|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#68971 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36412613]O, dziękuję za podsunięcie pomysłu
ale nie wyglądają po tym nieświeżo? Hmm, a można też psikadłem spryskać i na to? Chyba tez będzie oki?Ahh, jakże bym mogła zapomnieć podziękować cudownej, wspaniałomyślnej i genialnej AG RAFCE! Jesteś moim guru kręciołkowym! Dzięki Tobie odkryłam co moje włosy lubią i jak robic plunking, żebym miała ładne lokofale. Pokręciły sie praktycznie od samej góry, a przy twarzy miałam takie słodziachne loczki jestem Ci ogromnie wdzięczna za pomoc ![]() Bardzo się cieszę,że pomogłam. takie słowa uskrzydlają podobnie jak komplementy włosowe ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#68972 |
|
Raczkowanie
|
dlaczego w częstochowie zamknęli drogerię natura ?!?! myslałam że z czasem otworzą w innym miejscu... co za miasto....
|
#68973 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, zakochałam się w lnianym glucie
Wczoraj zrobiłam go pierwszy raz, wyszedł idealny. Zawsze używałam mrożącego z Joanny, (podejrzewam, że od czasu do czasu nadal będę do niego wracać), ale jak dziś reanimowałam loki, tzn zmoczyłam, ugniotłam z Naturią żółtą to postanowiłam nałożyć żel lniany (dokładałam dwa razy, bo za pierwszym razem włosy wypiły wszystko i nie było szans na suchary- a ja je tak lubię :P ). Efekt jest niesamowity, wszystko się ładnie odgniotło, włoski są miękkie i błyszczące a jednocześnie utrwalone. No i do tego wszystkiego przez to, że sam zapachu nie ma, to nie zabija woni odżywki Że też ja tak długo musiałam się zastanawiać nad tym cudeńkiem
|
#68974 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#68975 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja czasem robię też tak, że kładę go wieczorem na lekko zwilżone włosy, czekam na sucharki i idę spać, rano tylko odgniatam i gotowe. (tu mi się przypomniało, ze chyba Kamonie nie odpowiedziałam na pytanie o sen. Tak właśnie śpię, przerzucam tylko sucharki za łóżko. Czasem odgniotą się same. A czasem nic nie nakładam i tylko przerzucam)
|
|
#68976 |
|
Moderator
|
Dostałam dzisiaj coś, co ponoć jest olejkiem arganowym.
Skład: Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Parfum, Argania Spinosa Kernel Oil, Alcohol, Tocopherol, Caprylic, Triglyceride, Ascorbyl, Palmitate, Limonene, Ascorbic Acid, Citric Acid. Te dwa pierwsze to chyba silikony? Jest napisane, aby wgnieść w wilgotne włosy i pozostawić do wysuszenia, więc nie jest to raczej olejek tylko jakieś serum z silikonami z dodatkiem tego olejku? |
|
|
|
#68977 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
To serum Marion?
|
|
#68978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziś dostanę paczkę, to sprawdzę, ale już dawno zrezygnowałam z pielęgnacji włosów by avon... ze względu na silikony właśnie i totalne obciążenie włosów. |
|
|
|
|
#68979 |
|
Zakorzenienie
|
[żali się]dziewczyny, nie wiem co się dzieje, mam okropne włosy
Już na etapie suszenia widzę wielki puch, a potem jest tylko gorzej, wyglądam jak z miotłą na głowie. Nie wkleję zdjęcia, bo byście padły trupem chyba![]() dzisiejszy zestaw: olejuję mieszanką oliwa z oliwek + olej ze słodkich migdałów - na żel lniany mycie: balsam Joanna z Apteczki Babuni maska Alterra granat i aloes wymieszana z Artiste różowym z keratyną (15 min) Joanna Mak i Bawełna krem z Biedronki na całe włosy pianka Isana dyfuzor z żelem Bielendy i żelem lnianym jest praktycznie to samo. Czy to mogą być te proteiny? Myslałam, że mam zniszczone włosy i że to mi bardzo potrzebne... Myję SLS-em raz na 2 tygodnie, ostatnio przedwczoraj (!)
|
|
#68980 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
miałam pytać jeszcze raz, ale już nie muszę ![]() Za to mam kilka innych pytań jeszcze do zakręconych . Czy to normalne, że najdłuższe pasma słabiej się falują i rozprostowują? Czy może jakoś specjalnie trzeba robic plunking lub też po pewnym czasie dopiero się przyzwyczają Przy twarzy mam takie śliczne fale, ale nie mogę ich wydobyć na długości ![]() I troszkę nie rozumiem o co chodzi z tymi reanimacjami. Polega to na tym, że rano zwilża się włosy psikadłem jakimś, żel na to i tak samo plunking, jak na mokrych po myciu? Czy bez zwilżania? Próbowałam dzisiaj, ale nie wiem czy moje spostrzeżenia są słuszne, że włosy niecieniowane ciężko reanimować, gdyż udało mi się tylko końce, a gdzieś na wysokości karku już ciężko (włosy mam gdzieś do talii, no może krótsze odrobinę). I Czy odgniatanie to to samo co reanimacja? ![]() Ale za to wyszedł mi ładny koczek, na takich falowanych włosach fajnie wygląda, jak jeszcze wiatr je troszke rozmierzwi
|
|
|
|
|
#68981 | |||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- [1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36435587] Czy to normalne, że najdłuższe pasma słabiej się falują i rozprostowują?[/QUOTE] moga sie rozprostowywac od ciężaru włosów Cytat:
Cytat:
![]() pokazywałaś włoski dawno mnie nie było
|
|||
|
|
|
#68982 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jestem ostatnio zakochana w żelu lnianym, spróbuj go wykorzystać na maksa - po myciu jako maskę a potem do stylizacji tylko jego. Moje zniszczone kudełki bardzo poratował dzisiaj, chłonął żel lniany jak gąbka Na pół dnia ujarzmił sianko, zaraz po powrocie do domu kładę olej na głowę i znów len
|
|
|
|
|
#68983 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Przepiękne loki obejrzałam na ostatnich stronach
|
|
|
|
|
#68984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Używam żelu lnianego od ponad dwóch miesięcy w różnym wydaniu i mimo jego super właściwości to wykańcza mnie długość suszenia włosów po nim. Suszę je 30 minut suszarką i są mokre, potem schną jeszcze cztery godziny, nawet nie mam jak odgnieść poza domem Chyba zrezygnuję na razie z tej keratyny.... Tą maske Alterry to wykańczałam resztki, zwykle używam Bingo z Shea
|
|
|
#68985 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Laminowanie to też zabieg proteinowy (żelatyna zawiera kolagen). Bardzo dużo masz tu protein, nawilżenia za mało i o ile włosom teraz to pasuje to niedługo może się to diametralnie zmienić. Artiste to odżywka prawda? Nie miałam, nie znam się . Jeżeli tak to może używaj odżywek na zmiane, podobnie z maskami - dorzuć do zestawu coś typowo nawilżającego. Co do b/s - u mnie przełomem była wymiana joaśki z miodem na joaśkę lnianą. Cytat:
Cytat:
.
|
|||
|
|
|
#68986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#68987 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale dzięki Ag Rafka, słowa otuchy bardzo potrzebne... zwłaszcza że rodzinka się tylko śmieje. Ale ale, za to w ciągu ostatnich 10 dni miałam przyrost 1 cm |
|
|
|
|
#68988 |
|
Zadomowienie
|
Mysia mysz, pewnie przydatny może być Ci ten artykuł Eloe klik.
A bardziej praktycznie - ja bardzo lubię maskę Alterry z aloesem i maskę Bingo shea i 5 alg. Dziewczyny polecą Ci pewnie szereg swoich innych ulubieńców
|
|
|
|
#68989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i czekam na polecanie przez dziewczyny innych cud ![]() a nie za dużo tego wszystkiego mam? czy ok tylko wymiennie stosować?
|
|
|
#68990 |
|
Zadomowienie
|
Ja czasem cuduję i bardziej
Wymieniaj i obserwuj, będzie fajnie .
|
|
|
|
#68991 |
|
Rozeznanie
|
- Żel lniany to nie tylko stylizacja - ja go traktuję bardziej jako bazę - bo on jest po prostu pity przez włosy... ja go zwykle nakładam tyle, że naprawdę nim ociekają, kiedy raz starałam się nałożyć na to piankę, to nie chciała się wchłonąć, musiałam odczekać 30 minut
. Wzięłam go ostatnio na wakacje i wożę na wszystkie wyjazdy. Nakładam go na włosy codziennie, nawet kiedy je związuję XD.
|
|
|
|
#68992 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Za 50 ml 4 funty, były też chyba odżywki i szampony z tej serii w takiej drogerii z niby naturalnymi kosmetykami , w cenach 10-20 funtów. I tak były najróżniejsze kosmetyki z olejkami właśnie, a ten w jakimś markecie niemieckim mozna kupić. Wyczytałam, że można też na noc kłaść ale skoro to serum silikonowe to chyba lepiej tak tylko jako ochrona na suche dać. cyferki - miałam z Avonu jakieś serum, już dawno, takie z zieloną pompką w przezroczystej butelce ale nic szczególnego. Moje włosy trochu ciężko przeciążyć, chyba wszystkie kosmetyki jakie mam są z silikonami. Nie mogę znaleźć niczego co tu podajecie, Shauma chyba tylko bez silikonu jest bo mieszkam w UK i nie ma tych marek typu Alterra itd. :/ |
|
|
|
|
#68993 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź A czy da się to jakoś naprawić? Tzn wypracować? Czy jeśli już są długie i ciężkie to nie da rady i tak zostanie na amen? ![]() A na czym to odgniatanie polega? Robi sie tak jak podczas osuszania włosów odgniatając je np do ręcznika/pieluchy/koszulki? Ehh, jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić, zwłaszcza że robi się to po wyschnięciu włosów ![]() I tak, pokazywałam, jakiś czas temu. Ale to było jeszcze, gdy robiłam zły plunking, teraz się poprawiło, ale niestety te najdłuższe pasma nie są posłuszne ![]() |
|
|
|
|
#68994 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36437689]A czy da się to jakoś naprawić? Tzn wypracować? Czy jeśli już są długie i ciężkie to nie da rady i tak zostanie na amen?
[/QUOTE]Zależy od włosów. Czasem się da coś wypracować
|
#68995 | |||
|
Kazar Lady
|
[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36437689]Dziękuję za odpowiedź
Cytat:
no pewnie !! Cytat:
następnie - odgniatamy sucharki ( te suche loczki) ten sam ruch co ugniatanie ( zaciskanie otwartej dłoni na włosach) tu strączki przemieniają sie w śliczne falowane włoski, a żeby sie nie spuszyły podczas tego procesu, mozna odgniatac przez chustkę satynowa/jedwabną Mam nadzieje, że dałąm radę to jakoś w miare jasno napisać ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#68996 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, miałam właśnie olejować włosy... ale pomyślałam sobie, żeby pokombinować i je bardziej nawilżyć, bo suche są, że szok.
Czy Waszym zdaniem mogę wzbogacić maskę Gloria sokiem z cytryny, łyżeczką miodu i łyżeczką oleju lnianego? Bo ona sama jakaś uboga w skład jest, więc idealnie się do tego nadaje. Dobrze myślę? Potem mycie Pottersem aloesowym, garnier avocado&karite, joaśka b/s i żel lniany... Bo połowa włosów aż trzeszczy od suchości....
|
|
|
|
#68997 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
jak masz gluta
|
|
|
|
|
#68998 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#68999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włosy też mają prawo do swoich humorków.Miałam podobną sytuację ponad miesiąc temu, praktycznie całe loki i fale przykrywał puch. Próbowałam wszystkiego - nawilżania, proteinowania, silikonowania, oczyszczania, stylizacji i nie-stylizacji i ciągle to samo. Pewnie, gdybym odczuwała wtedy większą presję na wygląd skończyłoby się prostowaniem, ale rzecz się działa podczas wakacji W końcu rzuciłam te wszystkie specjalne zabiegi w cholerę, wróciłam do podstawowej pielęgnacji (czyli: od czasu do czasu olej, mycie, Isana z babassu, Joanna Naturia i jakiś stylizator), wyluzowałam i wszystko wróciło do normy![]() Moim lokom najlepiej robi brak kosmetyku do stylizacji, ale to utrwalenie po nim ![]() [1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36437689]A na czym to odgniatanie polega? Robi sie tak jak podczas osuszania włosów odgniatając je np do ręcznika/pieluchy/koszulki? Ehh, jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić, zwłaszcza że robi się to po wyschnięciu włosów [/QUOTE]Odgniata się sucharki utworzone przez kosmetyki do stylizacji, np: po całym procesie mycia i odżywiania wgniatasz w mokre włosy żel mrożący z Joanny, wysychający żel tworzy takie twarde pukle zwane sucharkami, kiedy włosy wyschną na wiór odgniata się (rękoma, przez koszulkę, różnie) te sucharki aby nie były sztywne - "skorupka" z żelu puszcza, a loki są utrwalone Uhh, chyba czas by pokazać włosy, jutro wstawię, jeżeli w nocy się nie zwiercę za bardzo ![]() W każdym bądź razie włosy doszły już do siebie po cięciu, to znaczy: cięcie, które odbyło się na początku sierpnia było udane, ale włosy się musiały przegryźć i dostosować do nowego kształtu fryzury - chyba im się końcu udało
|
|
#69000 |
|
Rozeznanie
|
a co do osławionego tu siemienia lnianego: http://www.alinarose.pl/2012/09/natu...ow-siemie.html warto poczytać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.

ale nie wyglądają po tym nieświeżo? Hmm, a można też psikadłem spryskać i na to? 

) a włosy zdecydowanie szybciej mi schna. Nie wydaje mi się żeby to było od temperatury czy wilgotności, bo różnica jest naprawdę spora. Czy możliwe, że to przez odstawienie tych kosmetyków?

Przy twarzy mam takie śliczne fale, ale nie mogę ich wydobyć na długości