|
|
#151 |
|
kobieta za ladą
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
no i mój małzon pokochał zalewajkę ,tu nikt nawet nie wie co to zalewajka jak tłumacze jak to gotuje czuje sie kosmitą
nie umiem używać słodkiej śmietany zawsze do wszystkiego włącznie z zupami używam zakwaszanej jak mi sie ludzie dziwią ![]() placki ziemniaczane to jem albo ze śmietaną a jakże zakwaszaną i cukremalbo z sosem pieczarkowym lub mięsnym mój z keczupem jak zrobiłam placki po wegiersku oszalał
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu |
|
|
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 4 771
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
aaa. a lane ciasto do zupy (np rosołu) to u nas kapanka
__________________
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 4 955
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
W miseczce czy na talerzu? ![]() U mnie w miseczce, bo jest zbyt "wodnista" żeby się nie rozciapać po całym talerzu, ale spotkałam się z jakimś gatunkiem gęstej mizerii w postaci plasterków z bardzo gęstą śmietaną(?) podawanym normalnie na talerzu z resztą dania
__________________
|
|
|
|
|
|
#154 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Ale fajnie Was poczytać!
Podlasie-Mazowsze- Mazury i teraz Kaszuby. Mąż Wilno i Warmia. Szarlotkę ograniczyłam do ciasta z jabłkami i kratką na górze na KRUCHYM cieście. Inne wynalazki to jabłeczniki. Leniwe tylko z serem ( twarogiem) bez ziemniaków - na słodko, kopytka to z ziemniakami bez sera - na słono. Pyzy z mięsem albo i bez, kluski śląskie z dziurką. Knedle z owocami. A co do pampuchów to w dzieciństwie pączki na parze (słyszałam też białe pączki). Babka ziemniaczana: blacharz najlepszy u babci na Podlasiu .Borówka to borówka ( amerykańska, kamczacka i ta czerwona brusznica w lesie jesienią) a jagoda to czarna jagoda czyli czarna borówka de facto .Sałatka jarzynowa zwana ziemniaczaną musi rzecz jasna zawierać ziemniaki. Bez musztardy, bez jabłek, bez orzechów, bez kukurydzy. Z ogórkiem kiszonym tak niezbędnym jak ziemniaki . Aha ! I spacyfikowana przelana wrzątkiem cebula bądź por.Bułka wrocławska? Paryżanka? Weka?Ja do dziś nie wiem, u mnie chyba wrocławska w dzieciństwie była... Mąż ( rodzina z Wilna ) na wszelkie placki mówi bliny a na pyzy z mięsem podłużne zeppeliny albo kartacze.Ciasto drożdzowe słodkie to u niego bułka albo bonda. Kluski szare( żelazne?) poznałam przy okazji Kalicińskiej. Bardzo dobre wbrew wyglądowi.Tak samo niedawno zapoznałam się z kaszubska zupą rybną: zakwaszaną i ze śmietaną. Też dobra. Nie poznałam prażonki ( pieczonki), ale słyszałam. Nie zjem zakwaszonych buraczków a nie raz się nacięłam. O zupie klopsowej mówią wszyscy na Kaszubach a ja je nawet nie widzialam .Placek od biedy ujdzie jeśli mówimy o american pie albo czymś równie niewyrośniętym i płaskim.No i mizeria: ogórek pokrojony, chyba na słono ze śmietaną: tylko z przedszkola pamiętam, bo w domu ogórki + pomidory+ cebulka+ śmietana, sól ,pieprz albo ogórki+cebula+olej+cytryn a , sól, pieprz i natka pietruszki. |
|
|
|
|
#155 |
|
kobieta za ladą
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
no i najlepsze
u mnie kiełbasa to w laskach wiecie podwawelska czy coś a reszta to wędlina tu to to samo
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu |
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 4 771
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
mizeria-u nas w miseczce, ale to tylko na imprezach. w domu podajemy na talerzu, mimo wodnistej konsystencji. jak gdzieś jestem i mam ją jeść w miseczce, osobno, to wybieram coś innego. mi się smaki muszą łączyć, tym bardziej w przypadku mizerii, której aż tak bardzo nie lubię
a i u nas jabłecznik
__________________
Edytowane przez asia27100 Czas edycji: 2012-09-08 o 00:43 |
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 4 955
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
__________________
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
kobieta za ladą
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
leniwe to leniwe z serem w środku bułka tarta na maśle i z cukrem na wierzchu
kopytka -- na wierzchu smażony boczek z cebulką
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu |
|
|
|
|
#159 | ||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 19 328
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
Cytat:
__________________
sun goes down |
||
|
|
|
|
#160 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
|
|
|
|
|
#161 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 4 955
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
__________________
|
|
|
|
|
|
#162 |
|
Strzelaj lub emigruj!
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Medellin!
Wiadomości: 27 440
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
a jak u was z buraczkami?
![]() bo u nas się podaje na zimno- ze słoika. Buraczki są takie ciapciowate- zupełna papka ![]() kiedyś ciotka podała mi na ciepło i takie jakby płatki (starte na tarce na grubych oczkach) i wcale mi to nie smakowało... bleeeeeeee ![]() ciepłe buraczki to jak ciepła wódka- ble!
__________________
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() |
|
|
|
|
#163 |
|
kobieta za ladą
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
jak sie u was gotuje zupę fasolową??
tu --drobna fasola ziemniaki marchewka cząber ocet słodka śmietana u mnie- fasola jaś warzywa makaron majeranek i zasmażka
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu |
|
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 19 328
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
__________________
sun goes down |
|
|
|
|
|
#165 |
|
kobieta za ladą
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
ivonkapivonka no własnie tu sie na to i na to mówi klopsy
![]() klohe u mnie w swiętokrzyskim jak mieszkałam to były buraczki zasmazane(ugotowane buraczki stare na tarce o małych oczkach,robiłam zasmażkę na masle! i na to dawałam buraczki mieszasz i gotowe) mój nie lubi buraka na ciepło więc jak już to kupuje buraki miazgę w słoiku jemu odddzielam a sobie zasmażam )
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu |
|
|
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
a ja lubię mielone a za klopsami już tak nie przepadam... Miałabym kłopot.
a buraczki starte dość grubo nawet,na ciepło zasmażane z cebulką ( ew. papryką). Mogę zjeść na zimno ( z jabłkiem, bez zasmażania), ale mąż nie tknie. Ja za to nie mogę tych zakwaszanych. |
|
|
|
|
#167 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 2 299
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
|
|
|
|
|
#168 | ||||||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 4 627
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Warszawa / Kaszuby
Borówka to owoc z gatunku jagodowych. Jagodą jest także pomidor, pomarańcza czy też awokado. Borówka to borówka. Jest borówka czerwona {brusznica}, jest i borówka czarna. Ta drugą zwą pospolicie czarną jagodą. Jest jeszcze aronia i borówka amerykańska, też przez niektórych "jagodami" zwane. Przetwory z czerwonych borówek je się do mięs, podobnie jak te z żurawiny. Chociaż najwspanialszy na świecie jest nasz kisiel z żurawiny. Nazwa takich klusek zależy od sposobu ich tworzenia. zacierka - ciasto kulane między palcami {zacierane}; kluski lane - ciasto o rzadkiej konsystencji, lane bezpośrednio z naczynia do gotującego się płynu {zupa, mleko}; kluski kładzione - ciasto o gęstszej konsystencji, kładzione malutkimi porcjami {np. łyżeczką} do wrzącego płynu j.w. Znamy, ale tylko takie ze śliwką w środku i polane po wierzchu bułką podsmażoną na maśle. Cytat:
Szarlotka - to żubrówka z sokiem jabłkowym , jabłecznik - to cydr czyli wytrawne wino z jabłek ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
. Buraczki na jarzynę, szczególnie do kotletów mielonych, istna małmazja. Cytat:
![]() Cytat:
A tak na marginesie - dziwi mnie jak można mylić kopytka z leniwymi. Ale to to innego wątku, tego o zdziwieniach
Edytowane przez Heroldin Czas edycji: 2012-09-08 o 05:31 |
||||||
|
|
|
|
#169 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 89
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Śląsk
U nas sałatka warzywna to szałot
|
|
|
|
|
#170 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 830
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Warszawa, i u nas w domu:
- mizeria i sałata masłowa tylko w wersji na słodkawo, czyli ogórek na plasterki ( sałata porwana) - ważne! obieranie od kwiatuszka do ogonka i tak samo kroić trzeba, by gorzkie nie było- potraktowany solą i pieprzem, wymieszany z posłodzoną śmietaną ( wersja ortodoksyjna nakazywała gęstą, ale w czasach niedoborów nauczyliśmy się też wersji "ciapajowatej") i sokiem z cytryny ( i znów, w czasach prylu nauczyliśmy się zastępować brak cytryny octem ). Podawane w miseczkach, a potem ( w warunkach domowych, w "gościach" to było nie do pomyślenia) i tak sru na ziemniaki i pać,pać, paciaja ;- szarlotka to oczywiście szarlotka, a nie jakiś jabłecznik, jabłecznikiem to się popijało - placki ziemniaczane "od zawsze" były u nas w dwóch wersjach: na ostro i zwykłe. Zwykłe, czyli same starte ziemniaki ( ważne, by z dobrego źródła, nie wodniste, takie psują smak placków) z jajkiem i łyżką mąki ziemniaczanej oraz szczyptą soli, usmażone na patelni - jedzone albo z solą, albo z cukrem, albo z gęstą śmietaną i cukrem, albo z sosami. Ostre - dodatkowo do masy dodane: drobno starta cebulka, ząbek czosnku, nieco więcej soli, drobno zmielona "wściekła" papryczka chili. Smażone jako malutkie ( ok.5cm średnicy) i płaskie placuszki. ;- jagody są tylko jedne, czarne ;- kopytka - oczywiście robione z gotowanych dzień wcześniej ziemniaków i ubitych. Zarówno do sosów wszelkiego typu, w prostej wersji z cebulką smażoną lub smalczykiem, jak i w opcji na słodko - posypane cukrem, ale dopiero po przesmażeniu " wtórnie" na patelni; - bułka paryska - dopiero w szkole średniej usłyszałam, że ktoś na ten rodzaj pieczywa mówi "wrocławska"; - plackiem nazywamy tylko płaskie wypieki, ciasta to wszystko inne - do naleśników w życiu nie dodałabym sody ani proszku do pieczenia - takie coś robię tylko przy "amerykańskich" naleśnikach, ale one mają być wyrośnięte; - krupnik to zupa na kaszy jęczmiennej; - sałatka jarzynowa - jajka na twardo, kwaśne i twarde jabłka, ogórki kiszone, gotowane: marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i ziemniaki, groszek zielony z puszki, malutka drobno posiekana cebulka, sól, pieprz, dobry! majonez. Nic więcej; - gołąbki - dwie wersje, same mięsne lub mięso mieszane z ryżem. Kapusta zawsze tylko włoska. Ładowane do wielkiego gara na mały ogień, dno wyściełane warstwą liści z tejże kapusty ( by same gołąbki nie przywarły, a i tak każdy się bije o przywilej wyjedzenia właśnie spodu), podlane bulionem i przecierem pomidorowym. Przyprawy stanowią tajemnicę kuchni domowej, nie podam ;- sałatka pomidorowa to u nas pomidory pokrojone w plasterki, posypane solą, pieprzem i cebulką, pokropione sokiem z cytrynu lub octem jabłkowym. Nigdy nie zapomnę strasznego przeżycia, jakie mnie spotkało w domu znajomych, którzy takową sałatkę traktowali ... cukrem ; Później pewnie coś więcej mi się przypomni, wątek fajny, gdzieś podobne coś kiedyś było, ale chyba na innej zasadzie i zniknęło w odmętach wizażowych.
__________________
(...)Journey's end in lovers' meeting (...) "Carpe diem" W.S.
|
|
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 4 771
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
__________________
|
|
|
|
|
|
#172 | ||||||
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-08
Wiadomości: 439
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
![]() Za lanymi kluskami nie przepadam i gotuję dość rzadko, ale zacierki na mleku to dla mnie poezja... Na słono oczywiście ![]() Cytat:
Cytat:
marchewka pietruszka seler kiszone ogórki cebula (teściowa daje pora) jabłka (teściowa nie daje )groszek z puszki musztarda majonez sól pieprz Musztardy musi być sporo, lubimy ostrą sałatkę ![]() Cytat:
Kto to słyszał tak się znęcać nad ogórkami Tylko w plasterki i nie znam nikogo, kto by ścierał je na tarce![]() Twarożek tylko ze śmietaną i szczypiorkiem, czasem zamiast szczypiorku dorzucę cebulę, i jakieś rzodkiewki jak mam. Ale moja siostra czasem robi na słodko (fuj) Ciasteczek na święta nigdy się w moim domu nie robiło. Mazurków również. Cytat:
Teściowa (Toruń) podaje starte na grubej tarce, z dużą ilością surowej cebuli i na zimno. Cytat:
(Chyba zrobię jutro na obiad Dziewczyny, a barszcz? Moja mama robiła tylko zabielany, zakwaszany octem, na kościach, z tłuczonymi ziemniakami podawanymi obok na talerzu. Wychodziła z tego taka papka, ale pyszne to było niesamowicie. Czysty jedynie na Wigilię, z uszkami.Teściowa robi tylko czysty wegetariański , doprawiany jedynie solą i pieprzem, dość słodki. Do tego ziemniaki w całości.
|
||||||
|
|
|
|
#173 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Centropoland :P
Wiadomości: 287
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Dodam jeszcze żeee: - gołąbki tylko z wody takie duszone w garnku z wodą obłożonym liśćmi kapusty. Moja mama podaje z sosem pomidorowym ale ja wolę bez a już w ogóle nie rozumiem, kto wpadł na robienie gołąbków bez zawijania :/ przecież to istny gwałt na gołąbkach!- buraki zdecydowanie wolę na ciepło, chociaż mama robi na zimę przetwory i wtedy mam buraki ze słoika na zimno - mielone to kulki z mięsa mielonego z bułką i przyprawami, smażone na tłuszczu a klopsy to kulki z mięsa mielonego gotowane w sosie - ogórki kroimy w plasterki, mama podaje ze śmietaną i z solą, ciocia zaś właśnie na słodko. Podobnie jest z sałatą, mama na słono - ciocia na słodko. - szarlotka to cienkie, kruche ciasto ze startymi jabłkami i kruszonką a jabłeczniki to inne placki z jabłkami - nazwa "ciasto" jest u mnie używana do określenia paćki, z której powstaje placek i inne potrawy wiecie, ciasto na placek, ciasto na pierogi itpA jak u Was robicie jajecznicę? Dla mnie jajecznica to rozbełtane jajka smażone na masełku, z pomidorami np lub z porem. Nie rozumiem jak można robić jajecznicę na smalcu. Mój tata zaś po latach mieszkania w Katowicach zajada się jajecznicą na smalcu z kiełbasą i cebulą. Błeeeeee
__________________
17-07-2012 15-11-2014 ![]() "Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza" Albert Einstein
Edytowane przez Kojaniskatsi Czas edycji: 2012-09-08 o 09:56 |
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: r-k, śląskie
Wiadomości: 5 782
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
u nas na śląsku sałatka warzywna to szałot
![]() a ze składnikami to różnie, chyba jak kto lubi ![]() a moja babcia robi jeszcze coś takiego jak szałot chłopski - ziemniaki (tzn. kartofle ), boczek, smażona cebulka i ogórek kiszony
|
|
|
|
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 9 451
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Świętokrzyskie, okolice Sandomierza (chociaż bliżej gór niż Wisły
)Cytat:
Placek z jabłkami W moim regionie mówi się raczej "placek" niż ciasto.Kopytka - z zasmażaną śmietaną ("zasmażką"), li i jedynie! ![]() Zalewajka - nie wiem, czy w innych regionach funkcjonuje. Najpyszniejsza zupa na świecie
|
|
|
|
|
|
#176 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
. Ja z dziciństwa pamiętam pyzy babci z Podlasia właśnie takie szarawe, ciężkie (raczej jednak nie z baraniną) i barowe: białe jak kopytka, swoją drogą przepyszne. Od dzieciństwa: mielony z buraczkami Po latach wśród Kaszubów mogę powiedzieć : poznasz Kaszuba po zupie klopsowej . U mnie poza tym makowiec, u męża makownik albo wręcz makowczyk. |
|
|
|
|
|
#177 | ||
|
Strzelaj lub emigruj!
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Medellin!
Wiadomości: 27 440
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
u mnie w domu sałatka pomidorowa to w zasadzie same pomidory pokrojone w łódeczki, doprawione solą i pieprzem i ze dwie łyżki śmietany jemy to czasem na śniadanie, lub kolację ![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Cytat:
ja robię często na smalcu ze skwarkami ![]() ale ja robię tak (co niektórych dziwi), ze na rozgrzaną patelnię wbijam te jajka i dopiero mieszam na patelni a niektórzy jeszcze przed wylaniem na patelnie te jajka mieszają w garnuszku/kubku i dopiero wtedy wylewają na patelkę jak dla mnei dziwne, bo ajjka się zmieszają i są żółte i wyglądają jakby tam wcale białka nie było ![]() ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- wszyscy moi sąsiedzi/znajomi mówią placek a nie ciasto
__________________
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() |
||
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
buraczki są tarte na grubach oczkach to takie na słono (chyba babacia daje ocet) mogą też być z dodatkiem papryki.
ale sa też buraczki puree (taka papka) i te są już z chrzanem. i mówią ćwikła.
__________________
(; |
|
|
|
|
#179 | ||
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 1 892
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Słodką śmietanę? |
||
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Biały100k:)
Wiadomości: 4 774
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Jestem z Białegostoku(podlasie)
![]() W moim otoczeniu(rodzina, znajomi),ale takze np.w Elblągu jadamy mizerię: ogórek krojony w plasterki ze śmietaną /jogurtem/kefirem + sól i pieprz sałatka jarzynowa/warzywna/"dziadówka": Gotowane: marchewka, ziemniaki, pietruszka,jajka + groszek,ogórki kiszone, jabłko, majonez,łyżka musztardy,sól, pieprz. placki ziemniaczane,babka ziemniaczana : tarte ziemniaki, cebula,(moga być tez skwarki,okrawki wędlin,kiełbasa),sól ,pieprz, smażymy/pieczemy w przypadku babki,na oleju. Mama tylko z cukrem albo same, ja też wole same .ew.ze śmietaną słodzoną, brat mój z keczupem na przykłąd zajada. Kilkoro znajomych z kolei tylko i wyłacznie z majonezem(dla mnie blee). |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.









W miseczce czy na talerzu?
.
.






ja nie słyszałam, żeby ktokolwiek je kroił nożem do mizerii zamiast zetrzeć. Wizaż uczy 
;


