Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2300 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-10, 08:59   #68971
Ag Rafka
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36412613]O, dziękuję za podsunięcie pomysłu ale nie wyglądają po tym nieświeżo? Hmm, a można też psikadłem spryskać i na to? Chyba tez będzie oki?

Ahh, jakże bym mogła zapomnieć podziękować cudownej, wspaniałomyślnej i genialnej AG RAFCE! Jesteś moim guru kręciołkowym! Dzięki Tobie odkryłam co moje włosy lubią i jak robic plunking, żebym miała ładne lokofale. Pokręciły sie praktycznie od samej góry, a przy twarzy miałam takie słodziachne loczki jedynie najdłuższe, tylne pasma się nie skręciły tak fajnie, ale nie dawałam żadnego stylizatora i pewnie pod ciężarem temu się rozprostowały jestem Ci ogromnie wdzięczna za pomoc [/QUOTE]
Bardzo się cieszę,że pomogłam. takie słowa uskrzydlają podobnie jak komplementy włosowe
Cytat:
Napisane przez TwojaKokaina Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
ostatnio dużo się dzieje i mnie tu nie ma. chciałam Wam tylko napisać, że pracuję nad męską włosową historią mojego Tz
Ooo, ciekawe, czekamy z niecierpliwością.
Cytat:
Napisane przez wiew Pokaż wiadomość
Mam może trochę nietypowe pytanie, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Niedawno porzuciłam wszelkie odżywki itd. zawierające silikony, od 2 myc używam szampon bez SLS (chyba, że kryje sie pod inną nazwą, ale o tym nic mi nie wiadomo ) a włosy zdecydowanie szybciej mi schna. Nie wydaje mi się żeby to było od temperatury czy wilgotności, bo różnica jest naprawdę spora. Czy możliwe, że to przez odstawienie tych kosmetyków?
Miałam właśnie pisać "na czuja" , co o tym myślę, ale widzę, że Martek i Yarr myślą podobnie
Cytat:
Napisane przez agusia2569 Pokaż wiadomość
witam i ja Od paru lat dbałam w miarę o włosy, później zaniedbałam (praca zmianowa, zmiany12h i klima) teraz wracam do pielęgnacji Myję włosy szamponem z apteczki babuni taki z miodem i mlekiem, później garnier avokado zmieszany z alterę granat, później ziaja b/s taka https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ja-jojoba.html, ogólnie z tej serii używam od dawna ,są w różnych kolorach. Olej hm....staram się raz w tyg.ale raczej jest rzadziej, ale czasami przejadę po włosach oliwką hipp baby sanft, fajny ma skład. Dobra to tyle jak na początek Gdyby jeszcze nie wypadały tak, eh....i łupież powrócił :/
a TO MOJE SIERŚCIUSZKI, pierwsze zdjęcie bez stylizacji, drugie innego dnia do stylizacji nivea flexible curls taka niebieska.
Jaki skręt!!! Świetne.
Cytat:
Napisane przez Elainetka Pokaż wiadomość
Boziu, tak patrze na Wasze włosy, takie piękne, a moje jakie sianko były, takie są nadal, może jedynie troszkę miększe w dotyku. Tak się staram, a z nich takie niewdzięczniki.... ;(
Nie podawaj się! U niektórych efekty są już po miesiącu, ale inni muszą czekać dłużej. U mnie też miekkość była pierwszym symptomem poprawy. Będzie jeszcze lepiej.
Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
moje się akurat łatwo obciążają...więc zrobię jak mówisz, z t ą przerwą w środę
ja miałam silikonową tylko jedną dobrą, ale to był d/s a chyba lepiej żeby silikony były w b/s zawsze to większa ochrona...nie chciałabym też żeby to były same silikony, tylko żeby coś jescze w niej było...
dzięki za rady w każdym razie poszukam choć wiele czasu nie mam już
w kwestii obcięcia - skończyło się jak zwykle - sama sobie podcięłam końcówki i tyle
Gadasz, gadasz,a zdjecia nie dajesz! Nie licz,że zapomnimy:chytry:
Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
No więc i ja mogę pokazać dziś moje hairy.
Wczoraj mycie Joaśką, potem na kilkanaście minut Garnier avocado&karite, potem joaśka b/s i glutki lniane.
Włosy schły 4 godziny, z jeszcze wilgotnymi poszłam spać.
Tak wyglądały rano a druga fotka - po południu. Niestety pozbijane w strąki i splątane, nie wiem czy jutro rano nie będę musiała rozczesać przed pójściem do pracy...
Po myciu fajnie falowały, potem się wyprostowały...

Ale pocieszam się, że to dopiero początek.
Pięknie jest! Ja tu nie widzę strąków i splątania, ale wiem, że subiektywne odczucie może być inne. Tez mam fioła na tym punkcie i czasem zdarza mi się rozczesać po nocyale (ciiii, bo nie wolno!) i reanimować fale.
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 11:53   #68972
kasiaa87
Raczkowanie

dlaczego w częstochowie zamknęli drogerię natura ?!?! myslałam że z czasem otworzą w innym miejscu... co za miasto....
Stary 2012-09-10, 12:17   #68973
madziaart
Raczkowanie

Dziewczyny, zakochałam się w lnianym glucie
Wczoraj zrobiłam go pierwszy raz, wyszedł idealny. Zawsze używałam mrożącego z Joanny, (podejrzewam, że od czasu do czasu nadal będę do niego wracać), ale jak dziś reanimowałam loki, tzn zmoczyłam, ugniotłam z Naturią żółtą to postanowiłam nałożyć żel lniany (dokładałam dwa razy, bo za pierwszym razem włosy wypiły wszystko i nie było szans na suchary- a ja je tak lubię :P ). Efekt jest niesamowity, wszystko się ładnie odgniotło, włoski są miękkie i błyszczące a jednocześnie utrwalone. No i do tego wszystkiego przez to, że sam zapachu nie ma, to nie zabija woni odżywki
Że też ja tak długo musiałam się zastanawiać nad tym cudeńkiem

Keep Calm and Draw
madziaart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 12:23   #68974
kasiaa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziaart Pokaż wiadomość
Wczoraj zrobiłam go pierwszy raz, wyszedł idealny. Zawsze używałam mrożącego z Joanny, (podejrzewam, że od czasu do czasu nadal będę do niego wracać), ale jak dziś reanimowałam loki, tzn zmoczyłam, ugniotłam z Naturią żółtą to postanowiłam nałożyć żel lniany (dokładałam dwa razy, bo za pierwszym razem włosy wypiły wszystko i nie było szans na suchary- a ja je tak lubię :P ). Efekt jest niesamowity, wszystko się ładnie odgniotło, włoski są miękkie i błyszczące a jednocześnie utrwalone. No i do tego wszystkiego przez to, że sam zapachu nie ma, to nie zabija woni odżywki
właśnie siedzę z maską nawilżającą na głowie, pędzę gotować glutka!!! ostatnio się jakoś rozleniwiłam, dziękuję za motywację
Stary 2012-09-10, 12:38   #68975
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
Nie bez powodu piejemy peany na jego cześć
Ja czasem robię też tak, że kładę go wieczorem na lekko zwilżone włosy, czekam na sucharki i idę spać, rano tylko odgniatam i gotowe.
(tu mi się przypomniało, ze chyba Kamonie nie odpowiedziałam na pytanie o sen. Tak właśnie śpię, przerzucam tylko sucharki za łóżko. Czasem odgniotą się same. A czasem nic nie nakładam i tylko przerzucam)
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 14:01   #68976
Klaudenc
Moderator

Dostałam dzisiaj coś, co ponoć jest olejkiem arganowym.
Skład:
Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Parfum, Argania Spinosa Kernel Oil, Alcohol, Tocopherol, Caprylic, Triglyceride, Ascorbyl, Palmitate, Limonene, Ascorbic Acid, Citric Acid.

