|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)
Cytat:
Jeśli chodzi o spanie, musze tylko upilnować drzemek w dzień. Są dwie półgodzinne. Obojętnie o której wstanie... pierwsza między 12 a 13, druga około 17. O 19-20 kapiel, kolacja i spanie. Chyba, że tak jak dziś coś ją boli i płacze.
|
|
#4412 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
[QUOTE=Nikii89;36391526]A miałam jeszcze napisać
Lena ja też nie wiedziałam że duża aktywność się tym objawia... Ale tu chodzi o zbyt dużą aktywność już od początku ciąży bo bratowa jest dopiero na początku 3 miesiąca. A co do starań o następnego dzidziusia to ja bym mogła już się starać ale najpierw chcę nadżerkę wyleczyć.... a dopiero w grudniu idę do gina. więc może w styczniu zaczniemy staranka jak się uda :P[QUOTE=Nikii89;36391526]Nikii, właśnie co do nadżerki, powiem Ci że teraz byłam u gina, i pytałam czy te plamienia sporadyczne mogą być od nadżerki. Też chciałam ją leczyć. A on mi po badaniu oznajmił, że to nie ma z nadżerką nic wspólnego i że etraz nadżerki się nie leczy, chyba że duża by była bardzo i podkrwawiała a wyniki cytologi złe. Zdziwiło mnie to, bo jeszcze 3 lata temu chcieli mi ją leczyć-proponowali wówczas wymrażanie, widać coś się zmieniło... :rol leyes:Cytat:
Gkatarzynka, zgadzam się z Konią, maść majerankowa jest bardzo skuteczna i przy tym działa lekko anytbakteryjnie. Sama ją stosowałam jak byłam przeziębiona w ciąży i może to nie krople do nosa, ale działa ![]() Tynka, przykre to całe zajście z teściową a wytłumaczenie po prostu kpina-bo miałaś nie usłyszeć! Konia, też muszę wypróbować kojec, dostaliśmy niedawno od znajomych w spadku po ich córce...Mam nadzieję, że Matylda go polubi, to na spokojnie będę mogła sprzątać czy obiad ugotować. Ivonka, slicza Ewusia i na zdjęciu widać, że sama siedzi! Strasznie szybko ten czas leci, a jeszcze niedawno całe godziny spędzałam z Matyldą uwieszoną piersi, kiedy to było ![]() U nas dziś był dzień ważenia, i wyszło nam 6630g. Myślałam, że będzie już 7 kg ale i tak wynik bardzo dobry, cały czas jedziemy 25 centylem. Niestety, co do wzrostu Matylda spadła cały centyl niżej od ostatniej wizyty 1,5 mieś temu miała 62 a teraz 63... Przypomniała mi się historia zasłyszana u znajomej na temat rozpuszczonych dzieci. U niej w rodzinie jedna kuzynka wychowuje swojego synka "bezstresowo". Doszło do tego, że mały-a ma 1,5 roczku, je wyłacznie przy włączonym telewizorze przy okazji oglądając bajki, inaczej podnosi alarm i rozrzuca jedzenie. Do tego-rządzi tym, co aktualnie oglądać ma rodzina. To on bawi się pilotem i narzuca kanały, a jak mu ktoś pilota zabierze i chce coś obejżeć, wtedy jest wielki ryk...No i mu ustępują oczywiście! Szczerze, jak to usłyszałam, to mi szczęka opadła, a po pierwsze kto w ogóle nauczył to dziecko jeść przy włączonym tv?! ![]() Ale się objadłam-wsunęłam całą sałatkę z oliwkami i fetą, do tego bułką z serem i zaraz biorę się do puszki sardynek, a na deser czekolada
Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2012-09-07 o 22:54 |
|
|
|
|
#4413 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, a ta maść majerankowa nie szkodzi jak dziecko połknie? Bo Hanka strasznie pcha rączki do buzi i mam wrażenie, że będzie zlizywać spod noska... choć może jakbym smarowała np tylko na noc, to pewnie nie byłoby takiego ryzyka
|
|
|
|
#4414 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my mamy czasami problemy żeby Sandrę ogarnąć, a jesteśmy raczej "ostrymi" rodzicami... a ze spaniem, to przy Sandrze czytałam trochę i próbowałam różnych metod, które w mniejszym lub większym stopniu pomagały... z Ritą odpusciłam sobie i tylko słucham tego, czego ona potrzebuje... problemów z zasypianiem nie ma, mimo iż sztywno ustalonego programu dnia też nie... jak mała jest głodna, to dostaje jeśc, jak chce spać, to ją kładziemy... no może wyjątkiem jest rytuał wieczornego snu, bo tutaj nie ma zmiłuj się ![]() ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Cytat:
natomiast może zaszkodzić baza maści lub konserwanty ![]()
|
|
#4415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oj należą się baty tż-towi brzydko,brzydko Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-09-07 o 23:07 |
|
|
|
|
#4416 | ||
|
Gang Iren
|
No dokladnie
![]() Zycie zaczyna sie po 22-giej ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wiki tez czasem je przy wlaczonym TV,wiem ze nie powinno tak byc.
|
|
#4417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W mojej bazą jest wazelina , a to raczej nie trucizna
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-07 o 23:16 |
|
|
|
|
#4418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje dziecko właśnie sobie krzyczy-piszczy,bo u nas jest echo w sypialni i najwidoczniej mu się podoba. |
|
|
|
|
#4419 |
|
Zakorzenienie
|
A to jeszcze nie śpi?
|
#4420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do wzrostu urośnie jeszcze ![]() A co do historiii omg,co za dziecko,a raczej rodzice którzy tak wychowują to dziecko ![]() Nie śpi i zaś krzyczy,zaraz sądziedzi się zlecą,że dziecko bije. A przed chwila mnie rozbroił,położył się na brzuch i zaczął machać głową,jak te pieski w samochodach ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- O te pieski http://www.youtube.com/watch?v=E2KbeStpqYg Edytowane przez Karinio Czas edycji: 2012-09-07 o 23:16 |
|
|
|
|
#4421 |
|
Gang Iren
|
Karinio jestes ze Slaska?
|
#4422 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie,a czemu pytasz??bo zaciągam??? ![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
no właśnie,ale oczy na zapałki i już ![]() ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Teraz mi się buntuje,bo co się przewróci na brzuch,ja go spowrotemn na plecy. Szogun ma focha teraz.
|
||
|
|
|
#4423 |
|
Gang Iren
|
|
#4424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- a zaś to się nie u nas gada? |
|
|
|
|
#4425 | |
|
Zakorzenienie
|
Aha
![]() ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
no to faktycznie,będzie okazja by rodzina potomka
|
|
|
|
|
#4426 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie ze Śląska a też "zaś" używam
![]() Tak sobie myślę i myślę... coś jest na rzeczy z Ewelinką, bo dziś każda próba podania obiadku to był płacz i bunt, bo chciała do piersi. Skok jest jak nic, tego jestem pewna. I te zęby... kolację zjadła ładnie. Dalam jej dziś gęstą kaszkę (dodałam 15 ml mniej wody), dodałam trochę "Przysmaku na dobranoc" z Hippa. Zjadła ponad połowę, popiła moim mleczkiem i w sumie gdyby nie ból, to by spała. W dzień jest w sumie pogodna. Dziś bawiła się z TŻ On ją połozył na dywanie i jeździł zdalnie sterowanym autkiem. Co była "kraksa" to młoda się rechotała Nie będę kupowała jej lalek skoro już ma autko. W ogóle to nawet na ulicy ogląda się za przejezdżajacymi samochodami
|
#4427 |
|
Gang Iren
|
Chyba nie.Przynajmniej ja sie u nas nie spotkalam,tzn nie w tym znaczeniu co Karinio pisze."Zas" zastepuje slowo "znowu",tak na Slasku gadaja,dla mnie to dwa rozne slowa.Ale przepraszam Karinio za posadzenia,ze ze Slaska pochodzi
|
#4428 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() na pierwszy ząbekJa też wybieram się z Lilą na basen, ale jakoś nie mogę isię wybrać... :P Cytat:
![]() ![]() klask i:Cytat:
Dzieci stanowczo za szybko rosną... :PEhhh diety... Ja w ciąży przytyłam 8kg, więc mi nic nie zostało z ciążowych. Jednak było trochę przedciążowych kg i tego chciałabym się pozbyć, ale idzie mi jak krew z nosa.. Cytat:
![]() Cytat:
![]() My już po, 5 sierpnia robiliśmy. Czekamy na zdjęcia. Cytat:
Dzisiaj był smok i 2 palce w buzi, cuda wianki wyczyniają te nasze dzieci ![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Jeeejku, jak Wy szybko piszecie! Nie nadążam :P :P ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#4429 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Gosia, co innego Wiki, to już duża dziewczynka i pewnie nie zrobi awantury jak TV się wyłączy....A taki mały brzdąc powinien być uczony zasad, pomijająć już że oglądając telewizję nie kontroluje ilośći zjadanego pożywienia i wyrabia sobie bardzo złe nawyki.
Najgorsze jest to, że rodzice we wszystkim ustępują, byleby mieć święty spokój....Ale z tego co wiem, już się bliższa rodzina wtrąciła z dobrymi radami w wychowanie tego chłopca...Może coś więc przetłumaczą rodzicom, oby. Karino, wagowo Matylda idzie dobrze, bo cały czas jest na takim samym centylu od urodzenia, ale wzrostowo już o centyl niżej, no ale pewnie tyczką Matylda nie będzie, bo nie ma po kim! A moja mała taki sam szogun jak Twój! Ciężko mi przebrać Jej pieluszkę, bo non stop się na boczki obraca, przekręca na brzuchol....Cudna jest i bardzo ruchliwa, mała wiercipięta! Gkataryznka, my bierzemy Matyldkę zawsze na noc do siebei do łózka właśnie jak się przebudza 3-5, zalezy kiedy zgłodnieje....Jest to wygodne do karmienia, a po drugie i ja i Tż uwielbiamy spać Z Matyldką, zawsze ok 8-9 nas budzi i chce się bawić ![]() Kolorowych Mamusie, ja z Tż jeszcze chyba zerknę na film jakiś! |
|
|
|
#4430 |
|
Gang Iren
|
Ja tu jeszcze bede meczyc te "zas" (wiem,ze jestem upierdliwa
)http://pl.wiktionary.org/wiki/za%C5%9B Z poznanskiego zas to potem,pozniej(i w takim znaczeniu ja-Poznanianka uzywam),a slaskie jako znowu.
