Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2297 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-07, 21:47   #68881
yarrowia
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
Yarrowia, jesteś wielka! Bardzo Ci dziękuję
Podpowiedz w takim razie jeszcze, czym oprócz Pottersa myć włosy - bo przecież włosy mi się przyzwyczają... i co kupić do zabezpieczania włosków przed utratą wilgoci.... oglądałam je i wychodzi, że są suche - dlatego te najdłuższe przy szyi się plączą bardzo, końce ją dużo jaśniejsze i się łamią.
Przyzwyczają? inne odżywki do mycia tutaj: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5040 poza tym jeszcze Joaśki naturie też dają radę

Cytat:
I jeszcze jedna sprawa...siedząc w wannie poczytałam składy szampnów... oprócz alterry (jeszcze nieużywanej), wszystkie mają oblepiacze polyquaternium... czy możliwe, że się toto nie zmyło? Bo odżywka na to chyba za słaba....
Pielęgnację zgodną z CG powinno zacząć się od porządnego oczyszczenia włosów szamponem z SLS ale bez oblepiaczy. Na przykład tym pokrzywowym z Joanny jeśli chodzi o szampony z SLS i pq jednocześnie...no cóż, coś tam może zostać na włosach, odżywka tego nie domyje. Ale to też nie tak, że po jednym myciu zostanie tyle, że stanie się tragedia i włosy będą szczelnie okryte filmem polimerowym
Cytat:
Jutro lecę do kauflandu, może tam będzie coś możliwego do odżywiania po myciu.
Masz przecież Garniera avokado i Alterrkę z granatem rozejrzyj się za Joaśkami naturiami
Stary 2012-09-07, 21:51   #68882
vidia9
Zadomowienie

hej przeglądając gazety z kilku miesięcy wstecz wpadłam na taki przepis:

Cytat:
Lotion z pokrzywy
Zagotuj szklankę octu jabłkowego i zalej nim garść suszonych pokrzyw lub 4 herbatki z pokrzywy w saszetkach.Zostaw pod przykryciem na kwadrans. Wyciśnij torebki lub odcedź zioła i poczekaj, aż płyn przestygnie. Zwilżaj lotionem włosy co drugi dzień, a będą dobrze odżywione. Kurację uzupełnij pijąc dwa razy dziennie herbatkę ze skrzypu.
Co o tym myślicie, czy taka porcja octu nie wysuszy włosów zamiast im pomóc?
vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 21:53   #68883
friable
Raczkowanie

Jeśli wycofują ten krem z Biedry to wbiję sobie sztućce w żyłę Jedyny kosmetyk, ktory pozytywnie dziala na moje wlosy.
friable jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 22:04   #68884
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Przyzwyczają? inne odżywki do mycia tutaj: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5040 poza tym jeszcze Joaśki naturie też dają radę

Pielęgnację zgodną z CG powinno zacząć się od porządnego oczyszczenia włosów szamponem z SLS ale bez oblepiaczy. Na przykład tym pokrzywowym z Joanny jeśli chodzi o szampony z SLS i pq jednocześnie...no cóż, coś tam może zostać na włosach, odżywka tego nie domyje. Ale to też nie tak, że po jednym myciu zostanie tyle, że stanie się tragedia i włosy będą szczelnie okryte filmem polimerowym
Masz przecież Garniera avokado i Alterrkę z granatem rozejrzyj się za Joaśkami naturiami
Dzieki mialam na myśli odzywki b/s.
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 22:26   #68885
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość

Może lepiej ją z wodą wymieszać, wtedy nic się nie stanie złego.

Wyśmiałam dziś (w myślach) moją współlokatorkę która zachwycała sie nową linią avonu z olejkiem arganowym, a szczególnie takim pseudo olejkiem (nie widziałam składu) zapewne naładowanym silikonami a olejek arganowy na końcu składu. Jak jej powiedziałam, że niech sobie kupi olej arganowy, bo ją to taniej wyjdzie niż 15 zł za 30 ml tego czegoś to tylko dziwnie popatrzyła.
Namiętnie suszy i prostuje swoje biedne włosy. A nic nie da sobie przetłumaczyć.
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 23:15   #68886
Malwina_89
Zakorzenienie

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36287945]Oj, żel mrożący mnie skleił i podsuszył włosy, ale być może robiłam coś nie tak, ale jest naprawdę mocny