Te dwa pierwsze to chyba silikony? Jest napisane, aby wgnieść w wilgotne włosy i pozostawić do wysuszenia, więc nie jest to raczej olejek tylko jakieś serum z silikonami z dodatkiem tego olejku?
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 14:06   #68977
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Skład:
Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Parfum, Argania Spinosa Kernel Oil, Alcohol, Tocopherol, Caprylic, Triglyceride, Ascorbyl, Palmitate, Limonene, Ascorbic Acid, Citric Acid.

Te dwa pierwsze to chyba silikony? Jest napisane, aby wgnieść w wilgotne włosy i pozostawić do wysuszenia, więc nie jest to raczej olejek tylko jakieś serum z silikonami z dodatkiem tego olejku?
Masz rację te dwa pierwsze składniki to sylikony A ten olejek to serum sylikonowe

To serum Marion?
Stary 2012-09-10, 14:15   #68978
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Skład:

Czyżby nowość Avonu?
Dziś dostanę paczkę, to sprawdzę, ale już dawno zrezygnowałam z pielęgnacji włosów by avon... ze względu na silikony właśnie i totalne obciążenie włosów.
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 14:28   #68979
margitta
Zakorzenienie

[żali się]dziewczyny, nie wiem co się dzieje, mam okropne włosy Już na etapie suszenia widzę wielki puch, a potem jest tylko gorzej, wyglądam jak z miotłą na głowie. Nie wkleję zdjęcia, bo byście padły trupem chyba

dzisiejszy zestaw:
olejuję mieszanką oliwa z oliwek + olej ze słodkich migdałów - na żel lniany
mycie: balsam Joanna z Apteczki Babuni
maska Alterra granat i aloes wymieszana z Artiste różowym z keratyną (15 min)
Joanna Mak i Bawełna
krem z Biedronki na całe włosy
pianka Isana
dyfuzor

z żelem Bielendy i żelem lnianym jest praktycznie to samo. Czy to mogą być te proteiny? Myslałam, że mam zniszczone włosy i że to mi bardzo potrzebne... Myję SLS-em raz na 2 tygodnie, ostatnio przedwczoraj (!)
Stary 2012-09-10, 14:34   #68980
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Nie bez powodu piejemy peany na jego cześć
Ja czasem robię też tak, że kładę go wieczorem na lekko zwilżone włosy, czekam na sucharki i idę spać, rano tylko odgniatam i gotowe.
(tu mi się przypomniało, ze chyba Kamonie nie odpowiedziałam na pytanie o sen. Tak właśnie śpię, przerzucam tylko sucharki za łóżko. Czasem odgniotą się same. A czasem nic nie nakładam i tylko przerzucam)
O, dziękuję za odpowiedź miałam pytać jeszcze raz, ale już nie muszę

Za to mam kilka innych pytań jeszcze do zakręconych . Czy to normalne, że najdłuższe pasma słabiej się falują i rozprostowują? Czy może jakoś specjalnie trzeba robic plunking lub też po pewnym czasie dopiero się przyzwyczają Przy twarzy mam takie śliczne fale, ale nie mogę ich wydobyć na długości
I troszkę nie rozumiem o co chodzi z tymi reanimacjami. Polega to na tym, że rano zwilża się włosy psikadłem jakimś, żel na to i tak samo plunking, jak na mokrych po myciu? Czy bez zwilżania? Próbowałam dzisiaj, ale nie wiem czy moje spostrzeżenia są słuszne, że włosy niecieniowane ciężko reanimować, gdyż udało mi się tylko końce, a gdzieś na wysokości karku już ciężko (włosy mam gdzieś do talii, no może krótsze odrobinę). I Czy odgniatanie to to samo co reanimacja?

Ale za to wyszedł mi ładny koczek, na takich falowanych włosach fajnie wygląda, jak jeszcze wiatr je troszke rozmierzwi
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 14:38   #68981
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
właśnie siedzę z maską nawilżającą na głowie, pędzę gotować glutka!!! ostatnio się jakoś rozleniwiłam, dziękuję za motywację
oooo włąśnie - maska nawilżająca na bazie glutka idę kręcić, nawet lecytyne juz jakiś czas temu do niej zakupiłam i nie użyłam jeszcze

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36435587]

Czy to normalne, że najdłuższe pasma słabiej się falują i rozprostowują?[/QUOTE] moga sie rozprostowywac od ciężaru włosów
Cytat:
I Czy odgniatanie to to samo co reanimacja?
nie - odgniata sie żel po wychnięciu włosów, reanimację robisz gdy włosy potrzebują odświeżenia skrętu a nie potrzebują jeszcze mycia.

Cytat:
Ale za to wyszedł mi ładny koczek, na takich falowanych włosach fajnie wygląda, jak jeszcze wiatr je troszke rozmierzwi

pokazywałaś włoski dawno mnie nie było

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 14:40   #68982
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
[żali się]dziewczyny, nie wiem co się dzieje, mam okropne włosy Już na etapie suszenia widzę wielki puch, a potem jest tylko gorzej, wyglądam jak z miotłą na głowie. Nie wkleję zdjęcia, bo byście padły trupem chyba

dzisiejszy zestaw:
Joanna Mak i Bawełna
pianka Isana
dyfuzor

z żelem Bielendy i żelem lnianym jest praktycznie to samo. Czy to mogą być te proteiny? Myslałam, że mam zniszczone włosy i że to mi bardzo potrzebne... Myję SLS-em raz na 2 tygodnie, ostatnio przedwczoraj (!)
Jestem nowa i mało się znam, ale z tego, co czytałam, to na bank za mało nawilżenia. Czy ta maska z Alterry nie ma czasem jakiegoś alkoholu w składzie? On też mógł dołożyć się do puchu, do tego keratyna i gotowe.
Ja jestem ostatnio zakochana w żelu lnianym, spróbuj go wykorzystać na maksa - po myciu jako maskę a potem do stylizacji tylko jego.
Moje zniszczone kudełki bardzo poratował dzisiaj, chłonął żel lniany jak gąbka Na pół dnia ujarzmił sianko, zaraz po powrocie do domu kładę olej na głowę i znów len
Stary 2012-09-10, 14:43   #68983
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez kasiaa87 Pokaż wiadomość
dlaczego w częstochowie zamknęli drogerię natura ?!?! myslałam że z czasem otworzą w innym miejscu... co za miasto....
Natura zamknięta od roku niestety. Być może złożyła się na to bliskość dwóch rossmanów.

Przepiękne loki obejrzałam na ostatnich stronach

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 15:05   #68984
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem nowa i mało się znam, ale z tego, co czytałam, to na bank za mało nawilżenia. Czy ta maska z Alterry nie ma czasem jakiegoś alkoholu w składzie? On też mógł dołożyć się do puchu, do tego keratyna i gotowe.
Ja jestem ostatnio zakochana w żelu lnianym, spróbuj go wykorzystać na maksa - po myciu jako maskę a potem do stylizacji tylko jego.
Moje zniszczone kudełki bardzo poratował dzisiaj, chłonął żel lniany jak gąbka Na pół dnia ujarzmił sianko, zaraz po powrocie do domu kładę olej na głowę i znów len
dzięki za odpowiedź Używam żelu lnianego od ponad dwóch miesięcy w różnym wydaniu i mimo jego super właściwości to wykańcza mnie długość suszenia włosów po nim. Suszę je 30 minut suszarką i są mokre, potem schną jeszcze cztery godziny, nawet nie mam jak odgnieść poza domem

Chyba zrezygnuję na razie z tej keratyny.... Tą maske Alterry to wykańczałam resztki, zwykle używam Bingo z Shea
Stary 2012-09-10, 15:09   #68985
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
Potrzebuję Waszej rady bo boję się przeproteinowania.

Myje włosy co drugi dzień - skalp alterra z migdałem, reszta isana z olejkiem z babassu jako odżywkę planuje wymiennie:
- Artiste różowa, bo keratyna
- Maska l'biotica biowax - bo jedwab
- Henna Wax - bo ceramidy
- uwielbiam też Awokado i Karite Garniera ale co ona zawiera?
- laminowałam włosy tydzień temu, jakich wartości dostarcza żelatyna?

a ! i na koniec daję joanne z miodem bez spłukiwania na długość (bez skalpu)

A jak do tego wszystkiego ma się olejowanie

zagubiłam się już troszkę
Doradźcie jak wymiennie stosować odżywki żeby nie przesadzić. Dziękuję za pomoc !!!
Awokado i Karite: klik i klik
Laminowanie to też zabieg proteinowy (żelatyna zawiera kolagen).
Bardzo dużo masz tu protein, nawilżenia za mało i o ile włosom teraz to pasuje to niedługo może się to diametralnie zmienić. Artiste to odżywka prawda? Nie miałam, nie znam się . Jeżeli tak to może używaj odżywek na zmiane, podobnie z maskami - dorzuć do zestawu coś typowo nawilżającego. Co do b/s - u mnie przełomem była wymiana joaśki z miodem na joaśkę lnianą.

Cytat:
A ja się ciągle nie mogę przekonać do jakiekolwiek stylizacji

Cytat:

dzisiejszy zestaw:
Joanna Mak i Bawełna
pianka Isana
dyfuzor

Już cyferki trochę Ci napisała . Ja zaproponuję wymienianie poszczególnych elementów pielęgnacji na inne i obserwowanie .
Stary 2012-09-10, 15:13   #68986
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
Awokado i Karite: klik i klik
Laminowanie to też zabieg proteinowy (żelatyna zawiera kolagen).
Bardzo dużo masz tu protein, nawilżenia za mało i o ile włosom teraz to pasuje to niedługo może się to diametralnie zmienić. Artiste to odżywka prawda? Nie miałam, nie znam się . Jeżeli tak to może używaj odżywek na zmiane, podobnie z maskami - dorzuć do zestawu coś typowo nawilżającego. Co do b/s - u mnie przełomem była wymiana joaśki z miodem na joaśkę lnianą.

Dziękuje ! a czym nawilżać najlepiej? Artiste to odżywka z keratyną sporo dziewczyn jej używa tutaj,(różowa)zgodna z CG
Stary 2012-09-10, 15:17   #68987
Elainetka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Nie podawaj się! U niektórych efekty są już po miesiącu, ale inni muszą czekać dłużej. U mnie też miekkość była pierwszym symptomem poprawy. Będzie jeszcze lepiej.
Eh... mam wrażenie, że ja na swoje efekty będę czekać 10 lat ;(
Ale dzięki Ag Rafka, słowa otuchy bardzo potrzebne... zwłaszcza że rodzinka się tylko śmieje.

Ale ale, za to w ciągu ostatnich 10 dni miałam przyrost 1 cm
Elainetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 15:29   #68988
Riddim
Zadomowienie

Mysia mysz, pewnie przydatny może być Ci ten artykuł Eloe klik.
A bardziej praktycznie - ja bardzo lubię maskę Alterry z aloesem i maskę Bingo shea i 5 alg. Dziewczyny polecą Ci pewnie szereg swoich innych ulubieńców
Stary 2012-09-10, 15:34   #68989
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Mysia mysz, pewnie przydatny może być Ci ten artykuł Eloe klik.
A bardziej praktycznie - ja bardzo lubię maskę Alterry z aloesem i maskę Bingo shea i 5 alg. Dziewczyny polecą Ci pewnie szereg swoich innych ulubieńców
dziękuje i czekam na polecanie przez dziewczyny innych cud

a nie za dużo tego wszystkiego mam? czy ok tylko wymiennie stosować?
Stary 2012-09-10, 15:38   #68990
Riddim
Zadomowienie

Ja czasem cuduję i bardziej Wymieniaj i obserwuj, będzie fajnie .
Stary 2012-09-10, 15:48   #68991
Doe
Rozeznanie

Cytat:
- Żel lniany to nie tylko stylizacja - ja go traktuję bardziej jako bazę - bo on jest po prostu pity przez włosy... ja go zwykle nakładam tyle, że naprawdę nim ociekają, kiedy raz starałam się nałożyć na to piankę, to nie chciała się wchłonąć, musiałam odczekać 30 minut . Wzięłam go ostatnio na wakacje i wożę na wszystkie wyjazdy. Nakładam go na włosy codziennie, nawet kiedy je związuję XD.
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 16:04   #68992
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Masz rację te dwa pierwsze składniki to sylikony A ten olejek to serum sylikonowe

To serum Marion?
Nie, jest to "MIRACLE OIL Carino professional: with argan oil".
Za 50 ml 4 funty, były też chyba odżywki i szampony z tej serii w takiej drogerii z niby naturalnymi kosmetykami , w cenach 10-20 funtów. I tak były najróżniejsze kosmetyki z olejkami właśnie, a ten w jakimś markecie niemieckim mozna kupić. Wyczytałam, że można też na noc kłaść ale skoro to serum silikonowe to chyba lepiej tak tylko jako ochrona na suche dać.

cyferki - miałam z Avonu jakieś serum, już dawno, takie z zieloną pompką w przezroczystej butelce ale nic szczególnego. Moje włosy trochu ciężko przeciążyć, chyba wszystkie kosmetyki jakie mam są z silikonami. Nie mogę znaleźć niczego co tu podajecie, Shauma chyba tylko bez silikonu jest bo mieszkam w UK i nie ma tych marek typu Alterra itd. :/
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 16:11   #68993
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
oooo włąśnie - maska nawilżająca na bazie glutka idę kręcić, nawet lecytyne juz jakiś czas temu do niej zakupiłam i nie użyłam jeszcze

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

moga sie rozprostowywac od ciężaru włosów

nie - odgniata sie żel po wychnięciu włosów, reanimację robisz gdy włosy potrzebują odświeżenia skrętu a nie potrzebują jeszcze mycia.

pokazywałaś włoski dawno mnie nie było

Dziękuję za odpowiedź

A czy da się to jakoś naprawić? Tzn wypracować? Czy jeśli już są długie i ciężkie to nie da rady i tak zostanie na amen?

A na czym to odgniatanie polega? Robi sie tak jak podczas osuszania włosów odgniatając je np do ręcznika/pieluchy/koszulki? Ehh, jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić, zwłaszcza że robi się to po wyschnięciu włosów

I tak, pokazywałam, jakiś czas temu. Ale to było jeszcze, gdy robiłam zły plunking, teraz się poprawiło, ale niestety te najdłuższe pasma nie są posłuszne
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-10, 16:15   #68994
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36437689]A czy da się to jakoś naprawić? Tzn wypracować? Czy jeśli już są długie i ciężkie to nie da rady i tak zostanie na amen? [/QUOTE]

Zależy od włosów. Czasem się da coś wypracować
Stary 2012-09-10, 16:23   #68995
Miskaa78
Kazar Lady

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36437689]Dziękuję za odpowiedź [/QUOTE]

Cytat:
A czy da się to jakoś naprawić? Tzn wypracować? Czy jeśli już są długie i ciężkie to nie da rady i tak zostanie na amen?

no pewnie !!

Cytat:
A na czym to odgniatanie polega? Robi sie tak jak podczas osuszania włosów odgniatając je np do ręcznika/pieluchy/koszulki? Ehh, jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić, zwłaszcza że robi się to po wyschnięciu włosów
ugniatanie -na mokre/wilgotne włosy nakładamy stylizator i formujemy loki/fale. Zostawiamy je do wyschnięcia.
następnie - odgniatamy sucharki ( te suche loczki) ten sam ruch co ugniatanie ( zaciskanie otwartej dłoni na włosach) tu strączki przemieniają sie w śliczne falowane włoski, a żeby sie nie spuszyły podczas tego procesu, mozna odgniatac przez chustkę satynowa/jedwabną
Mam nadzieje, że dałąm radę to jakoś w miare jasno napisać

Cytat:
I tak, pokazywałam, jakiś czas temu. Ale to było jeszcze, gdy robiłam zły plunking, teraz się poprawiło, ale niestety te najdłuższe pasma nie są posłuszne
w codzienniku? Bo w wątku pewnie tak łatwo już nie znajdę

Stary 2012-09-10, 16:36   #68996
cyferki
Raczkowanie

Dziewczyny, miałam właśnie olejować włosy... ale pomyślałam sobie, żeby pokombinować i je bardziej nawilżyć, bo suche są, że szok.
Czy Waszym zdaniem mogę wzbogacić maskę Gloria sokiem z cytryny, łyżeczką miodu i łyżeczką oleju lnianego?
Bo ona sama jakaś uboga w skład jest, więc idealnie się do tego nadaje.
Dobrze myślę?

Potem mycie Pottersem aloesowym, garnier avocado&karite, joaśka b/s i żel lniany...

Bo połowa włosów aż trzeszczy od suchości....
Stary 2012-09-10, 16:50   #68997
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Dziewczyny, miałam właśnie olejować włosy... ale pomyślałam sobie, żeby pokombinować i je bardziej nawilżyć, bo suche są, że szok.
ja dzis robie TAKĄ

jak masz gluta

Stary 2012-09-10, 16:53   #68998
cyferki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
ja dzis robie TAKĄ

jak masz gluta
Gluta mam, ale poza tym nic więcej... kilka kosmetyków i to, co w kuchni. Dopiero zaczynam z włosomaniactwem...
Stary 2012-09-10, 17:03   #68999
vivinn
Zakorzenienie

Cytat:
Przede wszystkim - spokojnie Włosy też mają prawo do swoich humorków.
Miałam podobną sytuację ponad miesiąc temu, praktycznie całe loki i fale przykrywał puch. Próbowałam wszystkiego - nawilżania, proteinowania, silikonowania, oczyszczania, stylizacji i nie-stylizacji i ciągle to samo. Pewnie, gdybym odczuwała wtedy większą presję na wygląd skończyłoby się prostowaniem, ale rzecz się działa podczas wakacji W końcu rzuciłam te wszystkie specjalne zabiegi w cholerę, wróciłam do podstawowej pielęgnacji (czyli: od czasu do czasu olej, mycie, Isana z babassu, Joanna Naturia i jakiś stylizator), wyluzowałam i wszystko wróciło do normy

Cytat:
Moim lokom najlepiej robi brak kosmetyku do stylizacji, ale to utrwalenie po nim

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;36437689]A na czym to odgniatanie polega? Robi sie tak jak podczas osuszania włosów odgniatając je np do ręcznika/pieluchy/koszulki? Ehh, jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić, zwłaszcza że robi się to po wyschnięciu włosów [/QUOTE]
Odgniata się sucharki utworzone przez kosmetyki do stylizacji, np:
po całym procesie mycia i odżywiania wgniatasz w mokre włosy żel mrożący z Joanny, wysychający żel tworzy takie twarde pukle zwane sucharkami, kiedy włosy wyschną na wiór odgniata się (rękoma, przez koszulkę, różnie) te sucharki aby nie były sztywne - "skorupka" z żelu puszcza, a loki są utrwalone

Uhh, chyba czas by pokazać włosy, jutro wstawię, jeżeli w nocy się nie zwiercę za bardzo
W każdym bądź razie włosy doszły już do siebie po cięciu, to znaczy: cięcie, które odbyło się na początku sierpnia było udane, ale włosy się musiały przegryźć i dostosować do nowego kształtu fryzury - chyba im się końcu udało
Stary 2012-09-10, 17:10   #69000
Enilis
Rozeznanie

a co do osławionego tu siemienia lnianego: http://www.alinarose.pl/2012/09/natu...ow-siemie.html warto poczytać
Enilis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości