Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-12, 08:55   #3841
Malpka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Witam znam Was dobrze, bo codziennie podczytuje z krzaczora mam 33 lata, jestem w 13t0d (z USG). wczoraj robilam usg genetyczne, czekam na wyniki testu pappa.
od 6 tygodni leze plackiem w lozku, jestem na l4. najpierw niewiadoma przyczyna krwawien-plamien, teraz plamienia ze wzgledu na nisko polozone lozysko (ktore ma sie podniesc za 2,3... miesiace). rok temu #, wiec generalnie jestem wielce przewrazliwiona.
moje dolegliwosci byly rozne, ale jakos strach zgonil je na drugi plan. w kazdym razie - ja pulpecik na wiecznej diecie, z wielka tendencja do tycia na razie schudlam 5,5 kg bo jakos moj brzdac malo co lubi (oprocz pomiodorowki, buraczkow na cieplo)...
)
witamy będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość

Wstawiam obiecane fotki Michaśki oraz moje pierwsze bodziaki, które dostałam od siostry w prezencie
ale cudo

Cytat:

Dziewczyny - zjadłam kolacje i chyba Miśka mnie zaczęła smyrać w brzuchu kilka delikatnych puknięć pod rząd poniżej pępka i to tak około 10cm ciekawe czy to to hehe
super

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jutro ide na usg trzymajcie kciuki

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Wstawiam fotki, zrobione z filmiku Następne usg mam dopiero za 8 tygodni. Nie licząc kontrolnego u onkologa za 3 tygodnie (chyba pójdę, choć portfel od tych wizyt mi się niebezpiecznie skurczył).
i kolejne słodkie fotki

Cytat:
Napisane przez Magnlija Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamy Dopiero znalazłam wasz wątek i mam nadzieję, że mogę się do was przyłączyć Jestem w 14 tygodniu ciąży i 4 dniu, to moja pierwsza ciąża. Wczoraj byłam na kolejnym USG i moja dzidzia ma już 7,5 cm (z nóżkami lekarz powiedział, że będzie już ok. 10 cm ). Termin porodu wg. OM mam na 17 marca (choć licząc od zapłodnienia stawiam na termin po 20 marca ).
witaj ale dziwnie bo u mnie dziś 14t6d a aj mam termin na 7 marca i z OM i z usg tak wychodzi a u ciebie tylko 2 dni mniej a termin tyle dalej

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
A to tak działa, że jak człowiek zbyt zmęczony to brzuch twardnieje ?
ja ciągle chodzisz albo stoisz, pracujesz wysiłkowo to twardnieje
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 09:10   #3842
monicca1989
Zakorzenienie

A mam takie pytanie odnośnie wózków, przeglądałam teraz na allegro i jest dużo strasznie tanich wózków nowych (nawet nie wiedziałam, że już za taką cenę można kupić nowy wózek) np ten
http://allegro.pl/wozek-deltim-delti...598939223.html
i porównując do tych za 1000-1500zł co z nim jest nie tak że taka różnica w cenie?
Bo nie wiem dlaczego takie tanie?
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 09:13   #3843
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Wreszcie Witam i mam nadzieję, że będziesz się udzielać

Cytat:
zjadłam kolacje i chyba Miśka mnie zaczęła smyrać w brzuchu kilka delikatnych puknięć pod rząd poniżej pępka

brzmi dla mnie abstrakcyjnie. nie moge sie doczekac ruchow, mam nadzieje ze bede spokojniejsza

Cytat:

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
kola mnie 6 razy zanim wbila sie po raz 1wszy w zyle, wiele z niej nie polecialo wiec kolejne 5 prob bo przecez krew do badan musi miec.
mam to samo... koszmar. w poniedzialek na lezaco mi pobierano

Cytat:
Wstawiam fotki, zrobione z filmiku

zazdroszcze takich wyraznych zdjec. moj dziec na genetycznym tak szalal, ze ma poruszone foty. na poprzednim ja tak plakalam ze szczescia ze tez sa poruszone przez moj telepiacy sie brzuch

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Mały rośnie,zdrowy...a ja dostałam opieprz-brzuch mam za twardy i w ogóle nie odpoczywam,dostałam znów nakaz luteiny ...
Byłam też u fryzjera ,jutro pazurki a pojutrze rzęski-taki co miesięczny mały tuning(zawsze się przyda ,nie?
No to teraz sliczna mamunia byczy sie z dzieciem
za wizyte.

Cytat:
Napisane przez maczek35 Pokaż wiadomość
Czy dobrze zrobiłam rezygnując z badań też nie wiem, z Tż doszliśmy jednak do wniosku, że nawet gdyby okazało się że coś nie tak to i tak bym nie usunęła.
heh... ja zrobilam i teraz sie denerwuje przed jutrzejsza wizyta...

Cytat:
Wczoraj byłam na kolejnym USG i moja dzidzia ma już 7,5 cm (z nóżkami lekarz powiedział, że będzie już ok. 10 cm ).

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Odebrałam wypis ze szpitala - w skutek ciąży, krwawienia, sporej awersji do mięsa Hb w ciągu miesiąca spadła mi z 13,0 do 11,9.
heh...

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Ostatnio zaś żyję w ciągłym stresie i przeforsowuję się strasznie chociaż wiem, że nie powinnam...
no to pionizuje kolzanke wiecej spokoju zycze!!!

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 09:20   #3844
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
A mam takie pytanie odnośnie wózków, przeglądałam teraz na allegro i jest dużo strasznie tanich wózków nowych (nawet nie wiedziałam, że już za taką cenę można kupić nowy wózek) np ten
i porównując do tych za 1000-1500zł co z nim jest nie tak że taka różnica w cenie?
jest bez fotelika, ciężki, a poza tym jak mi się jakiś podoba to szukam w google opinii na jego temat - o tym akurat znalazłam, że ma do bani amortyzację i jak się zakupy wsadzi do kosza to przeważa... nie mówię, że wszystko co tanie jest do bani, no ale tak tanio to jakoś wątpię, że się dobry wózek kupi co przetrwa 2 lata
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 09:22   #3845
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Witam wszystkie mamy Dopiero znalazłam wasz wątek i mam nadzieję, że mogę się do was przyłączyć Jestem w 14 tygodniu ciąży i 4 dniu, to moja pierwsza ciąża. Wczoraj byłam na kolejnym USG i moja dzidzia ma już 7,5 cm (z nóżkami lekarz powiedział, że będzie już ok. 10 cm ). Termin porodu wg. OM mam na 17 marca (choć licząc od zapłodnienia stawiam na termin po 20 marca ).

Wspaniałego dnia życzę wszystkim mamusiom Pozdrawiam
gratuluje!
Cytat:
A to tak działa, że jak człowiek zbyt zmęczony to brzuch twardnieje ?
...podobno (!)od wysiłku,od zbyt długiego "bycia na nogach" -ale tak dokładnie nie wiem....kazała mi poprostu choć od czasu do czasu leżeć...w moim przypadku wykonalne jedynie w nocy...

Ale fatalna pogoda-wczoraj upał a dziś.....
W przedszkolu Ninki już niektóre dzieci poprzeziębiane i oczywiście do przedszkola chodzą...... no i mała złapała już od nich katar....kurcze,już się zaczyna.....
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 09:31   #3846
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
jest bez fotelika, ciężki, a poza tym jak mi się jakiś podoba to szukam w google opinii na jego temat - o tym akurat znalazłam, że ma do bani amortyzację i jak się zakupy wsadzi do kosza to przeważa... nie mówię, że wszystko co tanie jest do bani, no ale tak tanio to jakoś wątpię, że się dobry wózek kupi co przetrwa 2 lata
Dzięki za odpowiedz z ciekawości zapytałam, na razie temat wózków jest mi bardzo obcy więc nie wiem kompletnie na co zwraca się uwagę no ale faktycznie trzeba poczytać opinie za jakiś czas i wtedy szukać czegoś.
Stary 2012-09-12, 09:36   #3847
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
moze po prostu firma wprowadza sie na rynek? my np kupiliśmy dla Julki wóżek z fotelikiem, gondolą i z przerobem na spacerowke za 600 zł tez na allegro i sprawdził sie rewelacyjnie i nic się nie uszkodził i czeka w piwnicy na kolejnego bąka bo był w niebieskim kolorku A co do opini to jak ze wszystkim jednemu pasuje innemu nie choćby było najlepsze więc ciężko sie sugerować tylko opiniami
Stary 2012-09-12, 10:42   #3848
joanna200
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość

dziękuję ja lubię takie ciemniejsze kolory ale mama Tż jest na to uczulona dla niej dziecko ma być ubrane tylko w jasne kolory bo inaczej wygląda jakby było brudneale ona ma zawsze coś do powiedzenia.....
jak to teściowa..
wszystko wie "lepiej"..

Cytat:
Wstawiam fotki, zrobione z filmiku Następne usg mam dopiero za 8 tygodni. Nie licząc kontrolnego u onkologa za 3 tygodnie (chyba pójdę, choć portfel od tych wizyt mi się niebezpiecznie skurczył).
Dzieciaczek się wyrównał, jest tylko o 1 dzień młodszy niż to wynika z terminu wg OM. I już żaden trofoblast się nie odwarstwia.
I zrezygnowaliśmy z testu PAPPA. Nie wiem już czy dobrze zrobiliśmy, ale skoro wszystko na usg wyszło ok, lekarz się na tym zna (jest na tej wrzuconej dawno temu liście), to chyba dobrze.
super zdjęcia..

Cytat:

witaj..

ja właśnie po śniadaniu.. dziś trochę lepiej.. tylko dalej mam ten posmak w ustach.. już nie wiem jak sobie z tym radzić.. on powoduje u mnie te mdłości..
też macie taki problem czy tylko ja..?

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 10:47   #3849
Malpka
Zakorzenienie

ja posmaku w ustach nie miałam i nie mam, ale jeśli chodzi o mdłości to łącze sie w bólu
Stary 2012-09-12, 10:48   #3850
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość
tylko dalej mam ten posmak w ustach.. już nie wiem jak sobie z tym radzić.. on powoduje u mnie te mdłości..
też macie taki problem czy tylko ja..?
posmak zutych gwozdzi??? makabra... mnie chwilowo przeszlo. probowalam zabic zelkami... ale to byly marne proby...

Stary 2012-09-12, 10:51   #3851
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Dziewczyny a propos wózków jeszcze (bo ja laik w temacie jestem) - czy waga jest tak bardzo istotna? Mieszkanie mamy z windą... jak pojedziemy do rodziców to ktoś ew. zawsze pomoże dźwigać...
dla mnie bardzo istotna. mieszkamy na 1 piętrze, w klatce na dole praktycznie nie ma miejsca na zostawienie wózka i pewnie będziemy musieli go wnosić do mieszkania za każdym razem jeśli na początku dziecko będzie spało w gondoli to obowiązkowo, a potem pewnie też bo jakoś trochę obawiam się, że np. jakiś kot wlezie mi do wózka, w którym potem leży dziecko, dotyka rączkami, które wkłada do buzi, itp. widziałam, że w sąsiednich klatkach ludzie trzymają wózki na dole, u nas nie widziałam nigdy (mieszkam tu 8 lat). sąsiedzi wnosili do mieszkania. póki co nie wyobrażam sobie chociażby pierwszego miesiąca po porodzie, jak znieść i wnieść stelaż wózka, gondolę i dziecko? mąż pójdzie do pracy a ja zostanę sama i jak wyjdę na spacer?

jak macie opcję windy i nie przewidujesz sytuacji noszenia to nie patrz na wagę, bo wtedy to rzeczywiście nie ma znaczenia. chyba, że będziesz sama jeździć z dzieckiem samochodem, wtedy weź pod uwagę pakowanie wózka do bagażnika.

Cytat:
nie wypowiem się odnośnie tego konkretnego, ale spotkałam się ze sprzedawaniem wózków powystawowych ze sklepów. są wtedy nowe, ale po jakimś czasie w sklepie zniszczone bo ciągle składane i rozkładane, pokazywane. są wtedy na pewno dużo tańsze niż typowe nówki tego samego rodzaju.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 11:08   #3852
klementyna1
Zakorzenienie

Hej, ja też dzis po badaniach krew i mocz. teraz odpoczywam, a po południu zebranie z rodzicami...
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 11:28   #3853
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, czy któraś z was ma AZS? Ja mam straszne nasilenie tego teraz, nie spie w nocy, bo sie drapię. Boję się brać sterydy na własną rękę, a wizytę mam za tydzień dopiero. Zadrapię się na śmierć do tego czasu bez maści. Ale na wszystkich ulotkach straszą, żeby nie stosować w ciąży. No chyba że korzyści dla matki przewyższają zagrożenie dla płodu :/
wspolczuje, gdyz rowniez jestem atopikiem

Ja na razie nie stosowalam nic, gdyz skora jest w dobrej formie po ostatniej terapii prednisolonem, ale od wczoraj mocno swedzi i pojawiaja sie juz pojedyncze stany zapalne... nie spalam cala noc.. rowniez sie drapalam i drapalam.
W pierwszej ciazy pytalam dermatologa to nie pozwolil nic w pierwszym trymestrze (ale lekarze boja sie ogolnie brac na siebie ryzyko zalecenia lekow kobiecie w ciazy), najbardziej przeciwwskazany jest okres pomiedzy 8-11 tygodniem.. wieksze pole manewru ma ginekolog, ale to trzeba by konkretnie pytac, czy dany lek mozna w ciazy, bo inaczej to oni tez nie wiedza, co przepisuje dermatolog na jakas tam odmiane alergii, pokrzywki, itd. (np. masc, ktora bralismy wczesniej przed ciaza)
Jutro bede u lekarza ginekologa to zapytam, co moze mi polecic.. prawdopodobnie slaby kortyzon w kremie (podejrzewam) i to pewnie bede musialam do 12 tygodnia czekac.. no zobaczymy, co powie.
Na alergie wziewna mozna brac leki antyhistaminowe jak cetyryzna, loratadyna - ale tez tylko, jak naprawde potrzeba, no i te pomagaja tylko na alergie wziewna lub kontaktowa - na AZS niestety antyhistaminy nie pomagaja.

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2012-09-12 o 11:37
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 11:38   #3854
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
trzymamy kciuki
Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
ja z Julką miałam tako Jumper i był mega!! Teraz też zastanawiam się jeszcze nad tako, choć roan mi się bardziej podoba
a ja juz nie wiem kurde tych wózków jest setki!!!!! a nie chce mi sie przegladac stu stron z allegro z wózkami. eh. jak sie wkurze pojade do sklepu tako bedzie ładny biore i mam w du...
chociaz tutek niczego sobie. trzeba jechac kiedys do sklepu poogladac , posluchac co madrego sprzedawca powie i tyle. spośród 5 wózków to ja moge wybierać szukac opinii ale sposród 100?

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
zaraz dopiszę
no dużo się nie odzywa
w innych wątkach te dziewczyny które długo się nie odzywają, po prostu usuwamy z listy i zostawiamy tylko te z którymi mamy kontakt.
no o Mokke zaczynam się martwić
Cytat:
dziękuję ja lubię takie ciemniejsze kolory ale mama Tż jest na to uczulona dla niej dziecko ma być ubrane tylko w jasne kolory bo inaczej wygląda jakby było brudneale ona ma zawsze coś do powiedzenia.....
no to teściowa bedzie musiała ogladać brudne dziecko
Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
ogolnie lekarz wyznaczyl mi TP na - 01-04-2013
prima aprilis

Cytat:
śliczne fotki. widzę że rośnie ci akrobata

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Dziś byłam u mojej ginki-i uwaga !!!-dostałam kartę ciąży(jestem w 15 tyg) ,miałam usg -ale do tej pory jakoś ładnych zdięć nie mam...
Mały rośnie,zdrowy...a ja dostałam opieprz-brzuch mam za twardy i w ogóle nie odpoczywam,dostałam znów nakaz luteiny ...
Byłam też u fryzjera ,jutro pazurki a pojutrze rzęski-taki co miesięczny mały tuning(zawsze się przyda ,nie?)
wow szybko hehe
ze wszystko dobrze.
no mamusia się tuninguje oczywiscie ze sie przyda ja ostatnio farbowalam nastepne w grudniu

Cytat:
witamy i gratulujemy a termin rzeczywiście późny wg usg 9 marca, no ale dzidzia może jest większa

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Dawno mnie nie było i muszę nadrobić zaległości. Byłam dziś na pobraniu krwi. Wybrałam się z glukozą i w ogóle, a babeczka do mnie, że skoro lekarz nie wypisał na skierowaniu, to nie muszę jej pić. No to ja od razu cała happy. Idę jutro do lekarza, muszę mieć w końcu założoną kartę ciąży, a i zaświadczenie do pracy zdobyć.
glukoza? to chyba po 20 tyg
Cytat:
wyprzedaż ;p albo uszkodzony no nie wiem

noi znowu wszystkiego mi nie zacytowalo, jest jakis limit czy co? musze zaraz szukac eh

a tak w ogóle witam się u mnie dziś rowno 16 tydzień
pogoda za oknem beznadziejna!

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

no pierwsze 3 mi ucieło
Cytat:
Dragusia oglądam Tutka Grander i wydaje się ciekawy i niby waga 12 kg - na niektórych aukcjach napisane, że 10. Parametry chyba te same co Tako i wygląd też podobny. Musiałabym zobaczyć na żywo.

Dziewczyny - zjadłam kolacje i chyba Miśka mnie zaczęła smyrać w brzuchu kilka delikatnych puknięć pod rząd poniżej pępka i to tak około 10cm ciekawe czy to to hehe
no w 10kg nie wierze.
za smyranie, ja narazie czuje rozciąganie
Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
dziś wkurzyłam się na TŻ i mówie żeby nie odzywał się do mnie i mojego dziecka a on na to : że mi jeszcze przypomni to "moje" jak w nocy będzie robiło w pieluchy i płakało - tak się uśmiałam że szok
no i po kłótni
no ty uważaj bo ci tak powie

Cytat:
a oto moje rzeczy jakie zakupiłam dla maluszka
śliczne
i chyba trochę cię to wyszło co?

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 11:39   #3855
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:

ja termin porodu wg OM mam na 19.03, a jestem w 13t1d
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 11:44   #3856
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
chyba, że będziesz sama jeździć z dzieckiem samochodem, wtedy weź pod uwagę pakowanie wózka do bagażnika.
myślę, że będę jeździć sama - szczególnie na początku kiedy mąż będzie w pracy,a ja z dzieciątkiem... tylko czy walka o 4 kg się opłaca w takim przypadku? I tak będzie zdemontowany na części pierwsze
Bardziej interesuje mnie łatwość składania wózka i jego wymiary po Nasza skoda nie należy do "ciężarówek"

Jeśli uda mi się dotrwać do końca dnia w stanie znośnym (wczoraj mnie przymuliło tylko w samochodzie, a cały wieczór czułam się jak Młody Bóg [nawet męża ograłam w Scrabble z taką przewagą, że hoho]) to może wybiorę się na oględziny wozów dla maluszka

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 11:55   #3857
Tasia34
Wtajemniczenie

Witam miłe Panie
Słuchajcie, poczytałam sobie ostatnio o ziołach wskazanych i niewskazanych podczas ciąży. Pijam miętę i pokrzywę, ale chcę jeszcze zacząć pić napar z imbiru (łagodzi mdłości, co baaardzo mi się teraz przyda ) i napar z nagietka (zmniejsza ryzyko poronienia, zawiera magnez i wit.C).
Jeśli chodzi o imbir, to chyba raczej trzeba kupić korzeń i samemu parzyć; ale przecież nie kupię kwiatów nagietka (niby gdzie i w jakiej ilości? ), więc chcę znaleźć gotowe torebki do zaparzania - gdzie dostanę? W aptece? W sklepie ze zdrową żywnością? Piłyście te napary?
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 11:58   #3858
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Witam miłe Panie
Słuchajcie, poczytałam sobie ostatnio o ziołach wskazanych i niewskazanych podczas ciąży. Pijam miętę i pokrzywę, ale chcę jeszcze zacząć pić napar z imbiru (łagodzi mdłości, co baaardzo mi się teraz przyda ) i napar z nagietka (zmniejsza ryzyko poronienia, zawiera magnez i wit.C).
Jeśli chodzi o imbir, to chyba raczej trzeba kupić korzeń i samemu parzyć; ale przecież nie kupię kwiatów nagietka (niby gdzie i w jakiej ilości? ), więc chcę znaleźć gotowe torebki do zaparzania - gdzie dostanę? W aptece? W sklepie ze zdrową żywnością? Piłyście te napary?
w sklepie zielarskim

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:06   #3859
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
więc chcę znaleźć gotowe torebki do zaparzania - gdzie dostanę? W aptece? W sklepie ze zdrową żywnością? Piłyście te napary?
w zielarskim powinnas dostac wszystko, ewentualnie apteka
imbir mozna tez kupic suszony, sa tez rozne mieszanki z imbirem (np. zielona herbata, imbir i lukrecja . mam taka mieszanke i smakuje dosc fajnie, ale imbir jest tutaj ostry w smaku). Pamietam, ze kiedys robilam tez taka herbatke sypana chai (czy cos w tym stylu: czarna herbata, koriander, wanilia, imbir, kakao) i dodawalam swiezy imbir, i wtedy nie byl on tak ostry, jak w przypadku suchego.
Stary 2012-09-12, 12:11   #3860
Luna0
Zakorzenienie

Dziewczyny moge jeszcze raz prosić o białą liste ?

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:14   #3861
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość

glukoza? to chyba po 20 tyg
Gdy byłam pierwszy raz u ginekologa, a byłam wtedy w 5 tyg, lekarz kazał mi iść na badania i powiedział, że muszę kupić glukozę itd. No, ale jak teraz byłam, u innego lekarza, ten mi tego nie wypisał. Dlatego się zdziwiłam. Słyszałam też, że jedno badanie jest płatne, a za nic dziś nie płaciłam więc nie rozumiem tego. Zobaczę jutro jak odbiorę wyniki i pójdę do lekarza.

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:20   #3862
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
u mnie dziś rowno 16 tydzień
pieknie!!!

Cytat:
ja termin porodu wg OM mam na 19.03, a jestem w 13t1d
heh... ja tez mam rozjazd. OM 14t5d, z USG 13t1d... trzymam sie usg tp tez mam rozny i 15.03, i 22.03, ostatnio 19.03

Cytat:
Pijam miętę i pokrzywę, ale chcę jeszcze zacząć pić napar z imbiru (łagodzi mdłości, co baaardzo mi się teraz przyda
heh.. mam korzen imbiru w lodowce, ale nie jestem w stanie wypic. nawet powachac. mieta tez mnie odrzuca... (pasta do zebow - bez miety ). pije jedynie rumianek...
ale w zielarskm wszystko nabedziesz

Stary 2012-09-12, 12:21   #3863
Goffka
Zakorzenienie

GG do Goffka

chyba do Was dołącze Własnie zrobiłam test i wyszły 2 kreseczki
jak narazie to byłbyto z moich wyliczeń 3-4 tydzień
Goffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:30   #3864
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
dla mnie bardzo istotna. mieszkamy na 1 piętrze, w klatce na dole praktycznie nie ma miejsca na zostawienie wózka i pewnie będziemy musieli go wnosić do mieszkania za każdym razem jeśli na początku dziecko będzie spało w gondoli to obowiązkowo, a potem pewnie też bo jakoś trochę obawiam się, że np. jakiś kot wlezie mi do wózka, w którym potem leży dziecko, dotyka rączkami, które wkłada do buzi, itp. widziałam, że w sąsiednich klatkach ludzie trzymają wózki na dole, u nas nie widziałam nigdy (mieszkam tu 8 lat). sąsiedzi wnosili do mieszkania. póki co nie wyobrażam sobie chociażby pierwszego miesiąca po porodzie, jak znieść i wnieść stelaż wózka, gondolę i dziecko? mąż pójdzie do pracy a ja zostanę sama i jak wyjdę na spacer?
jak macie opcję windy i nie przewidujesz sytuacji noszenia to nie patrz na wagę, bo wtedy to rzeczywiście nie ma znaczenia. chyba, że będziesz sama jeździć z dzieckiem samochodem, wtedy weź pod uwagę pakowanie wózka do bagażnika.
A ja sobie nie wyobrażam zostawiania dziecka na klatce - klatka to część wspólna budynku, a nie przedłużenie mojego mieszkania na rzeczy których nie mogę/nie chce mi się nosić na górę/ gracą w mieszkaniu. U mnie na osiedlu są o to nieustanne wojny- ze względów pożarowych wózki nie powinny stać na klatkach i administracja przynajmniej stara się to tępić. Krew mnie zalewała jak szłam z siatami z hali garażowej i musiałam przeciskać się między wózkami, a poręczą. No sorry, ale jak ktoś kupuje mieszkanie, to już powinien się na wstępie zastanowić czy planuje dziecko i co będzie robić z takim np. wózkiem jak decyduje się na 2-gie piętro bez windy. A opcji jest dużo, nie trzeba zawalidrogi fundować sąsiadom.

Mąż pójdzie do pracy - i co z tego - musisz iść na spacer akurat jak go nie ma? Możecie iść se razem jak wróci, albo sam może iść, a Ty będziesz miała czas dla siebie. Wózek może stać sobie w hali garażowej, w piwnicy, a zabierać można samo dziecko czy dziecko w gondoli. Można w końcu samo podwozie zostawić w samochodzie pod domem.

A u nas na forum osiedla to się niektóre królewny co na parterze mieszkają zdradziły, że też zostawiają na klatce, bo w mieszkaniu z wózkiem jakoś ciasno.... Trzeba było wcześniej myśleć, no sorry, może ja sobie zmywarkę na klatkę wystawię, bo by mi się szafka w kuchni przydała....
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:43   #3865
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
A ja sobie nie wyobrażam zostawiania dziecka na klatce - klatka to część wspólna budynku, a nie przedłużenie mojego mieszkania na rzeczy których nie mogę/nie chce mi się nosić na górę/ gracą w mieszkaniu. U mnie na osiedlu są o to nieustanne wojny- ze względów pożarowych wózki nie powinny stać na klatkach i administracja przynajmniej stara się to tępić. Krew mnie zalewała jak szłam z siatami z hali garażowej i musiałam przeciskać się między wózkami, a poręczą. No sorry, ale jak ktoś kupuje mieszkanie, to już powinien się na wstępie zastanowić czy planuje dziecko i co będzie robić z takim np. wózkiem jak decyduje się na 2-gie piętro bez windy. A opcji jest dużo, nie trzeba zawalidrogi fundować sąsiadom.

No wiesz, nie zawsze tak się da... My z TŻ w tej chwili mieszkamy na 7 piętrze z windą oczywiście, bez nawet jednego schodka, więc idealnie! W mieszkaniu wózek tez by się zmieścił bez jakichś większych problemów.
Ale co z tego, jeśli to mieszkanie wynajmujemy, bo nie stać nas na kredyt? I niedługo będziemy musieli się wyprowadzić do mojej Mamy, bo na opłaty czynszowe dla właściciela mieszkania też zaraz przestaniemy mieć... Zaczną się inne wydatki.
A moja Mama mieszka na 2. piętrze, bez windy. I będzie trzeba sobie jakoś radzić ze znoszeniem. A wózek będzie stał na klatce, ale w tym bloku jest naprawdę wieeelka klatka i postawienie nawet 3-ch wózków na jednym piętrze (5 mieszkań) nikomu w najmniejszym stopniu nie utrudni przejścia.
Więc nie zawsze to jest tak, że ma się wyjście, czasem po prostu go nie ma i już
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:44   #3866
megi-megi
Zakorzenienie

Ja trzymam wózek na klatce - nikt nigdy nie powiedział, że mu coś nie pasuje - stoi przed moimi drzwiami. Wszyscy trzymają na klatce wózki, rowerki, zimą sanki. Mnie to nie rusza i nie słyszałam, żeby tu kogoś ruszyło.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:47   #3867
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny moge jeszcze raz prosić o białą liste ?
A co to za lista
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:48   #3868
angel-b
Raczkowanie

Hurra! Nadrobiłam!! Nie wiem jakim cudem mi się to udało, bo już prawie patrzeć na monitor nie mogę.. ale jestem na bieżąco. I teraz chyba wyznaczę sobie jakąś porę, żeby każdego dnia wejść i chociaż poczytać. Drugi raz ponad 40 stron nie będę nadrabiać (zwłaszcza, że robię to też w pracy, ale ciii...)

Tyle tu tematów poruszyłyście, że już nawet nie wiem, do czego się odnieść! Ale z tego co pamiętam:

wózki - do tej pory to ja jedynie zerknęłam na jakąś tam stronę z wózkami, żeby mniej więcej zorientować się w cenach i nic więcej. Póki co wzbraniam się rękami i nogami przed głębszym zainteresowaniem tematem - ciągle powtarzam, że mam jeszcze czas... Może kurcze jednak powinnam się rozeznać w rodzajach, firmach... Bo potem w sklepie oczopląsu dostanę i kupię nie to co praktyczne i dobre tylko to co ładne.

płeć - fajnie, że już niektóre dzieciaki się ujawniły dużo coś tych chłopaków a ja jeszcze nie wiem, chociaż leci już 16 tydzień... na wizycie byłam tydzień temu, ale jakoś lekarza nie zapytałam, a i on sam chyba nie myślał o sprawdzaniu płci.

witaminy - co lekarz to inne zalecenia - ja biorę witaminy femibion - ale to już kiedyś chyba pisałam. Za to mam pytanie do Ptaszyska - pisałaś, że zażywasz kwasy omega - w jakim preparacie? Mi lekarz polecił łykać tran, właśnie ze względu na kwasy, ale ja się oczywiście wystraszyłam obecnej tam witaminy A (mimo, iż lekarz powiedział, że w tym wypadku to bezpieczne).

L-4 - widzę, że tutaj były zdania podzielone ja stwierdziłam, że póki dobrze się czuję, to nie ma sensu, żebym szła na L4, chociaż lekarz już na pierwszej wizycie o to pytał. Mam pracę siedzącą, więc nie powinnam Dziecku zaszkodzić. Ale tak sobie myślę, że w 3 trymestrze to już raczej pójdę na zwolnienie... zwłaszcza, że mam obawy co to stanu mojego kręgosłupa..( chciałam iść na basen, żeby trochę odciążyć plecy, ale lekarz odradził.. infekcje itd..)

Przykro mi, że kilka Dziewczyn straciło swoje Maleństwa to takie smutne, ale mam nadzieję, że już niebawem dołączą szczęśliwe do jakiegoś kolejnego wątku dla przyszłych Mam

Cieszę się, że przybyło nam też kilka nowych Mam
a zdjęcia Maluchów świetne jeszcze trochę i niezła galeria nam tu powstanie

co ja to jeszcze chciałam napisać... ach, ruchy dziecka! Wiecie co, wczoraj popołudniu poczułam jakiś taki delikatny bulgot i wiem, że to nie były jelita! i tak się zastanawiam, czy to mogło być Maleństwo? Chciałabym wierzyć, że tak zobaczymy, kiedy się znowu powtórzy w ogóle to dostałam bzika na punkcie mojego brzucha. Normalnie to go nie lubiłam (wiecie, za dużo kg itd.. ), ale teraz, jak wiem, kto tam mieszka, to mi się ryjek uśmiecha Specjalnie się kładę, bo wtedy widać taką fajną wypukłość w dole brzucha na stojąco to raczej efekt się gubi:P wydaje mi się, że to wciąż brzuch spożywczy... a do tego Dzidzia bawi się ze mną w chowanego, bo czasami tak się ułoży, że i na leżąco nic nie widać

ufff, ale się rozpisałam aż zgłodniałam, hehe
angel-b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 12:58   #3869
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Goffka Pokaż wiadomość

witamy

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Ja trzymam wózek na klatce - nikt nigdy nie powiedział, że mu coś nie pasuje - stoi przed moimi drzwiami. Wszyscy trzymają na klatce wózki, rowerki, zimą sanki. Mnie to nie rusza i nie słyszałam, żeby tu kogoś ruszyło.
u mnie tak samo ja tez trzymam i rowerek i zima sanki i sąsiedzi również
Stary 2012-09-12, 13:22   #3870
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Goffka Pokaż wiadomość

Witaj

A mnie właśnie naszło na zupę pomidorową więc szybko zrobiłam i zjadłam 2 talerze
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości