Coraz więcej płaskich brzuszków, bo przybywa nam maluszków! Mamy IX-X - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-17, 09:46   #1621
katiem
Wtajemniczenie

Dot.: Coraz więcej płaskich brzuszków, bo przybywa nam maluszków! Mamy IX-X

Gratulacje dla Weroniki
I mam nadzieję, ze szybko dojda do siebie. Sciskamy mocno

A chciala rodzic chyba w Raszei. Ja nie wiem jak to wyglada, ze podejmuje sie decycje o Vacum czy kleszczach, a nie o cc. Na pewno sa ku temu powody...

Filusia kciuki Moze juz jest po??

Zielona to mamy podobny egzemplarz. Kuba ma 2 rodzaje spokojnej aktywności - spanie i jedzenie. Smoczka nie lubi. Jesli nie spi, a go odkladam to jest koniec

A w nocy moje dziatki - jakby sie zmowily. Albo jeden albo drugi

Iwonciakochana nie smutaj sie

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

I tez lubi wisiec na cycu i zasypiac przy nim. Mam wrazenie ze traktuje go jako dobre na wszystko. I niekoniecznie chodzi o glod. Dzisiaj przychodzi do mnie inna polozna - specjalista laktacyjna - moze cos mi doradzi.

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 09:56   #1622
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Filusia88 Pokaż wiadomość
Cześć
Tak jak podejrzewałam wbijamy się z Basią w kolejkę
Odeszły mi wody skurcze mam od około 20 min co 2-3 minuty
Bardzo prosimy o kciuki

ps. pozwolę sobie napisać na priv nr telefonu do dwóch przyszłych wizażowych ciotek...

buziaki i do usłyszenia!
Filusia trzymamy kciuki! niech Basieńka szybko i bezboleśnie dla Was obu pojawi się na świecie
Cytat:
Napisane przez lourose Pokaż wiadomość
zaczęłam masaż krocza i ćwiczenia mięśni kegla po ostatnich zajęciach na sr robiłyście?
masażu nie robiłam, ale mięśnie kegla ćwiczyłam od początku ciąży i teraz też ćwiczę

Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość
UAWAGA UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!

OZNAJMIAM WSZEM I WOBEC IŻ:

GODZINA 0:27 Z WAGĄ 3760 GRAM I 57CM PRZYSZEDŁ NA ŚWIAT SYNEK WERONIKI!!!!!!!!!!
niestety maluszek był wyciągany przez vacum ponieważ skurcze były zbytkrótkie nawet pomimo podania oksytocyny.. Dostał 8 pkt miał problemy z oddychaniem a przed chwilą się dowiedziała że ma wrodzone zapalenie płuc i usi być 2 tyg na antybiotyku na noworodkach ogólnie Werka jest tak posiekana że musiała dostać krew, macica nie chce zejść niżej, jest wciąż nad pępkiem i jeszcze jakiś krwiak jej się tam w dole robi

Wiecie co dziewczyny... w takich sytuacjach nóż w kieszeni się otwiera...
Po cholere było dziewczyne męczyć?? skoro widzą że skurcze parte są do bani i trzeba dziecko na siłe wyciągać to dlaczego nie zrobią cięcia?? w takiej sytuacji przecież jest zagrożone życie i mamy i dzidziusia!

No nic, teraz ciotki muszą uruchomić pozytywne fluidy!!!!!!!!!!!!!! oby szybko do nas Mamusia z Synkiem wrócili cali i zdrowi!!!!!!!!!!!!!!!
Wercia, Wiele sił dla WasTrzymamy mocno kciuki, żebyś szybko wydobrzała, a z Małym, żeby wszystko było dobrze
W ogóle na takie rzeczy to nóż się w kieszeni otwiera! kto jeszcze używa vacum? chyba tylko po to, żeby się przed kimś pochwalić (nam położna na zajęciach z sr mówiła, że jakby coś było nie tak podczas porodu i ktoś chciał używać vacum, to mamy nie wyrażać zgody i oczekiwać cc - to nasze prawo!!) Przecież to jest automatyczne wskazanie do cc!! Za takie wybryki, które zagrażają i mamie i dziecku powinno się karać!
Cytat:
Napisane przez Iwoncia81 Pokaż wiadomość
Hej dziewuszki,
Musze sie wyżalić bo mam kryzys
Wszystko mnie boli,plecy, rana po cc, głowa i w ogóle mam doła.
Chłop mój ma wielkie tacierzyńskie a śpi se po 12 godzin i nadal zmęczony. Ja latam w koło dziecka dzień i noc bo albo mu sie uleje, albo posika, pranie musze zrobić bo ciuszki mokre, niewyspana ani troche bo ten głodomorek mały mój ciągle chce jeść.
Tż sie deklaruje że w nocy bedzie wstawał i jakoś tego nie widze. Mieliśmy isc na spacer z małym dzisiaj ale tak jestem wściekła i obolała że nie pójde.
Za przeproszeniem szczać chce mi sie od 6 rana i za cholere nie moge isc bo dzieciak niespokojny a zostawilam go na 5 sekund to mleko zwrócił i tyle było.
Chce mi sie wyć
Iwoncia, jak małego na moment zostawisz ii skoczysz do wc to przecież nic mu się nie stanie. Nawet jeśli będzie płakał. musisz załatwiać swoje potrzeby. A mężem telepnij mocno, bo skoro jest na tacierzyńskim, to powinien COŚ robić, a nie odsypiać! bo to nie urlop!! Karmisz tylko piersią? Bo jak nie, to odciągnij mleko i oddal się na godzinkę-dwie z domu choćby pochodzić po sklepach i odstresować się dla własnego zdrowia psychicznego. bo nie można funkcjonować, jak Ty teraz. Zombie zaraz się z ciebie zrobi. Pomijam fakt, że małżeństwo to partnerstwo i skoro coś się ustala to obie strony powinny się tego trzymać. A jeśli do Twojego męża nic nie trafia, to może ma jakiegoś fajnego kolegę, z którym mogłabyś pogadać i poprosić, zeby zagadał z tż o dziecku i jego obowiązkach
Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
i zazdroszczę, my zaczynamy 39 tydzień i dłuży mi się to oczekiwanie już.

Tak dużo pisałam, że mam tyle mleka, że jeszcze drugie dziecko bym wykarmiła a teraz nie wiem, co się dzieje. Wcześniej Zuzia nie nadążała łykać i praktycznie bez wysiłku samo płynęło jej do buzi, a teraz boję się, że tracę pokarm Od soboty coś w karmieniu się zmieniło. Piersi są mniej nabrzmiałe (najpierw myślałam, że już poziom się ustabilizował i nie produkuje się za dużo mleka), ale przy przystawianiu małej i przyssaniu się boli jak dawniej (dodatkowo jak przystawiam do jednej piersi i Zuzia zaczyna ssać, to równie mocno boli mnie pierś druga), ale Mała marudzi przy jedzeniu i znacznie dłużej ssie. Wcześniej 10 minut wystarczyło, a teraz potrafi ciągnąć 30-60 minut. Sutek jej się z buziaka wyślizguje a ona nie może ponownie dobrze się zassać, bo jej ucieka (jakby był za miękki i się wygina?). Przez co są nerwy i jest jeszcze gorzej. Myślalam, że nic nie leci i dlatego się złości, ale jak sama naciskam otoczkę sutka, to mleko tryska więc nie wiem w czym problem? Czy przez to, że daję jej smoczek uspokajacz "odumiała" się ssać (smoczek dostaje sporadycznie) czy zwyczajnie nie leci strumieniem i musi sama ciągnąć i popracować i jej się nie chce? czy może faktycznie pokarmu jest mniej i jest głodna?
Dziś spróbuję odciągnąć z jednej piersi (czeka mnie ręczna robota, bo dalej laktatora nie kupiłam durna baba ze mnie) i zobaczyć ile będzie w butelce.. błagam trzymajcie kciuki, żeby to nie był koniec laktacji

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Cytat:
Napisane przez katiem Pokaż wiadomość
A chciala rodzic chyba w Raszei. Ja nie wiem jak to wyglada, ze podejmuje sie decycje o Vacum czy kleszczach, a nie o cc. Na pewno sa ku temu powody...
słyszałam, że teraz mało który lekarz potrafi użyć vacum lub kleszczy i jeśli rodzi się w szpitalu klinicznym i akurat są studenci, wówczas jakiemuś lekarzowi może strzelić do głowy pochwalenie się i pokazanie, że coś takiego jest. Tyle, że coraz rzadziej się takich metod używa ze względu na zagrożenie dla matki i dziecka i większość normalnych położników od razu kieruje na cc.

Może i ja zadzwonię do naszej patronażowej położnej, żeby mi coś poradziła z karmieniem?

W sobotę Zuzanka tak pięknie podnosiła główkę i wytrzymywała kilka minut
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P9170199.jpg (80,1 KB, 66 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P9140194.jpg (67,4 KB, 78 załadowań)

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam

Edytowane przez maggie123
Czas edycji: 2012-09-17 o 10:04
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 09:56   #1623
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Witam z Sonia przy cycu.

Gratuluje Tamlin, Justynce, Baobabkowi wreszcie tulicie swoje skarby .

Werci sle zeby z Jasiem było dobrze i szybko wyzdrowiał. Brak słów co do porodu konowały i tyle!

Filusia czekamy na was

Ja was czytam ale na razie non stop z telefonu bo czasu brak ale coraz lepiej z organizacja dnia.

Iwoncia współczuje. To ulewanie jest straszne. Człowiek sie boi non stop. Życzę ci cierpliwości i chyba czas zagonić tatusia do opieki niech sie uczy tacierzynstwa. Ty potrzebujesz porządnej kąpieli ala spa. Bo jestes po prostu przemęczona.

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski

Edytowane przez Bafi@Home
Czas edycji: 2012-09-17 o 10:07
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 10:02   #1624
Sojka1990
Zadomowienie

Maggie myślę że to nie koniec laktacji a stabilizacja.
Mała się złości bo przyzwyczaiła się podczas nawału że mleczko leci i nawet nie trzeba mocno ciągnąć. i będzie sie denerwowała, ale się nie poddawajcie, przystawiaj małą dalej do piersi, powolutku nauczy się nowego sposobu, tego że trzeba mame mocniej pociągnąć
a smoczek uspokajacz nie ma tu wielkiego znaczenia, ponieważ dziecko nie kojarzy go z jedzeniem a jedynie ukojeniem i ssie go zupełnie inaczej niż wtedy kiedy chce jeść. Zochna od 3 dnia życia leci na uspokajaczu i nie ma problemu z piersią, co więcej- w ciągu dnia jest na butelce z odciąganym mleczkiem a pierś ssie tylko w nocy ( mojej własnej wygody:P ) i ani z butelką ani z piersią nie ma problemu.
Tak więc kochana cierpliwości, jak mała będzie bardzo głodna to zrobi wszystko żeby wyciągnąć mleko z mamy
Stary 2012-09-17, 10:04   #1625
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:

GODZINA 0:27 Z WAGĄ 3760 GRAM I 57CM PRZYSZEDŁ NA ŚWIAT SYNEK WERONIKI!!!!!!!!!!
niestety maluszek był wyciągany przez vacum ponieważ skurcze były zbytkrótkie nawet pomimo podania oksytocyny.. Dostał 8 pkt miał problemy z oddychaniem a przed chwilą się dowiedziała że ma wrodzone zapalenie płuc i usi być 2 tyg na antybiotyku na noworodkach ogólnie Werka jest tak posiekana że musiała dostać krew, macica nie chce zejść niżej, jest wciąż nad pępkiem i jeszcze jakiś krwiak jej się tam w dole robi

Po cholere było dziewczyne męczyć?? skoro widzą że skurcze parte są do bani i trzeba dziecko na siłe wyciągać to dlaczego nie zrobią cięcia?? w takiej sytuacji przecież jest zagrożone życie i mamy i dzidziusia!

No nic, teraz ciotki muszą uruchomić pozytywne fluidy!!!!!!!!!!!!!! oby szybko do nas Mamusia z Synkiem wrócili cali i zdrowi!!!!!!!!!!!!!!!
gratulacje kochana
ale przeżycia straszne, biedna dziewczyna ale musi ja bolec.
nie rozumiem tez dlaczego nie zrobili cc tylko vacum, myslalam, ze sie tego juz raczej nie praktykuje

matko moze ja sie faktycznie powinnam cieszyc ze bedzie ta cc, bo ja nawet nie wiem co to skurcz, a co dopiero takie przejscia

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
Matko to ja już teraz się schizuję, że moje upławy to już wody, a skoro piszesz, że pod sam koniec jest tego jeszcze więcej, to ja chyba już zupełnie zwariuję wtedy. Też tak macie, że w nocy się przebudzacie i sprawdzacie czy nie macie kałuży? Ja z 2-3 razy na noc mam taką akcję. I w nerwach idę za każdym razem do łazienki. I pomyśleć, że ja mam termin na koniec października... wykończę się psychiczie do tego czasu.

Aaa no tak, Katee jeszcze na szczycie listy! Jeszcze przypomniało mi się, że Lukrecja i Aga_ton są bardzo chętne. To co dziewczyny, ten tydzień będzie Wasz?
ej nie zapomnij o mnie jutro ide ustalac cc, pewnie do konca tyg mi zrobia.
ja tez zlapalam infekcje, standardowo oczywiscie. wczoraj wzielam ostatnia globulke i mam nadzieje, ze do porodu nie zlapie nic bo zwylke po kilku dniach mi wraca wszystko. a tyle kasy wydalam na ten lecibios femina i nic nie pomogl

Cytat:
Hej dziewuszki,
Chłop mój ma wielkie tacierzyńskie a śpi se po 12 godzin i nadal zmęczony. Ja latam w koło dziecka dzień i noc bo albo mu sie uleje, albo posika, pranie musze zrobić bo ciuszki mokre, niewyspana ani troche bo ten głodomorek mały mój ciągle chce jeść.
Tż sie deklaruje że w nocy bedzie wstawał i jakoś tego nie widze. Mieliśmy isc na spacer z małym dzisiaj ale tak jestem wściekła i obolała że nie pójde.
Za przeproszeniem szczać chce mi sie od 6 rana i za cholere nie moge isc bo dzieciak niespokojny a zostawilam go na 5 sekund to mleko zwrócił i tyle było.
Chce mi sie wyć
kochana a dlaczego ty tz do pionu nie postawisz? ja bym w zyciu sobie na takie cos nie pozwolila. moj tz tez bierze urlop i od razu go w prace nad mala zaangażuje. tym bardziej, ze 13 zaczynaja mi sie zajecia na uczelni.

kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 10:06   #1626
Kalpana
Zakorzenienie

Gratulacje dla wszystkich nowych mamuś

Był chwilowy zastój, a teraz się znowu sypnęło

Ale jestem wściekła! Byłam u dentystki z maleńką dziurką w zębie i tak mi go rozwierciła, jakbym nie wiem jaką dziurę miała. Bolało jak nie wiem co i w dodatku zalepiła "na odwal się" i nie równo, że teraz jest większe wgłębienie, niż przedtem

K

Sz
Kalpana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 10:09   #1627
sandra23s
Zadomowienie

Cytat:
Cześć
Bardzo prosimy o kciuki

ps. pozwolę sobie napisać na priv nr telefonu do dwóch przyszłych wizażowych ciotek...

buziaki i do usłyszenia!

no to czekamy na wiadomosci

ja juz meza dzis do pracy wyprawilam,młody w przedszkolu,Bunia spi nakarmiona,wiec mam troche czasu dla siebie

fluidy dla Weroniki i jej maluszka,ale sie bidulka umeczyla.no lekarze to sobie jaja robią

u mnie bylo tak,ze polożna-nie wiem po jaka cholere-za wszelką cene nie chciala mnie naciąc.główka wyszla bez problemu ale nie moglam wypchnąć ramionek i w rezultacie Pola miala cala główke siną.wyglądała jak smerf.w pierwszym badaniu dostala 9 pkt a pozniej dopiero 10.do dzisiaj jej to schodzi...

gratulacje dla nowych mamusiek

Wiktor 1.09.2007,g.9:10,3600g 54cm

Pola 5.09.2012, g.0:03,4090g 53cm

Edytowane przez sandra23s
Czas edycji: 2012-09-17 o 10:12
sandra23s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 10:10   #1628
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Maggie myślę że to nie koniec laktacji a stabilizacja.
Mała się złości bo przyzwyczaiła się podczas nawału że mleczko leci i nawet nie trzeba mocno ciągnąć. i będzie sie denerwowała, ale się nie poddawajcie, przystawiaj małą dalej do piersi, powolutku nauczy się nowego sposobu, tego że trzeba mame mocniej pociągnąć
a smoczek uspokajacz nie ma tu wielkiego znaczenia, ponieważ dziecko nie kojarzy go z jedzeniem a jedynie ukojeniem i ssie go zupełnie inaczej niż wtedy kiedy chce jeść. Zochna od 3 dnia życia leci na uspokajaczu i nie ma problemu z piersią, co więcej- w ciągu dnia jest na butelce z odciąganym mleczkiem a pierś ssie tylko w nocy ( mojej własnej wygody:P ) i ani z butelką ani z piersią nie ma problemu.
Tak więc kochana cierpliwości, jak mała będzie bardzo głodna to zrobi wszystko żeby wyciągnąć mleko z mamy
Sojka, mam nadzieję, że masz rację i to faktycznie jest stabilizacja (dopiero po miesiącu?). Co do smoczka to już zaczęłam szukać najgłupszej przyczyny. Mała ciągnie smoka przed spaniem i faktycznie zupełnie inaczej niż ssie pierś. No ale zdenerwowana matka sobie różne rzeczy wkręci. Nie podejrzewałam, że aż tak mocno będzie mi zależało na naturalnym karmieniu... Jakich butelek używacie? i jaki masz laktator? Postanawiam, że do środy maksymalnie jakiś zamówię wreszcie, bo też zajęcia mi się zaczynają.

Zapraszam
Stary 2012-09-17, 10:16   #1629
elena_100
Wtajemniczenie

Cytat:
A kiedy masz się wstawić do szpitala lub na wizytę? Przepraszam, jeżeli niedawno pisałaś, ale tyle dziewczyn z terminami w okolicach dzisiejszej daty, że zaczynam się gubić.

Była u mnie położna i kazała mi kupić KMnO4 - Kalum do podmywania i mam nadal smarować tym Clotrimazolum. Mam nadzieję, że pomoże, bo już dzisiaj jest znacznie lepiej i ten obrzęk ustąpił, ale jak zacznę znowu puchnąć to będę musiała rzeczywiście pójść do innego lekarza, choć powiem szczerze, że mi się to nie uśmiecha. U mnie w mieście są dość specyficzni ginekolodzy, więc do swojego jeżdzę nawet do innego miasta. Ale w nocy byłam tak zdesperowana, że nawet na IP chciałam jechać, więc jak będę zmuszona to pewnie pójdę na wizytę do innego.
Oby ci pomogło to co masz kupić
Do szpitala idę jutro.

Cytat:
Hej dziewuszki,
Chce mi sie wyć
Iwonka to na pewno chwilowy kryzys. Nie stresuj się tak kochana.
Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
Witam

Nie udzielam się ostatnio za bardzo, ale podczytuje.

Gratuluję nowym Mamusiom

i zazdroszczę, my zaczynamy 39 tydzień i dłuży mi się to oczekiwanie już.
Hehe... a wiesz jak po terminie się dłuży

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
Filusia trzymamy kciuki! niech Basieńka szybko i bezboleśnie dla Was obu pojawi się na świecie

masażu nie robiłam, ale mięśnie kegla ćwiczyłam od początku ciąży i teraz też ćwiczę

Wercia, Wiele sił dla WasTrzymamy mocno kciuki, żebyś szybko wydobrzała, a z Małym, żeby wszystko było dobrze
W ogóle na takie rzeczy to nóż się w kieszeni otwiera! kto jeszcze używa vacum? chyba tylko po to, żeby się przed kimś pochwalić (nam położna na zajęciach z sr mówiła, że jakby coś było nie tak podczas porodu i ktoś chciał używać vacum, to mamy nie wyrażać zgody i oczekiwać cc - to nasze prawo!!) Przecież to jest automatyczne wskazanie do cc!! Za takie wybryki, które zagrażają i mamie i dziecku powinno się karać!

Iwoncia, jak małego na moment zostawisz ii skoczysz do wc to przecież nic mu się nie stanie. Nawet jeśli będzie płakał. musisz załatwiać swoje potrzeby. A mężem telepnij mocno, bo skoro jest na tacierzyńskim, to powinien COŚ robić, a nie odsypiać! bo to nie urlop!! Karmisz tylko piersią? Bo jak nie, to odciągnij mleko i oddal się na godzinkę-dwie z domu choćby pochodzić po sklepach i odstresować się dla własnego zdrowia psychicznego. bo nie można funkcjonować, jak Ty teraz. Zombie zaraz się z ciebie zrobi. Pomijam fakt, że małżeństwo to partnerstwo i skoro coś się ustala to obie strony powinny się tego trzymać. A jeśli do Twojego męża nic nie trafia, to może ma jakiegoś fajnego kolegę, z którym mogłabyś pogadać i poprosić, zeby zagadał z tż o dziecku i jego obowiązkach

Tak dużo pisałam, że mam tyle mleka, że jeszcze drugie dziecko bym wykarmiła a teraz nie wiem, co się dzieje. Wcześniej Zuzia nie nadążała łykać i praktycznie bez wysiłku samo płynęło jej do buzi, a teraz boję się, że tracę pokarm Od soboty coś w karmieniu się zmieniło. Piersi są mniej nabrzmiałe (najpierw myślałam, że już poziom się ustabilizował i nie produkuje się za dużo mleka), ale przy przystawianiu małej i przyssaniu się boli jak dawniej (dodatkowo jak przystawiam do jednej piersi i Zuzia zaczyna ssać, to równie mocno boli mnie pierś druga), ale Mała marudzi przy jedzeniu i znacznie dłużej ssie. Wcześniej 10 minut wystarczyło, a teraz potrafi ciągnąć 30-60 minut. Sutek jej się z buziaka wyślizguje a ona nie może ponownie dobrze się zassać, bo jej ucieka (jakby był za miękki i się wygina?). Przez co są nerwy i jest jeszcze gorzej. Myślalam, że nic nie leci i dlatego się złości, ale jak sama naciskam otoczkę sutka, to mleko tryska więc nie wiem w czym problem? Czy przez to, że daję jej smoczek uspokajacz "odumiała" się ssać (smoczek dostaje sporadycznie) czy zwyczajnie nie leci strumieniem i musi sama ciągnąć i popracować i jej się nie chce? czy może faktycznie pokarmu jest mniej i jest głodna?
Dziś spróbuję odciągnąć z jednej piersi (czeka mnie ręczna robota, bo dalej laktatora nie kupiłam durna baba ze mnie) i zobaczyć ile będzie w butelce.. błagam trzymajcie kciuki, żeby to nie był koniec laktacji

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

słyszałam, że teraz mało który lekarz potrafi użyć vacum lub kleszczy i jeśli rodzi się w szpitalu klinicznym i akurat są studenci, wówczas jakiemuś lekarzowi może strzelić do głowy pochwalenie się i pokazanie, że coś takiego jest. Tyle, że coraz rzadziej się takich metod używa ze względu na zagrożenie dla matki i dziecka i większość normalnych położników od razu kieruje na cc.

Może i ja zadzwonię do naszej patronażowej położnej, żeby mi coś poradziła z karmieniem?

W sobotę Zuzanka tak pięknie podnosiła główkę i wytrzymywała kilka minut
A może to ten kryzys w laktacji? Bo jak się go przetrzyma to można karmić jeszcze długi czas. Trzymam kciuki żeby wszystko się unormowało.

elena_100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 10:26   #1630
Sojka1990
Zadomowienie

Maggie u każdej kobiety stabilizacja jest w innym czasie. założe się że jeśli użyłabyś laktatora odciągnełabyś tyle pokarmu ile teraz Twoja Malutka je na jedną porcję (my odciągamy zawsze tyle samo aż się wczoraj śmiałam że moje cycki mają jakiś zaworek który się zamyka po odciągnięciu tego co mała wyjada za jednym razem z butli)
Używam ręcznego z Aventa, kupiłam w baby fancie za 119zł od razu były w komplecie pojemniczki do przechowywania i smoczek do karmienia.
Butelek używam też avent. Najpierw miałam Lovi ale smoczki nie odpowietrzały, za to avent super się sprawuje.
Stary 2012-09-17, 10:34   #1631
m_moni
Zadomowienie

Baobabek, Justynka, Tamlin, Weronika GRATULACJE !!!

ostatnie pranie się suszy. dziś ostatnie prasowanie i jestem gotowa

ja mam termin z om na 28.09, a z usg na 15.09

wczoraj byłam na badaniu, szyjka się skróciła, bo do tej pory miałam 4,7
m_moni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 10:34   #1632
lourose
Wtajemniczenie

Cytat:

Przesyłamy ! Cudownie że synuś na świecie tylko jakim kosztem

Cytat:
Matko to ja już teraz się schizuję, że moje upławy to już wody, a skoro piszesz, że pod sam koniec jest tego jeszcze więcej, to ja chyba już zupełnie zwariuję wtedy. Też tak macie, że w nocy się przebudzacie i sprawdzacie czy nie macie kałuży? Ja z 2-3 razy na noc mam taką akcję. I w nerwach idę za każdym razem do łazienki. I pomyśleć, że ja mam termin na koniec października... wykończę się psychiczie do tego czasu.
Raz mi się zdarzyło nie wariuj jeszcze kochana bo co będzie potem ?

Cytat:
Hej dziewuszki,
Chce mi sie wyć
Dziewczyny ja nie wiem co z tymi chłopami. Ustaw gościa bo tacierzyńskie to nie urlop! ma ci pomóc i koniec, kropka, to Ty jesteś w połogu po całej ciąży a nie on! wiem że łatwo się mówi ale tak nie może być.
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 10:42   #1633
martusia26
Rozeznanie

Cytat:
Cześć
Bardzo prosimy o kciuki

buziaki i do usłyszenia!
Filusia trzymam kciuki za sprawną akcję.

Cytat:

poryczałam się jak to czytałam. strasznie mi szkoda Werci. co za pacany w tym szpitalu ale gratuluję serdecznie. mam nadzieję że Jaśkowi raz dwa to zapalenie minie.

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Ja idę dziś do przychodni szpitalnej na ktg i wizytę.
Gda trzymam kciuki zeby coś posunęło się do przodu

Cytat:
Napisane przez niegrzeczna88 Pokaż wiadomość
witam
ja sie juz chyba nigdy nie wyspie.. położylam sie po 22 i tak do 2 w nocy sie męczyłam
kciuki za Filusie trzymam, ale pewnie już tuli Basie
i gratuluje Werci maluszka, trzymam kciuki zeby szybko wrocili do zdrówka, przesyłam pozytywne fluidy

ja ide jutro na wizyte i ktg, ciekawe co uslysze
rodzimy, czy nie rodzimy co wkońcu
Niegrzeczna ja se pospałam od 22 do 00;30 a potem juz leżenie do rana było. Boję się porodu strasznie. wczesniej o tym nie myslałam ale jak zobaczylam tego gluta na wkładce to panika mnie ogarnęła i nie mogę dojść do siebie.
Cytat:
Hej dziewuszki,
Chce mi sie wyć
Iwoncia ustaw faceta do pionu. Przeciez to tez jego dziecko. tak jak jest teraz nie może być. Daj mu Alana - niech go przebierze na przyklad, czy poczeka az mu sie odbije. ja bym co chwile tak robiła
Stary 2012-09-17, 10:50   #1634
aga_ton
Wtajemniczenie

cześć dziewczyny

u mnie standardowo cisza... no może pojawiły się nowe atrakcje ... od rana bulgocze mi w brzuchu chyba na jakąś rewolucję się zapowiada

rano poleciałam oddać mocz i krew do badania ale nie wiem czy nie za mało im tych siuśków zaniosłam. rano byłam tak zaspana, że większość poleciała poza kubeczek zamiast do niego

