o tym filmie Zmarnowany potencjał w sumie.
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-09-06 o 20:12 |
|
|
|
#2576 |
|
Zakorzenienie
|
Królewna Śnieżka i Łowca- pięęęękna Charlize
Wrota do piekieł- horror, uśmiałam się jak nigdy. nie lubię horrorów, ale na babski wieczór, do pośmiania się idealny ![]() Czwarty stopień- science fiction, nienajgorszy, daje do myślenia, ale nie zachwycił mnie, temat ufo nigdy mnie nie porywał, pewnie dlatego. Szósty zmysł- po raz kolejny oglądany, bardzo go lubię, zawsze płaczę oglądając go, bardzo ciekawe i niespodziewane zakończenie. Pulp fiction- mój przeulubiony film, który znam cały na pamięć kurcze no, 10/10, zawsze po obejrzeniu mam ochotę włączyć ponownie
|
#2577 |
|
Gang Iren
|
Nadaje sie to wedlug ciebie do obejrzenia z 9-latka?Bede wdzieczna za odpowiedz.
|
#2578 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz dzieci bardziej do przodu sa. mnie sie jednak wydaje,ze nie Ja wlasnie wyporzyczylam Auta 2, American Gangster (ponownie) i Odrobina Nieba. Moje ulubione filmy to : Wielki Mike,The blind side 10/10 W pogoni za szczesciem 10/10 Dodatkowo kazdy film z Denzel Washington,ma na starcie 7
|
|
#2579 |
|
Zadomowienie
|
Arriety - animowana produkcja studia Ghibli, bajkowa opowieść o przyjaźni i zaufaniu. Polecam na dobry nastrój.
Histeria - komedia romantyczna o historii ...wibratora , osadzona w czasach wiktoriańskich. Mimo tematu nie ma w niej seksu czy erotyzmu, pokazuje problemy społeczne końca XIX wieku i dwulicową wiktoriańską moralność. Dla lubiących filmy kostiumowe i angielski humor.
|
#2580 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Wielki Mike super film,W pogoni za szczesciem nie widzialam,ale poczytalam o nim i chce obejrzec
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.

Ode mnie też 7/10
おはよう! 

). Ten film przypomina mi deser zrobiony ze składników, które pojedynczo są smakowite, pyszne, a razem tworzą mdłą i banalną całość.
.

Jak w jednej z końcowych scen zobaczyłam że na pomoście na Demi Moore czeka jej mężulek alfons to myślałam że z krzesła spadnę, tak mnie niewyobrażalna banalność i ckliwość tego filmu w mózg ukłuły.