Pytanie mam teraz raczej do falowłosych (kręcone również mogą odpowiedzieć w zasadzie ) Czy też podczas mycia, wasze włosy są idealnie proste? Tn podczas zmoczenia ich? Bo u mnie tak, mój typ to może 2B, chociaż nie jestem w stanie ocenić sama, bo czasami podchodzą nawet pod loki, a czasami to pożal sie Boże Wiem, że kręconowłose mają spiralki nawet gdy ich włosy sąmokre (zwróciłam uwagę chociażby na basenie) . Wiem, że woda obciąża wtedy kosmyki i w ogóle, ale tak się zastanawiam, czy na dłuższą metę, będą również się falować mokre [/QUOTE]

Moje podczas mycia są proste, po osuszeniu dopiero się falują

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Ja od dwóch myć testuję Facelle (kupiłam Sensitive) i jakiś dramat widzę Strasznie się pieni i ta piana nie chce spływać z włosów, zostaje taka skorupa z piany, muszę się nieźle namęczyć żeby to spłukać, a potem włosy są potwornie suche i poplątane... Jedynie maska na dłużej może je uratować. Czy wy też tak macie czy ja coś źle robię?
Ja nie mam takich problemów z Facelle, myję nim włosy ponad miesiąc.

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
zdj. 3 tu widać ile u mnie robi stylizacja
O raju, ale różnica Uwaga - ślinię się

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 23:16   #68887
kasiaa87
Raczkowanie

dziękuję za opis kremu. Mam nadzieję że nie wycofują! ale u mnie po remoncie się zielony nie pojawił, poszukam w innych biedronkach.
Stary 2012-09-07, 23:22   #68888
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
dziękuję za opis kremu. Mam nadzieję że nie wycofują! ale u mnie po remoncie się zielony nie pojawił, poszukam w innych biedronkach.
U mnie też był ostatnio remont Biedronki i nie ma już tego zielonego kremu, jakiś ostatni sobie leżał przy kremach do stop, to go drapnęłam. Ciekawe, co się dzieje z nim

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 23:53   #68889
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JudytaKas Pokaż wiadomość
witam wszystkie zakręcone ... dzięki wam zaczynam dbać (z głową) o moje kręciołki dziękuję wam!!!
Oglądam wasze zdjęcia i normalnie łapie doła-piękne loczki jak z obrazka (też takie chce, zmotywowałyście mnie jak nic).
Dziś mam wielki dzień - zaczynam moją wielką przygodę CG (lista zakupów jest-cel-sklep i jedziemy) Mam nadzieję, że podołam i będą efekty (najwyżej będe was dręczyć o pomoc i porady). No i na koniec ... moje włosy dzisiaj, dręczone chemią i nieporadną pielęgnacją
tak wyglądają włosy dręczone chemią i nieporadną pielęgnacją? wobec tego mam prośbę: nie pokazuj ich, jak już je 'oddręczysz', bo wpadnę w wielką depresję

kurczę dziewczyny, odejść na dobę od komputera, a to już dwie i pół strony nowych postów

widziałam dyskusję o Alverde, czy ktoś wie, czy są również na Węgrzech? bo za półtora tygodnia wybieram się do Budapesztu

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 00:11   #68890
Ignis00
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Ja bym chciała rozjaśnić, bo źle sie czuję w ciemnym blondzie. Ale się boję, że wyłysieje.
Proponuje Ci napisać do mysi m prowadzącej bloga: http://kokardka-mysi.blogspot.com/ Dziewczyna zna się na farbach i koloryzacji i potrafi świetnie pomóc co możesz zresztą zobaczyć na blogu w serii "Wasze włosy" Nie widziałam ani razu, żeby włosy wyszły spod jej ręki (albo klawiatury ) na zniszczone Mi też swego czasu pomogła z doborem farb i kolorem i byłam mega zadowolona

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
teoretycznie przeciwsłoneczne, mają w sobie denat, przynajmniej te które ja oglądałam, więc wysuszają jeszcze bardziej, gliss kury nie mają??
Musiałabyś przejrzeć składy przeciwsłonecznych bo ja takich nie używałam nigdy. Gliss Kury z tej serii:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...szczonych.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-keratyny.html
nie mają denatu, ale mają proteiny chyba wszystkie.

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
a jakaś silikonowa z przyzwoitym składem to na przykład jaka?
i jeszcze jedno: jak tam myć włosy?
bo z jednej strony wypadałoby codziennie, żeby spłukać chlor z basenu lub sól z morza- a jak codziennie to odżywką, ale z drugiej, skoro włosy będą tak naszpikowane silikonami to jak je myć odżywką?
Odżywka jakaś typowo drogeryjna co ma silikon na początku, musisz obejrzeć skład bo teraz nie pamiętam jakie albo wejść na listę zanalizowanych kosmetyków. Ale pewnie jak wejdziesz do rossa to pierwsza lepsza będzie naładowana silikonami
Chlor lub sól z morza najlepiej jakbyś miała możliwość spłukać od razu słodką wodą, czyli wskoczyć pod jakiś prysznic przybasenowy czy naplażowy.
Ja bym myła odżywką bo właśnie o to chodzi, żeby silikony zostały na włosach dla ochrony. Zabrałabym też szampon z siarczanem na wszelki wypadek jeżeli zdążyły by Ci się nadbudować silikony do tego stopnia, że będzie przyklap i odżywkę jakąś porządną bez silikonów do odżywienia. Nie wiem na ile jedziesz ale jeżeli na tydzień to zrobiłabym tak: od pon do środy ładujemy silikonowe, czwartek oczyszczamy i odżywiamy i mgiełką psikamy, a od piątku do niedzieli silikony. A jak wrócisz to porządne oczyszczenie i dalej CG.
Chyba, że Twoje włosy trudno obciążyć i wiesz, że się nie nadbudują silikony to cały tydzień możesz robić na silikonowo. Najlepiej jakbyś przed wyjazdem zrobiła sobie próbę w domu, żebyś wiedziała jak włosy na to reagują, żebyś nie miała niespodzianki na wyjeździe, że coś poszło nie tak i na coś źle zareagowały
A na słońce najlepszy sposób to związanie i pod piękny kapelusz i z głowy

Edytowane przez Ignis00
Czas edycji: 2012-09-08 o 00:35
Ignis00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 01:03   #68891
Riddim
Zadomowienie

witajcie,
przepraszam za chaos wypowiedzi, ale Was nadrobić to jest jakaś masakra

Karmenka, jak dobrze Cię tu widzieć i jednocześnie czemu dopiero teraz Nawracaj siostrę, bo falki ładne ma

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
U mnie plunking jest sprawcą przyklapu. Przy falach często plunking się nie sprawdza (zwłaszcza prostych przy nasadzie), u góry splaszcza, a dolne gniecie, zamiast pofalowac. Dlatego spłukuję odżywkę ds juz z głową w dół, tak samo nakładam b/s na ociekające od razu ugniatajac (chyba wczoraj pisałam o tym), odciśnięcie w pieluszkę też z ugniataniem również z głową w dół (tu zaraz odpowiedź na kolejne Twoje pytanie), potem ugniatanie z żelem i powrót do pozycji pionowej.
O jak ja Ci dziękuję za ten opis Może jednak znów zrobię podejście do jakiejkolwiek stylizacji.

Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Muszę wykombinować jakieś cięcie dla grzywki, bo mam dość wysokie czoło i po prawej stronie zawsze zostaje mi taki "łysy placek" XD i trochę źle to wygląda... *przeszukuje internet w poszukiwaniu inspiracji*
I jak, znalazłaś coś?

Cytat:
Napisane przez Hoshi94 Pokaż wiadomość
Kurcze dziewczyny muszę się wyżalić Od około miesiąca zajęłam się tematem włosomaniactwa i generalnie chodzi o mamę, która nie rozumie że włosy powinno się olejować itp. i za każdym razem gdy to robię lub kupuję kolejną odżywkę czy maskę <zgodną z CG> rzuca mi irytujące uwagi w stylu "całkiem sobie te włosy zniszczysz, wszystkie Ci wypadną zobaczysz" itp. Wiem, że kilka z Was też ma taki problem bo kilka stron wcześniej o tym czytałam... Kręcone zawsze pod górkę
U mnie na początku też tak było a teraz mama sama pyta jaką odżywkę, szampon ma kupić.

Fleuri, ale jesteś śliczna

Cytat:
U mnie są i stare i nowe kremy w biedrze. Nie wiem czy wyprzedają stare czy mają wszystkie.
Aż pójdę do Biedronki i kupię ten zielony jeśli będzie. Nigdy nie próbowałam a akurat nie mam nic fajnego b/s.

I witam wszystkie nowe Lokasy

Wróciłam po sierpniowych wycieczkach. Włosy przeżyły namiotowanie, ale nie mogę powiedzieć, żeby trochę nie ucierpiały. Było delikatne mycie, była odżywka, nawet raz olejowanie w trudnych warunkach się odbyło. Niestety ochrona UV nie podołała i włosy trochę się rozjaśniły.

Trochę je zregenerowałam (maski i olejowanie) i mają się lepiej. Na zdjęciu po laminowaniu i z fleszem, więc efekt trochę oszukany. Przepraszam za fragment koszulki

Kilka obserwacji sierpniowych:
* Moje włosy lubią laminowanie, ale mam wrażenie, że to trochę jak odżywka silikonowa - daje złudzenie zdrowszych, lepszych włosów...
* Maska Alterry z aloesem jest cudowna jako odżywka d/s niezbyt blisko głowy (robi mi oklap). Jako maska na dłużej niż 20 min działa odwrotnie niż powinna, wydaje mi się, że przesusza mi włosy.
* Maska Biovaxowa mleczna to zło dla wrażliwych skalpów (chociaż zapewne tylko niektórych, bo przecież każdy może być wrażliwy na coś innego) - mam mnóstwo strupków, super suchą skórę głowy i suchy łupież
* Isana z Babassu to też dla wrażliwców opcja niebezpieczna - u mnie stosowana nawet jako lekka odżywka d/s na końce, jeśli dostanie się jej minimalna ilość z wodą gdzieś na skalp przy spłukiwaniu=podrażnienie potworne, aż bolące.
* Facelle nie robi skalpowi ani gorzej ani lepiej.
* Lepiej robi mu za to szampon Pharmaceris KLIK , którego skład pozostawia wieeeele do życzenia w konfrontacji z CG...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P9070099.jpg (165,8 KB, 48 załadowań)
Stary 2012-09-08, 02:51   #68892
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
I jak, znalazłaś coś?
- Znalazłam coś takiego: http://1.bp.blogspot.com/-YT7QctvRZt...s1600/wavy.jpg - ma dokładnie moje czoło, ale długość się nie zgadza, no i obawiam się, że gdybym zrobiła przedziałek tak mocno na boku, to przy mojej długości włosów, nie wyglądałoby to najlepiej... - więc pewnie skończy się jak zwykle: chwycę nożyczki i będę ciąć na czują :P Jutro .

Ogólnie okazało się, że moja siostra ma prawdopodobnie falowane włosy. Do tej pory rozczesywała i podkręcały się Jej same końcówki, ale dzisiaj wzięłam Ją we władanie swoich zapasów, dałam odżywki b/s i żelu lnianego i na mokrych nieźle się to zapowiada, zobaczymy rano .
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 08:29   #68893
imbryka
Rozeznanie

[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;36389635]Zadam pytanie tutaj żeby nie zakładać nowego wątku.

Niedawno zakupiłam dabur amla. Ma w składzie parafinę. Jaki wpływ na włosy ma parafina? W skórę głowy tego nie wcieram, tylko na same włosy.
Czy nie zaszkodzi jak nałożę amlę na całą noc, czy lepiej ograniczyć się do godziny przed myciem.
Czy jak go wmasuję w skórę głowy przyśpieszy przyrost, czy raczej ją wysuszy?[/QUOTE]

Z tego co kojarzę to parafina wymaga chyba mocniejszego zmycia
Jeżeli chodzi o sama amlę, to sa osoby które nakładają na cała noc, nie wydaje mi się też żeby miało jakoś wybitnie wysuszać, tam nie ma chyba co wysuszać
Może ktoś jeszcze bardziej ogarniety z indyjskimi lejami coś napisze

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Powiem jedno, u mnie wselkie zioła przesuszają a w połączeniu z octem to juz w ogóle byłby chyba wiór, nie wyobrażam sobie w ogóle nakładac octu jako maskę - płukanka owszem

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
U mnie też był ostatnio remont Biedronki i nie ma już tego zielonego kremu, jakiś ostatni sobie leżał przy kremach do stop, to go drapnęłam. Ciekawe, co się dzieje z nim
Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
Ja swój krem kupiłam po remoncie biedry

Troszkę oliwy z oliwek na noc, rano mycie sls, później maska gloria + różowa artiste + garnier avocado i shea. Odciskanie wody mikrofibrą. Podcięłam końcówki, czekamy na efekty

Ostatnio będąc na targu (jakiś tydzień temu) znalazłam tam te rosyjskie szampony i balsamy "receptury babuszki agafii", zna ktoś? miał do czynienia? macie jakieś opinie?

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 09:06   #68894
Karen15
Zakorzenienie

Dzień dobry

Przyszłam sobie ponarzekać. tak sobie patrzę na te wasze włosy i robicie świetne postępy. Z miesiąca na miesiąc skręt lepszy, a u mnie odwrotnie. Czym włosy dłuższe tym bardziej proste.
Gdy zaczynałam walkę o włosy z miesiąca na miesiąc bardziej sie kręciły. Teraz tylko falują.

Koniec narzekania. Najważniejsze by włosy były zdrowe, prawda? A w falach na szczęście też mi do twarzy.
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 09:48   #68895
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarno czarna Pokaż wiadomość
Taki piękny skręt *.* jak aniołek trzymam kciuki
ooo... dziękuję

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
tak wyglądają włosy dręczone chemią i nieporadną pielęgnacją? wobec tego mam prośbę: nie pokazuj ich, jak już je 'oddręczysz', bo wpadnę w wielką depresję

kurczę dziewczyny, odejść na dobę od komputera, a to już dwie i pół strony nowych postów
to chyba światło wpłynęło na korzystny wygląd moich spiralek na zdjęciu ....postaram się jeszcze zabłysnąć "oddręczonymi" loczkami

No i pytanie...
obłożona karteczkami z notatkami o pielęgnacji kręciołków wybrałam się po pracy do rossmann'a i proszę was opodpowiedź czy mój pierwszy zestaw "ratujący" może być i ewentualnie co zmienić lub dodać:
na mycie odżywką jeszcze się nie odważę więc wybrałam OMO i tak:
O - Garnier AiK, (albo inne, bo trochę mam i musze zużyć)
M - Alterra Makadamia i figa, Artise z jedwabiem (może lepszy będzie BD?)
O - Garnier AiK,

Odżywka b/s - Joanna naturia z lnem

Maska - Alterra Granat i aloes (czy moge ją stosować bezpośrednio przed OMO, czy za bardzo obciąże włosy?)

Oleje - Alterra migdały i papaja , granat i awokado,
mam też na stanie olej rycynowy,
z ZSK - olej arganowy, olej z wieiołka (ten nie wiem czy się na włosy nadaje) olejować raz na tydzień czy częściej? na tą chwilę używam co jakiś czas na noc na suche włosy

Stylizacja - Isana żel do stylizacji włosów POWER - ten męski
Do tej pory używałam pianki Wella, Shock Waves, Zakręć! z termo-ochroną

Płukanka - na tą chwilę mam z ZSK płukanka z L-cysteiną (niesamowity smrodek)

Gdyby mnie naszło..., czy do mycia nada się Yang Różowy czy możecie polecić coś innego? wtedy raz na 2 tyg. myłabym szamponem jakimś - jeszcze nie wiem jakim

Planuję jeszcze zamówić jakieś dodatki w ZSK ale jeszcze nie wiem co może d-pantenol do odżywek i masek? ale co jesczcze...?

aha moje włosy mają wysoką porowatość cały dzień wczoraj analizowałam...

to chyba tyle... no i teraz wy zakręcone - pomóżcie sierotce

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 10:48   #68896
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
Ostatnio będąc na targu (jakiś tydzień temu) znalazłam tam te rosyjskie szampony i balsamy "receptury babuszki agafii", zna ktoś? miał do czynienia? macie jakieś opinie?
Ostatnio robiły blogową furorę. Nie wiedziałam, że można dostać stacjonarnie. Tu jest o toniku, gdzieś jeszzcze na tym blogu powinno być o innych produktach - http://siempre-la-belleza.blogspot.c...naturalny.html

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Przyszłam sobie ponarzekać. tak sobie patrzę na te wasze włosy i robicie świetne postępy. Z miesiąca na miesiąc skręt lepszy, a u mnie odwrotnie. Czym włosy dłuższe tym bardziej proste.
Gdy zaczynałam walkę o włosy z miesiąca na miesiąc bardziej sie kręciły. Teraz tylko falują.
Pewnie dlatego że są długie, ciężkie. Musisz wybrać - długość i fale czy krótsze i bardziej skręcone
Stary 2012-09-08, 11:21   #68897
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość

Pewnie dlatego że są długie, ciężkie. Musisz wybrać - długość i fale czy krótsze i bardziej skręcone
Wybiorę długość i fale. nigdy nie miałam długich włosów i chciałabym zobaczyć jak to jest. Zawsze można obciąć
Stary 2012-09-08, 11:50   #68898
Enilis
Rozeznanie

Cytat:
Może lepiej ją z wodą wymieszać, wtedy nic się nie stanie złego.

Wyśmiałam dziś (w myślach) moją współlokatorkę która zachwycała sie nową linią avonu z olejkiem arganowym, a szczególnie takim pseudo olejkiem (nie widziałam składu) zapewne naładowanym silikonami a olejek arganowy na końcu składu. Jak jej powiedziałam, że niech sobie kupi olej arganowy, bo ją to taniej wyjdzie niż 15 zł za 30 ml tego czegoś to tylko dziwnie popatrzyła.
Namiętnie suszy i prostuje swoje biedne włosy. A nic nie da sobie przetłumaczyć.
Też mam taką współlokatorkę. Nie dość że włosów jak na lekarstwo to strasznie delikatne, suche i spuszone. Prostuje czasem po 2 razy dziennie szkoda mi tych jej włosków ;p
Enilis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 12:45   #68899
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enilis Pokaż wiadomość
Też mam taką współlokatorkę. Nie dość że włosów jak na lekarstwo to strasznie delikatne, suche i spuszone. Prostuje czasem po 2 razy dziennie szkoda mi tych jej włosków ;p
Moja siostra czasami prostuje więcej niż 2 razy dziennie
Już nie mogę patrzeć na te jej włosy. Próbowałam jej doradzać, ale ona i tak robi po swojemu, a szkoda, bo ładnie by jej się włosy kręciły
Stary 2012-09-08, 13:21   #68900
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
ooo... dziękuję

to chyba światło wpłynęło na korzystny wygląd moich spiralek na zdjęciu ....postaram się jeszcze zabłysnąć "oddręczonymi" loczkami

No i pytanie...
obłożona karteczkami z notatkami o pielęgnacji kręciołków wybrałam się po pracy do rossmann'a i proszę was opodpowiedź czy mój pierwszy zestaw "ratujący" może być i ewentualnie co zmienić lub dodać:
O - Garnier AiK,

Maska - Alterra Granat i aloes (czy moge ją stosować bezpośrednio przed OMO, czy za bardzo obciąże włosy?)

z ZSK - olej arganowy, olej z wieiołka (ten nie wiem czy się na włosy nadaje) olejować raz na tydzień czy częściej? na tą chwilę używam co jakiś czas na noc na suche włosy

Gdyby mnie naszło..., czy do mycia nada się Yang Różowy czy możecie polecić coś innego? wtedy raz na 2 tyg. myłabym szamponem jakimś - jeszcze nie wiem jakim

Planuję jeszcze zamówić jakieś dodatki w ZSK ale jeszcze nie wiem co może d-pantenol do odżywek i masek? ale co jesczcze...?

na mój bardzo laicki gust - używałabym dwóch różnych odżywek do OMO, pierwszą jakąś mniej treściwą niż Garnier, bo może obciążać. spróbowałabym też Babydreama zamiast Alterry
olejków Alterry nie stosowałam na włosy, ale jakoś jestem zwolenniczką naturalnych, 'kuchennych'. z olejkiem rycynowym bym uważała, bo może wysuszać, on sprawdza się raczej jako dodatek w postaci kilku dosłownie kropli do masek.
i w którym Rossmannie znalazłaś Joaśkę len?! :O:

Stary 2012-09-08, 13:44   #68901
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
na mój bardzo laicki gust - używałabym dwóch różnych odżywek do OMO, pierwszą jakąś mniej treściwą niż Garnier, bo może obciążać. spróbowałabym też Babydreama zamiast Alterry
olejków Alterry nie stosowałam na włosy, ale jakoś jestem zwolenniczką naturalnych, 'kuchennych'. z olejkiem rycynowym bym uważała, bo może wysuszać, on sprawdza się raczej jako dodatek w postaci kilku dosłownie kropli do masek.
i w którym Rossmannie znalazłaś Joaśkę len?! :O:
dzięki wielkie za podpowiedź a Jośka stała sobie ostatnia- taka samotna, więc wzięłam a Rossmann- Biała Podlaska, z Warszawy kawałeczek
aaa to jeszcze zapytam jakie olejki ci się sprawdzają? Ja Alterre granat i awokado już trochę używam i się spisuję-przede wszystkim łatwo się zmywa i świetna też do ciała

dniem twojego życia."

Edytowane przez JudytaKas
Czas edycji: 2012-09-08 o 13:49
Stary 2012-09-08, 13:55   #68902
deszczowypies
Zakorzenienie

to ja nie dość, że tej Joaśki w żadnym Rossie nie widziałam, to jeszcze w żadnej innej drogerii

ja używam oleju kokosowego, ostatnio też zwykłej oliwy z oliwek i sprawdza się planuję jeszcze winogronowy kupić, też dziewczynom służy

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

a, i co do pytania czy olejować raz na tydzień czy częściej - moja koleżanka olejuje przed każdym myciem, ale ona jest SG oleje też sprawdzają się jako pierwsze 'O', dlatego AiK możesz zużyć do drugiego w zupełności

Stary 2012-09-08, 13:56   #68903
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
to ja nie dość, że tej Joaśki w żadnym Rossie nie widziałam, to jeszcze w żadnej innej drogerii

ja używam oleju kokosowego, ostatnio też zwykłej oliwy z oliwek i sprawdza się planuję jeszcze winogronowy kupić, też dziewczynom służy
to może spróbuj w mniejszych sklepach kosmetycznych - zazwyczaj są tam, przynajmniej u mnie w mieście
może i olejek mi się sprawdzi jako pierwsze O - zobaczymy, teraz mnie czeka seria prób

dniem twojego życia."

Edytowane przez JudytaKas
Czas edycji: 2012-09-08 o 14:02
Stary 2012-09-08, 14:28   #68904
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
Ja sama nie stosowałam, ale blogerki tak (blogi warto przekopać, jest tam więcej niż jedna recenzja):
http://anwena.blogspot.com/2012/08/z...a-balsamu.html
http://siempre-la-belleza.blogspot.c...naturalny.html

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Koniec narzekania. Najważniejsze by włosy były zdrowe, prawda? A w falach na szczęście też mi do twarzy.
U mnie było tak samo, jakiś czas temu o tym pisałam. Najpierw włosy naprawdę nieźle się kręciły a potem nagle klap... skręt coraz niżej. Fale też są fajne a jak zdrowe, błyszczące to już całkiem.

Cytat:
No i pytanie...
O - Garnier AiK,

Nie jestem autorytetem, ale kilka wskazówek ode mnie:
Garnier karite może być za ciężki na pierwsze O. Ja też jestem/byłam wysokoporem i odżywka u mnie się nie sprawdziła, dlatego obserwuj
Maska Alterra - znów obserwuj. U mnie ta maska bardzo obciąża i dodatkowo trzymana dłużej działa odwrotnie niż powinna (włosy bardziej suche niż nawilżone). Kiedyś namiętnie ją stosowałam i przegięłam - przekarmienie nawilżaczami.
Myślę, że co do częstości olejowania nie ma jakichś reguł, ja to robię wtedy kiedy czuję, że powinnam. Im częściej tym moje włosy wyglądają lepiej, grunt to domywać olej.
Stary 2012-09-08, 14:34   #68905
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
Nie jestem autorytetem, ale kilka wskazówek ode mnie:
Garnier karite może być za ciężki na pierwsze O. Ja też jestem/byłam wysokoporem i odżywka u mnie się nie sprawdziła, dlatego obserwuj
Maska Alterra - znów obserwuj. U mnie ta maska bardzo obciąża i dodatkowo trzymana dłużej działa odwrotnie niż powinna (włosy bardziej suche niż nawilżone). Kiedyś namiętnie ją stosowałam i przegięłam - przekarmienie nawilżaczami.
Myślę, że co do częstości olejowania nie ma jakichś reguł, ja to robię wtedy kiedy czuję, że powinnam. Im częściej tym moje włosy wyglądają lepiej, grunt to domywać olej.
I znowu bardzo dziękuję wszystkie wasze rady bardzo mi pomagają, mam nadzieję, że z waszą pomocą niedługo opanuję pielęgnację moich loczków i znajdę produkty odpowiednie dla moich potrzeb

dniem twojego życia."
Stary 2012-09-08, 14:37   #68906
olusio
Przyczajenie

Cześć, Zakręcone Loki & Fale!
Można wstąpić w Wasze szeregi?
Wątek śledzę od - uh-lala - 2009 roku, od stycznia 2010 stosuję mniej lub bardziej pokraczne CG i w sumie powinnam chyba do Was dołączyć bardziej aktywnie Włosy mam długie (do 3/4 pleców) i prawie zawsze miałam długie, bo w krótkich wyglądam dość osobliwie kosmyki powywijane na wszystkie strony i niemożność ułożenia jakiejkolwiek fryzury. Więc kiedy dorwałam się do forum - olśniło mnie: ha! mam fale, a nie proste spuszone pióra! Prawdopodobnie z 2A już się przetransformowały do 2B, a zdarzają się ostatnio też pojedyncze ruloniki
Przez grubo ponad 2 lata z CG przetestowałam tyle kosmetyków plus zaliczyłam kilka...naście kryzysów i początkujące załamane LocoFale chciałam podnieść na duchu: u mnie włosy zaczęły jako tako wyglądać całkiem niedawno, przez 2 lata nie mogłam opanować ich fochów, przeciążenia / puchu, wypadania i rozpaczy, że jak to? jaki sens ma CG?
Teraz nie obciążają się tak łatwo (zmniejszyła się porowatość?), skalp toleruje nawet olej rycynowy i zioła indyjskie (kiedyś - dramat zupełny, co nie nałożyłam - skalp swędział, a włosy leciały jak szalone). Nie wiem, czemu to tak długo u mnie trwało, ale udało się. Tylko teraz się zastanawiam czy to tak naprawdę jest pocieszające, że czasem trzeba tak długo czekać na pozytywne efekty
Jak dorwę aparat to wstawię jakąś focię, chociaż moje włosięta nadal nie zachwycają jak na Was patrzę...
Wstępnie tyle, jeszcze Doe pytała o olej rokitnikowy - ja jeszcze nie stosowałam, ale Ajrisz na blogu już się wypowiedziała w temacie: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...ikowe-spa.html
Zaraz kręcę maskę z lecytyną i lnianym właśnie by Ajrisz - zobaczym co włosy na to
olusio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 15:12   #68907
Doe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olusio Pokaż wiadomość
Wstępnie tyle, jeszcze Doe pytała o olej rokitnikowy - ja jeszcze nie stosowałam, ale Ajrisz na blogu już się wypowiedziała w temacie: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...ikowe-spa.html
- Dzięki! Wczoraj nałożyłam razem z kokosowym i masłem shea i zobaczymy co z tego dzisiaj wyniknie :P I ogólnie, witaj!

No i siostra ma jednak fale!
Stary 2012-09-08, 15:21   #68908
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olusio Pokaż wiadomość
Można wstąpić w Wasze szeregi?
Wątek śledzę od - uh-lala - 2009 roku, od stycznia 2010 stosuję mniej lub bardziej pokraczne CG i w sumie powinnam chyba do Was dołączyć bardziej aktywnie Włosy mam długie (do 3/4 pleców) i prawie zawsze miałam długie, bo w krótkich wyglądam dość osobliwie kosmyki powywijane na wszystkie strony i niemożność ułożenia jakiejkolwiek fryzury. Więc kiedy dorwałam się do forum - olśniło mnie: ha! mam fale, a nie proste spuszone pióra! Prawdopodobnie z 2A już się przetransformowały do 2B, a zdarzają się ostatnio też pojedyncze ruloniki
Przez grubo ponad 2 lata z CG przetestowałam tyle kosmetyków plus zaliczyłam kilka...naście kryzysów i początkujące załamane LocoFale chciałam podnieść na duchu: u mnie włosy zaczęły jako tako wyglądać całkiem niedawno, przez 2 lata nie mogłam opanować ich fochów, przeciążenia / puchu, wypadania i rozpaczy, że jak to? jaki sens ma CG?
Teraz nie obciążają się tak łatwo (zmniejszyła się porowatość?), skalp toleruje nawet olej rycynowy i zioła indyjskie (kiedyś - dramat zupełny, co nie nałożyłam - skalp swędział, a włosy leciały jak szalone). Nie wiem, czemu to tak długo u mnie trwało, ale udało się. Tylko teraz się zastanawiam czy to tak naprawdę jest pocieszające, że czasem trzeba tak długo czekać na pozytywne efekty
Jak dorwę aparat to wstawię jakąś focię, chociaż moje włosięta nadal nie zachwycają jak na Was patrzę...
Zaraz kręcę maskę z lecytyną i lnianym właśnie by Ajrisz - zobaczym co włosy na to
witaj kurczę, jak ja bym chciała mieć włosy do 3/4 pleców

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Cytat:
- Dzięki! Wczoraj nałożyłam razem z kokosowym i masłem shea i zobaczymy co z tego dzisiaj wyniknie :P I ogólnie, witaj!

a skąd i za ile shea?

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Cytat:

a skąd i za ile shea?

Stary 2012-09-08, 15:22   #68909
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Joanny bs widuję w Lewiatanie. Nie wiem czy w każdym, ale u mnie zawsze są dostępne.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 15:27   #68910
Doe
Rozeznanie

Cytat:

a skąd i za ile shea?
- Z BU - http://www.biochemiaurody.com/sklep/butter-shea.html - 10,80 - ale ja masła używam też do ust, pod oczy i na powieki, no i na paznokcie - takich mocnych nie miałam jeszcze po żadnych odżywkach i suplementach. Do tej pory masło shea kładłam tylko na końcówki, ale wczoraj położyłam na długości i zobaczymy co z tego wyjdzie .

U mnie w lewiatanie też zawsze jest od groma joasiek.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości