![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: (nie)Samodzielność dziecka
Cytat:
![]() mieszkam na zachodzie i tutaj tez uszy bolą ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nauczyciele od j. polskiego w moim mieście popełniają błędy, których nie powstydziliby się ich uczniowie... i potem jadą Ci ludzie studiować do większych miast i są zdziwieni, że ludzie się z nich nabijają. Ja uwagę zwracam tylko mężowi, bo on wie, że to nie jest moja złośliwość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
a ja tam lubię ten wschodni akcent
![]() ![]()
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Stokrotka, wpadaj na Mazury...w sezonie pięknie, łódka i inne atrakcje... a jak dasz się miejscowym wygadać to wszystkie błędy, które wymieniłaś zaraz przestaną być irytujące.
Swoją drogą tu też popełniają te błędy a "weź se" to chyba w całej Polsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Ja też ze Wschodu i też mnie ogromnie drażnią niektóre błędy. "dla kogoś" zamiast komuś to zbrodnia
![]() Za to forma "tatowi" jest poprawna (chociaż wychodzi już z użycia) i jest regionalizmem, ale wtedy kiedy używa się również formy "tato". Kiedy mówisz "tata", musisz odmieniać na "tacie", kiedy mówisz "tato" powinnaś odmieniać "tatowi" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do form "tato" i "tatowi" to nawet jak się zastanowić, to właśnie tak jest stosowana jak mówisz...bo najczęściej osoby tak mówiące mają sprecyzowane którą formą się posługują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie wszelkie dawanie jedzenie (bez względu na to czy słodycze czy nie) na typowe 'zatkaj się' jest złe- dla dziecka. Jest ci smutno- nie płacz, nie jęcz zjedz czekoladę lub wypij flachę mleka Chcesz pogadać- bądź cicho zjedz cukierka Złościsz się, stresujesz- podjedz to kształtuje złe nawyki zywieniowe. I jasne, można sie wykłócac, ze raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Ja wolę wcale... i dac dziecku llizaka, ot tak po prostu.
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Z tego co mnie uczyli na studiach, to celownik zanika na Suwalszczyźnie najbardziej. Okolice Augustowa to podobno miejsce, gdzie się go już prawie nie słyszy
![]() Trafiłam? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja slyszalam kiedyś na rynku " a za co te jajka??" znaczy za ile - padłam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Dobre...
Czyli Ełk? Znaczy trafiłam praktycznie w dziesiątkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Dac rajt
![]() Właśnie mi się przypomniało, że zawsze wkurzało mnie tutejsze "brzucho" zamiast "brzuch"....a co do świętokrzyskiego to "palcy" zamiast "palców". Edytowane przez DariaKom Czas edycji: 2012-09-07 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Oj "brzucho" to chyba wszędzie :/
a jeszcze wkurza mnie jak teściowa do małej mówi "zobacz jaki misiu" yyyyy a ja myślałam, że miś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie czytam ten wątek i się nadziwić nie mogę, że taka ze mnie ofiara losu była, a jakoś się w życiu sama, bez pomocy ustawiłam, no jak to się stało?
Nie chodziłam nigdy do przedszkola. Do 3 klasy włącznie odprowadzała mnie mama lub tato (tzn. odwozili mnie) i odbierali ze szkoły lub szłam zaczekać na nich u babci, która obok tej szkoły mieszkała. Do 6 roku życia spałam z rodzicami bo się bałam sama, a potem jak już miałam swój pokój to "usypiali" mnie do 10 roku życia. Nie umiałam wiązać butów. Nie mogłam za nic zrozumieć techniki czytania i tak na prawdę czytać nauczyłam się dopiero w 4 klasie podstawówki, wcześniej "przerabiałam" z mamą w domu czytanki na następny dzień, a że zawsze miałam doskonałą pamięć to uczyłam się ich właśnie na pamięć i recytowałam potem w szkole na zawołanie. Kilka razy w życiu wybierając się do szkoły zapomniałam zabrać plecaka z książkami ![]() Teraz się zastanawiam czy to ja byłam taka upośledzona, czy to teraz się wymaga od dzieci, żeby wszystko potrafiły? Bo jak sobie przypomnę siebie z dzieciństwa to jakoś palcami nikt mnie nie wytykał i nie czułam nigdy, żebym jakoś odbiegała od rówieśników standardem na kilometry, może poza zajęciami ruchowymi, gdzie bałam się łapać piłkę mniej więcej do połowy podstawówki ![]()
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Prawda chyba jest taka, ze wielu rodziców serwuje swoim dzieciom tv i gry, komputer, zamiast wziać wycinanki, plastelinę i bobawic sie w to. Nie wszyscy, ale sporo.
Jak moja córka chodziła do pierwszej klasy, to 80% mam i babć w szatni ubierało dzieci - zakłądało kurtki, czapki, wiązało szaliki, wiązało buty. Bo się spieszą. Większość dzieci w wieku mojej córki nie moze zostac w domu bez rodziców nawet na godzinę (nie mówię o zostawianiu dziecka na cały dzień, ale to - wydaje mi sie - uczy dziecka samodzielności - kilka godzin w domu bez rodziców, jakies 2-3 , trzeba tylko nauczyc podstawowych zasad bezpieczenstwa). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Bez obrazy, ale wydaje mi sie, ze byłaś bardzo niesamodzielna. Ja pomimo traktowania w niektórych sprawach nadopiekunczego to jednak w tym wieku już dawno to wszystko robiłam i nie znałam nikogo, kto nie robił. Łącznie z chłopcem z porażeniem mózgowym. Tak to wyglądało u nas i takiej samodzielności a nawet większej będę oczekiwała od dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Bo teraz jest moda na beztresowe wychowanie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Pratchett kiedyś napisał (w Wiedźmikołaju bodajże), ze dziecko wie jak być dzieckiem, my mamy go nauczyć jak być dorosłym. Podoba mi sie takie podejście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Moze ty nie widzisz ale ja tak..
Niektorzy nie umieja wyczuc gdzie konczy sie granica i albo przeginaja w jedna strone albo w druga.. Takie jest moje zdanie A druga rzecz ze zyjemy w takich zwariowanych czadach ze czesto oboje rodzicow pracuja od switu do nocy i nieswiadomie (tak sadze) nie zauwazaja ze dziecko trzeba czegos nauczyc bo samo sie nie nauczy...
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio nie widzę mody na bezstresowe wychownie. Za to sporo rodziców,którzy wychowanie olewają. Wkurza mnie tylko porównywanie wychowania z szacunkiem,bez przemocy (fizycznej i psychicznej) do wychowania bezstresowego.
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to raczej ostatnio zauważam takie "rozdwojenie". Jak czyjeś dziecko nie korzysta z butli ale nosi jeszcze pampersy to teksty typu trzeba dziecko jak najszybciej oduczyć od picia z butelki ale do odpieluchowania dorośnie ![]() A bezstresowe wychowanie jest chyba coraz mniej popularne.
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Klarisa (to żart) a skąd mamy wiedzieć, że teraz jesteś samodzielna
![]() ![]() Ray ale ja mam takie dzieci, których za chiny nie zmuszę same muszą dojrzeć, ale to kwestia całkiem inna niż dobre wychowanie ![]() Cytat:
![]() czasem łapię się że też żeby było "mniej problemów" i wojowania ubieram Polę, ale też dzięki temu wątkowi staram się tego nie robić ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.