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2012-09-07 o 23:49 |
|
|
|
#4431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
....nie śpi i potem ( 'zas") krzyczy.....ja tak to u nas bym powiedziała jak się czasem wygłupiam słownie ![]() ps. to napisałam zanim wstawiłaś link, no ale mi i tak pasowało ,że łuna łod nos bardzij heheeheh ale w sumie jak się zagłębić, to znaczy też u nas "znowu " tylko zależy od kontekstu W niektórych grach chodzi o to, żeby wziąć jak najwięcej lew, w innych zaś – jak najmniej. ale to to znowu =zaś to ma takie inne wg mnie znaczenie niż w zdaniu np. o ja pierniczę znowu przylazła teściowa Nie ma to jak sobie o 24 porozważać nad Polska trudna język
Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-08 o 00:00 |
|
|
|
|
#4432 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
I na Slasku wlasnie tak by powiedzieli: O ja piernicze ZAS przylazla tesciowa ![]() Zreszta u nas jakas dziewczyna ze Slaska tez pisze ZAS w tym znaczeniu tylko nie pomietam ktora,wiec nie bede pomowien tu robic ![]() A temat swietny,tym bardziej o tej porze
|
|
#4433 |
|
Zakorzenienie
|
Łoj to bym sie nie dogodała za rychło na śląsku.
|
|
|
|
#4434 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w swojej pracy pracuje z językiem polskim
Co prawda nie muszę rozwiązywać problemów gwarowych, regionalizmów i mowy potocznej, stosujemy jedynie oficjalną i poprawną polszczyznę. Jeeej, mam nadzieję, że po takiej przerwie i czytaniu internetu moja widza mi nie uleciała Konia, ale zrobić coś na zaś to nie to co samo co, że zaś przyszła teściowa To samo słowo a jak różne znaczenie. Ja nie podlegam ani pod Śląsk ani pod gwarę poznańską ale zauważam, że w mowie potocznej mam wiele wspólnego z poznaniakami Oczy mi się kleją, idę więc spać moje miłe Panie Dobranoc
|
#4435 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4436 |
|
Gang Iren
|
![]() Ja pracowalam z kilkoma laskami ze Slaska i szczegolnie ta jedna duzo gwara mowila,najwiecej tego "zas" uzywala.No i jak w ciazy wiecej siku chodzilam,to ciagle mowila do mnie "zas idziesz do kibla"
|
#4437 |
|
Zakorzenienie
|
gosiu,ja tam się nie gniewam o posądzenie mnie iż
jestem ślązaczką
|
|
|
|
#4438 |
|
Gang Iren
|
A to po naszemu Konia,przed chwila czytalam o gwarach:
łodejdź łobuzie łod łokna, bo cię łobleje bez łeb łodom łod łogórków ![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- To dobrze.Ja nic nie mam do Slazakow,zeby nie bylo.I bardzo lubie takie gwary.Ja duzo gwara nie mowie,ale tez wiele razy zdarzylo mi sie,ze ludzie nie rozumieli poszczegolnych slow i musialam tlumaczyc co znacza.
|
#4439 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tlumaczę ,że zaś to znaczy czasem znów ( takim znaczeniu....np.oglądamy cukiernie z przewodnikiem ) czasem potem ( później) np. nie śpi a zaś ( potem ) jęczy ,że łeb Ją boli ( tu o mnie akurat).Ale nie ma takiego znaczenie u nas zaś ,że można powiedzieć ,że ja pierniczę zaś ( w znaczeniu o rany co za traf cholerny znowu przylazła Wstanum ślunzoczki to num łopowiedzum. ---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ---------- Cytat:
a u nas się tak nie mówi
|
||
|
|
|
#4440 |
|
Gang Iren
|
A ja ZAS na wizazu o tej godzinie siedze
![]() Uciekam do wyrka.Dobranoc
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.

ale najpierw chcę nadżerkę wyleczyć.... a dopiero w grudniu idę do gina. więc może w styczniu zaczniemy staranka jak się uda :P[QUOTE=Nikii89;36391526]
Zdziwiło mnie to, bo jeszcze 3 lata temu chcieli mi ją leczyć-proponowali wówczas wymrażanie, widać coś się zmieniło...
:rol leyes:

klask i:
[COLOR="Silver"]