|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | |||
|
Gang Iren
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Cytat:
Wspolczuje Moze ida wam zabki? Oby szybko minelo! Cytat:
Cytat:
Ja tez ogladam Mam Talent.Dzieciaczki tanczace super,tyle ze cos kosztem czegos,dziecinstwa beztroskiego to one nie maja
|
|
#392 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Sinlac strasznie drogi w aptekach. Ja też kupowałam w Rossmanie za coś koło 22zł. Dodaje mniej niż na opakowaniu pisze bo bym zbankrutowała a Piotruś też woli taką bardziej płynną.Cytat:
Ja podejrzewałam marchewkę u Piotrusia ale jak podałam znowu to nie było reakcji.
|
|
#393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#394 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A teraz ta slodka czworeczka dziewczynek nic tylko ![]() Cytat:
A co do woreczkow to uzywam tylko jak jestem poza domem, a w domu mam maly kosz ktory codziennie oprozniam i nie jest zle, choc widze hmmm chyba powinnam napisac - czuje, ze im wiecej je gotowanego tym jest bardziej radioaktywny ![]() Cytat:
Edytowane przez MoniqW Czas edycji: 2012-09-15 o 21:02 |
|||
|
|
|
#395 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki
![]() Dziękuję za miłe komentarza na temat syncia ![]() Mraveczka nie kupuję krzesełka Babybjorn...coraz bardziej jestem za tym co Karolca ma Caretero... Ale miałąś przygodę ze żwirkiem ![]() gkatarzynka ach ta teściowa..dobrze że mąż zabrał ich na zakupy.. Karolca no to miałaś przejście z Ewelinką..ja bym padła z nerwów.. Kurde dziewczyny potrzebuję wózka bo Morficzek już z tej mojej gondoli wyrósł a w tym wózku spacerówa jest tylko przodem do kierunku jazdy a ja bym chciała go jednak widzieć podczas jazdy póki jest taki malutki jeszcze..nie może być to parasolka bo chce coś czym w zimę przejeżdżę najlepiej na pompowanych kołach...wy jesteście zadowolone z wózków swoich jakie macie? |
|
|
|
#396 |
|
Zadomowienie
|
dobry wieczór dziewczynki
nie mam jak nic napisac , bo ciagle cos najpierw odsypialam dwie godziny z Mateuszkiem przed poludniem, pozniej obiad, spacer, poltorej godziny usypiania i w koncu jestem wolna![]() dzis dalam do mleczka miarke kaszki manny, zobaczymy czy cos sie ebdzie dziac, jak sie pojawia jakies plamki, to bedzie wiadomo od czego..
|
#397 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja podawałam dynię z ziemniakiem i zupki z jasnych warzyw ( czy coś takiego) bo to było bez marchewki. Przez anemię Piotrusia lekarka kazała wprowadzić mięso i teraz podaję dynię z indykiem, ale już też marchewkę mogę podawać więc jest większe pole manewru. Póki co jest ok. Próbuj powoli Czyli jak odstawiłaś małego od piersi to zeszło mu to uczulenie i teraz po marchewce się pojawiło znowu?
|
|
#398 |
|
Zadomowienie
|
Flower ja mam niedrogi wózek ale dla mnie się spisuje jak należy, mam dwie spacerówki jeszcze do tego ( dostałam w dobrym stanie) Mutsy urban collection i parasolkę Eurobaby
A ten wózek co mam to ma przekładaną rączkę i pełni funkcję wózka z pozycją leżącą i spacerówki pół leżącej i siedzącej Ale szczerze powiem, że po Basi pewnie pójdzie do wyrzutu bo przez bardzo jasne kolory muszę go dosyć często rozkręcać. Coś takiego : http://www.babyzilla.pl/wozek-wielof...ry-p-1095.html tylko mój wózek ma koler jasna kawa z mlekiem i jasny kremowy... Te dzieciaczki tańczące w Mam Talent to faktycznie super były. I ta gracja u tej małej- marzenie! Szkoda, że mieszkam w takiej zacofanej okolicy bo bym zapisała syna na kurs tańca, wyszalał by się chociaż ![]() Ja dzisiaj miałam pracowitą sobotę. Zrobiłam jeszcze podwójną porcję soku z aroni, małemu smakuję więc lepiej taki sok jak te sztuczne herbaty A Basia zaczyna robić się śmiechotką Śmieje się coraz częściej, wyciąga rączki do przedmiotów, które się jej podobają i lubi jak się ją łasocze hehe Poza tym jestem nią zachwycona, bo mój syn niejadek i ciężko go do jedzenia nakłonić a ta je wszystko Moje zupki, kupcze, desery i kaszka jej smakuje tylko gęsta Do tego cyc jeszcze i nie mam problemów. Póki co jedyne co jej nie smakowało to kalafior :P
|
|
#399 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
no u mlody zaczyna wkladac nogi do buzi
|
||
|
|
|
#400 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gosia nie wiem czy zauważyłaś jak pisałam wczesniej że widziałam dziś dziewczynkę strasznie podobną do Twojej Wiki chyba ma sobowtóra ![]() Cytat:
Ogólnie nie widzę na razie żadnych wad w tym wózku
|
||
|
|
|
#401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#402 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szkoda, że Wiktorka coś wysypało. Najgorsze właśnie, zaczyna się karmić dziecko i nagle jakieś alergie itp... Ja póki co odpukać nie mam wcale z Baśką problemów tego typu, z Maćkiem podobnie było ostatnio robiłam jej zupkę i dałam z ogrodu pomidora i wszystko ok. W każdym razie współczuję problemów i obyś w końcu znalazła przyczynę jego wysypki Zapomniałam się pochwalić, że wsadziłam dzisiaj młodą do spacerówki i przejechałyśmy kawałek. Bardzo jej się podobało i jak stanęłam to się rozpłakała. Narazie staram się ograniczać tej spacerówki bo usiedzi 10-20 sek bez podtrzymania i nie chcę obciążać jej kręgosłupa. Mravka zapomniałam napisać, że ta historia bardzo mnie rozbawiła. Aczkolwiek sama miałam pewną historię z kiblem. Takim zwykłym toy toyem drewnianym co ludzie na wsi często mają. Bawiliśmy się z rodzeństwem i starszą cioteczną siostrą w chowanego i nie miałam gdzie się schować weszłam do toy toya ( po deszczu było więc w gumowcach ) i stanęłam nad tą dziurą i wyglądałam gdzie kto szuka przez otwory między deskami. Niestety zostałam zaskoczona z drugiej strony i tak się wystraszyłam, że wpadłam do tej dziury, jedną nogą ( na szczęście !) i oczywiście się poobdzierałam, musiałam później myć gumowca z tej drugiej sprawy
|
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
ja dopiero teraz bo całą sobotę coś sprzątanie gotowanie jeszcze reszta zakupów do zrobienia jeszcze na chwilę weszłam do sąsiadki oddać jej za małe rzeczy po Anii i dopiero usiadłam idę Was nadrobić
|
|
|
|
#404 |
|
Zadomowienie
|
Zapomniałam dodać, że mojej kuzynki syn ma alergię na ziemniaka i marchewkę . Trudno w to uwierzyć, ale wysypuje go za każdym razem gdy czegoś z tych produktów spróbuje
|
|
#405 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#406 |
|
Zadomowienie
|
Coś mnie gardło zaczyna boleć...nie chce być chora...
Cytrynka mój też zaczyna Narazie duży palec polizany ale tylko lewej nogi, prawa jeszcze za słabo wygimnastykowana..Roksape to musiała jej się spodobać jazda w spacerówie, tyle rzeczy do oglądania...w gondoli to nie bardzo widziać cokolwiek oprócz nieba.. |
|
|
|
#407 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#408 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zastanawiam się czy nie zrobić tych testów alergicznych. Asika robiła - a właśnie ciekawe co tam z Zuzią w szpitalu... na fb się Asika nie odezwała od wczoraj, nie?
|
|
#409 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie tolerancja moze sie tez objawiac rozwolnieniem bez wysypki, moj TZ jak byl maly mial wlasnie biegunki i powoli przybieral na wadze bez zadnych skornych objawow dlatego pozno doszli do tego ze to gluten. Edytowane przez MoniqW Czas edycji: 2012-09-15 o 22:05 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#410 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Ja dzisiaj przycięłam komara od 17 do 19 z Kajulką , więc dzisiaj pewnie do rana posiedzę .Roksape aleś miała gównianą przygodę dobrze,że cała nie wpadłaś Lena Nina piła ostatecznie z tego niekapka co dziewczyny pokazywały z tt, potem jakoś tak z kubeczka podawałam , ale po troszku,ale to jak miala chyba 1, 5 roku, to było takie picie ćwiczebne, nie do napicia się, bo wiadomo ,że 3/4 to na bluzce lądowało. Umiala trzymać itd. tylko nie potrafiła wymierzyć przechylu.Wieczorem dostawała długi czas mleko we flaszce ( w sumie mogła w niekapku, ale jakoś tak wyszło ), bo jak już była w piżamce, umyta to nie chciałam ryzykować upaprania przed spaniem, szczególnie ,że w łóżku pije.Teraz pije mleko na noc z niekapka takiego wielkiego, a w dzień z kubeczka swojego ( Kai już tez kupiłam komplecik talerzyk, miseczka i kubek, żeby miały równe, ale w innym kolorze).Jeśli chodzi o przygody w kibelku to ja kiedyś na koloniach , uciekając przed wychowawcą do wc ,żeby się schować ( u chłopaków byłyśmy ) urwałam przez przypadek zlew oj działo się, działo.Karolca dobrze,że opanowałaś sytuację, oby się to już nie powtórzyło. A u nas.... Kaja samodzielne siadanie ma opanowane, ale robi to inaczej niż Nina robiła, no i ponad miesiąc wcześniej.Ogólnie dziewczynki już zaczynają się razem bawić, bo Kaja "łazi" ślizgiem po całym pokoju ( dziś mi chciała palucha od nogi wymemlać), umie też zabujać się na czworakach, ale że są panele to trochę ciężko się jej zaprzeć , doczołguje się do zabawek Niny, dzisiaj próbowała zjeść tory od kolejki .Już się nie mogę doczekać kiedy obydwie będą się razem bawić "normalnie". Póki co Nina mi bardzo pomaga, podaje krem do pupy, chusteczki itd. dzisiaj wycierała Kaje po zupce, mówila Kai ze nie wolno wchodzić pod tapczan Jest ogolnie bardzo fajno.Flower skoro Morfik zaklepany to ja się piszę w kolejkę do kolejnego Synusia( edit: na teściową ,rzecz jasna ) . Fajny ma materiał, ktory nie pije wody, odbija słonko dobrze.Myślę,że z 2 -3 dzieci jeszcze może lekko obwozić.Ostatnio Dziewczyny jeżdżą nim razem , Nina ma dostawkę, ale jak jej się znudzi to siada na podnóżku i tak jadą siostry NPodobne są do niego te wózki Roan,może taki byś chciała, z tym,że jest to duży wozek ,ma wagę i gabaryty. Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-09-15 o 22:29 Powód: już mi się kręcą te moje Dziewuszki |
|
|
|
#411 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nam pomagało jak nie było jeszcze tak źle..to musi słodko wyglądać Cytat:
Cytat:
![]() a co do testów alergicznych to my chcieliśmy zrobić, ale wszyscy nam odradzali, bo wyniki niby tak racjonalnie nie wyjdą.. i mamy czekać do 3 lat. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() wydaje mi się, że i ząbki i skok i to nieszczęsne azs.. mamy 23 tydzień więc by pasowało mniej więcej.. no i od tamtego tygodnia szoruje dziąsełka wszystkim co ma pod ręką + 10krotnie więcej się ślini.. Cytat:
widzę, że nie tylko ja nie przepadam za teściową
|
|||||||
|
|
|
#412 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Hej Dziewczyny!!!
Melduję się w nowym wątku, super tytuł, też byłam za nim ![]() U nas ostanio zabiegane dni były, codziennie z kimś spotkania i inne sprawy, więc i na wizaż czasu mniej, choć niemal stale miałam włączony to nie bardzo nadążałam o odpisywaniu nie mówiąc...I tak muszę sporo nadrobić ![]() U nas nie chcę zapeszać, ale chyba już po skoku! Ostanie dni spędzałam sama plus samotne wieczory, bo mąż-student mial wychodne na integracje grupy....Przychodził z zajęć tylko kąpać Mati i wychodził, do mnie więc należął obowiązek usypiania, który normalnie byl już w gestii męża... Muszę powiedzieć, że obawiałam się, że będzie żle, a tymczasem....poszło gładko! Po kąpieli mamy chwilę zabawy na łóżku albo na rękach, czytanie książeczek itp Potem cyc, a najlepiej oba i ....Matylda po prostu odpływa! Śpi słodko aż do pobudki na mleko ok 23, potem spi dalej i znów ok 3-4 mleko...Wtedy ląduje już u nas w lóżku i spi do 8 rano. Tak jest od kilku dni, wręcz zero marudzenia! No mam nadzieję, że utrzyma się taki stan przynajmniej tak długo, jak ten ostani skok, czyli długo hihi Brawa dla Ewelinki Karolci, pierwsze chyba dziecko na naszym watku które już samo rusza eksplorować świat! Jestem pod wrażeniem, jak obejżałam filmik to aż się uśmiechałam do siebie, taka pocieszna jest Ewelinka a jak sprytna Oczywiśćie, wszystkie nasze dzieciaczki są kochane!A my wczoraj spotkalismy się wieczorem ze znajomymi, fajnie było spotkać się i pogadać. Panie piły herbatkę a mężowie piwko ![]() Mravka, Twoja historia z muszlą kolzetową w roli głównej ubawiła mnie do łez..Super to opisałaś, może na serio powinnaś wydać jakąś książkę z opowiadaniami albo coś? Po wizycie w domu koleżanki, która z powodzeniem mogłaby otworzyć przedszkole, nabrałam przekonania, że mam stanowoczo za mało zabawek..tzn Matylda I wybrałam się z Tż do zabawkowego...Powstrzymał am chęć zakupu zbyt wielu rzeczy, wyszłam tylko z jedną-grającym, szczekającym i puruszającym się psem...Na razie nie jeżdzi, bo ma słabe baterie ale za to chętnie szczeka Matyldzie się podoba, ciągnie go za uszy!Nabyłam również parowar w promocji za pół ceny i idę go wytestować, tzn będę robiła jedzonko dla Matyldy na jutro. Domowe jedzenie wyrażnie Jej służy ![]() Nadrobię Was póżniej! Miłej nocki! |
|
|
|
#413 |
|
Zadomowienie
|
Konia ja mam nadzieję że 2 będzie córa ale jeśli będzie chłopak to zaklepuję go dla Ciebie tzn. którejś z Twoich córek
![]() No właśnie taki jest problem, że mieszkam na 1 piętrze i muszę wnosić wózek..teraz Bebetto wprowadza nowy wózek Nico..spacerówka pompowane koła, siedzisko w 2 strony...może na ten się skusze...zobaczymy jeszcze jak jego cena będzie... |
|
|
|
#414 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Po dwóch dniach jest już prawie ok.Dzieciaki były świetne, ale pomyślałam sobie ile muszą ćwiczyć... Wyjdą, zatańczą, pouśmiechają się i jest super, a na zajęciach i treningach? Cytat:
Cytat:
Chciałam napisać, że Ewelinka przypomniała sobie jak przekręcic się z brzuszka na plecy, więc poza łóżeczkiem bezpiecznie jest tylko na podłodze. Poza tym analizowałam wczorajszy dzień i przyczynę tego płaczu. Na chłodno wszystko przeanalizowałam i znalazłam przyczynę. Otóż miała styczność z około rocznym dzieckiem, które śmiejąc się i piszcząc doprowadzało Ewelinkę do płaczu. Po prostu wydawało z siebie dźwięki, których moje dziecko nie akceptuje. I prawdopodobnie właśnie to przypomniało się jej we śnie. A to, że się zachłysnęła bylo spowodowane tym, że leżała na wznak. Tylko za cholerę nie mogłam jej obudzić Już przez myśl przeszło mi aby zdjąć jej pampersa i lekko "strzelić" w pupcię, aby ją "przestraszyć" (starszej daty sąsiadka mojej mamy tak robiła jak dzieciaki nie mogły się uspokoić z płaczu). Bo włączone światła nic nie dały. Przytulalam, próbowałam dać pierś... Dziś po długim czasie mąz się ogolił... efekt taki, że mimo iż wygląda zdeeeecydowanie lepiej jest taki, że dziecko na jego widok płakało Jak będę miała jutro czas, to opowiem wam smutną historię "znajomego". ---------- Dopisano o 00:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ---------- Mowa o wózkach. Sama dojrzewam do myśli sprzedazy obecnego 3w1 i kupnie porządnej spacerówki... ale warunek nr 1 jeszcze nie jest spełniony - Ewelinka musi dorosnąć do większego fotelika. I tutaj w sumie mam problem bo: jak zaśnie w foteliku-nosidełku to wypinam go, wkładam w stelaż i mogę iść dalej a tak musiałabym ją jednak wybudzić aby przełozyć do wózka (mam na mysli np. zakupy bo często zdarza się, że podczas dojeżdżania do marketu zasypia). Więc może na wiosnę zmienię Ale na pewno przed wakacjami
|
|
#415 |
|
Zakorzenienie
|
musze pochwalic swoje dziecko bo spalo ladnie od 22 do 2.30 zjadlo i spalo do 7
![]() ![]() ![]() moze dlatego ze mu koldre wyciagnelam i mu cieplej ![]() a co wy spicie wszystkie??? Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-09-16 o 09:08 |
|
|
|
#416 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja wyciągłam przedwczoraj, wczoraj spała do 4 ale tylko pół butli zjadła a dziś po całej spała do 5.30 wrócił mój mały śpioszek . Dodam że o 19 ją kłade![]() Mąż na 5.30 do pracy miał będzie o 13.30 w domu ![]() Miłej niedzieli |
|
|
|
|
#417 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
ja wczoraj chciałam Wam coś napisać ale w momencie przygotowania posta do wysłania zasnęłam przed wizazem tak mi się błogo zrobiło tak więc wybaczcie.U nas nocka do duszy bo Ania przez połowę nocy śpiewała ![]() ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
dostać---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#418 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
U nas wczoraj intensywny dzien, najpierw zakupy spozywcze, pozniej szalalysmy z Julcia i tesciowa po dzieciecych sklepach kupilam malej, a raczej tesciowka kupila kilka zabawek i spiworek do spacerowki na zime na 15 bylismy u naszych przyjaciol na obiedzie z okazji urodzin (byly miesiac temu ale przez upaly przekladalismy bo psiolka w ciazy) Wymacalam brzucha ale niunka mnie nie kopnela ani razu hehe pojedlismy, pogadalismy, po 20 bylismy w domu, ale Julcia malo spala w dzien i byla juz wymeczona, usnela w aucie ale jak ja przenieslismy do lozeczka to oczy jak 5zl i do zabawy... maz probowal 45 min uspic, udalo sie, ale znowu do lozeczka i sie budzi i do gadania wykapalismy ja i polozylam do lozeczka i po 22min spala jak susel Aguska, wspolczuje sytuacji z praca... oby te zwolnienia zostaly cofniete, a jesli nie to zycze szybkiego znalezienia pracy i to lepszej Niki89 , padla z kawalow
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#419 |
|
Zadomowienie
|
hej!
zaraz Was nadrobię ![]() Z panieńskiego wróciłam o 1:30 Madzia, tata i babcia spisali się na medal ![]() Dziewczynki Madzi wczoraj wyskoczyło coś na pupci, bardziej na pośladku niż tam głębiej, w zasadzie między pośladkiem a "muszelką" i nie wiem czy to odparzenie? jest czerwone i było z takim bąbelkiem wypełnionym płynem, smarowałam bephantenem a teraz to pękło, nadal czerwone i widać rozerwaną skórkę po tym bąblu. Czy to jest odparzenie??? nic takiego nie miała nigdy i nie wiem... Proszę pomóżcie i powiedzcie co to może być.
|
#420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to jest jedna krosteczka to myślę, że nie ma się co przejmować i martwić.My dziś pospaliśmy Ewelinka chyba wie, że niedziela jest od spania ![]() Emigra, u nas też jest tak, że nawet jeśli wracamy późno do domu a Ewelinka śpi to i tak jest kąpanie, choćby trwało tylko 5 minut.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:15.

normalnie zgroza.... ale potem to już ja szłam z jednej strony wózka, Marcin z drugiej i przy każdym przejściu Marcin łapał wózek i pchał razem z Nią - kosmicznie to wyglądało, ale normalnie inaczej się baliśmy.
wczoraj już po 4,5 godz niejedzenia wcisnełam mu modyfikowane, ale tylko 90 ml wypił, a po kąpieli ładnie zjadł cyca, a dziś spróbowałam dać kaszke po 5 godz niejedzenia i też tylko 90 ml zjadł i po kąpieli nie chciał już cyca, usnął sam z siebie jedząc po raz ostatni o godz 15, dziś tylko 3 razy wypił mleczko
kurde martwie się co mu jest, bo marudny na maksa 
gdzie kupujecie i za ile? bo u mnie w aptece 33zł, a ta mała cholera zużywa to w 5 dni.
a Piotruś też woli taką bardziej płynną.
i piątka dzieci, jak sobie z nimi poradzić. Chyba trzeba wynająć kogoś do pomocy.

za to abym była mega cierpliwa... bo raz próbowałam i po godz dałam za wygraną ...no i za Oskarka aby może nie odrazu ale żeby załapał....