Cytat:

gratulacje dla kolejnej mamusi trzymam kciuki za nią i Jasia. ale musieli dziewczynę wymęczyć

zauważyłam, że im bliżej terminu tym jakieś większe problemy się pojawiają...
początkowo jak dziewczyny rodziły to raz, dwa i zaraz do domku ich wypisywano, a teraz jakieś powikłania, a to gronkowiec, a to zapalenie płuc, Anusia też chyba musi dłużej pozostać w szpitalu
boję się co będzie u nas

Cytat:
Napisane przez mala mysz Pokaż wiadomość
hej!
tak poczytalam i widze ze nie tylko jamam problemy ze snem.
wlasciwie to juz prawie wcale nie spie, po prostu nie moge i chyba przez to osłabiona jestem bo krew mi z nosa ciągle leci. ale zeby bylo weselej to z jednej tylko dziurki.
widze ze wiekszosc juz niecierpliwie czeka na poród a ja licze na to ze mała jeszcze z tydzien posiedzi. skonczylysmy dzis 36 tydzien, to troche jeszcze za szybko, co? szyjka krociutka i miekka, ech...
u mnie praktycznie szyjki brak od 2 miesięcy ale trzymam się dzielnie w dwupaku

Cytat:
A ja znowu chyba jakąś infekcję złapałam. Wczoraj dosłownie chodzić nie mogłam, tak "tam" spuchłam. Najgorsze, że mój gin na urlopie i dopiero za tydzień mam wizytę. Nasmarowałam się Clotrimazolum na noc i trochę ustąpiło, ale jak znam życie to znowu czeka mnie jeszcze leczenie.

Elena, niegrzeczna, u Was też trzymamy za rozwinięcie się akcji! Czy zapomniałam, o którejś chętnej?
jeszcze ja

trzymam kciuki by infekcja minęła
a może ta opuchlizna pojawiła się po depilacji?

Cytat:
a ze mnie sie tak leje ze co chwile sprawdzam czy to aby nie wody nie wiem czy to normalne
Dziekuje
jeszcze napewno chętna jest Katee o ile uporała sie z przeziębieniem
u mnie też leci jak z kranu... ginekolog mi mówił, że to normalne tylko faktycznie trzeba sprawdzać czy to nie wody bo one podobnie mogą się sączyć...

Cytat:
ja chyba zacznę podkładac sobie jakis koc pod tyłek, bo shizy mam ze wody odejdą mi w nocy a nowe łóżko mamy i nie chce go zamoczyc haha
aga_ton by już mogła sie rozpakować bo juz ta bidulkę męczą te skurcze co chwile i męczą , u mnie cisza.. ale moze będzie wielkie bum i pojade wkońcu na tą porodówkę

niegrzeczna, podłóż sobie podkład bo łóżka to faktycznie szkoda

trzymam kciuki za to wielkie bum u Ciebie

Cytat:
Hej dziewuszki,
Chce mi sie wyć

a męża do roboty zagoń, niech też poczuje, że ma syna i obowiązki wobec niego.

FILUSIA, trzymam kciuki za Was
chociaż to tak nieładnie wbijać się w kolejkę
aga_ton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 10:55   #1635
maggie123
Zakorzenienie

Sojka, dzięki za uspokajanie. Stres mi nie pomoże (nawet jeśli jest nieuzasadniony) więc koniec srania po gaciach! będzie dobrze i będziemy się długo karmić
Ciekawe, czy dziś listonosz mi przyniesie moje staniczki? już się doczekać nie mogę
Cytat:
Napisane przez m_moni Pokaż wiadomość
Baobabek, Justynka, Tamlin, Weronika GRATULACJE !!!

ostatnie pranie się suszy. dziś ostatnie prasowanie i jestem gotowa

ja mam termin z om na 28.09, a z usg na 15.09

wczoraj byłam na badaniu, szyjka się skróciła, bo do tej pory miałam 4,7
Monia, to czas się szykować
na ostatnim usg u mojego gina prowadzącego (3 dni przed porodem) moja szyjka miała 3,5 albo 3,2 i myślałam, że to bardzo dużo. Ale Ty to zaszalałaś z tą długościąwiesz ile ma teraz po skróceniu?

Zapraszam
Stary 2012-09-17, 11:03   #1636
gda
Zakorzenienie

Siedzę na IP już po ktg, czekam aż mi ktoś zajrzy w szyjkę.

Wy piszecie, że macie tak mokro, a ja susza pełna oprócz tych glutków pojedynczych, co jakiś czas wypadających.

Nisia - chyba w dniu terminu powinnaś się przejść na izbę przyjęć na ktg i kontrolę. A skierowanie do szpitala jest ważne bezterminowo.
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 11:05   #1637
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:
Nisia - chyba w dniu terminu powinnaś się przejść na izbę przyjęć na ktg i kontrolę. A skierowanie do szpitala jest ważne bezterminowo.
Tylko u mnie jest ten problem, że ja z Częstochowy a szpital w Katowicach :/ Nie chciałabym tam jeździć po kilka razy, ale nie wiadomo czy mnie nie odeślą i tak myślę, że skoro termin mam na najbliższą sobotę to czy nie zgłosić się w poniedziałek i próbować zostać.
Stary 2012-09-17, 11:05   #1638
aga_ton
Wtajemniczenie

i tak jak wcześniej myślałam pogoniło mnie na kibelek... i to jak lewatywa już niepotrzebna

kolejne symptomy zbliżającego się porodu tak sobie myślę, że chyba doświadczę ich wszystkich zanim urodzę

ciekawe co u Lidki ? czy udało się obrócić maluszka czy jednak powitamy dziś kolejną dziewczynkę na świecie
Stary 2012-09-17, 11:08   #1639
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elena_100 Pokaż wiadomość
Hehe... a wiesz jak po terminie się dłuży

.
Mam nadzieję, że się nie dowiem i jednak urodzę ciut wcześniej.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 11:11   #1640
aga_ton
Wtajemniczenie

i jeszcze mnie na wymioty bierze jakby nie patrzeć oczyszczanie każdą stroną...

a ja wczoraj takie pyszne ciacho zrobiłam ale pewnie nawet go nie spróbuję
Stary 2012-09-17, 11:11   #1641
angel166
Zakorzenienie

hey kochane
tamlin, baoabek, justyna i dużo zdrówka dla Was i maluszków, Weronika byście oboje szybko doszli do siebie.

mam pytanie czy waszym maluszkom zdarzają się długie przerwy bez snu? tzn.2-3h? bo moja Jagoda mimo, że nakarmiona, przewinięta nie chce spac czasem godzinę, a czasem 3h. Różnie to wypada czasem w nocy, czasem w dzień. Chociaż zauważyłam, że głównie popołudniami

mam jeszcze pytanko dot karmienia czy któraś z Was karmi piersią i dokarmia mm swojego maluszka? bo mi w szpitalu tak Jagodę dokarmiali, że ona teraz po samej piersi nie chce spać nawet po spędzeniu 3h na cycu mała nie ma ochoty na sen tzn zasypia ale jak tylko odkładam ją do łóżeczka od razu płacz. Zasypia w nim dopiero po dokarmieniu od wczoraj mam laktator i chcę ją dokarmiać ściągniętym pokarmem ale coś ciężko mi idzie z tym odciąganiem 20ml to max jaki udało mi się ściągnac. Possała cyca, zjadła to ściągnięte i jeszcze 20ml bebiko w siebie wciągła

dodam, że staram się ją do godziny karmić piersią i dopiero po tym podaję mm i różnie je dojada raz 10ml, średnio 20/30 ml, a czasem 90 w siebie wsunie boję się jednak, że przez to dokarmianie zaniknie mi mój pokarm, mimo, że małej podaję mm przez tommee tippee to zauważyłam, że odruch ssania trochę ma słabyszy niż wcześniej

proszę o rady kochane co byście zrobił na moim miejscu? czy w ogóle taki sposób żywienia jest ok? bo nie wiemy co myśleć

Jagódka
angel166 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 11:12   #1642
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nisia4 Pokaż wiadomość
Tylko u mnie jest ten problem, że ja z Częstochowy a szpital w Katowicach :/ Nie chciałabym tam jeździć po kilka razy, ale nie wiadomo czy mnie nie odeślą i tak myślę, że skoro termin mam na najbliższą sobotę to czy nie zgłosić się w poniedziałek i próbować zostać.
Ja miałam na sobotę i położna mi powiedziała, żeby spokojnie do poniedziałku poczekać i wtedy do szpitala podjechać.
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-17, 11:16   #1643
martusia26
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nisia4 Pokaż wiadomość
Nisia ja chyba na Twoim miejscu zgłosiłabym się w poniedziałek, a do tego czasu bacznie sledziła ruchy maluszka.
Stary 2012-09-17, 11:19   #1644
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:
Ja miałam na sobotę i położna mi powiedziała, żeby spokojnie do poniedziałku poczekać i wtedy do szpitala podjechać.
Cytat:
Napisane przez martusia26 Pokaż wiadomość
Nisia ja chyba na Twoim miejscu zgłosiłabym się w poniedziałek, a do tego czasu bacznie sledziła ruchy maluszka.
Dzięki dziewczyny! Pod koniec tygodnia upewnię się czy ten mój lekarz z Katowic jest dostępny pod telefonem i może jeszcze z Nim skonsultuję. Poza tym w środę mam jeszcze wizytę u siebie w przychodni.

Z jednej strony boję się, że coś się zacznie dziać i nie będę wiedziała, czy ryzykować i jechać do tych Katowic, a z drugiej strony wcale nie chcę aby mój poród był wywoływany :/
Stary 2012-09-17, 11:20   #1645
elena_100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aga_ton Pokaż wiadomość
i tak jak wcześniej myślałam pogoniło mnie na kibelek... i to jak lewatywa już niepotrzebna

kolejne symptomy zbliżającego się porodu tak sobie myślę, że chyba doświadczę ich wszystkich zanim urodzę

ciekawe co u Lidki ? czy udało się obrócić maluszka czy jednak powitamy dziś kolejną dziewczynkę na świecie
Aga a pijesz ten susz z malin. Bo on też ma działanie przeczyszczające?

Cytat:
i jeszcze mnie na wymioty bierze jakby nie patrzeć oczyszczanie każdą stroną...

a ja wczoraj takie pyszne ciacho zrobiłam ale pewnie nawet go nie spróbuję
Może to już tuż tuż

Stary 2012-09-17, 11:20   #1646
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
to ja mam termin na przyszłą niedzielę więc pewnie też w poniedziałek się pokażę w szpitalu.
na dodatek we czwartek umówiona jestem z moim ginekologiem, ciekawe jak on do tego podejdzie
gda u Ciebie brali pod uwagę termin z Om czy usg?
Stary 2012-09-17, 11:21   #1647
elena_100
Wtajemniczenie

Cytat:
Siedzę na IP już po ktg, czekam aż mi ktoś zajrzy w szyjkę.

Wy piszecie, że macie tak mokro, a ja susza pełna oprócz tych glutków pojedynczych, co jakiś czas wypadających.

Też mam suszę. Trzymam kciuki, żebyś jakimś cudem po badaniu szyjki akcja się rozpoczeła jak już tam jesteś

Stary 2012-09-17, 11:24   #1648
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:
gda u Ciebie brali pod uwagę termin z Om czy usg?
Pozwolę sobie wtrącić Bo np. u mnie tych terminów z usg wychodziło już kilka. Najpóźniejszy na 9 października, a to jest ponad 2 tygodnie po terminie z OM więc chyba bez sensu sugerować się do końca USG i żyłabym w mega strachu jeśli lekarz zdecydowałby się sugerować tym terminem.

Koleżanka koleżanki, która urodziła z dwa tygodnie temu miała taką sytuację, że lekarz na każdym usg sugerował jej, że dziecko jest bardzo duże, tak jakby zaszła w ciążę miesiąc wcześniej, a na wielki finał okazało się, że dziecko urodziło się 2,9 kg i wcale nie było miesiąc starsze, ani wyjątkowo duże.
Stary 2012-09-17, 11:24   #1649
Sojka1990
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
hey kochane
tamlin, baoabek, justyna i dużo zdrówka dla Was i maluszków, Weronika byście oboje szybko doszli do siebie.

mam pytanie czy waszym maluszkom zdarzają się długie przerwy bez snu? tzn.2-3h? bo moja Jagoda mimo, że nakarmiona, przewinięta nie chce spac czasem godzinę, a czasem 3h. Różnie to wypada czasem w nocy, czasem w dzień. Chociaż zauważyłam, że głównie popołudniami

mam jeszcze pytanko dot karmienia czy któraś z Was karmi piersią i dokarmia mm swojego maluszka? bo mi w szpitalu tak Jagodę dokarmiali, że ona teraz po samej piersi nie chce spać nawet po spędzeniu 3h na cycu mała nie ma ochoty na sen tzn zasypia ale jak tylko odkładam ją do łóżeczka od razu płacz. Zasypia w nim dopiero po dokarmieniu od wczoraj mam laktator i chcę ją dokarmiać ściągniętym pokarmem ale coś ciężko mi idzie z tym odciąganiem 20ml to max jaki udało mi się ściągnac. Possała cyca, zjadła to ściągnięte i jeszcze 20ml bebiko w siebie wciągła

dodam, że staram się ją do godziny karmić piersią i dopiero po tym podaję mm i różnie je dojada raz 10ml, średnio 20/30 ml, a czasem 90 w siebie wsunie boję się jednak, że przez to dokarmianie zaniknie mi mój pokarm, mimo, że małej podaję mm przez tommee tippee to zauważyłam, że odruch ssania trochę ma słabyszy niż wcześniej

proszę o rady kochane co byście zrobił na moim miejscu? czy w ogóle taki sposób żywienia jest ok? bo nie wiemy co myśleć
a więc
Po pierwsze- pozytywne myślenie to jest najważniejsze!
Jeśli chodzi o prace z laktatorem- jesli maja być efekty musisz się troszkę poświęcić
o co chodzi? a no o to że musisz to robić regularnie, a najlepsze fekty daje odciąganie nocne, ponieważ w nocy produkujemy mleka najwięcej ponieważ są wtedy wydzielane odpowiednie hormony.
Jak wygląda Twoje karmienie noce piersią? ile mała w ciągu nocy jest przystawiana do piersi?
Pomaga też taki system pracy- najpierw odciągasz pokarm z piersi a potem dopiero przystawiasz maluszka, dlaczego? a no dlatego że nas organizm jest tak dziwnie zbudowany że dziecko które ssie pierś pobudza laktacje to ma związek z emocjami mamy jakie temu towarzyszą
więc jeśli najpierw odciągniesz pokarm, a potem przystawisz maleństwo to dajesz swoim piersiom sygnał "hallo to jeszcze nie koniec, potrzebujemy mleczka więcej" Zobaczysz że po 2-3dniach efekty będą postaraj się chociaż raz w nocy wstać tylko po to żeby pomolestować biust laktatorem, każda dodatkowa stymulacja wzmaga laktacje.
Powodzenia.
Stary 2012-09-17, 11:27   #1650
katiem
Wtajemniczenie

Maggie nie denerwuj sie. I wmawiaj sobie, ze masz mega duzo pokarmu. Najwazniejsze to zachowac spokoj Mnie tez nadal bola brodawki i piersi sa miekkie ale przyjmuje ze wszystko jest w porzadku. A bol juz jest o niebo mniejszy.

I tez musze wprowadzic butelke i odciaganie bo w pazdzierniku chcialabym troszke popracowac.

Iwoncia to ja juz bym chyba wolala zeby chlop w pracy siedzial i przynajmniej mnie nie denerwowal.

Angel ja karmie tylko piersia wiec nie pomoge.
Chociaz jak te nocki nadal tak beda wygladaly to chyba wprowadze mm na noc bo z Pawlem to chodzilam jak zombie do roku - i na co to?

Kurde czekam i czekam na ta polozna.

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości