Wakacyjne Mamy 2012 - część II - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-16, 10:50   #721
Irmusia81
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część II

Witam niedzielnie
Z kawką i laktatorem

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
moj tez tak po jedzeniu robi, albo czasem jak mu wcisne smoka(bo ogolnie nie lubi) to też ciągnie tak ze słysze w innym pokoju, hehe nie przejmuj sie on ma dopiero 2 mieisące
ja się nie przejmuję Chodzi mi tylko o ewentualne zarazki, które razem z piąstką lądują w buzi. No ale nic to. Przecież mu rączek nie powiążę

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
dziewczyny jakie byly Wasze odczucia po pierwszych przytulankqcj po porodzie?
U nas właściwie nie było jeszcze przytulanek Były 2 próby, ale doopa. To samo co u Ciastka. Sucho, ciasno i bardzo nieprzyjemnie Nawet po użyciu żelu.
Aaa i to nie jest kwestia porodu sn czy cc, a raczej karmienia piersią i spadkiem liczby estrogenów w organizmie
Między innymi z tego powodu chciałabym już skończyć karmić... No ale dobro maluszka teraz jest najważniejsze.

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
no to nie schodzi
przemuwaj przegotowaną wodą kilka razy dziennie, jak rdziła Phadwao. Ja tak robię już 3 dzień i jest duuża poprawa
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 11:33   #722
Linka25
Zakorzenienie

Hej
U nas miła odmiana.
Martynka wczoraj wieczorem słodka i uśmiechnięta, popiskiwała radośnie, w nocy spokojna, budziła się na karmienie i dalej spała.
I w dalszym ciągu śpi, ostatnio jadła o 9 więc pewnie zaraz się obudzi.

A przez nasze mieszkanie wczoraj przewinęło się sporo osób, znajomi i rodzina więc dla mnie miła odmiana bo już czasem czuję się aspołeczną dzikuską

Będzie wypoczęta a więc istnieje szansa że mniej marudna.

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Blue mam nadzieję, że imprezka się uda! Na pewno!
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 11:36   #723
karolka110
Wtajemniczenie

Hejka
pytanko-czy traktowałyście czymkolwiek ten trądzik u dzieciaczków??

bo u Lilutki już cała buźka i główka zaatakowana...nieładne to, może coś pomoże??
Stary 2012-09-16, 11:56   #724
depoison
Zadomowienie

Cytat:
dziewczyny jakie byly Wasze odczucia po pierwszych przytulankqcj po porodzie?
w trakcie w sumie ok, choć jakaś lekka blokada psychiczna wystąpiła, bałam się, że coś mi się uszkodzi
Po - leciutkie pieczenie, trwało kilkanaście minut

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Hej
U nas miła odmiana.
Martynka wczoraj wieczorem słodka i uśmiechnięta, popiskiwała radośnie, w nocy spokojna, budziła się na karmienie i dalej spała.
I w dalszym ciągu śpi, ostatnio jadła o 9 więc pewnie zaraz się obudzi.

A przez nasze mieszkanie wczoraj przewinęło się sporo osób, znajomi i rodzina więc dla mnie miła odmiana bo już czasem czuję się aspołeczną dzikuską

Będzie wypoczęta a więc istnieje szansa że mniej marudna.
o szczęśliwa kobieto!
U nas nocka chyba najgorsza od porodu: mała budziła się średnio co 1,5 godziny, krzyczała, ale nie chciała jeść. Całą noc spędziłam z nią w ramionach, jestem połamana jak nigdy

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
Hejka
pytanko-czy traktowałyście czymkolwiek ten trądzik u dzieciaczków??
nie, niczym. Położna uprzedzała, że wystąpi to w okolicach 4 tygodnia, będzie trwało około miesiąca - i jeśli wtedy nie zejdzie, to można interweniować. Ale trwało właściwie z zegarkiem w ręku tak, jak przewidziała. Od 2 tygodni buźkę już mamy gładką, wszystko samo zeszło

No. Małż wreszcie wraca (za 1,5 godz) Postanowiłam zrobić mu niespodziankę i wyjadę po niego z małą (w nosidle) na dworzec

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 11:59   #725
Mandragorrka
Zakorzenienie

Eninka dużo siły, i żeby mały szybko pozbył się kataru

Asiu super, że już macie chrzest załatwiony, chociaż dziwnie z tymi naukami. U nas są 1 raz w piątek przed chrzcinami.

Cytat:
sama se wyssalam troszke mleka z piersi ale mleko nie dobre, jedyny plus to taki ze za chqwile zaczeło leciec i se odciagnełam troszke jakis czas temu nie siegałam a teraz siegam, chyba sie wydłuzyły
Prince wymiatasz

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Kupiłam taki śpiworek/ kombinezon: http://allegro.pl/chrzest-sliczny-wloski-kombinezon-do-chrztu-i2618970714.html Wolałabym becik, ale może być za mały i na pewno byłby jednorazowego użytku, a to może nada się do gondoli.
Śliczny, no i praktyczniejszy niż becik

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
W ogóle moja Mamuśka jest położną środowiskową i taka jedna babka zamiast mm podaje mleko krowie...

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
tak, jak najbardziej. Przez pierwszy rok życia dziecka dostaje się miesięcznie 300€ tzw. Elterngeld. Do tego 180€ Kindergeld przez 25 lat (chyba że dziecko wcześniej zakończy naukę albo wstąpi w związek małżeński)
To jest opcja minimum - dobrze zarabiający, normalnie pracujący rodzic zamiast Elterngeldu dostaje jakąś tam inną kasę, wyliczoną od jego zarobków (ale ja nie byłam dobrze zarabiającym rodzicem, pracowałam na zlecenia )
A co?
Prawie jak u nas
Tak a propos to są plany, żeby od przyszłego roku becikowe wynosiło całe 1200 zł, ale mają wprowadzić kryterium dochodowe czyli nie dla wszystkich.

Cytat:
tesciowa dzowni i mowi ze na Zbuku sa zdjecia kuzynki dzidzi bo urodziła na ZBUKU
Heheh moja mam poszła kiedyś do sklepu po herbatę ergoline - jak solarium, zamiast po earl grey

wvictoria uważam, że dobrze postąpiłaś. Wytłumaczyłaś teściowej o co chodzi. Argument, że chcesz zrobić to sama, żeby się nauczyć jest bardzo rozsądny. Teściowa nie powinna strzelać focha. Ale najwyraźniej ma taki sam charakterek jak moja i każdy powód, aby się obrazić jest dobry

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
hmm moje doświadczenie pokazuje, że niestety dzieci przyzwyczajają się do noszenia i potem jest bardo ciężko (dosłownie, bo kilogramy rosną). Bratanica męża była noszona prawie ciągle od pierwszych dni życia. Teraz ma 10 i pół miesiąca i całymi dniami trzeba ją nosić A waży 9 kg. Ja unikam noszenia Leosia, bo zauważyłam, że też już się przyzwyczaja do tego. Kiedy np jest na rękach u mnie lub u męża i się z nim usiądzie to zaczyna płakać, bo ewidentnie chce, żeby z nim chodzić i nosić. Także na pewno coś w tym przyzwyczajaniu jest
Małą nosimy niezbyt często, ale ponieważ dziecko potrzebuje bliskości to bardzo często ją przytulamy, albo trzymamy na sobie Ulubiona pozycja małża to siedzenie na kanapie z Amelką na klacie. Mógłby tak godzinami
Do noszenia jeszcze się nie przyzwyczaiła, zobaczymy co będzie dalej.

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Witam się z Wami kawą i ciachem Mamy dziś z tż 5. rocznicę ślubu
Gratulacje Wszystkiego najlepszego i dużo miłości

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
Rzeczywiście bardzo bardzo sexy

Poczytałam trochę i idę z małą na spacer.

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 12:07   #726
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
Blue weź też butelkę do kościoła choćby z wodą, mój mały zjadł zaraz przed wyjściem i mimo że normalnie jada co 3h to chyba z nerwów obalił w kościele kolejną butlę
Mam przygotowaną

Dzięki Dziewczyny!
Jestem wylaszona Wybudzamy Małą, ubieramy, karmimy (jak zechce jeść) i w drogę! Wygonić z Niej ateistkę!!!
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 12:12   #727
chce_byc_mama
Zakorzenienie

bo ja nie wiem czy oni mnie tak zszyli, czulam sie taka "plytka" czy mojemu tztowi urosl przez czas nieuzywania :p

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Agunia, Blue trzymam kciuki zeby wszystko poszlo sprawnie!

Amelcia

Edytowane przez chce_byc_mama
Czas edycji: 2012-09-16 o 12:49
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 12:40   #728
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Ja lubię to ciumkanie piąstki, mnie to bardzo bawi I się nie przejmuję, niech sobie dziecko cmoka, w końcu ma dopiero 2.5 miesiąca, nie dajmy się zwariować...

Blu,e trzymam kciuki, na pewno wszystko pójdzie dobrze, czego się boisz? Moją jedyna obawią było to, że mała się rozryczy - to się wyjdzie z koscioła i uciszy, a jak zrobi kupę, to też się przebierze

Moje dziecko mało chce jeść z piersi, a wczesniej tak nie było, wrecz przeciwnie. Więc kilka razy dziennie wiszę na laktatorze i odciągam. Jedyny plus jest taki, że na bieżąco jestem z książkami Czytam świetną książkę, chłopiec z latawcem, ogromnie wam polecam. Jestem pod jej wielkim wrażeniem!!!!!!!!!!!!!

Phdwao, ja jakoś nie potrafię do konca zwolnic. Choc wiem, że powinnam, Tłukłyście mi to już w ciąży, ale widocznie taki charakter. Moja gin, która mnie zna tylko z wizyt powiedziała, że piórko mi się w d** pali, więc córa pewnie ma to po mnie (skoro wojuje całe dnie i nie śpi). Choć nie powiem, uwielbiam nic nierobienie tyle, że wtedy nie czuję się spełniona i mam wrażenie, że o czymś zapomniałam, czegoś nie zrobiłam, coś zaniedbałam...

Maciejka, mnie się wydaje, że problem ulewania po prostu jest i dziecko musi z niego wyrosnąć. Tak jest u nas. Zageszczacz średnio daje radę - mimo to ulewa, choć mniej. Ja zawsze jestem przygotowana na rzyga, nawet godzinę po jedzeniu. Taka już Blanki natura, więc czekam jak na zbawienie, kiedy przestanie.
Pumcia bardzo podobała mi się ta ksiązka jak dla mnie super, to przeczytaj jeszcze tego samego autora << Tysiąc wspaniałych słońc>>. Chociaż <<chłopiec z latawcem >> bardziej mnie wzruszył , zaskoczył i wciągnął
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 13:06   #729
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
bo ja nie wiem czy oni mnie tak zszyli, czulam sie taka "plytka" czy mojemu tztowi urosl przez czas nieuzywania :p
!
pewnie urósł mojemu to przytyl

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 13:42   #730
wvictoria
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Noc rewelacyjna Kuba zasnął ok. 21. Pierwsza pobudka o 2.30. Nie mógł zasnąć ale ok. 3.30 położyłam go w łóżeczku, puściłam konika i przed 4.00 już spał Kolejna pobudka o 7.30 i zasnął z butelką w ustach o 8.00. I tak spał do 11.40 Ja jestem wyspana i zadowolona Wczoraj wieczorem zrobiłam sobie małe spa w wannie - długa kąpiel, maseczki, balsamy i te sprawy Młodego pilnował tatuś więc mogłam spokojnie się relaksować. A teraz jakieś 15 minut temu Kubuś znowu zasnął

Cytat:
Jak krew leci z sutka, to nie jest tak źle. Z maści polecam jeszcze Alantan.
Czyli pochłaniasz potrzebne córci żelazo.Fajne i wydatek z głowy.

Moją ostatnio zainteresował laptop.

Wygrałam.
Wlaściwie nie miałam wielkiej konkurencji.
http://allegro.pl/spodnie-sztruksowe-68-cm-i2617458922.html
http://allegro.pl/kubus-puchatek-spodenki-do-spania-roz-68-74-i2619314215.html
Szukałam spodni, a rzeczy poniżej są mniej potrzebne, ale skoro i tak mam płacić za przesyłkę, to tyle mogę dorzucić. Zakładam, że zdążymy je chociaż raz założyć.
http://allegro.pl/adams-sliczna-bluzeczka-68-cm-i2617458786.html
http://allegro.pl/sliczna-bluzeczka-3-6-m-cy-i2617458704.html
http://allegro.pl/disney-spodenki-w-rozowe-paseczki-roz-0-3-m-cy-i2619314033.html
http://allegro.pl/coolclub-marynarka-dla-malej-damy-roz-80cm-i2619314426.html

Moi sąsiedzi z bloku mają imprezę i śpiewają. Część ciszej, a "per favore" słychać na pół bloku. Mogliby przynajmniej urozmaicić repertuar. Przygrywają sobie na pianinie, ale prawie je zagłuszają.

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Mówisz i masz... teraz słychać "volare, ooo, Cantare..."
fajne ciuchy a sąsiedzi poligloci

Cytat:
Nie,
a musiałam odstawić jogurty i bardzo cierpię.
*
O! Zmienili region... "We are the champions".
no to przynajmniej posłuchasz hitów sprzed lat ciesz się, że nie śpiewają "majteczki w kropeczki"

Cytat:
Jutro chrzciny! Cykam
będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
nadal nicw sklepach tłumy-normalnie paranoja....Lilutką się denerwowała...tylko Małż załapał się na koszulkę, a ja idę sama w poniedziałek, zdecydowanie nastawiona na jakiś zakup!!!!

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

też czytałam, że ssanie kciuka jest o wiele, wiele lepsze niż smoczek i nawet ma jakieś dobre funkcje....moja nieraz też zassie piąstkę lub paluszka-słodkie toi nie sądzę, żeby miało się jakoś źle skończyć
oby się udały zakupy

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
też tak czytałam, myślałam, że nawet na naszym wątku
Że ponoć to ssanie piąstki/kciuka i ogólne gmeranie w paszczy (czasem aż tak, że młode ma odruch wymiotny) ma przygotować dziecko do późniejszego jedzenia stałych pokarmów, "zahartować" gardło (przed rzeczonym odruchem)
ja nie wiem jak z ssaniem piąstki, ale co do ssania kciuka to ja jestem przeciwna. moja przyjaciółka właśnie robi logopedię i ją uczyli, że ssanie kciuka może powodować później problemy z wymową pewnych głosek. W tym wypadku znacznie lepszy smoczek także z tego powodu, że łatwiej dziecko odstawić od smoczka. pomijam fakt, że można spotkać dzieci, które ssą kciuk i mają go w fatalnym stanie, zdarza się nawet że jest cały poraniony od "ciągnięcia go". no i gdzieś czytałam, że kciuk może być powodem wady zgryzu, ale to już lepiej niech się Karolina wypowie czy to prawda.

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Prawie jak u nas
Tak a propos to są plany, żeby od przyszłego roku becikowe wynosiło całe 1200 zł, ale mają wprowadzić kryterium dochodowe czyli nie dla wszystkich.

wvictoria uważam, że dobrze postąpiłaś. Wytłumaczyłaś teściowej o co chodzi. Argument, że chcesz zrobić to sama, żeby się nauczyć jest bardzo rozsądny. Teściowa nie powinna strzelać focha. Ale najwyraźniej ma taki sam charakterek jak moja i każdy powód, aby się obrazić jest dobry

Małą nosimy niezbyt często, ale ponieważ dziecko potrzebuje bliskości to bardzo często ją przytulamy, albo trzymamy na sobie Ulubiona pozycja małża to siedzenie na kanapie z Amelką na klacie. Mógłby tak godzinami
Do noszenia jeszcze się nie przyzwyczaiła, zobaczymy co będzie dalej.
Plany żeby becikowe było uzależnione od dochodów były już w tym roku (od września tak miało być) ale jest to niezgodne z konstytucją, która gwarantuje równość obywateli. Nie wiem jak teraz chcą to rozstrzygnąć bo teraz im się nie udało tego wprowadzić...

Już mi lepiej z powodu teściowej ale i tak uważam, że mam rację. I należy się cieszyć, że nie "podrzucam" dziecka żeby się go tylko pozbyć tylko chcę się nim zajmować

Cytat:
Mam przygotowaną

Dzięki Dziewczyny!
Jestem wylaszona Wybudzamy Małą, ubieramy, karmimy (jak zechce jeść) i w drogę! Wygonić z Niej ateistkę!!!
i czekamy na zdjęcia

Cytat:

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

Agunia, Blue trzymam kciuki zeby wszystko poszlo sprawnie!
Może moczył go w mleku? W koncu - pij mleko, będziesz wielki

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 14:21   #731
nel_a
Zakorzenienie

nie było w aptece ziajki ale mam bepanthen oby zregenerowało tego mojego suta

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 14:40   #732
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

co tu tak cicho

mam pytanie czy Wasze dzieci miały oznaczaną grupę krwi? bo mój nie miał
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 14:51   #733
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie zawsze uczyli, że narządy "niepotrzebne" ulegają uwstecznieniu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Atrofia
Atrofia (stgr. ἀτροφία atrophia), zanik, wiąd – stopniowe zmniejszanie się objętości komórki, tkanki, narządu lub części ciała. Wyróżnia się zanik fizjologiczny i patologiczny. Typy zaników:
  • z braku czynności, atrophia ex inactivitate (np. dłuższe unieruchomienie kończyny powoduje zmniejszenie jej średnicy)
  • (...)

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Cytat:
co tu tak cicho

Nie i bardzo mnie to dziwi, bo ja odkąd pamiętam, to wiedziałam, jaką mam grupę, czyli nam musieli badać.
Mam skierowanie na badanie morfologii i TSH, więc zapytam, czy mogą też zbadać grupę krwi bez pobierania jakiś ogromnych ilości.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 14:52   #734
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
co tu tak cicho

moja tez nie

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

Cytat:
Atrofia (stgr. ἀτροφία atrophia), zanik, wiąd – stopniowe zmniejszanie się objętości komórki, tkanki, narządu lub części ciała. Wyróżnia się zanik fizjologiczny i patologiczny. Typy zaników:
  • z braku czynności, atrophia ex inactivitate (np. dłuższe unieruchomienie kończyny powoduje zmniejszenie jej średnicy)
  • (...)

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Nie i bardzo mnie to dziwi, bo ja odkąd pamiętam, to wiedziałam, jaką mam grupę, czyli nam musieli badać.
Mam skierowanie na badanie morfologii i TSH, więc zapytam, czy mogą też zbadać grupę krwi bez pobierania jakiś ogromnych ilości.
dzieki :P

Amelcia
Stary 2012-09-16, 15:13   #735
nel_a
Zakorzenienie

Za wcześnie by wyniki grupy krwi były miarodajne. Musieli Wam pobierać później, ja dowiedziałam się będąc w ciąży jaką mam grupę krwi

a takiego wczoraj Emil dostał węża
jak się go pociągnie za język to lekko wibruje, ma elementy z : lusterkiem, szeleszczący i piszczący

aaaa ktoś kiedyś rzekł że kobiety po porodzie nie mają ochoty na
to na pewno się nie zaliczam do tych statyk aż mnie świerzbi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Emil.jpg (26,8 KB, 49 załadowań)

Edytowane przez nel_a
Czas edycji: 2012-09-16 o 15:20
Stary 2012-09-16, 15:21   #736
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

no właśnie ja grupę krwi miałam od zawsze wpisaną w mojej książeczce zdrowia dziecka
Cytat:
  • (...)
[COLOR="Silver"]

mamka widocznie u Ciebie nastąpił zanik a u Tżta wiąd
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 15:24   #737
nicki86
Zadomowienie

nie miala oznaczonej grupy krwi

trzymam kciuki za Ige i Martynkę wlasnie wrocilam z sara z koscioła, slicznie mi spala cala msze byl chrzest i pierwszy raz widzialam jak dziecie sie darlo strasznie, az ksiadz zaproponowal mamie zeby poszla z corka do zachrystii a pozniej na sam obrzed chrztu zawolal je. Tylko wyszly i znow ryk.. od samego patrzenia sie zestresowalam...

ja na gryzienie piastek przymykam oko, aczkolwiek staram sie ja czyms zajmowax jak to robi albo daje smoczek.. a jak widze ze ssie kciuk to bezwzglednie go wyciagam z buzi. Po pierwsze ze czytalam o krzywych zebach spowodowanych tym, a po drugie mama mowila ze znala juz duzego chlopaka co nadal ssal kciuk choc rodzice probowali go na sto sposobow tego oduczyc... mial wyssany kciuk, cieniutki i zdeformowany.. grzebalam tez w necie, rodzice maja ogromne problemy z oduczeniem dzieci tej praktyki, ja wole zapobiegac temu problemowi..

wczoraj czytalam ksiazke pt. pierwszy rok zycia dziecka i z opisu pasowaloby ze sara ma nie plesniawki tylko torbieliki ktore same maja zniknac, ale pewna nie jestem...

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

ah zapomniałam... ciastek wymiatasz ze swoimi pomyslami
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 15:37   #738
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
nie miala oznaczonej grupy krwi

trzymam kciuki za Ige i Martynkę wlasnie wrocilam z sara z koscioła, slicznie mi spala cala msze byl chrzest i pierwszy raz widzialam jak dziecie sie darlo strasznie, az ksiadz zaproponowal mamie zeby poszla z corka do zachrystii a pozniej na sam obrzed chrztu zawolal je. Tylko wyszly i znow ryk.. od samego patrzenia sie zestresowalam...

ja na gryzienie piastek przymykam oko, aczkolwiek staram sie ja czyms zajmowax jak to robi albo daje smoczek.. a jak widze ze ssie kciuk to bezwzglednie go wyciagam z buzi. Po pierwsze ze czytalam o krzywych zebach spowodowanych tym, a po drugie mama mowila ze znala juz duzego chlopaka co nadal ssal kciuk choc rodzice probowali go na sto sposobow tego oduczyc... mial wyssany kciuk, cieniutki i zdeformowany.. grzebalam tez w necie, rodzice maja ogromne problemy z oduczeniem dzieci tej praktyki, ja wole zapobiegac temu problemowi..

wczoraj czytalam ksiazke pt. pierwszy rok zycia dziecka i z opisu pasowaloby ze sara ma nie plesniawki tylko torbieliki ktore same maja zniknac, ale pewna nie jestem...

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

ah zapomniałam... ciastek wymiatasz ze swoimi pomyslami
już lepiej żeby dziecko dostało smoczek - łatwiej później pożegnać się ze smokiem bo z kciukiem nie będzie się dało

Stary 2012-09-16, 15:56   #739
koglus
Rozeznanie

Oskar
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg oskar2.jpg (53,4 KB, 34 załadowań)

http://www.suwaczki.com/tickers/relgmg7yzd4bdxjh.png
http://www.suwaczki.com/tickers/1usa2n0ah6tnr35k.png
koglus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 16:10   #740
nicki86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez koglus Pokaż wiadomość
Oskar
piekne malenstwo
nicki86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 16:11   #741
ewka5891
Zakorzenienie

Hej u nas wszystko ok, z czytaniem wątku jestem w miarę na bieżąco, gorzej z pisaniem. Synek całkiem grzeczny jest i strasznie kochany pozdrawiam wszystkie mamusie ich malenstwa

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 16:37   #742
depoison
Zadomowienie

Ale dziś tempo, ja nie mogę!

Też czytałam obie pozycje Hosseiniego Lekturę wspominam całkiem sympatycznie (oczywiście nie ze względu na poruszane tematy, ale styl pisania)

Cytat:
chyba nie, a nawet jeśli, to w książeczce nam tego nie zaznaczyli

Cytat:
Oskar
jaki cudny! i wygląda na zdjęciu na maleńkiego - aż się nie chce wierzyć, że w chwili narodzin był taki, jak moja dwunastotygodniowa Zosia!

Małż wrócił szczęśliwie Właśnie porwał potomstwo i poległ z nią na łóżku w sypialni. A biblioteka Zosi znów wzbogaciła się o 4 nowe pozycje:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cyferki-b-iext6235349.jpg (20,9 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg product-2092.jpg (51,4 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 08 - Pchła szachrajka (1).jpg (26,2 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg full_img_1227.jpg (21,0 KB, 10 załadowań)

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-16, 16:59   #743
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe ja za pierwszym razem też miałam wrażenie, że jestem płytka. Ale z każdym razem jest lepiej

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Plany żeby becikowe było uzależnione od dochodów były już w tym roku (od września tak miało być) ale jest to niezgodne z konstytucją, która gwarantuje równość obywateli. Nie wiem jak teraz chcą to rozstrzygnąć bo teraz im się nie udało tego wprowadzić...
No zobaczymy co wykombinują. Jedno jest pewne na jedno becikowe się załapiemy

Cytat:
Nie, ale noworodkom nie oznaczają grupy krwi ponieważ może się zmienić. Coś mi się kojarzy, że po drugim roku życia już się nie zmienia, ale mogę się mylić.

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
a takiego wczoraj Emil dostał węża
jak się go pociągnie za język to lekko wibruje, ma elementy z : lusterkiem, szeleszczący i piszczący
Super prezent

Cytat:
Oskar
Przystojny Twój Oskarek

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Hej u nas wszystko ok, z czytaniem wątku jestem w miarę na bieżąco, gorzej z pisaniem. Synek całkiem grzeczny jest i strasznie kochany pozdrawiam wszystkie mamusie ich malenstwa
Hejka Super, że u Was wszystko dobrze

Stary 2012-09-16, 17:05   #744
chce_byc_mama
Zakorzenienie

no tak tempo dzisiaj typowe jak na niedziele
ja mialam kolezanke na obiedzie ale juz pojechala a ja moge sie relaksowac

Amelcia
Stary 2012-09-16, 17:25   #745
kasikkkkka
Zadomowienie

Cytat:
Oskar
śliczny maluch

co do grupy krwi małej, moja miała oznaczany jedynie czynnik rh, ale to ze względu na konflikt serologiczny, i wiem to raczej na zasadzie dedukcji
ja dostałam po porodzie zastrzyk z immunoglobuliny, więc mała musi mieć czynnik rh + po tatusiu
Stary 2012-09-16, 17:29   #746
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nitka_88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, w którym tygodniu wasze maleństwa miały pierwszy skok rozwojowy i jak długo trwała ta "afera" tuż przed? U mnie chyba się zaczyna...
Miłego dnia
U mnie czegoś takiego nie było Znaczy Amelka nabywa nowe umiejętności jednak nie zauważyłam "afery" przy okazji. Owszem ma gorsze dni, jednak w porównaniu z niektórymi dzieciaczkami u nas jest to pikuś

Cytat:
Napisane przez ajka89 Pokaż wiadomość
W ogóle to moje dziecko dzisiaj leżąc na brzuchu przekręciło się na plecy myślałam, że to przypadek, ale drugi raz zrobiła to samo. We wtorek kończy 3 tygodnie.
Wow, zdolniacha

Cytat:
dziewczyny takie dostalam krzeselko do karmienia, co sadzicie?
Super krzesełko, bardzo fajnie wygląda Koleżanka miała podobne i niesamowicie je chwaliła.

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
ale mnie chodzi o sprzedaz np w sklepie spozywczym obok laciatego i wypasionego mleko "od maryny" o banku wiem
I jeszcze do mlekomatów

Cytat:
Napisane przez ajka89 Pokaż wiadomość
Co do jedzenia. To byłam maniaczką kechupu od zawsze. Wyobraźcie sobie, że przestał mi smakować. W ogóle mi się smak zmienił, też tak macie?
Mi się nieco zmienił, szkoda tylko, że słodycze mi nie obrzydły

Stary 2012-09-16, 17:45   #747
prince_polo
Zakorzenienie

przylozyłam laktator tztowi do suta

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
przemuwaj przegotowaną wodą kilka razy dziennie, jak rdziła Phadwao. Ja tak robię już 3 dzień i jest duuża poprawa
thx
Cytat:

ma
Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość

[/COLOR]ah zapomniałam... ciastek wymiatasz ze swoimi pomyslami

tz do mnie ale bedzie dzis rżnięcie

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-09-16, 17:58   #748
Balbinka1983
Rozeznanie

Cytat:

tz do mnie ale bedzie dzis rżnięcie
Chciałby
Stary 2012-09-16, 17:59   #749
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość
Chciałby
spoko luz i tak sie niezmiesci

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-09-16, 18:00   #750
Balbinka1983
Rozeznanie

"Jak się popieści to się zmieści" jak to mówią

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości