|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
Choć gdybym dostała na ślub obraz przedstawiający mnie i TŻta to bym się ucieszyła, może nawet wzruszyła... Ale kościół... LOL.Z tymi winami, kwiatami, maskotkami - ja to w sumie chciałabym dostać trochę tego, trochę tamtego
|
|
#452 |
|
Zadomowienie
|
Zauważyłam, że w tym roku modne jest wręczanie ręczników/szlafroków z wyhaftowaną datą i imionami. Sama bardzo bym się ucieszyła z takiego prezentu i teoretycznie ręczników nigdy w domu za wiele, ale wszystkie wierszyki i sugestie są już tak powszechne, że nie powinny razić nawet starszego pokolenia.
|
|
|
|
#453 |
|
Zakorzenienie
|
W Wielkopolsce jest taka tradycja, że zawiadamia się o ślubie znajomych, sąsiadów itd. Ale wtedy nie wymagamy, by coś dawali zamiast kwiatów czy pieniądze, broń Boże. Takie osoby składają życzenia pod kościołem. A na sali składają życzenia goście weselni.
A ten obraz z kościołem mnie rozwalił
|
#454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tragicznie to musiało wyglądać - wystrojeni goście i kilka dziewuch w dżinsach... To, że mama PM się oburzyła na brak prezentów było nie w porządku, ALE czy jesteś pewna, że nie była to opinia tylko mamy? Że Twoja koleżanka nie spodziewała się prezentów i nie wiedziała, że jej mama tak powiedziała? A Wy potem focha strzeliłyście
|
|
#455 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Właśnie tak też pomyślałam... może PMka nie miała o to pretensji... rodzice bywają dziwni.
|
#456 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie mówi o sukience wieczorowej, fryzjerze i makijażystce. Wystarczy ubrać się elegancko. To jednak jest uroczystość, a nie schadzka znajomych
|
|
#458 |
|
BAN stały
|
Nie wiem co Ty rozumiesz pod pojęciem elegancji,ja na codzień chodze czysto i schludnie ubrana i tak ubrana chodzę do urzędów i tak samo chodzę do kościoła
|
|
|
|
#459 |
|
Raczkowanie
|
ostatnio kupowałąm "bukiet" z cukierków-czekoladek z 'Solidarności",wybrałam pod kolor mojej sukienki,brązowo-złoty. ładny i praktyczny
))
|
|
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze powiedziawszy nie wiem jak byłaś ubrana. Jednak TAKIE, TAKIE lub TAKIE stroje są czyste i schludne, ale jednak nie nadają się na uroczystość nie sądzisz? A wizyta w urzędzie nie wymaga wiele zasad. Do kościoła należy pozakrywać różne części ciała, ale już elegancja nie jest wymagana. Tak samo jakbyś była proszona tylko na pogrzeb (na stypę już nie) to też poszłabyś ubrana tak jak chodzisz ubrana do urzędu, szkoły czy pracy? Bo na imprezę Cię nie zaprosili, więc nie musisz przestrzegać zasad ubioru? Mi się jednak wydaje, że ubrałabyś się na czarno. Tak samo na ślub należy się ubrać elegancko. No, ale może ja jestem staromodna?
|
|
#461 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dając wino zawszę mówię, że to na umilenie małżeńskich wieczorów ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jako PM nie skomentowałabym, gdyby ktoś się ubrał inaczej, ale uważam, że nie wypada. Jeśli chodzi o "coś zamiast kwiatów", moim zdaniem cała akcja rozchodzi się o to, że te X lat temu przychodziło się na ślub/wesele z prezentami i do tego dawało się bukiet kwiatów. Tak samo robiło się na imieniny, urodziny i inne okazje. Później paczkę z prezentem zastąpiła koperta i do tego zostały kwiaty. Gość miał coś w ręcę składając życzenia. Teraz ludzie pokapowali, że 50 bukietów kwiatów w domu to trochę lipa. Połowa zwiędnie na sali, a reszty nie ma gdzie postawić. I tak ktoś odważnie zapoczątkował modę na "zamiast kwiatów" i słusznie - średniej wielkości bukiet kosztuje 25-30zł. Za te same pieniądze LUB MNIEJ! możemy dać dobre wino, paczkę dobrej kawy, zestaw herbat, książkę kucharską, karmę dla zwierząt, album, książkę, czekoladki i wiele, wiele innych drobiazgów. A goście lubią mieć coś więcej niż samą kopertę składając życzenia i dająć prezent. Dlatego kupowali kwiaty, bo to taki atrubut gościa. Atrybut został, tylko forma się zmieniła. Jestem ciekawa ile osób poszłoby składać życzenia z samą kopertą? Zgadzam się, że prośbę o coś zamiast kwiatów do zaproszeń na sam ślub można olać. Te kilka bukietów nie robią aż tak dużej różnicy jak 30-50 sztuk. Ja idąc na sam ślub przynoszę ładnie zapakowane czekoladki
"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5, jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę" ![]() - George Elliot Edytowane przez ewuszkaaa Czas edycji: 2012-09-17 o 10:26 |
||||
|
|
|
#462 |
|
Zakorzenienie
|
poczytałam cały wątek
![]() my w czerwcu bierzemy ślub i robimy wesele. również będziemy skromnie i delikatnie prosić o pieniądze zamiast prezentów. natomiast zamiast kwiatów myślałam nad winem - ale tż nie pije wina to ostatnio stwierdził, że słodycze lepsze będą : w sumie nie jest zły ten pomysł
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
zawsze można poprosić o "wino lub słodycze" - winko będzie dla Ciebie, czekoladki dla męża
![]() I taka rada dotycząca tych czekoladek - jeśli planujecie duże wesele a nie jadacie paczki czekoladek na dzień, raczej przemyślcie pomysł (może faktycznie poprosić o coś oprócz czekoladek) - bo zostaniecie z 60 bombonierkami, których okres przydatności do spożycia jest nie taki długi...
|
|
|
|
#464 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#466 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zaraz po obiedzie świadek pojechał je zawieść do domu, żeby się nie poroztapiały. Nie chcieliśmy kwiatów a wina nie pojemy więc to był najlepszy dla nas pomysł W różnych postaciach dostaliśmy - były bukiety z cukierków, lizaków. Był kuferek gdzie były orzeróżne cukierki, lizaki itp. Dostaliśmy w koszu marcepany bo uwielbiamy. I różne słodkośi merci, tofifi, bombonierki. Bombonierki zostawiliśmy na koniec i jeszcze zostały chyba ze 3 Także pomysł był naprawde świetny i pod żadnym względem nie żałujemy
|
|
|
|
|
#467 |
|
Zakorzenienie
|
Faux pas, o którym ja słyszałam:
Moja koleżanka szła na wesele do swojej kol ze studiów, nazwijmy ją X. X napisała wierszyk, że zamiast kwiatów chcą maskotki, które zostaną przekazane dla dzieci z domu dziecka. Gdy po weselu moja koleżanka zapytała X, jaka była reakcja dzieci na przyniesione maskotki, ta odpowiedziała "wiesz... myśmy jednak nie dali ich do domu dziecka. One były takie fajne, że my je sobie zostawiliśmy" Aha, to jeśli byłyby gorsze, to dali by je tym dzieciakom, tak? |
|
|
|
#468 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201610281624 Czas edycji: 2012-09-18 o 11:58 |
|
|
|
|
#469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#470 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#471 |
|
Konto usunięte
|
1. Żenada nr 1 - kuzynka (z którą może nie najbliższe, ale jakieś tam kontakty utrzymywałam, więc bez przesady, że mogła mnie nie kojarzyć) zaprosiła na ślub moją rodzinę. Wszystko pięknie-ładnie, ale na zaproszeniu, wręczonym moim rodzicom jak wół stało "Państwo A B X. z dziećmi" - dzieci owe miały odpowiednio 28, 24 i 23 lata, jedno mieszkało od kilku lat ze swoim facetem, drugie miało narzeczonego...
2. Durne, obleśne zabawy i wciąganie do nich gości na siłę. Nic dziwnego, że w okolicach oczepin nawet niepalący lecą na fajkę ![]() 3. Wyciąganie do tańca ludzi, którzy tańczyć nie znoszą. |
|
|
|
#472 |
|
Przyjaciółka KWC
|
Ja w sumie uważam, że wkładanie do zaproszeń (tak a propos dyskusji na poprzendich stronach) wszelkich wkładek, że chce się pieniądze jest nie na miejscu. Nigdy też nie dostałam takiego zaproszenia. Najlepiej w takich sytuacjach postawić na pocztę pantoflową - u nas zadziałała i nie dostaliśmy żadnego prezentu.
Zamiast kwiatów poprosiliśmy o wino lub kupon totka, bez infantylnych wierszyków, tylko jednym grzecznym zdaniem. Popijamy to wino czasem wieczorem, lubimy, chociaż niekoniecznie pokrywają się moje gusta z gustami gości w tym zakresie, w alkoholizm chyba do tej pory nie popadliśmy. W zaproszeniach do samego USC nie było prośby o wino, uznaliśmy że to nie będzie grzeczne. Od tych osób dostaliśmy kwiaty, kilka bukietów, ilość byłaby ok, ale w większości nie dotrwały nawet do poniedziałku. Moim zdaniem ładnie jest dostać trochę kwiatów, ale mało a nie od każdego gościa weselnego. Jedni znajomi chcieli dostać kwiaty, potem strasznie to przeklinali.
|
|
#473 |
|
Raczkowanie
|
Tak tak, zapraszanie "rodziców z dziećmi" na jednym zaproszeniu, gdy te dzieci są pełnoletnie jest co najmniej śmieszne. Dla mnie to wygląda tak jakby PM szkoda było na jedno zaproszenie
|
|
#474 |
|
BAN stały
|
Pisząc z dziećmi widocznie chcieli dać do zrozumienia że zapraszają bez osób towarzyszących
|
|
|
|
#475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, że Młodym nie zależało na obecności tych ludzi Moi rodzice kiedyś dostali zaproszenie na ślub i wesele dla siebie i moich braci Mnie nikt nie ujął Może dlatego, że to rodzina mojego ojczyma a moi bracia to jego synowie biologiczni Może ja byłam gorsza
|
|
|
|
|
#476 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() nie no, rozumiem, że ty nie jesteś rodziną dla tej PM ale kurde, to dopiero selekcja krwi... raz, że nie samą rodzinę zaprasza się na wesele, a dwa, że kurcze stanowicie rodzinę, tyle osób pyta jak zapraszać wdowy czy wdowców by ich nie urazić, tu inna sytuacja ale podobnie "skomplikowana" i takie coś...
|
|
|
#477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jak miałam 3-4 latka.
|
|
|
|
|
#478 |
|
na przekór do celu
|
urocza logika małego dziecka
|
|
#479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Młodzi mogli jednak zmienić zdanie i zostawić sobie w końcu to ich dzień i ICH prezenty a co z nimi zrobią to już nie gości sprawa A gdyby na zaproszeniach napisali że chcą maskotki ale nie wspomnieli że dla domu dziecka to dostaliby brzydsze? Bo nie rozumiem oburzenia:P
|
|
#480 |
|
Moderator
|
Faux pas - moje typy:
1. Wierszyki na zaproszeniach! - nie znoszę jak ktoś mi coś narzuca, nie jestem osobą bez mózgu i doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że jak ktoś mieszka razem to większość rzeczy zapewne ma i sama powinnam zadecydować czy dam pieniądze czy wysilę się na prezent, którego na pewno nie mają i będzie z niego pożytek. To samo tyczy się totków, winek i innych pierdółek. 2. Znerwicowana panna młoda - ja wiem, że to stresujący dzień, ale nie ma nic gorszego niż latająca jak poparzona i krzycząca na wszystkich PMka ![]() 3. Para Młoda nie bawi się - ja osobiście jakoś sama się gorzej bawię, jak widzę że para młoda nie tańczy tylko siedzi przy stole lub gada z kimś na boku. 4. Piosenka "cudownych rodziców mam" podczas gdy ci rodzice wcale nie są cudowni (zdarzają się takie sytuacje - osobiście byłam na weselu na którym matka PMki ostro dała jej w kość, prawie nie utrzymywały ze sobą kontaktu, a na weselu pląsały radośnie trzymając się za rączki). 5. Uważam też że winą Młodych jest upita orkiestra - oni są w pracy i nie powinni pić w ogóle lub symbolicznie jedną butelkę można postawić, a nie podawać im jak gościom. Na razie tyle mi przychodzi do głowy. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

Ostatnio znajomy brał ślub, a zaproszony kolega na prezent wymyślił.... zlecenie malarzowi namalowanie obrazu przedstawiającego kościół parafialny Pana Młodego... Jak to usłyszałam to spadłam z krzesła. Dlatego jestem za kopertami, bo jakbym dostała taki prezent to nie wiem..
Ale może mu sie podoba, będzie miał na ścianę w nowym domku
Dziwne, bo koperty przyniosły, a tamto olały...

Nasz ślub 16.08.2014 

))