|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#69031 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści
Cytat:
![]() odsyłam... może dlatego, że nie czuję się na siłach pisać o tym co ludzie mądrzejszy ode mnie już naprodukowali ale niektórzy ludzie by chcieli wszystko od razu widzieć, na tacy podać najlepiej i jeszcze z gwarancją skuteczności... szkoda, że tego nie można obiecać uzupełniłam codziennik i zaraz zmykam, bo Brat się domaga internetu
|
|
|
#69032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest pomysl Kascysko, metoda ta jest juz od dluzszego czasu tutaj znana. A splynac nie powinno, o ile nie przedobrzysz ![]() Czy ktoras z Was miala do czynienie z kosmetykami firmy Apis Dokladnie chodzi mi o ta odywke: KLIK
|
|
|
|
|
#69033 |
|
Zadomowienie
|
Hm nieźle
To pytam dalej - czy jeżeli teoretycznie nie pasuje mi olej lniany to czy płukanki i wszystko inne z siemienia też niekoniecznie? A co z wyciągiem z lnu? Czy jeżeli nie pasuje nam jakiś olej to czy ze względu na jego obecność w składzie gotowego kosmetyku, ten kosmetyk też nie będzie dobry dla włosów? Pamiętam moje pierwsze podejście do glutka - pamiętam, że musiałam związać włosy, ale nie wiem teraz czy to wynika z tego, że ten żel mi nie pasuje czy z nieumiejętności jego stosowania ![]() 2-3 miesiące temu używałam odżywki b/s Joanna Naturia z lnem i rumiankiem, która baardzo mi pasowała. Według tej analizy wyciąg z lnu jest w "przyzwoitej ilości". ![]() :conf used:
|
|
|
|
#69034 |
|
Rozeznanie
|
witam dziewczęta
ostatnio wpadłam w wir pielęgnacji kręconych włosów, jednak jestem w fazie eksperymentowania a nie dam rady przeczytać wszystkich wątków będę starała się na bieżącą czytać i wyciągać wnioski |
|
|
|
#69035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może jeszcze poużywam i zobaczęta wydaje się bardzo interesująca, skład bogaty i bez śmiecia
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-09-10 o 23:29 |
|
|
|
|
#69036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym do mycia odżywką musiałabym chyba zrezygnować z żelu Tafta i balsamu Nivea curls niebieskiego, bo wydaje mi się, że mogą nie być zgodne z CG
|
|
#69037 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#69038 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki wielkie za odpowiedzi odnośnie nakładania oleju na odżywkę
Odnośnie tego, że napisałam o blogu kascysko... wpiszcie w google hasło 'olejowanie na odżywke', to pierwsze co się pojawia.. tyle mam na swoje usprawiedliwienie ![]() Przy okazji chciałabym się jeszcze zapytać, jaką odżywkę polecacie do tego celu... mam takie: balsam Joanna miód i mleko bs, garnier AiK, Ziaja intensywna regeneracja bs, Ziaja intensywne wygładzenie bs, a do tego jescze Kallos Latte z którym moje włosy nie bardzo się polubiły, a tu jeszcze litr tego Z góry dzięki ![]() Ehh, tak dużo kosmetyków jescze w planach do wypróbowania
|
|
|
|
#69039 |
|
Raczkowanie
|
Elainetka, Kallosa do tuningu jak nie pasuje włosom. On jest bardzo ubogi składowo, nawilżacza jakiegoś do niego wrzuć (żel z siemienia, miód, gliceryna lub sok z aloesu) i oleju
|
|
|
|
#69040 |
|
Zakorzenienie
|
Kobitki mam 2 pytania !!!
Jako, że próbowałam myć skalp BD, facelle i odżywką i zawsze się przetłuszczał poddałam się i myję skalp szamponem Alterra z migdałami. On niby jest zgodny z CG, ale czy źle robię myjąc nim cały czas? (dodatkowo przy facelle czy bd nie kręcą się tak dobrze przy skalpie jak po Alterze) Właśnie sobie uświadomiłam, że odkąd zaczęłam CG, czyli 21 lipca, nie myłam włosów SLS chyba jutro umyje w takim razie, co by im to nie mycie nie zaszkodziło.Drugie pytanko mam o aloes, kupiłam kiedyś sol aloesowy do picia ale nie daję rady więc chciałam go jakoś wykorzystać. Myślałam o wcieraniu go we włosy albo o zrobieniu żelu ew. mgiełki. Nie wiem tylko jakie proporcje z wodą do mgiełki oraz nie mogę znaleźć przepisu na żel aloeosy - wiem, że powinnam nabyć gumę ksantanową i dodac wodę, ale nie wiem jak to przygotowac i w jakich proporcjach, Pomożecie jak zawsze?
|
|
#69041 |
|
Zakorzenienie
|
Czy to możliwe, że po dwóch myciach odżywką i naolejowaniu skalpu na noc (orzechem arachidowym) włosy przestały mi tak wypadać ? Zazwyczaj było ich w sitku dużo więcej.
|
|
|
|
#69042 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Spróbuj może tego szamponu: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ra-wersja.html będzie delikatny. Jeżeli włosom i skalpowi odpowiada mycie siarczanami to możesz myć, pamiętaj tylko, że może takie mycie wysuszyć i włosy i skalp. Sok z aloesu możesz dodawać do porcji maski/odżywki przed nałożeniem. Co do mgiełki/psikadła i żelu odsyłam do Receptariusza -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=389129 Edytowane przez Ignis00 Czas edycji: 2012-09-11 o 11:15 |
|
|
|
|
#69043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Szampon oparty na 3 surfaktantach i ko-surfaktantach, pierwszy bazowy jest najłagodniejszy; fakt, że jest ich kilka też przemawia na plus. Z substancji nawilżających przed zapachem mamy tylko glicerynę, nie ma składników natłuszczających czy kondycjonujących (występują dopiero po zapachu: olej jojoba), które by dodatkowo zapobiegały nadmiernemu wysuszeniu czy plątaniu włosów." i tu też, że jest zgodny https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2306 więc myślałam, że ok:/ nie wiem czy spróbuje tego pod prysznic, ma opinie, że skleja a po BD miałam jeden klej na włosach moje chyba nie przyjmują niczego poza szamponami bo inaczej po nocy mam smalec i oklap.Dziękuje za Receptariusz !!! tego własnie szukałam !!!
Michaś 02.07.16 ![]() Edytowane przez Mysia mysz Czas edycji: 2012-09-11 o 11:27 |
|
|
|
|
#69044 |
|
ma zielone pojęcie
|
Mysia mysz, jak Ci pasuje ta Alterra, to jej używaj
Grunt to myć głównie skórę głowy, a nie włosy na długości.Chociaż ja też co jakiś czas porządnie na długości myję, bo używam żelu mrożącego, a jego lepiej czasem porządnie zmyć
|
#69045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie używam tylko tej Alterry i tylko na skalp (reszte myje isana z babasuu, potem garniek AiK na calosc i na koniec joaska z miodem). Do stylizacji uzywam joaśki, ale chyba i włosy przesusza , albo przesuszyłam sama bo używałam tylko garniera, biowaxu i olej raz w tygodniu:/Teraz wprowadziłam artiste i wax deep conditioner i planuje coś nawilżającego jeszcze, może bingo? Które polecacie z bingo? ew. jakie maski nawilżające inne?
|
|
|
#69046 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I przez pierwsze mycia odżywką, porażka. Włosy jakby niedomyte, przyklap i smętne strąki topielicy. Nie poddałam się. Przejrzałam jeszcze raz składy, postawiłam na nawilżanie. Porządnie oczyściłam włosy i skórę szamponem ze SLES - Joanną pokrzywową, potem nałozyłam maskę, odżywkę b/s. pamiętałam tylko, zeby długo i dokładnie wypłukać włosy. Kolejne mycie to juz olej lniany, sama odżywka, maska, odżywka b/s. Odżywki do mycia - Potters aloes i jedwab - poszło mi bardzo duzo, rozcieńczałam w kubeczku, wmasowywałam w skalp, polewałam po troszku wodą, znów masowałam - każdy fragment głowy. Gdy czułam jeszcze jakies niedomycie, to dokładałam odżywki. Potem długie, długie płukanie. Dało radę. Włosy mam lekkie, mięciutkie, domyte i nic nie swędzi. Myślę, że też włosy i głowa muszą przyzwyczaić się do delikatniejszego traktowania. Zamierzam raz na 2 tygodnie myć głowę szamponem ze SLES lub alterką (czyli co 7 myć) a tak to tylko odżywką. O efektach dam znać, ale na razie - po pierwszych niepowodzeniach - jest super
|
|
|
|
|
#69047 |
|
Raczkowanie
|
Mysia mysz, już nie pamiętam w którym wątku i która z wizażanek to tłumaczyła: Sodium Coco-Sulfate jest łagodniejszą formą SLS, ale to nadal siarczan z grupy najsilniejszych detergentów kationowych. Więc w porównaniu np do Babydreama który oparty jest na detergentach amfoterycznych i detergentach niejonowych nie jest szamponem delikatnym
![]() Oczywiście SLS czy SCS to nie jest samo zło. Jak komuś nie robią krzywdy to czemu ma z nich nie korzystać, chodzi tylko o uczulenie ludzi na to, że mogą podrażniać czy wysuszać skalp lub włosy ale nie muszą u wszystkich
Edytowane przez Ignis00 Czas edycji: 2012-09-11 o 11:42 |
|
|
|
#69048 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
|
|
|
#69049 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dobre są jeszcze żele do higieny intymnej Intimelle z Natury. I jakieś szampony dla dzieci marki Dulgon, jeśli dobrze pamiętam, dziewczyny tutaj o jakichś pisały.
|
|
#69050 |
|
Zakorzenienie
|
Mój TŻ stwierdził, że musi być u nas już krucho z kasą
bo ... wczoraj nakładałam na włosy oliwe z oliwek (dodam, że bałam się nakładać ją na włosy ale wyszło piknie), a dziś przyłapał mnie z kremem z Biedrony![]() co wybrać do mycia odżywką?? przez was
|
|
#69051 |
|
Raczkowanie
|
LINK Potters ma jeden silikon, ale skoro rozpuszczalny w wodzie, to osobiście uważam, że długie płukanie go zmywa. Nie obciążył mi włosów.
Wiele dziewczyn go zachwalało i dlatego po niego sięgnęłam. Tez mam tłuste włosy u nasady a suche w dalszej części głowy. Przy moim myciu wystarczy jeszcze na 3-4 razy, potem spróbuję mycia Hegronem. |
|
|
|
#69052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#69053 |
|
Raczkowanie
|
Kupiłam w Kauflandzie, widziałam też w Auchan.
|
|
|
|
#69054 |
|
Raczkowanie
|
Co do przetłuszczania spróbuj coś polecanego przez kascysko:
http://kascysko.blogspot.com/2012/06...kory-gowy.html lub Wiedźmę: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...uszczanie.html A od siebie dodam, że mi pomogło właśnie mycie odżywką bo skalp mi się przetłuszczał od zbyt mocno oczyszczającego i wysuszającego szamponu właśnie z SLS. Kiedyś próbowałam serii Seboradin Niger (całej) i mi bardzo pomogło, spróbuj może tej wcierki-lotionu na sam skalp? Szampon też był fajny, ale jest SLSowy o ile dobrze pamiętam. Edytowane przez Ignis00 Czas edycji: 2012-09-11 o 12:22 |
|
|
|
#69055 | |
|
Zakorzenienie
|
o, to bardzo dobra wiadomość
![]() Cytat:
|
|
#69056 |
|
Raczkowanie
|
Kochane wybrałam się na przejażdżkę rowerową po mieście i weszłam do rossmana w którym zwykle nie bywam, a tam cała półka odżywek Altera morela i pszenica! czy jestem do tyłu i coś się zmieniło!?! czy po prostu ten rossman miał ich nadmiar??!!
|
#69057 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#69058 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Altera odżywka morelowa dostępna w Częstochowie w ross na Warszawskiej :Pkto chciałby kupić na wysyłkę pisać na priv
|
|
#69059 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I dziękuję również za wyjaśnienie tego wszytskiego a włoski masz prześliczne! Cytat:
![]() I również następne mycie będzie SLSem, dawwwno ich nie czyściłam porządnie ![]() Cytat:
Dla mnie na początku mycie odżywką rrównież było obce, ale jak się spróbowało raz, drugi to naprawdę było dobrze
|
|||
|
|
|
#69060 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już czekam na nową wersję Moreli i Pszenicy i się coś doczekać nie mogę
Znając moje szczęście, w nowej wersji odżywkę wzbogacą o silikon
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.

Dokladnie chodzi mi o ta odywke: 

-76,3- 63
poza tym do mycia odżywką musiałabym chyba zrezygnować z żelu Tafta i balsamu Nivea curls niebieskiego, bo wydaje mi się, że mogą nie być zgodne z CG 

moje chyba nie przyjmują niczego poza szamponami bo inaczej po nocy mam smalec i oklap.
Znając moje szczęście, w nowej wersji odżywkę wzbogacą o silikon