|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kupiłam niedawno sukienkę dżinsową z wójcika w paczce po koleżance, bo ceny proponowane w sklepach są ponad moje siły finansowe. Nocka minęła super - spaliśmy do 7 ![]() a weekend to było czyste marzenie leżeliśmy wszyscy w łóżku do 12, korzystając z dobrodziejstwa tv w sypialni (nocowaliśmy u moich rodziców).No i najważniejsze - jestem już na finiszu pracy, tylko strona tytułowa i dopieszczenie jej . Za chwilkę pokaże ją promotorce więc trzymajcie kciuki, żeby jej też się spodobała ![]() buziaki i zaczynam ten dzień naładowana dobrą energią którą śle w waszą stronę |
||||||
|
|
|
#4742 | |
|
Zakorzenienie
|
Guciu super wakacji życzę, no i zdrówka!!!
Flower - wesele udane? ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
tylko próbowac, może załapie którymś razem z powrotem![]() A jak rozpoznac anemię? Kaja nie miała żadnych objawów, ale wiem że niektórym dzieciaczkom kontroluje się morfologię gdy lekarz stwierdzi właśnie że jest dziciaczek za blady. Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-09-11 o 10:19 |
|
|
|
|
#4743 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Przed pierwszym ząbkiem miała katarek, przed drugim zrobiła mi przez jeden dzień luźne kupki (ale zrzucam to też na szczepienie). Te krosteczki to były od komara (razem 3 sztuki). Nocka u nas znośna. Ewelinka zasnęła przed 21, obudziła się po 40 minutach z płaczem ale dała się od razu ululać, potem ja kichnęłam i się rozpłakała, ale też dała się ululać. Pobudka o 1, 4 i o 6 się przebudziła bo za luźno miała pampersa i się przesikała. Przebrałam, pokręciła się z 10 minut i zasnęła. Potem karmienie o 8 i spałyśmy do 10
|
|
#4744 |
|
Zakorzenienie
|
jakos skojarzylam z zabkowaniem te kroski
oby Julcia byla znowu aniolkiem jak sie obudzi
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#4745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4746 |
|
Zadomowienie
|
witam sie i zmykam sprzatac
![]() nocka ok pospalismy do 7-30 , od 10 od nowa spanie, siedziemy dzis w domu, po obiadku pojdziemy na spacer , bo mam dosc wycieczek ![]() Nowaken współczuje Ci pomysłowej tesciowej, ja mam w koncu świety spokój i nikt mi du** nie zawraca, tesciopwej jest lzej na duszy bo wyrzuciła z siebie to co tak ja meczyło, a ja ze nie musze miec z nia zadnego kontaktu. Szyjka i okolice siusiakowe u Mateuszka zagojone, ale policzki nadal zaczerwienione i z drobnymi krostkami, dobrze ze niedlugo to szczepienie, bo juz sama nie wiem od czego to, wyczytalam ze moze zdarzyc sie przy ząbkowaniu, ale jakos mnie to nie przekonuje. No i od pazdziernika planuje zapisac sie z Mateuszkiem na basen http://szkolkaplywania.pl/ wczoraj na przystanku zgadalam sie z pania ,która tam pracuje i mysle ze w taki sposob urozmaicimy sobie jesienne dni
|
#4747 |
|
Zadomowienie
|
gosia,Monia,Natka dziekuje za info nt ubranek. Juz przekazalam T.bedzie polowal
. Poogladalam troche asortymentu na stronach. I chcialam zapytac o ubranka nexta'a czy One rozmiarowo sa jakos zblizone do rozmiarowki polskiej? bo widze przedział 68-74 opisane jako 6-9mc i w sumie na logike to powinno byc dobre..patrzac po mc. jednakze wiadomo,ze co firma to ma swoje rozmiarowki(co notabene jest wkurzajace). Moze ma ktoras z Was cos w rozmiarze 68-74 i moglaby zmierzyc dlugosc . gosia to Ty dzieki TZ jestes zapewne w pelnie zaopatrzona w ubranka dla Eryka . Monia weszłam na strone JoJo...kurcze sliczne te rzeczy, ale cenowo troche kaprawo;/ tzn wiadomo,ze ja zaraz przeliczam na PLN i 14 funtów za spiochy to tak troche drogawo;/ Niemniej ladne te rzeczy..![]() Flower to pierwsze "rozstanie" za Wami..dzielna mamuska jestes! dalas rade Teraz czekamy na zdjecie w kreacji![]() Monia zadowolona z pieluszkowania jestes? i jak tam sytuacja na froncie? (a wsumie raczej tylnym froncie )..duza poprawa? Widzialam, ze qkatarzynka bardzo sobie chwali . Aaa i jak plany Nowej Zelandii?![]() Lenka wiesz ja tez nie widzialam wiekszego sensu tej morfologii tak szybko,bo lekarka u ktorej bylismy na dyzurze stwierdzila,ze to po mc jakos dopiero. Jednak nasza zlecila inaczej. Pocieszajace jest to,ze o ile Zelazo dalej dupa..o tyle erytrocyty i hemoglobina ladnie podskoczyla w gore(wlasnie podejrzalam sobie wyniki,bo Lux Med ma te opcje ,ze na stronie mozna sobie sprawdzic wyniki). Tyle dobrego! Powiedz Kaja chetnie pije to zelazo? matko ile ja sie musze nacudowac,aby to wypil...oczywiscie trzeba odwrocic Jego uwage,bo tak to wypuszcza wszystko bokiem;/.. Bierze jeszcze do tego priobiotyk,ale szczerze mowiac nie widze,aby jakos Mu pomagalo;/. Dzisiejsza nocka z gatunku "nie wiem jak sie nazywac",wiec juz nawet nie bede sie rozwodzic nad tym. Jedno wiem na pewno. Jestem rzekomo na urlopie wypoczynkowym, a czuje sie jak po calym tygodniu w pracy. Dziwny ten moj "urlop". Gagatek wlasnie probuje zasnac,bo slysze jakies skwierczenie. Jak tylko zamknie łaskawie powieki tak ja walne w kime,bo musze jakoś nadrobic te nocne eskapady. Jakby mi ktos kiedys powiedzial,ze to bedzie tak wygladalo to bym nie uwierzyla. Swoja droga nie wiem,czy Maly Smierdziel nie przechodzi skoku wlasnie...bo od wczoraj "pyka" ustami i wali wszystkim o ziemie. Pomijam,ze zajączkuje juz coraz lepiej co wyglada troche komicznie,ale jest z siebie taki dumny,ze nawet jak zaczyna o 5 rano to mnie to rozczula. Wiem, mam nierowno pod sufitem. Dzis zaczelismy dzien od 6 rano..choc mam wrazenie,ze ja juz zaczelam o 24...Niemniej zanim raczyl zasnac na drzemke minelo 1,5h podczs ktorych wsadzil mi palec do okna i probowal zjesc moj nos..osliniajac przy tym wszystko dookola.
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#4748 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Nowaken zdrówka dla Ani ![]() No i dla Ciebie hiehie, oby kacyk minął![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Cytat:
![]() No i IW32 też widziałam ze się odezwała ![]() Mama d powodzenia w kończeniu pracy - lic czy mgr? Dziewczyny czy Wasze dzieciaczki jeszcze ulewają?? Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-09-11 o 10:49 |
|||
|
|
|
#4749 |
|
Zadomowienie
|
aa natka przepraszam,bo Ci nie odpisalam odnosnie anemii. U nas to wyszlo przypadkiem,bo podczas ogladania Robcia pani dr stwierdzila,ze ma blade sluzowki(w oku) i to ja zaniepokoilo. Nie patrzy sie na kolor skory,bo to moze byc mylace. Do tego gorzej jadl ostatnio i bardzo krotko wytrzymywal pomiedzy spaniami(to sie nadal za bardzo nie zmienilo). Do tego jeszcze mial niska wage urodzeniowa ,a takie dzieci sa bardziej narazone na szybki ubytek zapasow zelaza(bo przewaznie tj Rob podwajaja,lub nawet potrajaja swoja wage urodzeniowa).
Ogolnie dziecko czesto bardzo dobrze sie 'dostosowuje' do sytuacji chorobwej i trudno poznac. Wiadomo,ze zabki tez swoje daje,pewnie jakies skoki etc i nie mozna popadac w paranoje. Nie wydaje mi sie jednak,aby byl innym sposob niz badanie krwi,bo na "oko" nie da sie tego potwierdzic. Wydaje mi sie,ze jesli Oli jest ruchliwa etc,a tylko ma "kryzys" jedzeniowy..to poczekalabym kilka dni i moze sie Jej odmieni. To ponoc bardzo czeste u dzieci ktorym sie rozszerza diete,ze maja "bunt" w pewnym momencie.
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
#4750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj ta opcja ze sprawdzaniem wyników jest dobra, też tak mamy
|
|
|
|
|
#4751 |
|
Zakorzenienie
|
a mi jakos to nie przeszkadza
Julcia czesto ma zakladane kiecki, zwlaszcza jak byly upaly Julia od poczatku bardzo duzo ulewala, dawalam jej przez 5 miesiecy mleko zageszczone i bylo ok. Od miesiaca dostaje normalne mleko nastepne z humany 2 i nie ulewa tak duzo i nie zawsze. Jak za duzo wypije to owszem, sie zdarzy, ale bez porownania do tego jak ulewala wczesniej.
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#4752 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ulewa jej się w najmniej oczekiwanych momentach - np po 2h od karmienia w trakcie zabawy lub kiedy tatuś za bardzo się wczuwa w robienie fikołków i karuzeli. Kiedyś ulewała tylko obiadem a teraz jest przeciwnie, ulewa mlekiem. gdzieś wyczytałam, ze jak ulewa się 'serek' to znaczy ze jest już nadtrawiony co nie jest niepokojącym objawem bo może dziecko jest przejedzone, gorzej jak ulewa się mleko bo wtedy jest możliwszy refluksu... ile w tym prawdy nie wiem ale my przybieramy ładnie na wadze wiec ulewaniem nigdy się nie przejmowałam... no chyba, ze zdarzyło się jej zrobić to na mnie podczas naszego obiadu w knajpie
|
|
|
|
|
#4753 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jżeli chodzi o głos to u mnie nr 1 jest Artur Gadowski z jego głosem mogłabym zgrzeszyc
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#4754 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A na jakim poziomie teraz Kaja ma hemoglobine? u nas 7,9 takze uroslo,bo bylo 7,1...ale Ferrytyna(czyli zapasy zelaza) poprostu mizernie 6,31...gdzie minimum to 30. Jednak wiadomo,ze cudow nie mozna oczekiwac po tak krotkim czasie
|
|
|
|
#4755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W końcu jestem w pracy 24/7 Zdarza się, ale głownie po obfitym posiłku (nie wiem ile zjada z piersi), i właśnie przypomniało mi się, że częściej ulewała jak szły zęby. A tak się nie zdarza. Jak się zdarzy, to od wielkiego dzwonu.
|
|
#4756 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
filip nigdy nie ulewał dopiero od kilku dni czasem mu się zdarzy że serek poleci ale niewiele może to tez zęby idą
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
|
#4757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I młody Cugowski ma niezły - ten co śpiewa w zespole Bracia. |
|
|
|
|
#4758 |
|
Zakorzenienie
|
Ewelinka bardzo rzadko ulewała, a wtedy codziennie, po każdym posiłku potrafiła. Raz więcej, raz mniej (ale nie serek). Nie wiem czy to może być objaw ząbkowania, podobnie jak katar (katar jest oznaką osłabienia organizmu, podczas ząbkowania ma prawo tak się dziać - organizm może być osłabiony, stąd podatność na infekcje, gorączkę).
|
#4759 | |||||
|
Zadomowienie
|
Pozdrowki z wakacji
Probuje nadrabiac ale za szybko piszecie Wiec tlyko tak na szybko wpadam...Mravka, w UK to koniecznie ubranka dzieciowe w Next. Fajna jakosc i duzy wybor a ceny porownywalne do H&M. Trzymam wciaz kciuki za zelazo Robsonka, Lena chyba pisala ze troche to trwalo nim sie Kai zelazo podnioslo, wiec cierpliwosci Cytat:
Witaj Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wieczorek fajny, przystojny z twarzy choc ciut zbyt drobny. Bobrowski miam ![]() Ania na wakacjach ma glownie po 2 a nie po 3 drzemki, ale poranna trwa zazwyczaj min 2h a i 3 sie zdarzaly. W sumie nie dziwne ze sie nie budzi z glodu, bo z okazji goraca dostaje cycka i przed i po drzemkach. A niech ma Z postepow to bardzo wrie glowe do gory jak lezy na pleckach, to chyba szykowanie do siadania co? Za to mniej sie przewraca na boczki, ale moze tez nie ma okazji bo wiecej ja nosimy na rekach ![]() Ide dalej nadrabiac... |
|||||
|
|
|
#4760 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mravko, ale my bardzo wcześnie zaczęliśmy leczenie (Kaja miała ok. 2 miesięcy..), także wtedy miała w miarę delikatną anemię, Robcio ma niższe wyniki, ale to dlatego że już zdązył wykorzystac własnie całe to żelazo.. Nie martw się Kochana, na pewno to potrwa kilka miesięcy jak wyniki pójdą w górę, ale jestem pewna że wszystko wróci do normy
|
|
|
|
|
#4761 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pisz częściejCytat:
![]() Cytat:
polecam podkoszulki z krótkim rękawkiem z primarka są po 1f od 12 miesiąca![]() Cytat:
trzymam żeby się spodobała no i gratuluję![]() ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4762 | ||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Hello Mamusie
Cytat:
Cytat:
Widzę, że nie jestem jedyna....Nocka u nas masakryczna ![]() Ja już nie wiem czy to zęby czy dalej ten nieszczęsny skok! Smarowałam dziąsełka i masowałam maścią na ząbkowanie, ale jakoś nie widziałam aby pomagało.... Z kolei na drzemki dzienne zasypia bez problemu, nawet sama potrafi ładnie mi zasnąć w łóżeczku! Więc nie wiem, chyba nie jest to ząbkowanie, skoro marudzenie i płacz naogół tylko w nocy? |
||
|
|
|
#4763 |
|
Zadomowienie
|
Cześć!
Widze że nie tylko u nas kiepska nocka Położyłam się przed 23 a o 23:50 juz była pobudka z płaczem potem 3:30 i 5:30 o której zjadła cyca i stwierdziła że czeka na tatę przyjechał ok 6 i po 6 usnęłysmy, niestety tylko do 7 obudziłam się z bólem głowy którym nadal trwa tata niestety też nie spał, Madzia zjadła owsiankę, my kawę i śniadanie, pobawiła się trochę i przed 11 położyliśmy sie wszyscy, ja pospałam godz, mąż i Madzia śpią nadal, mąż ma znowu nockę więc musi pospać, a Madzia koło niego mam nadzieję że ona pośpi jeszcze z pół godz.u nas pogoda ładna i cieplutko, a ja mam takie kiepskie samopoczucie ![]() No i zastanawiam się jak to będzie z tym panieńskim na który mam iść skoro Madzia budzi się koło 24 i tylko cyc ją uspakaja
|
#4764 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieje,ze nie zrobi mi tego nr i nie zacznie sobie robic "nocnej" przerwy w jedzeniu w dzien. Juz taki nr mi kiedys wywinal.
|
|
|
|
#4765 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4766 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla Ewelinki że tak ładnie dała mamie pospać
|
|
#4767 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie podaję co chwila cyca, zwłaszcza kiedy wiem, że karmiłam lada co i piersi mam opróznione. No, czasem co prawda podaję na uspokojenie ale to nie zawsze działa, działąło jak Mati była mała....Zresztą, nieraz mam mleko odciągnięte tak w razie W. Ostanio po karmieniu nocnym był ryk, i pomyślałam, że może Matylda głodna, nie dojadła czy coś...Ale gdzie tam, nie chciała dodatkowej porcji mleczka! Odwracała główkę od butelki i darła się w niebogłosy! Na pewno ogarniała Ją już senność, gdyż to była stała pora na spanko, pocierała piąstkami oczka, ale spać nie chciała za nic! Po ok 1 h łaskawie wypiła 60 ml mleka i zostawiła resztę.... Podejrzewam, że może to być mix skok-ząbki-rosnąca ciekawośc świata...Bo tak jak napisałą już tu któraś z dziewczyn, takie starsze dzieciaczki bronią się przed zaśnięciem, bo tyle jest ciekawych rzeczy wokoło
|
|
|
|
|
#4768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
że to w Kielcach, nie wiedziałam że z Kielc jesteś ja przez większość życia tam mieszkałam dopiero od lipca zeszłego roku tu gdzie teraz
|
|
#4769 | ||||||
|
Gang Iren
|
Hej!
U nas nocka srednia,cos Eryk ostatnio marudkuje,przebudza sie.Spal w spiworku pierwszy raz i tak jak Viki Desi potrafi w spiworku wedrowa po lozeczku ![]() Cytat:
Cytat:
Super,ze u was wsio OK. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mi nie chodzi tyle o to rozkopanie,a o to ze na glowie bedzie mial koc,bo on krazy po calym lozeczku i czesto tam gdzie ma byc glowa,sa nogi.No ale mam te spiworki,w sumie kazdy ma inna grubosc,cienszy,grubszy i bardzo gruby,a pajace tez rozne mam,ciensze,grubsze,wiec w tym zime przespi,a ja tez bede spac spokojnie,ze jest bezpieczny.Po roczku jakos dam mu kolderke mysle.
|
|
#4770 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() cieszę się, że w ewelinkowej szafce panuje porządek i po omacku mogę wyciągnąć ciuszki jakie chce (np. spodenki do spania). Obyło się bez zamętu, hałasu i innych takich więc się zbytnio nie rozbudziła.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.

poradźcie coś
...

strasznie mi żal Zuzi, oby szybko wróciła do zdrowia.. 
Wiec tlyko tak na szybko wpadam...
żeby się spodobała no i gratuluję
nie wiem czemu, może faktycznie te zęby