Dla wszystkich, które kochają pisać - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-07, 16:33   #241
201607231707
Konto usunięte

Dot.: Dla wszystkich, które kochają pisać

Cytat:
Napisane przez Ale ze mnie romantyczka Pokaż wiadomość
"Okrutne i złe" - w zestawieniu brzmi jak banał. Jest to takie pompatyczne, czasem chyba tak prześmiewczo mówimy, "Milość okrutna i zła" - tak jak w piosence Ordonki. Nie ma tu świeżego spojrzenia, ponieważ to już było. Przecież każdy autor jest wyjątkowy i jeśli tylko zechce, będzie umiał dostrzec coś ciekawego, czego inni nie dostrzegli, przez pryzmat swojej osobowości, doświadczeń. Bo czytelnik nie chce, tego co już było
No co ty? To takie same określenie jak "miły i ładny" czy "zabawny i mądry" - po prostu dwie cechy określające charakter/wygląd kogoś/czegoś.

Cytat:
Tekst powinien mieć swój charakterystyczny styl, bo inaczej będzie banalny, a rodzaj wrażliwości autora przekłada się na klimat utworu
Tak, charakterystyczny STYL, tak jak styl w np. "Koralinie", która jest napisana wyłącznie krótkimi zdaniami czy Świecie Dysku, gdzie niczego nie mozna brac zbyt poważnie.
Ale autor nie może skupiać się na sobie, musi stworzyć bohatera. Jak piszesz o sobie, to pisz pamietniki albo autobiografię.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 16:34   #242
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2012-09-12 o 13:35
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 18:41   #243
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Borze liściasty...
Toż to jest brak elementarnej wiedzy - rodem z podstawówki.
NIE WOLNO łączyć tekstu z autorem. Nie i koniec.
Prozę łączy się z bohaterem.
Lirykę z podmiotem lirycznym.

Aż mi się ciśnienie podniosło.
lapida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 20:36   #244
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
Oj, od razu zmieniała
Skonkretyzowałabym np "to miasto" na jakieś konkretne - np "Warszawa", "Szczecin", "Poznań" - wiesz, o co mi chodzi

Ale i tak twierdzę, że tamten wiersz jest napisany bardzo dobrze

Oj tam, u Rowling bardzo rzadko pojawia się fragment, gdy coś jest niedopowiedziane
I za to kochamy HP

Borze liściasty...

Ależ nie o to mi chodziło! Nie jedź po mnie, skoro nie zrozumiałaś tego, czego miałam na myśli, albo nie chciało ci się zrozumieć. Absolutnie nie uważam, że bohatera należy łączyć z autorem. I nie mam braków w wiedzy. Chodzi mi o to, że w utworze między słowami, powinno czuć się klimat, wynikający z osobowości autora. Między słowami, rozumiesz? Chodzi o narrację, styl pisania, nie o charakter bohaterów. I tak, też mi ciśnienie podniosłaś, cholernie. Bo nie lubię jak ludzie nie myślą. Strasznie płytko to zrozumiałaś - charakter bohatera, charakter autora. Jezu. W tekstach Agnieszki Osieckiej czuje się między słowami jej osobowość, bez względu na charakter postaci. Bez względu na klimat poszczególnego tekstu, bohaterów, itd, gdzieś między słowami widać, że to Agnieszka. A jeśli tego nie czujesz, to gratuluję wrażliwości.
Nie mam siły do tego forum... Załamuje mnie czasami.

Tekst powinien być oryginalny, np. Dorota Masłowska jest oryginalna, artystycznie wykorzystała język potoczny. I tak właśnie można.

Edytowane przez Ale ze mnie romantyczka
Czas edycji: 2012-09-08 o 20:46
Ale ze mnie romantyczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 20:42   #245
201607231707
Konto usunięte

Cytat:

Borze liściasty...

No, dokładnie, moja polonistka dostawała piany na ustach i jej oczy zmieniały kolor na czerwony, kiedy ktoś mówił, że np. autor jest zagubiony, a chodzilo o podmiot liryczny

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
Chodzi mi o to, że w utworze między słowami, powinno czuć się klimat, wynikający z osobowości autora.
A jak bardzo wesoła osoba napisze angst? Albo pesymista porwie się na groteskę?
Teksty sa pisane pod wpływem natchnienia, chwili, czegoś, co autora zainspirowało - totalnie może nie mieć nic wspólnego z charakterem autora. Powiem więcej - jak dla mnie, teksty w ogóle nie mają nic wspólnego z osobowościami ich autorów, nie mozna z nich wyczytać, jaki dany człowiek jest, bo jeden tekst może mieć miliard interpretacji, kazdy może go inaczej odczytać.
Stary 2012-09-08, 21:00   #246
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
To czemu wciąż tu jesteś?

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 21:07   #247
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Ale nie chodzi o to czy ktoś jest wesoły czy smutny, chodzi o styl, świeżość. Chodzi np. o tendencję do dokładności, czy sposób konstruowania zdań. Ja się wychowałam na malarstwie, więc to czuję.

Jeśli tak jest jak mówisz, to powiedz mi, dlaczego na wiadomym forum mówią mi, że mój styl pisania jest charakterystyczny, że nie mam go zmieniać, że mam świeże spojrzenie? Nie znają się? Np. tu. Wszyscy, z którymi zetknęłam się na forach literackich, mówią, że indywidualny styl autora jest szalenie ważny. A klimat utworu czy charakter bohaterów to coś zupełnie innego.

A wiersz Trzepotki nie jest wcale napisany dobrze. Jest pełen banałów, jest przezroczysty... Po co takie bzdury opowiadać na forum? Pokazałam ten wiersz na forum literackim i... prezentuję właśnie tę opinię. Ktoś kto będzie czytał wątek, uwierzy w to...

A jak bardzo wesoła osoba napisze angst? Albo pesymista porwie się na groteskę?

Nie, nie chodziło mi o to, że wesoła osoba ma pisać wesoło. Swoją drogą to dziwne rozumowanie, infantylne trochę... Chodzi o to, że np. autor ma skłonność do zauważania pewnych rzeczy, widzi więcej niż inni, albo inaczej... i to widać w jego utworach. Przekłada się to na sposób konstruowania zdań, używania pewnych środków stylistycznych, zestawień wyrazów... Nie, że na przykład jest melancholijny, to jego utwór ma być melancholijny.

Czas edycji: 2012-09-08 o 21:27
Stary 2012-09-08, 21:33   #248
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
A wiersz Trzepotki nie jest wcale napisany dobrze. Jest pełen banałów, jest przezroczysty... Po co takie bzdury opowiadać na forum? Pokazałam ten wiersz na forum literackim i... prezentuję właśnie tę opinię. Ktoś kto będzie czytał wątek, uwierzy w to...
Kobieto, ten wiersz byl napisany w związku z KONKRETNYM ZADANIEM. Poza tym, ja uważam, ze ty w ogóle nie rozumiesz, na czym polega pisanie, a pojęcia takie jak "świeżość" czy "banał" są dla ciebie tak obce, jak dla mnie fizyka kwantowa. Na Boga, masz tutaj studentki/absolwentki filologii, które wcale banałów nie widzą tam, gdzie ich nie ma, ale nie, jasnie pani wymaga, aby wszystko było napisane w języku klingońskim albo po klatchiańsku, aby, broń Boże!, nie użyć słowa typu "dobro", "zło" czy "kafelki" (w końcu lepiej napisać "zimny materiał, ukrywający prawdę poplamionych dymem nikotynowym ścian").
Przestań rzygac w wypowiedziach opiniami przeza☠☠☠istych koleżaneczek z mirriel. Do ciebie to gorzej niz do dwulatka, ile razy mamy ci powtórzyć, że NAS TO NIE OBCHODZI?

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Cytat:
Nie, nie chodziło mi o to, że wesoła osoba ma pisać wesoło. Swoją drogą to dziwne rozumowanie, infantylne trochę...
No i dobrze, będę pluć moją infantylnościa na prawo i lewo jak ty
Stary 2012-09-08, 21:39   #249
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

No tak, bo na forach literackich nie ma absolwentek filologii, tylko na jaśnie wizazu.

Tylko tutaj są najmądrzejsze literatki w Polsce, tak. Tylko wizazanki się znają i nikt inny nie ma prawa. Demi, wiem na czym polega pisanie i doskonale rozumiem, że moja poezja przedstawiona wcześniej była zła. Już tak staram się nie pisać, rozumiem to przecież. Natomiast to co piszę prozą ma wartość. I to nie jest moja opinia.

Na przykład wczoraj napisałam na podstaawie wierszy M. Buraczewskiej takie coś

lubię twoją poezję
bo nie jest taka odtąd dotąd
w sam raz na podróż
pociągiem
nawet kropki są w niezobowiązujących do niczego miejscach
a słowa zawsze gotowe wślizgnąć się miękko między wątpliwości
i wiem, że za tydzień też tak będzie

Na podstawie tego wiersza

Dochodząc do

To idzie samo, a wygląda, jakby szło do czegoś.
Co to jest to, do czego wszystko tak śpieszy

nie mogę znaleźć już cichych miejsc. zupełnie pustych bruków
na Montmartre ani żadnej zepsutej latarni.

ktoś każe mi być ponurym jak ponure jest niebo gdy się na nie
nie patrzy

w takie dni haczyki dmuchawców wybierają najbardziej czarne pola
na wełnianych swetrach jakby nie było im wszystko jedno
potem osiadają w zwolnionym tempie. wtedy wiem że to ideał.

pan siedzi przed domem jak pan chce. pani rozmawia z kim chce a
reszta
porusza się wbrew tym małym pyłkom które na drodze. na spodkach
schodach przepłukiwanych wodą.

przechodzimy dalej. wszystko po to by dojść bliżej. jak najbliżej
siadamy. dokarmiamy gołębie jakby teraz liczyło się tylko to
jakby nieważne było jak ale że za czyjąś sprawą. za przyzwoleniem

Czas edycji: 2012-09-08 o 21:48
Stary 2012-09-08, 21:42   #250
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Ależ nie o to mi chodziło! Nie jedź po mnie, skoro nie zrozumiałaś tego, czego miałam na myśli, albo nie chciało ci się zrozumieć.
co miałam na myśli

Cytat:
Absolutnie nie uważam, że bohatera należy łączyć z autorem. I nie mam braków w wiedzy. Chodzi mi o to, że w utworze między słowami, powinno czuć się klimat, wynikający z osobowości autora.
Weź głeboki oddech i się zdecyduj: albo łączymy autora z tekstem, albo nie. Bohater JEST częścią tekstu i nie ma możliwości ich rozerwania. W takiej sytuacji - logicznie rzecz ujmując - nie można przekazać swojej osobowości w tekst, jednocześnie nie ujmując w tę osobowość bohatera.

Cytat:
Między słowami, rozumiesz? Chodzi o narrację, styl pisania, nie o charakter bohaterów. I tak, też mi ciśnienie podniosłaś, cholernie. Bo nie lubię jak ludzie nie myślą.

Pff
ja też nie lubię, jak ludzie myślą inaczej niż ja, ale - witamy w świecie dorosłych.
Niestety, nie każdy musi zgadzać sie z naszym zdaniem i nie każdy będzie nas głaskał po główce i powtarzał: "Dobra dziewczynka, dobra".

Cytat:
Strasznie płytko to zrozumiałaś - charakter bohatera, charakter autora. Jezu. W tekstach Agnieszki Osieckiej czuje się między słowami jej osobowość, bez względu na charakter postaci. Bez względu na klimat poszczególnego tekstu, bohaterów, itd, gdzieś między słowami widać, że to Agnieszka. A jeśli tego nie czujesz, to gratuluję wrażliwości.
Akurat Osiecką się jakoś szczególnie nie zachwycam.
Może dlatego, że bardziej preferuję muzykę instrumentalną niż taką, w której zawarte są słowa.
Niemniej jednak - znałaś p. Agnieszkę? Podejrzewam (baa.. jestem pewna), że nie.
W takim razie - skąd możesz wiedzieć, że ona w swoich tekstach przekazuje swoją osobowość? Skąd pewność, że nie jest to swego rodzaju maniera?

Żeby łatwiej było to wytłumaczyć:
Masz dwa twory (bo wierszami tego nie nazwę ):

"Słońce w górze ładnie świeci,
pod blokiem bawią się dzieci,
uśmiechnięte od ucha do ucha,
bo zmieniona już pielucha".

"Ciemne chmury niebo zasnuły,
dzieci młode kociaki potruły,
zaraz przyjedzie kurator złośliwy,
usłyszymy dziecięcy płacz żałośliwy".

Napisała to jedna osoba. Czyli co? Choruję na rozdwojenie jaźni? Przekazuję swoją osobowość?
NIE.
Po prostu - w jednym tworze piszę wiersz o dzieciach szczęśliwych a w drugim - w prost przeciwnie.
I wcale nie przekazuję tego, że lubię, jak dzieci znęcają się nad ptakami ani tego, że cieszę się razem z nimi, bo mają zmienioną pieluchę.
Po prostu miałam ochotę o tym napisać. Tyle.

Cytat:
Fascynujące.

Cytat:
Tekst powinien być oryginalny, np. Dorota Masłowska jest oryginalna, artystycznie wykorzystała język potoczny. I tak właśnie można.
Akurat Masłowska do gustu mi nie przypadła. Polecam za to Olgę Tokarczuk (szczególnie "Bieguni"). Jeśli gustujesz w młodych pokoleniu pisarzy, sięgnij również po "Zwał" S. Shutego.

Cytat:
Jeśli tak jest jak mówisz, to powiedz mi, dlaczego na wiadomym forum mówią mi, że mój styl pisania jest charakterystyczny, że nie mam go zmieniać, że mam świeże spojrzenie? Nie znają się? Np. tu. Wszyscy, z którymi zetknęłam się na forach literackich, mówią, że indywidualny styl autora jest szalenie ważny. A klimat utworu czy charakter bohaterów to coś zupełnie innego.
Bo mają taka ochotę, zachciankę.
Internet przyjmie wszystko (poczytaj sobie komentarze pod filmami Gracjana Roztockiego - jemu też trafią sie fani) - tutaj każdy może napisać wszystko.

Cytat:
A, przepraszam, zapytałaś Trzepotkę, czy możesz to zrobić?
Taktu za grosz...

Edytowane przez lapida
Czas edycji: 2012-09-08 o 21:48
Stary 2012-09-08, 21:43   #251
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
No tak, bo na forach literackich nie ma absolwentek filologii, tylko na jaśnie wizazu.

Tylko tutaj są najmądrzejsze literatki w Polsce, tak. Tylko wizazanki się znają i nikt inny nie ma prawa.
No tak, bo na wizażu nie ma absolutnie nikogo, kto zna się na literaturze. Tutaj sa tylko debilki i kosmetyczki (oh wait, przeciez to to samo!).

Tylko na mirriel są najmądrzejsi literaci na świecie, tak. Tylko uzytkownicy mirriel się znają i nikt inny nie ma prawa.
Stary 2012-09-08, 21:43   #252
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:

Tylko tutaj są najmądrzejsze literatki w Polsce, tak. Tylko wizazanki się znają i nikt inny nie ma prawa. Demi, wiem na czym polega pisanie i doskonale rozumiem, że moja poezja przedstawiona wcześniej była zła. Już tak staram się nie pisać, rozumiem to przecież. Natomiast to co piszę prozą ma wartość.
Jezu, wyjdź. Proszę.

Stary 2012-09-08, 22:07   #253
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

co miałam na myśli

Miałam to poprawić, tylko zapomniałam. Czepiasz się... Podobnie wredne jest wypominanie mi, że łączę smutek autora ze smutkiem podmiotu lirycznego, co jest bzdurą. Chodzi mi o styl.

Po co mam wyjść? Abyście prawiły tutaj bzdury? Jak ktoś na forum dietetycznym mówi, że najlepszą dietą jest jedzenie samych jajek i jabłek, to też może ciśnienie podnieść...

I w ogóle - jak można logicznie podchodzić do sztuki?

Internet przyjmie wszystko (poczytaj sobie komentarze pod filmami Gracjana Roztockiego - jemu też trafią sie fani) - tutaj każdy może napisać wszystko.

Mówisz to tak, jakbym swoje wypociny pokazała na kafeterii... Na kafeterii i wizazu nie podoba się akurat to co piszę. W odróżnieniu od profesjonalnych forów. Dziwne...

Czas edycji: 2012-09-08 o 22:16
Stary 2012-09-08, 22:11   #254
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Po co mam wyjść? Abyście prawiły tutaj bzdury? Jak ktoś na forum dietetycznym mówi, że najlepszą dietą jest jedzenie samych jajek i jabłek, to też może ciśnienie podnieść...
Ale kto powiedział, ze ty masz monopol na jedną, jedyną słuszną prawdę?
Przykład z dietetyką chybiony - każdy myślący człowiek, wie, że na samych jabłkach by nie pociągnął, bo zawierają za mało składników odzywczych. A niekażdy myślący człowiek (coby nie pisać dobitniej) zgadza się z tobą.
Stary 2012-09-08, 22:16   #255
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Ale kto powiedział, ze ty masz monopol na jedną, jedyną słuszną prawdę?
No cóż... ona sama.

Stary 2012-09-08, 22:21   #256
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Normalnie. Skoro istnieją zasady, którymi nalezy się kierową podczas malowania danym stylem lub pisaniu danego utworu, to, jak widać, można.

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
No cóż... ona sama.
A skoro ma patent na prawdę, to tenże patent jest niezaprzeczalnym faktem - kurde, to jest myśl
Stary 2012-09-08, 22:34   #257
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Tak już to widzę, jak logicznie rozkładam kubizm analityczny na podstawie Panien z Awinionu (oczywiście, technicznie można, ale...) lub rozumiem wrażliwą kreskę Wyspiańskiego. Do tego potrzebne jest coś więcej... Potrzebna jest wrażliwość. Podobnie do tego, aby zauważyć Agnieszkę w Agnieszce Osieckiej. Ale skoro Lapida nie widzi takich rzeczy, to po co poszła na filologię? Jest tyle innych zawodów, na przykład matematyka jest idealna, jak ktoś kocha logicznie myśleć. Ale na pewno nie sztuka. Inaczej nie odróżni się bełkotu od pozornego bełkotu.

Wyobraź sobie Lapidę w czasach Picassa. Powiedziałaby, że tak się nie maluje. Jakie widzenie umysłem?? Przecież czegoś takiego nie ma? Malować się powinno figuratywnie i kropka, bo takie są zasady. A to, że ktoś czuje inaczej, to nie ważne...

Czas edycji: 2012-09-08 o 22:41
Stary 2012-09-08, 22:40   #258
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:

o proszę, i tutaj dochodzimy do tego, czego uczą się te głupie wizażowe polonistki na tych swoich głupich studiach. (licencjackich, magisterskich, doktoranckich i nawet na habilitacji!):

niestety, nie mam czasu streszczać w tej chwili kilku ostatnich lat mojego życia spędzonych na uczelni - powiem tylko bardzo krótkie podsumowanie:
Jedno zdanie nie musi mieć logicznego związku z drugim zdaniem. Drugie zdanie nie musi mieć logicznego związku z trzecim zdaniem. Trzecie zdanie nie musi mieć logicznego związku z czwartym zdaniem. Czwarte zdanie... (mam nadzieję, że nadążasz..., więc pominę resztę), ALE utwór musi tworzyć logiczną całość.

Cytat:

Mówisz to tak, jakbym swoje wypociny pokazała na kafeterii... Na kafeterii i wizazu nie podoba się akurat to co piszę. W odróżnieniu od profesjonalnych forów. Dziwne...
Aaa... na kafeterii się nie udało - przyszłaś na wizaż.
Na wizażu - nie dokońca - poszłaś na Sami-Wiecie-Jakie-Forum.
Tam nareszcie! Zostałaś pogłaskana po główce i od teraz traktujesz tamto miejsce jako ostoję broniącą Twojego talentu.

Swoją drogą - jeszcze nigdy nie spotkałam się z osobą posiadającą tak przerośnięte ego. A spotkałam ich wielu. Pisarzy i poetów również.

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

Cytat:
Tak już to widzę, jak logicznie rozkładam kubizm analityczny na podstawie Panien z Awinionu (oczywiście, technicznie można, ale...) lub rozumiem wrażliwą kreskę Wyspiańskiego. Do tego potrzebne jest coś więcej... Potrzebna jest wrażliwość. Podobnie do tego, aby zauważyć Agnieszkę w Agnieszce Osieckiej. Ale skoro Lapida nie widzi takich rzeczy, to po co poszła na filologię? Jest tyle innych zawodów, na przykład matematyka jest idealna, jak ktoś kocha logicznie myśleć. Ale na pewno nie sztuka. Inaczej nie odróżni się bełkotu od pozornego bełkotu.
I po co broniła tylu tytułow naukowych?
Sama się zastanawiam

Jak się dowiesz - daj znać
Stary 2012-09-08, 22:44   #259
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Podobnie do tego, aby zauważyć Agnieszkę w Agnieszce Osieckiej. Ale skoro Lapida nie widzi takich rzeczy, to po co poszła na filologię?
Nie lubie tego skrótu, ale... LOL.
Nie mozesz powiedziec, jaka jest Osiecka, tylko na podstawie jej tekstów. Działalność artystyczna jest tylko częścią człowieka, nie oddaje wiernie jego osoby.
Może lapida poszła na filologię, z tego samego powodu, z jakiego ja lubię literaturę - mnie nie obchodzi autor. Mnie obchodzi bohater lub historia, którą autor "tylko" przedstawia. Mam gdzieś, czy autor jest miły, głupi, smutny, wredny itp. Mnie obchodzi to, co przeżywa, jaki jest bohater, którego kreuje.

A z tą matematyką to walnęłaś jak łysy warkoczem o kant kuli. Uwielbiam logicznie myśleć, a jestem matematycznym beztalenciem

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Cytat:
Wyobraź sobie Lapidę w czasach Picassa. Powiedziałaby, że tak się nie maluje. Jakie widzenie umysłem?? Przecież czegoś takiego nie ma? Malować się powinno figuratywnie i kropka, bo takie są zasady. A to, że ktoś czuje inaczej, to nie ważne...
Oktojaczujężepowinnamprze staćużywaćspacjiiinterpun kcjimamgdzieszasadybojata kczuję

I kij, że to sensu nie ma, ale ja TO CZUJĘ!

No i lapida powiedziałaby, że Picasso jej się nie podoba. A ja bym jej przytaknęła. A pan Stefan W. powiedziałby, że jemu się Picasso podoba. A pani Żaneta R. by mu przytaknęła. I co z tego?
Stary 2012-09-08, 22:49   #260
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:

No, miałabym problem, bo nie mogłabym włączyć internetu i szukać forum, które w końcu mnie zrozumie.

Btw - czy ja dobrze dedukuje? Romantyczka porównuje się do Picassa? Fiu fiu, toż to i ja nawet nie jestem w sobie aż tak zakochana
Stary 2012-09-08, 22:52   #261
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Btw - czy ja dobrze dedukuje? Romantyczka porównuje się do Picassa? Fiu fiu, toż to i ja nawet nie jestem w sobie aż tak zakochana
Wiesz co, ja tu podejrzewam jakieś poważne problemy z samą sobą - z jednej strony taaaaka skromna i niepewna siebie, a z drugiej narcyz taki, że zawstydziła tego mitologicznego
Stary 2012-09-08, 22:57   #262
Ale ze mnie romantyczka
BAN stały

Co ma wspólnego habilitacja filologiczna z pisaniem? Czy Szymborska ma tytuł doktora filologii? Nie. Ja, gdybym uważało, że filologia polska jest to nie wiadomo co, nie zaczynałabym socjologii... Wielu pisarzy nie kończyło filologii. I wyszło im to na dobre.

A co do zarozumiałości, to nie ja taka jestem. Staram się kulturalnie rozmawiać, a tu nagle... do podstawówki! Ubliżanie, ego do księżyca... Takie kultury uczą na studiach? A na takiego krytyka jak Lapida mam nadzieję, że nigdy nie trafię. Brrr.... Czemu na forach literackich nie dyskutujesz? Boisz się konfrontacji?

Do Picassa? To jest nadinterpretacja. W ogóle tak nie pomyślałam.

Czas edycji: 2012-09-08 o 23:03
Stary 2012-09-08, 23:01   #263
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Co ma wspólnego habilitacja filologiczna z pisaniem? Czy Szymborska ma tytuł doktora filologii? Nie. Ja, gdybym uważało, że filologia polska jest to nie wiadomo co, nie zaczynałabym socjologii... Wielu pisarzy nie kończyło filologii. I wyszło im to na dobre.
Rany, a czy ja gdzieś zaznaczyłam, że JA PISZĘ?
Nie, ja jedynie recenzuję :P

Cytat:
A co do zarozumiałości, to nie ja taka jestem. Staram się kulturalnie rozmawiać, a tu nagle... do podstawówki! Ubliżanie, ego do księżyca... Takie kultury uczą na studiach? A na takiego krytyka jak Lapida mam nadzieję, że nigdy nie trafię. Brrr.... Czemu na forach literackich nie idziesz prawić swoich mądrości? Boisz się konfrontacji?
Taa...
Dygam

Zresztą, borze liściasty,
skąd wiesz, że mnie nie ma na POWAŻNYCH forach literackich?

Edytowane przez lapida
Czas edycji: 2012-09-08 o 23:03
Stary 2012-09-08, 23:06   #264
201604181004
Konto usunięte

Habilitacji nie miała bo filologię polską przerwała ze względu na sytuację osobistą, ale tak, jednak coś w tym jest bo prowadziła zajęcia na Jagiellonce. to tak btw chociaż wiem że wolałabyś by skończyła zawodówkę jako szwaczka, wtedy by to pasowało do jakiejś twojej pokręconej ideologii
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 23:09   #265
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Habilitacji nie miała bo filologię polską przerwała ze względu na sytuację osobistą, ale tak, jednak coś w tym jest bo prowadziła zajęcia na Jagiellonce. to tak btw chociaż wiem że wolałabyś by skończyła zawodówkę jako szwaczka, wtedy by to pasowało do jakiejś twojej pokręconej ideologii

Ty mi tu czarnego pijaru nie rób, co? :P

Doktorat pięknie obroniony :P kolejny papierek w teczce, a tu taka potwarz :P wstydź się :P

i się ciesz, żeś na mnie nie trafiła na zajęciach
Stary 2012-09-08, 23:11   #266
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
A co do zarozumiałości, to nie ja taka jestem.
Jesteś. Na początku myślałam, że jesteś po prostu przewrażliwioną i zakompleksioną osobą. Widać ani przewrażliwienie, ani zakompleksienie nie przeciwdziałają rozdętemu ego. Nie będę się powtarzać. Mogłabym ci kolejny raz napisać, że nikogo tu nie obchodzi, co powiedzieli na Mirriel itd., że jesteś nudna, cięgle pisząc to samo... Ale właściwie to od jakiegoś czasu się zastanawiam, jakim trzeba być idiotą, żeby ciągle pchać się tam, gdzie go nie chcą. Pominę już krytykę twojej tfórczości, ale otrzymałaś tu mnóstwo wrednych komentarzy odnośnie swojej osoby (żeby nie było wątpliwości: zupełnie słusznych). Nikt nie zgadza się z Twoimi argumentami, wszyscy mają dość twoich monologów zawsze na ten sam temat, a jednak ciągle tu jesteś. Jak ja jestem gdzieś nie mile widziana, to stamtąd spie***am i już, a nie upierdliwie narzucam swoją obecność tylko po to, by robić za przedstawienie i bezskutecznie bronić racji.

Stary 2012-09-08, 23:12   #267
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Skąd wiesz? Może po filologii pisali by lepiej? Polecę mądrym cytatem - "Życie ludzkie dzieje się tylko raz i dlatego nigdy nie będziemy mogli stwierdzić, która z naszych decyzji była słuszna, a która zła, ponieważ w danej sytuacji mogliśmy decydować tylko jeden raz. Nie dano nam żadnego drugiego, trzeciego, czwartego życia, abyśmy mogli porównać konsekwencje różnych decyzji"

No sorry, ale tak, jesteś okropnie zakochana w sobie. Jakbys była taka niepewna siebie, na jaką pozujesz, to byś z domu nie wyszła po takiej krytyce

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Cięta riposta dnia
Stary 2012-09-08, 23:12   #268
201604190949
Konto usunięte

Lapida, ale to o Szymborskiej chyba
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 23:16   #269
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Lapida, ale to o Szymborskiej chyba

ej, to aż tyle nas łączy? :O

Dostanę Nobla!

Stary 2012-09-08, 23:21   #270
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
ej, to aż tyle nas łączy? :O

Dostanę Nobla!
Noo, Szymborska studiowała polonistykę, potem się przeniosła na socjologię (omfg, jak romantyczka! powaliła mnie twoja chwała, kobieto!), a ostatecznie studiów nie skończyła

Kto wie, może będziesz następnym laureatem
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości