|
|
#181 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Centropoland :P
Wiadomości: 287
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
__________________
17-07-2012 15-11-2014 ![]() "Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza" Albert Einstein
|
|
|
|
|
|
#182 |
|
Strzelaj lub emigruj!
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Medellin!
Wiadomości: 27 440
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
__________________
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() |
|
|
|
|
#183 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 161
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Pomorskie - okolice Trójmiasta.
Placki ziemniaczane - starte ziemniaki, kiełbasa, cebula - z ketchupem, na koloni przeżyłam szok jak podawali je ze śmietaną i cukrem ![]() Mizeria - starte na tarce na drobnych oczkach, albo na takiej tarce która trze w plasterki, ze śmietaną, solą, pieprzem, czosnkiem i koperkiem/pietruszką. Ciasto z jabłkami to jabłecznik. Sałatka jarzynowa/warzywna - ugotowane ziemniaki, marchewka, seler, korzeń pietruszki, jajka, groszek z puszki, jajka, czasami kukurydza, ogórek kiszony, sól, pieprz, majonez, musztarda i cytryna - po trochu do smaku. Buraczki na ciepło - starte na tarce, z cytryną, solą, wymieszane z zasmażką z cebuli - jedyna forma buraków którą lubię Barszcz - robiony z buraków, botwinka - z liści. Nie cierpię tych zup. Jajecznica na maśle abo smalcu z kiełbasą albo boczkiem i ze szczypiorkiem. Jajko rozbełtane przez smażeniem ![]() Pyzy - te gotowane na parze, bez nadzienia. Kopytka - z resztek ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie Gołąbki - kapusta najpierw podgotowana w wodzie, potem już nadziana kapusta ryżem i mięsem podsmażana na patelni , a potem podduszana w wodzie w piekarniku lub na gazie. Z wywaru po duszeniu robimy sos pomidorowy Wodzionke znacie? |
|
|
|
|
#184 | |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 6 036
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
Pyzy zawsze z nadzieniem, golabki bez podsmazania. Kopytek i barszczu u mnie nie ma w domu, wiec to sie nie wypowiem, jak to sie robi. Ogorki do mizerii zawsze kroje, nie lubie startych, bo jest taka ciapa. Zgadza sie tylko salatka jarzynowa i jajecznica tak na 100% Takze jak widac, to nie kwestia regionu, a danego domu. Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2012-09-08 o 12:58 |
|
|
|
|
|
#185 | ||
|
Ha ha ha ha ha
Zarejestrowany: 2012-07
Lokalizacja: Mur.
Wiadomości: 7 547
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
Cytat:
2. serio? myslałam, że klopsy to coś innego, że mniejsze moja babcia kroiła
__________________
mięsem tylko rzucam
|
||
|
|
|
|
#186 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 1 556
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Ja wodzionke poznałam dzieki tej piosence
__________________
|
|
|
|
|
#187 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 161
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;36399700]A to dziwne, jestem z Trojmiasta i zawsze jem placki ziemniaczane z cukrem i smietana.
Pyzy zawsze z nadzieniem, golabki bez podsmazania. Kopytek i barszczu u mnie nie ma w domu, wiec to sie nie wypowiem, jak to sie robi. Ogorki do mizerii zawsze kroje, nie lubie startych, bo jest taka ciapa. Zgadza sie tylko salatka jarzynowa i jajecznica tak na 100% Takze jak widac, to nie kwestia regionu, a danego domu. Fakt, co dom to obyczaj Mama mojej mamy z okolic śląska pochodziła, więc pewnie stąd te różnice
Edytowane przez Cassie901 Czas edycji: 2012-09-08 o 13:05 |
|
|
|
|
#188 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 31
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Podkarpacie
tzw pampuchy to u mnie biale paczki-nadziewane dzemem lub marmolada,babcia mowila na nie "barabole" znacie moze pieczen? w wysokim garnku uklada sie ziemniaki pokrojone w plastry na to mieso drobiowe( w dziecinstwie najczesciej krolik) i na to ciasto drozdzowe w kawalkach jak na bulki i to wszystko podlane woda zeby sie nie przypalilo i dusi sie to sporo czasu,pychota a do tego najczesciej surowka z kiszonej kapusty buraczki na zimno kluski szare robila moja babcia a mama juz raczej nie kopytka jadlo sie polane slonina z cebulka a na drugi dzien podsmazalo sie na masle z bulka tarta leniwe polane smietana z cukrem placki ziemniaczane w dziecinstwie jadalo sie same a teraz ze smietana lub twarozkiem ziarnistym ale najczesciej z gulaszem ciasto z jablkami to jablecznik mowimy placki czesciej niz ciasta Ech,zglodnialam
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 161
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#190 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 22 549
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Odnośnie szarych klusek, to usłyszałam o nich w wieku lat dwudziestuparu od faceta z okolic Bydgoszczy. Pochodzę z Pomorza i tam nigdy o nich nie słyszałam.
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Ha ha ha ha ha
Zarejestrowany: 2012-07
Lokalizacja: Mur.
Wiadomości: 7 547
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
A jak się u was robi gzik? Bo u mnie twaróg, cebula, sól i pieprz---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- a pewnie!
__________________
mięsem tylko rzucam
|
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Medellin!
Wiadomości: 27 440
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
u mnie to samo- ewentualnie z koperkiem ![]() i u nas w wlkp mówi się gzika, ale gzik też słyszałam
__________________
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() |
|
|
|
|
|
#193 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 22 549
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
W życiu nie słyszałam o gziku
|
|
|
|
|
#194 | ||||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: Tarnobrzeg, woj. podkarpackie
Wiadomości: 15 098
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
![]() Za to moja mama robi na "zimno" z cebulką i kminkiem albo jada się ćwikłę z chrzanem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Jada się u Was kaszankę? Taka podsmażana z cebulką - mniam
|
||||
|
|
|
|
#195 | |
|
Ha ha ha ha ha
Zarejestrowany: 2012-07
Lokalizacja: Mur.
Wiadomości: 7 547
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36400101]W życiu nie słyszałam o gziku [/QUOTE]żałuj
__________________
mięsem tylko rzucam
|
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 9 451
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Co to jest gzik?
|
|
|
|
|
#197 |
|
Strzelaj lub emigruj!
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: Medellin!
Wiadomości: 27 440
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
to jest biały twaróg poduszony widelcem, do tego dodane trochę mleka, żeby rozwodnić ten ser, do tego sól, pieprz i koperek/cebula ![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- u mnie w domu zazwyczaj na zimno, ale ja wolę właśnie twoją wersję
__________________
Przejechane na rowerze w 2019: 2 762 km ![]() |
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 9 451
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Ha ha ha ha ha
Zarejestrowany: 2012-07
Lokalizacja: Mur.
Wiadomości: 7 547
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
__________________
mięsem tylko rzucam
|
|
|
|
|
|
#200 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 118
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Odnośnie tych jagód to już się zgubiłam
Ja pochodzę w Trójmiasta i dochodzę często do wniosku, że nie jestem kaszubką, bo nie znam tych wszystkich potraw... Czasami jak jedna koleżanka używała różnych nazw na potrawy, a ona mieszka w prawdziwych Kaszubach, to nie wiedziałam o co jej chodzi. Podkreślam jeszcze raz, że mieszkam w Trójmieście (a Gdańsk do podobno stolica Kaszub). Te nazwy to:-szneki -kuch U nas mizeria wygląda tak, że ogórki są pokrojone w plasterki i polane śmietaną słodką z cukrem :P Sałatka warzywna koniecznie z jabłkiem i musztardą :P |
|
|
|
|
#201 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-11
Lokalizacja: Centropoland :P
Wiadomości: 287
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Jestem w szoku, w życiu nie słyszałam o podsmażanych czy podpiekanych gołąbkach
![]() To co ktoś opisał jako gzik ja też znam jako twarożek ![]() Zupa - kasza to u mnie także krupnik jedna z niewielu zup, jakie lubie Kaszankę u mnie jada się podsmażaną lub grillowaną w folii aluminiowej, z chrzanikiem To jedyna forma kaszanki, jaką mogę zjeść ![]() Naleśniki robi się u mnie bez proszku do pieczenia, najczęściej z białym serem podsmażane na maśle Naleśniki zawsze składam w trójkącik, ale spotkałam się, że ludzie zwijają w rulon i kompletnie nie wiem jak to jeść Zarówno kopytka jak i leniwe je się u mnie z bułką tartą podsmażaną na maśle (chociaż leniwe czasem także ze śmietanką ubitą z cukrem Racuchy to u mnie takie placuszki robione z drożdżowego ciasta, z jabłuszkami w środku, posypane cukrem pudrem nie słyszałam o wersji z bananami, ale baaaaardzo chętnie bym spróbowała, gdyż brzmi pysznie. Niestety od jakichś 5 lat nie jadam takich rzeczy Tylko to forum mi pozostało ![]()
__________________
17-07-2012 15-11-2014 ![]() "Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza" Albert Einstein
Edytowane przez Kojaniskatsi Czas edycji: 2012-09-08 o 14:26 |
|
|
|
|
#202 |
|
Ha ha ha ha ha
Zarejestrowany: 2012-07
Lokalizacja: Mur.
Wiadomości: 7 547
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
No ale twarożek to sam sobie, ot twaróg, a gzik to z cebulą itd
__________________
mięsem tylko rzucam
|
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 354
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Zafascynowałam się wątkiem
.Mam kilka pytań: - tatarczuch (szczególnie do osób z Małopolski i okolic) - jada się jeszcze? jadłyście? jadacie? z czego jest dokładnie robiony? jaki ma kształt/formę? - barszcz ukraiński - dodajecie fasolę czy mięso? (U mnie zawsze był z fasolą, a u pewnej kobitki zawsze z mięsem. I obie się dziwiłyśmy: -z mięsem?!/Z fasolą?!) - jak teraz robicie wodzionkę? - czym zalewacie?, w jakiej formie dodajecie czosnek? |
|
|
|
|
#204 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 7 274
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Ja bardzo chętnie!
A znacie nazwę kapusta faszerowana? U mnie w rodzinie jest rozróżnienie: kapusta faszerowana i gołąbki. Jedno jest z samym mięsem a drugie z mięsem i ryżem, tylko nigdy nie pamiętam, które jest które
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2012-09-08 o 14:36 |
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 4 955
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
__________________
|
|
|
|
|
|
#206 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-09
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 30
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Pozdrawiam z okolic Poznania
Pyzy u nas to te duże kluski na parze i je sie je z ciemnym sosem miesnym Placki ziemniaczane z potartych ziemniaków i cebuli to plyndze albo po prostu plince. Je sie w dwóch kombinacjach - albo z cukrem (i tutaj u mnie w domu już w ogóle ciekawostka bo do takich placków do popicia zawsze była jakaś zupa, grzybowa albo krupnik) albo z po wegiersku z gulaszem. kopytka (z ziemniaków) też są na słodko z serem białym, posypane cukrem i masłem albo bez sera i wtedy podane z jakimś sosem. A w ogóle w Poznaniu na ten typ klusek mówi sie "szagówki" bo krojone są na ukos, czyli po poznańsku na szage ![]() Sałatka ziemniaczana oczywiście z ogórkami kiszonymi (duuużo), jajka, marchewka, seler, pietruszka - korzeń i troche natki, cebula, groszek, pyry, musztarda, majonez ale bez jabłka (niektórzy dodają ale u mnie w rodzinie akurat nie) i bez kukurydzy (pierwsze słysze) Moja babcia dodawła jeszcze do sałatki kiełbase pokrojoną, ale to tylko z jednej strony rodziny i ja nie dodaje. |
|
|
|
|
#207 | ||||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 3 890
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
Cytat:
drożdżowe ciasto z nadzieniem z jagód najlepsze oczywiście robione na parzeCytat:
czy Ty je tak sama nazywasz?Cytat:
A moja babcia nazywała racuchami domowe pączki. Na drożdżówki zawsze mówiła "słodka bułka z..." jabłkiem/serem <tak jest w jej okolicach> Ja byłam zdziwiona, że nie wszędzie są cebularze. W lubelskim cebularze są bardzo popularne Edytowane przez Telka10 Czas edycji: 2012-09-08 o 15:25 |
||||
|
|
|
|
#208 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
). Z Gdańska to nawet bliżej do Żuław a stolica Kaszub to tak naprawdę Kościerzyna wzgl. Kartuzy . Gdańsk to jakoś w ostatnich latach sobie tę etykietę przyjął . http://pl.wikipedia.org/w/index.php?...20120101172533 Za to już w Gdyni: Kaszubi, nie ma wątpliwości, nadal mówią po kaszubsku. Szneka: drożdżówka, z glancem to z lukrem. Kuch: ciasto drożdżowe z blachy. Bardzo lubię Kaszubów za ich autonomie i nie poddawanie się modom . Miałam już do czynienia z podobnymi ludźmi dzieciństwie: Mazurami. Barszcz ukraiński z fasolą. Gołąbki to z mięsem i ryżem oraz w sosie pomidorowym jak najbardziej. A cebularze ostatnio zobaczyłam: z cebulą i...makiem! |
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 5 611
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
Cytat:
Jakby to opisać - bułka z taką wręcz brązową świecącą skórką i posypana makiem. Jak jutro nie zapomnę to kupię i zrobię zdjęcie jak wygląda słodka bułka ![]() Drożdżówka po typowo poznańsku to szneka z glancem (lukrem). Edytowane przez sunny_eyes Czas edycji: 2012-09-08 o 15:59 |
|
|
|
|
|
#210 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 1 763
|
Dot.: Kulinarne różnice w Polsce :D
U mnie w domu najczęściej są zwijane w rulon, jemy je widelcem i nożem.
Edytowane przez Asji Czas edycji: 2013-02-05 o 14:39 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:27.













. u mnie to buraki....w każdym bądź razie u mnie do kiełbasy to ketchup lub musztarda tylko
To jedyna forma kaszanki, jaką mogę zjeść
Tylko to forum mi pozostało 
