Kulinarne różnice w Polsce :D - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-09-08, 00:38   #151
dudipopka
kobieta za ladą
 
Avatar dudipopka
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

no i mój małzon pokochał zalewajkę ,tu nikt nawet nie wie co to zalewajka jak tłumacze jak to gotuje czuje sie kosmitą

nie umiem używać słodkiej śmietany zawsze do wszystkiego włącznie z zupami używam zakwaszanej jak mi sie ludzie dziwią

placki ziemniaczane to jem albo ze śmietaną a jakże zakwaszaną i cukremalbo z sosem pieczarkowym lub mięsnym
mój z keczupem
jak zrobiłam placki po wegiersku oszalał
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał




trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:38   #152
asia27100
Zakorzenienie
 
Avatar asia27100
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 4 771
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

aaa. a lane ciasto do zupy (np rosołu) to u nas kapanka
__________________



asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:39   #153
Fela Von Helvete
Zakorzenienie
 
Avatar Fela Von Helvete
 
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 4 955
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
a co najlepsze: kiedyś w tv jakiś erudyta od polityki zamiast mizeria to powiedział ogórki siekane
A właśnie kurcze to jest jeszcze inna kwestia booo... jak się u was podaje mizerię? W miseczce czy na talerzu?

U mnie w miseczce, bo jest zbyt "wodnista" żeby się nie rozciapać po całym talerzu, ale spotkałam się z jakimś gatunkiem gęstej mizerii w postaci plasterków z bardzo gęstą śmietaną(?) podawanym normalnie na talerzu z resztą dania
__________________
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:39   #154
ivonkapiwonka
Raczkowanie
 
Avatar ivonkapiwonka
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Ale fajnie Was poczytać!
Podlasie-Mazowsze- Mazury i teraz Kaszuby. Mąż Wilno i Warmia.

Szarlotkę ograniczyłam do ciasta z jabłkami i kratką na górze na KRUCHYM cieście. Inne wynalazki to jabłeczniki.

Leniwe tylko z serem ( twarogiem) bez ziemniaków - na słodko, kopytka to z ziemniakami bez sera - na słono.

Pyzy z mięsem albo i bez, kluski śląskie z dziurką. Knedle z owocami.
A co do pampuchów to w dzieciństwie pączki na parze (słyszałam też białe pączki).

Babka ziemniaczana: blacharz najlepszy u babci na Podlasiu.

Borówka to borówka ( amerykańska, kamczacka i ta czerwona brusznica w lesie jesienią) a jagoda to czarna jagoda czyli czarna borówka de facto.

Sałatka jarzynowa zwana ziemniaczaną musi rzecz jasna zawierać ziemniaki. Bez musztardy, bez jabłek, bez orzechów, bez kukurydzy. Z ogórkiem kiszonym tak niezbędnym jak ziemniaki . Aha ! I spacyfikowana przelana wrzątkiem cebula bądź por.

Bułka wrocławska? Paryżanka? Weka?Ja do dziś nie wiem, u mnie chyba wrocławska w dzieciństwie była...

Mąż ( rodzina z Wilna ) na wszelkie placki mówi bliny a na pyzy z mięsem podłużne zeppeliny albo kartacze.Ciasto drożdzowe słodkie to u niego bułka albo bonda.

Kluski szare( żelazne?) poznałam przy okazji Kalicińskiej. Bardzo dobre wbrew wyglądowi.Tak samo niedawno zapoznałam się z kaszubska zupą rybną: zakwaszaną i ze śmietaną. Też dobra. Nie poznałam prażonki ( pieczonki), ale słyszałam. Nie zjem zakwaszonych buraczków a nie raz się nacięłam. O zupie klopsowej mówią wszyscy na Kaszubach a ja je nawet nie widzialam.

Placek od biedy ujdzie jeśli mówimy o american pie albo czymś równie niewyrośniętym i płaskim.

No i mizeria: ogórek pokrojony, chyba na słono ze śmietaną: tylko z przedszkola pamiętam, bo w domu ogórki + pomidory+ cebulka+ śmietana, sól ,pieprz albo ogórki+cebula+olej+cytryn a , sól, pieprz i natka pietruszki.
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:39   #155
dudipopka
kobieta za ladą
 
Avatar dudipopka
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

no i najlepsze
u mnie kiełbasa to w laskach wiecie podwawelska czy coś a reszta to wędlina
tu to to samo
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał




trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:42   #156
asia27100
Zakorzenienie
 
Avatar asia27100
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 4 771
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

mizeria-u nas w miseczce, ale to tylko na imprezach. w domu podajemy na talerzu, mimo wodnistej konsystencji. jak gdzieś jestem i mam ją jeść w miseczce, osobno, to wybieram coś innego. mi się smaki muszą łączyć, tym bardziej w przypadku mizerii, której aż tak bardzo nie lubię


a i u nas jabłecznik
__________________




Edytowane przez asia27100
Czas edycji: 2012-09-08 o 00:43
asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:44   #157
Fela Von Helvete
Zakorzenienie
 
Avatar Fela Von Helvete
 
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 4 955
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez ivonkapiwonka Pokaż wiadomość
Mąż ( rodzina z Wilna ) na wszelkie placki mówi bliny a na pyzy z mięsem podłużne zeppeliny albo kartacze.
U mnie też się tak mówi
__________________
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:45   #158
dudipopka
kobieta za ladą
 
Avatar dudipopka
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

leniwe to leniwe z serem w środku bułka tarta na maśle i z cukrem na wierzchu


kopytka -- na wierzchu smażony boczek z cebulką
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał




trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:46   #159
WhiteCherry
Zakorzenienie
 
Avatar WhiteCherry
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 19 328
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
oczywiście, że jabłecznik
a babcia nie mówi sernik, tylko serowiec/serownik, ktoś słyszał takie coś?
u mnie czasem mówi się serowiec
Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość
u mnie tak samo

śląsk cieszyński

u mnie mizeria to ogórki starte na tarce plus smietana i coś tam jeszcze. słyszałam że w innych rejonach ogórki są krojone na plasterki (i że kto to widział tak maltretować te ogórki)
o, nie słyszałam jeszcze, żeby ktokolwiek tarł ogórki do mizerii
__________________
sun goes down
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:47   #160
ivonkapiwonka
Raczkowanie
 
Avatar ivonkapiwonka
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość

no i najważniejsze przez cale swoje życie znałam kotlety mielone a tu to sie zwie klopsy
Klopsy wyłącznie gotowane w sosie kulki a mielone smażone spłaszczone i owalne.
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:47   #161
Fela Von Helvete
Zakorzenienie
 
Avatar Fela Von Helvete
 
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 4 955
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez Wikipedia
W Poznańskiem (kluchy z łacha, kluchy na lumpie) ciasto na nie robi się z wody, mąki, drożdży, doprawione solą i cukrem. Wyrobione ciasto formuje się w spłaszczone kule, które następnie gotuje się około 5 minut na parze. Tradycyjnie polegało to na obwiązaniu garnka z wodą fragmentem niezbyt napiętego kawałka płótna, na który układało się pyzy (stąd nazwa "z łacha"), całość zaś przykrywało się pokrywką.
Przepraszam wszystkich, ale strasznie się uśmiałam
__________________
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:48   #162
khloe
Strzelaj lub emigruj!
 
Avatar khloe
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Medellin!
Wiadomości: 27 440
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

a jak u was z buraczkami?
bo u nas się podaje na zimno- ze słoika. Buraczki są takie ciapciowate- zupełna papka

kiedyś ciotka podała mi na ciepło i takie jakby płatki (starte na tarce na grubych oczkach) i wcale mi to nie smakowało... bleeeeeeee
ciepłe buraczki to jak ciepła wódka- ble!
__________________

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km



mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:49   #163
dudipopka
kobieta za ladą
 
Avatar dudipopka
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

jak sie u was gotuje zupę fasolową??
tu --drobna fasola ziemniaki marchewka cząber ocet słodka śmietana
u mnie- fasola jaś warzywa makaron majeranek i zasmażka
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał




trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:52   #164
WhiteCherry
Zakorzenienie
 
Avatar WhiteCherry
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 19 328
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
a jak u was z buraczkami?
bo u nas się podaje na zimno- ze słoika. Buraczki są takie ciapciowate- zupełna papka

kiedyś ciotka podała mi na ciepło i takie jakby płatki (starte na tarce na grubych oczkach) i wcale mi to nie smakowało... bleeeeeeee
ciepłe buraczki to jak ciepła wódka- ble!
ja wolę starte na tarce
__________________
sun goes down
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 00:53   #165
dudipopka
kobieta za ladą
 
Avatar dudipopka
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

ivonkapivonka no własnie tu sie na to i na to mówi klopsy

klohe u mnie w swiętokrzyskim jak mieszkałam to były buraczki zasmazane(ugotowane buraczki stare na tarce o małych oczkach,robiłam zasmażkę na masle! i na to dawałam buraczki mieszasz i gotowe)
mój nie lubi buraka na ciepło więc jak już to kupuje buraki miazgę w słoiku jemu odddzielam a sobie zasmażam)
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał




trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 01:04   #166
ivonkapiwonka
Raczkowanie
 
Avatar ivonkapiwonka
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
ivonkapivonka no własnie tu sie na to i na to mówi klopsy
a ja lubię mielone a za klopsami już tak nie przepadam... Miałabym kłopot.

a buraczki starte dość grubo nawet,na ciepło zasmażane z cebulką ( ew. papryką). Mogę zjeść na zimno ( z jabłkiem, bez zasmażania), ale mąż nie tknie. Ja za to nie mogę tych zakwaszanych.
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 01:33   #167
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 2 299
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
o, nie słyszałam jeszcze, żeby ktokolwiek tarł ogórki do mizerii
ja nie słyszałam, żeby ktokolwiek je kroił nożem do mizerii zamiast zetrzeć. Wizaż uczy
a298662d510bb0f537bc3b0c2466fe273199e5e8_64a898f2369c4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 05:30   #168
Heroldin
Zakorzenienie
 
Avatar Heroldin
 
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 4 627
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Warszawa / Kaszuby

Cytat:
Napisane przez _stardust Pokaż wiadomość
mnie zawsze dziwi różnica między jagodą a borówką
Borówka to owoc z gatunku jagodowych. Jagodą jest także pomidor, pomarańcza czy też awokado. Borówka to borówka. Jest borówka czerwona {brusznica}, jest i borówka czarna. Ta drugą zwą pospolicie czarną jagodą. Jest jeszcze aronia i borówka amerykańska, też przez niektórych "jagodami" zwane.
Przetwory z czerwonych borówek je się do mięs, podobnie jak te z żurawiny. Chociaż najwspanialszy na świecie jest nasz kisiel z żurawiny.

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
no to przecież "zacierka" jest
Nazwa takich klusek zależy od sposobu ich tworzenia.
zacierka - ciasto kulane między palcami {zacierane};
kluski lane - ciasto o rzadkiej konsystencji, lane bezpośrednio z naczynia do gotującego się płynu {zupa, mleko};
kluski kładzione - ciasto o gęstszej konsystencji, kładzione malutkimi porcjami {np. łyżeczką} do wrzącego płynu j.w.

Cytat:
Napisane przez cochonnetta Pokaż wiadomość
a knedle znacie ?
Znamy, ale tylko takie ze śliwką w środku i polane po wierzchu bułką podsmażoną na maśle.

Cytat:
Napisane przez cochonnetta Pokaż wiadomość
u nas mówi się szarlotka, dopiero niedawno dowiedziałam się, że to to samo co jabłecznik.
To nie jest to samo. Szarlotka to kruche ciasto z jabłkami, a jabłecznik to placek z jabłkami np. drożdżowy.
Szarlotka - to żubrówka z sokiem jabłkowym , jabłecznik - to cydr czyli wytrawne wino z jabłek

Cytat:
Napisane przez ivonkapiwonka
Mąż ( rodzina z Wilna ) na pyzy z mięsem podłużne zeppeliny albo kartacze.
Ja po kądzieli z suwalskiego, a jeszcze głębsze korzenie to z Grodna. Twój mąż się ździebko myli . W tradycyjnych kartaczach {nowoczesna nazwa : zeppeliny ze względu na kształt} jest więcej ziemniaków surowych niż w pyzach, no i nadzienie wyłącznie z ostro przyprawionego mięsa baraniego. Ale gdzie teraz można baraninę kupić.

Cytat:
Napisane przez ivonkapiwonka
O zupie klopsowej mówią wszyscy na Kaszubach a ja je nawet nie widzialam.
Jam obecnie z Kaszub. Pierwszy raz słyszę o takiej zupie. Dowiem się.

Cytat:
Napisane przez khloe
ciepłe buraczki to jak ciepła wódka- ble!
E tam, nie znasz się . Buraczki na jarzynę, szczególnie do kotletów mielonych, istna małmazja.

Cytat:
Napisane przez ivonkapiwonka
buraczki starte dość grubo nawet,na ciepło zasmażane z cebulką
Tarte na tarce do jarzyn. Do tego cytryna i śmietana

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry
o, nie słyszałam jeszcze, żeby ktokolwiek tarł ogórki do mizerii
Trzeć, a trzeć. Ja ogórki do mizerii trę / tnę na tarce o ostrzu, spod którego wychodzą plasterki.

A tak na marginesie - dziwi mnie jak można mylić kopytka z leniwymi. Ale to to innego wątku, tego o zdziwieniach

Edytowane przez Heroldin
Czas edycji: 2012-09-08 o 05:31
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 08:48   #169
Madziaq
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 89
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Śląsk

U nas sałatka warzywna to szałot
Madziaq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 08:53   #170
eloi
Rozeznanie
 
Avatar eloi
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 830
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Warszawa, i u nas w domu:
- mizeria i sałata masłowa tylko w wersji na słodkawo, czyli ogórek na plasterki ( sałata porwana) - ważne! obieranie od kwiatuszka do ogonka i tak samo kroić trzeba, by gorzkie nie było- potraktowany solą i pieprzem, wymieszany z posłodzoną śmietaną ( wersja ortodoksyjna nakazywała gęstą, ale w czasach niedoborów nauczyliśmy się też wersji "ciapajowatej") i sokiem z cytryny ( i znów, w czasach prylu nauczyliśmy się zastępować brak cytryny octem ). Podawane w miseczkach, a potem ( w warunkach domowych, w "gościach" to było nie do pomyślenia) i tak sru na ziemniaki i pać,pać, paciaja ;
- szarlotka to oczywiście szarlotka, a nie jakiś jabłecznik, jabłecznikiem to się popijało;
- placki ziemniaczane "od zawsze" były u nas w dwóch wersjach: na ostro i zwykłe. Zwykłe, czyli same starte ziemniaki ( ważne, by z dobrego źródła, nie wodniste, takie psują smak placków) z jajkiem i łyżką mąki ziemniaczanej oraz szczyptą soli, usmażone na patelni - jedzone albo z solą, albo z cukrem, albo z gęstą śmietaną i cukrem, albo z sosami. Ostre - dodatkowo do masy dodane: drobno starta cebulka, ząbek czosnku, nieco więcej soli, drobno zmielona "wściekła" papryczka chili. Smażone jako malutkie ( ok.5cm średnicy) i płaskie placuszki. ;
- jagody są tylko jedne, czarne ;
- kopytka - oczywiście robione z gotowanych dzień wcześniej ziemniaków i ubitych. Zarówno do sosów wszelkiego typu, w prostej wersji z cebulką smażoną lub smalczykiem, jak i w opcji na słodko - posypane cukrem, ale dopiero po przesmażeniu " wtórnie" na patelni;
- bułka paryska - dopiero w szkole średniej usłyszałam, że ktoś na ten rodzaj pieczywa mówi "wrocławska";
- plackiem nazywamy tylko płaskie wypieki, ciasta to wszystko inne ;
- do naleśników w życiu nie dodałabym sody ani proszku do pieczenia - takie coś robię tylko przy "amerykańskich" naleśnikach, ale one mają być wyrośnięte;
- krupnik to zupa na kaszy jęczmiennej;
- sałatka jarzynowa - jajka na twardo, kwaśne i twarde jabłka, ogórki kiszone, gotowane: marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i ziemniaki, groszek zielony z puszki, malutka drobno posiekana cebulka, sól, pieprz, dobry! majonez. Nic więcej;
- gołąbki - dwie wersje, same mięsne lub mięso mieszane z ryżem. Kapusta zawsze tylko włoska. Ładowane do wielkiego gara na mały ogień, dno wyściełane warstwą liści z tejże kapusty ( by same gołąbki nie przywarły, a i tak każdy się bije o przywilej wyjedzenia właśnie spodu), podlane bulionem i przecierem pomidorowym. Przyprawy stanowią tajemnicę kuchni domowej, nie podam ;
- sałatka pomidorowa to u nas pomidory pokrojone w plasterki, posypane solą, pieprzem i cebulką, pokropione sokiem z cytrynu lub octem jabłkowym. Nigdy nie zapomnę strasznego przeżycia, jakie mnie spotkało w domu znajomych, którzy takową sałatkę traktowali ... cukrem ;
Później pewnie coś więcej mi się przypomni, wątek fajny, gdzieś podobne coś kiedyś było, ale chyba na innej zasadzie i zniknęło w odmętach wizażowych.

__________________
(...)Journey's end in lovers' meeting (...)
"Carpe diem" W.S.
eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 09:29   #171
asia27100
Zakorzenienie
 
Avatar asia27100
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 4 771
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
a jak u was z buraczkami?
bo u nas się podaje na zimno- ze słoika. Buraczki są takie ciapciowate- zupełna papka

kiedyś ciotka podała mi na ciepło i takie jakby płatki (starte na tarce na grubych oczkach) i wcale mi to nie smakowało... bleeeeeeee
ciepłe buraczki to jak ciepła wódka- ble!
buraczki u nas sa na zimno, niektórzy trą na małych oczkach, niektórzy na dużych. ja wole na dużych i tak częściej robimy. kocham buraczki
__________________



asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 09:33   #172
Inka_1
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 439
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
jak wy jecie tą zupę na słono? aż mi się wierzyć nie chce
my zawsze na słodko i z cynamonem jeszcze
Gotuję kluski na mleku i leciutko solę do smaku, może szczyptą soli. To nie jest słone, ale ma taki fajny wytrawny posmak
Za lanymi kluskami nie przepadam i gotuję dość rzadko, ale zacierki na mleku to dla mnie poezja... Na słono oczywiście

Cytat:
Napisane przez cochonnetta Pokaż wiadomość
to dla mnie zawsze jabłecznik był feszyn i kojarzył się z hameryką

a i przepraszam może głupotę teraz palnę, ale jaka to jest kwaśna śmietana? można ją kupić w sklepie czy jakoś samemu się robi czy co? Dla mnie wszystkie są słodkie
Dla mnie jabłecznik to było ciasto kruche lub półkruche z duszonymi jabłkami (w postaci takiego musu). Ewentualnie ciasto ucierane lub biszkoptowe z jabłkami. Szarlotka za to ma jabłka pokrojone na kawałki albo starte na tarce.

Cytat:
Napisane przez cocer Pokaż wiadomość
A jak u was jest z sałatką wielowarzywną? U mnie dodaje się jeszcze musztardę i jabłka, słyszałam, że niektórzy robią bez.
ziemniaki
marchewka
pietruszka
seler
kiszone ogórki
cebula (teściowa daje pora)
jabłka (teściowa nie daje)
groszek z puszki
musztarda
majonez
sól
pieprz

Musztardy musi być sporo, lubimy ostrą sałatkę

Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość

u mnie mizeria to ogórki starte na tarce plus smietana i coś tam jeszcze. słyszałam że w innych rejonach ogórki są krojone na plasterki (i że kto to widział tak maltretować te ogórki)

tak samo u nas biały ser je się na słodko, z cukrem i śmietaną. znajoma z krakowa mówiła, że u nich tylko na chlebie i ze szczypiorkiem.

i ponoć w naszym regionie tylko robi się ciasteczka na święta. ale takie malutkie, na jeden kęs. kocie oczka, orzechy, andrut itd. ponoć wszędzie piecze się tylko zwyczajne ciasta, na całą blachę

i u nas nie robi się mazurków, a przynajmniej nie w mojej rodzinie, a mam dość rozległą

Kto to słyszał tak się znęcać nad ogórkami Tylko w plasterki i nie znam nikogo, kto by ścierał je na tarce
Twarożek tylko ze śmietaną i szczypiorkiem, czasem zamiast szczypiorku dorzucę cebulę, i jakieś rzodkiewki jak mam. Ale moja siostra czasem robi na słodko (fuj)
Ciasteczek na święta nigdy się w moim domu nie robiło. Mazurków również.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
a jak u was z buraczkami?
bo u nas się podaje na zimno- ze słoika. Buraczki są takie ciapciowate- zupełna papka

kiedyś ciotka podała mi na ciepło i takie jakby płatki (starte na tarce na grubych oczkach) i wcale mi to nie smakowało... bleeeeeeee
ciepłe buraczki to jak ciepła wódka- ble!
Moja mama buraczki robi tarte na drobnej tarce i na ciepło, z dodatkiem chyba odrobiny octu (muszę wziąć przepis bo szczerze mówiąc nigdy nie robiłam), na Wielkanoc dodaje jeszcze chrzan i to jest na zimno do wędliny.
Teściowa (Toruń) podaje starte na grubej tarce, z dużą ilością surowej cebuli i na zimno.

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
jak sie u was gotuje zupę fasolową??
tu --drobna fasola ziemniaki marchewka cząber ocet słodka śmietana
u mnie- fasola jaś warzywa makaron majeranek i zasmażka
Drobna fasola, włoszczyzna, jakaś wkładka mięsna (surowa lub coś wędzonego), ziemniaki, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czasem zasmażka. Cebula koniecznie przypieczona na gazie.
(Chyba zrobię jutro na obiad)


Dziewczyny, a barszcz? Moja mama robiła tylko zabielany, zakwaszany octem, na kościach, z tłuczonymi ziemniakami podawanymi obok na talerzu. Wychodziła z tego taka papka, ale pyszne to było niesamowicie. Czysty jedynie na Wigilię, z uszkami.
Teściowa robi tylko czysty wegetariański, doprawiany jedynie solą i pieprzem, dość słodki. Do tego ziemniaki w całości.
Inka_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 09:53   #173
Kojaniskatsi
Raczkowanie
 
Avatar Kojaniskatsi
 
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Centropoland :P
Wiadomości: 287
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
najlepszy sernik
zamiast sera dodaje się śmietanę (bodajże ubitą) sernik dosłownie rozpływa się w ustach
U mnie to się nazywa ŚMIETANOWIEC

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ----------

Dodam jeszcze żeee:

- gołąbki tylko z wody takie duszone w garnku z wodą obłożonym liśćmi kapusty. Moja mama podaje z sosem pomidorowym ale ja wolę bez a już w ogóle nie rozumiem, kto wpadł na robienie gołąbków bez zawijania :/ przecież to istny gwałt na gołąbkach!

- buraki zdecydowanie wolę na ciepło, chociaż mama robi na zimę przetwory i wtedy mam buraki ze słoika na zimno

- mielone to kulki z mięsa mielonego z bułką i przyprawami, smażone na tłuszczu a klopsy to kulki z mięsa mielonego gotowane w sosie

- ogórki kroimy w plasterki, mama podaje ze śmietaną i z solą, ciocia zaś właśnie na słodko. Podobnie jest z sałatą, mama na słono - ciocia na słodko.

- szarlotka to cienkie, kruche ciasto ze startymi jabłkami i kruszonką a jabłeczniki to inne placki z jabłkami

- nazwa "ciasto" jest u mnie używana do określenia paćki, z której powstaje placek i inne potrawy wiecie, ciasto na placek, ciasto na pierogi itp

A jak u Was robicie jajecznicę? Dla mnie jajecznica to rozbełtane jajka smażone na masełku, z pomidorami np lub z porem. Nie rozumiem jak można robić jajecznicę na smalcu. Mój tata zaś po latach mieszkania w Katowicach zajada się jajecznicą na smalcu z kiełbasą i cebulą. Błeeeeee
__________________
17-07-2012 Narzeczona
15-11-2014 Żona

"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza"
Albert Einstein

Edytowane przez Kojaniskatsi
Czas edycji: 2012-09-08 o 09:56
Kojaniskatsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 10:08   #174
acelinka
Zakorzenienie
 
Avatar acelinka
 
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: r-k, śląskie
Wiadomości: 5 782
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

u nas na śląsku sałatka warzywna to szałot
a ze składnikami to różnie, chyba jak kto lubi

a moja babcia robi jeszcze coś takiego jak szałot chłopski - ziemniaki (tzn. kartofle ), boczek, smażona cebulka i ogórek kiszony
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 10:12   #175
ville
Zakorzenienie
 
Avatar ville
 
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 9 451
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Świętokrzyskie, okolice Sandomierza (chociaż bliżej gór niż Wisły )

Cytat:
Napisane przez Kojaniskatsi Pokaż wiadomość
U mojego Tż babcia pochodząca z sandomierskiego mówi na to bliny :FP
Bliny I bliny koniecznie z cukrem lub cukrem-pudrem!

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
na ciasto z jabłkami mówicie szarlotka czy jabłecznik?
Placek z jabłkami W moim regionie mówi się raczej "placek" niż ciasto.

Kopytka - z zasmażaną śmietaną ("zasmażką"), li i jedynie!

Zalewajka - nie wiem, czy w innych regionach funkcjonuje. Najpyszniejsza zupa na świecie
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 10:39   #176
ivonkapiwonka
Raczkowanie
 
Avatar ivonkapiwonka
 
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość
Warszawa / Kaszuby

Ja po kądzieli z suwalskiego, a jeszcze głębsze korzenie to z Grodna. Twój mąż się ździebko myli . W tradycyjnych kartaczach {nowoczesna nazwa : zeppeliny ze względu na kształt} jest więcej ziemniaków surowych niż w pyzach, no i nadzienie wyłącznie z ostro przyprawionego mięsa baraniego. Ale gdzie teraz można baraninę kupić.


Jam obecnie z Kaszub. Pierwszy raz słyszę o takiej zupie. Dowiem się.
Mój mąż się często myli, bo to kulinarny ignorant. Ja z dziciństwa pamiętam pyzy babci z Podlasia właśnie takie szarawe, ciężkie (raczej jednak nie z baraniną) i barowe: białe jak kopytka, swoją drogą przepyszne.

Od dzieciństwa: mielony z buraczkami.

Po latach wśród Kaszubów mogę powiedzieć : poznasz Kaszuba po zupie klopsowej.

U mnie poza tym makowiec, u męża makownik albo wręcz makowczyk.
ivonkapiwonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 11:01   #177
khloe
Strzelaj lub emigruj!
 
Avatar khloe
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Medellin!
Wiadomości: 27 440
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość

- sałatka pomidorowa to u nas pomidory pokrojone w plasterki, posypane solą, pieprzem i cebulką, pokropione sokiem z cytrynu lub octem jabłkowym. Nigdy nie zapomnę strasznego przeżycia, jakie mnie spotkało w domu znajomych, którzy takową sałatkę traktowali ... cukrem ;


u mnie w domu sałatka pomidorowa to w zasadzie same pomidory pokrojone w łódeczki, doprawione solą i pieprzem i ze dwie łyżki śmietany jemy to czasem na śniadanie, lub kolację

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Kojaniskatsi Pokaż wiadomość

A jak u Was robicie jajecznicę? Dla mnie jajecznica to rozbełtane jajka smażone na masełku, z pomidorami np lub z porem. Nie rozumiem jak można robić jajecznicę na smalcu. Mój tata zaś po latach mieszkania w Katowicach zajada się jajecznicą na smalcu z kiełbasą i cebulą. Błeeeeee

ja robię często na smalcu ze skwarkami

ale ja robię tak (co niektórych dziwi), ze na rozgrzaną patelnię wbijam te jajka i dopiero mieszam na patelni a niektórzy jeszcze przed wylaniem na patelnie te jajka mieszają w garnuszku/kubku i dopiero wtedy wylewają na patelkę jak dla mnei dziwne, bo ajjka się zmieszają i są żółte i wyglądają jakby tam wcale białka nie było

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ----------

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
W moim regionie mówi się raczej "placek" niż ciasto.

wszyscy moi sąsiedzi/znajomi mówią placek a nie ciasto
__________________

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km



mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 11:15   #178
plywok
Zakorzenienie
 
Avatar plywok
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

buraczki są tarte na grubach oczkach to takie na słono (chyba babacia daje ocet) mogą też być z dodatkiem papryki.
ale sa też buraczki puree (taka papka) i te są już z chrzanem. i mówią ćwikła.
__________________


(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 11:19   #179
Mother Hedgehog
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 1 892
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
ziemniaki, pietruszka, seler, marchew, groszek, ogórek kiszony, jaja, majo, musztarda, jabłko, sól, pieprz

chyba niczego nie pominęłam
U mnie chyba tak jak u Ciebie ale bez jabłka i pietruszki. Wszystko wymieszane z majonezem i musztardą sarepską.

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Do sałatki jarzynowej daję:
ziemniaki
marchewki
jajko
trochę pietruszki (korzeń)
groszek
ogórek kiszony
jabłko
sól
pieprz
majonez
musztarda

mam wrażenie, że pominęłam jakieś warzywo... i nie jest to seler.
A, korzeń macie na myśli nie liście. To tak, rodzicie dodają korzeń. Nigdy jej nie robiłam bo nie jadam, muszę mieć smaka na nią.

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
najlepszy sernik
zamiast sera dodaje się śmietanę (bodajże ubitą) sernik dosłownie rozpływa się w ustach
Słodką śmietanę?
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 11:22   #180
GOśka T.
Zakorzenienie
 
Avatar GOśka T.
 
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Biały100k:)
Wiadomości: 4 774
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D

Jestem z Białegostoku(podlasie)
W moim otoczeniu(rodzina, znajomi),ale takze np.w Elblągu jadamy mizerię: ogórek krojony w plasterki ze śmietaną /jogurtem/kefirem + sól i pieprz

sałatka jarzynowa/warzywna/"dziadówka":
Gotowane: marchewka, ziemniaki, pietruszka,jajka + groszek,ogórki kiszone, jabłko, majonez,łyżka musztardy,sól, pieprz.

placki ziemniaczane,babka ziemniaczana : tarte ziemniaki, cebula,(moga być tez skwarki,okrawki wędlin,kiełbasa),sól ,pieprz, smażymy/pieczemy w przypadku babki,na oleju. Mama tylko z cukrem albo same, ja też wole same .ew.ze śmietaną słodzoną, brat mój z keczupem na przykłąd zajada. Kilkoro znajomych z kolei tylko i wyłacznie z majonezem(dla mnie blee).
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2023-02-18 17:06:05


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.